Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az új kézilabdás versenykiírás

2022.06.13. 17:00 Fradista Utazó

Vannak országok, ahol a versenykiírás egy fix dokumentum, amiben évente csak az esedékes változásokat kell átvezetni (a magamfajta cikkíró feladata mindenesetre ott egyszerűbb volna). Magyarországon évről évre kiadják az összes, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) által szervezett versenysorozat versenykiírását kompletten. A szövegek nagy része persze évek óta változatlan, mások akár szó szerint megismétlődnek mindegyik bajnokságnál.

mksz.jpg

Igaz, e téren megfigyelhető némi előrelépés, a doppingra és drogokra vonatkozó előírások, akárcsak a fegyelmi előírások nagy része, az előző években kikerült a versenykiírásból, önálló szabályozás formájában. Meggyőződésem szerint helyesen - és még tán volna is tér további, hasonló lépésekre. 

De persze a versenykiírások nagy része az egyszerű érdeklődők, szurkolók számára teljesen lényegtelen. Tudta például Ön, hogy milyen számlaszámra kell befizetni a versenyengedély kiadásának díját? (Ez az összeg egyébként az NB I-ben 1.800 forint, fogadjunk, ezt se tudta). Nem is kell, elég ha azok tudják, akik ezzel foglalkoznak - a versenykiírás nemutolsósorban nekik szól. 

Na, de hagyjuk a komolytalankodást, nézzük a szurkolókat érdeklő részleteket!

NB I

A bajnokság lebonyolítása a férfiaknál és a nőknél is változatlan, megegyezik az előző években megszokottal. Egyedül a versenynaptár változik a nőknél, de az igazából nem is az MKSZ hatásköre: a decemberben rendezett labdarúgó VB elől kitérve az idei női kézilabda EB-t a megszokottnál előbb, novemberben rendezik, így a téli bajnoki szünet is előrébb kerül egy hónappal. Az 5. forduló játéknapja október 22., ezt követően december 11-én lépnek újra pályára a csapatok. Változik a férfiaknál a bajnoki döntő rendszere is: ha a két mérkőzés úgy végződne, mint az idén, akkor nem lehetne valamelyik csapat bajnok, hanem harmadszor is össze kellene csapniuk a feleknek, ugyanis oda-visszavágó helyett az egyik fél második győzelméig tart majd a párharc. 

Fontos újdonság, hogy immáron nem elegendő a pályán kivívni a részvétel jogát (az első osztályból nem kiesni, ill. oda feljutni), hanem meg kell felelni az ún. klublicenc előírásoknak is. Ezek leginkább gazdasági jellegű feltételeket támasztanak a résztvenni szándékozó klubok felé. Mire a kedves Olvasó ezt a cikket olvassa, talán már ismert is, mergkapta-e a 14-14 férfi és női csapat a licencet, vagy akad, aki emiatt mégsem szerepelhet az NB I-ben. 

A nevezési határidő az idén is július 15., és nevezést csak azok a klubok adhatnak be, akik megszerezték a licencet. 

Apró, de érdekes változtatás, hogy a játékosok vezetéknevét az új szezontól a mez hátán a mezszám alatt is fel lehet tűntetni - eddig kötelező volt a mezszám felett. Az utóbbi években a nemzetközi mezőnyben elterjedt a mezszám alatti felirat, főleg a női csapatoknál, ahol sok a hosszú hajú játékos. Ez immár Magyarországon is engedélyezett lesz. A név terén azonban továbbra is nagy a szigorúság: előírás marad a játékos pontos vezetéknevének feltüntetése. 

NB I/B

Ahogy az már az előző évi, a kiesés és feljutást szabályozó passzusokból is sejthető volt, a másodosztályt a férfiaknál és a nőknél egyaránt 16-16 csapat számára írják ki. A tavalyi rendkívüli bajnokság után visszaáll a klasszikus őszi-tavaszi rendszer is, 15-15 bajnoki fordulóval. Azaz sok év után nem lesz már két csoport az NB I/B-ben, hanem csak egy, így, értelemszerűen, csak egy bajnokot avatnak. A bajnokságból az utolsó három (azaz a 14-16. helyezett) csapat esik ki. Az előző két évihez hasonló osztályozókat már nem rendeznek. 

Az NB I/B osztályban is előírás a klublicenc megszerzése. 

A másodosztály létszámát néhány év alatt, több lépésben, 28-ról 16 csapatra csökkentették. Ezzzel, és az egycsoportos lebonyolítással, a korábbiaknál lényegesen erősebb lett a mezőny és jóval keményebb a bajnokság. Az előző évi rájátszás ebből már adott egy kis ízelítőt, most pedig már az egész szezon ilyen lesz. A kiesési és feljutási szabályok alapján az MKSZ további létszámcsökkentést nem tervez. 

NB II

A harmadosztály lebonyolításában nincs érdemi változás. A férfiaknál és a nőknél is 6-6 csoportban 72-72 csapat versenyezhet. Mivel a másodosztályba a hat bajnokcsapat közül csak három juthat fel, az érintettek egymás ellen játszhatnak osztályozó mérkőzéseket a feljutásért. 

Magyar Kupa

A kupa versenynaptára ismét módosul, úgy látszik, a szövetségnél nem nagyon találják az ideális időpontokat. A négyes döntő a férfiaknál és a nőknél is áprilisban lesz. Egyéb tekintetben az MK lebonyolítása változatlan. 

Utánpótlás-versenyek

Miután az elmúlt húsz évben rendszeresen újra meg újra átnevezték a legmagasabb korosztályok utánpótlás-versenyeit, az MKSZ úgy döntött, véget vet ennek. A nemzetközi trendhez igazodva Magyarországon is etörlik a bajnokságok neveit, nincs többé junior, ifi és serdülő, csak U és a korhatár: a férfiaknál U20, U18 és U16, a nőknél U19 és U17 bajnokságokat rendeznek. Ez tartalmilag egyébként megfelel az előző évinek, csak a bajnokságok megjelölése egyszerűsödik le. 

A korhatárok megállapítása sem változik, a férfi U20-bajnokságban 2003-ban és később született játékosok szerepelhetnek, a többi korosztálynál értelemszerűen a megfelelő születési évekkel. 

Egy régi feszültséget oldana fel egy új rendelkezés: tanítási napon nem lehet korábban játszani, mint 14 óra. Az előző években megszokottól eltérően 2022-től már hivatalosan sem egyezik meg az NB I és az utánpótlás-bajnokságok versenynaptára. Már a naptárban sincsenek sem a férfiaknál sem a nőknél mérkőzések karácsony-újév környékén (ezeket a klubok az elővő években amúgyis mindig áthelyezték más időpontra), és a nőknél novemberre is írtak ki fordulókat, amikor az NB I-ben az Európa-bajnokság miatt nincsenek mérkőzések. 

A bajnokságok lebonyolítása egyéb tekintetben nem változik, az előző szezonnal azonos. Szigorítja viszont az MKSZ a részvételt a korosztályok II. osztályaiban: eddig itt egy klub két csapatot is indíthatott. Ezután már csak egyet, ráadásul azok a klubok, amelyeknek van csapata az adott korosztály I. osztályában, a II. osztályban már egyáltalán nem vehetnek részt. 

Összefoglalás

Amint látjuk, az NB I/B több év alatt végrehajtott létszámcsökkentése lezárult, az új szezontól jön a 16 csapatos, egycsoportos bajnokság. Ezen kívül más jelentős változás a bajnokságok lebonyolításában nincs. A hivatalos versenynaptárral az eddiginél is ritkábban láthatunk majd az NB I-es mérkőzések előtt ugyanott ifjúsági (akarom mondani: U20 ill. U19) mérkőzéseket. Igaz rendszeres meccsrejárók tudhatják, hogy eddig is nagyon sűrűn tértek el ettől a csapatok. 

Hogy a klublicenc bevezetése mennyire hoz jelentős változást, vagy marad esetleg puszta formalitás, azt jelen cikk írásakor még nem lehet tudni. Majd talán utólag értékeljük. Addig is leginkább annak szurkolhatunk, hogy a Covid-19 által kikényszerített korábbi változások végképp múló emlékké váljanak. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr617855507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása