Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ki kicsoda a magyar válogatottban?

2014.01.05. 22:33 szilvapálinka

Pintér Attila kihirdette a válogatott nemzeti összetartási keretet, és ha Önök nem kaptak meghívót, akkor ellenőrizzék a spam-filterüket, ott kell annak lenni valahol.

Nem kritizálni akarjuk a kapitányt (bár a kritikából talán többet lehet tanulni, mint Artner Tamás dicséreteiből), egyszerűen arra voltunk kíváncsiak, milyen szempontok alapján került ez a keret összeállításra. Mert még ha ez nem is a válogatott kerete, valami ígéretet és ezzel együtt felelősséget mégiscsak hordoz.

Az sem feladatunk, hogy kitaláljuk, hogy ha 12 csapatból válogatott, akkor a maradék 4-ből miért nem? Ez a legjobb 32 magyar labdarúgó az NB1-ben? Nem tudjuk. Lehet, hogy az idősebbek már kimaradtak, az is lehet, hogy ez csak az NB1-es edzők javaslataira adott udvarias válasz. Az alábbiakban néhány olyan játékost szeretnénk bemutatni, akik a nagyközönség számára talán kevésbé ismertek, vagy elég régen vették őket utoljára számításba.

20120109-szakaly-peter-dvsc-edzotabor-diosgyoi.jpg

Verpecz István (27 éves, a Debrecen cserekapusa)

Az encsi játékos 18 évesen került a Diósgyőrhöz, ott nem játszott az NB1-ben, 20 évesen, 2007-ben Debrecenbe igazolt. Hosszú ideig a Debrecen cserekapusa volt, míg tavaly Novakovics sérülése után első számú kapus lett. 54 NB1-es meccse mellett nemzetközi tapasztalata is van, 5 gólt kapott a Strömsgodsettől, 3-at a BATE Boriszovtól. Idén az első tíz meccsen védett, majd a cserepadra került Novakovics mögé. Magas, erős kapus, de 27 évesen közelében sincs a legjobb 10 magyar kapusnak.

Háromszoros magyar bajnok.

Horváth Tamás (27 éves, a Mezőkövesd kapusa)

Horváth 22 évesen került Újpestre 2009-ben, ahol 2013-ig 3 NB1-es meccsen védett, ebből az egyiken az első félidőben kiállították. 2013-ban Mezőkövesdre került, és Szántai Levente Paks elleni kiállítása után az ősszel 8 meccsre a kapuban ragadt. A Mezőkövesd néhány meccsén, például a Ferencváros ellenin, bravúrok sorozatát mutatta be.

Az Újpest játékosaként értelemszerűen bajnoki címet nem nyert.

Balogh János (32 éves, a Nyíregyháza kapusa)

A Debreceni Olasz Focisuli növendékét 1999-ben igazolta le a DVSC. 2001-ben Pajkos János a Bordeaux ellen igazi mélyvízbe dobta a 19 éves kapust. Azt, hogy hány gólról tehetett Balogh, döntsék el Önök, mindenesetre nem ragadt meg a Debrecen kapujában.

Kölcsönadták a Sopronnak (itt Pintér Attila volt az edzője), majd a Nyíregyháza cserekapusa lett. Innen hívta vissza Beránek a Debrecenbe, ahol újra ő lett az első számú kapus. Várhidi mester a válogatottba is meghívta, ahol a törökök elleni meccsen Fülöp sérülése után pályára is lépett. Egyetlen válogatott szereplése emlékezetesre sikerült, Hamit Altintop beadásából senkitől sem zavartatva parádés gólt szerzett. 2008 és 2011 között a Hearts kapusa volt. Balogh a Hearts News-nak nyilatkozva elmondta, élvezte a skót együttesnél töltött időt, s rengeteget fejlődött, majd szerződése felbontása után úgy nyilatkozott, hogy új kihívásra van szüksége, amelyet egy másik európai országban képzel el és az NB2-es Nyíregyházába igazolt.

Egyszeres magyar bajnok.

 

Lázár Pál (26 éves, a DVSC hátvédje)

A Soprontól került egy rövid nagyszalontai kitérő után a Videotonhoz, ahol 2007 és 2011 között 71 meccset játszott. Mezey keze alatt a válogatottba is bekerült, de balul sikerült törökországi igazolása miatt csak 6 meccsig jutott. 2011-ben a török Samsunsporhoz igazolt, ahol érkezésekor tűzijátékkal köszöntötték.

A védő elmondta: a láberőfejlesztési gyakorlatok, pontosabban azok „sűrűsége” számára új élményt jelentettek, hiszen a Videotonnál ritkán végeztek annyira specifikus munkát.

Lázár szerint a Samsunspor Magyarországon a bajnoki címért harcolna, a török csapatban azonban alig jutott lehetőséghez, a szezon végén pedig kiestek. Lázár ezután Pécsre került, ahonnan Debrecenbe igazolt.

Egyszeres magyar bajnok.

Lang Ádám (21 éves, a Győri ETO védője)

A Veszprémtől került 2012-ben Győrbe, nyáron még úgy volt, hogy kölcsönadják, aztán az őszi szezonban alapember lett. Ez nem kis szó a sok külföldit foglalkoztató gárdában. A győri szereplésre Róth mester is felfigyelt és 4 őszi selejtezőn az U21-es csapatban is szerepelt Lang. Az osztrákok elég sokszor túljártak az eszén a fiatal védőnek.

Lang gyakran idegesnek, ijedtnek tűnik, rossz megoldásokat választ, nagyon sok a szabálytalan szerelése. Hibái sokszor életveszélyesek. Kora és testalkata alapján a ferencvárosi Besic-hez kellene hasonlítani, de nem tesszük.

Egyszeres magyar bajnok.

Fiola Attila (24 éves, a Paks védője)

Őspaksi. Pakson nevelkedett és csak ott játszott. Tagja volt Róth mester U21-es csapatainak és Egervári úr is látott benne valamit, mert néha ő is meghívta a keretbe. 19 évesen mutatkozott be az NB1-ben és több mint 100 meccset játszott.

Magyar bajnoki ezüstérmes.

Bosnjak Predrag (28 éves, a Haladás védője)

Bosnjak 26 magyar élvonalbeli meccset játszott, 2010-ben a Nyíregyházában, majd a mostani idényben

a Haladásban. A rutinos játékos 2010 és 2013 között az NB2-ben szerepelt, és az ősszel a Haliban volt egy pár jó meccse. Hogy ez mire elég nemzetközi szinten, azt nem akarjuk megtudni.

Korhut Mihály (25 éves, a DVSC védője)

17 éves kora óta Debrecenben csiszolják, 2012-től alapember, a bajnokságot veretlenül nyerő csapat tagja. Még nincs 100 NB1-es meccse, de a rutinosabb védők közé tartozik. Ahhoz nem elég jó, hogy külföldi csapatban játsszon, de ha nincs nála jobb külföldön játszó védőnk, akkor ő is a hadrafogható emberek között van.

Kétszeres magyar bajnok.

A többi védőt (Lipták, Devecseri, Guzmics és Kádár) nem mutatjuk be, már tudjuk, mire képesek.

Pátkai Máté (26 éves, a Győri ETO középpályása)

Pályafutása a Góliát FC-ben kezdődött, majd játszott a BVSC, a Vasas és a Goldball FC korosztályos csapataiban is, 2003-ban, 15 évesen került a Sándor Károly Akadémiára. Az MTK-ban 18 éves korától 23 éves koráig rendszeresen játszott, az U21-es válogatottban csak egyszer vették számításba, egy Luxemburg elleni meccsen (begyalultuk őket 1-0-ra), Koman és Varga József mellett a középpályán. 2011-ben nem követte az MTK-t a mélybe, és mivel nem volt hajlandó hosszabbítani, 8 hónapig nem játszott. 2012 elején igazolt Győrbe és az utóbbi időben a Győrben szereplő 3-4 magyar játékos között mindig ott találhatjuk a nevét. Egervári mester is számított rá, háromszor lépett pályára a nemzeti színekben.

patkai_mate_mtk.ashx.jpegPátkai Máté

Technikája, passzolási készsége kiemeli a magyar mezőnyből. Alkata és fizikai képességei (rendkívül gyenge, szinte izomtalan felsőtest, a lábizmok sem a Bundesligára hajaznak) a középpályán kötelező párharcok megnyerésére, ütközésekre nemzetközi szinten alkalmatlanná teszik.

Kétszeres magyar bajnok, az MTK-val és a Győrrel is felért a csúcsra.

Vass Ádám (25 éves, a KV Oostende középpályása)

Nagy visszatérő és nagy talány. 2004-ben, 16 évesen került a Stoke City-hez a Ferencvárosból, de a felnőtt csapatig nem sikerült eljutnia. A nagy tehetségnek tartott játékost ennek ellenére a magyar válogatottban is számításba vették, 2007-ben már kétszeres válogatottként került az olasz másodosztályú Bresciába. A Brescia színeiben 5 év alatt 130 meccsen játszott, ebből 20-at az első osztályban húzott le. A Várhidi-éra után az utóbbi 5 évben nem szerepelt a válogatottban. A Brescia után a Kolozsvár, majd az Oostende peremembere. Az MTK-hoz tart.

Lefújták a meccset, és én akkor teljesen kifakadtam. Ordítottam az öltözőben. Nekem a válogatott a minden, emlékszem, amikor tizenöt-tizenhat éves koromban először játszhattam az ifjúsági csapatban, úgy mentem ki, hogy felszántom a pályát, a lelkemet kiteszem. Erre néhány évvel később azt látom, hogy a társaim megbundázzák a válogatott meccset. Ilyen nincs, nem létezik, ilyen nem juthat az embernek az eszébe! Csalódtam bennük.

"Azért nem szerepel a válogatottban, mert számomra vannak nála jobb és értékesebb játékosok" – mondta erre Egervári úr. Ádám most találkozhat közülük egy párral a táborozáson.

A középpályán Gyömbér egy olyan fiatal, aki megérdemli a próbát, egyszer már szerepelt is címeres mezben, Szakály (akinek a fenti képen mérik a vérnyomását, gondolom felismerték őt elsőre) és Elek játéka pedig nem szorul bemutatásra.

Kalmár Zsolt (19 éves, a Győri ETO középpályása)

Kalmár 17 évesen mutatkozott be az NB1-ben, eddig összesen csereként 12 meccsen 370 percet játszott, sőt, gólt is szerzett az Eger ellen (nem tudjuk a meccset vizsgálják-e). Fiatal tehetség, egyelőre inkább a korosztályos válogatottakban kellene bizonyítania.

Varga Roland (24 éves, a Győri ETO csatára)

75127.jpg

A válogatott mez eltakarja?

Varga az MTK-ban kezdte, 18 évesen adták el 60000 euróért a Bresciának. Bresciában Vass Ádámmal hamarosan a tetováló szalonok megbecsült vendégei közé kerültek. A fiatal játékos négy évet töltött az olasz csapat alkalmazásában, ide-oda kölcsönadva. A foggiai 20 meccset (895 perc) és 2 gólt cserélte fel a Győrre. Az őszi idényben 16 meccsen 2 gólt szerzett, ha így folytatja nehéz lesz beállítani a tavalyi 12 gólos csúcsát.

Futács Márkó (24 éves, a DVTK csatára)

Futácsot a Ferencváros 16 évesen adta el 100 000 euróért. Azóta megfordult a Nancy, a Werder Bremen, az Ingolstadt, a Portsmouth, a Leicester és a Blackpool csapatánál, mielőtt a Diósgyőr lecsapott rá. A 196 centi magas csatár a német másodosztályban 2, az angol másodosztályban 6 gólig jutott. A DVTK színeiben eddig 11 meccsen 4 gólt ért el.

Szatmári Lóránd (26 éves, a PMFC középpályása)

Szatmári, akit a csatárok közé jelölt a szövetségi kapitány, a Pécs csapatában 16 évesen mutatkozott be az NB1-ben. Innen került 19 évesen a Reggina csapatához, ahol 5 éven keresztül adták kölcsön 5 különböző csapatnak, majd eladták a Pécsnek. Hogy ebben kinek mi volt az üzlet, azt még csak nem is sejtjük. A Mecsekaljára visszatérve először nem sok játéklehetőséget kapott Supka Attilától, de az edzőváltás után már alapembernek számított, az ősze pedig kifejezetten jól sikerült.

Orosz Márk (25 éves, a Lombard Pápa csatára)

Orosz, Szatmárihoz hasonlóan az olasz ifiligákban pallérozódott. A ferencvárosi nevelésű játékos 20 évesen két évre ment ki Olaszországba, innen a Szegedhez vezetett az útja, ahol 22 meccsen 15 gólt szerzett és újra lecsapott rá az FTC. Az NB1-ben egy gólig jutott, igaz azt a Dózsának lőtte. 20 meccsen játszott jobbára csereként összesen 650 percet. Jelenleg Pápán játszik kölcsönben, 16 meccsen (4-et játszott végig) 3 gólt szerezve hívta fel magára a kapitány figyelmét.

Holman Dávid (20 éves, az FTC támadó középpályása)

 

Megfordult a Vác és az MTK utánpótláscsapataiban, míg végül a Fradi második csapatához került 2010-ben, 17 évesen. Még Détári alatt bemutatkozhatott az első csapatban, azonban több játéklehetőséghez igazán csak Moniz alatt jutott 2013 tavaszán és főleg őszén, sérülések is hátráltatták. Magas, vékony focista, az átlagnál jobb technikai képességekkel. Első, látványosra sikerült gólját az ETO ellen szerezte. Róth Antal ősszel meghívta négy U21-meccsre, amelyeken három gólt lőtt, például ilyet. 13 NB1-es meccsen 3 gól és 3 gólpassz áll a neve mellett.

A csatárok közül Simon, Radó és Bacsa 21-22 éves fiatalok, klubjaikban rendszeresen játszanak és húzóemberek, túl vannak 50-60 NB1-es meccsen és mindenképpen azok közé tartoznak, akik a válogatottságért küzdhetnek a jövőben. Velük kapcsolatban az U21-es csapat sikertelensége miatt vannak fenntartásaink.

Böde, Rudolf, Nikolics és Priskin régi ismerős. Ők, ha jó formában vannak, a valódi keretbe is bekerülhetnek.

Címkék: válogatott Pintér


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr335734890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása