Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Megyei manna – Megyei III: Nulla ponttal is szeretik a focit

2014.02.06. 19:15 Rich.mond

„Ez a sportág a szerelmünk, a szerelemért pedig áldozunk”

A nagyvilág azon izgul, hogy Spanyolországban valaki bele tud-e szólni a Barcelona és a Real Madrid vetélkedésébe - néha olyan érzetünk támad, hogy Torrentéék első helye esetén is egy Messi-CR7 tizenegyes-rúgóversenyen fog eldőlni az aranyérem sorsa. Mi figyelmünket újra az a hazai bajnokság alsóbb régiói felé fordítjuk. Egészen pontosan a legalsóbb régiókig, a megyei harmadosztályig. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyek azok a csapatok a hatodosztályban (néha hetedosztályban), akik még nem ünnepelhettek pontszerzést, ám lelkes és félelmet nem ismerő amatőrként még ez sem szegte kedvüket és tavasszal is csukát húznak a szebb folytatás reményében. Vajon mi lenne a találkozó kimenetele, ha egymással kerülnének szembe?

A 19 megyében és Budapesten összesen 13 csapatot találtunk a 811-ből, amelyiknek még döntetlenre sem futotta – és nem is mindegyik nulla pontos, köszönhetően ilyen-olyan büntetéseknek. Egészen parádés gólkülönbségek, néha talányos logika szerint összeállított bajnokságokban.

A remény rabjai

Alapvetően két csoportra szedtük a Nagy Tizenhármast. Az elsőbe kerülnek azok, akiknek az eredmények alapján semmi sem jön össze, több alkalommal is csak egy, max. két góllal maradtak alul és biztosra vesszük, hogy tavasszal előbb-utóbb valaki pontokat fog ellenük veszíteni.

Békés: két csoport (A és B jelűek, 15 és 11 csapattal). Az A csoportban eddig a gerlaiak nem jártak sok szerencsével. Itt listavezető a hírhedt Atletico Békéscsaba. A B-jelűben az őszi sorozat zárófordulójában az addig pont nélküli Pusztaföldvár váratlanul 5-1-re páholta el a Kötegyánt – hiába védte a vendégek kapuját a fiatal magyar tehetség, Coita Alin Claudiu. Bár a nulla pont nem ezt sejteti, azért korántsem reménytelen az Agro-Lift Gerlai SE helyzete – bár tavaly a középmezőnyben végeztek. A körülményekhez képest a 12-59-es gólkülönbség nem tragikus, ráadásul öt alkalommal is csak egyetlen góllal maradtak alul. Biztosak vagyunk benne, hogy itt hamarosan meglesz az első pont. A Gerlai SE-nek egyébiránt nőikézilabda-szakosztálya is van. Ugyancsak reményt keltő, hogy az U-19-es csapat a 14 csapatos bajnokságban a hatodik jelenleg.

Gerlai oroszlánbarlang

Borsod-A-Z: öt csoport. Miskolc Észak és Dél, Kazincbarcika, Encs és Zemplén (12/11/12/8/12 csapat). Encs körzetében Novajidrány, bár nulla pontos, de mégis megelőzi a két győzelmét hét büntetőponttal annuláló Vizsolyt. 11 meccsükből csak három volt sima zakó. A három darab 3-2-es vereség (vagy a vizsolyiak elleni 0-1) felettébb bosszantó lehet, de minden bizonnyal itt is meglesz az első győzelem a kikeletet követően. Még a tavalyi 11 pont sem elérhetetlen. A megye másik prominensét legnagyobb jóindulattal sem tudtuk a „felsőházba” sorolni – róluk lentebb olvashatnak.

Somogyban nem annyira értjük a bajnokság szerkezetét. Van két megyei harmadosztály – Észak és Dél. Északon hat csapat (!!!), Délen hét (!!!) küzd a pontokért. Igaz, itt fut U-21-es bajnokság is. A Szulok Petőfi SE legalább utóbbiban számlálhat egy győzelmet – 0-2-ről fordítottak Potonyban! Ám a 13 megye III-as csapat meleltt van Somogyországban két megye IV-es bajnokság is 15-15 csapattal. Északon Somogygeszti áll 0-0-14-es mutatóval, Délen a Kaposfői SE. Ám amíg a gesztiek gólkülönbsége „csak” 10-68, addig Kaposfőn az igen gyászos, 5-73 (őket az egyszerűség kedvéért raktuk ebbe a blokkba). Három mérkőzésükre sem álltak ki. Somogygeszti három meccsét is egyetlen góllal veszítette el (két 0-1 és egy 1-2), Szentgáloskér ellen pedig már a vezetés is a kezükben volt – onnan kaptak ki 4-2-re. Tehát bennük látjuk az isteni szikrát és a későbbi pontszerzés reményét.

Takaros a kaposfői sportpálya (www.magyarfutball.hu)

Veszprémben van két megye III-as csoport, de mellette négy megye IV-es is, ahol összesen 51 csapat kergeti a labdát hétvégenként. Itt az Eplény SE-t emelnénk ki (0-0-13, 7-91). A hét góljukból négyet a listavezető, a dubaji uralkodó fiának figyelmét is felkeltő, másodosztályt is megjárt,  Várpalotai BSK ellen szereztek egy 16-4-re elveszített találkozón. Utána Dörgicsétől csak 3-1-re kaptak ki. Ez jó jel lehet tavaszra, hiszen az első 11 forduló után 2-72-vel álltak.

Zala megye első és harmadosztályáról már korábban értekeztünk. Még most sem értjük, hogy egy ekkora megyébe miért kell öt megye III-as csoport, de valószínűleg azért, mert nem vagyunk ideológiailag eléggé képzettek. A 15 csapatos Északi csoportban -2 és -7 ponttal utolsó a Vaspör és a Sárhida, de egyik sem a klasszikus „nullapontos” félszezon. Délen a 14. helyezett Bajcsa SE kétszer is győzött. A Közép-csoportban (13) sereghajtó Bagod a -6 pontja ellenére is fel tud már mutatni egy döntetlent. Keleten (14) Zalakoppány négy szerzett ponttal tervezi üldözőbe venni a mezőnyt. De Nyugaton (12) még nem termett babér a Csömödér-Kissziget csapatának. 0-0-11, 8:65. Pedig az összeszokottsággal aligha van baj, hiszen a zárófordulóban Zalatárnok ellen 2-1-re elveszített mérkőzésen nyolc Orsós is pályára lépett a vendégeknél – ez legalábbis sejteti a családi kapcsolatokat. Ez a meccs, valamint a Mumor elleni 2-3 ad reményt a szebb folytatásra. Érdekesség, hogy Zala megye legalacsonyabb szintű bajnokságaiban tíz csapatnak is van már büntetőpontja.

Pöfög az erdei vasút Csömödéren (Fotó. Sipos András)

Mi vezethet pontlevonáshoz a megyei bajnokságokban? A megyei I és II osztályokban főleg a kötelezően indított korosztályos csapatok hiánya és ki nem állása miatt osztogatják a büntetéseket. Ez nyilvánvalóan  inkább a kistelepüléseknek problémás, sokszor ezért is maradnak a megyei III-ban - lásd a tolnai és a baranyai eseteket itt és itt. De járhatnak így megyei III. osztályú együttesek is - lásd Békésben a Dombegyháza esetét. A saját véleményünk az, hogy ezen a szinten ez teljesen felesleges keménykedés. A lasszóval összevadászott, csak a létszámfeltöltésre jó ificsapatok amúgy  is komolytalanná teszik a korosztályos bajnokságokat. Van aki azért is büntetést kapott, mert ugyan kiálltak, de több esetben is csak tíz fővel. Ám más a helyzet, amikor utólag derül ki a sportorvosi igazolás hiánya - ilyenkor a játékvezetőket is előveszik. Más esetben szintén utólag derül ki, hogy egy játékos több mérkőzésen is játékengedély nélkül, illetve nem a saját játékengedélyével lépett pályára.

Csodára várva

Ebben a csoportban őszintén szólva nem vagyunk benne biztosak, hogy változni fog a kép. Persze a labda gömbölyű.

Bács-Kiskun: négy csoport. Észak (14) /Dél (11) /Kelet (14)/Nyugat (11). Délen a Tataháza áll 0 ponttal, 3-68-as gólkülönbséggel. Ellenben 39 megyei csapat ünnepelhetett már győzelmet – őket leszámítva. A zárófordulóban Tataházán majdnem megtört a jég, mert a csere nélkül felálló, a 24. perctől emberhátrányban játsszó hazaiak mindössze 2-1-re kaptak ki a Kisszállástól. A szépítés még így is sikerült, de az egyenlítés sajnos már nem. A Csávoly elleni 0-11 és a Gara elleni 0-12 után tehát nem roppant össze a csapat. Talán tavasszal meglesz ennek a gyümölcse is. Az előző bajnokságot is nulla ponttal fejezték be, de ez javulás volt a 2011/2012-es szezon -6 pontjához képest. 2010/2011-ben az alsóházi rájátszásban 4 pontot szereztek! Egyébként saját honlapjuk is van. (A címben szereplő idézet is innen származik.) Rögtön szavazhatunk is arra, hogy pesszimista jóslatunkra rácáfolnak-e a fiúk.

És a szurkolók sem hagyták el a csapatot!

És újra Borsod – egészen pontosan Zemplén. Novajidrányhoz képest Makkoshotyka helyzete már kevésbé szívderítő. 12 ellenfelének mindössze háromszor talált be a Hotyka. Az 56 kapott gól sem kevés (4,6-os átlag), bár a későbbiekben mutatunk ennél sokkalta rosszabbat is. Nagyrozvágy ellen még vezettek 1-0-ra, illetve 2-1-re, de sajnos nem bírták a hajrát, így a vendégek végül 4-2-re diadalmaskodtak. A rossz szereplés azért is furcsa, mert az elmúlt években egyszer sem szereztek 18 pontnál kevesebbet. 3-4 éve még a tabella 5-6. helyén végeztek.

Makkoshotyka, tengerszem www.hegyaljakapuja.hu

Győr-Moson-Sopron: Hat csoport. 16-14-15-16-8-8 csapat részvételével. Tehát eddig a nyugatiak viszik a pálmát a 77 csapattal. Ebből a 77 együttesből a győri divízió nyugati csoportjában küzdő Nádorvárosi SC van a legrosszabb helyzetben: 13 meccs, 13 vereség, 5-60-as gólkülönbség. Pedig nem így indult a szezon. Ileltve de, mert nyitányként jött egy 12-0-ás pofon. Ám a második (0-2), harmadik (0-1) és a negyedik (0-1) fordulóban megvolt az esély. Sőt, utóbbi esetnél a vendég Ikrény csak a 88. percben lőtte be a vereséget jelentő gólt. Valószínűleg ez volt a töréspont. Bár a Szerecseny SE ellen később megszületett az első gól is. Ez mindenképpen bravúr, ahogy az 1-3-as vereség is, hiszen csak kilenc játékos lépett pályára a nádorvárosiak csapatában. Az Abda II ellen már csak hatan utaztak el.

Fejér: Négy csoport. Agárdi Termál (15 csapat), Aqvital-Publo (14), Simix Üveg-Ásvány (13) és Horfer Serleg (14). Impozáns elnevezések. Az Aqvital-Publo egyébiránt Bognár György csapatának, a Csákvárnak is névadója. Pont ebben a csoportban nézi pont nélkül a mezőny hátát a Vereb 9-88-as gólkülönbségével. A közel 7-es kapott gól-átlag még ezen a  szinten is soknak tűnik. Persze erősen lerontja a mutatót a Beloiannisz elleni 17-1-es és a Dinnyéstől elszenvedett 11-0-ás fiaskó. Előbbin Petkes Gábor egymaga hetet vállalt a 17-ből. A verebiek a szezon vége felé nem mindig tudtak 11 játékost kiállítani, cseréjük pedig éppen ezért vajmi ritkán akadt. Bár nem tartozik szervesen ide, de muszáj mesélnünk róla: ugyanebben a csoportban esett meg, hogy a Dinnyés hét perc alatt egyenlített ki 0-4-ről a Baracska ellen. Amúgy már ezen a szinten is egész pofás honlapok vannak - lásd az Etyek SE oldalát, vagy a lenti kép forrását.

A verebi pálya - fotó Csabdi SE Ekkor 4-3-ra nyert a Vereb

Szabolcs-Szatmár-Beregben két csapat várja a csodát és a szebb jövőt. De tényleg sokkal szebb jövőt. Az öt csoportot a megye tájegységeiről nevezték el – Szamos (14), Rétköz (14), Szabolcs (12), Nyírség (13), Szatmár (14). A két csapat gólkülönbségével talán a fejér megyei verebiek versenghetnek. Arról nem beszélve, hogy a Szamos-csoportban szereplő Nagyar -4, míg a Szabolcs-divízióban botladozó Frimex -3 pontot szerzett eleddig. A Nagyar 13 mérkőzésen összeszorgoskodott 8-98-as gólkülönbsége nem nevezhető jónak. A Frimex SE 11 meccsen jutott el a 4-93-as mutatóig. A nagyari kapus átlagban két meccs alatt 15-ször nyúl maga mögé, hogy a labdát kiszedje a hálóból. A Frimexnél ez a szám 17! Ez már megér egy alaposabb elemzést.

Először is lássuk a Frimexet! A Frimex FC az adatok szerint 1998-ban kezdte meg bajnoki szereplését. Mindvégig a legalacsonyabb osztályban szerepelt, az aktuális átszervezésektől függően a nyolcad-, vagy hatod osztályban. Bár a legelső szezont mindössze két ponttal zárták, azért nem volt ez rossz, ha eltekintünk a nyolc büntetőponttól. Abban a bajnokságban a kilenc indulóból hatan jártak így. A következő szezonban már beindult a szekér, mert 22 ponttal nyolcadikok lettek, három csapatot is megelőzve. A többi szezonban is rendre a tabella alsó harmadában végeztek, többnyire két számjegyű pontszámmal és három számjegyű kapott góllal. 2011-ben 153-szor, 2012-ben már 160-szor tették boldoggá az ellen csatárait. Igaz, a 2010/2011-es szezont 82 rúgott góllal fejezték be, ami impozáns szám! A 40 körüli átlag korábban is megvolt, de abban a bajnokságban Nyíregyházáról vidékre, egészen pontosan Tiszanagyfaluba, költöztek és Frimex FC Tiszanagyfalu néven szerepeltek.

Ha a csapat nem is, de a táj szép Tiszanagyfalun - szemben Tokaj

Igaz, legfényesebb diadaluk, amely talán a csapat fennállásának legnagyobb győzelme volt (a Beszterec elleni 7-3) pont idegenben történt, de a Ramocsaháza elleni 7-6-os vereség után is kijárt nekik a tiszanagyfalui publikum vastapsa. És külön elismerés illette Balogh Lászlót, aki ötöt vállalt a hatból. Sajnos ez is kevés volt a győzelemhez. Az összeállításokat böngészve, szemmel láthatóan alaposan kicserélődött a keret. Jelen állás szerint nem kizárt a 200 kapott gól sem a bajnokság végén. Érdekesség, hogy sok sorstársukkal ellentétben ők minden meccsre ki tudtak állni és cserének sem voltak híján.

Velük ellentétben Nagyarra jártak szebb idők is. 2004-ben és 2005-ben is egyaránt bajnoki címet ünnepelhettek a megyei negyedosztály fehérgyarmati csoportjában. Utóbbi esetben el is vállalták az indulást egyel magasabb osztályban, ahol rögtön a harmadik helyen végeztek. Pár évvel később már a tabella alján szerénykedtek és a 2008/2009-es bajnokságot egy ponttal fejezték be. Ezt követően három évig nem is volt labdarúgás Nagyaron. A tavaly újáalakuló Nagyar SE nyolc szerzett ponttal utolsóelőtti lett a 16 csapatos bajnokságban – írjuk a nem összeszokott védelem számlájára a 156 kapott gólt.

Itt éppen túristvándi gól a nagyari kapuban - www.nyirsegfoci.hu - beszámolóval

Idén egyébként volt egy 1-1-gyel végződő mérkőzésük, ám végül 3-0-lal a Csegöld kapta a mérkőzésért járó három pontot. Túristvándi csak nehezen, 3-2 arányban verte őket. De utána következett az idei bajnokság legsúlyosabb zakója – ez alighanem országos rekord. Hermánszeg ellen csak hét játékossal tudtak kiállni, de a meccset lejátszották. 26-0-ra kaptak ki. Érdekesség, hogy amíg ki tudtak állítani 11 játékost, elég szoros meccseket játszottak, de az ősz végén, ahogy fogyott a keret, sorra jöttek a megsemmisítő vereségek.

Megtörtént eset

Pontos labdás megyék

A teljesség kedvéért ejtünk pár szót azokról is, ahol minden csapat ponttal a puttonyában telehet.

Baranya: két csoport (Cibulka és Tamási) 15 ill 16 csapat. A tabella végén a Csertői FC 3, ill a Lippói KSE 4 ponttal. Parádés!

Budapesten a BLSZ IV-ben két 14-es, egy 13-as csoport van, ileltve egy második csapatoknak készített 4/A és 4/B, kétszer 12 csapattal. A 65 csapatból egy sem nulla pontos! – bár sajnálatos módon már több visszalépés történt.

Csongrád – négy csoport. Három 13-as és egy 12-es, összesen 51 csapat. Nincs nulla pontos gárda.

Hajdú-Biharban két csoport van: Észak és Dél, 10-10 csapattal. Az összevont tabella alján a Csökmői SE állna  két pontjával.

Hevesben egyetlen megyei harmadosztályú csoport, amely a visszalépések után már csak 12 csapatos. A sereghajtó Vécs KSK öt pontot gyűjtött ezidáig.

Jász-Nagykun-Szolnokban kilenc csapatos a megyei harmadosztály és az utolsó Jászjákóhalmának is van már hat pontja.

Komárom-Esztergomban két csoportban vetélkednek a legalacsonyabb osztályú csapatok. Délen (15 csapat) az impozáns nevű Don Bosco Elie Súr zárja a sort négy ponttal, Északon ugyanennyit szerzett a Héreg 14 csapat vetélkedésében.

Nógrádban három 12 csapatos csoportra osztották a megyei harmadosztályú küzdelmeket. Keleten a Ménkes egy ponttal, Középen a Nógrádmarcal hárommal, Nyugaton a Nógrád SE áll négy ponttal.

Nem meglepő, hogy Pest megye dúskál csapatokban, így az öt csoporton (Észak (13), Dél (14), Kelet (14), Nyugat (13), Közép (13)) sem lepődünk meg. A Galgagyörk-Püspökhatvan SE II szerezte a legkevesebb pontot – egyet. És ez még három is lehetett volna, ha a találkozó végén nem egyenlít a Váchartyán.

Tolna megyében egyetlen megye III-as csoport 13 csapatából mindenkinek van pontja – a sereghajtó Gyapa Derbi SE és a Szakcs 5 ill. 4 pontos.

Vas megyében négy csoportban zajlik a pontvadászat. Szombathely Észak/Dél, valamint sárvár és Körmend körzetében, 12/14/13 és 10 csapat részvételével. Nincs nulla pontos.

Végszó

Talán ezzel kellett volna kezdeni: ennek a bejegyzésnek egyáltalán nem az volt a célja, hogy a fenti csapatokból gúnyt űzzünk. Sőt! Aki hobbiból húz csukát és szán erre a játékra heti egy napot az életéből, azon egyébként sincs mit számon kérni. Lehet, hogy csak hatod/hetedosztály, de 811 csapatban (csapatonként 13 emberrel számolva) vasárnaponként 10 és fél ezer honfitársunk tesz valamit az egészségéért és küzd magáért, csapatáért és azért a településért, ahol él. A tataháziak mottójához pedig felesleges bármit hozzáfűzni. Isten óvja és gyarapítsa a magyar amatőr-labdarúgást!

 Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk két állandó szerzőjének regényét. Lepje meg szórakoztató magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra!Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. Facebookon isA linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr545801824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása