Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Détári Lajos

2014.04.24. 09:58 maribor_

1963. április 24-én született Détári Lajos, a Budapesti Honvéd és a magyar labdarúgó-válogatott egykori középpályása.

osztalynaplo_detari_lajos_alairas_1.jpg

Kilenc évesen kezdett ismerkedni a labdarúgással Rákoskeresztúron, az Aszfaltútépítő SC-nél. A következő évben már a Budapesti Honvéd igazolt labdarúgója volt.

osztalynaplo_detari_lajos_ifi.JPGA Honvéd ifistájaként

Még javában ifjúsági korú, amikor alig tizenhét évesen az NB I-ben is bemutatkozott az 1980/81-es bajnokságban. Hét szezont töltött el Kispesten, 134 bajnoki találkozón 72 gólt szerzett.

osztalynaplo_detari_lajos_honved.jpgDétári-varázs Honvéd mezben

A Honvéddal háromszoros magyar bajnok lett, egyszer pedig Magyar Kupa (MNK) győztes, illetve kupa ezüstérmes.

osztalynaplo_detari_lajos_bp_honved_1983.jpg1983-ban támad a Bp. Honvéd az újpestiek ellen, még Varga (takarva) és Garaba is előre merészkedett. Hátrább Détári, akinek tehetségéhez aligha fér kétség. A lila-fehérek közül Szabó András és Tóth J. (4) látszik a képen

1985-ben az Év Labdarúgója és magyar gólkirály (Kiprich Józseffel holtversenyben) 18 találattal, aztán a következő két idényben is 27, illetve 19 góllal.

osztalynaplo_detari_lajos_1985.jpg1985-ben az Év labdarúgója

1987-ben az Eintracht Frankfurt játékosa lett, egy szezon alatt összesen 33 mérkőzésen játszott és 11 gólt szerzett.

osztalynaplo_detari_lajos_eintracht_frankfurt.jpgAz Eintracht Frankfurt mezében

Csapatával megnyerte a Német Kupát, mégpedig az ő góljával.


Bónuszként még egy frankfurti gólja is 

A kupadöntőn lőtt gólja után igazi sztárklubok versenyeztek érte. Az olasz Juventussal álltak legközelebb a megállapodáshoz, de a rossz súgóira hallgatott. A pénz vezérelte Dömét is, és azokat is, akik irányították. Utólag azt mondom, ez volt a pillanat, mikor végleg eldőlt, nem lesz belőle a szó mai értelmében igazi világsztár.

A következő évben Görögországba szerződött az Olimpiakosz Pireusz csapatához, mint a világ addigi legdrágább átigazolása.

osztalynaplo_detari_lajos_olympiakos_pireus_1.jpgAz Olimpiakosz mezében

Itt két szezont töltött el, 55 bajnoki találkozón 33 gólt szerzett. Bajnoki ezüstérem, görög gólkirály, kupagyőzelem, a 4:2-re megnyert görög kupadöntőn 2 gólt rúgott.

Détárinál ezután felpörögtek az események. Két szezon következett a Bolognában...

osztalynaplo_detari_lajos_bologna_1.jpgA Bologna játékosaként

... ahol a mérlege 42 bajnoki mérkőzésen 14 gól, UEFA-Kupa negyeddöntő, Coppa delle Alpi győzelem.


Bolognai megmozdulásai 

Ezután következett az Ancona csapata, egy szezon alatt 32 mérkőzésen 9 gólt szerzett.


Mind a 9 gólja

Aztán fél évre hazatért Magyarországra, a Ferencvárosba. 13 mérkőzésen 1 gólt szerzett.

osztalynaplo_detari_lajos_ftc.jpgAz FTC mezében 

Az ekkor még mindig csak harminc éves Détári a szezon második felére visszatért Olaszországba, a Genoa csapatához. 8 mérkőzésen 1 gól volt a mérlege. Ezután a svájci Neuchatel Xamax, az osztrák St. Pölten, itthon a BVSC, a Dunakeszi, majd még egy osztrák alacsonyabb osztályú csapat következett. Harminchét évesen fejezte be pályafutását.

Pályafutása alatt hatszor kapott meghívást a világ-, illetve az Európa-válogatottba.

Détári Lajos 1984 és 1994 között 61 válogatott találkozón 13 gólt szerzett.

osztalynaplo_detari_lajos_valogatott.jpgCímeres mezben

Amióta megy az Osztálynapló sorozatunk, azóta töröm a fejem, ha nem akarom videókkal szétlinkelgetni a válogatottal kapcsolatos szereplését, melyik, rá leginkább jellemző gólját tegyem be. És a mai napig nem tudtam dönteni. Milyen véletlen, az a három gólja, melyek közült nem tudtam választani, címeres mezben lőtt találatai közül pont az első három. Lássuk akkor őket, talán az Olvasók döntenek majd helyettem.


1:56-tól 

1984 októberében, Rotterdamban rúgta Döme ezt a gólt VB-selejtezőn. A videónak van egy rövidebb, magyar változata is, csak abban nincs hátsókamerás ismétlés. A rafinéria pedig abban lakozik.


2:26-tól 

Szintén VB-selejtező, ez is idegenben, csak ez Bécsben. Ezen a mérkőzésen dőlt el, hogy kijutottunk a mexikói labdarúgó világbajnokságra. Különösebbet nem kell hozzáfűzni ehhez. Nincs rá jobb szó, pofátlanság, amit Döme művelt.

1985 októberében már javában zajlottak a VB-felkészülési meccseink. Az ellenfelünk a valóban nem túl acélos Wales, viszont a kapus, Neville Southall, a kontinens egyik legfelkészültebb és legjobb formában lévő hálóőre volt. Klubcsapatával, az Evertonnal akkoriban nyert bajnokságot, FA kupát és Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK).

És egy gól, amit alapból nem akartam volna betenni, de Döménél kötelező erről is megemlékezni, mielőtt Olvasóink reklamálnák.

Még utolsó aktív évét töltötte Ausztriában, mikor már edzősködni kezdett a román FC Bihor csapatánál. 2000 és 2016 között huszonegy csapatnál fordult meg.

osztalynaplo_detari_lajos_ftc-edzo.jpgAz FTC edzőjeként

Edzői munkájának megítélése már nem olyan egyértelmű, mint játékos-pályafutásáé. Az általa irányított csapatokat egy dolog tereli ugyanabba a halmazba, mégpedig az, hogy sehol nem tudta kitölteni szerződési idejét…

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr866020117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2014.04.24. 17:52:50

Nálam egyértelműen az osztrákok elleni, bár a lengyelek ellen szerzett is pazar, de az "csak" egy jól eltalált lövés, míg a bécsi gól mestermunka.

maribor_ 2014.04.24. 17:54:52

@miller draft: Mint a másik két gól, legalábbis az én szememben. A lengyelek elleni góljában teljesen igazad van, azt csak "kötelező" volt beraknom.

miller draft 2014.04.24. 18:02:21

Azt gondolom már említettem, hogy bevásárlóturizmusnak köszönhetően ezt a meccset apámmal és egy barátjával a helyszínen láttam. Ugyanis szervezett egy napos bécsi IBUSZ úton voltunk amibe benne volt a meccs jegy is.Faterom ezen a meccsen kivűl max SZUR-on volt még életében. Szóval ő a csúcson hagyta abba :-)

Blobov 2014.04.25. 11:59:01

@miller draft: Hát azért az nem csak egy jól eltalált lövés volt, hanem pontos döntés eredménye. Döme először a másik sarokba akarta emelni, de az nem jött be (asszem, oldalháló lett talán, vagy a kapus fogta), viszont újrarúgatta a bíró és a második kísérletből lett gól.

Feyyaz 2014.04.25. 16:15:18

Van egy magyar bajnoki bronzérme is,mert sokat játszott már az 1982/83-as szezonban is.
Hát valóban,az a ’85-ös bécsi meccs,és a bevásárló turizmus!  Moldova György is ott volt,és a kijutás miatti öröme mellett megállapította,hogy a VHS kazetta harmadába kerül,mint itthon! 
Amikor 1994 tavaszán először lépett pályára a Genoában,a hazai ultrák egy egész szektoros magyar zászlóval köszöntötték. Majd a mérkőzés után azt írta a Corriere dello Sport,hogy „Úgy látszik,Détári fél év alatt elfelejtett futballozni”.
Utoljára játszott még a szlovák 4.ligás Felsőpatony csapatában is. Erről olvastam anno egy egész oldalas cikket.

a ködlovag 2021.04.24. 09:53:14

Détári többször is határozottan állította, hogy nem volt beleszólása abba, mikor hová igazoljon. Ezt az akkori viszonyok miatt tartom hihetőnek: ha jól emlékszem, a Honvéd végig birtokolta a játékjoga egy részét, a kispesti klub pedig egyenlő volt a magyar állammal, mely a lehető legnagyobb pénzeket akarta behúzni az eladásokkal.
Őt ugyan megkérdezték, hova szeretne igazolni, de a kérését nem vették figyelembe döntéskor.

maribor_ 2021.04.27. 16:50:58

@a ködlovag: Senkit nem kerdeztek meg, Czekus szinte mindenki feje felett dontott. Sot, mindenkinek le kellett adnia valamit az OTSH kasszajaba.
Apropo. Talan egyedul Nyilasitol hallottam, hogy a szamtalan es neves kerok kozul o tudatosan valasztotta Becset, mert kozel volt a kelenfoldi zoldsegeshez, meg a Balatonhoz.
süti beállítások módosítása