Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Kiprich József

2023.09.06. 07:00 maribor_

1963. szeptember 6-án született Kiprich József, a Tatabánya és a magyar labdarúgó-válogatott egykori csatára.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_alairas.jpg

A tatabányai születésű Kiprich József tizenkét évesen lett a helyi Bányász igazolt labdarúgója.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_serdulo_valogatott.jpgA serdülőválogatottban még centert játszott

Tankszerű csatárteljesítményére a korosztályos válogatottban is hamar felfigyeltek.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_ifjusagi_valogatott_1980_julius.jpgA magyar ifjúsági válogatott csapatkapitányaként 1980 nyarán

Még ifjúsági korú volt, mikor 1980 nyarán szerződést kapott a Tatabányától. Első hivatalos meccsét kék-fehérben az év októberében egy Magyar Kupa (MNK) mérkőzésen játszotta. A Kaposvári Vasasnak rúgtak 11 gólt, melyből hármat Kiprich jegyzett. Első bajnoki találkozóját pedig a hónap végén játszotta, a 12. fordulóban Pécsett szenvedett vereséget együttese.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_tatabanya_1980.jpgA Tatabánya csapatképén 1980 nyarán az álló sorban jobbról a negyedik

A Tatabányában kilenc idényt töltött el, 186 elsőosztályú találkozón 80 gólt szerzett.

1982-ben Dalnoki Jenő a huszonévesekből álló Kiprich, Plotár, Kökény csatártriót jelölte legtöbbször a kezdőbe, míg a kispadra olyan rutinos, nagytudású futballisták kényszerültek, mint P. Nagy, Weimper és Schmidt.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_1982_83.jpgA Tatabánya 1982/83-as csapatképén az álló sorban jobbról a második játékos

Két-két bajnoki ezüst-, és bronzérem mellett begyűjtött egy Magyar Kupa (MNK második helyet, az 1984/85-ös bajnokságban pedig 18 góllal - Détári Lajossal társbérletben - gólkirály lett.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_golkiraly_1985.jpgGólkirályként 1985 tavaszán

1989-ben az akkor már évek óta a kiesés tornácán táncoló holland Feyenoord csapatához igazolt. A bemutatkozás nem sikerült fényesen, annak ellenére, hogy az új igazolásokkal szép remények elé nézett újra a klub és a szurkolók. Hazai pályán szenvedtek vereséget, a mérkőzés kisebbfajta botránnyal ért véget, mert a drukkerek a pályára berohanva kérték számon a játékosokat.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_feyenoord.jpgA Feyenoord játékosaként

Amilyen rosszul sikerült a belépő, olyan sikeresek lettek a további évek. 128 találkozón 53 gólt szerzett, úgy, hogy közben nyert egy-egy bajnoki címet, ezüst-, és bronzérmet, négy (!!) Holland Kupát, és egy holland Szuperkupát is.

Csapatával a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) egyszer az elődöntőig jutott, kétszer pedig a negyeddöntőig.

Teljesítménye alapján akár élete végéig is maradhatott volna a Feyenoordnál, de egy európai uniós jogszabály miatt unión kívüli állampolgár hat évnél tovább még engedéllyel sem vállalhatott munkát.


Tovenaar van Tatabánya - azaz a Tatabányai Varázsló, ahogy Hollandiában hívták

Így 1995-ben a ciprusi APOEL Nicosia játékosa lett. Két idény alatt 41 mérkőzésen 29 gólt szerzett. Egyszer volt ciprusi bajnok és gólkirály, kétszer pedig kupagyőztes.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_apoel_nicosia.jpgAz APOEL játékosaként

Ciprusról visszatért Hollandiába, ezúttal a Den Bosch csapatához. Ezúttal kevesebb szerencséje volt, sorozatos sérülések miatt egy év alatt mindössze 9 találkozón tudott pályára lépni, de így is rúgott 5 gólt.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_den_bosch.jpgA Den Bosch mezében

Szezon közben visszatért játékosedzőként az akkor NB II-es Tatabányához, a másodosztályban 17 góllal segítette csapatát a bajnoki címhez. A frissen feljutott csapatban 1999 és 2001 között 36 találkozón 11 gólt szerzett.

Már többszörös ifjúsági és utánpótlás válogatott volt, mikor bemutatkozhatott a felnőttek között is.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_utanpotlas_valogatott_1983.jpgAz utánpótlás válogatottban 1983 őszén az álló sorban a játékosok közül jobbról a negyedik

1984 és 1995 között a magyar labdarúgó-válogatottban 70 alkalommal szerepelt és 28 gólt szerzett.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_tatabanya_1984.jpgÚjoncként a válogatottban 1984 szeptemberében az Ausztria elleni VB-selejtezőn a Népstadionban

Amikor csapatot hirdetett Mezey György szövetségi kapitány, sokan a fejüket csóválták: újoncot Ausztria ellen, VB-selejtezőn?! Erre Kiprich meglepte az osztrákokat, elbűvölte a szurkolókat, Mezey ennyit mondott róla: - Kiprich képességei mindenki előtt ismertek - csak az osztrákok előtt nem. Valamennyi játékosunkról megfigyelés alapján „térképet készítettek” - erre építették taktikájukat. Kiprich ebből a gyűjteményből hiányzott, kellett ez a meglepetés...

Egyik legemlékezetesebb mérkőzése az 1985. április 17-én, Bécsben lejátszott világbajnoki selejtező volt Ausztria ellen, ahol a 3:0-s győzelemből az első két góllal vette ki a részét.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_valogatott.jpgBécsi álomgólja négy képkockában

Tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon részt vevő csapatnak.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_valogatott_1986.jpgAz 1986-os mexikói világbajnokságon a Kanada elleni győztes csapatban az alsó sorban balról a második Détári és Bognár között


Utolsó gólja a válogatottban 1995 márciusában Svájc ellen

Aktív pályafutásának befejezése után az edzői pályát választotta. Volt másodedző a Vasasnál és utánpótlásedző Újpesten. A szakmai munkát irányította Romániában az Olimpia Satu Mare csapatánál, itthon pedig Tatabányán, Kecskeméten, Győrben, Diósgyőrben, Pápán, Gyirmóton, alacsonyabb osztályban Környén, Vértesszőlősön és Felsőgallán.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_raba_eto_edzo_2003.jpg2003-ban az ETO kispadján, mellette a segédje, Szabó Ottó

Mindezek mellett 2005 óta a Feyenoord játékosmegfigyelője is.

Pár éve a Feyenoord megjelentette a József Kiprich Special című magazint. A negyvenoldalas újság kizárólag Kiprich Józsefről szólt, a Feyenoordnál töltött éveit elevenítette fel különböző írások és különleges fotók segítségével. A hátsó borítójáról a mágusként illusztrált, a holland kikötővárosban „Tatabányai Varázslóként” is emlegetett közönségkedvenc köszönt vissza.

osztalynaplo_kiprich_jozsef_feyenoord_varazslo.jpgA mai napig életjáradékot kap volt klubjától

2022 novemberében súlyos háztartási balesetet szenvedett. Otthonában elesett, eltört a combnyaka (pont azon a lábán, ahová korábban csípőprotézist ültettek be) és a könyöke, és csak nagyon lassan gyógyul, tolókocsiban lábadozik. Jobbulást, Kipu!

osztalynaplo_kiprich_jozsef_2023.jpgKiprich József 2023-ban gyógyulás közben...

osztalynaplo_kiprich_jozsef_feyenoord_2024.jpg...és 2024 januárjában, mikor a Feyenoord-Twentee holland bajnoki találkozóra egykori csapata meghívta őt

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6118131486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása