Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A szabályok áldozatai

2014.05.06. 10:33 Fradista Utazó

Különböző versenyeken eltérő szabályokat állítanak össze annak eldöntésére, hogy mi történjék, ha kettő vagy több csapat azonos pontszámmal végez. Labdarúgásban általában elsőként a gólkülönbséget veszik ilyenkor alapul a sorrend eldöntéséhez, ezért is volt már a Palace elleni döntetlen előtt is szinte reménytelen helyzetben a Liverpool.

A kézilabdázóknál tipikusan az egymás elleni eredmény szokott rangsorolni, ezért aztán az esélyesek egymás elleni meccseinek háromszoros tétje van, hiszen aki nyer (vagy aki egy bajnokságban a két meccset összesítésben jobb eredménnyel hozza) az még pontegyenlőség esetén is előrébb fog végezni a tabellán, mint ellenfele. Ezért, bár ebben a sportágban a győzelemért tipikusan csak 2 pont jár, a nagy rangadókat akár ötpontos meccsnek is nevezhetjük.

Eltér azonban a trendtől a kézilabda Bundesliga versenykiírása.

bundesliga_thw.jpg

A THW csapata

Ugyanis a német bajnokságban azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol. És ez most élesben is előjön, legalábbis a férfiak mezőnyében (a nőknél a Thüringer HC előnye 4 körrel a vége előtt 8 pont, és a gólkülönbségük 130-cal jobb, mint bárki másé, így őket már csak elméletileg lehet megfogni).

Négy fordulóval a vége előtt a THW Kiel és a Rhein-Neckar Löwen is 51-51 ponttal állt. A hátralévő meccsek közül az Oroszlánok Hamburg elleni hazaiját leszámítva mindegyik találkozó egyértelműen a listavezetőknek áll, tehát bőven benne van a pakliban, hogy a végén a gólkülönbség fog rangsorolni. Ekkor a mannheimiek álltak előrébb, 14-gyel volt jobb a gólkülönbségük. A 31. fordulóban azonban ők vért izzadtak, és hajszállal tudták csak megverni a Hamburgot (32-31 úgy, hogy a Hamburg pár tizedmásodperccel a meccs vége után szerzett még egy találatot, szóval ennyin múlott a Löwen pontvesztése).

bundesliga_loewen.jpg

A Rhein-Neckar Löwen

Kielben pedig megértették a feladatot, és rájöttek, nem elég a hátralévő meccseket megnyerni, hanem törekedni kell a minél nagyobb különbségű győzelmekre, hiszen valószínű, hogy a végén ez fog dönteni.

Május 4-én ennek megfelelően nem egyszerűen legyőzték az egykoron szebb napokat is látó Lemgo együttesét, de a Gerry Weber stadion 8.500 nézőjének legnagyobb bánatára irtózatosan elverték a hazaiakat: 25-9-es félidő után 46-24-re nyertek. Így az ő gólkülönbségük most már 7 góllal jobb, mint ellenfelüké.

Nem irigylem most a hátralévő három forduló mellékszereplőit. A Gummersbach, a Melsungen és az Eisenach (a Löwen ellenfelei) valószínűleg irtózatosan nagy verést fog kapni, amint aligha fogja ezt megúszni a Kiel ellen a Lübbecke együttese sem. A THW játszik még a Flensburg és a Füchse Berlin ellen is, azokon a mérkőzéseken akár még meg is éghetnek, de mindenesetre 10 gól feletti győzelem egyiken sem várható. Ezért jelenleg a zászló inkább az Oroszlánoknak áll, de azért nem fogunk meglepődni, ha a végelszámolásban az dönt, hogy a két nagycsapat az utolsó körökben mennyire alázta meg aktuális ellenfeleit.

Ez utóbbiaknak egyszerűen nincs szerencséjük, hogy pont a hajrában kerülnek sorra, igazából ők a szabályok áldozatai.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr836118393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zavarta az edzéseket 2014.05.06. 23:04:02

Helyesbítenék.

Sok helyen úgy szokás, és ennek van értelme, hogy kevés csapatos csoportokban az egymás elleni eredmény rangsorol előbb, nagyobb csoportokban pedig a gólkülönbség.

Ezáltal a nagyobb ligában a hosszú távú, minden csapat elleni teljesítmény kerül előnybe, és az utolsó pillanatig nyílt a verseny, ha azonos pontszámmal küzd a hajrában gyenge ellenfelek ellen két vagy több erős csapat (ez gyakran előfordul).

Kisebb csoportokban az egymás elleni eredmény adja a nagyobb legitimációt, és nem lehet egy utolsó körös, csoportutolsó elleni 16-0-lal előzni aszimmetrikus körbeverés esetén azokat, akik csak 6-0-ra nyertek a tökutolsó ellen, de a jók ellen jobbak voltak.

Ilyen szempontból korrekt a kézilabda BL kiírása, ha nem is hagyományos.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.05.07. 08:55:11

@zavarta az edzéseket: Ez azért nem mindig és feltétlenül van így, pl. a magyar kézilabda-bajnokságban az egymás elleni eredmény dönt, de a spanyol labdarúgó-bajnokságban is.

zavarta az edzéseket 2014.05.07. 13:02:55

@Fradista Utazó:

De én nem is azt írtam, hogy ez így van, hanem hogy így logikus, és hogy sok helyen így szokás. :)

Egyébként tetszik a poszt, ha még nem mondtam. Szeretem az ilyen csemegekérdéseket, és jól meg is írtad.

A következtetéssel viszont nem értek egyet, hiszen a magasabb szempontból láthatóan jól működik a GK-rendszer, hiszen igazán éles lett így a bajnokság vége (most bizonyosodik be élesben, miért jó a sok csapatos ligában a GK-t preferálni). És a szopóágon soros csapatoknak is adhat egy plusz motivációt ez a helyzet, hogy vérszomjas ellenféllel találkoznak, akinek nem elég az egy gólos győzelem.

Szerintem összességében a sport javát szolgálja a bemutatott rendszer, amiből minden sportszerű csapat tud profitálni, játékerőtől függetlenül. Egy példa: egy jó teljesítmény a nagy verésre ítélt csapat kapusától ilyenkor sokkal többet dob az ő piaci értékén.
süti beállítások módosítása