Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Csuhay József

2014.07.12. 09:58 maribor_

1957. július 12-én született Csuhay József, a Videoton, a Budapesti Honvéd és a magyar labdarúgó-válogatott egykori védője.

osztalynaplo_csuhay_jozsef_alairas.jpg

Tizenegy évesen lett az Egri Sportiskola igazolt labdarúgója. Innen került még ifistaként az Egri Dózsába.

osztalynaplo_csuhay_jozsef_heves_megyei_ifjusagi_valogatott.jpgAz Egri Dózsa ifistájaként a Heves megyei ifjúsági válogatottban az álló sorban jobbról a negyedik (takarásban)

Sorkatonai szolgálatát Cegléden töltötte, a Honvéd Bem József SE-nél, majd még egy idényre visszakerült Egerbe, a másodosztályba.

osztalynaplo_csuhay_jozsef_egri_dozsa.jpgCsuhay az Egri Dózsa csapatában 1976-ban, az álló sorban a játékosok közül jobbról a második

1980-ban igazolta le a Videoton.

osztalynaplo_Csuhay_Jozsef_Videoton_1980.jpgA Videoton játékosaként 1980-ban

Hat szezont töltött el Székesfehérváron, 171 bajnoki találkozón 6 gólt szerzett.

osztalynaplo_Csuhay_Jozsef_UEFA_Manchester.jpgLégipárbaj a Manchester United ellen az Old Traffordon

A Videotonnal kétszeres magyar bajnoki bronzérmes volt és egyszeres Magyar Kupa (MNK) második helyezett. Tagja volt az 1984/85-ös UEFA Kupa- (az EL egyik elődje) döntős csapatnak. A sorozatban egy mérkőzés kivételével mindegyiken játszott, azt is sárgalapok miatt hagyta ki.

osztalynaplo_csuhay_jozsef_videoton_uefa_kupa_donto_1985.jpgAz UEFA Kupa döntőjének madridi visszavágóján Végh Tiborral üldözik Santillanát

Óriási szerepe volt abban, hogy csapata a döntőbe jutott.

osztalynaplo_csuhay_jozsef_uefa.jpgA Képes Sport szellemes szalagcím-kommentje

A döntőbe jutásért zajlott Zseljeznicsar-Videoton visszavágón, védő létére, a mérkőzés 88. percében kiesésre álló szituációban ő szerezte a továbbjutást jelentő gólt.


A mérkőzés összefoglalójában az emlékezetes gólja 5:19-től

Emir Kusturica Az élet egy csoda című, 2004-ben bemutatott filmjében van egy Csuhay nevű magyar muzsikus, aki a film története szerint Székesfehérvárról ruccant át zenélni a megboldogult Jugoszláviába. Nem mindenkinek jó emlék e név Szarajevó környékén.

A filmben sok-sok focis utalás van: a főhős fia igyekvő labdaművész, vinné a belgrádi sztárcsapat. A film első jelenetei között focipályán feszülnek egymásnak a szembenálló nemzetek. Nem gólra, hanem vérre mennek.

Később a férfi főszereplő feleségét Csuhay elszereti és magával viszi Székesfehérvárra. Aztán a nő ugyan visszajön, de a jó magyar ettől még bennragad a sorsrontó, negatív státusban.

Nem csoda, hogy e név negatív jelentéstartalommal teli arrafelé…

1986-ban igazolt a Budapesti Honvédhoz. Négy szezon alatt 86 bajnoki találkozón 3 gólt szerzett.

osztalynaplo_Csuhay_Jozsef_Honved_1987.jpgA Budapesti Honvéd csapatkapitányaként 1987-ben

Kispesten kétszeres magyar bajnok, egyszeres Magyar Kupa (MNK) győztes és kupaezüstérmes volt. 1990-ben, harminchárom évesen hagyta abba az aktív sportot.

A magyar labdarúgó-válogatottban 1983 és 1988 között 11 alkalommal szerepelt, gólt nem szerzett.

osztalynaplo_Csuhay_Jozsef_valogatott.jpgCímeres mezben 1986-ban a VB előtt

Tagja volt az 1982-es spanyolországi és 1986-os mexikói világbajnokságokon résztvevő keretnek, de mérkőzésen nem kapott szerepet.

Pályafutása befejeztével az edző pályát választotta utánpótlás vonalon. Volt szövetségi kapitánya a magyar U15-ös válogatottnak, dolgozott Kuvaitban, az Egri Focisulinál és a Videotonnál is.

osztalynaplo_Csuhay_Jozsef_manapsag.jpgCsuhay József 2013-ban

Az utóbbi években Erdélyben dolgozik, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia marosvásárhelyi alközpontjának instruktora. Abban a kezdeményezésben központi figura, amely össze kívánja fogni Hargita, Kovászna és Maros megye tehetséges magyar fiataljait.

osztalynaplo_csuhay_jozsef_2021.jpgA Lövés Szarajevóban, a Videoton diadalmenetéről készült könyv bemutatóján 2021-ben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr396298271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása