Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Mire számíthatunk a finnektől?

2015.06.05. 17:00 Válogatott Vendégszerző

Habár a finnek nem kezdték rosszul a csoportjukat (győzelem idegenben, a feröeriek ellen, majd döntetlen otthon, a görögökkel) azóta jelentősen visszaestek, hiszen egymás után három vereséget szenvedtek el, egyet Budapesten. 4 pontjuk van, ez néggyel kevesebb, mint nekünk. Nyugodt szívvel jelenthetjük ki: a magyarok elleni lesz a finnek utolsó esélye. Ha ellenünk nem nyernek, gyakorlatilag lemondhatnak a pótselejtezőről.

mire_szamithatunk_a_finnektol_headlines.jpgValódi finngarikumok: Öngól, Nurmi, nyári napsütés, vodka, nyelvrokonság, hómező, mikulás és rénszarvas

Ami a keretüket illeti. A kapujukat valószínűleg Hradecky fogja őrizni, ő a dán Brøndby első számú kapusa. Ő „meccsben” van, alapembere a dán csapatnak. Idén egyébként bronzérmet szereztek, a második legkevesebb gólt kapva.

mire_szamithatunk_a_finnektol_hradecky.jpgLukas Hradecky biztos pontnak tűnik a finneknél

A védelmük legutóbbi tétmeccsükön így állt fel: Sorsa-Toivio-Moisander-Uronen. Ellenünk Sorsa helyett Hurme kezdett, a románok ellen pedig Uronen helyén Arkivou játszott. Tehát a Toivio-Moisander belső páros az alap, a széleken viszont szokott változtatni a finn szövetségi kapitány.

Moisander talán a legismertebb finn játékos, épp a napokban igazolta őt le a Sampdoria. Az Ajaxban atom biztos alapember volt (25 meccs) ráadásul „tisztán” játszik, mindössze egy sárgalapot gyűjtött.

mire_szamithatunk_a_finnektol_moisander.jpgReményeink szerint Niklas Moisander ennél nem fog mosolygósabb képet vágni a meccs után

Nem különösebben magas játékos (182 centi) ezt ki is lehet használni, emlékezhetünk, ősszel Gera róla fejelte a gólt. Meccsenként 5.4 felszabadítása, 1.4 labdaszerzése, és 2 megelőzése volt az idei szezonban.

A védelem másik biztos tagja, Toivio jelenleg Norvégiában játszik, alapembere a Moldenak.

A finn védelem gyenge pontja egyértelműen a szélről jövő labdák levédekezése. Ugye ahogy már említettem mi is így szereztünk ellenük gólt, az írek is mindkétszer egy beadás után voltak eredményesek, ahogy a románok is az első góljukat egy szöglet utáni fejessel szerezték meg. Egyébként mezőnyben nehezen feltörhető a finn csapat, jól tömörülnek, és jó zárják le a területeket, de annyira nem jó csapat, hogy egy-egy szélről jövő labdával ne lehetne feltörni őket.

A középpályájukon leginkább Hetemaj, Sparv, Hamalainen, Ring és természetesen Eremenko számít alapembernek. A védelemhez legközelebb Sparv játszik, ő segíti a labdakihozatalokat, ő egyébként a dán Midtjylland alapembere. Igazán fontos feladatai a védekezésben vannak, a finnek nem egyszer játszottak már 4-1-4-1-et, ahol ő az az „1” a védelem és a középpálya között. Hetemaj a Chievóból lehet nekünk ismerős, a „csacsik” fix kezdő játékosa. Igazi romboló a középpályán, kiemelkedően sok labdát szerez évek óta (meccsenként átlagosan 3-3,6 labdaszerzés fűződik a nevéhez), rengeteget faultol (átlagosan 2,9/meccs), mellette viszonylag biztosan passzol (80% körül), de jellemzően ezek rövid oldalpasszok. Ring eltiltása miatt ellenünk nem játszott. Ő a finn középpálya jobb oldalán szokott játszani, a Bundesliga 2-ben idén 24 meccsen 6 gólt szerzett, mégsem nevezhetjük klasszikus szélsőnek: ő is inkább védekezésben, területszűkítésben jó. Gyakorlatilag alig oszt ki kulcs- és gólpasszokat, góljai főleg távoli lövések után születnek, ellenben a védőmunkája közel olyan jó, mint Hetemajé.

A finnek középpályának a két agya egyértelműen Hamalainen és Eremenko. Előbbit Lovrencsics jól ismerheti, hiszen csapattársak. 35 meccsen 13 gólt lőtt, és 7 gólpasszt osztott ki. Technikáns, ballábas játékos, jó rúgótechnikával és meglehetősen jó robbanékonysággal. Veszélyesek a távoli lövései, és lendületből megindulva is tud érkezni a kapu elé. Eremenko a CSZKA Moszkva játékosa, idén 25 meccsen 13 gólt szerzett, és adott 6 gólpasszt is. Minden meccsén kezdő volt, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is. Gyakran próbálkozik lövéssel (2,8/meccs), rengeteg kulcspassza van (2,8), viszont nem egy cselgép. Ellenben tényleg remekül passzol, a győri meccsen is ő adta az első gól előtti kulcspasszt, ahogy a tizenegyes előtti passz is az ő nevéhez fűződött.

A centerük Pukki, aki nem rossz játékos, de egyedül nem fogja „megoldani”. Ha az Eremenko-Hamalainen-Pukki triót ki tudjuk venni a játékból, akkor a finnek gólszerzési esélyei a minimumra csökkennek.

Mire számíthatunk?

Kőkemény presszingre, a területek lezárására, támadásban pedig arra, hogy Eremenko és Hamalainen felváltva próbálja majd bejátszani a labdát, a védelmünk mögé.

Egy-két meccs közbeni kép, az őszi finn-román meccsről.

mire_szamithatunk_a_finnektol_1.jpg

Jól látható, hogy az ellenfél támadásainál minden finn mezőnyjátékos visszazár. A négy védő szorosan összezár, előttük Sparv, majd a középpályásuk, és leginkább „fent” Pukki. A románok is csak távoli lövésekkel, és szélről bejövő labdákkal tudták feltörni a reteszt. Érdemes megfigyelni, hogy a román jobbszélső mennyire üresen várja a labdát, ha a játékos lövés helyett passzolt volna, könnyen lehet, hogy egy sikeres beadási kísérlet érkezhetett volna.

mire_szamithatunk_a_finnektol_2.jpg

A következő kép, szintén egy román támadás, és egy lövés. A négy védő ezúttal is csak pár méterre egymástól, a saját 16-osuk vonalánál, előttük az öt középpályás. A lövő játékosra Sparv lép ki, és próbál blokkolni.

mire_szamithatunk_a_finnektol_3.jpg

Egy kép a finnek támadásáról. A labdát Hamalainen passzolja vissza Sparvnak…

mire_szamithatunk_a_finnektol_4.jpg

...aki a visszamozgó Eremenkónek passzol. A túloldalon tessék figyelni Hetemaj mozgását…

mire_szamithatunk_a_finnektol_5.jpg

...aki elé Eremenko ad elképesztően elegáns bokapasszt. Azzal, hogy Pukki keresztbe futott, gyönyörűen elvitte a jobboldali belsővédőt, Hetemaj pedig már akkor elindult, mikor Hamalainen csak visszafelé passzolta a labdát. Ez egy egyértelműen begyakorolt és jól véghez vitt formáció volt a finnek részéről, egyedül a Chievo játékosán múlott, hogy nem lett belőle gól. Itt is látszik, hogy Eremenko mennyire remekül passzol előre, területbe.

Véleményem szerint ha hátul jól lezárjuk a passzfolyosókat, Hamalainent és Eremenkot nem hagyjuk lőni, akkor nagy gond nem lehet. Valószínűleg sok ziccert nem fogunk tudni kidolgozni a jól tömörülő, jól záró finnek ellen, ám a beadásokra és Szalai fejjátékára operálni kell, azokkal mindenképpen lehet keresnivalónk. Dzsudzsák szinte biztosan megfogja tudni verni Sorsat (vagy éppen Hurmet) onnantól kezdve pedig elég lesz egy pontos beadás.

Vági Márton Zsolt

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr667519090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása