Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 30. forduló

2016.12.30. 04:43 maribor_

1981. május 23-24., A hónap utolsó előtti hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_headlines.jpgSzabó István Mephistója a filmkritikusok nagydíját nyeri a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 21.

A De Gaulle által alapított Ötödik Köztársaság történetében először kerül sor úgynevezett hatalomátadási ceremóniára az Elysée-palotában (azaz első ízben fordult elő, hogy ellenkező párt állíthat köztársasági elnököt). Francois Mitterrand, az Ötödik Köztársaság első szocialista párti elnöke (aki azonban már bejelentette, hogy minden francia államfőjeként kíván tevékenykedni), reggel fél tízkor érkezett a köztársasági elnöki palotába. A palota bejáratánál a protokollfőnök és az Elysée-palota katonai parancsnoka fogatja, majd Giscard d ’Estaing leköszönő elnök a lépcsőnél találkozott utódjával.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_orsegvaltas.jpgŐrségváltás az Elysée-palotában

Rövid, félórás négyszemközti megbeszélés után, amelynek során az eddigi államfő átadta a legfontosabb állam titkokat - így, mint a fegyveres erők főparancsnoka, az atomerők titkos kódját is -, Giscard d ’Estaing elhagyta az Elysée-palotát, Mitterrand pedig a választott testületek tiszteletadását fogadta, és rövid beszédet mondott. Tizenkét óra harminckor az új államfő nyitott kocsiban haladt végig a Ohamps Elysées-n, hogy megkoszorúzza az Ismeretlen Katona sírját a Diadalív alatt, majd az Elysée-palotában ebédet adott. Az asztalnál a francia meghívottak mellett a Szocialista Intemacionálé több ismert politikusa is jelen volt. 

A mai napi kevésbé ismert tény, hogy az andorrai alkotmány értelmében hivatali ideje alatt egyúttal az Andorrai Hercegség társhercege is lesz a mindenkori francia köztársasági elnök.

Hivatalos látogatásra Washingtonba érkezett Helmut Schmidt, az NSZK kancellárja. Washingtoni hivatalos források szerint Schmidt mindenekelőtt azt reméli, hogy meggyőzheti az amerikai kormányt az eurorakéta-tárgyalások mielőbbi felújításának kiemelkedő jelentőségéről mind a kelet-nyugati kapcsolatok, mind a bonni kormánykoalíció fennmaradása szempontjából.

A lengyelországi Sopotban rendezett nemzetközi gépíróversenyt nagy fölénnyel nyerte meg Ulbrich Sándorné Varga Erzsébet: percenkénti 711 leütéses teljesítményével megdöntötte az 1980-ban Bécsben felállított világcsúcsát. A versenyen kiválóan szerepelt Jármy Péterné, a Magyar Nemzeti Bank dolgozója is, aki a harmadik helyen végzett.

Főleg orvosi kísérletekkel foglalkozott a Szaljut-6 fedélzetén Leonyid Popov és Dumitru Prunariu. Az egyik kísérletet a munkaképesség vizsgálatára alkalmas, a Medicor által kifejlesztett Balaton elnevezésű műszerrel végezték. Az űrhajósok egy kérdőívre válaszolva az űrpszichológusoknak nyújtanak információkat az alkalmazkodás szubjektív oldalairól. Popov és Prunariu folytatta a kozmikus sugárzás mérését és a földfelszín vizuális megfigyelését és fényképezését. A Szaljut-6 állandó személyzete is segít a vendégeknek. Programjukban egyébként a biológiai kísérletek folytatása - a melegházakban élő felsőbbrendű növények gondozása, növekedésük és fejlődésük ellenőrzése - szerepelt.

Rendkívül feszült politikai helyzetben kezdődtek meg a helyhatósági választások Észak-Írországban. A küzdelem elsősorban négy politikai csoportosulás - a protestáns Unionista Párt, az Ian Paisley vezette szélsőjobboldali protestáns Demokratikus Unionista Párt, a nem kizárólag vallási alapon szerveződött Szövetségi Párt és a katolikus Szociáldemokrata és Munkáspárt - jelöltjei között folyik. Ulster jövőbeni státusa, majdani kapcsolata Angliával és az Ír Köztársasággal - ezek a választások legfontosabb kérdései.

Értetlenséget vált ki a keleti blokkban, hogy általános (tudományos, kulturális, gazdaság és oktatási) együttműködést ír alá az Egyesült Államok és Románia.

Nemzeti gyásznap Jamaicában. Több ezer ember részvételével megtartott, királyhoz méltó, állami temetésen helyezik örök nyugalomba, a szülőfalujában felépített mauzóleumában Bob Marleyt a harmadik világ legelső szupersztárját. 

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_bob_marley_2.jpgKatonai díszszázad vitte Matley koporsóját

A gyászbeszédet Edward Seaga miniszterelnök mondta: „Nincs rá szó, mit érzek, és mit érez Jamaica népe Robert Nesta Marley-t gyászolva. Munkásságának döntő szerepe volt abban, hogy a jamaicai reggae zenét a világon mindenütt megismerték. Jamaica kulturális nagykövete volt, aki elősegítette a különböző bőrszínű, nyelvű és vallású fiatalok együttműködését és kölcsönös megértését.”

Huszonharmadik életévében, nem sokkal éjfél előtt, a belfasti Maze fegyintézményben elhuny a harmadik IRA aktivista is. Patsy O'Hara 61 napos éhségsztrájkjába halt bele.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_patsy_o_hara.jpgPatsy O'Hara

Őt 1980-ban ítélték 14 év fegyházra, mert egy igazoltatás során kézigránátot találtak nála.

május 22.

A hajnali órákban meghal Raymond McCreesh, aki huszonnégy éves volt, és O'Harához hasonlóan, 61 napja folytatott éhségsztrájkot. 

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_raymond_mccreesh.jpgRaymond McCreesh

Megint egyszer megnyitották a hírhedt Maze-börtön kapuját: egy fogoly távozhatott. Koporsóban. Immár negyedszer, 16 nap alatt. McCreesht 20 éves korában ítélték el 14 év szabadságvesztésre. Az egy hete éhségsztrájkot folytató Brendan McLaughlit pedig  a börtönből kórházba szállították belső vérzések miatt. A huszonöt éves Kieran Dohertyvel ismét négyre emelkedett a belfasti Maze-börtönben éhségsztrájkot folytató, elítélt IRA-tagok száma. A Belfast melletti Andersonstown katolikus negyedéből származó fiatalembert 1978-ban 22 évi börtönbüntetésre ítélték lőfegyver és robbanóanyag birtoklásáért. Az elhunyt McCreesh helyébe lép.

Álljon itt egy gondolat, úgy, hogy sem a szerző, sem a szerkesztőségünk nem szokott és ez esetben sem óhajt politikai állasfoglalást tenni. Több mint száz éve már, hogy a kor egy különösen éles szemű megfigyelője Londonban megírta, az angolok mindenkivel szeretnék elhitetni: „isteni jogokkal ruházták fel őket arra, hogy harcoljanak az írek ellen, azok szülőföldjén, ugyanakkor, amikor akármelyik ír, aki Angliában harcol a brit kormány ellen, törvényen kívül helyezendő”.
Marx Károlynak hívták az illetőt.

Magyarországon megnyitottak a vállalatok és szakszervezetek nyári üdülői. A szezonban mintegy egymillió kétszázezer vendéget várnak.

Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának meghívására tanulmányi látogatásra az Egyesült Államokba utazott. Véleményt cserél majd időszerű nemzetközi kérdésekről C. Zablockival, a képviselőház külügyi bizottságának elnökével, L. Eagleburger külügyminiszter-helyettessel, valamint a nemzetbiztonsági tanács, a szenátus külügyi bizottsága, és egyetemi kutatóközpontok több vezető munkatársával.

A Magyar Nemzeti Bank képviselői pénteken Londonban 400 millió dollár összegű, hétéves hitelmegállapodást írtak alá. Szervezői a Bank of America San Francisco, a Bank of Tokio, a Bankers, Trust Company New York, a Barclay’s Bank International London, a Citibank New York, a Creditanstalt-Bankverein Wien, a Deutsche Bank Frankfurt/Main, a Lloyds Bank International London, a Société Générale Paris voltak. A hitelnyújtásban összesen 26 nyugat-európai, amerikai, kanadai és japán bank vesz részt. A felvett hitel exportfejlesztési céljainkat szolgálja.

A start utáni nyolcadik napon sikeresen visszatért a Földre a sorrendben kilencedik nemzetközi űrpáros: Leonyid Popov parancsnok és Dumitru Prunariu, a Román Szocialista Köztársaság kutató űrhajósa. A Szojuz-40 jelzésű űrhajó moszkvai idő szerint 17 óra 58 perckor ért földet a kazahsztáni Dzseszkazgantól 225 kilométerre délkeletre. Az első jelentések szerint a két űrhajós egészségi állapota kifogástalan, közérzete megfelelő. 

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_foldeteres.jpgA páros a földetérés után

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa bátor helytállásáért az első román űrhajósnak a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet adományozta. Popov a Szovjetunió Hőse címmel járó második aranycsillagot kapta meg, valamint Lenin-renddel tüntették ki. Kovaljonok és Szavinih folytatja munkáját a Szaljut-6 fedélzetén.

Pakisztáni csapatok az utóbbi 15 nap alatt tucatnyi alkalommal minden ok nélkül tüzet nyitottak az indiai határőrökre - jelenti a PTI indiai hírügynökség. A PTI beszámolója szerint a Jammu és Kasmír állam Indiától elfoglalt részén állomásozó pakisztáni csapatok tüzelőállásokat, bunkereket kezdtek el építeni maguknak. Az indiai közvéleményt rendkívül nyugtalanítják a pakisztáni provokációkról szóló hírek. Fokozza az aggodalmat, hogy az Egyesült Államok és Kína jelentős mértékben támogatja Pakisztán militarizálódását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 118:1 arányban megszavazza és elfogadja az anyatej helyettesítő szerek forgalmazásának és reklámozásának nemzetközi kódexét. A tápszerek mellet ajánlások kerülnek bele a cumikkal és cumisüvegekkel kapcsolatos marketing miatt. A kimondott cél az anyatej népszerűsítés. Olyan pontokat fogalmaztak meg, mint például, hogy az ismertető és tájékoztatási anyagok a tápszerekkel és bébiételekkel kapcsolatosan legyenek objektívek és ne tartalmazzanak márkaneveket, az anyáknak nem adható ingyenes termékminta, vagy hogy bármely termék reklámozása tilos egy egészségügyi intézményben. Egyedül az Egyesült Államok szavazott nemmel.

május 23.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját nyeri el Szabó István rendezésében a Mephisto című film.

Nagyszabású katonai díszszemlével, a grúz főváros dolgozóinak színpompás felvonulásával folytatódott Tbilisziben a szovjet hatalom megteremtésének és a Grúz Kommunista Párt megalakulásának 60. évfordulója alkalmából az ünnepségek sorozata.

A februári puccs négy bebörtönzött részvevőjének, köztük Tejero alezredesnek és Torres-Rojas tábornoknak a szabadon bocsátását és légi úton való Argentínába szállítását követeli az a mintegy 20 főnyi fasiszta banda, amely szombat reggel Barcelona szívében lövöldözve megszállta az egyik legnagyobb spanyol bankház: a Banco Central ottani központját.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_bankrablas.jpgA rendőrök hamar körülzárták az épületet

Robbanóanyagot helyezett el az ablakokban, és túszként fogva tartja a támadás pillanatában az épületben tartózkodó több száz személyt, a bankház alkalmazottait, és ügyfeleit. 

Észak-Írországban fokozódik a tiltakozás a brit tory kormány megszálló politikája ellen. Szombatra virradó éjszakára - akár csak 24 órával annakelőtte - ismét súlyos összetűzésekre került sor katolikus tüntetők és a brit biztonsági erők között.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_londonderry.jpgLondonderryi utcakép: brit katonák egy páncélautó fedezékében, melyre több égő benzines palackot dobtak

Különösen hevesek voltak az összecsapások Londonderryben, az éhségsztrájk harmadik áldozatának, Patrick O’Harának a szülővárosában.

Csupán két napig tartott a libanoni fővárosban a rendkívül ingatag, szórványos ágyúzásoktól sem mentes tűzszünet: este a várost kettéválasztó demarkációs vonal teljes hosszában kiújultak a harcok. Ezzel egy időben Szíria elutasította Izrael újabb követeléseit a „rakétaválság” ügyében.

Az Arab Liga rendkívüli külügyminiszteri értekezlete - amely Algéria és a Palesztinái Felszabadítási Szervezet kérésére péntek este ült össze Tuniszban, és szombaton hajnali 6 óráig tartott - 13 pontos nyilatkozatban ismételten biztosította Szíriát és a Palesztinái Felszabadítási Szervezetet arról, hogy Izraellel szemben minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_arab_liga.jpgTanácskoznak az arab külügyminiszterek

Egyidejűleg felszólította Washingtont, hogy szüntesse meg a Tel-Avivmak nyújtott támogatást, amely „támadás az arab nemzet biztonsága, a térség békéje ellen”, s figyelmeztetett rá, hogy e támogatás folytatása súlyos konfliktushoz vezethet az Egyesült Államok és az egész arab világ között.

május 24.

A dunakeszi 2. számú általános iskola hatodik osztályos tanulói pedagógus felügyeletével a Börzsönyben tanulmányi kiránduláson voltak. A délutáni órákban Szokolya község térségében, eddig meg nem állapított körülmények között, Királyrét régi kőbányájának 40 méter mély szakadékéba zuhant Keszler László és Galambos Péter 12 éves tanuló. Mindkét gyermek a helyszínen meghalt. A rendőrség a szerencsétlenség körülményeinek vizsgálatát azonnal megkezdte.

1979 után másodszor sikerült Európa-bajnoki aranyérmet szereznie Guczoghy Györgynek, Magyar Zoltán utódjának. Ezúttal a római kontinens viadalon győzedelmeskedett lólengésben. 

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_guczoghy_roma.jpgGuczoghy 9,95!

A fiatal magyar Európa-bajnok a nyújtón negyedik, korláton ötödik, talajon hatodik volt. Ilyen sorozatot legutóbb Magyar Zoltán ért el Európa-bajnokságon, hat éve Bernben.

Száztizenötödik alkalommal rendezték vasárnap a balatoni szezonnyitót.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_balaton.jpgA résztvevők „megkoszorúzták” a Balatont, majd a hajókon felvonták a vitorlákat

A szovjet kormány meghívására este hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese. A Vnukovói repülőtéren Nyikolaj Talizin, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese fogadta. Jelen volt dr. Szűrös Mátyás, a Magyar Népköztársaság moszkvai nagykövete is.

A lengyel városokban és kisebb települések utcáin megkezdték szolgálatukat a rendőri-katonai járőrök. Mint Varsóban hangsúlyozzák, a belügyi és a nemzetvédelmi minisztérium ilyen együttműködésére azért van szükség, mert az utóbbi időben jelentősen romlott a közrend, és nemegyszer támadások érték a garázda elemekkel szemben eljáró rendőröket.

Éjjel negyed 11-kor szerencsésen véget ért a 37 órás barcelonai túszdráma. A bankházban szombat reggel óta fogvatartott mintegy kétszáz ártatlan ember a nap folyamán több csoportban - kettőjük kivételével sértetlenül - kiszabadult. 

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_bankrablas_2.jpgA rendőrség alakulatai a háztetőn át a bankba hatolnák

A rendőrség antiterrorista alakulatai, amelyek röviddel este 8 óra után a szomszéd ház tetején át behatoltak az épületbe, a terroristák közül tizenegyet kézrekerítettek, ezek egyike közben halálos sebet kapott.

Három nappal a hivatalba lépése után François Mitterrand, az új francia elnök hivatalában fogadta Helmut Schmidt nyugatnémet kancellárt (Mi lehetett ezeknek ilyen fontos, hogy vasárnap?? - a szerkesztő megjegyzése)

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_mitterand.jpgFrancia-nyugatnémet barátságos találkozó Párizsban

Ez volt egyébként az új francia államfő első hivatalos megbeszélése egy nyugati vezetővel. A két államférfi négyszemközti tárgyalása után Mitterrand szűkkörű ebédet adott vendége tiszteletére.

Damaszkuszban bejelentették, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy pilóta nélküli izraeli kémrepülőgépet, amely Szíria területe fölött végzett felderítést. Egy izraeli katonai szóvivő elismerte a veszteséget, de azt állította, hogy a gépet szíriai területről indított rakétával, a libanoni Bekaa-vülgy légterében semmisítették meg. Szíriai adatok szerint az úgynevezett rakétaválság április végi kezdete óta hat izraeli kémrepülőgépet lőttek le, míg Izrael három gép elvesztését ismerte el.

Repülőgép szerencsétlenségben meghal Jaime Roldós Aguilera, Equador negyven éves elnöke. Szintén életét veszti felesége, a nemzet védelmi miniszter, valamint hat másik állami hivatalnok is. Roldost 1979 augusztusában iktatták be az elnöki székbe, miután nyolcévi katonai kormányt követően választási győzelmet aratott. Jaime Roldos centrista és a centrumtól balra elhelyezkedő politikai erők jelöltje volt. Roldos Aguilera a latin-amerikai szociáldemokrácia kimagasló alakja volt, rövid elnöksége alatt Ecuador külpolitikájában megerősödtek a kedvező, haladó vonások. A vizsgálatok során később kiderült, hogy merénylet történt.

Lássuk az elmúlt pár nap legérdekesebb labdarúgó híreit.  

Eldőlt, hogy Június 20-án, a SZEOL-pályán 17 órakor előbb az Ú. Dózsa és a Diósgyőr, 19 órától pedig a Vasas és a Bp. Honvéd játszik a döntőbe jutásért. Június 21-én, a vesztesek 17 órakor Makón mérkőznek a 3. helyért, míg a SZEOL-stadionban 18 órakor kerül sor a SZEOL-Kecskemét rangadóra, utána az MNK-döntőre. És végleges az is, hogy június 6-án, a Népstadionban 20 órakor kezdődik a Magyarország-Anglia világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés. Az előmérkőzésről még folynak a tárgyalások.

Szerdán és szombaton folytatódott az angol válogatott babérjainak hullása. Előbb Wales válogatottja a Wembleyben 0:0-ás eredményt ért el a brit bajnoki mérkőzésen a házigazdák ellen. Majd Skócia nyert 1:0-ra ugyanitt. Öt hazai mérkőzés a labdarúgás szentélyében, a Wembley stadionban - két döntetlen és három vereség, 422 perce nem szereztek még gólt sem. Mióta a labdarúgást nemzetközi szinten is játsszák, az angol válogatottnak 109 év óta még nem volt ilyen gyenge sorozata. 

Újabb olasz futballbotrány kezdett kirobban az NB I. 30. fordulójával egy időben. Hírügynökségi jelentések szerint a tavaly lejátszott mérkőzések közül a Bologna-Juventus és a Fiorentlna-Avellino találkozó előre megbeszélt eredménnyel végződött. Az olasz szövetség később foglalkozik a bejelentéssel. 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 30. fordulóját!

Vasas – Volán
A vendégcsapat a VB-selejtezők miatti szünetben egy rangos tornát rendezett az Üllői úton, és mivel a Real Zaragozát is, és a spanyol válogatottat is legyőzték, meg is nyerték azt. A papírforma biztos hazai győzelmet ígér. Ha a Vasas elmulasztja ezt, végleg elköszönhet az aranyéremtől. Bundzsák Dezső nagy dilemmája, a sérüléséből felépült Török vagy Szabó legyen-e a piros-kékek jobbhátvédje.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_vasas_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_vasas_volan_2.jpgKiss László indul meg, mögötte Hatvanger, aki kitűnően őrizte a válogatott csatárt

FTC – Nyíregyháza

A hazaiak rendesen kihasználták a VB-selejtezők okozta több mint két hetes szünetet a bajnokságban, két nemzetközi tornán is szerepeltek. Az első Temesváron került megrendezésre, ahol előbb a spanyol Real Zaragozát győzték le hosszabbításban 4:2-re, majd a döntőben 2:0-ra alulmaradtak a házigazdákkal szemben. A másik tornát a Volán rendezte itthon, pont az Üllői úton. Itt is egy második hely jutott nekik. A már jól ismert Zaragoza volt az első ellenfél, a mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult, majd Kuba nemzeti tizenegyét győzték le 2:0-ra.

Már csak azért is esélyesebb a bajnokjelölt, mert ősszel Nyíregyházán is nyerni tudott 1:0-ra. Bármilyen jól szerepel eddig a Nyíregyháza a bajnokságban, a Fradi ha bajnok akar lenni, ez a mérkőzés a kötelező győzelem kategóriájába kell, hogy tartozzon. Ferencváros válogatott középpályása, Mucha még mindig sérült, de hetek óta harcképtelen a nyíregyházi Kozma és Pólyák is.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_ftc_nyiregyhaza.jpg

A Képes Sport különértékelése Nyilasiról:
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_ftc_nyiregyhaza_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_ftc_nyiregyhaza_3.jpgNyilasi első gólja (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_ftc_nyiregyhaza_4.jpgNyilasi második gólja, Szendrei már itt is verve (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_ftc_nyiregyhaza_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_ftc_nyiregyhaza_6.jpg

Csepel – Rába ETO
Az idei teljesítményeket figyelembe véve r
eális jóslatnak látszik a döntetlen. A 11. és 12. helyen álló csapatoknak egyaránt 25-25 pontjuk van, sokkal előrébb és sokkal hátrébb már nem kerülhetnek. A Rába ETO csapatából hiányozni fog a két sárga lapot összegyűjtött Pardavi. Kovács Imre csak közvetlenül a mérkőzés előtt dönti el, hogy Füzi és Pásztor közül ki kerül a középpályás sor tengelyébe.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_csepel_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_csepel_raba_eto_2.jpgLazsányit (7) Hlagyvik próbálja szerelni, Palla figyeli az eseményeket

Dunaújváros – Ú. Dózsa
A hazai együttes számára létfontosságú a mérkőzés, a papírforma szerint azonban legfeljebb egy pontot szerezhetnek az újpestiektől. Dunaújvárosban Keller könnyebb sérüléssel bajlódik, játéka bizonytalan, miként az Ú. Dózsában Kolláré, akinek csúnya horzsolás okoz gondot.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_dunaujvaros_u_dozsa.jpg

Békéscsaba – Tatabánya
Két stílusos együttes mérkőzésén a hazai pálya előnye a Békéscsaba mellett szól. Békéscsabán a szünet alatt rendbe jöttek a sérültek, így Kurucz már játszik. A Bányászból viszont Fejes sérülés miatt hiányzik, Udvardi foglalja el a helyét.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_bekescsaba_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_bekescsaba_tatabanya_2.jpgA kihagyott tizenegyes, Csepregi rosszul lőtte, Kiss Imre viszont jó érzékkel hárította a lövést

Pécsi MSC – MTK-VM
Amennyiben a vendégcsapat nyer, akkor elképzelhető, hogy megússza a kiesést. A Pécsre utazó MTK-VM-ből Morgós két sárgája miatt hiányzik majd.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_pecsi_msc_mtk_vm.jpg

Videoton – Diósgyőri VTK
A hétvégi fordulót megelőzően a DVTK, a Fradival egyetemben, Temesváron szerepelt egy nemzetközi tornán, két sima vereséggel az utolsó helyen zártak. A találkozón a hazai csapat győzelme várható, bármilyen rosszul esik ez a Diósgyőrnek. És ha nagyon rosszul alakul nekik a többi mérkőzés, akár igen nagy bajba is kerülhetnek egy vereséggel. És ha hozzávesszük, hogy ősszel a Videoton idegenben is nyert, semmi nem szól mellettük. A bajnoki szünet alatt a Videoton sérültjei meggyógyultak, így a legjobb összeállításukban fog adhatják vendégüket, akiknél viszont Borostyán izomszakadás miatt nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_videoton_diosgyori_vtk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_videoton_diosgyori_vtk_2.jpgVeréb hárít ügyesen, Tieber ezúttal elkésett, hátrább Szántó

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_videoton_diosgyori_vtk_3.jpg

Debreceni MVSC – Kaposvári Rákóczi
A vendégegyüttes még kétségbeesett erőfeszítések ellenére sem számíthat pontra a tizenkét mérkőzés óta veretlen Debrecen ellen. A Debrecenbe látogató kaposvári csapatban Gulyás és Csorba sérült, Kozmának két sárga lapja van.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_debreceni_mvsc_kaposvari_rakoczi.jpg

Zalaegerszegi TE – Bp. Honvéd
Ősszel a kispestiek könnyedén nyertek hazai pályán, mostanra az utolsó négy fordulóban elhullajtott pontnak köszönhetően a tavalyi bajnoki cím után már a dobogó is elérhetetlen álomnak tűnik. A Bp. Honvédban Dajka még nem teljesen egészséges, lehet, hogy Kuti kezd helyette.

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_zalaegerszegi_te.jpgA Zalaegerszegi TE 1980/81-es labdarúgó csapata

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_zalaegerszegi_te_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_zalaegerszegi_te_bp_honved_2.jpgSoós továbbítja a labdát, Dajka lemaradt

A mérkőzések után lássuk a 30. forduló válogatottjait! Láthattunk ismét kiváló teljesítményeket, többek közt a zalaegerszegi Konrádét, aki védő létére gólt szerzett, csapata egyik legjobb volt, mikor legyőzték a tavalyi bajnokot. Hasonló jó teljesítményt nyújtott a székesfehérvári Karsai, a ferencvárosi Nyilasi és az angyalföldi Zombori - utóbbi kettő duplázott is.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
Nálunk a forduló játékosa Kiss Imre, a tatabánya kapusa lett, aki parádés védései mellett büntetőt is hárított.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_a_fordulo_jatekosa_kiss_imre.jpg

A góllövőlista élén immáron Nyilasi egyedül áll a mai két gólja után, legfőbb riválisa, Kiss László eredménytelen maradt. Szintén duplázott a debreceni Kerekes György, két helyezést előrébb lépve ezzel.  
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_gollovolista.jpg

Az Aranycipőért folyó versenyben Nyilasi beérte az élen álló Burgsmüllert, a Borussia Dortmund csatárát, Európa legjobb gólszerzőinek élcsoportja így fest:
27: Burgsmüller, Nyilasi,
26: Szarmach (Auxerre),
25: Kiss (Vasas).

Georgi Szlavkov góljainak számáról nincs adat. Azt sem tudjuk, ki az, a nevét sem hallottuk még.

A tabellát vezeti a Ferencváros az utána következő Vasassal mindketten nyertek, a dobogó harmadik fokát visszavette a Videoton a Tatabányától, gólparádéjának és jobb gólkülönbségének köszönhetően. A középmezőnyben újabb győzelmének köszönhetően két helyet lépett előre a Debreceni MVSC, csak úgy, mint a Pécsi MSC és a Zalaegerszegi TE. A kiesési zónából menekülni próbáló MTK-VM már csak egy pontra van az előtte álló DVTK-tól.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_tabella_1.jpg
Legvégül, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Csak a Haladás győzött a harmincnegyedik fordulóban a bajnokjelöltek közül. Kikapott az Ózd Hódmezővásárhelyen, s nem bírt a Dózsával a hazai rangadón a SZEOL AK. Érdekessége még a Középcsoport küzdelmeinek, hogy az élmezőny valamennyi együttese ikszelt... A forduló nagy vesztese keleten a Lehel SC, a Borsodi Volántól elszenvedett gólzáporos vereségével nagyot csúszott hátra, mivel a Szarvas és a Nagybátony is győzött. Középen a BVSC budafoki háromgólos veresége a jászberényiekéhez hasonló bukás, az Építőket legyőző DÉLÉP SC viszont ha nem is lépett nagyot előre a tabellán, még összeszedheti magát... A Nyugati csoportban a Várpalota hazai győzelme a legértékesebb, habár a Dombóvár komlói döntetlen eredménye is reményekre jogosít még. A Rákóczi SE súlyos veresége Tatán, az Olajbányász ellenében e hétvége legsúlyosabb „pofonja”, a csoportban.
idokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_nb_ii_4.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_30_fordulo_nb_ii_5.jpg

Sokat nem pihenhetnek a csapatok, a hétvégét követő szerdán és csütörtökön jön a 31. forduló, az alábbi párosításokkal:

FTC – Békéscsaba
Videoton – Zalaegerszegi TE
Tatabánya  – Volán
Nyíregyháza – Ú. Dózsa
Rába ETO – Pécsi MSC
Dunaújváros – Debreceni MVSC
Kaposvári Rákóczi – Csepel
Bp. Honvéd – Diósgyőri VTK
MTK-VM – Vasas

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983-84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4312033133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2016.12.30. 18:04:24

Csongrád megye nem gyenge azért!
Hm.vásárhely 8000, Szeged 6000 néző!

!CSABEE! 2017.01.03. 23:13:18

Kiss Laci 2 hete lenyilatkozza, hogy gólkirály akar lenni.
Egy gól választhatná el nem csak Nyíltől, de az aranycipős első helytől is.
Erre nem vállal egy 11-est a Volán ellen.
Érti ezt valaki..?

!CSABEE! 2017.01.03. 23:16:06

@Feyyaz:

Jaja, voltak olyan nézőszámú meccsek, hogy csak néztem.
Már nem tudom, mikor láttam, de egy Olefin SC (Emlékszik erre valaki? :) valamelyik hazai meccsén 12 ezren!!! voltak.

Feyyaz 2017.01.03. 23:42:29

Kiss Laci Király volt,és Király marad!

Igen,én emlékszem az Olefin SC-re!
Azt hiszem Leninváros csapata volt!

!CSABEE! 2017.01.04. 00:17:31

@Feyyaz:

Leninváros volt, jól emlékszel. :)
Kiss Laci meg ettől függetlenül király, csak nem értem ezt a 11-es dolgot, ő sosem volt beszari.

maribor_ 2017.01.04. 20:25:27

@Feyyaz: Pogány Laci nevelőegyüttese, onnan volt ifiválogatott Nyíllal és Törővel.

Millerdraft 2017.01.06. 20:48:17

Az Olefin nekem is megvan, sőt ha most tippelnem kellene milyen színekben játszottak a Narancs-kék ugrik be. Valaki tuda, hogy milyen volt, mert a gugli most nem segít :-)

maribor_ 2017.01.06. 21:03:32

@Millerdraft: A színkombináció jó. Én annyival kiegészíteném magamat, hogy amikor Pogány ott játszott, még Leninvárosi MTK-nak hívták, később lett belőlük Olefin.

Millerdraft 2017.01.06. 21:09:12

Ennek most komolyan örülök, gyerekkoromban volt egy Olefin zászlóm és ezek szerint rögzültek a színek.
süti beállítások módosítása