Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Auf Wiedersehen DDR, avagy búcsú az NDK labdarúgásától 3.

2017.03.20. 13:53 maribor_

Első részünkben az NDK labdarúgó válogatottjának történelmét meséltük el a Tisztelt Olvasónak. A második részben a keletnémet labdarúgó bajnokságot, a keletnémet kupát és az NDK klubcsapatainak a nemzetközi kupákban elért eredményeit foglaljuk össze. Most pedig következzen mindaz, ami eddig kimaradt.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_nosztalgia.jpgNapjaink nosztagiája 

Terjedelemhiány miatt előző részünkben a keletnémet csapatok UEFA-kupa szereplését át kellett hogy csúsztassuk a mostani részbe, ezért kezdjünk - illetve folytassuk - ezzel.

A kupa közvetlen elődje a Vásárvárosok Kupája (VVK), 1955-ben indult útjára és 1971-ig indultak a trófeáért a különböző európai csapatok. Ezt a sorozatot még nem az UEFA írta ki, ennél fogva hivatalosan nem jogelődje az UEFA-kupának, majd később Európa-ligának, ugyanakkor történetileg az előzményének szokták tekinteni. A sorozat elején még nem minden országot klubcsapatok, hanem (vásár)városok csapatai képviselték, a településen található egyletek legjobb játékosaiból verbuvált formációkban.  Az NDK-t a (nemzetközi vásárairól híres) Lipcse vegyes válogatottja képviselte (Város válogatottal indult eleinte Bécs, Koppenhága, Köln, London, Zágráb, Belgrád, vagy Bázel is - a szerkesztő megjegyzése).

1945 április 18-án a 3. amerikai hadsereg foglalta el Lipcsét, majd július 2-án a Vörös Hadsereg szállta meg a várost, mert a jaltai konferencia megállapodása értelmében az a szovjet zónába került. Az 1949-ben megalakult Német Demokratikus köztársaság második legnagyobb városa lett, de gazdasága, kultúrája, vallási élete a szocializmusban erősen visszaesett.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_lipcsei_vasar_1.jpgA Lipcsei Nemzetközi Vásár világhírű főbejárata valamikor a hetvenes években

A középkortól kezdve megrendezett lipcsei vásár ekkor is megőrizte rangját, a KGST-országok legnagyobb vására volt.

A VVK-sorozat egyik legnagyobb NDK sikere az volt, mikor a lipcsei csapat 1961/62-ben két kört menve az MTK-val találkozott. Egy 3:0 és egy 0:3 után Pozsonyban rendezték a harmadik találkozót, ahol a budapesti kék-fehérek 2:0-ra nyertek.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_mtk_lipcse_vvk.jpgBödör bebiztosítja az MTK győzelmét a pozsonyi mérkőzésen

Saját néven, már nem városi vegyes csapatként, az 1963/64-es szezonban az SC (a Lokomotive elődje) Leipzig indult, de már az első körben az Újpesti Dózsa túl nagy falatnak bizonyult, a lipcsei 0:0 után 3:2-re kaptak ki a Megyeri úton. A Dózsát az elődöntőben a Valencia CF búcsúztatta...

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_u_dozsa_sc_leipzig_vvk.jpgA Leipzig kiesésének kulcsjelenete, Trojan (4) buktatja Göröcsöt, a büntetőt Várhidi értékesítette

A VVK-ban jutott egy másik negyeddöntő is az NDK-nak. A dolog sportértékét növeli, hogy a felduzzadt létszám miatt ehhez már a negyedik körbe kellett kerülni, az eddigi 32 csapatos indulásnál ekkor már a döntőbe jutásért játszhattak volna. A lipcseiek ezúttal már a jól ismert 1. FC Lokomotive néven indulva az 1966/67-es idényben a svéd Djurgårdens IF ellenében kettős győzelemmel (2:1, 3:1) kezdtek, majd a belga RFC Liège otthonában egy 0:0 után Lipcsében biztosították be a továbbjutást 2:1-es végeredménnyel. A harmadik körben a portugál Benfica sem okozott különösebb gondot (1:2, 3:0). A vasutasoknak a szemafort a skót Kilmarnock FC állította pirosra, a hazai 1:0-ás győzelem után a lipcseiek Skóciában szenvedtek 2:0-ás vereséget.


A Kilmarnock elleni hazai mérkőzés győztes gólja

Még mindig VVK-nak hívják a sorozatot, de gyakorlatilag kialakul a későbbi UEFA-kupa végleges indulási szisztémája az 1967/68-as idényre. A torna olyan rangot vívott ki, hogy az induló országok szövetségei valóban a bajnok és a kupagyőztes utáni legjobbakat (második vagy harmadik helyezetteket, esetleg a kupadöntő veszteseit) nevezik. Tulajdonképpen bevezetésre kerül egyfajta kvótarendszer, az NDK először indít két csapatot. Ebben a szezonban gyakorlatilag ez a legnagyobb keletnémet siker, a Lokomotive Leipzig és a Dynamo Dresden rövidúton már csak az Oberligára kell, hogy koncentráljon.

A VVK hátralévő történelmében indul még a Hansa Rostok és a Carl Zeiss Jena is az előbbi csapatokon kívül. Közülük a jénaiak is eljutnak a negyeddöntőig az 1969/70-es szezonban, ott az Ajaxot előbb megverik 3:1-re, a visszavágón azonban Amszterdamban megsemmisítő (1:5) vereséget szenvedtek.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_carl_zeiss_jena_ajax_vvk.jpgAz akkor már negyvenhez közelítő Roland Ducke az első gólt rúgja az Ajax hálójába Jénában (Ducke ekkor lett az Év Labdarúgója az NDK-ban)

Az 1971/72-es szezonban a VVK az UEFA égisze alá került, UEFA-kupa néven futott tovább a sorozat. Az első sorozatban az NDK-t a Hallescher FC (első körben elvéreznek a holland PSV Eindhoven ellenében) és a Carl Zeiss Jena (a harmadik körben esnek ki a későbbi döntős Wolwerhamptontól) képviselik. A hetvenes években jellemzően a drezdai és a berlini Dynamo indulnak a kupában, de szóhoz jut a Jena, az 1 FC Magdeburg, a Vorwärts Frankfurt és a Lokomotive Leipzig is. A drezdaiak 1972/73-ban negyeddöntőt buknak a későbbi győztes Liverpool ellen (0:1, 0:2), a lipcseiek egy évvel később elődöntőben esnek ki (1:2, 0:2) a későbbi döntős Tottenham Hotspur-rel szemben.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_lokomotive_leipzig_tottenham_hotspurs_uefa_kupa.jpgRainer Lisiewicz lövi a lipcseiek gólját az a Tottenham hálójába

1975/76-ban a Dynamo Dresden ismét a negyeddöntőig jut, megint a későbbi győztes (megint a) Liverpool ejti ki őket. 1976/77-ben a Magdeburg megy a negyeddöntőig, ott a későbbi győztes olasz Juventus állítja meg őket. 1977/78-ban, megint negyeddöntő, de most duplázással: az FC Carl Zeiss Jena és az 1 FC Magdeburg is bejut a legjobb nyolc közé. Egyiküket a holland PSV Eindhoven, másikukat a francia Bastia üti el a továbbjutástól. Bizonytalan vagyok, hogy nagy poént lövök-e el vele, abban az évben Bastia-PSV Eindhoven volt az UEFA-kupa döntőjében...

Az évtized hátralévő része már szerényebb eredmények hoz, de figyelemreméltó, hogy a Dynamo Berlin kettős győzelemmel búcsúztatja a spanyol Atletico Madridot, vagy a Jena az angol West Bromwich Albiont.

A következő évtized úgy indult, hogy az eddigi átlagteljesítményeknek köszönhetően az NDK három (Magdeburg, Vorwärts Frankfurt, Dynamo Dresden) kvótát kapott. Valljuk be, mi magyarok, ezt nagyon jól tudjuk, nem elit futballnagyhatalom életében ez olyan ritka mint egy emberöltő alatt a brazil-magyar focimeccs, vagy a Halley üstökös. Más kérdés, ebben az évben egyikük sem jutott nagyon messzire.

Az 1981/82-es szezon mérföldkő az UEFA-kupa történetben, hivatalosan rangsorolják az országokat, bevezetik az UEFA-koefficiens rangsorolási és kiemelési rendszert. Ennek értelmében az NDK a hetedik (33-ból) legerősebb európai futballnemzet lett, csak - erősorrendben - az NSZK, Anglia, Spanyolország, Hollandia, Belgium és Franciaország előzi őket meg. Az első kettő négy-négy, a többi, plusz még a nyolcadik Szovjetunió, három-három csapatot indíthat, a maradék országok kettőt, vagy egyet. Az Oberligában végzett helyezések alapján ezúttal a Carl Zeiss Jena, az 1. FC Magdeburg és a Dynamo Dresden indultak. A Magdeburg az első körben a Borussia Mönchengladbach ellenében (3:1, 0:2), a Dresden a holland Feyenoord (1:2, 1:1) és a Jena a spanyol Real Madrid (2:3, 0:0) ellen a második körben búcsúztak.


Egy NDK-NSZK klubpárbaj mindig is pikáns volt, persze, én mindig a keletnémeteknek drukkoltam ilyenkor

1982/83-ban és 1983/84 három csapat indult, köztük a Lokomotive Leipzig olyan skalpokkal, mint a francia Bordeaux elleni kettős győzelem (3:2, 4:0), vagy a nyugatnémet Werder Bremen kiejtése (1:0 1:1).


Lipcsei győzelem Bordeauxban

1984/85-ben és 1985/86-ban két csapat, 1986/87-től újból három csapatuk indult a sorozatban. A zászlóshajókon kívül olyan együttesek is szóhoz jutottak, mint a Stahl Brandenburg, Vorwärts Frankfurt, vagy a  Wismut Aue. 1988/89-ben Torsten Gütschow a drezdaiak csatára, következő idényben pedig Falko Götz, szintén drezdai középpályás az UEFA idénygólkirályai is lettek. 1991/92-ben indult utoljára NDK-beli csapat a sorozatban, a Rot-Weiss Erfurt, de már az össznémet kvóta terhére. Ők két kört mentek, majd a legvégén a későbbi sorozatgyőztes Ajax Amsterdam állította meg őket.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_erfurt_ajax_uefa_kupa.JPGTino Gottlöber rúgta az utolsó keletnémet gólt az UEFA-kupában

Hogy milyen játékerőt képviseltek a keletnémet klubcsapatok az összes európai kupában? Nem tisztünk egzakt választ adni, de az tény, sokszor jutottak döntőbe, elődöntőbe, vagy negyeddöntőbe. És feltűnően sokszor búcsúztatta őket az idényvégi egyik döntős, vagy éppen a későbbi győztes. 

Igaz, igyekszünk sorozatunkban csak labdarúgással foglalkozni, ami a témát figyelembe véve néha nem is olyan egyszerű. De mindenképp meg kell emlékezni Erich Mielke "sportmecénási" szerepéről, aki a Stasi vezetője volt a keletnémet állambiztonság minisztereként.

A Dynamok esetében hús-vér főpatrónusuk volt személyében, neki különösen a berliniek voltak szíve csücske. Mielke 1957-től egészen a fal, majd a rendszer teljes összeomlásáig vezette állambiztonsági hivatalát, azon túl, hogy a berlini klub elnöke is volt, mellette hivatalból a Dresdent is felügyelte. Hosszú pályafutására mi sem jellemzőbb, nem kevesebb, mint öt-öt államfőt és miniszterelnököt, három pártfőtitkárt (Walter Ulbricht, Erich Honecker és Egon Krenz) szolgált ki.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_mielke_honecker.jpgErich Mielke 1985-ben teljes harci díszben, mellette Erich Honecker

A hetvenes évek elején fordult teljes erőbedobással a sport, különösen a labdarúgás felé. A drezdai és berlini Dynamonak nem véletlen, hogy az utolsó picivel több mint tizenöt év volt az igazi aranykorszaka. Különösen a BFC-nek, amelyik az összes bajnoki címét egy szuszra, 1979 és 1988 között szerezte. És éppen Eduard Geyer Dresdenje piszkított a parádéba bele, mikor 1989-ben visszahódította a bajnoki címet, szinte az egész ország örömére.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_mielke_dynamo.jpgAz 1988-as bajnokavatón a BFC Dynamo és Erich Mielke

Alapvetően mind a drezdaiakat, mind a berlinieket közgyűlölet övezte az NDK-szerte. A Dresden annyival volt szimpatikusabb, hogy az ötvenes évek végén Mielke egyik első intézkedése sportvezetőként az volt, hogy az akkori teljes drezdai keretet átvezényelte a BFC állományába. Nem kellett a Dresdent sem félteni, a szokásos módszerrel hamar építettek egy új csapatot. Drezda mindvégig bűnös város volt és maradt szemében az általa gondolt polgári reputációja miatt. Nem mellesleg a Vorwärts Berlin előző részben említett kiherélése és internálása is Mielke nevéhez fűződik.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_dynamo_dresden_1959.jpgEgy évvel korábban még sárga-feketében, a berlini Dynamo a Wismut Karl-Marx-Stadt elleni kupagyőztes csapata 1959-ben

A hatvanas évek második felének viszonylagos politikai konszolidációja után végül az ehhez hasonló játékosrablások, a kötelező bevonultatások (Magyarországon ez az intézmény a szocialista rendszer bukásáig végig megmaradt...) megszűntek. A csendes és láthatatlan terror működött, hogy a játékosok maguktól igyekeztek valamelyik Dynamoba, preventíve kezelve, hogy őket, vagy ne adj' Isten a családjukat, magánéleti, munkahelyi vegzálások érjék a Stasi részéről. Ami egyébként nem volt tőlük idegen.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_mielke_doll.jpgMielke egyik nagy kedvencével, Thomas Dollal

Egy 1978-as Dynamo Dresden-Dynamo Berlin mérkőzéstől - melyet a hazaiak nyertek, gyakorlatilag elütve a vendégeket attól, hogy megszerezzék első bajnoki címüket - datálják a keletnémet klublabdarúgás ismerői azt a pillanatot, amikortól Mielke közvetlen is belenyúlt a dolgokba. A mérkőzés után torkaszakadtából ordítozott az öltözőben a játékosokkal, hogy ezentúl csak ők nyerhetnek minden bajnoki címet.

Bár érdemi bizonyíték azóta sem sok merült fel, hogy Mielke bármilyen módon is befolyásolta volna a játékvezetőket, azt utólag többen is elmesélték, önszorgalomból tudták a dolgukat, hogyan fújjanak. A bírók rájöttek arra, aki jól vezet, az az NDK labdarúgó szövetségétől és játékvezetői testületétől jelölést kaphat a FIFA-, illetve az UEFA játékvezetői karába, ezáltal jutva az amúgy elérhetetlen nyugati utakhoz.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_bernd_heynemann.jpgBernd Heynemann, aki pályafutása alatt vezetett VB-n, EB-n és BL-ben is

Az egy szem kivétel az egykori FIFA-kerettag Bernd Heynemann volt, aki memoárjában említést tett arról, Mielke próbálta őt többször is pénzzel befolyásolni, de ő visszautasította. A dolog egyébként elképzelhető, de valahogy nem életszerű. Heynemann még oberligás korában az NDK-ból lett nemzetközi hírű játékvezető, az NDK létezésééig a Német Szocialista Egységpárt tagja maradt. Vagyis a rendszer letűntéig közel maradhatott a húsosfazékhoz és az azzal járó minden privilégiummal, másrészt Mielke miért fizetett volna olyanért, amit hatalmi szóval egy pillanat alatt elintézhetett volna...

Tény, a BFC-t, bármerre járt az országban, a gyűlölet és a megvetés övezte. A nézőtérről mocskolódó és gúnyolódó rigmusok fogadták őket, de előfordult az is, hogy az ellenfél labdaszedő gyerekei egyszerűen leköpték a berlini játékosokat. Közülük is Thomas Doll volt messze a legnépszerűtlenebb. Volt, mikor Rostockban, a volt nevelőegyüttese vendégeként játszottak, a hazai közönség fennhangon csak azt skandálta, Doll, te seggfej! Igazságtalanok azért ne legyünk, a világ bármelyik stadionjában kijár hasonló fogadtatás hasonló szituációban. Az tény, Dollt társai és edzői mindig fenntartással kezelték, sok mindenkinek volt olyan érzése, Mielke miatt Doll többet engedhet meg magának a pályán kívül, mint mások.

Mielke ragaszkodott az apa-, és pótapa szerephez. Hogy Doll élt a lehetőséggel? Ha élt, érthető. Hogy visszaélt-e, mint a pletykák szóltak róla? Akár igen, akár nem, történetünk szempontjából nem sok jelentősége van. Mindenesetre az tény, Mielke első és igazi nagy kedvence egy bizonyos Lutz Eigendorf nevű labdarúgó volt, akit korában csak a keletnémet Beckenbauerként aposztrofáltak.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_lutz_eigendorf.jpgLutz Eigendorf  (balra) 1975-ben a Dynamo Berlin játékosaként

Eigendorf kölyökként a Motor Süd Brandenburg játékosa volt, de még tizennégy éves kora előtt lecsapott rá a BFC. A kiemelkedő tehetségként számon tartott játékos ipari szakiskolába járt, de levéltári adatok szerint már kamaszként a Stasi beszervezett polgári ügynöke volt. 1979 márciusában, amikorra a huszonhárom éves védő már hatszor szerepelt az NDK válogatottjában is, az össznémet enyhülés és megbékélés jegyében a Kaiserslautern vendégjátékra hívta a Dynamo Berlint. A csapatot városnézésre és vásárlásra vitték a vezetők, Eigendorf egy óvatlan pillanatban egy utcán várakozó taxiba pattant és elhajtott. Mint utólag kiderült, jól szervezett és előre eltervezett akcióról volt szó, a hátvéd az FCK elnökének lakásában dekkolt, míg a honosítása el nem intéződött. Mielke tajtékzott és fültanúk előtt bosszút esküdött. Az NDK sportsajtóban nem tettek említést a futballista disszidálásáról, mindössze egyetlen rövid cikk jelent meg a párt hivatalos lapjában róla. A berlini Dynamo további mérkőzésein az ellenfél szurkolói skandálták kárörvendve mindössze, hogy "Hol van most Eigendorf?". Eigendorf két idényt játszott végig (összesen 7 mérkőzésről hiányzott) a Kiaserslauternban, majd az Eintracht Braunschweig csapatába igazolt. 

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_lutz_eigendorf_kaiserslautern.jpgEigendorf 1981-ben a Kaiserslautern játékosaként

1983. március 5-én este csapattársaival egy Bundesliga mérkőzés után a győzelmet ünnepelték. Eigendorf eleve keveset ivott aznap este is, és hamar elköszönt társaitól. A hazafelé tartó út során egy enyhe kanyarban kisodródott és autójával egy fának csapódott.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_lutz_eigendorf_baleset.jpgAz Alfa Romeo roncsa a baleset után

A baleset után súlyos fej és mellkasi sérüléseivel még két napot élt a kórházban. A vérében 2,2 ezrelék alkoholt mutattak ki és mivel a gépkocsit átvizsgálva nem találtak műszaki hibát, az esetet alkoholos befolyásoltsággal történt vezetés miatti halálos balesetként lezárták. Játékostársai értetlenül álltak az eset előtt, mikor és hogyan kerülhetett ennyi alkohol a vérébe, egybehangzóan állították a rendőrségi kihallgatáskor, játékostársuk alig fogyasztott valamit. Természetesen, ez az ügy sem derült ki soha, mint oly sok másik hasonló. 2010-ben egy volt Stasi ügynök beismerte, feletteseitől megbízást kapott Eigendorf meggyilkolására, de a gyilkosságra általa nem került sor. A levéltári adatok is csak egy közvetett bizonyítékkal szolgáltak. Halálát követően egy be nem azonosítható Stasi ügynöknek félhavi fizetésnek megfelelő jutalmat utalványoztak ki. Hasonló összeget csak jelentős ügyek sikeres megoldásáért volt szokás adni. Ez tovább erősíti a gyanút, hogy Lutz Eigendorf és Erich Mielke útjai utoljára még keresztezték egymást.

1989 novemberében Mielke lemondott miniszteri tisztéről, majd a nemzetgazdaság megkárosítása miatt előzetes letartóztatásba került, ahonnan 1990 márciusában rossz egészségi állapota miatt engedték ki. Júliusban az elkülönítő táborok felállítása és a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) nevű nyugatnémet terrorszervezet támogatása miatt újabb eljárás indult ellene. Októberben újabb elfogatóparancsot adtak ki ellene hűtlenség miatt, majd 1991-ben a berlini falnál meggyilkoltak, illetve egy 1931-es rendőrgyilkosság ügyében, valamint a RAF-terroristák segítsége miatt, továbbá 1992-ben a belnémet határon meggyilkoltak közül 68 áldozat ügyében indult ellene eljárás. Az 1931-es gyilkosságban való részvétele miatt 1993-ban hat év szabadságvesztésre ítélték, amelyet két év múlva - egészségi állapota miatt - felfüggesztettek. 1998-ban - ismét egészségi állapota miatt - minden eljárást megszüntettek ellene. 2000-ben halt meg egy berlini öregotthonban. Jeltelen sírba temették a berlini központi temetőben. 

Tekintsük át, melyik csapattal mi lett a „nagy nevek" közül az egyesülés után napjainkra.

A legnagyobb vesztes egyértelműen a '80-as évek sikercsapata a Dynamo Berlin lett, ennek legvalószínűbb oka az, hogy igazán soha nem voltak népszerűek. Berlinben a keleti oldalon ott volt az Union Berlin, ami igazi tömegeket tudhatott maga mögött és máig Berlin népszerű és kultikus csapata, elhívatott és lelkes szurkolókkal. Nyugati oldalon meg ott van a Hertha, amelyik a Bundesliga rendszeres résztvevője volt és napjainkban is jelentős szerepet játszik a német fociban. A berlini Dynamo jelenleg a Regional Ligában vitézkedik, ami a negyedosztálynak felel meg.


Azért léteznek még Dynamo Berlin drukkerek is, Magyarországon egy jelentős tábor lennének

A berliniek illusztris társaságba kerültek, hiszen jelenleg a Regional Ligában játszik a szintén jelentős Oberliga múlttal rendelkező Carl Zeiss Jena és a magyar szurkolók által is jól ismert Energie Cottbus, a Lokomotív Leipzig, az FSV Zwickau (egykoron Motor Zwickau, illetve később BSG Sachsenring Zwickau néven futottak és a méltán híres Trabant-gyár csapata voltak).

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_zwickau.jpgMa is sokan járnak ilyen sállal az FSV meccseire

Nagy vesztesnek tekinthető még a nemzetközi kupagyőzelemmel is rendelkező 1 FC Magdeburg is. Ők, a Dynamo Berlinnel szemben, a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek szűkebb pátriájukban. Jelenleg a Bundesliga 3-ban játszanak.


1. FC Magdeburg ultrák

Szintén a harmadik vonal tagja még jelenleg Chemnitzer FC (leánykori nevén SC Motor Karl Marx Stadt,), a Hallescher FC (HFC Chemie), a Rot-Weiss Erfurt és a Hansa Rostock.

Érdekes módon napjainkban a legjobban a már említett Union Berlin áll, ők a cikk írásakor eséllyel pályáznak a Bundesliga tagságra.


Nina Hagen, az Union Berlin népszerű szurkolója, a csapat himnuszát énekli

Bundesliga 2-es még a Dynamo Dresden is. Róluk elmondható, hogy a népszerűségük továbbra is töretlen, nem ritka, hogy 20-30 ezer szurkoló kíséri el őket egy-egy idegenbeli (!!) fellépésükre.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ostalgie.jpgDrezda nosztalgia hangulatban

A másodosztály állandó résztvevője még az FC Erzgebirge Aue (egykoron FC, illetve BSG Wismut Aue), talán náluk érhető nyomon leginkább a nosztalgia az egykori szebb napok iránt. A tábor előtt rendszeresen több drapéria is jelzi, hogy a szurkolók a mai napig jobban kedvelik a Wismut nevet.


Az Aue szurkolók a feljutást ünneplik (a Kumpel bányászt jelent a pólókon)

Legsanyarúbb sorsa az egykor rendkívül népszerű Lokomotív Leipzignek van, ő az üzleti életből kapott legyőzhetetlen városi vetélytársat a R(ed) B(ull) Leipzig személyében. A sikerre éhes szászországi szurkolók egy emberként álltak a tőkeerős trónkövetelők mellé.

De a Lokomotív nem adja fel, bár néhány éve a hatodik vonalig zuhantak, azóta stabilan kapaszkodnak felfelé és a Regional Ligában játszanak. Ki tudja, néhány év múlva megvalósulhat egy Németországban sem túl gyakori városi rangadó?

Zárszó gyanánt térjünk még ki picit inkább szociológiai, mint sem sport szempontból a többször szóba került nosztalgiára. 

Az NDK-ban a rendszerváltás hasonló társadalmi folyamatokat hozott, mint a többi kelet-európai országban, de sokkal gyorsabban és intenzívebben. 1989. november 9-én leomlott a berlini fal, és 1990. október 3-án Kelet-Németország már be is olvadt az NSZK-ba. Alig egy év alatt a szocialista diktatúra helyére az évtizedes demokráciában kialakuló nyugatnémet törvények léptek, lényegében átmenet nélkül, és ezzel negyven év NDK-s társadalmi fejlődése vált kevesebb, mint egy év alatt semmivé. A változások áthatották a mindennapokat: megszűnt a népszerű NDK-s tévéműsorok (Ki ne emlékezne a nagy klasszikus Zenés ajándékkosárra?) egy része, a boltok polcairól eltűntek a kedvelt NDK-s termékek (Nálunk is méltán voltak népszerűek a pudingporok, vagy az ízületi bántalmakra nélkülözhetetlen Vipratox, a kígyóméregből készült kenőcs), a régi jó dolgokból nem maradt meg semmi. Sokan ki sem ismerték magukat az új társadalmi keretek közt. És még az NDK Oberliga csapatait is nagyrészt visszasorolták alacsonyabb osztályba - mindezt felfoghatatlanul rövid idő alatt.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ostalgie_6.jpg auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ostalgie_7.jpg auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ostalgie_3.jpg auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ostalgie_5.jpg

A hasonló kegytárgyak nagyon keresettek napjainkban is a német adok-veszek portálokon

Bár a szabadság ellen nem sokan tiltakoztak, a változásoktól nem mindenki azt várta, amit végül kapott. Ha a fővárost kettéosztó falat tán nem is, de a régi NDK-ból azért sok mindent hiányoltak az új világban. Ezt a jelenséget, amely (egyebek mellett) az RB Leipzig népszerűségét is az egekbe repítette, a német Ost (kelet) és Nostalgie (ennek jelentését nem áruljuk el) szavak összevonásával Ostalgie-nak nevezik.

auf_wiedersehen_ddr_avagy_bucsu_az_ndk_labdarugasatol_ostalgie_2.jpgBerlini bolti életkép a kétezres évek közepéről

Címkék: foci retró


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9212318287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.03.20. 14:17:15

"a lipcseiek egy évvel később elődöntőben esnek ki (1:2, 0:2) a későbbi döntős Tottenham Hotspur-rel szemben"

Ezt nem is gondoltam volna, hogy egy elődöntőben egy későbbi döntőstől kapjon ki valaki... ;-)

A kekeckedésen túl, remek sorozat!

maribor_ 2017.03.20. 14:45:05

@promontor: Köszönjük, mindjárt javítom.

Millerdraft 2017.03.21. 16:25:23

Ahhh, milyen érdekes a Fradi edző már fiatal emberként is dörgölődzött az aktuális hatalomhoz, biztos véletlen, hogy most Kubatovnak nyal be jó mélyen.Gondolom 88-ban Mielkének volt a családtagja.
:-)

Tököm Állat 2017.03.21. 16:29:25

Ez már soha nem fog kiderülni,hogyha az egyesítéskor több csapat indulhatott volna a BuLi osztályaiban,akkor vajon mennyire ragadtak volna meg?Rendkívül kevésnek tartottam anno a 2 illetve 6 csapatot.

maribor_ 2017.03.21. 16:47:11

@Millerdraft: Az írói vénával ellátott egyedek az ilyet becsomagolják sztaniolba :)
süti beállítások módosítása