Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Őszi zárás – Tabellák és statisztikák 1.

2017.10.02. 08:28 maribor_

1982. január 11-24., a hónap második és harmadik teljes hete

1982_air_florida-lowres.jpgSúlyos repülőgép szerencsétlenség Washingtonban (fotó: Washington Post)

Lássuk először a két hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 11.

A szovjet-lengyel kapcsolatokról és időszerű nemzetközi kérdésekről tárgyalt Moszkvában a két ország külügyminisztere. Jozef Czyrek, a LEMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, külügyminiszter tegnap óta tartózkodik a szovjet fővárosban. Mint a megbeszélésekről kiadott kommünikéből kitetszik, Gromiko és Czyrek áttekintette a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, megvitatta az együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit. Megerősítették, hogy a két ország kapcsolatainak alapját a szilárd szövetség, a megbonthatatlan barátság és a sokoldalú együttműködés alkotja. Kiemelték a Varsói Szerződés kollektív védelmi szervezetének, valamint a szovjet-lengyel barátsági, együttműködési és kölcsönös segélynyújtási szerződésnek a jelentőségét.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_czyrek_gromiko.jpgCzyrek lengyel, és Gromiko szovjet külügyminiszter

Brüsszelben a NATO-külügyminiszterek rendkívüli tanácskozást tartottak Lengyelországról. A kiadott 16 pontos nyilatkozat szerint az Észak-atlanti Szövetség gazdasági és egyéb jellegű szankciókat helyez kilátásba Lengyelországgal és a Szovjetunióval szemben, de Washington várakozása ellenére a tanácskozáson nem fogadtak el határidőt vagy részletes tervet a lengyelellenes szankciók bevezetésére.

január 12.

Új létesítménnyel gazdagodott a hazai belkereskedelem. Felavatták a Compack Kereskedelmi Csomagoló Vállalat ipartelepét Rákospalotán. Ott volt Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter, aki ez alkalommal adta át Szántó Györgynének, a vállalat vezérigazgatójának a Munka Érdemrend arany fokozata kitüntetést, mellyel az Elnöki Tanács eredményes munkája elismeréseként jutalmazta meg. 

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_compack_1.jpgAz új ipartelep

Az 550 millió forintba került gyár felépítéséről elsősorban városrendezési és környezetvédelmi okok miatt még 1970-ben határozott a Gazdasági Bizottság. Ugyanis a Budapest belső kerületeiben működő telepek szennyezték a levegőt, zavarták a környezet nyugalmát. A Rákospalotára való kitelepítés mellett szólt az is, hogy a meglevő gépekkel és berendezésekkel már nem lehetett követni a lakosság rendkívül gyorsan növekvő kávé- és teafogyasztását.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_compack_2.jpgCsomagolják a negyedkilós Omniát

Puja Frigyes külügyminiszter Lord Carrington brit külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába utazott. Londoni megbeszéléseit követően - Olafur Johannesson izlandi külügyminiszter meghívásának eleget téve - Reykjavíkban folytat majd tárgyalásokat.

Genfben megtartották az európai közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló szovjet-amerikai tárgyalások idei első ülését az Egyesült Államok ENSZ-missziójának épületében. A keddi tanácskozás - az amerikai diplomáciai misszió közleménye szerint - több mint két órán át tartott. A Julij Kvicinszkij vezette szovjet és a Paul Nitze vezette amerikai küldöttség következő találkozóját pénteken tartja a Szovjetunió ENSZ-misszióján. A mostani tárgyalásról részletek nem szivárogtak ki.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_leszerelesi_targyalasok.jpgA két küldöttség vezetője

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatta a vitát arról, milyen szankciókat alkalmazzanak Izrael ellen a Golán magaslatok törvénytelen bekebelezése miatt. A vitában több felszólaló elítélte az izraeli lépést, és hatékony szankciókat sürgettek. Felszólalt Rácz Pál, hazánk állandó ENSZ-képviselője. Kijelentette: A magyar kormány határozottan elítéli a Golán-fennsík izraeli annektálását, mivel az durván sérti egy független országnak, az ENSZ tagállamának, a Szíriai Arab Köztársaságnak a szuverenitását, ellentétben áll a nemzetközi jog alapvető normáival.

január 13.

Schmidt nyugatnémet kancellár délután a francia fővárosba érkezett, ahol megbeszélést folytatott Mitterrand elnökkel, és még a késő esti órákban elhagyta Franciaországot. A megbeszélés a kancellár kérésére jött létre. A szokásos nyugatnémet-francia csúcstalálkozók tárgyától eltérőleg e találkozón egyetlen fő kérdés várt megvitatásra: össze lehet-e egyeztetni a két ország külpolitikájában mutatkozó nézeteltéréseket a lengyelországi események megítélésében. 

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_mitterrand_schmidt.jpgMitterrand és Schmidt a sajtótájékoztatón

A kancellár, jól értesült politikai körök szerint, azzal az elhatározással utazott Párizsba, hogy magyarázatot kér azokra a heves támadásokra, amelyek a Lengyelországgal kapcsolatos, Washingtonban kifejtett nyugatnémet álláspontot az engedékenység és a politikai egoizmus megnyilvánulásának minősítik.

Az egész vasúti forgalmat megbénította Nagy-Britanniában 25 ezer mozdonyvezető kétnapos sztrájkja. Előzetes becslések szerint a brit államvasutaknak okozott kár körülbelül 12 millió font.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_vasutassztrajk.jpgA sztrájk egyik következménye: tumultus a London környéki utakon

Délután, magyar idő szerint késő este, súlyos légi katasztrófa történt az amerikai fővárosban. Az Aír Florida légitársaság két hajtóműves, Boeing-737 típusú utasszállító gépe nyolcvan személlyel a fedélzetén Florida felé startolt a hóviharban, igen rossz látási viszonyok közt a National repülőtérről. A kifutópályát elhagyva a gép alig húsz másodpercet volt a levegőben, azután gyorsan magasságot vesztve, a fővárost a virginiai elővárosokkal összekötő hidak egyikét érintve, a jeges Potomac folyóba zuhant. Amikor a gép a Potomac fölött átívelő 14. utca hídja fölé ért, a híd zsúfolva volt gépkocsikkal: a főváros közlekedését megbénító havazás miatt ugyanis a munkaidő a közintézményekben előbb véget ért, s így csúcsforgalom volt. A repülőgép zuhanás közben a hídon haladó öt gépkocsinak a tetejét valósággal leborotválta. A gépkocsik utasai közül hatan azonnal meghaltak, többen súlyosan megsebesültek. A mentést a hóvihar, a zajló jég és a csúcsforgalom gátolta: a mentőautók és a rendőrségi gépkocsik csak késve jutottak a helyszínre. A helikopterekről ledobott mentőövekkel összesen öt személyt - négy utast és egy stewardesst, akik kijutottak a roncsok közül - tudtak kimenteni a jeges vízből. A több darabra tört repülőgép többi utasa és személyzete a katasztrófa áldozatául esett. 

A vizsgálat később megállapította, a szerencsétlenséget több pilótahiba okozta. Az első az volt, mikor a jeges betonon a földi kiszolgálás vontatójárműve nem tudta kapura tenni a gépet, a kapitány, merő jó szándékból, a tolóerő ellenirányú használatával próbált a tolatásra rásegíteni. Ekkor hatalmas jégdarabok jutottak a hajtóműbe, mely a lapátok közé fagyott. Ezt később sikerült tetézni azzal, hogy a másodpilóta elfelejtette aktiválni a motor jéggátló rendszerét. Ez akadályozza meg a szenzorok fagyását, így biztosítva a pontos méréseket. A betonon, mikor a gép gyorsított a felszálláshoz, a műszerek egész más tolóerő értékeket mutattak, mint a mi valójában volt...


Korabeli tudósítás a helyszínről

Alig fél órával a légi katasztrófa után - mialatt a hozzáférhető segélyjárművek nagy része annak színhelyére volt útban - még egy közlekedési katasztrófa volt a főváros szívében. A washingtoni metró egyik szerelvénye kisiklott, és az alagút falának rohant. Hárman meghaltak, huszonegyen megsebesültek; ezerkétszáz személyt kellett a föld alól a felszínre hozni.

január 14.

Folytatódtak a megbeszélések délelőtt Puja Frigyes külügyminiszter és vendéglátója, Lord Carrington között. A rövid véleménycsere után a magyar diplomácia vezetője Lord Trefgarne-nal, a külügyminisztérium parlamenti államtitkárával tárgyalt. A megbeszélésen szóba kerültek a madridi találkozóval összefüggő kérdések, és a felek értékelték a kétoldalú kapcsolatok alakulását.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_puja_carrington.jpgLord Carrington és Puja Frigyes

Szovjet-szíriai külügyminiszteri tárgyalások kezdődtek Moszkvában, amelyeknek keretében Andrej Gromiko szovjet és Ab del Halim Khaddam szíriai külügyminiszter áttekinti a közel-keleti helyzetet, valamint a kétoldalú együttműködés alakulását.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_gromiko_khaddam.jpgGromiko és Khaddam a vnukovoi repülőtéren

A bonni parlament ülésén Helmut Schmidt kormánynyilatkozatában értékelte a legutóbbi hetek nemzetközi fejleményeit, a világgazdaság válságjelenségeit, különös tekintettel a tőkés országokban tapasztalható recesszió és a növekvő munkanélküliség várható következményeire. A rendkívül éles vita után a parlament elutasította az ellenzék határozati javaslatát, amely szankciókat követel a Szovjetunió és Lengyelország ellen.

január 15.

Az MSZMP Központ Bizottsága levelet intézett a jubiláló munkásőrséghez.

Munkásőr elvtársak!
A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében a munkásőrség fennállásának 25. évfordulóján elvtársi üdvözlettel, tisztelettel köszöntöm testületük minden tagját. E jubileum alkalom arra, hogy pártunk, kormányunk és dolgozó népünk kifejezze köszönetét a munkásőrség minden tagjának a becsületes munkáért, helytállásért, a szocialista haza, a nép ügyének áldozatkész szolgálatáért....
...Pártunk a munkásosztály önkéntes fegyveres testületét, a munkásőrséget akkor hívta életre, amikor a belső és a külső ellenség kezet emelt a nép hatalmára és történelmi vívmányaira; a szocialista Magyarország megsemmisítésére tört...
...A munkásőrség, szocialista társadalmunk e fontos intézménye az elmúlt negyedszázadban politikailag és erkölcsileg szilárd közösséggé kovácsolódott. Fegyverrel és munkával, érvelő, meggyőző szóval, példamutatóan, fegyelmezetten teljesíti hivatását, őrzi és ápolja a magyar munkásmozgalom legjobb hagyományait; része van abban, hogy népünk a párt vezetésével az elmúlt negyedszázadban megvédte, megszilárdította és új értékekkel gyarapította történelmi vívmányait...
...Munkásőr elvtársak!
A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében és a magam részéről építőmunkájuk és felelős szolgálatuk ellátásához sok sikert, testületük valamennyi tagjának jó erőt és egészséget kívánunk.
Budapest, 1982. január 15.
KÁDÁR JÁNOS
az MSZMP Központi Bizottságának első titkára

Kitüntetési ünnepséget rendeztek a munkásőrség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában. Az ünnepség elnökségében foglalt helyet Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP KB titkára, a Politikai Bizottság tagjai, valamint Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese. Pontosan délben kürtszó harsant, majd a kinevezésre és kitüntetésre felsorakozottak előtt Nagy György, a munkásőrség országos parancsnokának első helyettese te t jelentést. Ezután felcsendült a Himnusz, majd Losonczi Pál az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a Minisztertanács nevében köszöntötte a munkásőröket.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_munkasorok_parlament.jpgA parlamenti munkásőrünnepség részvevői

Puja Frigyes külügyminiszter a késő esti órákban Londonból Reykjavíkba érkezett. Hivatalos látogatásával kollégája, Olafur Johannesson meghívásának tesz eleget. A magyar külügyminiszter reykjaviki tárgyalásainak középpontjában a nemzetközi élet időszerű kérdései és a kétoldalú kapcsolatok állnak.

A genfi szovjet ENSZ-képviselet épületében megtartatták az európai közép-hatótávolságú nukleáris fegyverek csökkentéséről megkezdett szovjet-amerikai tárgyalások nyolcadik fordulóját. A küldöttségek plenáris ülése két és fél órán át tartott. A tárgyalások soron következő ülését kedden tartják az amerikai képviselet épületében.

A durva nyomás és zsarolás eszközével az Egyesült Államoknak lényegében sikerült meghiúsítani a szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsában arról a határozattervezetről, amely a Golán-fennsík bekebelezése miatt elítélte Izraelt, és kötelező érvényű szankciók bevezetését követelte - állapította meg a TASZSZ a BT-vita elnapolásával kapcsolatban. Az ENSZ székhelyén ismeretessé vált, hogy Washington valósággal kényszerítette Panamát - amely eredetileg az indítványra szavazott volna -, hogy tartózkodjék a határozattervezet megszavazásától. Az amerikai zsarolás, másik „áldozata” Zaire volt. Az Egyesült Államok megfenyegette az afrikai országot: megakadályozza, hogy kölcsönt kapjon a Nemzetközi Valutaalaptól. A zsarolás hatott, és a Biztonsági Tanács többi afrikai tagországától eltérően Zaire ígéretet tett arra, hogy tartózkodik a szavazástól, ha a határozattervezeten nem hajtanak végre változtatásokat.

január 16.

A Hazafias Népfront kezdeményezésére jégpályát építettek az óbudai amfiteátrumban. A több mint kétezer óra társadalmi munkával létrehozott jégpályán melegedő, esti világítás is szolgálja a korcsolyázók kényelmét Az új pálya üzemeltetéséről a körzet aktivistái gondoskodnak

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_amfiteatrum.jpgJégpálya az Amfiteátrumban

A Bessastathir elnöki rezidencián Puja Frigyes magyar külügyminisztert fogadta Vigdis Finnbogadottir izlandi államfő. Az elnökasszony meleg szavakkal köszöntötte az izlandi hivatalos látogatáson tartózkodó vendéget és kíséretét. Az izlandi államfő üdvözletét küldte a magyar népnek. Délután Puja Frigyes és kísérete ellátogatott egy Reykjavík közelében létesített geotermikus hő- és fűtőerőműbe. Este Olafur Johannesson külügyminiszter díszvacsorán látta vendégül magyar kollégáját. A vacsorán jelen volt - mások között - az izlandi kormány számos, tagja és a parlament főtitkára.

január 17.

Országszerte több munkásőr-zászlóalj és önálló század egységgyűlésen értékelte tavalyi tevékenységét, s határozta meg az idei feladatokat. A február 13-ig tartó rendezvények a testület kiemelkedő eseményei, hiszen ezúttal emlékeznek meg a munkásőrség megalakulásának 25. évfordulójáról is.

Több mint százezren tüntettek Lisszabonban a fegyverkezési hajsza és a nukleáris háború veszélye ellen. A portugál főváros szívében a Saldanhától a Rossio térig két órán át hömpölygő békemenetben ott voltak a kommunista és a szocialista párt parlamenti képviselői is. Írók, művészek, katolikus papok, szakszervezeti vezetők, munkások és háziasszonyok válaszoltak a „Nemet a nukleáris fegyverekre!” elnevezésű társadalmi szervező bizottság felhívására, hogy csatlakozzanak a korlátozott nukleáris háború Washingtonban kiagyalt doktrínája által közvetlenül fenyegetett európai népek tiltakozó mozgalmához. A lisszaboni békemenet egyik fő jelszava ez volt: „Tiltakozunk bármiféle nukleáris fegyver portugál területen és felségvizeken való telepítése, tárolása és szállítása ellen!”

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_lisszabon.jpgTöbb mint százezer ember vonult fel Lisszabon központjában

január 18.

A Magyar Izraeliták Országos Képviselete és a budapesti izraelita hitközség elnöksége - a budapesti gettó felszabadulásának 37. évfordulója alkalmából - délelőtt koszorúzást rendezett a Wesselényi és a Kertész utca sarkán levő iskola falán elhelyezett emléktáblánál. A kegyeletes megemlékezésen, amelyen állami, párt-, tanácsi és társadalmi szervek képviselői is jelen voltak, Héber Imre, a MIOK elnöke mondott beszédet, majd koszorúkat helyeztek el. Ezután ugyancsak megkoszorúzták a Hősök templomának Wesselényi utcai árkádsorán levő emléktáblát.

Puja Frigyes külügyminiszter - befejezve Nagy-Britanniában és Izlandon tett hivatalos látogatását - hazaérkezett Budapestre. A magyar diplomácia vezetőjének fogadásán a Ferihegyi repülőtéren jelen volt Bryan George Cartledge, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság budapesti nagykövete.

A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 102. ülésére a szovjet fővárosba érkezett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, hazánk állandó KGST-képviselője, a KGST végrehajtó bizottságának soros elnöke. A repülőtéren Nyikolaj Talizin, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese, a Szovjetunió állandó KGST-képviselője, Nyikolaj Faggyejev, a KGST titkára és más hivatalos személyek fogadták.

Merénylet áldozata lett reggel Párizsban James Charles Ray alezredes, az Egyesült Államok Franciaországban akkreditált helyettes katonai attaséja. A 43 éves katonatisztet a nyílt utcán, a francia főváros egyik legelegánsabb negyedében lőtték fejbe, amint lakását elhagyva gépkocsijához igyekezett. A rendőrség szóvivője szerint csak egy szemtanú látta az esetek Az ő vallomása szerint a támadó csak azután futott el a helyszínről, hogy meggyőződött Ray haláláról.

január 19.

Moszkvában délelőtt megkezdődött a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 102. ülése. A tagállamokat az állandó képviselők, kormányfő-helyettesek képviselik. Az ülésen hazánk állandó KGST-képviselője, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese tölti be az elnöki tisztet. A háromnapos ülés mintegy húsz napirendi kérdést vitat meg, a többi között a gépgyártási együttműködés továbbfejlesztésének időszerű feladatait, az élelmiszer-termeléssel összefüggő kérdéseket.

A választásokon való csaknem 90 százalékos részvétel jelzi, hogy a tömegek élnek demokratikus jogaikkal, és befolyásolni akarják a politika alakulását - jelentette ki hajnalban a helsinki nemzetközi sajtóközpontban Mauno Koivisto, az új finn miniszterelnök, megbízott államfő.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_mauno_koivisto.jpgAz új finn miniszterelnök 

A holland Pieter Dankert választják az Európai Parlament elnökévé.

január 20.

Baszk szeparatisták öt tonna fegyvert és lőszert rejtegető titkos raktárára bukkant a spanyol rendőrök terroristaellenes csoportja Bilbao közelében egy tanyán. Az első közlemények szerint ezzel érzékeny csapást mértek az ETA úgynevezett politikai-katonai szárnyára. A nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot erős csendőri fedezet mellett két kamionnal szállították Madridba, a biztonsági szervek központjába.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a déli órákban fogadta Ariel Sharon izraeli hadügyminisztert, aki a Sínai-félsziget április 25-ig végrehajtandó teljes izraeli evakuálásának módozatairól tárgyal Kairóban. Sáron az elnöktől távozóban elégedettségének adott hangot a találkozó fölött, kijelentve: - Mindkét ország síkraszáll a békefolyamat továbbvitele mellett a Camp David-i egyezményeknek megfelelően.

Ronald Reagan amerikai elnök sajtókonferenciáján kijelentette: az amerikai kormányzat a lengyelországi események kapcsán az eddigieken túlmenő további - részleteiben nem ismertetett - szovjetellenes lépéseket mérlegel. Ezt indokolva az elnök utalt arra, hogy az Egyesült Államok szempontjából a helyzet romlik, nem teljesültek azok az amerikai elvárások, amelyek a szükségállapot előtti helyzet helyreállítására vonatkoztak.

január 21.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülést tartott, amelyen a balatoni üdülőkörzet fejlesztésére, vízgazdálkodásának javítására, valamint környezetének védelmére hozott határozatainak végrehajtásáról szóló jelentéseket vitatott meg. Megállapította, hogy a határozatokban kitűzött célok eléréséhez az üdülőkörzet gyorsan növekvő igénybevétele miatt további jelentős erőfeszítésekre van szükség. Ezért úgy foglalt állást, hogy a VI. ötéves tervben rendelkezésre álló, a korábbiaknál lényegesen nagyobb összegeket a Balaton vízminőségének védelmét szolgáló beruházásokra kell fordítani. Kötelezte az érintett minisztériumok és illetékes szervek vezetőit, továbbá Somogy, Veszprém és Zala megye tanácselnökeit, hogy a kormányhatározat végrehajtására tegyenek összehangolt intézkedéseket, és folyamatosan ellenőrizzék azok végrehajtását.

Pakson az első, 440 megawattos atomerőmű-blokk szerelése utolsó fázisához érkezett. Az építők és a technológiaszerelők művét a Vertesz 850 embere fejezi be. Nyáron megkezdődik a reaktor fizikai indítása és a rendszer próbaüzeme, 1982 második felében pedig áramot termel az első atomerőművünk.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_paks.jpgNonstop szerelés

Befejeződött Moszkvában a KGST végrehajtó bizottságának ülése. Az ülésen Marjai József, a Magyar Népköztársaság vb-képviselője elnökölt. A végrehajtó bizottság nyilatkozatot fogadott el azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok és más NATO-államok kormányzata be akar avatkozni a Lengyel Népköztársaság belügyeibe, gazdasági és más megkülönböztető intézkedéseket alkalmaz a beavatkozás és a politikai nyomás céljára. Megvizsgálták a gazdasági és tudományos-műszaki együttműködés egyéb kérdéseit is. A végrehajtó bizottság ülése a barátság és a kölcsönös elvtársi megértés szellemében ment végbe. A záróülésen Marjai József, a végrehajtó bizottság soros elnöke meleg szavakkal köszöntötte Nyikolaj Faggyejevet, a KGST titkárát 70. születésnapja alkalmából. Marjai József délután visszaérkezett Budapestre. Elutazásakor a moszkvai repülőtéren Nyikolaj Talizin, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese és Nyikolaj Faggyejev, a KGST titkára búcsúztatta. Ott volt Szűrös Mátyás, hazánk moszkvai nagykövete is.

A brit vonatvezetők sztrájkjának elhárítását szolgáló békéltető tárgyalások kedd éjszakáig nem vezettek eredményre, és szerdán a szigetországban újabb két napra megbénult a vasúti forgalom. Nyolc nap alatt ez a vonatvezetők és fűtők szakszervezetének (ASLEF) harmadik sztrájkakciója: a múlt héten szerdán és csütörtökön, majd a rákövetkező vasárnap álltak le a vonatvezetők. Szerda reggel a fővárosba vezető utakon már hajnalban csúcsforgalom volt. Sajtójelentések szerint a helyzet kilátástalan: a vasút csak akkor hajlandó kifizetni a megígért 3 százalékos béremelést, ha az ASLEF elfogadja a rugalmas munkaidőt. A szakszervezet viszont kitart amellett, hogy a két dolog között nincs összefüggés, a vasúti igazgatóságnak teljesítenie kell ígéretét.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_vasutassztrajk_2.jpgKényszerű pihenőben a vonatok

január 22.

A leszerelés és a biztonság kérdéseivel foglalkozó nemzetközi Palme-bizottság a Bonn melletti Gymnich kastélyban megkezdte 9. értekezletét. A bizottság elnökét, Olof Palme svéd szociáldemokrata politikust, volt kormányfőt előzőleg fogadta Willy Brandt, a Német Szociáldemokrata Párt és a Szocialista Internacionálé elnöke. Megbeszélésük tartalmáról egyelőre nem közöltek semmit.

A leszerelés, a béke és a népek közötti megértés feltételeinek megteremtése alapvető helyet foglal el az ENSZ tevékenységében - jelentette ki este Javier Perez de Cuéllar, a világszervezet január 1-én hivatalába lépett új főtitkára New Yorkban tartott első sajtóértekezletén. Pérez de Cuéllar hangsúlyozta: reméli, mielőbb létrejön a két nagyhatalom vezetői, Leonyid Brezsnyev és Ronald Reagan személyes találkozója, s ez megakadályozza a nemzetközi légkör további romlását. Az ENSZ üdvözli a világszervezet tagállamai, különösen a Biztonsági Tanács állandó tagjai közötti párbeszédet - mondotta a főtitkár.

A Dornier cég átadta a különleges elektronikus eszközökkel ellátott Boeing 707-est az Észak-atlanti Szövetség képviselőinek. A NATO összesen 18 AWACS-ot rendelt. A tervek szerint nyugat-németországi légtérben repülve, az AWACS-flotta az NDK egész légterét, Csehszlovákia légterének legnagyobb részét, valamint Lengyelország nyugati részének mintegy 80 kilométeres sávját figyeli majd.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_awacs.jpgAz új repülőgépek egyike

január 23.

Párizsban aláírták a Szojuzgázexport és a Gazé de Francé között kötött földgázszállítási szerződést. Ennek értelmében 1984-től a Szovjetunió az elkövetkezendő 25 esztendő során évi 8 milliárd köbméter gázt szállít Franciaországnak. Francia részről a szállítások ellentételéül részt vesznek annak az 5000 kilométer hosszúságú földgázvezetéknek az építésében, amelyet a szibériai lelőhelyektől a nyugati felhasználókig építenek. A szerződés aláírása annak a durva amerikai nyomásnak a kudarcát is jelenti, amelyet a Reagan-kormány gyakorol a nyugati országokra a földgázüzlet ellen

január 24.

Magyarországon az időközi választások törvényesen, rendben megtörténtek. Fejér megyében, az 1-es számú országgyűlési választókerületben, az országgyűlési képviselő időközi választására 23 087-en voltak jogosultak. A szavazásban a választó jogosultak 89,7 százaléka vett részt. Érvényesen szavazott 20 677, érvénytelenül 33 választópolgár. Az érvényes szavazatokból a jelölt 99,9 százalékot kapott, ellenszavazat 0,1 százalék volt. Így a jelöltet, Szalai Gyulát megválasztották képviselőnek.

Egy kis reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_reklam_2.jpg

Egy kis közélet:

A VIII. kerületi munkásőregység gyűlésén ebben az évben kétszer annyi fiatal tesz a csapatzászló előtt ünnepélyes esküt, mint amennyien betegség, fáradtság miatt leszerelnek vagy tartalékállományba vonulnak. Az új munkásőrök jól felkészültek. Tudják - mert a régebbiek elmondták nekik -, milyen jól kimunkált közösségbe kerülnek, és hogy ezt a kollektívát kemény munka kovácsolta össze. A régiek jól tudják, mennyi öröm jár ezzel az önként vállalt szolgálattal, de a megbecsülést itt drágán adják: a gyakorlatokon, a lövészeteken, az őrszolgálat alkalmával mindenkinek bizonyítani kell: nála jó kézben van a fegyver, hűséggel teljesíti, amit az esküvel fogadott.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_munkasorok.jpgBerkó Pál, Lakatos Imre és Posta János

Berkó Pál asztalos 1930 óta p rttag, a forradalmi munkásmozgalom nevelte kommunistává. A felszabadulás után lehetővé vált, hogy képezze magát: munka mellett szerezte meg a földrajz-történelem tanári diplomát. De nem sokáig taníthatott, Kazincbarcikán lett építésvezető, majd a Széchényi Könyvtárban tudományos munkatárs. Most, nyugdíjasként, nyomdában dolgozik, kliséket készít. 
Lakatos Imre mérnök nem sokkal az ellenforradalom előtt szerelt le a néphadseregből és lépett be a Ganz-Mávaghoz, ahol annak idején diplomatervét készítette. A munkásőrségben - mint képzett katonatisztre - rábízták a nehézfegyver-alegység vezetékét, és ezt a beosztását mindmáig megtartotta. 
A hatalmas testalkatú Posta János a Ganz-Mávag acélöntödéjében öntő, ugyanakkor a józsefvárosi egység technikai szolgálatvezetője, a fegyverek gazdája. Ez nála nemcsak azt jelenti, hogy a fegyverzet karbantartására ügyel, nem nyugszik bele, hogy akár csak egy munkásőr is legyen a nagy létszámú egységben, aki gyakorlatlanságból, vagy ügyetlenségből hibázza el a célt.

Egy kis Kékfény:
Szerda délután holtan találták Szolnokon, a Rákóczi út 38. szám alatti Iákásán özv. Varga Jánosnét. A rendőrség megállapította, hogy az idős nő bűncselekmény áldozata lett. Széles körű nyomozás eredményeként a rendőrség már csütörtökön elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható Bátya János 27 éves szolnoki fényezőt, aki tettét anyagi haszonszerzésből követte el. A Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság a bűnügy vizsgálatát tovább folytatja.

Egy kis humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_humor.jpg

Madridban január 16-án este elkészítették a labdarúgó-világbajnokság sorsolását. A 24 részt vevő ország válogatottját hat, egyenként négyes csoportba osztották, miután a csoportok élére hat csapatot - Spanyolország, Brazília, Argentína, Anglia, NSZK, Olaszország - kiemeltek. A magyar együttest a III. csoportba osztották Argentína, Belgium és Salvador társaságában. Előbb Elchében, majd Alicantában játszik ellenfeleivel. A világbajnokság június 13-án kezdődik a csoporton belüli mérkőzésekkel, s utána az első és második helyezettek - tizenketten - folytatják négy hármas csoportban. Innen már csak az elsők jutnak tovább, s a négy csapat mérkőzik a döntőbe jutásért, A két győztes találkozik a döntőben, a két vesztes pedig a harmadik helyért mérkőzik.

A magyar labdarúgó-válogatott keret másnap befejezte tatai edzőtáborozását. A szakvezetők döntése alapján az előkészületekben részt vett 23 játékosból 18 utazik Ausztráliába és Új-Zélandra. Kapusok: Katzirz, Kakas. Védők: Szántó, Kerekes A., Garaba, Tóth, Rab, Varga. Középpályások: Sallai, Moldván, Nyilasi, Csongrádi. Csatárok: Kiss, Törőcsik, Kerekes Gy., BodonyiIzsó, Váradi.

És akkor lássuk a lényeget, a Tabellaparádét! Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek.

Emlékeztetőül:

Így végződött a bajnokság 1981 nyarán:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_1980_81_vege.jpg

Őszi zárás - egy esztendővel ezelőtt:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_1980_81_osz_vege.jpg

A legutóbbi bajnokságban - 20 forduló után:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_1980_81_20_fordulo_utan.jpg

Őszi zárás - 1981-ben:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_oszi_zaras_1.jpg

A jelenlegii állás:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_aktualis.jpg

Pályaválasztóként:
A csapatok alapvető besorolását, erőszintjét még most is nagyban az határozza meg, hogyan tudnak szerepelni úgynevezett „pontszerző” mérkőzéseiken, azaz hazai találkozóikon. Pontjai döntő többségét szinte valamennyi csapat pályaválasztóként szerzi. Ebben az idényben a győri stadion vált forró talajúvá az ellenfelek számára, ott bizony kínkeserves másfél órának volt kitéve az odalátogató... A 44 szerzett gól - az eredmények között szerepel 5:1, 5:3, 7:1, 9:2 és 8:0 - önmagáért beszél (pontosan kétszer annyi, mint a listavezető Újpest Megyeri úton szerzett góljainak száma), pont csak a Békéscsabának „termett” 1981 őszén a Rába partján.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_palyavalsztokent.jpgA győrieken kívül hazai vereség nélkül áll az Ú. Dózsa, a Vasas és a Tatabánya. Ez utóbbi mégis gyengébb hazai szereplésének köszönheti, hogy nem vezet pontokkal a bajnokságban, hiszen olyan „ papírforma ” mérkőzéseket játszott döntetlenre hazai pályán, mint az újonc Ózd elleni találkozó, valamint a Csepel, a Volán, a Nyíregyháza, a Rába elleni összecsapás... A legfeltűnőbb hanyatlás a Bp. Honvéd és a Békéscsaba nevéhez fűződik! A kispesti klub történetében még nemigen volt példa arra, hogy egy idény leforgása alatt három csapat is - Csepel, Tatabánya, Videoton - győztesen hagyja el a Honvéd-pályát. A Békéscsaba stadionjának varázsa is szűnőben van, a két hazai győzelem és a hat döntetlen mérlege esztendőkön át általában fordítva szerepelt a csapat eredménysorában...

Vendégként:
Két vidéki csapat áll ennek a táblázatnak az 1. és 2. helyén, mindennél jobban példázva a tételt: a vidék mind meghatározóbb szerepet játszik az NB I-es bajnokságban. Esztendőkön át az volt a módi, hogy a vidéki csapat vitézsége hazai pályára szorult, s ahogy kitette a lábát- jól megszokott környezetéből, szinte törvényszerűen vereségre volt ítélve. Most - de már az utóbbi bajnokságban is - nagyot fordult a kocka, a Tatabánya és a Videoton annak a táblázatnak élére tudott kerülni, amely talán a leginkább jelzi, mutatja egy csapat erejét. Mindketten győztek Kispesten és Szegeden, a Tatabánya pedig a Videotont is két vállra tudta fektetni saját pályáján. Vaskos meglepetés a Ferencváros összteljesítménye!
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_vendegkent.jpgA bajnok hatszor szenvedett vereséget vendégként, ebből ötször (!) vidéken, hiszen a Békéscsaba, a Pécs, a SZEOL AK (!), a Rába ETO és a DVTK is legyőzte. A Volán, a Nyíregyháza, az Ózd és a SZEOL AK képtelennek bizonyult idegenbeli győzelemre, ami különösen a Nyíregyháza esetében feltűnő, hiszen a szabolcsiak tavaly a bajnokságnak ebben a szakaszában éppen nagy visszhangot kiváltó idegenbeli győzelmeikkel állandósították helyüket a középcsoport élén...

Budapest-Vidék Budapesten
A táblázatból kitűnik: négy vidéki csapat utazott haza győzelemmel ebben az idényben Budapestről. A Győr Csepelen, a Békéscsaba a Czabán Samu téren, a Tatabánya és a Videoton pedig egyaránt a Honvéd pályáján szerezte meg a két pontot. Egyébként nem sok siker termett a vendégként érkezőknek, különösen az FTC „vigyázott” arra, hogy vidéki csapat ne legénykedjen az Üllői úton...
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_budapest_videk_budapesten.jpgA legutóbbi sivár tavasz után a Megyeri úti stadion is kezdi visszanyerni régi hírét, patináját, a DVTK kivételével ott is mindenki elbukott, köztük az egyébként jól szereplő, s immáron riválisnak számító Tatabánya és Rába ETO is!

Budapest-Vidék vidéken
Amilyen gyengén szerepelt otthon a Honvéd, olyannyira kitett magáért vidéken. Az ózdi és a szegedi győzelmen kívül ponttal tért meg nyíregyházi, békéscsabai és zalaegerszegi útjáról is. Az Újpest Nyíregyházán és Székesfehérvárott maradt alul, s feltűnően sokszor verték meg a Vasast...
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_budapest_videk_videken.jpgA Csepel győzelem nélkül áll, 540 perc alatt három (!) vidéken szerzett gólra volt képes, ebből is kettőt egy mérkőzésen, Tatabányán lőtt...

Budapest-Vidék összesen
A négy „nagy” egymást követi a sorban, meglehetősen kiegyensúlyozott adatok, eredmények a lapján. Az idegenbeli és a hazai szereplés összegezve adja az őszi végeredményt, s aki otthon gyengélkedett, az vendégként remekelt, aki viszont vendégként volt képtelen bravúrokra, az a hazai környezetben javította ki elégtelen érdemjegyeit.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_budapest_videk_osszesen.jpgA nyitottabb, bátrabb játék eredményeként könyvelhető el a sok adott és a viszonylag sok kapott gól, bizonyíték ez arra is, hogy manapság már valóban nincsenek előre lefutott mérkőzések, a vidékiek is gyakorta győzelmi reményekkel érkeznek a fővárosba!

Budapest-Budapest pályaválasztóként:
Az őszi idény egyik érdekessége volt: a fővárosi csapatok hűtlenek lettek a Népstadionhoz, egymás elleni mérkőzéseiket a szó szoros értelmében hazai pályán játszották. Tagadhatatlan: érdekesebbek, izgalmasabbak, látogatottabbak voltak ezek a - jobbára rangadó jellegű - mérkőzések, hiszen a szurkoló sem mentes a bevett szokástól: saját pályán szereti látni kedvenceit. Még akkor is, ha ebben - esetenként - kevés az öröme... Az FTC Üllői úti stadionjába például ezen az őszön négy fővárosi csapat is' ellátogatott, a zöld-fehérek azonban csak a két úgynevezett kisebb „fajsúlyú” ellenfelüket - Csepel, Volán - tudták legyőzni, a Bp. Honvéd és a Vasas győzelemmel távozott pályájukról.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_budapest_budapest_palyavalsztokent.jpgA Megyeri úton csupán az angyalföldi gárda szerzett pontot, igaz, a piros-kékek budapesti csapat elleni egyetlen pályaválasztóként lejátszott találkozójukat sem tudták megnyerni, a Csepel 0:0-át harcolt ki. Egy eredmény hiányzik a táblázatról, a félbeszakadt Vasas-Volán összecsapás adatai ezt a tabellát gazdagítanák.

Budapest-Budapest vendégként:
Ötvenszázalékos teljesítménnyel áll az élen a Vasas. Győzelem az Üllői úton, döntetlen Újpesten és a Volán Czabán Samu téri pályáján adja négy mérkőzésén szerzett négy pontját.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_budapest_budapest_vendegkent.jpgAz Újpest nem vesztett, a Volán nem nyert mérkőzést vendégként Budapesten, a közlekedésiek egyetlen góljukat Kispesten szerezték, ott viszont Magos bravúros csukafejese értékes pontot hozott számukra.

Budapest-Budapest összesen:
A Dózsa elsősorban annak köszönheti elsőségét, hogy veretlen maradt. Két rangadó (FTC, Bp. Honvéd) megnyerése, a rákospalotai győzelem, valamint a Vasas és a Csepel elleni pontszerzés jelentős előnyt biztosít a liláknak.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_budapest_budapest_osszesen.jpgSzép őszt zárt a Csepel is. 4:10-es gólkülönbséggel hat pontot szerezni nem akármilyen teljesítés.

Vidék-Budapest vidéken:
Hogy a vidék labdarúgása milyen dinamikusan fejlődik, annak legékesebb példája ez a táblázat. Ebből kiderül: hét csapat (!) pályáján nem győzött fővárosi együttes, Győrött, Székesfehérvárott még pontot sem szerzett senki, s az újonc, máris nagyon leszakadt SZEOL AK is két győzelemre volt képes. A szegediek aratták egyébként 1981 őszének talán legnagyobb visszhangot kiváltó győzelmét: az FTC-t fektették két vállra. A bravúrlista élén mégis a Haladás áll. 
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_videk_budapest_videken.jpgKevesen hitték volna, hogy az újonc csapat éppen a fővárosiak elleni hazai összesítésben kerül majd az élre, de így történt, mégpedig a Volán, a Vasas és a Bp. Honvéd legyőzése folytán. Az egyébként nem különösebben jól szereplő PMSC is „megszívta” magát, amikor budapesti csapatokat látott vendégül, „menetrendszerű” döntetlent csak az Újpesttel játszott, megverte viszont a Fradit, a Csepelt és a Volánt is. Meglepően gyenge a Tatabánya mérlege: éppen a két gyengébbnek tartott fővárosi csapat (Csepel, Volán) távozott tőlük ponttal. Nagyot zuhant - a táblázat végére került! - a DMVSC, amely pedig mindig arról volt híres, hogy a budapestiek ellen kitesz magáért.

Vidék-Budapest Budapesten:
A Nyíregyháza, a Zalaegerszeg, a PMSC és az Ózd annyiszor vesztett Budapesten, ahányszor csak a sorsolás a fővárosba szólította. Egy kicsit helyettük is megvédte a vidéki mundér becsületét ezúttal a feltűnően jól szereplő DVTK, amely Csepelen, Rákospalotán és Újpesten is döntetlenre volt képes.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_videk_budapest_budapesten.jpgA Tatabánya bicskája a Fradiba és az Újpestbe tört bele, a Videoton viszont csak az Üllői úton kényszerült megadásra. A SZEOL AK Fáy utcai pontszerzése is a nagy bravúrok kategóriájába sorolandó. Egyébként: itt is elegendő volt az ötvenszázalékos teljesítés az „aranyéremhez”.

Vidék-Budapest összesen:
Felzárkózást,  de nem az „uralom” átvételét jelzi az, adat: az élen álló Haladás 9 mérkőzésből szerzett 9 pontja és 10:10-es gólkülönbsége. Az erőviszonyok roppant kiegyenlítettek, a győzelmek, a döntetlenek, a vereségek egyaránt szép számmal szerepelnek a csapatok adatsorában.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_videk_budapest_osszesen.jpgCsupán az Ózd és a Debrecen nem volt képes győzelemre, míg a győriek mindenütt nyitott, sikerre törő játékának bizonyítéka: nem végeztek döntetlenre.

Vidék-Vidék otthon:
A vidékiek egymás ellen - különösen a pályaválasztók - mindig presztízsmérkőzést játszanak. Ki ennek, ki annak feltétlen legyőzésére vágyik, hagyományok, hosszú nyeretlenségi, veretlenségi sorozatok feszülnek csapatok között, s bizony manapság már nem ritka a vidéki rangadó sem. A Rába ezen az őszön tarolt, a békéscsabaiak ellen vesztett egy pontja kivételével a lehetséges 14-ből 13-at otthon tartott. Tulajdonképpen nem rossz a Videoton mérlege sem, ám a fehérváriaknak szokatlan, hogy két vereség is szerepeljen a leltárukban, az egyiket a Haladás, a másikat a Tatabánya mérte rájuk.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_videk_videk_otthon.jpg Kiválóan végzett az újonc Ózd, a Rábához hasonlóan - igaz, kevesebb mérkőzésből - egyetlen pontot engedett csak át vidéki vendégének, mégpedig az újonctárs Haladásnak. Érdekesség: Szegeden a hat odalátogató csapat közül öt győzött!

Vidék-Vidék idegenben:
A Tatabánya nem véletlenül végzett a Vendégként címet viselő táblázat élén, a kék-fehérek ezt elsősorban vidéki szereplésüknek köszönhetik. A fővárosban csak a Bp. Honvéd ellen tudtak nyerni, vidéken viszont győzelem kísérte útjukat Békéscsabán, Székesfehérvárott és Szegeden is, míg pontjaikat Diósgyőrben, Nyíregyházán és Szombathelyen gyűjtötték. Győrött szenvedték el egyetlen vereségüket.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_videk_videk_idegenben.jpgA Videoton tart velük némileg lépést, feltűnő azonban, hogy a hazai pályán remeklő Rábát hárman is megverték. A SZEOL AK-ot fogadó vidéki csapatok ezúttal valamennyi alkalommal ünnepelhettek, s nem jelentett nagy veszélyt 1981 őszén vendégként a Nyíregyháza sem. Elgondolkoztató adat: a 12 vidéki együttes közül nyolc egy számjeggyel jegyzi szerzett góljait.

Vidék-Vidék összesen:
Az egymás elleni eredmények tekintetében nagy szakadék mutatkozik az összesítéskor a fővárosiakra leginkább veszélyes, immáron a bajnoki címért is küzdő Tatabánya, Videoton, Rába ETO és a többiek között. A szerzett pontok száma önmagáért beszél, a 3. helyezett Videoton is 5 ponttal (!) húzott már el a 4. helyezettől.
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_1_videk_videk_osszesen.jpgNem a véletlen műve tehát, hogy ezt a három együttest egyre magasabb szinten jegyzik, s a bajnokság végkimenetele szempontjából is számolnak velük.

Az Öszi zárás utolsó részében pedig jönnek majd a statisztikák.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr412748394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2017.10.04. 16:48:45

Rákospalotán még most is kávét csomagolnak, ha arról fúj a szél akkor még a vonatban is érezni lehet.

maribor_ 2017.10.04. 16:53:25

@JuAn: Csak már Sara Lee-nek hívják.

JuAn 2017.10.04. 17:02:12

@maribor_: Ilyen újdonságokra már kevésbé fogékony az agyam, 1-2 nap után az övéket is el szoktam felejteni ;)

maribor_ 2017.10.04. 17:05:38

@JuAn: Én is meglepődtem magamon, nem Kapszi-kompabilitis naprakésznek lennem.
süti beállítások módosítása