Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1981/82

2017.03.22. 17:54 maribor_

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1981/82-es bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Bevezetés
Bemutatjuk az idei szezon szereplőit, következzenek a csapatok  a csapatkapitányokkal és az edzőkkel.

Időkapszula: NB I. 1981/82 1. forduló
A tabella élén úgy áll a Ferencváros, ahogy pár hónapja nyár elején, azaz fölényesen. Győzelemmel kezdett két újonc, az Ózd és a Haladás is. Nem született döntetlen egyik találkozón sem. A másodosztályban is elindult a pontvadászat, a tavaly még NB I-es MTK-VM és a Kaposvári Rákóczi is győzelemmel kezdett. A magyar válogatott szerdán a Fáy utcában esti mérkőzésen fogadja a kuvaiti Qadsia Sporting Club csapatát. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a forduló után kijelölte keretét, melyben ezúttal nem számít a külföldön szereplő játékosokra.

Időkapszula: NB I. 1981/82 2. forduló
Nyilasi Tibor meghívót kap az Európa-válogatottba és pályára is lép a csehszlovákok elleni gálamérkőzésen. A Haladás VSE legyőzte a Szegedi EOL AK-t, s ezzel jogot nyert a Közép-európai Kupában (KK) való szereplésre. A Fáy utcai stadionban a KK-selejtező mérkőzés után került sor a magyar labdarúgó válogatott keretének felkészülési mérkőzésére. Megoldódott egy, még függőben levő labdarúgó átigazolás. A már hetek óta Győrött készülő Szentes ügyében megállapodott a Zalaegerszeg és a Rába ETO. A Volán - Debreceni MVSC mérkőzés elmaradt, mert a fővárosi klub Zaragozában nemzetközi tornán játszik. A tabella élén két forduló után már csak két csapat, a Békéscsaba és az Ú. Dózsa nem vesztett pontot. Ugyancsak két együttes - a Pécs és a Szeged - két vereséget könyvelhet el. A bajnok és az ezüstérmes fekete napja volt ez a forduló. Annyi bizonyosnak látszik, hogy szoros bajnokságra lehet számítani. Az NB I. 2. fordulója után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelöli tizenkilences keretét, a válogatott hétközben egy spanyolországi nemzetközi tornán fog szerepelni.

Időkapszula: NB I. 1981/82 3. forduló
Megkezdődött az 1981/82. évi angol és belga labdarúgó-bajnokság, továbbá megnézzük, hogy szerepel hazájában a Ferencváros BEK- és a Videoton UEFA-kupa ellenfelei. A héten a Tatabánya Spanyolországban játszik nemzetközi felkészülési mérkőzést, a magyar labdarúgó válogatott pedig Valenciában nyer egy rangos trófeát. Az NB I-ben a tabella élén 1979. június 16. után először áll ismét az Újpesti Dózsa, őket követi a Videoton és az újonc Ózdi Kohász. Nyár óta átrendeződtek az erőviszonyok, legalábbis eddig úgy tűnik, bár annyira az elején vagyunk, nem szabad még messzemenő következtetéseket levonni az eddigiekből. Nincs már száz százalékos csapat, de az újpestiek veretlenek, ugyanakkor három csapat (Volán, Debrecen, Szeged) még nem győzött, így ők zárják a tabellát. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 4. forduló
VB-selejtezőbeli ellenfelünk Svájc előkészületi mérkőzésen Hollandiát fogadta és 2:0-ra nyertek. A Tatabánya UEFA-kupa ellenfele, a Real Madrid, a Santiago Bernabeu tornán a KEK trófea védőjével, a Dinamó Tbiliszi csapatával játszottak és 4:2-re nyertek. Az NB I-ben a tabella élén ezúttal már a Rába ETO áll, igaz gólkülönbséggel, négyes holtversenyben. Feljött a Ferencváros a második helyre, az eddigi listavezető Újpesti Dózsa áll a harmadik helyen - az egész mezőnyben ők az egyetlen veretlen csapat, a negyedik a Csepel. Mögöttük egészen a 13. helyig tömör a mezőny. Kérdés, hogy állna a tabella legalja, ha a Volán és a Debrecen mérkőzés nem maradt volna el, tény így ők állnak a SZEOL AK-kal együtt a kiesőhelyeken. A másodosztályban nem volt hétközi forduló.

Időkapszula: NB I. 1981/82 5. forduló
Az NB I. tabellájának élén ismét az Újpesti Dózsa áll, továbbra is az egyetlen veretlenként a mezőnyben. Némileg meglepetés az utánuk következő Haladás-Csepel-Ózd sorrend. Meglepetés a Ferencváros és a Budapesti Honvéd eddigi gyengécske produktuma, csakúgy, mint jóval mögöttük a Vasasé és a Tatabányáé. A sort továbbra is a nyeretlen csapatok - Debreceni MVSC, Volán és SZEOL AK - zárják. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 6. forduló
A VB-selejtezők, illetve az előkészületek szempontjából mozgalmas volt a hét szerdája. Többek közt norvég-angol selejtező és román-bolgár előkészületi találkozókkal, de a magyar labdarúgó válogatott kerete is edzőmeccsekkel töltötte a hetet. Az NB I-ben a tabella élén már a Csepel áll, második a Rába ETO. Az eddigi éllovas Újpesti Dózsa elvesztette veretlenségét, most már csak a harmadik helyen állnak. Győzelmével nagyot lépett előre a Bp. Honvéd, a forduló nagy vesztesei a Ferencváros és az Ózdi Kohász, mindketten hat helyezést csúsztak vissza az egy fordulóval ezelőtti helyezésükhöz képest. Továbbtart a Vasas mélyrepülése, a zsinórban két vereséget szenvedő Békéscsaba is egyre hátrébb csúszik. A kiesőhelyeken nincs változás. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelöli 22-es keretét a Románia-Magyarország VB-selejtezőre. A BEK-ben Ferencváros - Banik Ostrava, a KEK-ben Paralimni Famagusta – Vasas, az UEFA-kupában Tatabánya - Real Madrid és Rapid Wien – Videoton. Legvégül megnézzük, mi történt ezen az este Európában.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Románia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
A VB-selejtező mérkőzés előtti vasárnap forduló volt a másodosztályban. A Keleti csoportban A Debreceni Kinizsi értékes pontot vitt haza Egerből s őrzi első helyét. Igaz, a gyenge Gyulai SE-től két pontot szerző Kazincbarcika megközelítette s mindössze egy pont köztük a különbség. Meglepetés a Szolnoki MÁV MTE hazai veresége, már nem is váratlan a Lehel otthoni kettős pontvesztése. A Középcsoportban az MTK-VM ismét győzött s biztosan tartja vezető pozícióját. A Népligetben aratott győzelmével a Kecskemét feltört a második helyre, az Építők viszont a vereségével leesett az utolsóra. A Székesfehérvári MÁV Előre mindkét pontot otthon tartotta a Doroggal szemben. Győzelmével feljebb nyomult a táblázaton a Pénzügyőr és a Bábolna. Nyugaton a csoport rangadóján a Bauxitbányász nyert a Kaposvár ellen, s ezzel az egyetlen százszázalékos csapat a második vonalban. Továbbra is veretlen az Olajbányász és a Sabaria. A Komló gólzáporral verte a MAV DAC-ot. A Dombóvári MSC saját pályáján kapott ki a javuló formában játszó Dunaújvárostól. Szétnézünk a belga bajnokság hétvégi fordulójában is, hogyan szerepeltek idegenlégiósaink. A Bukarestben sorra kerülő Románia - Magyarország labdarúgó VB-selejtező mellett még három hasonló találkozóra került sor szerdán. Válogatottunk is színre lép.

Időkapszula: NB I. 1981/82 7. forduló
Megtörtént az első edzőváltás az NB I-ben. A tabella élén győzelme után ismét az Újpesti Dózsa áll, igaz, csak jobb gólkülönbségével, második a Bp. Honvéd, két helyet javítva eddigi pozícióján. Az eddigi listavezető Csepel már csak a harmadik. Mögöttük, egészen a 15. helyig nüansznyi különbségek vannak csak a csapatok között. A kiesési zónában, valószínűleg, sokat javít majd valamelyik csapat összképén, ha az elmaradt Volán SC - Debreceni MVSC mérkőzést lejátsszák majd. Az utolsó helyen álló SZEOL AK helyzete egyre reménytelenebbnek tűnik - az edzőváltás sem segített egyelőre -, eddig minden mérkőzésüket elvesztették, ők rúgták a legkevesebb, és ők kapták a legtöbb gólt. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Lejátszották a 2. fordulóból elmaradt Volán-Debreceni MVSC mérkőzést. A mérkőzés után a döntetlennel egyik csapat sem lehet elégedett, sokra nem mentek a pontosztozkodással. Mindkét csapat maradt ott, ahol volt - mögöttük már csak a SZEOL AK van. Az európai kupákban a visszavágókra kerül sor. A BEK-ben Banik Ostrava – Ferencváros, a KEK-ben Vasas – Paralimni Famagusta, az UEFA-kupában Real Madrid – Tatabánya és Videoton – Rapid Wien. Legvégül megnézzük, mi történt ezen az este Európában.

Időkapszula: NB I. 1981/82 8. forduló
Zürichben kisorsolták a Bajnokcsapatok Európa Kupája, a Kupagyőztesek Európa Kupája és az UEFA Kupa második fordulójának párosítását. A sorsolás a lapján a KEK-ben a Vasas ellenfele a belga Standard Liege együttese lesz. Az NB I-ben a tabella élén döntetlenje ellenére a Bp. Honvéd áll, szerencséjük volt a vetélytársaikkal szemben. Gólkülönbséggel előzik meg a szintén tizenegy pontos Csepelt. Tömör a mezőny mögöttük, négy-négy 10 és 9 pontos csapat követi őket. Leghátul a Debreceni MVSC elkerült a kiesőhelyről, vereségével a DVTK vette át helyüket. Négy döntetlenjével a Volán sincs rózsás helyzetben, a SZEOL AK folytatja leszakadását a teljes mezőnytől. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 9. forduló
Külön meg kell emlékeznünk a beharangozóban, hogy az eddig zsinórban nyolc vereséget szenvedő SZEOL AK legyőzte a bajnok Ferencvárost, és hogy Veréb György 10-es osztályzatot kapott az Újpesti Dózsa elleni mérkőzésen. A tabella élén továbbra is a Bp. Honvéd áll, ózdi győzelmével, a Haladás a második helyre jött fel, a Csepel visszacsúszott a dobogó harmadik fokára. Mögöttük nagy a tömörülés, még a 9. helyen álló nyíregyháza is az élmezőnyhöz tartozik. A középmezőnyt a Ferencváros vezeti, valljuk be, a bajnokcsapattól ez negatív szenzáció, pláne, ha a mostani vereségét is beleszámoljuk. Ugyanúgy a Diósgyőr, a Volán és a SZEOL AK zárja a mezőnyt, utóbbi helyzete - szenzációszámba menő győzelme ellenére - nem túl rózsás. Az NB II-ben ezúttal nem rendeztek hétközi fordulót.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Svájc VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Szombat-szerda ritmusban zajlanak Európában a világbajnoki selejtezők. A mi csoportunkban Svájc óriási meglepetésre nyerni tud Bukarestben. A hazai VB-selejtező előtti hétvégén teljes fordulót tartottak az NB II-ben. Mindhárom éllovas hálója érintetlen maradt, az MTK-VM és a Gyula pedig kifejezett gólparádét rendezett. Parádézott a Dorog a Bábolna, és a Kecskemét a Pénzügyőr ellen. A mezőtúri kapus, Ulbert, büntetőből volt eredményes. A VB-selejtező előtti napon, Gyöngyösön utánpótlás EB-selejtező mérkőzésen Magyarország - Svájc 5:1. Másnap pedig Svájcot fogadtuk a Népstadionban…

Időkapszula: NB I. 1981/82 10. forduló
Az NB I-ben a tabella élén - veresége ellenére - maradt a Bp. Honvéd, kispesti győzelmével nagyot lépett előre a Tatbánya, a második helyen állnak. Hazai döntetlenjével a Csepel megtartotta a dobogó legalsó fokát. Utánuk, egészen a 11. helyig, rendkívül tömör az őket üldözők mezőnye. Utánuk a DMVSC vezeti a tulajdonképpeni középmezőnyt, köszönhetően annak, hogy az utolsó négy fordulóban nem szenvedtek vereséget. A sort továbbra is a DVTK-Volán-SZEOL AK hármas zárja. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
A Közép-európai Kupában (KK) bemutatkozik a Haladás, a jugoszláv NK Osijeket fogadják, míg a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) Vasas - Standard Liege találkozót játszanak. Legvégül megnézzük, hogyan alakult a kupaszerda a teljes nemzetközi mezőny számára.

Időkapszula: NB I. 1981/82 11. forduló
Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte a norvégok elleni keretét. Az NB I-ben a tabella élén idegenbeli győzelmével továbbra is a Budapesti Honvéd áll, de már pontelőnnyel, nem csak gólkülönbséggel. Győzelmével a Dózsa visszajött az ötödik helyről a másodikra, váratlan hazai döntetlenjével a Tatabánya már csak a harmadik. Szépen zárkózik fel a Rába ETO és a tavalyi bajnok Ferencváros. A tavaly még gyengélkedő Csepel megragadni látszik a középmezőny élbolyában, az újoncok közül a Haladás remekül tartja magát mostani veresége ellenére is. A remekül kezdő Békéscsaba és Ózd egyre hátrébb kerül, de a Debreceni MVSC sem lehet büszke a helyezésére a tavalyi év után. Bár még mindig kieső helyen áll a Volán, de szemmel láthatóan megkezdte a menekülést, nehogy későn ébredjenek majd. Nincs rózsás helyzetben a DVTK, a szegediek formája pedig állandósulni látszik. talán még korai kijelenteni a bajnokság harmadánál, de, lehet, az egyik kieső már megvan. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Norvégia VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Hétfőn már teljes volt a létszám a Tatán táborozó magyar labdarúgó válogatottnál. A hét szerdáján megkezdődött az év végi VB-selejtező nagyüzem. Csütörtökön a francia fővárosban a szokásos ünnepség keretében adták át az 1980/81. évi bajnokság legjobb európai góllövőinek az arany-, az ezüst- és a bronzcipőt, az ezüstcipőt Nyilasi Tibor érdemelte ki 30 góljával. Válogatottunk szombaton sorsdöntő világbajnoki selejtező mérkőzést vívott Norvégiával. A másodosztályban a Keleti csoport első számú bajnokjelöltje, a Debreceni Kinizsi csak az egyik pontot tudta otthon tartani a ceglédi Bem J. SE-vel szemben, de mivel az Eger is ikszre végzett, a debreceniek kétpontos előnye megmaradt. Továbbra is gyengélkedik a Salgótarjáni TC és a Lehel SC. A Szolnoki MÁV MTE formája lassan javul. Az MVSC nem tudott elkerülni a 16. helyről. A Közép csoportban újabb győzelmével az MTK-VM biztosan tartja vezető helyét, mert győzött Szegeden. A Dorog nyert Szentendrén, a Kecskemét kikapott Balassagyarmaton. Úgy látszik, az első helyért folyó küzdelemben csak a Dorog tudja megszorítani - esetleg - a kék-fehéreket. Az öt közé jutásért változatlanul óriási küzdelem folyik. A Nyugati csoportban ötezer néző előtt hat gólt és döntetlent hozott a Bauxitbányász-Olajbányász rangadó, így a PVSK-t 3:1-re legyőző Dunaújváros le tudott faragni a hátrányából. Aligha lehet vitás, hogy a csoport bajnoka e három együttes közül kerül majd ki. A Dombóvár megszerezte második győzelmét, de az utolsó helyről nem tudott elkerülni.

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
Az NB I-es labdarúgócsapatok vezetői, a klubok képviselői megállapodtak a héten  a bajnokság, az MNK, valamint a világbajnokságra történő felkészülés összhangjának megteremtése érdekében a bajnokság programjának módosításában. A kupaszerdán a Közép-európai Kupában (KK) AC Milan - Haladás, a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) Standard Liege - Vasas mérkőzéseket játszanak. Legvégül áttekintjük, hogyan alakult a kupaszerda a teljes mezőny számára.

Időkapszula: NB I. 1981/82 12. forduló
Az NB I-ben a tabella élén továbbra is a Budapesti Honvéd áll, két ponttal megelőzve a második helyre feljövő Rába ETO-t. Értékes pontot vesztett Debrecenben az Újpesti Dózsa, így már csak harmadik. Tömör az élmezőny, hiszen a győrieken kívül még másik három csapatnak (Vasas, Tatabánya, Videoton) van egyaránt 15 pontja. A középmezőnyt a Ferencváros vezeti, megkapaszkodni látszik a középmezőnyben a DMVSC. A tabella legvégén óriásit zuhant a ZTE, mostani vereségével a 12. helyről repült a kiesőhelyre. Továbbra is a DVTK és a SZEOL AK zárják a mezőnyt. A forduló után a szabályoknak megfelelően Mészöly Kálmán labdarúgó szövetségi kapitány elküldte az angolok ellen készülő magyar együttes 22-es névsorát a FIFA-nak.

Időkapszula: NB I. 1981/82 13. forduló
A forduló napján a labdarúgó világbajnoki selejtezők közül Európában három találkozóra került sor: Szófiában, Jénában és Bernben. Az NB I-ben a tabella élén az Újpesti Dózsa áll, a Ferencváros ellen aratott győzelmével befogta, sőt, meg is előzte az eddigi éllovas Budapesti Honvédot, amelyik most már csak a harmadik. Rajtuk kívül még másik három (Vasas, Tatabánya, Videoton) csapatnak van egyaránt 17-17 pontja. Értékes pontot hullajtott el az ETO, a dobogó második fokáról egészen a hatodik helyig zuhant vissza. A középmezőnyben stabilan tartja magát az újonc Haladás - pont az eddigi listavezetőt győzték le -, mögöttük viszont nagyon tömör a mezőny, egészen a kiesést érő helyekig. Megint itt találjuk a Debrecent és még mindig a Diósgyőrt és a SZEOL AK-t. Keleten és délen a helyzet változatlan... A másodosztályban ezúttal sem tartottak hétközi fordulót.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Anglia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
A VB-selejtezőt megelőző vasárnap teljes fordulót játszottak az NB II-ben. A listavezetők fekete napja volt ez, a 22-es Volán megállította az MTK-VM-et, a másik két éllovasnak az erejéből csak döntetlenre futotta. Az őszi idény legtöbb meglepetését ez a forduló hozta. Otthon veszített a Dunaújvárosi Kohász, 13. hete veretlen az Eger. A Ganz-MÁVAG, a Vác és a Budafok hazai pályán maradt alul. Komlón győzött a Sabaria, Szegeden elbukott a Dorog. A VB-selejtezőt megelőző napon fiataljaink Nottinghamban játszottak Anglia ellen utánpótlás EB-selejtezőt. Az angol-magyar mérkőzéssel egy napon, a szombathelyiek későbbi Közép-európai Kupa (KK) mérkőzése miatt, a 15. fordulóból előrehozott Tatabánya - Haladás NB I-es bajnoki mérkőzést is rendeztek. Válogatottunk pedig lejátssza utolsó selejtezőjét a Wembleyben Anglia ellen.

Időkapszula: NB I. 1981/82 14. forduló
A tabella élén a Tatabánya áll, igaz, egy mérkőzéssel többet játszott riválisainál a 15. fordulóból előrehozott mérkőzés miatt. Mögöttük a 2. Bp. Honvéd és a 7. Haladás közt mindössze 3 pont a különbség. A középmezőnyt a tavalyi bajok Ferencváros vezeti, mögöttük annyira tömör a mezőny, a kieső helyekhez már a 12. helyen álló Ózd is nagyon közel van. Győzelmével nagyot lépett előre a DMVSC, szegedi vereségével a Volán került a helyére. A sort továbbra is a Diósgyőri VTK és a SZEOL AK zárja. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 15. forduló
Mozgalmas futballszerda volt a 15. forduló napja. Szombathelyen a Haladás újabb Közép-európai Kupa (KK) mérkőzést játszott. Ellenfele a csehszlovák Vitkovice csapata volt. Az európai tornák közül már csak az UEFA Kupa-sorozat tart. A programban hét mérkőzés szerepelt. Az NB I-es tabella élén elfogyott a Tatabánya előnye, az összes csapat 15 mérkőzésnél tart. Igaz, gólkülönbséggel csak, de ismét az Újpesti Dózsa áll az élen. Kettejüket egy pont hátránnyal követi a Budapesti Honvéd. Mögöttük a 6. helyig nagyon tömör az élmezőny. Meglepően jól tartja magát az újonc Haladás, némi meglepetés a tavalyi bajnok Ferencváros szereplése. Mögöttük a 9. helytől szinte senki sem lehet nyugodt, két forduló alatt nagyon sokat lehet zuhanni. Mint ahogy most az Ózd is megtette öt helyezést zuhanva a kieső helyek egyikére. A tabella két utolsó helyét továbbra is a Diósgyőri VTK és a SZEOL AK foglalja el.

Időkapszula: NB I. 1981/82 16. forduló
Számba vesszük az utánpótlás válogatott egész évi teljesítményét. Az NB I-ben a tabella élén újra a Tatabánya áll, visszaelőzve az Újpesti Dózsát. Győzelmeikkel nagyot ugrott mögéjük a Videoton és a Rába ETO, a pontjait most már futószalagon hullajtó Bp. Honvéd már csak az ötödik. Külön érdekesség kezd lenni a középmezőnyben álló Ferencváros minicsatája a Haladással, a Debrecennel és a Zalaegerszeggel. Mögöttük a legnagyobb változás, hogy a SZEOL AK-Diósgyőri VTK duó mellett újra a Volán áll a harmadik kieső helyen.

Időkapszula: NB I. 1981/82 17. forduló
A tabella élén a Tatabánya elleni győzelmével az Újpesti Dózsa áll, és ezzel őszi bajnok is. A bányászcsapot féltávnál a Videoton és a Rába ETO is megelőzte. A középmezőny összetétele hosszú idő óta nem változott, sőt, közöttük a sorrend sem nagyon. A PMSC és az Ózd a veszélyzóna közvetlen szomszédságában "telel", a sort, szokás szerint, a Volán-DVTK-Szeged hármas zárja.

Időkapszula: NB I. 1981/82 18. forduló
A tabella élén továbbra is az Újpesti Dózsa áll magabiztos győzelmével, tartva velük a lépést a gólparádét rendező ETO és a meglepetés vendéggyőzelmet szerző Tatabánya. Az eddigi második Videoton vereségével lecsúszott a dobogóról.  A középmezőny élén őrzi helyét a Ferencváros és a Haladás, nagyot lépett mögéjük felfelé a Békéscsaba. A kiesési zónából elmenekült a Diósgyőr a bravúrjával, gyakorlatilag helyet cserélve a ma kivégzett Ózdi Kohásszal. A Volán hazai pályán elért győzelmével nem jutott egy tapodtat sem előre, és szó mi szó, a szegediek helyzetén sem javított sokat KO vereségük a Megyeri úton.

Időkapszula: NB I. 1981/82 19. forduló
Hétközben játéknap a Magyar Népköztársasági Kupában a legjobb 32 közé jutásért és a nemzetközi kupákban zárórához érkezik az UEFA Kupa idei műsora. Az NB I-ben a tabella élén továbbra is az Újpesti Dózsa áll, mögöttük változatlan a sorrend - az első három helyezett erejéből ezúttal csak döntetlenre futotta. Ezt használta ki a Videoton, pontszámban beérték a második Rába ETO-t és a harmadik Tatabányát. Ez a négyes megkezdte a szökést, egyre jobban leszakadva követő őket a közvetlen üldözőboly, a Vasas, a Bp. Honvéd, a Ferencváros és a Haladás. Ezt a két négyest hat csapat követi, mindössze két pontra egymástól. Szintén érdekes párharc zajlik a kieső helyeken, illetve azok elkerülésért. Közülük most a Volán áll a legjobban, igaz csak gólkülönbséggel, a sort ezúttal az Ózd-DVTK-SZEOL hármas zárja.

Időkapszula: NB I. 1981/82 20. forduló
A tabella élén továbbra is az Újpesti Dózsa áll, a Videoton pedig sikerével megelőzte a Nyíregyházán döntetlenül végzett Tatabányát. Felzárkózott a Debrecenben 1:0 arányú győzelmet aratott Ferencváros, maga mögött hagyva a mérkőzés nélküli Vasast és a Honvédot, amely kikapott Csepelen, egyre tömörebb a középmezőny mögöttük. A sort ezúttal az Volán-Ózd-SZEOL hármas zárja, igaz az előttük állók nem lélegezhetnek fel, mivel a közlekedésiek meccse elmaradt.

Őszi zárás – Edzők és csapataik 1.
Az Aranylabda szavazáson Törőcsik András, hat ponttal a tizenegyedik helyre kerül, az MLSZ az Év Labdarúgója díjjal jutalmazta Nyilasi Tibort. Beszámolunk a hagyományos év végi Képes Sport teremlabdarúgó tornáról is. A felsőház edzői értékelik az őszt és bemutatjuk csapataik legjobb játékosait.

Őszi zárás – Edzők és csapataik 2.
Az év első napjaiban a magyar labdarúgó válogatott keret megkezdte a közvetlen felkészülést a spanyolországi világbajnokságra és Párizsban megtartották a labdarúgó Európa-bajnokság csoport selejtezőinek sorsolását. Az alsóház edzői értékelik az őszt és bemutatjuk csapataik legjobb játékosait.

Őszi zárás – Tabellák és statisztikák 1.
Madridban elkészítették a labdarúgó-világbajnokság sorsolását és a magyar labdarúgó-válogatott keret befejezte tatai edzőtáborozását. A szakvezetők döntése alapján az előkészületekben részt vett 23 játékosból 18 utazik Ausztráliába és Új-Zélandra. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, amely élvezetes szórakozást nyújt a számok és az adatok kedvelőinek.

Őszi zárás – Tabellák és statisztikák 2.
Nyomon követjük a magyar labdarúgó válogatott szereplését és VB felkészülését Ausztráliában, aztán hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Új-Zéland – Magyarország mérkőzések (különkiadás)
Bemutatjuk leendő ellenfelünket, a magyar labdarúgó-válogatott két mérkőzést játszik Új-Zéland ellen, lezárva ezzel az óceániai portyáját.

Időkapszula: NB I. 1981/82 21. forduló
Három nap és két forduló alatt nyolc NB I-es csapat búcsúzik a Magyar Népköztársasági kupában. A tabella élén az Ú. Dózsa idegenbeli győzelmével csak növelte előnyét, a vereséget szenvedett Rába ETO-t a döntetlent játszó Videoton előzte meg. A hazai pályán kínos döntetlenre végzett Tatabánya ugyan beérte pontban a győrieket, de vészesen közel jött rájuk a Ferencváros. Őket követve a középmezőnyben a forduló vesztese a Nyíregyháza három helyet zuhanva hátra. Egyéb változás nincs a tabellán, győzelme ellenére a SZEOL AK zárja a sort, sorsa - bár még jócskán van hátra a bajnokságból - gyakorlatilag megpecsételődött. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 22. forduló
Folytatódtak az európai labdarúgó kupaküzdelmek. Az NB I-ben a tabella élén tartja két pontos előnyét az Újpesti Dózsa. Mögöttük a nyolcadik helyig nincs változás, ott helyet cserélt a Csepel és a Haladás. Döntetlenjével két helyet lépett előre a Békéscsaba. Nincs változás a kiesőhelyen állók közt sem, de az előttük álló Debreceni MVSC sem lélegezhet fel, mert - ne feledjük - a Volánnak eggyel kevesebb mérkőzése van, így ott, a hátsó szekcióban még bármi előfordulhat. Az NB II-ben ezúttal sem tartottak hétközi fordulót, ezért ismét a harmadik vonal legutóbbi játéknapjának eseményeivel ismerkedhetünk meg. A Képes Sport megszavaztatta olvasóit az Ön Tizenegyéről.

Időkapszula: NB I. 1981/82 23. forduló
A tabella élén még mindig az Újpesti Dózsa áll, de kettejük mérkőzésének kimeneteleként a Videoton pontban beérte a lila-fehéreket. Tömörülés a felső-, szakadás az alsóházban, azaz mindinkább erősödnek, markánsodnak az NB I. erővonalai. A forduló választófalat húzott a közvetlen élcsoport és a most már egyértelműen kritikus helyzetbe sodródott csapatok elé, mögé. Kialakult egy olyan ötös - Újpesti Dózsa, Videoton, Rába ETO, Tatabánya, FTC -, amelynek pillanatnyi zárótagja, az Üllői úti zöld-fehér gárda is öt ponttal húzott el a 6. helyezett Honvédtől, míg a kiesési helyen álló Volán és Ózd ugyanilyen hátránnyal szorul a jelenleg „osztályozós” helyen álló Nyíregyháza mögé. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 24. forduló
A hét szerdáján a labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában négy mérkőzést játszottak az elődöntőbe jutásért. A kupaforduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kihirdette az Antwerpen elleni 18-as keretet. Az NB I-ben a tabella élén hosszú idő után már nem az Újpesti Dózsa áll, győri vereségével a harmadik helyig csúsztak vissza. Átvette a vezetést a Videoton, az ETO, igaz, csak gólkülönbséggel, de a lilák legyőzésével a második helyre ugrottak. Mögöttük helyet cserélt a Ferencváros és a Tatabánya, ami nem meglepő, a zöld-fehérek zsinórban a hetedik győzelmüket szerezték, a bányászok az utolsó hat fordulóban csak egy győzelmet tudtak szerezni. A Honvéd már csak a hetedik helyen áll, a Vasas előzte őket. Tekintve, hogy az angyalföldiek sem szerepelnek acélosan - ez a kispestiekre nézve vaskos kritika. A középmezőnyben némi meglepetés a Haladás háromhelyezésnyi zuhanása. Ez is mutatja a középmezőny tömörségét, mennyire közel kerültek azokhoz a csapatokhoz, melyek próbálnak messzire kerülni a kieső helyektől. A legvégén a Volán-Ózd-SZEOL AK hármas állandósítani látszik pozícióikat. 

Időkapszula: NB I. 1981/82 25. forduló
Óceániai túrája után idén a Népstadionban is bemutatkozik a magyar labdarúgó-válogatott: gyakorlómérkőzést vív az Antwerpen csapatával, KK-mérkőzést játszott Eszéken a Haladás, folytatódtak az európai labdarúgó kupaküzdelmek és jut egy utánpótlás válogatott találkozó is. Az NB I-ben a tabella élén tartja magát a Videoton. Tovább tart a Ferencváros diadalmenete: most idegenben is imponáló, 4:1 arányú győzelmet aratott, mégpedig a Tatabánya ellen, s ráadásul a riválisok közül a Videoton és a Rába - egymás elleni mérkőzésen - csak egy-egy pontot szerzett. Az Ú. Dózsa győzött - de egymás sarkában a Videoton, az Ú. Dózsa, a Rába, az FTC, a négy bajnokjelölt. A táblázat közepén álló együttesek békés döntetlenekkel szilárdítják helyüket, míg a kiesési zónában a Szeged - bár most is bravúrosan győzött - mellett egyre rosszabb az Ózd és a Volán helyzete is. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a forduló után összeállította az osztrák válogatott elleni magyar keretet.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Ausztria mérkőzés (különkiadás)
Betekintünk a magyar harmadik vonal, a Területi bajnokságok jelenlegi állásába és kitekintünk Európába, hogy állnak a különböző nemzetek labdarúgó bajnokságai. Megnézzük, hogy a VB előkészületek jegyében milyen felkészülési mérkőzéseket játszottak a nagyvilágban, a jubileumi, 125. magyar-osztrák mérkőzéssel egyetemben.

Időkapszula: NB I. 1981/82 26. forduló
Az NB I-ben elsősorban a négy „megszökött” csapat mérkőzését kísérte megkülönböztetett figyelem a labdarúgó bajnokság 26. fordulójában. Közülük a Ferencváros és a Rába a hazai pályán kínos-keservesen, de megszerezte a két pontot. Ugyanez nem sikerült a Videotonnak s csak félig az Ú. Dózsának. így a székesfehérváriaknak - ha csak rosszabb gólkülönbség miatt is - át kellett adniuk az első helyet az ETO-nak. A középcsoportban előbbre tört a Honvéd, a Csepel, a Békéscsaba, míg a veszélyes zónában levők közül javult a Nyíregyháza helyzete, a Volán, az Ózd és a SZEOL AK reményei viszont fogyatkoznak. A másodosztály Keleti csoportjában győzött a két éllovas. A Kazincbarcika nagy csatában, szoros mérkőzésen verte az MVSC-t, míg az Eger kiütéssel a Gyulai SE-t. Vereséget szenvedett a középmezőny két honvédcsapata, a Papp János SE és az Asztalos SE is, ugyanakkor a Debreceni Universitas, a Salgótarján és a Szarvas győzött. Így tovább éleződött a küzdelem a bennmaradást jelentő öt helyért. Szolnoki döntetlenjével továbbra is az élmezőny tagja a Debreceni Kinizsi, s a Hódmezővásárhely is megerősítette kedvező helyzetét a Nyírtelekről „rabolt” két ponttal. A szebb napokat megélt Gyöngyös tavaszi „vesszőfutását” most először jelzi a listát záró utolsó hely. A Középcsoportban nem kerül bele az MTK-VM dicsőségkönyvébe az Építőktől elszenvedett vereség, s a Kecskemét sem dicsekedhet székesfehérvári szereplésével! Ugyanakkor a 22. sz. Volán Bábolnán folytatta diadalútját, 3:1-re nyert. Dorogon a BVSC megnehezítette ugyan a hazaiak dolgát, de végül nyert a jobb. Öt gólt és budafoki győzelmet hozott a Pénzügyőr-BMTE találkozó. A gólnélküli döntetlen eredmény ellenére is izgalmas, fordulatos mérkőzés volt a BKV Előre-Ganz-MÁVAG összecsapás. Értékes ponttal „gyarapodott” Szentendrén a Balassagyarmat. A Nyugati csoportban a legnagyobb meglepetést ebben a fordulóban az eddig veretlen Olajbányász tartogatta; súlyos vereséget szenvedett otthonában a PVSK-tól! A Bauxitbányász nem bírt a kiesőjelölt Várpalotával, győzött viszont a Dunaújvárossal lejátszott rangadón a Szekszárd, így a második helyre rukkolt előre. Biztosan fektette kétvállra ellenfelét a Sopron és a Sabaria, reménykeltő sikert aratott a Komló a Kaposvár felett. A két nagy múltú csapat; a Dunaújváros és a Kaposvár újabb kudarca jelzi, hogy nagy csatára van kilátás nyugaton is az „ötökbe” kerülésért.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyar Népköztársasági Kupa - döntő
Ez a hét a magyar kupáé a hazai labdarúgósportban. Hét közepén az elődöntőket, vasárnap a döntőt játszották. Sort kerítettek egy decemberben elmaradt bajnoki találkozóra is. Az NB II-ben mindössze négy csapat szerzett két pontot idegenben. Így a három csoport élmezőnyében a sorrend nem változott különösebben. A Középcsoport érdekessége: az MTK-VM 0:2-ről nyert 4:2-re a BKV Előre ellenében.

Időkapszula: NB I. 1981/82 27. forduló
A Haladás az olasz AC Milan csapatát fogadta KK-mérkőzésen és a 27. forduló napján lezajlott a három európai tornán az elődöntők első felvonása is. Az NB I-ben a tabella élén tartja vezető helyét a Rába ETO, rajtuk kívül a "négyek" másik nagy nyertese a Videoton, ők feljöttek a második helyre. Mögöttük helyet cserélt a Ferencváros és az Újpesti Dózsa, a lila-fehérek 16 forduló után először nincsenek a dobogón. Felzárkózott mögéjük a Tatabánya, izgalmas lesz a végkifejlet. A középmezőny élén győzelmével a Vasas megelőzte a Budapesti Honvédot, mögöttük nincs jelentősebb változás. A Volán-Ózd-SZEOL AK hármas sorsa, az ezt követő eredményektől függetlenül, végleg megpecsételődni látszik.

Időkapszula: NB I. 1981/82 28. forduló
A tabella élén továbbra is a Rába ETO együttese áll, mögéjük visszazárkózott az Újpesti Dózsa a negyedik helyről. Vereségével lejjebb csúszott a Videoton és a Ferencváros, feljött rájuk a Tatabánya. A középmezőnyt vezető Vasas és Budapesti Honvéd egyre messzebbről szemléli az élbolyt. Mögöttük gyakorlatilag nem történt semmilyen változás. Megszakadt, illetve tovább tart egy-egy nagy sorozat: a szombati fordulóban a Ferencváros  elvesztette tíz mérkőzésen át őrzött veretlenségét, az Ózdi Kohász viszont tovább „őrzi" nullpontos szériáját. Az újonc immáron 810 perce szerzett pont nélkül zárja mérkőzéseit! A szombaton pályára lépett 18 csapat közül csak a bajnok Ferencváros és a két újonc, a SZEOL AK és az Ózdi Kohász bizonyult gólképtelennek.  A másodosztály Keleti csoportjában Kazincbarcikán a Debreceni Kinizsi nyert a rangadón! Győztesen fejezte be a huszonkettedik fordulót az Eger SE is, s a bajnoki versengés során először átvette a vezetést. Döntetlenre játszott Szolnokon a Hódmezővásárhely, Nyírteleken diadalmaskodott a Szarvas, így mindkét együttes tartja helyét az élmezőnyben. Kellemetlen meglepetést tartogatott szurkolóinak a Debreceni Universitas gólzáporos mérkőzésen kikapott a Bem SE-től, és egyre távolabb kerül a bennmaradást jelentő helyektől. Salgótarjánban sem örvendhettek a „stécéisták”, mert kedvenceik erőfeszítéseiből ezúttal is csak egy pont kiharcolására futotta, igaz, hogy ez a pont most két helyezéssel előbbre „tolta” a gárdát a táblázaton. A Középcsoportban Idegenben győzött a Dorog és a Kecskemét, döntetlent ért el a listavezető MTK-VM. Vereséget szenvedett viszont a 22. sz. Volán Vácott. Tovább folytatja a tavaszi diadalútját a BVSC, most Székesfehérvárról vitte haza a két pontot, egy izgalmas, fordulatokban bővelkedő mérkőzésről, amelyen kilenc gól született. Szentendrei sikerével a Budafok is megerősítette pozícióját a középmezőnyben, pontszámban behozta az ötödiket. Az ötödik és tizedik helyezett között a különbség mindössze két pont, s ez kedvező jel a további küzdelemre, arra, hogy nagy csata lesz a bennmaradást jelentő helyekért. A Nyugati csoportban otthonában aratott biztos győzelmet a Bauxitbányász és a Sopron, idegenben győzött a Kaposvár és a Dunaújváros. A két éllovas, az Olajbányász és a Szekszárd döntetlen eredményt ért el, igaz, az utóbbi együttesnek a Keszthely csapatában keményebb ellenfél jutott. Szombathelyen kapott ki a Sabária a Mohács-Véméndtői, úgy, mintha már teljesen lemondott volna a bennmaradásról. A kiesési „rangadón” Dombóvárott az Ajka bizonyította be, hogy jobb csapat, kétvállra féktette az utolsó helyezettet.

Időkapszula: NB I. 1981/82 29. forduló
Külföldön a világbajnoki előkészületek jegyében három érdekes válogatott mérkőzést játszottak. A tabella élén megerősítette vezető pozícióját a Rába ETO, mögöttük helyet cserélt a Fradi és az Újpest. A Videoton az ötödik helyig zuhant vissza, a Tatabánya megelőzte őket. A bajnokság 29. fordulója ismét bővelkedett meglepetésekben, váratlan eredményekben. Ha a szurkolóknak akad is minőségi kifogásuk, a küzdelem hevességére és a jó értelemben vett bizonytalanságára igazán nem panaszkodhatnak. Vendég együttesek diadalától volt váratlan ez a szakasz, a Békéscsaba még egy kellemetlen áramszünet után is nyert Fehérvárott, a néhány nappal ezelőtti Üllői úti bravúrcsapat Haladás otthonában volt kénytelen megadni magát a Péccsel szemben. Az Ú. Dózsa újból a furcsaságok listájára iratkozott fel. Otthonában teljesen jogos vereséget szenvedett a Debrecentől - de nemcsak kapushibái, játékfelfogása miatt is. Szívós a Tatabánya, sőt jól is játszik, így aztán nem volt túlságosan nehéz dolga a Czabán Samu téren a Volánnal szemben. Vitézkedett a Nyíregyháza, számára ismeretlen gólkülönbséggel verte mostani sanyarú sorsú ellenfelét, a Diósgyőrt. Tichy Lajos edző, a Honvéd zalaegerszegi pontszerzése miatt örülhetett, csapata sokáig tíz emberrel küzdve, derekasan harcolt. A Rába ismét csodás volt, még ha a második félidőben nem is erőltette meg magát, igaz, 4:0 után ezt megengedhette magának a Csepel ellenében. A Népstadion rangadó találkozóján a Ferencváros olyan sebesen elhúzott a Vasastól, hogy szünet után már lazíthatott is. Ilyenek az erőviszonyok.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Peru mérkőzés (különkiadás)
A Magyarország-Peru mérkőzés miatt a hét végén nem volt bajnoki forduló, csak egy elmaradt találkozót bonyolítottak le. Szombathelyen a Haladás a Debrecent fogadta. A labdarúgó NB II. osztályában a hét végén is teljes forduló volt. A Keleti csoport első és második helyezettje, az Eger és a Kazincbarcika idegenben vesztett, a harmadik D. Kinizsi otthonában csak egy pontot szerzett. A Középcsoportban újra nőtt a vezető MTK-VM előnye. A Nyugati csoportban az Olajbányász szerzett további előnyt. A spanyolországi labdarúgó VB-n Magyarországgal egy csoportban lévő El Salvador válogatottja otthonában Hondurast fogadta. A magyar válogatott pedig Peruval vívott felkészülési mérkőzést a Népstadionban.

Időkapszula: NB I. 1981/82 30. forduló
Fordulatos, érdekes mérkőzéseket vívtak az európai labdarúgókupákban a csapatok, kialakult a májusi döntők mezőnye. A szerdai bajnoki fordulóban a Rába folytatta jó szereplését, és Békéscsabán szerzett győzelmével nemcsak őrzi első helyét, hanem egy lépéssel közelebb került a bajnoki cím megnyeréséhez. A riválisok közül a Videoton esélyei csökkentek, mivel Debrecenben hagyta a két pontot. Hasonló sors érte az Ú. Dózsát is az Üllői úton, s így a Rába és a Ferencváros folytatja a versenyfutást. Kettőjük mögött új „üldöző” a Tatabánya. A papírformáknak megfelelően nyert hazai pályán a Tatabánya, a Pécs, a Diósgyőr, meglepetés a ZTE győzelme Ózdon és a Nyíregyháza döntetlenje Csepelen.

Időkapszula: NB I. 1981/82 31. forduló
A tabella élén tartja az ETO kétpontos előnyét a Ferencvárossal szemben és nőtt a különbség a harmadik Tatabánya és a negyedik Újpesti Dózsa között. Az utóbbi időkben erőre kapó kispestiek egy pontra közelítették meg a nagyon szárnyaszegett Videotont. Középen előrébb lépett a Csepel, a Vasast előzték meg, kettőt zuhant hátra a Debrecen, köszönhetően méretes vereségének. Aki eddig veszélyben volt, megmenekült, eldőlt matematikailag is, hogy kiesett a Volán SC, az Ózdi Kohász és a SZEOL AK. A labdarúgó NB II. 21. fordulójában a Nyugati csoportban rangadót játszottak, meglepetésre Szekszárdon fölényesen győzött a Nagykanizsa. A Keleti csoportban pontot adott le a Kazincbarcika és a Debreceni Kinizsi is, nyert viszont az Eger, két pont az előnye.

Időkapszula: NB I. 1981/82 32. forduló
A tabella élén továbbnövelte előnyét a Rába ETO riválisával szemben - és ez alighanem végső döntés a bajnoki cím tekintetében. A Fradinak már csak minimális matematikai esélye maradt. Veresége ellenére a Tatabánya tartja harmadik helyét. Nagyon úgy fest, a bronzért már csak ők és a Videoton küzdenek. A középmezőnyben és az alsóházban a többség megerősítette pozícióját, a kiesés pedig már korábban eldőlt.

Időkapszula: NB I. 1981/82 33. forduló
A tabella élén már biztos bajnok matematikailag is a szezon egyértelműen legjobb csapata, a Rába ETO. Mögöttük még kérdéses az ezüst- és a bronzérem sorsa, ez - mintegy végső izgalomként - megmarad az utolsó fordulóra. Ami már biztos, az Újpesti Dózsa nem érhet fel a dobogóra. Az első öt csapat után mindenki rég állandósította a mostanra elfoglalt pozícióját, ebben nagy változás már nem lehet. Lent az egyedüli kérdés, a DVTK, vagy a Nyíregyháza megy-e osztályozni. Az NB II-ben a forduló legértékesebb győzelmét a Kaposvár és a Tapolca aratta. A Keleti csoportban egyre nagyobb veszélyben az Eger bajnoki címe - ezúttal Szarvason hullajtottak el egy pontot, a Kazincbarcika viszont győzött hazai pályán. A Középcsoportban az MTK-VM tartja magabiztos előnyét. A Nyugati csoportban a Nagykanizsa is magabiztosan lépked a bajnoki cím felé.

Időkapszula: NB I. 1981/82 34. forduló
Május a nemzetközi kupák döntőinek hónapja. A 34. fordulóval egy napon az UEFA Kupa döntőjének első mérkőzésére került sor a Göteborg és a Hamburg között. Alig hogy elkezdődött, máris véget ér a magyar bajnokságok történetének legrövidebb tavaszi szezonja. Mindössze hatvanhét nap alatt „lezavarták” a csapatok mérkőzéseiket... A legjobb góllövő címét a bajnokcsapat játékosa, Hannich nyerte el 22 találattal, 2. Szentes (Rába) 21, 3. Kerekes (Debrecen) 19. Mindenki tett, nincs tovább - véget ért az 1981/1982. évi labdarúgó-bajnokság tavaszi villámszezonja. Az alig két hónap alatt lejátszott mérkőzések után a záróforduló választ adott a még két nyitott kérdésre. Nevezetesen: a harmadik helyet a Tatabánya szerezte meg, míg az osztályozóra a Nyíregyháza kényszerült. Ami örvendetes: egyetlen találkozón sem volt semmiféle „machináció”, így például a Pécs a legsportszerűbben győzte le nehéz helyzetbe került ellenfelét. De figyelemre méltó a már korábban kiesett Ózd, Szeged győzelme is, s ez egyáltalán nem válik dicséretére a nem is olyan régen még bajnokjelölt Videotonnak, s a jobb napokat látott Vasasnak. Ősztől a nemzetközi kupatornákon a Rába (BEK), a Ferencváros és a Tatabánya (UEFA) s az Ú. Dózsa (KEK) vehet részt.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Edzők és csapataik
A Haladás Ostravában játszott Közép-európai Kupa mérkőzést, és a KEK-döntőben Barcelona-Standard Liége párosítás volt. Az NB II-ben szombat-szerda-szombat ritmusban egy hét alatt három teljes fordulót rendeztek, az MTK-VM a Középcsoportban már elnyerte a csoportelsőséget. Tizenhat NB I-es edző értékeli csapataik teljesítményét és saját munkájukat.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Gyorsmérleg felsőház
A válogatott keret tagjai ünnepélyesen fogadalmat tettek a világbajnoki felkészülés jegyében, Hamburgban lejátszották a HSV-Göteborg UEFA Kupa-döntő visszavágó mérkőzést. A másodosztályú labdarúgó-bajnokságban is befejeződtek a küzdelmek. Értékeljük a felsőház kilenc csapatának teljesítményét.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Gyorsmérleg alsóház
A válogatott keret a VB-felkészülés jegyében spanyol klubcsapatok ellen játszott kettős felkészülési mérkőzéseket. Bayern Müchen-Aston Villa BEK-döntőt rendeztek Rotterdamban és nagy érdeklődés mellett játszották a hét utolsó napján az első osztályba jutásért kiírt osztályozókat. Értékeljük az alsóház kilenc csapatának teljesítményét.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Tabellaparádé
A magyar labdarúgó válogatott a Kaiserslautern ellen játssza utolsó előkészületi mérkőzését a spanyolországi labdarúgó-világbajnokságra való felkészülésében, a mérkőzés után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány nyilvánosságra hozta a 22-es VB-keretét. A Hungária körúton és Nagykanizsán eldőlt, hogy az NB I-es osztályozó négy csapata (az MTK-VM, a Kazincbarcika, a Nyíregyháza és a Nagykanizsa) közül melyik két együttes szerepelhet ősztől az első osztályban. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Statisztikák
Győrben feltűnően nagyarányú, 7:0-ás győzelmet aratott barátságos mérkőzésen a Rába az FC Kaiserslautem ellen és ünnepség keretében Szepesi György, az MLSZ elnöke, átadta a bajnokságot nyert Rába játékosainak az aranyérmeket. Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára és Rácz Sándor, az MSZMP KB közigazgatási és adminisztratív osztályának vezetője látogatást tett a tatai edzőtáborban, másnap a spanyolországi labdarúgó-világbajnokságra különrepülőgéppel elutazott magyar küldöttség. Mesteredzői címet adományoztak Mészöly Kálmán és Mezey György szakedzőknek és megkezdődött a Mundial. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek.

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság Magyarország – El Salvador
A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon folytatódtak a csoportküzdelmek, Magyarország is bemutatkozott El Salvador ellen.

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság Argentína – Magyarország
A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon folytatódtak a csoportküzdelmek, Magyarország Argentína ellen lépett pályára.

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság Belgium – Magyarország
Nagyüzemben zajlanak a spanyolországi labdarúgó világbajnokság csoportmérkőzései, a magyar labdarúgó válogatott Belgium ellen játszik sorsdöntő mérkőzést.

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság csoportkör zárások
Befejeződtek a spanyolországi labdarúgó világbajnokság csoportmérkőzései, folytatás - sajnos - nélkülünk.

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság középdöntők
A spanyolországi labdarúgó világbajnokságon végigkövetjük a középdöntők mérkőzéseit, megtudhatjuk, mely csapatok jutottak az elődöntőbe. És pár szóval értékeljük a középdöntőben szerepelt tizenkét csapat teljesítményét.

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság elődöntők és a döntő
A spanyolországi labdarúgó világbajnokságon lejátszották az elődöntőket, a bronzmérkőzést és a döntőt is.

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság visszatekintés
Alig ért véget a világbajnokság, Európa már újra a nemzetközi kupák felé fordult. Zürichben elkészítették az európai kupák első fordulójának a sorsolását. Szemezgetünk, kikből lehetne a VB álomcsapatát összeállítani, de magát a csapatot mégsem állítjuk össze. Nem tudtuk a sorozat legjobb meccsét kiválasztani, ezért kettőt is bemutatunk pár szóval. És végezetül jön néhány dolog, ami az almanachokból kimaradt. Nem statisztika, csak játék, emlék.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9612362467
süti beállítások módosítása