Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

The Murphys for Boston

2013.01.27. 19:42 Rich.mond

Szerkesztőbizottságunk két tagja holnap Bécsbe utazik, hogy megtekintse a Dropkick Murphys lemezbemutató koncertjét. Most joggal kérdezheti az olvasó, hogy ennek mi köze van a Válogatott Blog eredeti témáihoz? Nagyon is sok, legalábbis szervesen illeszkedik a Divatdrukker rovatba. Szándékosan nem kívánom ennek a remek bostoni zenekarnak az életművét bemutatni, inkább csak a sportvonatkozásra fogok koncentrálni.



Két kiváló számukat is meg tudnám említeni, amik azonnal himnusszá váltak nemcsak Bostonban, hanem természetesen Írországban, Skóciában. Sőt, még Ausztráliában  is! A legelső a Tégla c. film filmzenéje, a Shipping up to Boston, amelyre a Boston Celtics kosárlabdacsapata vonul be melegíteni. Egyébként némileg meglepő módon az Australia Football League hivatalos indulója volt 2009-2010 között. Sőt, a Brisbane Lionsnak a mai napig az indulója.

Nem csoda, hogy kedvelt hangulatba-hozó muzsika, hiszen roppant erőteljesen adja vissza a bostoni külvárosok "Dickensi báját", valamint az ír munkás-büszkeséget.

Véletlen, vagy sem, de számtalan északír és skót huligánbanda is kedvtelve hallgatja az ír felmenőkkel is rendelkező, "working class society"-t dicsőítő, a harcos ír múlttal szakítani nem akaró Murphyket. Természetesen a glasgowi Celtic stadionban is telt házas koncertet adtak.


A másik dalukat pedig egyenesen a Boston Red Soxnak, vagyis a "vörös zoknisoknak" írták  -aki esetleg nem tudná: az egyik legrégebben létező baseballcsapat az USA-ban 1901 óta. 2004-ben 1918 óta először nyerték meg a baseball-liga döntőjét, a World Seriest. Ennek örömére írták meg a Tessie című dalt. Eredetileg a dalt a bostoni baseball-csapat hivatalos szurkolói klubja, a Royal Rooters szerezte 1903  -ban. Az együttes nem titkolt célja volt az, hogy újra visszanyúlva a múltba újraélesszék a Rooters szellemiségét és újra bajnoki címhez juttasság a Red Soxot. Ezen céljuk maradéktalanul teljesült, hiszen 2007-ben újra bajnoki címet ünnepelhettek. Érdekesség, hogy az egyesület első elnöke, John Francis "Honey Fitz" Fitzgerald volt, aki népszerűsége növelésére is felhasználta a bostoni írek csapatát, amit később a politikai pályán is kamatoztatni tudott. Az ő unokája volt egy bizonyos JFK.

Egyébként a dal Nick Hornby kiváló könyvének, a Fociláznak (Pitch Fever)  megfilmesítésében is felcsendül.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr415047024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.27. 19:51:00

Ugorjatok be a bécsi cukrászdámba, a tévével szemközti székekről elég jól le lehet követni az itthoni fodbalt is, meg a bostoni rakenrollt is.

Rich.mond 2013.01.27. 20:06:13

Szerintem egy ilyen koncerten én többet mozgok, mint Galaschek Tanár Úr egy szezon alatt.

miller draft 2013.01.27. 21:20:50

Viszont sokkal kevesebben szeretnek mint Galát anno!

vidám sírásó 2014.03.07. 15:45:26

A Boston Bruins jégkorong csapatnak is írtak egy dalt.
süti beállítások módosítása