Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Érdekes fegyelmi határozat kézilabdában

2013.03.20. 11:00 Fradista Utazó

2013. március 6-án játszott női kézilabda bajnoki mérkőzést az FTC Rail Cargo Hungária a Győri Audi ETO ellen. A meccs döntetlenre végződött (34-34), és a Herczeg, Südi játékvezető-páros két játékost is piros lapos büntetéssel sújtott. Ráadásként mindkét piros lapról jelentést is írtak, azaz mindkettőt tárgyalnia kellett az Etikai és Fegyelmi Bizottságnak.

A két eset röviden:

8759.jpg
Tomori Zsuzsanna (Fotó: FTC)

- Eduarda Amorim, a győriek játékosa, a második félidő első perceiben túl hevesen lépett ki védekezésben a ferencvárosi Tomori Zsuzsannára, és meg is ütötte őt.

- Néhány másodperccel a mérkőzés vége előtt a játékvezetők a Győr javára ítéltek szabaddobást a győri kapu előtt. Tomori Zsuzsanna megfogta a labdát, és nem engedte, hogy a győriek a megítélt szabaddobást elvégezzék. A kézilabda sajátos időmérési módszerei (nem mérnek tiszta játékidőt, de nincs lehetőség hosszabbításra) miatt ezzel hatékonyan meg tudta akdályozni, hogy a hátralévő időben az ETO még egy támadást vezessen.

A Fegyelmi bizottság mindkettejük esetét tárgyalta, és a várakozásoknak megfelelő ítéletek születtek: Amorimot szóbeli figyelmeztetésben részesítették, Tomorit egy mérkőzésre eltiltották.

Ami igazán érdekes, az a Tomorit sújtó határozat szövegezése:

075/2012-13(03.12.)
A MKSZ. Etikai és Fegyelmi Bizottsága a szabályzat 12.§ e pontja alapján Tomori Zsuzsanna (FTC...igsz:0017247) játékost – ellenfél veszélyeztetése miatt, - 2013.március 28. -ig szóló NB I. női felnőtt bajnoki mérkőzéstől való eltiltással sújtja, büntetését fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajthatóvá nyilvánítja.

  • Nos, amint az eddigiekből is kiderült, Tomori nem veszélyeztetett senkit. Vagy, ha esetleg mégis, azt a játékvezetők nem észlelték (Tomorinak ezen kívül nem volt még sárga lapja sem a mérkőzésen), nem készítettek róla jelentést, és nem tárgyalhatta a Fegyelmi Bizottság.
  • A hivatkozott Fegyelmi Szabályzat 12. paragrafusának nincs e. pontja.
  • Az 12. § (1) bekezdés e. pontja (minden bizonnyal erre kívántak hivatkozni) mindössze annyit tartalmaz, hogy a játékosokat lehetséges mérkőzéseken való részvételtől eltiltani. Azaz gyakorlatilag a Bizottság az eltiltást azzal indokolta meg, hogy ez lehetséges.

Az FTC egyébként soron következő bajnoki mérkőzését március 27-én játsza, így a büntetés gyakorlatilag egy mérkőzésre szól. Magával a büntetéssel nincs problémánk, a nemzetközi előírások, a hazai gyakorlat, valamint a Magyar Kézilabda Szövetség "Alkalmazandó büntetések" címet viselő dokumentumának 12.1. pontja egybehangzóan 1 mérkőzéstől való eltiltást jelölnek meg az ilyen szabálytalanság büntetéseként. Hogy ezzel a büntetéssel az ügyben egyébként egyáltalán nem érintett Fehérvár KC járhat rosszul, arra ráérünk visszatérni akkor, ha tényleg bekövetkezik.

De, tessék mondani, nem volna lehetséges, hogy az eltiltó határozatban valóban az a vétség szerepeljen, amit a játékos ténylegesen elkövetett, ne egy nem létező szabálypontra hivatkozzanak, és ne pusztán azzal támasszák alá az eltiltást, hogy ez egy lehetséges büntetési fajta?


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr115149234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása