Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Megyei manna: Hévízgyörk - Budakalász Pest megyei 1 osztály

2013.04.28. 18:53 Rich.mond

Ó, az alsóbb osztályok bája... bár néha ezt a „Puszta-romantikát” hajlamosak vagyunk túlzottan és feleslegesen idealizálni, ám én a Hévízgyörk- Budakalász megyei első osztályú bajnoki labdarúgó mérkőzésen mindent megkaptam, amire vágytam. Kőkemény lokálpatriotizmus a korlát mellett, hajtás a pályán, kellemes környezet, baráti árak, hülye bírók és sok gól. Mondhatnám, hogy nem érdekelt az eredmény, de sajnos ez nem egészen igaz. Feleségem révén kicsit én is györki vagyok, így a hazaiakért szorítottam.


A kapu mögött mindig van élet

Először is egy pár szót a házigazdákról: a pálya a Galga-folyócska partján fekszik. Sőt, nem csak pálya, hanem pályák! Ugyanis a szép zöld, mérsékelten hepe-hupás centerpálya mellett megtalálható egy kicsit kopott, de a célnak tökéletesen megfelelő edzőpálya is. Világítással. Nem kell nagy dologra gondolni, nyoma sincs a megalomániának, vagy a hivalkodásnak. A célnak tökéletesen megfelel, így az amatőr játékosok télen/ősszel is tudnak edzeni –és nyáron sem kell kánikulában cicázniuk. Az öltözők, vagy klubszékház (?) amolyan kívülről félkésznek tűnik –de már egy jó ideje, szerintem évek óta. Ettől függetlenül üzemel benne kocsma is –egy üveg Ászok 250 forint- és már jó ideje itt öltöznek a fiúk. Amúgy láttam egy teniszpályát is. Egy ekkora komplexum tökéletesen elegendő egy 3000 körüli lélekszámú községnek – egy fele ekkora falu éppen most készül az NB1-be, nagyjából tucatnyi pályával, stadionnal, miegymással. A centerpálya mellett kiépített WC, de ez van a kocsmában is.

A galga-parti, árnyat adó nyárfák alatt, a töltésről elviekben tökéletesen lehetne nyomon követni a mérkőzés eseményeit, de számomra megmagyarázhatatlan okból a közönség zöme a kapu mögött tömörül. Egész sokan látogattak ki a nyáriasan meleg szombat délután –kilencven-akárhány szurkolót számoltam meg. Nem és korosztály alapján is igen vegyes a kép. A fizetés alól nem nagyon vonja ki magát senki .leszámítva két öreget, akik a Galga túlpartjáról kommentálják az eseményeket. A korlát mellett körbejáró jegyszedők tőlem egy ötszázast kérnek –ha jól hallottam, a diák-nyugdíjas 300-at kóstál, de erre nem mernék megesküdni. A kilencven körüli nézőszám egyébként megfelel az általam meghatározott 3%-os szabálynak, vagyis (szerintem) normális és ideális esetben a település lakosságának 3%-ának illik kilátogatnia lakhelye csapatának mérkőzésére. Ez inkább afféle határvonal, viszonyítási alap nálam, nem érdemes komolyabban eltöprengeni rajta. Figyelembe véve, hogy a györkiek csak a  középmezőnyben vitézkednek (igaz, ott elől), ráadásul egy meleg szombati napon rendezték a meccset, amikor sokan bizonyára a családot, vagy a kertet választották, ez a nézőszám kimondottan jónak mondható.

A vendégek emeletes busszal érkeztek. További megszemlélendő gépjármű a helyi polgárőrség autója –a narancsszínű mellényes rendezők mellett ők is vigyázzák a rendet –bár néha kitör belőlük a szurkoló. Gépjárművük egyébként az edzőpálya sarkán parkol demonstratíve, a lehető legközelebb a mérkőzéshez. A hazaiak a hatodik, míg a vendégek csak a 13. helyen állnak és előrelépésben nem is nagyon reménykedhetnek. A mérkőzés egyértelmű esélyese tehát a Hévízgyörk.


Edzőpálya és polgárőrség

A meccs egyébként sokáig kulturált és békés mederben csordogált. A hazaiak feltehetőleg a Csank-iskolán nevelkedtek, mert az oldalvonal mellől érkező szabadrúgásaik, bedobásaik és szögleteik rendre zavart okoztak a vendégek kapuja előtt. A tizedik percben aztán egy szép fejessel meg is szerezték a vezetést, teljesen megérdemelten.

„Jót tett a meccsnek a korai gól!” –mondaná szakkomentátorunk. Utána vagy a kalásziakat engedték magukra, vagy csak ők ébredtek fel a kapott gól miatt, nem tudni. Bár sok előzménye nem volt egyenlítő góljuknak, mégsem volt feltétlenül nem megérdemelt. Egy kamunak tűnő szabadrúgást íveltek a kapu elé, amit a világoskék mezes vendégek a kapufára fejeltek. A györki kapus valahogy újra kapufára ütötte. Még ez sem fújt ébresztőt a hazai védelemben, így egy vendég csatár bekotorta a labdát. Bosszankodnak is a helyi törzsszurkolók. Nem a bírót hibáztatják, pedig a másik kapu előtt elmaradt egy tizenegyes. Ebben meglehetősen biztos vagyok, mert szabálytalanul szerelték a kilépő hazai csatárt. Azt gyorsan szeretném elszögezni, hogy egyetlen játékost sem ismertem, hangosbemondó, eredményjelző és osztogatott összeállítások híján így nem tudtam a mezszámhoz nevet párosítani.


Öltöző, székház, kocsma

- Belülről nézik a meccset... –dühöng egy idősebb szurkoló, aki a kapu mögül tökéletesen látta a györki védelem asszisztenciáját.

A gól igencsak emgfogta a györkieket, akik talán a vezetésük tudatában már zsebben érezték a  három pontot. Pár percre az egyenlítés után rövid hazai hazaadásra csap le a gyors és izgága kalászi támadó –vagy rossz passzt csípett el?- akit nem lehetett utólérni, ő pedig köszönve szépen a lehetőséget, a kapust is kicselezve a léc alá vágta a labdát.

- Rúgott gól után elfelejtünk focizni! – fogja a fejét egy hazai szurkoló.

- Meg az a nagyképűség, a flegmaság, az arcoskodás... méééér’ nem tudod taccsra rúgni legalább?

Újra változik a játék képe. Hévízgyörk jön, támad, levegőhöz is alig engedi jutni a Kalászt. Azok nagyon szeretnék már, ha a spori lefújná az első félidőt. Kis szöveg a bírónál, csigalassúsággal elvégzett kirúgás, sorra kifejelt györki beadások, szünet. A hazai publikum még bizakodó, bár elégedetlen a hazai csapattal. Bírózás még mindig nincs. Mivel rohadt meleg van, nem meglepő módon azonnal a kocsmát veszi célba mindenki.

- Haaaaaajrá Györk, Hééévízgyörk! –kurjantja pár fiatal. Az első félidőben nem nagyon hallottam szurkolást.

Hévízgyörk azonnal neki is ront kivárásra váró ellenfelének, de egy kontra utáni piszok jól eltalált lövéssel már 1:3 az állás. Tényleg szép gólt lőtt a vendég Széll Tamás, a kapusnak esélye sem volt a hárításra

Innen kevesen nézték a meccset. Pedig innen jobb

- Életében egyszer találja el így a labdát. Ennek a meccsnek már vége van! –legyintenek a hazaiak. Persze haza nem mennek, de a pontszerzési remények kezdenek szertefoszlani. Viszont semleges szemmel most lett csak igazán izgalmas a meccs! A budakalásziak most még jobban szeretnék húzni az időt, még jobban próbálnak a játékvezető lelkére beszélni, a hazaiak pedig kezdenek begőzölni –gondolom sima győzelmet reméltek. Egy budakalászi próbálja védeni az alapvonal felé pattogó labdát, de a földre rogy. Kívülről egész mulatságos a jelenet, ahogy az egyre dühösebb györki próbálja elvenni tőle a labdát még az alapvonal előtt, ő kézzel-lábbal próbál ellenállni és elhitetni a bíróval, hogy ő az áldozat. A labda a vendégeké, a hazai játékosok vitatják. A vendégek szerint feleslegesen reklamálnak. A hazaiak szerint kevesebbet kéne okoskodniuk és tanácsokat adniuk. Kezdenek kialakulni az odamondogató párok, de ez biza’ megesik ilyenkor.

Ugyanakkor életre kelnek a szurkolók is. Dicséretükre legyen mondva, 1:3-nál többen kezdik biztatni az övéiket, a töltésoldalon pedig kialakulni látszik egy három fős keménymag.

- Csak a Györk, Hévízgyörk!

Nem merném száz százalékig állítani, hogy a bíró csalt, vagy téves döntéseket hozott. Nem tudtam eldönteni, visszajátszás ugyancsak nem állt rendelkezésre. De az ítéletek többsége után a vendégek hozhatták a labdát és két vitatott kezezés után sem kaptak tizenegyest a györkiek.

Ekkortájt a mezőny legnépszerűtlenebb tagja mégsem a spori volt, hanem a Budakalász kissé mackós kapusa. Testsúlyát többen is szóvá tették neki, ráadásul ekkor körülbelül ötven györki állt a kapuja mögött.

- Hangosabban kiabáljál! – veti oda egy hazai szurkolónak a cerberus, amitől tovább zuhan a népszerűségi indexe.

- Felvetted már a sertés-jelmezedet, te dagadt, zsírdisznó geci? –érdeklődik egy hazai játékos is a hálóőrnél. Tényleg nem irigylem. Meglepő módon, valakinek szakmai észrevételei is vannak a korlát mellől:

- Jól meg kéne mozgatni lövés előtt, nem csak úgy belebikázni. Úgysem lehet átrúgni a hasán a labdát –vélekedik egy idősebb úr.

A második györki gól abszolút a levegőben lógott és a hagyományos módon, a levegőből érkezett. Szerzője pedig a 15-ös számú, eddig nagy bedobásokban jeleskedő Nagy Szilárd. Most már komolyan bizakodni kezdett a hazai nézősereg, mivel volt még hátra bőven a meccsből. Figyelmük a vendég kapusról újra a játékvezető felé fordult.

- Tudom, melyik autóval jöttél, megállj csak!

Láthatóak a világítótestek és háttérben a teniszpálya is

A vendégek szépen lassan veszik vissza a kezdeményezést, bár egyenlítési lehetőség is adódik a Hévízgyörk előtt. A beadások többségét sorra kifejelik, hiába jönnek a veszélyes beívelések, valamint az ezen a szinten ritkán látható nagy bedobások. Ám minden kontrában ott a gólszerzés lehetősége, mert hátul meglehetősen sebezhető ezen a napon  a hazai gárda, amely csak kapusának köszönheti, hogy még nem dőlt el a meccs –ugyanis két ziccert is véd utolsó emberként.

Igazságtalanok lennénk a hazai publikummal szemben, ha azt mondanánk, hogy a bíróban látták a vereség okát. Volt aki azt tette szóvá, hogy kizárólag a jobbszélen akartak támadást vezetni, pedig „féloldalasak a kékek, hogy baszná meg a...!”

Mások szerint a középpálya volt „bamba, nagyképű oszt’ egymást fogják a kékek”!

- Mi abban a nagyképűség, ha nem tudják, mit akarnak játszani? Húsz percet fociztunk összesen –elégedetlenkedik a fiatalabb generáció. Időközben az edzőpályán az U-6-os generáció három labdával áll neki focizni.

A mérkőzés hajrájában a nyárfák alatt álldogáló és véleményét többször is harsányan világgá kiáltó keménymag gyorsan vételez fejenként két-két sört, de a szurkolással és az odamondogatással a kocsmába menet, vagy onnan jövet sem állnak le.

- Gyerünk, györkiek, üssétek a kékeket! Milyen szín az a kék?  Hülyék, vagy a buzik színe? – ezt én is meg fogom kérdezni azoktól a haverjaimtól, akik az MTK-nak Lazionak, vagy a Chelseanek szurkolnak.

A pálya másik oldala vadregényes

Pánti játékvezető sporttárs rovására azt mindenképpen fel lehet róni, hogy a sárga lapokat meglehetősen talányosan osztogatja –ennek egyértelműen a hazaiak a kárvallottjai. Mondhatnám, hogy a piros is jogtalan volt, de töredelmesen megvallom, hogy nem láttam pontosan az esetet, így nem szeretnék állást foglalni.

A „Hajrá, Kalász!”-ra semmilyen reakció nem érkezik, errefelé tudomásul veszik a veszik, hogy vannak vendégszurkolók is. Különben is, itt a Bag az ősi rivális –nem mellékesen, volt másodosztályú is a Györkkel amúgy egybeépült, valamivel kisebb település.

Őszintén szólva az utolsó öt percről lemaradtam, mert leányom makacsul a hazatérésre kapacitált. Mivel nem hallottam a gólöröm jellegzetes hangját, ellenben a messziből a hármas sípszót igen, ezért némi szomorúsággal vettem tudomásul , hogy az eredmény nem változott. Bombameglepetés született tehát a Pest megyei első osztályban. Pedig itt a Győr-Pakssal ellentétben még online fogadni sem lehet, így el is tudom fogadni, hogy a pillanatnyi forma alapján vendégsiker született.

hely csapat M GY D V LG KG GK P megjegyzés
1. Halásztelek FC 25 17 3 5 52 20 32 54
2. Veresegyház VSK 24 16 4 4 49 17 32 52
3. Örkény SE 23 13 7 3 40 23 17 46
4. Törökbálinti TC 24 14 3 7 63 30 33 45
5. Verőce SE 23 11 7 5 46 29 17 40
6. Hévízgyörki SC 23 10 7 6 56 46 10 37
7. Kisnémedi MSE 24 11 3 10 44 40 4 36
8. Gödöllői Sport Klub 23 11 2 10 40 41 -1 35
9. Újlengyel DSE 24 9 6 9 39 39 0 33
10. Tárnok-Bolha KSK 23 8 6 9 25 27 -2 30
11. Pilisi LK-Legea 23 7 6 10 41 35 6 27
12. Felsőpakony KSE 24 7 6 11 23 56 -33 27
13. Budakalász MSE 23 6 4 13 27 44 -17 22
14. Alsónémedi SE 24 6 1 17 31 51 -20 19
15. Gyömrői SE 24 6 6 12 26 45 -19 10 (-14 pont)
16. Péceli SSE törölve

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr295251341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!CSABEE! 2013.05.01. 21:56:54

Jó kis írás lett!

Én született Budakalászi vagyok, itt is élek. Ha elfér itt egy cikk tőlem, szívesen írok egy Kalász-meccsről, esetleg gyere el, meghívlak egy bubimentes vízre a helyi Gól büfébe. :)

A pálya itt is szép helyen van, az Omszki-tó partján.

maribor 2013.05.02. 23:01:27

@!CSABEE!: Remek ötlet, a következő kihelyezett szerkesztőbizottsági ülést akár ott is megtarthatnánk. Úgyis kocsival megyek, csak Fanta legyen!

!CSABEE! 2013.05.03. 00:44:28

@maribor: Jól hangzik! Megnézem, milyen meccsek vannak hátra, és egyeztetünk. Fanta garantáltan lesz!
süti beállítások módosítása