Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Jövőre, veletek (?), máshogyan!

2013.06.04. 16:49 Nóbádi iz der

Miután a Szentsándorság (Egervári-Csányi-Zombori) tagjai a napokban egymástól függetlenül kinyilvánították, hogy a magyar bajnokság színvonala az utóbbi években nőtt, ezek után én nem is mernék vitába szállni ezzel a kijelentéssel. Persze felesleges is lenne kötekedni a Szakmával, hiszen a beteg szemmel láthatóan tényleg jobban van. Néhány éve végre felébredt a kómából, később már a rokonokat is felismerte, most már a végtagjait is tudja mozgatni, és lassan már önállóan enni is tud. Remélhetőleg rövidesen már sétálhat is, bár azért az Eger, Siófok – Mezőkövesd, Felcsút csere után nem lenne meglepő, ha mégis inkább visszafeküdne a mélyaltatásba.

szalámi.jpg                                                    Sanyi bácsi, szalámizni kellene!

A színvonal emelkedése leginkább három dolognak köszönhető. Egyre több, fodballistára kísértetiesen hasonlító fiatal játszik a különböző csapatokban, az idegenlégiósok száma csökkent, a minőségük viszont egyértelműen nőtt, valamint egyre több olyan edző bukkan fel az élvonalban, akik az edzőkeringő körforgásából kimaradva nagyobb és nagyobb köveket hajigálnak bele a büdös és posványos állóvízbe. Úgy néz ki, hogy a végén még fel is kavarják azt.

A köveket azonban nem csak pocsolyákba lehet dobálni, hanem utat is lehet építeni velük. Jelenleg egészen biztató kísérleteket láthatunk erre is. Az épülő utat viszont eleinte úgy lehet megkímélni, ha minél kevesebben járnak rajta. Ezzel aztán most hirtelen meg is érkeztünk a célhoz, mielőtt még teljesen belekeverednék a különböző szóképekbe.

Az NB I alatti bajnokságok lebonyolítását és létszámát olyan szinten változtatták meg, hogy azt még a Sólyomszem is nehezen tudná követni. Jövőre már csak egy csoportból áll majd az NB II (ilyen mondjuk korábban is volt), és az NB III csoportjait is megfelezik, azaz három marad belőle. Ketten esnek majd ki az NB I-ből, és ez most talán nem okoz túl nagy meglepetést, de ketten is érkeznek majd a helyükre. Közülük a frissen kihullott Siófok, valamint a Vasas, a Zalaegerszeg, a Nyíregyháza, a Békéscsaba, a Szolnok, a Tatabánya, a Szeged és a Sopron rendelkezik kisebb-nagyobb első osztályú múlttal. Ez a kilences eggyel több, mint a létszám fele, de még közülük sem mindenki biztos résztvevő. Az osztályozók során az NB III győztesei ugyanis még beleköphetnek az utolsó négy helyen felsorolt csapat levesébe. Biztosan NB II-es lesz viszont jövőre a Cegléd, a Balmazújváros, a Kozármisleny, a Gyirmót és az Ajka is, és még odakerülhet a Felsőtárkány, a Várda SE, a Soroksár, a Budaörs és a Dunaújváros-Pálhalma. A Dorognak nincs és nem is lesz licence, így még nem tudni, hogy helyettük ki vesz majd részt az osztályozón (ahol egyébként a Szigetszentmiklós vár ellenfélre). A Szolnok pedig elképzelhető, hogy az egészen az NB III-ig száműzött Eger felszabaduló helyén végül megússza a döntő párharcot. Persze ilyesmin már túlzottan meg sem lepődünk.

563414e1b132af7527671923ca8a6737.JPG                                            Mezőkövesden egyelőre még üres a lelátó

Hirtelen most majdnem azt írtam, hogy az az igazán aggasztó, hogy ezek közül a csapatok közül egy év múlva majd ketten felkerülnek az első osztályba. De aztán mégis szerényebbre veszem az arcom, mivel Békéscsabán, Zalaegerszegen és Nyíregyházán még egy tisztességesebb nézőszámra is lenne esély, és mielőtt még Kálmán bácsi agyonütne egy széklábbal, a Vasast sem húznám ki feltétlenül a kalapból. Akár még Sopronban, Szegeden, Szolnokon és Tatabányán is képesek lennének meccsre járni az emberek, persze a kezdeti lelkesedés után itt is nagy mértékben az aktuális teljesítmény függvénye lenne a nézőszám.

Az már eleve nem egy elhanyagolható kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán a nézőszámokon rugózni. Pláne akkor, amikor néhány száz, de legfeljebb néhány ezer fős különbségekről beszélhetünk. Úgyhogy hagyjuk most a francba a nézőszámot, és kanyarodjunk vissza a jelenlegi NB I-hez.

Ahol szerintem 12 csapat bőven elég lenne. Mondom, nem feltétlenül a nézőszám és nem is csak a hagyományok miatt, hanem kizárólag a bajnokság színvonala érdekében. Meg persze azért az sem egy utolsó szempont, hogy a klubnak a „talán”-nál azért több esélye legyen arra, hogy szezon végére nem apad ki teljesen az anyagi forrás. Az ugyanis nagyon nem vicces, amikor hozomra meg becsszóra odaadják a lehetőséget azoknak, akikről aztán hamarosan kiderül, hogy mégsem tudják tartani az ígéretüket. Persze az is lehet, hogy sok esetben már maguk a feltételek is hülyék, de ezen most nagyvonalúan lépjünk túl.

clCMzCMt_1_350x280.png                                            Egerben ostromállapot volt (vasarnapihirek.hu)

                                                  

Mindent figyelembe véve jelenleg a következő csapatokkal képzelném el az első osztályt: Győr, Videoton, Honvéd, MTK, Debrecen, Ferencváros, Újpest, Diósgyőr, Haladás. A maradék három helyen pedig vesszen össze a Kecskemét, a Pécs, a Paks, a Kaposvár, a Pápa, a Békéscsaba, a Nyíregyháza, a Vasas, a Zalaegerszeg, a Sopron, a Szolnok és a Szeged.

A "biztos NB I-es" kilenc csapat közül például az MTK és a Haladás láttán talán sokan felszisszennek, de ennél a két klubnál kiváló utánpótlásképzés folyik, úgyhogy szerintem erre a két csapatra mindenképpen szükség van. Még akkor is, ha a Hungária körúton pénztárosnak lenni a világ egyik legkényelmesebb állása. (A Diósgyőr szereplése mellett önmagamnak kicsit ellentmondva jelenleg a fanatikus szurkolótábor szól leginkább.)

Nem állítom azt, hogy jövőre például a Kaposvár, a Mezőkövesd, a Pápa vagy neadjisten a Felcsút biztosan nem veri majd bucira a komplett mezőnyt, de pici fenntartásaim azért mindenképpen vannak.

12 csapattal, négy teljes körrel, 44 fordulóval valószínűleg még inkább emelkedhetne a színvonal. Úgy, hogy egy csapatban egyszerre csak legfeljebb négy külföldi (mindegy, honnan jött) lehetne a pályán, és legalább négy U23-as magyar fiatalnak is játszania kellene. (A külföldiek korlátozott szerepeltetése legfeljebb csak a klubvezetés és a vezetőedző akarata és döntése lehet, hiszen a Bosman-szabály szerint "papíron" nem korlátozható az EU-s labdarúgók száma.) Valószínűleg több lenne az érdekesebb, színvonalasabb és kiélezettebb meccs, bár tudom, hogy nálunk aztán tényleg bárki, bármikor, bárkit megtréfálhat. De inkább játsszon egymással négyszer a Fradi és az Újpest, mint kétszer mondjuk a Pápa és a Felcsút. Talán attól sem kellene tartani, hogy a gyakoribb találkozás miatt megunnák egymást a játékosok, és az is biztos, hogy sokkal kevesebb lenne az üres lelátók előtt lezajló meccs. Persze első ránézésre soknak tűnhet ez a 44x90 perc, de Angliában például a másodosztálytól kezdve általában már 46 meccset játszanak (igaz, 24 csapattal), és akkor még a rájátszásról nem is beszéltünk (amin egyébként szintén érdemes lenne elgondolkodni, hiszen ettől még inkább kiélezettebb lehetne a küzdelem).

Persze az egészet annyival is el lehet intézni, hogy annak van joga NB I-esnek lenni, aki megszerezte az indulási jogot. Mindegy, hogy kik játszanak a csapatban, és az is, hogy mindezt mennyien figyelik.

.




7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr875342549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felixblog.hu 2013.06.04. 20:03:56

Az alapelképzeléssel maximálisan egyetértek: sok a 16 csapat az első osztályban.
Lehetne 12 csapat az NB I-ben, mögöttük másik 12 szintén egy csoportban, ami egy elit másodosztályt jelentene (NB I B). És alattuk indulna be területi alapon csoportokra bontás max. 3 csoporttal (NB II). Ami alatt elférne a hatcsoportos NB III is.
A naptárral viszont nem összeegyeztethető a 44 forduló. Sokkal inkább működne a skót lebonyolítás, ahol 33 forduló után felső- és alsóházi rájátszásban játszanak még 5-5 meccset.

Nóbádi iz der 2013.06.04. 20:21:17

@Felixblog.hu: Igen, én is gondolkoztam a skót példán. Az az egy bajom volt vele, hogy elvileg előnyben lenne az a csapat, amelyik egy adott párosításban kétszer játszana otthon.
Ezt gondoltam tovább 10 csapatra, és 36 körre, de aztán inkább a 12-nél maradtam, mert hat csapat visszasorolása azért túl drasztikus lépés lenne.

A szerethető dózsás 2013.06.04. 21:04:23

Én egy forradalmi változást is el tudok képzelni: 12 első, 12 másod, az mindenki játszik mindenkivel oda vissza a saját osztályában, plusz a két osztály játszik
egy teljes kört egymás ellen, de úgy, hogy a másodosztályú csapat a hazai csapat.Így elegendő meccs lenne, a másodosztályú csapat is kapna jó ellenfeleket, stb.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.06.04. 21:29:25

@Nóbádi iz der: A skótok egyetlen okból kifolyólag álltak rá erre a rendszerre: hogy évente négy Old Firm derbi legyen, mert az hozza a tévés zsetont. A tévén kívül mindenki rühelli a rendszert, klubok, szurkolók, tényleg mindenki.

Most fogják megváltoztatni, ha minden jól megy.

spyglass 2013.06.04. 21:43:20

Nekem a csapatösszetételre vonatkozó korlátozások tűnnek kicsit meredeknek. Szakmailag is bőven lehetne vitatkozni vele, de sokkal jobban hangzik az, hogy: "Szerintem egyszerűbb lenne azt mondani, hogy kor és állampolgársági szempontból mindenkinek úgy kell felállnia, mint a Honvédnak." :)

Nóbádi iz der 2013.06.04. 21:49:08

@spyglass: Végre egy érdemi és abszolút elfogadható javaslat!
Mellesleg azért készült, hogy vitatkozzunk, az alapvető kiindulás mindössze annyi, hogy semmi szükség 16 csapatra.

spyglass 2013.06.05. 09:27:27

@Nóbádi iz der: A létszámcsökkentés szükségessége szerintem olyan alapvetés, amivel manapság senki sem vitatkozik. Esetleg van még egy pár sérült, aki nem vállalja ezt a véleményét nyilvánosan. Meg persze azok a csapatok akik elesnének a kizárólag az első ozstályú tagsággal megszerezhető pénzektől. Ami a vegetálásukra elég, semmi másra.

Ha pont akkor maximálnád a légiósok számát (ráadásul az aránylag alacsony 4 főben) amikor éppen azt látjuk, hogy nagyjából megbízhatóan emelkedik az átlagos minőségük, akkor kimondottan a színvonal emelkedés ellen teszel. Ráadásul amíg nem lépünk ki az EU-ból, nem is nagyon kivitelezhető.

Ha a magyar játékosok esetében kötelezővé teszed (itt viszont aránylag magas a 4) a fitalaok szerepeltetését, akkor egyrészt szintén nem biztos, hogy emelkedni fog a színvonal (van ma itthon 48 olyan u23 játékos akinek az állandó szerepeltetése jobb játékot hozna? Én kételkedem benne. Azért csak 48, mert csak 12 csapattal számoltam.), másrészt akár olyan csapatok is "bajba" kerülhetnek, akik mondjuk szinte csak magyarokkal állnak fel, de nem feltétlenül ifjú titánokkal. A csapatok úgyis felismerik, felismerték már, hogy az utánpótlásnevelés a jövő, és abból lehet pénzt is csinálni. Amint lesznek arra érdemes fiatalok játszani fognak, nem kell mesterségesen erőltetni.

Nem nagyon látunk arra nemzetközi példát sem, hogy ilyen korlátozásokkal komoly minőségi változást lehetne elérni, úgyhogy szerintem összességében nagyjából semmi sem szól mellettük.
A drasztikus létszámcsökkentés (már 12-re levinni is az lenne) viszont önmagában komoly változásokat jelentene, rövid időn belül. Persze ehhez borítani kellene a jelenlegi lebonyolítást teljesen, és ahogy pár hsz-ből ki is tűnik, egyáltalán nem triviális a megoldás. De biztosan lehetne találni.
süti beállítások módosítása