Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Nagy Antal

2013.10.17. 13:03 maribor_

1956. október 17-én született Nagy Antal, a Bp. Honvéd és a válogatott egykori védője.

osztalynaplo_nagy_antal_alairas.jpg

Tizenkilenc évesen került szülőhelyének csapatából, a Nagyhalászi TSZ SK-ból a Bp. Honvédba. Lakat Károly edző eleinte nem nagyon számított rá, egy év kölcsön következett SZEOL AK-ban.

osztalynaplo_nagy_antal_1976.jpgNagy Antal első mérkőzéseinek egyikén 1976-ban, mikor visszakerült Szegedről Kispestre

Tichy Lajos már számolt vele, sőt, egyre inkább vezére lett a kispestieknek. 1978 őszén ő is részese volt a Honvéd UEFA Kupa menetelésének. Sőt, élete egyik meccsét játszotta az Ajax ellen.

osztalynaplo_nagy_antal_ajax_1978.jpgMár túl a két gólján Lukácsot köszönti, aki a harmadik Honvéd találatot szerezte

Huszonkét évesen a csapat vezére lett, a négy gólból kettő az ő nevéhez fűződött.

A mérkőzés után a Betis, az Anderlecht és a Panathinaikosz is bejelentkezett érte, de még túl fiatal volt, hogy hivatalosan nyugatra szerződhessen…

osztalynaplo_nagy_antal_ajax.jpgNos, ez volt az az Ajax. Fiatalabbak gúglizhatnak a nevek láttán

Tíz szezont töltött el a Honvédnál, végig a csapat vezéregyénisége maradt, a nyolcvanas évek túlnyomó többségében csapatkapitányi minőségében is. Ezen idő alatt 277 bajnoki mérkőzésen 20 gólt szerzett.

osztalynaplo_nagy_antal_alairas_1980.jpgA Bp. Honvéd 1980 őszi csapatképén az álló sorban jobbról a harmadik játékos Tichy Lajos és Kozma Mihály között

Részese négy bajnoki aranynak, egy-egy ezüstnek és bronznak, továbbá szerzett egy Magyar Kupa (MNK) aranyat és egy ezüstöt, illetve nála se feledkezzünk el felírni a fennemlített UEFA Kupa negyeddöntőt.

osztalynaplo_nagy_antal_alairas_1985.jpgAz 1985-ös nyertes kupadöntő előtt Lakatos, a Tatabánya csapatkapitánya virágcsokorral üdvözli őt, mint a bajnokságot nyert Bp. Honvéd kapitányát

1979-ben meghívást kapott a válogatottba is, Kovács Ferenc szövetségi kapitánytól. Két mérkőzés után négy év szünet következett, Mezey György hívta őt meg újra, 1983 őszén, az NSZK elleni barátságos meccsre. Innentől kezdve öt éven át kirobbanthatatlan a válogatottból.

osztalynaplo_nagy_antal_valogatott_1986.jpgBrazilverő Nagy Antal

Kivette részét az 1984-es és 1985-ös nagy menetelésből, szerepelt az 1986-os mexikói labdarúgó VB-n is. 1979 és 1988 között 32 válogatott meccsen 2 gólt szerzett. Nézzük meg mindkettőt:

Ő is belekóstolt a profi életbe, 1986/87-ben egy idényt töltött el a francia Nancy-ban, majd ezt követően Svájcban, öt szezont az Yverdon csapatában. A nancy-s évében a második legjobb idegenlégiósnak választották meg Franciaországban. Az edzőjét pedig Arsene Wengernek hívták.

osztalynaplo_nagy_antal_nancy.jpgA Nancy csapatában

1992-ben tért haza, a Bag csapatában fejezte be aktív pályafutását.

Mára teljesen elszakadt a labdarúgástól, előbb sportfelszerelés gyártó és forgalmazó céget alapított Esterházyval és Sallaival közösen, később a pénzügyi szektorban tevékenykedett.

osztalynaplo_nagy_antal_2023.jpgNagy Antal 2023-ban

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr995566797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a ködlovag 2015.10.17. 09:46:20

A Nancy-csapatfotón az alsó sorban balról a második nem a Hannich?

a ködlovag 2015.10.17. 09:47:30

Nagy Antal volt, aki a mexikói vb előtt a legmerészebb álmokat szövögette: "világbajnokok leszünk!"
süti beállítások módosítása