Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Meccsek a múlt tükrében - két ősi rivális harca: MTK - Újpest FC

2013.10.24. 10:18 sjose

Az OTP Bank Liga – avagy a konvencionálisabb fodballszurkolók nyelvezetében NB1 – 12. fordulójában MTK - Újpest FC mérkőzés is lejátszanak majd. Gazdag történelmi háttere miatt ezt a találkozót tartottuk érdemesnek beharangozni a történelem tükrében.

A magyar futball egyik legnagyobb hagyományú összecsapása következik a hétvégén egészen váratlan és a tradíciókhoz méltatlan körülmények között. A pénteki meccs a 102. MTK - Újpest lesz, de korábban még sosem fordult elő, hogy mindkét csapat a kiesés elöl meneküljön.

Az MTK enyhe fölényben van a hazai mérleget tekintve elsősorban a hőskorszak mérkőzéseinek következtében, hiszen 40 hazai győzelemmel szemben 36 lila-fehér siker áll.

A két csapat első bajnoki találkozójára 1902-ben a második ligában került sor. A mérkőzés kimenetele egyenlőre a történelem homályába vész csak annyit tudni róla, hogy az MTK győzelmével végződött a meccs.

A legfelső osztályban először a Millenárison találkoztak a csapatok 1905 április 5-én.  Az előző évi első és másodosztályú bajnok küzdelme a hazai kék-fehérek sikerét hozta bár a korabeli tudósítások szerint az UTE ezúttal igen lelkesen míg az MTK a szokottnál rendszertelenebbül játszott. Szüsz Hugó sípjelére a Domokos - Révész, Nagy Ferenc - Saár, Pozsonyi, Szűcs - Káldor, Deutsch, Udvari, Károly, Sebestyén tizenegy nézett farkasszemet a Bey - Molnár I., Rozmann - Aschner, Szabó, Fandl - Fejér, Molnár II., Petz, Novák, Prácser lila-fehér csapattal. MTK rohamokkal indult a mérkőzés, a 41. percben Bey oly szerencsétlenül ért a labdába hogy az Deutsch hátáról a kapuba pattant. A második félidőben Udvari tovább növelte a hazaiak előnyét, az UTE erejéből csak a szépítésre futotta Prácser révén a lefujás elött négy perccel. Az MTK győzelme egyben az azon a héten elnökké választott Brüll Alfréd első győzelme is volt.

Az MTK Brüllnek köszönhetően hamarosan csatlakozott az FTC-hez és a 10-es években a vezető szerepet is átvette a magyar futballban, sőt Európa egyik vezető csapata lett. Az UTE kezdetben csak külvárosi kiscsapatként a Népszigetről követte a két nagy vetélkedését, így nem meglepő, hogy az első 15 találkozón nem sikerült legyőzniük a hazai kék-fehéreket. Nem voltak ritkák a négy-öt gólos sikerek sem és a legnagyobb MTK győzelem is erre az időszakra datálódik: 8:1 (1908-09)

Az Újpest Aschner Lipót színrelépésével (1921) kezdett felzárkózni az MTK-FTC páros mellé, az Egyesült Izzó vezére pénzt és energiát nem kímélve néhány év alatt ugyancsak európai szinten jegyzett csapatot épített. Így nem véletlen, hogy 1923-ban már győzelemmel távoztak a lilák az akkori rekord bajnok MTK otthonából, sőt  Aschner és Langfelder olyan csapatot rakott össze, hogy az Újpest 1925 és 1936 között egyszer sem kapott ki a Hungária körúton.

A háború alatt az MTK nem működött az Újpest pedig középcsapattá süllyedt vissza, miközben mindkét klub vezetőit elhurcolták, egy részüket (Brüll, Langfelder) meg is gyilkolták. Újpesten már a háború vége felé egy új, rendkívül tehetséges gárda bontogatta szárnyait és mivel sikerült az ostrom alatt egyben tartani a csapatot a következő években nem igazán akadt kihívója a Szusza-Zsengellér fémjelezte liláknak. A háború után ujjászülető MTK nem is okozott nagyobb akadályt, az Újpest 1945-48 között öt alkalommal is nyerni tudott a Hungária körúton.

Kovács Zoltán az MTK-ban nevelkedett, de Újpesten vált ikonná (Forrás: NS)

A vendégek legnagyobb sikerüket 1969-ben érték el. Mindössze 5000 néző látogatott ki a Hungáriára, hogy a hazaiak és bajnoki cím legfőbb várományosának számító Dózsa összecsapását megnézze. A Szentmihályi - Káposzta, Solymosi, Noskó, Bánkuti - Dunai III., Göröcs, Zámbó (Tóth A.) - Fazekas (Juhász) , Bene, Nagy László csapattal felálló lila-fehérek a felázott pályán Fazekas, Bene és Nagy László dupláival leiskolázták a Lanczkor - Oborzil, Dunai, Salánki, Csetényi - Sárközi, Szucsányi, Török, Takács Szuromi ,Kiss összeállítású hazaiakat. Baróti Lajos joggal jegyezhette meg, hogy  minden csapatrészében jobb volt a Dózsa. A rendre bajnoki címért küzdő lilákat a 70-es, 80-as években csak ritkán sikerült legyőzniük a főleg a kiesés elől menekülő hazaiaknak. Az utóbbi évek inkább MTK sikerekről szóltak  a legutóbbi hat mérkőzésből négy hazai győzelem született, igaz az egyetlen vereséget 4:5 még sokáig emlegetni fogják a hazai szurkolók akik főleg a Tippmixre gyanakodtak a nem mindennapi eredmény nyomán. Tavaly ebben a felállásban az MTK fiataljai 2:1-re győztek. A második félidő elején Kabát szerzett vezetést a vendégeknek miután Wolfe a hazaiak védője a szakértőt idézve “akkorát ugrott mint egy buvárharang” azaz szabályosan behúzta a nyakát ahelyett hogy az újpesti támadó elől elfejelte volna a labdát. A gól felébresztette az MTK-t és nemsokára egy tetszetős támadást Iandoli segítségével góllal fejeztek be. A mérkőzésnek több vitatott jelenete is volt Balajcza kétszer is a gólvonalról vagy mögüle paskolta ki a labdát. A kék-fehérek vegül Csiki Norbert első NB 1-es találatával jutottak a három ponthoz, a fiatal támadó két lővőcsel után 17 méterről kilőtte a kapu bal sarkát.

Nyolc olyan edzőt is számon tart a krónika, akik mindkét csapatot irányították: Szűcs Gyula. Bukovi Márton, Kalocsay Géza dr., Kisteleki István, Kovács Imre, Kovács Ferenc, Mezey György és Garami József.

Brüll Alfréd elnökké választása után éppen az Újpest ellen ünnepelte első győzelmét (Forrás: HDKE.hu)

 

Aschner Lipót az Egyesült Izzó vezéreként európai nagycsapattá tette az Újpestet (Forrás: Wikipedia)

Játékosokból pedig több mint 50 is akad akik mind a kék-fehér mind a lila-fehér mezt magukra húzták. Az első igazolás újpesti Fejér Sándor 1904-ben, aki rövid idő alatt mindkét csapat mezét viselte. A profizmus időszakában viszonylag ritka volt az átjárás a két klub között leginkább más klubokon keresztül kerültek játékosok (pl. Kővágó Károly, Spitz Illés, Stoffián János vagy Kvasz János) az Újpestből a Hungáriába vagy fordítva. Az Hungária megszüntetése után Bíró Sándor és a háború alatt megölt Vidor József került át az Újpesthez. 1980-ban Kovács Béla majd egy évtized után cserélte le kék-fehér mezét lilára, ahogy kilenc évvel később Huszárik is. A nyolcvanas évek második felében olyan újpesti legendák játszottak az MTK-ban, mint Tóth Jokka és Tóth András.

tóth.jpgTóth András immár kék-fehérben

Nem beszélve Töröcsikről, igaz ő csak 20 percet, miután a tatabányai Udvardi eltörte a lábát, pontot téve Törő pályafutására. Igazából csak az utóbbi két évtizedben vált gyakorlattá a közvetlen klubcsere így került Újpestre többek között a lila ikonná vált Kovács Zoltán, illetve Pollák Zoltán, Bori Gábor, Mladan Lambulics, Vlaszák Géza vagy Erős Károly.

Az Újpest a hét közben edzőváltáson esett át. Vajon sikerül e az új szerb mesternek felráznia a kiesési helyre került lilákat vagy ismét Gedeon a hazaiak kabala állata örülhet a meccs végén?

 

Címkék: újpest MTK


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr775596697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása