Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Winter Classic 2014

2014.01.02. 03:16 A szerethető dózsás

leafs-fans-classic.jpgA torontoiak a gólnak örülnek, a mellettük ülő detroitiak pedig nem örülnek a gólnak.

Január elsején került sor a 6. Winter Classic-ra, amit Toronto Maple Leaf nyert a Detroit Red Wings ellen. A havazás klasszikus téli hangulatot teremtett, a hótól alig lehetett látni és a hó ráragadt a korcsolyára és a korongra is. A csapatok 10 percenként térfelet cseréltek, hogy kiegyenlítsék a havazás és a széllökések miatti előnyöket. Az összecsapás érdekessége volt, hogy először mérkőzött meg egy ameriaki és egy kanadai csapat a Winter Classic-on. Ebben az írásban nem annyira a meccsről szeretnénk mesélni, hanem a stadionról ahol játszottak.

wlhkQcg.jpgEzekben a világháború előtti időket idéző nosztalgiamezekben játszottak a csapatok.

A Winter Classic-ot egy nagy szabadtéri stadionban rendezik, hogy újévkor minél több nézőt kicsalogathassanak a meccsre. NFL stadion lenne az ideális, a 110 méterszer 50 méteres pályára jól befér a 61 méterszer 21 méteres jégkorongpálya és a nézők minden irányból jól látják a meccset. Az NFL-ben ilyenkor azonban még meccsek vannak és nehéz pályát találni. Az idei házigazda Detroitnak kapóra jött, hogy Detroittól mindössze 50 km-re van Ann Arbor a 110 ezer lakosú egyetemi város.

chi-leafs-red-wings-meet-in-big-house-for-2014-001.jpegA puha hóba ülhettek a nézők.

Ann Arbor a Michigen Egyetem székhelye és az egyetemi csapat stadionja a 3. legnagyobb befogadóképességű stadion a világon (a legnagyobb az észak-koreai May Day, a második a calcuttai stadion). A stadiont 1927-ban építették amikor a csapat kinőtte az előző 46 ezres stadionját. Az eredeti tervezők egy 150 000 néző befogadására alkalmas stadiont akartak, de ezt a költségek miatt lefaragták 82000-re a későbbi bővítésre (akár 200000 férőhelyig) is helyet hagyva. A stadiont nem az adófizetők pénzéből építették (noha magát az egyetemet természetesen adókból is támogatják), hanem kötvénykibocsátással hitelt vettek fel az építkezésre.

-79c22db876f4defc.jpgA gyengébbseggűek kedvéért 108000 üléshuzatot is kiraktak.

A stadion, melynek neve stílszerűen ''The Big House'' ma hivatalosan 109 901 férőhelyes és az egyetemi csapat meccseit átlagosan 112 200 néző tekinti meg [többezer VIP hely is van, a szerkesztő ezzel magyarázza a különbséget]. A csapat meccseit 1975 óta megszakítás nélkül telt ház előtt rendezik meg. A hihetetlen népszerűség magyarázata, hogy 40000 egyetemi diák van és az öreg diákok sokszor nyugdíjas éveikben is visszajárnak a meccsekre, plusz a környéken mindenki nekik szurkol.

jimmy-howard.jpgMínusz tíz fokban mit iszik a kapus?

Nem csak a futball népszerű azonban. 2010-ben a Cold War II, vagy hivatalos nevén ''The Big Chill at The Big House'', hokimeccsen a Michigen Egyetem csapat a Michigen Állami Egyetem csapatával csapott össze. 100 000 jegyet adtak el az érdeklődőknek, a többit szétosztották a diákok között. A meccs a világ legtöbb néző előtt játszott hokimeccse lett, a második legnézettebb meccs a 2010-es gelsenkircheni hoki VB nyitómeccse 78000 nézővel.

red-wings-coaches.jpgTalálják ki kik ezek! (Az edzők nosztalgiaruhában? a szerkesztő tippje)

Most ezt a csúcsot próbálta túlszárnyalni a ''The Big House'' a Winter Classic-kal. A hivatalos nézőszám 105491, bár más források 110000 nézőről írnak. Vagy így, vagy úgy ez az új csúcs, a Guiness világrekordok könyve képviselői a helyszínen voltak, hogy hitelesítsék az adatokat.

A nagy nézőszámot az is magyarázza, hogy olcsók voltak a jegyek. A legolcsóbb jegy 33 dollárba került, 2011-ben a legolcsóbb jegy 238, 2012-ben 284 dollár volt. Mindezért a 88. sorból lehetett látni a meccset már ha a hóeséstől lehetett valamit látni.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr795720924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás(Ottawa) 2014.01.02. 04:02:28

Nem ér semmit. A lelátók nem fedettek... és még csak nem is É-D tájolású. Az egyetlen pozitívum: a juharlevelesek megverték a Lokit.

miller draft 2014.01.02. 08:05:47

Hihetetlen adatok, ami még kapásból feltűnt, hogy az első képnél írod, hogy nosztalgia mezben játszottak.Úgy tűnik a nézők is abban voltak.Tehát gyakorlatilag gondolom erre a meccsre kiadtak egy retro mezt amiből kapásból elfogyott vagy 30 ezer darab. Nagy pénz-Nagy hoki.
süti beállítások módosítása