Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Tavaszi zárás – Mérlegen az alsóház

2024.08.07. 14:04 maribor_

1985. július 1-7., a hónap első hete

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_headlines_aratas.jpgAz idei aratás első harmadában járunk. Hogy milyen termést takarít be az ország, azt még pontosan nem tudhatjuk, de azt az egyet határozottan mondhatjuk, hogy nehéz aratás ez a mostani. Az időjárás szeszélyeivel minden gazdaságnak meg kell küzdenie

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 1.

Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására a késő esti órákban Budapestre érkezett Ahmed Eszmat Abdel-Megid, az Egyiptomi Arab Köztársaság külügyminisztere. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Várkonyi Péter fogadta. Jelen volt Simonyi Ernő, hazánk kairói, valamint Abdel Moneim Atik, Egyiptom budapesti nagykövete.

A Belügyminisztérium bejelentette: az országban hat regionális gazdasági rendészeti egység lépett munkába, kiegészítve az egy évvel korábban elsőként Budapesten létrehozott gazdasági rendészet tevékenységét.

A magyar-osztrák államhatáron megnyitották az új közúti határátkelőhelyet Kópháza és Deutschkreutz között. Az ünnepélyes megnyitáson megjelent küldöttségeket magyar részről Hetényi István pénzügyminiszter, osztrák részről Franz Vranitzky pénzügyminiszter vezette.

Az ünnepélyes aktust követően - a két pénzügyminisztérium közötti hagyományos együttműködés keretében - hivatalos magyar-osztrák pénzügyminiszteri találkozó volt a határszakaszon.

Hetényi István és Franz Vranitzky eszmecserét folytatott a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról. Áttekintették a nemzetközi valutáris és pénzügyi helyzet időszerű kérdéseit, valamint a két ország közötti gazdasági és pénzügyi kapcsolatok alakulását. Megállapították s kedvezőnek értékelték, hogy az utóbbi időben több, osztrák részvétellel működő vegyes vállalat alakult Magyarországon.

A tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy keresni kell a lehetőségeket az együttműködés további bővítésére és elmélyítésére.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kophaza.jpgA frissen átadott határátkelőhely

Gyászolók sokaságának jelenlétében mély részvéttel vettek végső búcsút Budapesten, a Mező Imre úti temetőben Károlyi Mihályné Andrássy Katinkától, az első Magyar Köztársaság elnöke feleségétől, aki 93 éves korában hunyt el Franciaországban.

Végakaratának megfelelően hamvait hazahozták, hogy férje mellé temessék. Urnája körül a temető díszravatalozójában díszőrséget állt a magyar közélet sok vezető személyisége. Ott voltak Andrássy Katinka Franciaországban és Angliában élő lányai, továbbá más rokonai. Eljöttek szülőhelye, a Szabolcs-Szatmár megyei Tiszadob, valamint az egykori földosztás színhelye, a Heves megyei Kápolna község lakosságának és a Budapesten működő Károlyi Mihály Országos Mezőgazdasági Könyvtár kollektívájának képviselői. Képviseltette magát a Francia Köztársaság budapesti nagykövetsége is.

A ravatalnál - amely előtt vörös bársonypárnán elhelyezték az elhunyt magas kitüntetéseit - a Himnusz elhangzása után Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke mondott gyászbeszédet.

Károlyi Mihályné Andrássy Katinka elfoglalta méltó helyét a nagy magyar asszonyok sorában. Férjének szobra ott áll a Parlament északi bejáratánál. A mai nappal egymás mellé, közös sírba kerülnek ugyan, de én Andrássy Katinka eszmealakját odaképzeljük Károlyi Mihály bronzalakja mellé. Így vannak ők együtt, így teljes a róluk alkotott kép. Kívánjuk, miként együtt volták az élet viharai közepette, legyenek együtt népünk emlékezetében, a halhatatlanságban is - mondta gyászbeszédében Kállai Gyula.

Az urnát - katonai zenekar gyászzenéje közben - Károlyi Mihály és fia nyughelyéhez, a Kossuth-mauzóleum előterében lévő díszsírhelyhez vitték, s elhelyezték a családi sírboltban. A gyászünnepség a Szózattal zárult.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_karolyi_mihalyne_temetes.jpgA temetési szertartás a Mező Imre úti temetőben

Moszkvában ülést tartott az SZKP Központi Bizottsága, amelyen a kedden kezdődő legfelsőbb tanácsi ülésszak napirendjén kívül személyi kérdéseket vitattak meg. Az ülésen Mihail Gorbacsov tartott előadói beszédet.

A központi bizottság Grigorij Romanovot saját kérésére, egészségi állapotára való tekintettel felmentette politikai bizottsági tagsága és KB-titkári funkciója alól, hozzájárulva nyugdíjazásához. A PB póttagjai közül teljes jogú taggá választották Eduard Sevardnadzét, a Grúz KP első titkárát, továbbá a KB titkáraivá választották Borisz Jelcint és Lev Zajkovot.

Csak úgy, mint ahogy a T. Olvasó először olvashatja nevét az Időkapszula sorozatunkban, a nagyvilág is ekkor hallhatott először Borisz Jelcinről.

A szverdlovszki (ma: jekatyerinburgi) terület Butka nevű falujában paraszti családban született. Alsóbb iskoláinak befejezése után egy darabig építkezéseken dolgozott, majd elvégezte az uralszki Kirov Műszaki Főiskola építészeti karát. Diplomával a zsebében 1955-től végigjárta az építőipari hierarchia minden fokát. 1963-ban kinevezték a szverdlovszki építőipari kombinát élére. Harmincéves korában, 1961-ben belépett a szovjet kommunista pártba. 1968-ban a szverdlovszki területi pártbizottság osztályvezetője lett. 1976-tól ugyanitt volt első titkár, s ebben a minőségében 1984-ben tagja lett a szovjet Legfelsőbb Tanács Elnökségének. A Gorbacsov-csapat tagjaként karrierje meredeken ívelt felfelé. Kezdetben a Központi Bizottság építőipari osztályát vezette, majd 1985. július 1-jével KB-titkári teendőkkel bízták meg az akkori szovjet vezetőgarnitúrában fiatalnak számító (Gorbacsovval egykorú), agilis Jelcint. 1985. december 24-én az SZKP moszkvai városi bizottsága Viktor Grisin helyébe őt választotta meg fővárosi első titkárnak. Az SZKP 1986. februári XXVII. kongresszusát követően vált meg KB-titkári funkciójától, miközben póttagja lett a legszűkebb döntéshozó grémiumnak, a Politikai Bizottságnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_borisz_jelcin.jpgA fiatal Jelcin Gorbacsovval

A főváros élén rövid időn belül rendkívül népszerű lett az egyszerű emberek mindennapi gondjaival „életközelből" ismerkedő, a szervezetlenség, a korrupció és a kiváltságok ellen könyörtelen harcot hirdető moszkvai pártvezető. 1987 októberében önként lemondott PB-póttagságáról, november 11-én leváltották a moszkvai városi pártbizottság éléről, majd egy héttel később, november 18-án a Szovjetunió Állami Építési Bizottságának első elnökhelyettesévé nevezték ki. 1989 márciusában a moszkvai egyes számú választókörzetben elsöprő többséggel választották be az akkor létrehozott új típusú szovjet parlamentbe, a Népi Küldöttek Kongresszusába. 1990. július 12-én a XXVIII. kongresszuson kilépett az SZKP-ból, hogy pártkötöttségektől mentesen valósíthassa meg a bevezetendő gazdasági és politikai reformokkal kapcsolatos elképzeléseit, mint a legnagyobb szovjet tagköztársaság parlamentjének az elnöke. (1990. május 29-én választották meg.) Hatalma és befolyása még inkább kiteljesedett, amikor az 1991. június 12-i köztársasági elnökválasztáson a szavazatok 57,38 százalékával nyert. Az 1991. augusztusi puccs idején megmentette ugyan Gorbacsov államfői hatalmát, de tekintélyben igazából már a szovjet elnök fölé emelkedett. Elsőként hozott intézkedéseket az SZKP ellen, majd 1991 decemberében (a fehérorosz és az ukrán államfővel együtt) bejelentette a Szovjetunió kimúlását. Oroszlánrésze volt a Szovjetunió helyébe lépő Független Államok Közösségének létrehozásában, majd irányításában is.

Az 1993. szeptember végi-december eleji parlamentnélküli időszak alkalmat kínált Jelcinnek arra, hogy törvényesítse az erős elnöki intézményen alapuló hatalommegosztásnak azt a rendjét, amely „bebetonozza", elmozdíthatatlanná teszi az államfőt, s e tisztség viselőjének biztosítja a döntést a legfontosabb kérdésekben. Az 1993. december 12-i népszavazáson szentesített új orosz alkotmány a parlament helyett az elnököt ruházta fel a hatalmi jogkörök többségével. Elnöki hatalma attól kezdve megingathatatlan maradt, bár a csecsen válság, a gazdasági bajok sokat ártottak népszerűségének, és ellenfelei nem egyszer próbálták kibillenteni pozíciójából. Megnyerte az 1996-os elnökválasztást is úgy, hogy a második fordulóban több mint 13 százalékot „vert" a második helyezett kommunista Gennagyij Zjuganovra. 1987 után legalább három infarktuson esett át, utoljára a második elnökválasztási forduló előtt. Szívgyengeségéhez más egyéb bajok (krónikus középfül- és arcüreggyulladás, májzsugor, veseelégtelenség) is párosultak. Harmadik szívinfarktusa után, 1996 végén a moszkvai Kardiológiai Kutatóintézetben szívműtétet hajtottak végre rajta. 1997 elején újra munkába állt, de egészségi állapota végleg megrendült, munkáját sokszor kényszerült megszakítani kórházi kezelések miatt. 1999 augusztusában bizalmasát, Vlagyimir Putyint tette meg miniszterelnöknek, akit egyúttal utódjaként nevezett meg. 1999. december 31-én lemondott az államfői tisztségről.

Hetvenhat évesen, 2007. április 23-án a Kreml kórházában hunyt el szívelégtelenség következtében.

A Központi Bizottság ülésén - a Szovjetunió Minisztertanácsával közösen - határozatot fogadtak el az Oroszországi Föderáció nem feketeföldi területei mezőgazdasági termelésének továbbfejlesztéséről.

Ugyancsak összeült a Legfelsőbb Tanács Elnöksége is. Megvitatta és jóváhagyta a most következő ülésszak napirendjét, megtárgyalta a legfőbb ügyész jelentését, valamint az illetékes bizottságok beszámolóját a szovjet környezetvédelem helyzetéről és feladatairól, a szükséges jogi döntésekről.

Robbanás történt az esti órákban Róma Fiumicino nemzetközi repülőtéren. Tizenöten sebesültek meg, valamennyien repülőtéri alkalmazottak. A robbanószerkezetet a rendőrség szerint egy csomagba rejtették el, amelyet éppen egy Indiába induló repülőgépre készültek feltenni. Eddig nem ismeretes, hogy kik követték el a merényletet.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_romai_robbantas.jpgRendőrtisztek vizsgálják a római repülőtéren a robbanás színhelyét

II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta a Rómában tartózkodó jordán-palesztin közös delegáció tagjait. A küldöttség a közel-keleti térség problémáinak megvitatása s a Husszein-féle béketerv ismertetése végett érkezett az olasz fővárosba.

Hétfő hajnalban az amerikai légierő gépén Damaszkuszból az NSZK-beli Frankfurt repülőterére érkezett a vasárnap kiszabadult harminckilenc amerikai túsz. Ezzel véget ért a több mint két héttel ezelőtt eltérített TWA-repülőgép utasainak drámája.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_bejruti_tuszdrama.jpgA bejrúti túszdráma utolsó izgalmas mozzanata: elindul a harminckilenc amerikai túszt szállító vöröskeresztes autókaraván Damaszkusz felé

A túszok még vasárnap Damaszkuszban sajtóértekezletet tartottak. A késő éjszakai órákban továbbutazó harminckilenc amerikai búcsúztatására a többi között megjelent az ügy pozitív lezárulásában tevékeny szerepet játszó Asszad szíriai államfő személyes képviselője is.

Frankfurt repülőterén több mint háromszáz újságíró és az NSZK-ban élő amerikaiak nagyobb csoportja várta a szabadságukat visszanyert embereket. A repülőgépből kilépőket elsőként Bush amerikai alelnök üdvözölte, aki az eseményre érkezett ide a francia fővárosból. A helyi sajtó figyelmének középpontjában álló frankfurti érkezésen a bonni kormány miniszteri szinten képviseltette magát.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_george_w_bush_frankfurt.jpgAz NSZK-ban George Bush amerikai alelnök fogadja honfitársait

Nem sokkal az üdvözlés percei után a kiszabadult személyeket a légierő különbuszain Wiesbadenba, a helyi amerikai katonai kórházba vitték kivizsgálásra. A kórház vezetője a nap folyamán sajtóértekezleten közölte, hogy a volt túszok valamennyien jó egészségnek örvendenek, egyikőjükön sem mutatkoznak sem testi, sem pszichikai sérülés nyomai.

A kiszabadult harminckilenc amerikai várhatóan szerdán indul haza az Egyesült Államokba.

Az izraeli rádió azt jelentette, hogy 48 órán belül szabadon engednek háromszáz síita hadifoglyot az Atliti fogolytáborból. A hírt hivatalosan nem erősítették meg.

A rádió szerint a kormány döntött így hétfői ülésén. Ezeknek a foglyoknak a szabadon engedését július 4-re tervezték, de az időpontot a kabinet előrehozta - közölte a rádió.

Utcai harcok robbantak ki Nyugat-Bejrútban a síita Amal szervezet és a libanoni Haladó Szocialista Párt fegyveres osztagai között. A szemben álló felek később automata fegyverekkel és rakétavetőkkel lőtték egymás állásait. A reggel kezdődött összecsapások délután tovább tartottak.

A Szíriával baráti kapcsolatokat fenntartó két szervezet között május végén romlott meg a viszony. Május 19-én a síita Amal egységei ostrom alá vették a Bejrútban és környékén levő palesztin menekülttáborokat, míg a Valid Dzsumblatt vezette párt szembefordult a sok száz áldozatot követelő ostrommal. Az Amal és a Haladó Szocialista Párt fegyveresei legutóbb június 12-én ütköztek meg Bejrútban. A harcoknak akkor több mint hatvan áldozata volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_palesztin_menekulttabor.jpgA kiújult összecsapások ellenére az El-Baradzsne palesztin tábort a libanoni kormányerők biztosítják. Palesztin asszony egy kormánykatonával a táborban

Az iraki fegyveres erők főparancsnoksága közölte, hogy kéthetes szünet után felújítja az iráni városok bombázását. A bagdadi katonai szóvivő szerint a támadások addig folytatódnak, amíg nem jön létre igazságos béke Szaddam Huszein iraki elnök június 14-én kifejtett elvei alapján. Az iraki államfő akkor az iráni néphez intézett üzenetében kifejtette, hogy Bagdad a „városok háborúját’’ két hétre egyoldalúan felfüggeszti, lehetőséget adva ezzel az iráni vezetésnek, hogy elgondolkodjon a békéről.

Huszein olyan béketervet terjesztett elő, amely átfogó tűzszünetet irányzott elő a földön, a tengeren és a levegőben. A terv szerint a katonai erőket vissza kellene vonni a nemzetközileg elismert határok mögé, ki kellene cserélni valamennyi hadifoglyot, és közvetlen tárgyalásokat kellene kezdeni a háború befejezéséről.

A bagdadi rádió híradása szerint iraki katonai repülőgépek egy nagy tengeri célpontot támadtak meg az Iránhoz tartozó Hárg-sziget közelében.

Az iráni fegyveres erők kemény megtorlást alkalmaznak, ha Irak beváltja fenyegetését, s felújítja az iráni városok bombázását - jelentette be a legfelsőbb iráni védelmi tanács egyik szóvivője.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség közölte, hogy iraki repülőgépek reggel megtámadtak egy iráni területen levő menekülttábort. A hírt más források még nem erősítették meg. Irán szerint a bagdadi bejelentés után ez volt az első, polgári célpont ellen irányuló iraki támadás. Az IRNA úgy tudja, hogy a táborban egy ember meghalt, tízen pedig megsebesültek.

A következő napokban nyolcszáz amerikai katona érkezik a Nicaraguával szomszédos Hondurasba, hogy részt vegyen az Operáción Cabamas ’85 elnevezésű, közös hadgyakorlaton.

A nicaraguai vezetés bejelentette, hogy a katonai manővereket az országa elleni katonai intervenció közvetlen előkészítésének tekinti. Az amerikai katonákat az Egyesült Államok hadserege déli parancsnokságának kötelékéből, a Panama-csatorna-övezetből és a Georgia állambeli Benning-erődből vezénylik a közép-amerikai országba. Az egységek gyakorolják majd a partraszállást, a helikopterekkel és harci gépekkel végrehajtandó támadásokat, mozgó és álló tengeri célpontok megsemmisítését, valamint a gerillaellenes hadviselést. Amerikai és hondurasi egységek az idén már harmadik hadgyakorlatukat tartják hondurasi területen: az első, a Nagy Fenyő III. februárban zajlott, le, a második, az Universal Trek pedig áprilisban fejeződött be. Az Operáción Cabanas, amely alig néhány hónappal követi a megelőző katonái manővereket, előreláthatólag szeptember 27-ig tart majd, s azt az amerikai törekvést jelzi, hogy Washington állandósítsa és növelje katonai jelenlétét a közép-amerikai térségben.

Megfigyelők aláhúzzák, hogy a hadgyakorlatot olyan időpontban tartják meg, amikor Nicaragua és déli szomszédja, Costa Rica között növekszik a feszültség, s az amerikai törvényhozás támogatásával mind nagyobb méreteket ölt a fegyveres ellenforradalmárok Nicaragua elleni, hadüzenet nélküli háborúja.

Az amerikai intervenciót kiváltó veszélyekről szólt beszédében Tomás Borge nicaraguai belügyminiszter is. Kijelentette: az Amerikai Hírszerző Hivatal olyan tervet dolgozott ki, amelynek értelmében provokátorok támadást hajtanának végre a managuai amerikai nagykövetség ellen. Mint ismeretes, az amerikai képviselőház néhány napja felhatalmazta Reagan elnököt, hogy csapatokat vessen be Nicaraguában abban az esetben, ha nicaraguai részről támadás érne amerikai állampolgárokat. Borge kijelentette, hogy a nicaraguai hatóságok megtették a megfelelő intézkedéseket, hogy kizárják egy ilyen provokáció lehetőségét.

Santiagóban chilei diákok ezrei tüntettek, tiltakozva az ellen, hogy a Pinochet-kormányzat egy légi támaszpont felépítését kívánja engedélyezni az Egyesült Államoknak. A bázis a Chiléhez tartozó Húsvét-szigeteken létesülne, és tartalék-leszállóhelyként fogadná az amerikai űrrepülőgépeket. A kérdésről a múlt héten kezdődtek meg a chilei-amerikai tárgyalások. A rendőrség vízágyúkkal oszlatta szét a tüntető diákokat a chilei fővárosban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_santiagoi_tuntetes.jpgA vízágyúk elől menekülő fiatalok a chilei főváros Irarrazaval sugárútján. A transzparens felirata: Biztonságban akarunk tanulni és szabadon élni!

Hatályba lépett az elítéltek átadásáról szóló nemzetközi egyezmény.

Az egyezmény a bebörtönzött személyek kiadatását és szociális rehabilitációját szabályozó nemzetközi szerződés. Az egyezményt 1983. március 21-én kötötték meg Strasbourgban, és most lépett hatályba. 69 ország ratifikálta, köztük az Európa Tanács valamennyi országa, kivéve Monacot. Az Európa Tanácson kívüli 21 állam is ratifikálta, köztük Ausztrália, Kanada, India, Izrael, Japán, Dél-Korea, Mexikó, az Egyesült Államok és Brazília. Az egyezményhez legutóbb Brazília csatlakozott 2023 júniusában.

Az Egyezmény célja a fogvatartottak szociális rehabilitációjának elősegítése azáltal, hogy lehetőséget biztosít a bűncselekmény miatt elítélt külföldiek számára, hogy büntetésüket saját országukban töltsék le. A humanitárius megfontolások is szerepet játszottak az Egyezmény megszövegezésében, mivel olyan tényezők, mint a kommunikációs nehézségeket okozó nyelvi akadályok, valamint a családtól és a barátoktól való távolság, akadályozhatják a társadalmi rehabilitációt.

július 2.

Kegyeletes megemlékezéssel kezdődött Ahmed Eszmat Abdel-Megidnek, az Egyiptomi Arab Köztársaság külügyminiszterének hivatalos programja. Az egyiptomi diplomácia vezetője - aki Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására hétfőn a késő esti órákban érkezett Budapestre - megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén.

Ezután délelőtt a Külügyminisztériumban megkezdődtek a magyar-egyiptomi külügyminiszteri tárgyalások.

Várkonyi Péter és Ahmed Eszmat Abdel-Megid szívélyes légkörben véleményt cserélt a nemzetközi, a békével és biztonsággal összefüggő kérdésekről. Különös figyelmet fordítottak az európai helyzetre és a közel-keleti térségre. A külügyminiszterek kifejtették országaiknak a közel-keleti válság megoldására vonatkozó álláspontjait.

A két ország diplomáciájának vezetője a tárgyaláson áttekintette a magyar-egyiptomi államközi kapcsolatokat és fejlesztésük lehetőségeit.

A megbeszélésen részt vett Simonyi Ernő, hazánk kairói, valamint Abdel Moneim Atik, Egyiptom budapesti nagykövete.

Délután az egyiptomi külügyminiszter a Dunakanyar nevezetességeivel ismerkedett. Ezután Ahmed Eszmat Abdel-Megid találkozott a hazánkban tanuló egyiptomi diákokkal.

Este Várkonyi Péter díszvacsorát adott vendége tiszteletére a Külügyminisztérium vendégházában.

Kedden tartotta premierjét Debrecen új közlekedési eszköze: a trolibusz. Délelőtt avatták fel a megyeszékhely, s egyben az egész Tiszántúl első trolivonalát, amelyen egész nap ingyen utazhattak a kíváncsiak, s az egykori 19-es busz utasai. A trolibusz a vasútállomástól a Magyar Gördülőcsapágy Művekig közlekedik, naponta körülbelül húszezer utast szállít.

A város tanácsa 1983 augusztusában határozta el a hat kilométeres trolivonal megépítését, s 185 millió forintot irányzott elő a munkálatokra. Végül is kétszázmillió körüli összeget fizetett az Utibernek, a Közúti Építő Vállalatnak, a Létavértesi Építő, és Vegyesipari Szövetkezetnek, valamint a felső vezetéket is megépítő gazdának, a DKV-nak. A járat kocsijai szovjet gyártmányok.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_debreceni_troli_urban_lajos.jpgAz első útra indulnak a vendégek: Urbán Lajos közlekedési miniszter mögött dr. Ács István, a debreceni Városi Tanács elnöke és Sikula György, a megyei pártbizottság első titkára

A most lefektetett földkábelekre az újabb, a VII. ötéves terv elején indítandó járatok elsőként a mai 24-es, illetve 24/A buszvonalon - is rácsatlakoztathatók. S a gépház szintén képes ellátni árammal a később létesítendő új vonalakat.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_debreceni_troli_avatas.jpgA 2. trolibusz viszonylat avató ünnepsége a Névtelen (ma Boncz László) utca torkolatában

A város tömegközlekedés történelme 1884 októberében kezdődött - nem meglepő módon - lóvasúttal.

A gőzüzemű vontatás Debrecenben valósult meg először, a villamosközlekedés viszont más városokhoz képest csak jóval később indulhatott el Debrecenben (Budapest 1887., Miskolc, Szombathely 1897., Sopron 1900., Szeged 1908.), 1911 márciusában.

A II. világháború Debrecenben is felbecsülhetetlen károkat okozott. A hosszú ideig tartó szőnyegbombázásban elpusztult a közlekedési infrastruktúra nagy része. A helyreállítási munkák a háború után kezdődtek el.

A villamospálya teljes hosszúsága 1956 elejére elérte a maximumot, azaz a 36,2 km-t. A villamosközlekedésben néhány év alatt végbement látványos fejlődés ellenére, a város akkori vezetése a mellékvonalak megszűntetése mellett döntött. Először a pallagi és tüdőszanatóriumi vonalakon szűnt meg a közlekedés, 1970. március 31-én, majd 1971-ben felszámolták a 6-os számú, Arany Bika-Köztemető vonalat is. Az 5-ös számú, Hatvan utca-Nyulas vonalon 1973. szeptember 29-én közlekedett utoljára villamos, az utolsó 4-es számú vonal pedig, a Megyei Tanács-Vágóhíd között 1975. június 23-án szűnt meg.

A város vezetése - megértve az idő szavát - folyamatosan azon munkálkodott, hogy az ország második városa is beindíthassa az akkori modern kor járműhálózatát. A VI. ötéves terv kezdetén kirajzolódott a tömegközlekedés fejlesztése, bővítése egy új trolibuszüzem beindítása tekintetében. Ebben az időszakban napi szinten jelen volt és erősödött a közlekedés környezetre gyakorolt hatásának elemzése.

Az első trolibusz-vonal kiépítését a város 15 éves fejlesztési koncepciójához igazodva 1978. december 31-ei határidővel tervezték. A trolibusz a megszűnt 6-os villamos vonalán, az akkori Tótfalusi tér és a Köztemető főkapu között járt volna. A városi fejlesztési tervek összehangolásánál azonban későbbre tolták ennek megvalósítását.

Az első trolibuszjárat ünnepélyes avatása 1985. július 2-án történt meg. A vonal a 2-es járatszámot kapta, a 3-as számú trolibuszvonalat pedig 1988. október 3-án helyezte üzembe a DKV. A közlekedési vállalat akkor ZIU trolibuszokkal szállította az utasokat.

A Debreceni trolibuszok rekonstrukciója mintegy 20 évvel később történt meg. A DKV Zrt. felett a tulajdonosi jogokat gyakorló Vagyonkezelő Rt. Igazgatósága pályázatot írt ki 21 db, kéttengelyes, részben vagy teljesen alacsony padlós szóló trolibusz szállítására, amelynek egy része dízelaggregátoros önjáró üzemmódra is képes. A 2004. június 21-én, a Ganz Transelektro Közlekedési Részvénytársasággal kötött szerződésben a gyártó vállalta, hogy 2005. március 31-re első ütemben tíz Ganz Solaris Trollino 12 típusú járművet leszállít.

A trolibusz rekonstrukció I. ütemében megérkezett 10 darab jármű hivatalos és ünnepélyes átadása 2005. május 20-án történt meg. 2006 elején derült ki, hogy a trolibuszokat gyártó cég pénzügyi gondok miatt nem tudja teljesíteni a fennmaradó 11 trolibusz gyártását. A felszámolás alatt álló Ganz Transelekro Rt.-t a Ganz Skoda Zrt. vásárolta meg, aki 2007. november 28-ra leszállította a trolibusz rekonstrukció második ütemében a hiányzó, önjáró üzemmódra is alkalmas járműveket.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_debreceni_troli.jpgAz első debreceni troli

Moszkvában reggel megkezdődött a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának soros ülésszaka. A napirend elfogadása után a törvényhozás személyi kérdésekről döntött. Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöki tisztére Andrej Gromiko külügyminisztert javasolta. Indoklásában kifejtette, hogy 1977 óta az SZKP KB főtitkára, egyben az államfői posztot is betöltötte. Ebben az időszakban e két tisztség egy személlyel való betöltése indokolt volt. Most azonban a központi bizottság úgy ítélte meg, hogy az új feladatok megoldása, a párt- és állami tevékenységnek nemcsak tartalmi, hanem formai és módszerbeni módosítását is szükségessé teszi a legfelsőbb szinten éppúgy, mint a helyi szerveknél - mondottja Gorbacsov.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_legfelsobb_tanacs.jpgÜlésezik a Legfelsőbb Tanács

Gorbacsov a továbbiakban a különböző szintű tanácsok tevékenységének aktivizálásáról, hatáskörük és felelősségük növekedéséről beszélt.

A szovjet törvényhozás egyhangúlag elfogadta az SZKP KB főtitkárának előterjesztését, és az elnökség elnökévé választotta Andrej Gromikót. Ezután - ugyancsak egyhangúlag - az elnökség tagjává választották Mihail Gorbacsovot. A külügyminiszteri tisztségből távozó Gromiko helyére Nyikolaj Tyihonov, a minisztertanács elnöke Eduard Sevardnadzét, az SZKP KB PB tagját, a Grúz KP első titkárát javasolta. A törvényhozás egyhangúlag elfogadta az indítványt.

Losonczi Pál üdvözlete Andrej Gromikónak

Andrej Gromiko elvtársnak, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének.

MOSZKVA

Tisztelt Gromiko Elvtárs!

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa és a magam nevében szívből köszöntőm önt a Szovjet Szocialista Köztársaságaik Szövetsége Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökévé történt megválasztása alkalmából.

Népünk a Szovjetunió kiemelkedő vezetőjét, a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság és együttműködés őszinte hívét tiszteli önben. Szívből kívánunk önnek jó egészséget, további nagy sikereket a szovjet nép javára és közös céljaink, a szocializmus és a béke érdekében kifejtett sokoldalú, felelősségteljes tevékenységéhez.

Budapest, 1985. július 2.

LOSONCZI PÁL

a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke

A testület a továbbiakban a Legfelsőbb Tanács elnökhelyettesévé választotta Vlagyimir Orlovot, az Oroszországi Föderáció, valamint Jan Vagriszt, a Lett SZSZK Legfelsőbb Tanácsának elnökét.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_gromiko_tyihonov_gorbacsov.jpgMihail Gorbacsov főtitkár gratulál Andrej Gromikónak, akit az ország új államfőjévé választottak. Középen: Tyihonov kormányfő

A személyi döntések után a küldöttek meghallgatták Zija Nurijevnek, a minisztertanács elnökhelyettesének előterjesztését a környezetvédelemről és a természeti kincsek ésszerű felhasználásáról. Nurijev emlékeztetett az e téren eddig hozott törvényekre és az elért eredményekre. Megállapította ugyanakkor, hogy még korántsem mindenhol hajtják végre hiánytalanul a környezetvédelmi feladatokat. Különösen nagy a környezetszennyezés a fém- és kohóipari, építő- és vegyipari, valamint a villamos energetikai üzemeknél. Olyan minőségileg új technológiákra van szükség, amelyek nemcsak alapanyagot takarítanak meg, hanem csökkentik a káros melléktermékek mennyiségét is. A szónok hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát a környezetvédelemben.

Délután a szovjet törvényhozás két háza külön-külön ülésen folytatta munkáját, személyi kérdésekről határoztak, majd a környezetvédelemről előterjesztett jelentést vitatták meg. A szövetségi tanács külügyi bizottságának elnökévé választotta Jegor Ligacsovot, az SZKP KB PB tagját, a KB titkárát. A törvény-előkészítő bizottság elnöke Nyikolaj Rizskor, az SZKP KB PB tagja, a KB titkára lett.

A szovjet parlament holnap folytatja munkáját, napirendjén szerepel a legfőbb ügyészi beszámoló megtárgyalása is.

Erich Honecker, az NSZEP főtitkára, államfő Berlinben találkozott Georges Marchais-val, a Francia Kommunista Párt főtitkárával.

A wiesbadeni amerikai katonai kórház vezető főorvosa sajtóértekezletén bejelentette: a 24 órás alapos orvosi vizsgálaton megállapították, hogy mind a 39 túsz egészséges, s a viszontagságokat a körülményekhez képest jó állapotban vészelte át. Így lehetőség nyílt az eredetileg szerdára tervezett hazautazás előbbre hozatalára - jelentette ki az amerikai főorvos.

A volt túszok 29 főnyi csoportja a kora délutáni órákban hazaindult. Amint Wiesbadenben közölték, a többiek nem kívántak a csoporttal tartani, s maguk gondoskodnak hazajutásukról. Az első csoport - helyi idő szerint - kedd este érkezik a Washington melletti Andrews légi támaszpontra, ahol Reagan elnök fogadja őket.

 

A két héttel ezelőtti Air India-katasztrófához hasonlót okozhatott volna az a pokolgép, amely hétfő este robbant fel a római Fiumicino repülőtéren, a csomagszállító szektorban. A merénylet következtében huszonketten sebesültek meg, hárman súlyosabban. Valamennyien repülőtéri alkalmazottak. A hatóságok szerint a robbanásnak azért nem voltak súlyosabb következményei, mert a dolgozók egy része éppen vacsorázott, és nem tartózkodott a környéken.

Mivel eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett, hogy vállalja az akciót, továbbra is csak feltételezések vannak az elkövetők kilétét illetően. Ez annál is inkább bizonytalan, mivel a robbanás szétzúzta a körzetében levő csomagokat, és nem tudták pontosan megállapítani azt sem, hogy melyik rejtette magában a pokolgépet, amelyet az egyik feltételezés szerint egy Madridba tartó gépre akartak feljuttatni. A másik változat szerint a célpont ismét indiai repülő volt.

A csomagok maradványai között olyan repülőcímkéket találtak, amelyeket általában közel-keleti járatokon használnak. A csomagok egy része néhány órán át a tranzitváróban volt. Egyebek között erre építik azt a teóriát, mely szerint valamelyik szélsőséges iszlám szervezet hajtotta végre az akciót. Az sem kizárt, hogy összefüggés van a robbantás és a madridi terrorcselekmények között. Elképzelhető, hogy szikh terroristáik állnak a merénylet mögött.

Egy halott és huszonnyolc sebesült áldozata van a Madrid központjában levő brit és jordániai légitársaság irodái ellen végrehajtott terrorista támadásoknak. A légitársaságok irodáiban elhelyezett pokolgépek öt perc időkülönbséggel robbantak, és pánikot keltettek a főváros legforgalmasabb utcájában.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_madridi_merenylet.jpgEz maradt a British Airways madridi irodájából a bombarobbanás után

A brit légitársaság irodája felett a TWA amerikai légitársaság plakátja függött, ezért a merénylet után elterjedt a híre, hogy a robbantások kapcsolatban állnak a TWA eltérített gépén zajlott túszdrámával.

A terroristák először pokolgépet helyeztek el a légitársaságok irodáiban, majd tüzet nyitottak a bejárati ajtóra, végül kézigránátot dobtak az egymástól alig 300 méterre levő helyiségekbe. A merényletek sebesült áldozatait a közeli kórházakba szállították, és egyikük - egy spanyol nő - röviddel ezután belehalt sérüléseibe. A 28 személy közül öt állapota súlyos. A merénylet elkövetését eddig egyetlen terrorista csoport sem ismerte el. A madridi rendőrség körözi a tetteseket, akik elmenekültek a helyszínről.

George Bush amerikai alelnök befejezte kétnapos franciaországi hivatalos látogatását, és nyugat-európai kőrútjának utolsó állomására, Londonba érkezett.

Bush Párizsban a terrorizmus elleni harcról, az új amerikai katonapolitikai kezdeményezésekről és a nyugat-európai haditechnológiai együttműködés elgondolását tartalmazó, úgynevezett Eureka-tervről tárgyalt Mitterrand elnökkel, Fabius kormányfővel, Dumas külügy- és Hernu hadügyminiszterrel.

Az amerikai alelnök elutazása előtt Párizsban egy sajtókonferencián kijelentette, hogy a túszügy nem fogja módosítani az Egyesült Államok közel-keleti politikáját vagy az Izraelhez fűződő szövetségesi kapcsolatait. Ezt azért tartotta szükségesnek leszögezni, mert több hírmagyarázó úgy vélekedett, hogy a túszügy az amerikai-izraeli kapcsolatok némi romlásához vezethet.

A tel-avivi vezetés ugyanis vonakodott döntést hozni a libanoni foglyok szabadon bocsátásának ügyében, s ez visszatetszést keltett az Egyesült Államokban.

A világűrbe bocsátották Francia Guyanából egy Ariane-1 rakéta segítségével a Giotto űrszondát. A Giotto parkolópályára állt, majd innen indul tovább a világűrbe, hogy 1986 márciusában ötszáz kilométerre közelítse meg a Halley-üstököst. A kísérlet a nyugat-európai országokat tömörítő Európai Űrkutatási Hivatal vállalkozása.

A Halley-üstökös esedékes látogatása volt egyébként az az esemény, amely az automata szondákra nézve ínséges években komolyan mozgatta meg az űrkutatókat (igaz a NASA-t nem). A szovjeteknek VEGA-1 és VEGA-2 néven két szondájuk is indult kettős küldetéssel: a Vénuszhoz és az üstököshöz. A japánok a Suisei és a Sakigake szondákat indították. A világ első üstökösmag-fotóját a Vega-1 szállította 1986. március 4-én, a legközelebbi megközelítés - 605 kilométerre a magtól - pedig a Giottoé volt 1986. március 14-én.

Kiterjesztett küldetésén, 1992. július 10-én megközelítette a Grigg-Skjellerup üstököst.

Fedélzetén tíz műszer volt: egy kamera, három tömegspektrométer, két plazmaanalizátor, pordetektor, fotopolariméter, magnetométer és egy részecskedetektor.

A szondát Giotto di Bondone 12-13. századi itáliai reneszánsz festőművészről nevezték el. Az ő A királyok imádása című freskóján (pPadova Scrovegni-kápolna) egy üstökös látható az istálló felett betlehemi csillagként. A festmény 1303 és 1305 között készült, a Halley-üstökös 1301-es visszatérése inspirálhatta.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_giotto_halley.jpgA Giotto fényképe a Halley-üstökösről, aznap, amikor mi 3:0-ra vertük Braziliát a Népstadionban

Ronald Reagan amerikai elnök jogi és diplomáciai lépéseket rendelt el a bejrúti repülőtér elszigetelésére - közölték a washingtoni külügyminisztériumban.

A közlemény szerint az Egyesült Államok - az esetleges újabb terrorcselekményeket megakadályozandó -, felfüggeszti a PANAM és a TWA repülőgép-társaság Bejrútba közlekedő utas- és teherszállító járatait. Egyúttal megtiltja a libanoni székhelyű MEA légitársaságnak, hogy járatai az Egyesült Államokba repüljenek.

Az egyébként egymással szemben álló libanoni politikai csoportok azonos hangon, tiltakozással reagáltak a Washington által bejelentett megtorló intézkedésre. Karami libanoni kormányfő rádiónyilatkozatban ítélte el a washingtoni döntést.

Heves harcokról érkeztek jelentések az iraki-iráni frontról. Az IRNA iráni hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni csapatok hajnalban a front déli szakaszán iraki állásokat semmisítettek meg, s több száz iraki katonát harcképtelenné tettek.

A Tokióban tartózkodó Hasemi Rafszandzsani, az iráni parlament elnöke ismét kifejtette kormányának azt az álláspontját, hogy Teherán csak abban az esetben hajlandó tárgyalni Bagdaddal a csaknem öt éve tartó háború befejezéséről, ha az iraki kormány elismeri, ő a felelős a háború kirobbanásáért, és elmozdítják Szaddám Huszein iraki elnököt.

Az iraki katonai parancsnokság közleménye szerint kéthetes szünet után az iraki légierő ismét polgári célpontok ellen intézett támadást. Iráni közlés szerint az iraki gépek egy kurd menekülttábort bombáztak Irán északnyugati részén. Az iraki katonai közlemény beszámolt arról is, hogy az iráni légierő a front középső szakaszán levő Mandali iraki várost bombázta.

Daniel Ortega, nicaraguai elnök bejelentette, hogy hivatalos választ kapott Luis Alberto Monge Costa Rica-i elnöktől arra a javaslatára, amelyben kétoldalú tárgyalásokat javasolt a két ország között meglevő vitás kérdések rendezésére.

Nicaragua korábban azt javasolta déli szomszédjának, hogy hozzanak létre fegyvermentes övezetet a két ország határán. Costa Rica eddig elutasította a nicaraguai javaslatot azzal az indokkal, hogy az országnak nincs hadserege, így Nicaraguát nem fenyegetheti katonai támadással. Köztudomású azonban, hogy jelentős ellenforradalmi csoportok kapnak utánpótlást Costa Rica területéről, illetve ide vonulnak vissza nicaraguai akcióik után.

Ortega beszédében aláhúzta: az Amerikai Államok Szervezetének vizsgáló bizottsága által a néhány héttel ezelőtti nicaraguai-Costa Rica-i határincidensről készített jelentés megállapítja, hogy Costa Rica-i területről behatolnák ellenforradalmárok Nicaraguába, valamint azt is, hogy az említett incidens során nem nicaraguai területről tüzeltek a Costa Rica-i járőr tagjaira.

A nicaraguai vezetés tárgyalási készségét jelzi az a tény is, hogy Managua - a hondurasi kormány és az ENSZ menekültügyi bizottságának kérésére - lépéseket tett azért, hogy mielőbb hazatérhessen az a tízezer miszkitó és szumo indián őslakos, aki jelenleg hondurasi menekülttáborokban él.

július 3.

Az egyiptomi diplomácia vezetőjét, Ahmed Eszmat Abdel-Megidet, az Egyiptomi Arab Köztársaság külügyminiszterét fogadta Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Óvári Miklós, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_lazar_gyorgy_ahmed_eszmat_abdel_megid.jpgLázár György és Ahmed Eszmat Abdel-Megid találkozója

Ahmed Eszmat Abdel-Megid tárgyalt Várkonyi Péterrel, és találkozott Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel.

A magyar vezetőkkel folytatott szívélyes, őszinte légkörű megbeszéléseken véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről. Kifejezték országaik szándékát, hogy a jövőben is tevékenyen hozzájárulnak a világ békéjének és biztonságának megszilárdításához, a leszerelés ügyéhez és a nemzetközi együttműködés erősítéséhez. A tárgyalásokon nagy figyelmet fordítottak a közel-keleti térségre. A válság rendezéséhez vezető út eltérő megítélése ellenére egyetértettek abban, hogy a közel-keleti béke mielőbbi helyreállítása egyaránt szolgálná a nemzetközi biztonság és a térség népeinek érdekeit.

Az egyiptomi külügyminiszter és magyar tárgyaló partnerei áttekintették a Magyar Népköztársaság és az Egyiptomi Arab Köztársaság kapcsolatait, és megelégedéssel állapították meg, hogy azok az utóbbi időben kedvezően fejlődnek, s további lehetőségek vannak szélesítésükre, főként a gazdasági együttműködésben.

Ahmed Eszmat Abdel-Megid hivatalos egyiptomi látogatásra hívta meg Várkonyi Pétert, aki a meghívást köszönettel elfogadta.

Grósz Károlynak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Budapesti Pártbizottság első titkárának elnökletével kibővített ülést tartott a Budapesti Pártbizottság. Az ülésen részt vettek a kerületi pártbizottságok első titkárai és a pártbizottság osztályvezetői. A testület Jassó Mihály titkár előterjesztésében tájékoztatót hallgatott meg a Központi Bizottság június 26-i üléséről.

Ezután a fővárosi gazdálkodószervezetek 1985. első öt hónapi eredményeit és a további feladatokat ismertette Köteles Zoltán titkár.

Moszkvában este Vlagyimir Lomejko, a külügyminisztérium szóvivője a szovjet kormány nevében - a washingtoni bejelentéssel egy időben - tájékoztatta a sajtót, hogy kölcsönös szovjet-amerikai megegyezés alapján november 19-én és 20-án Genfben Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára találkozik Ronald Reagan elnökkel. Lomejko egyúttal bejelentette, hogy október 2. és 5. között Mihail Gorbacsov Francois Mitterrand meghívására hivatalos látogatást tesz Franciaországban.

Újságírók kérdéseire válaszolva a külügyi szóvivő elmondotta, hogy a megfelelően előkészített felső szintű találkozókat mindkét fél fontosnak tartja a kétoldalú kapcsolatok terén éppúgy, mint a nemzetközi helyzet alakulása szempontjából. A mostani bejelentést a csúcstalálkozóról hosszas konzultációk előzték meg, amelyeken megállapodtak a megbeszélések időpontjáról és helyéről. - A napirendről - mondotta Lomejko - a későbbiekben, diplomáciai csatornákon keresztül egyeznek meg. A tárgyalásokon szó lesz a két felet leginkább érdeklő témakörökről, így az atomháború veszélye elhárításának kérdéseiről, a fegyverkezés megállításáról a földön, és megakadályozásáról a világűrben. A Szovjetunió abból a feltételezésből indul ki - tette hozzá Lomejko -, hogy mindkét fél érdekelt a találkozóban, annak megfelelő előkészítésében.

A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az amerikai „csillagháborús” tervek feltétlenül kihatnak a Genfben folyó fegyverzetkorlátozási tárgyalásokra, amelyeken a januári megállapodás szerint a szorosan összefüggő kérdéscsoportokat, így a kozmikus fegyverkezés megakadályozását is, együttesen kell megvitatni.

Lomejko elmondta, hogy a szovjet-amerikai kapcsolatok normalizálását egy sor kölcsönös konkrét lépés elősegíthetné. Megegyezhetne például a két nagyhatalom az atomkísérletek teljes beszüntetéséről. A Szovjetunió kész kölcsönös alapon moratóriumot hirdetni az atomrobbantásokra augusztus 6-tól, a hirosimai katasztrófa 40. évfordulójától - jelentette ki Lomejko. - A Szovjetunió korábbi dátumba is beleegyezne, ha erről születne megegyezés.

A szovjet kormány hajlandó továbbá a két ország európai középhatótávolságú rakétái telepítésének végleges leállítására is. A Szovjetunió ezen a téren már egyoldalú moratóriumot hirdetett novemberig. A szovjet fél - tette hozzá - üdvözölne egy kölcsönös kötelezettségvállalást arról, hogy sem a Szovjetunió, sem az Egyesült Államok nem vet be elsőként nukleáris fegyvert. - Készek vagyunk minden, a kölcsönös érdekeknek megfelelő lépésre a béke és biztonság megóvásáért. Ezt egyoldalú lépéseink és kezdeményezéseink is bizonyítják - húzta alá Lomejko.

A Kremlben ülést tartott a szovjet Legfelsőbb Tanács Elnöksége. Az ülésen felszólalt Mihail Gorbacsov, Andrej Gromiko és Vaszilij Kuznyecov.

A részvevők megelégedéssel fogadták a központi bizottság júliusi ülésének útmutatásait, valamint a szovjet parlament szerdán véget ért ülésszakának határozatait. Ezek célul tűzik ki egy olyan politikai irányvonal kibontakoztatását, amelynek célja a társadalmi és a gazdasági fejlődés meggyorsítása a tudományos és műszáki eredmények alapján, a szocialista demokrácia tökéletesítése, a fegyelem, a szervezettség és a rend megszilárdítása, valamint a tömegek aktivizálása a feladatok megvalósítására.

A szovjet törvényhozás felhívta a tanácsok figyelmét, hogy működjenek közre a dolgozók igényeinek és szükségleteinek minél teljesebb kielégítésében, az élelmiszerprogram megvalósításában, a közszükségleti cikkek gyártásának szervezésében, a szociális kérdések megoldásában.

Bush amerikai alelnök nyugat-európai kőrútjának hetedik és egyben utolsó állomásán, Londonban, Thatcher miniszterelnök asszonnyal a kelet-nyugati kapcsolatokról, ezen belül a genfi tárgyalásokról is eszmecserét folytatott. A találkozón szó volt a szovjet-amerikai csúcstalálkozó kilátásairól is.

A libanoni Tyr városába érkezett szerdán az a háromszáz síita „hadifogoly”, akit a nap folyamán bocsátottak szabadon az izraeli hatóságokaz izraeli Atliti börtönből.

A foglyokat autóbuszokkal szállították a Dél-Libanont az ország többi részétől elválasztó, Izrael által önkényesen kinyilvánított úgynevezett biztonsági zóna határára, ahol átadták őket a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek. A Vöröskereszt autóbuszain Tyrbe érkező háromszáz libanoni hazafit ünneplők százai fogadták.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_palesztin_foglyok.jpgA szabadon engedett foglyok elhagyják a börtönt

Nabih Berri, a libanoni síiták vezetője, üdvözölte a háromszáz libanoni szabadon bocsátását, hozzátette azonban, hogy nincs ok a lelkendezésre addig, amíg Izrael szabadon nem bocsátja a többi libanoni foglyot, és nem vonja ki csapatait a megszállva tartott libanoni területekről.

Mint emlékezetes, a TWA amerikai légitársaság Boeing-727-es utasszállító gépének elrablói a több mint két héten át túszul tartott 39 amerikai utas elengedéséért cserébe 735, törvénytelenül Izraelbe hurcolt és az Atliti börtönben fogva tartott libanoni hazafi szabadon bocsátását követelték. Tel-Aviv és Washington továbbra is azt hangoztatja, hogy a háromszáz libanoni hazafi szabadon bocsátásának nincs köze a vasárnap lezárult túszügyhöz.

Az amerikai hatóságok megvizsgálnak minden jelentősebb külföldi polgári repülőteret abból a szempontból, hogy elég biztonságos-e, és ha nem tartják annak, esetleg bojkottal sújtják - adta értésre szerdai, fenyegető hangú televíziós nyilatkozatában Elisabeth Dole amerikai közlekedési miniszter.

- Ahol úgy érezzük, hogy a biztonság nem éri el a kívánt szintet - az általunk vagy a nemzetközi polgári repülésügyi szervezet által megkövetelt mértéket -, ott pótlólagos intézkedéseket fogunk sürgetni. Tájékoztatjuk az érintett kormányokat arról, hogy mit kellene tenniük. Ha bizonyos ésszerű határidőn belül ezt nem teszik meg, akkor megvan a jogi lehetőségünk arra, hogy elérjük: polgári repülőgépeink ezekre a repülőterekre ne szálljanak le, vagy hogy bizonyos gépek ne szállhassanak le az Egyesült Államokban - mondta a miniszter asszony.

A TWA amerikai légitársaság repülőgépének eltérítésére hivatkozva Washington már elrendelte a bejrúti repülőtér bojkottját.

Heves harcok dúltak az iraki-iráni fronton, az összecsapásokról a hírügynökségek egymásnak ellentmondó jelentésekben számoltak be.

Az IRNA iráni távirati iroda szerint az iráni csapatok kora hajnalban támadást kezdtek a front déli szakaszán, Fakkeh város közelében. Az előrenyomulás során az iráni hadsereg egységei harmincöt iraki katonát megöltek, hatvanöt pedig megsebesítettek.

Az iraki katonai parancsnokság közleménye arról számol be, hogy az iraki csapatok ezt a támadást visszaverték, és egyúttal ellentámadást indítottak a front déli részén az iráni állások ellen. A harcokban harminckét iráni katonát tettek harcképtelenné.

Autószalon nyílt meg a francia és a nyugatnémet autógyárak éles versenyének jegyében Sanghajban. A legjelentősebb japán gyártók ugyanakkor távol maradtak Kína eddigi legnagyobb szabású, nemzetközi járműbemutatójától. A kiállításon 22 állam 240 vállalata képviselteti magát, köztük tizenöt amerikai, 48 nyugatnémet és 29 francia cég.

A kiállítás alatt a Mogürt Külkereskedelmi Vállalat és ipari partnerei 60 millió svájci frank értékű szerződést kötöttek kínai partnerükkel, a China National Machinary Import and Export Co. céggel. A megállapodás alapján még ebben az évben ezer autóbuszalvázat és fenékvázat szállít a Mogürt Kínába, és hosszú idő után először autóbuszokat is exportál: kétszáz Ikarus 256 típusú luxus távolsági, légkondicionált járművet.

New Yorkban összeült az Indiai-óceán helyzetével foglalkozó különleges ENSZ-bizottság.

Az ülés részvevői megbeszéléseket folytatnak egy nemzetközi konferencia összehívásáról, amely az Indiai-óceán békeövezetté nyilvánításának lehetőségéről tárgyalna.

A különleges bizottságnak az a feladata, hogy a lehető leghamarabb befejezze az ENSZ-közgyűlés által 1986 elejére előirányzott konferencia előkészítő munkálatait.

Az amerikai mozik bemutatják a Vissza a jövőbe című amerikai sci-fi-filmvígjátékot, amely az azóta legendássá vált trilógia első része. A 19 millió dollár költségvetésű film az évtizedek alatt bőven behozta az árát, cikkünk írásakor közel 400 millió dollár bevételt termelt. A filmet végül két évvel később, 1987 októberében a magyar mozikban is bemutatták.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_vissza_a_jovobe.jpgDoki és Marty (Christopher Lloyd és Michael J. Fox)

A film pár érdekessége:
A film ötlete Bob Gale fejéből pattant ki, aki szüleinél látogatóban megtalálta édesapja egyik középiskolai évkönyvét. Azt lapozgatva jutott eszébe, milyen érdekes lenne saját édesapjával egyidősen iskolába járni, barátkozni vele, megismerni, így a megalkotott sztoriban lényegében saját álmát élte meg, ezért is figyelt minden apró részletre.

Az Universal Studios vezetőségének első körben nem tetszett a film címe. Azt mondták, eddig bármelyik film, amelyiknek a címében szerepelt a jövő, erősen leszerepelt, így ők javasoltak egy újat, ami Spaceman From Pluto lett volna. Szerencsére Bob Gale egy pillanatig nem gondolkozott a válaszon, azt mondta, hogy az ő filmjével majd más lesz a helyzet, és igaza is lett. Apró érdekesség, hogy a magyar cím tökéletes tükörfordítás, nem adtak neki mást, ami egyébként jellemző a hazai film és szinkroniparra.

Negyvenszer dobták vissza a film terveit több stúdióból, mielőtt a Universal megvásárolta volna a jogokat. A Disney-nél is járt a szkript, de náluk nem ment át a rostán az a részlet, hogy saját édesanyja beleszeret Marty-ba és meg is csókolja 1955-ben. A világ a Disney-nél is sokat változott, a Star Wars jogait gond nélkül felvásárolták, pedig az eredeti trilógiában is van hasonlóan kifogásolható szál, amikor Luke és Leia csókolóznak, pedig testvérek.

Eredetileg az időgép egy hűtőszekrény lett volna és az időutazáshoz nukleáris robbanásra lett volna szükség. Ehhez Marty-nak Nevadába kellett volna utaznia, hogy egy katonai gyakorlatra beosonva juthasson vissza 1985-be. Túl költséges lett volna a Universal számára és szerencsére volt is jobb ötlete Bob Gale-nek az autóval. A hűtő ellen szólt az is, hogy a gyerekek esetleg Marty bőrébe bújnának majd és bezárkóznának otthon a hűtőkbe, ami veszélyes.

A hűtőszekrényes nukleáris robbanásos jelenet annyira tetszett George Lucasnak és Steven Spielbergnek, hogy eltették későbbre. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságához használták csak fel.

Miért pont a DeLorean? Egy már nem létező márka autóját használni jogilag kicsit egyszerűbb, és valljuk be, keresve sem találhattak volna futurisztikusabbat. A DeLorean Motor Corporation 1982-ben csődbe ment, a vezért drogügyletbe és ezzel a vesztébe kergették. A film megjelenése után John DeLorean köszönőlevelet küldött Bob Gale-nek, hogy az ő autóját használta, lényegében kultuszt épített köré.

Lehetett volna Ford Mustang is, ha a Universal érdekei érvényesülnek, de Bob Gale ezt sem hagyta. A film tervezési fázisában a stúdió termékelhelyezésért felelős osztálya kapott egy ajánlatot a Fordtól, hogy akkori áron 75 000 dollárt fizetnének, ha Mustang szerepel a filmben. Erre Bob Gale csak annyit válaszolt, hogy "Brown Doki nem jár Mustanggal."

Marty szerepére már az első tipp is Michael J. Fox volt, de a Vissza a jövőbe tervezett forgatása egybeesett egy éppen futó és nagyon sikeres tévés sorozatának forgatásaival. Ezért új színészt kerestek, Eric Stoltz lett a befutó, akivel számos jelenetet fel is vettek, de messze volt a teljesítménye attól, amit Bob Gale elképzelt.

Michael J. Fox reggeltől estig forgatott, egy interjúban elmesélte, hogy az a kábé három hónap úgy nézett ki, hogy egy sofőr felvette a házánál reggel 9-kor és bevitte a Family Ties forgatására, majd délután 5-kor hazavitte. 6-ra érkezett egy másik sofőr, aki elvitte a Vissza a jövőbe forgatására, ahol napkeltéig dolgoztak, majd hazavitte, és kezdődött elölről. Egy idő után kulcsot adott a sofőröknek, hogy menjenek be, ébresszék fel és tegyék be az autóba.

A színészek mind imádták a forgatást és a filmet is, kivéve a Marty apját alakító Crispin Glovert. Hozzájuk képest magának való, zárkózott, fura figuraként jellemezték, és ő sem érezte magát jól a szerepében, ettől függetlenül a szerep, amit játszott, hibátlanul illik a filmbe. Glovernek nem tetszett az első rész befejezése, szerinte az, hogy a McFly család tehetőssé válik és sikeressé, ezzel boldogabbá, mint korábban, nem jó üzenet. A folytatásért irreálisan nagy gázsit kért, amit nem fizettek ki neki, ezért nem is szerepel a második és harmadik részben.

Dublőrrel és már leforgatott jelenetekkel helyettesítették Crispin Glovert a folytatásban. Jeffrey Weissman, az elmaszkírozott színész sem élvezte túlzottan a helyzetet, a forgatás alatt nehezen akarták megtanulni a nevét, Lea Thompson például csak úgy emlegette, hogy "a Crispint játszó srác".

A film zenéjét Alan Silvestri szerezte, de számos jellegzetes dallamért Huey Lewis volt a felelős. Annyira szerette a filmet, hogy szerepelni is akart benne, és akadt még hely. A film elején ő állítja le Marty-t a hangosbeszélővel a tornacsarnokban azzal, hogy túl hangosak. A jelenet pikantériája, hogy Marty épp az ő egyik dalára nyúzza a gitárt.

Kevesen tudják, hogy Doki és Marty honnan ismerik egymást. Egy interjúban Bob Gale elárulta, hogy az előtörténet szerint, ami már nem fért volna bele a filmbe, Marty betör Dokihoz 14-15 évesen és annyira elámul azon, amiket lát, hogy megfeledkezik magáról, ám Doki közben hazaér. Dokinak tetszik, ahogy a srác imádja a találmányait és állást ajánl neki, a segédje lehet, pakolásszon, rendezkedjen és viselje gondját Einsteinnek.

Einstennek hívják az 1985-ös Doki kutyáját, ám eredetileg az őrült tudós imidzshez csimpánz volt az elképzelés háziállatnak. Maradjunk annyiban, hogy nem passzolt volna a sztoriba. Miért pont 88 mérföldes sebesség? Az interneten többféle ötlet született már rá, amikből a legnépszerűbb, hogy ha létezik féreglyuk, akkor pont ez a legalacsonyabb tempó, amivel még épp átérünk rajta, ameddig nyitva van. A valóság az, hogy az alkotók szerint kellően jól mutat a sebességmérőn a 88.

A film részleteinek egyik érdekessége, hogy az első időutazáskor Marty a Twin Pines Mall parkolójába érkezik Dokihoz, majd visszatérve 1955-be, az akkor ott álló Peabody farmon lekaszál kettőből egy fenyőt, amik egymás mellett állnak. A film végén, ismét 1985-ben, ismét ugyanabban a JC Penny parkolóban viszont a hirdetőtábla már Lone Pines Mall-t ír.

Hasonló apró összefüggést láthatunk a film elején Doki laborjában is, ahol az órák között egy képen egy óra percmutatóján kapaszkodó kis figura szerepel. Ezt a mutatványt később Doki is bemutatja az óratornyon. A jelentősége egy egyszerű utalás és főhajtás egy 1923-as némafilm, a Safety Last! előtt, melyben a híres amerikai színész, Harold Lloyd szerepelt. Érdekes részelt, de a Dokit alakító Christopher Lloyddal csupán névrokonok.

Számtalan korabeli és eredeti cégér jelenik meg a trilógiában, a díszlet színes és nagyon valósághű, de csak egyetlen olyan van, ami mindegyikben megjelenik. A Statler név először a Toyota pickup oldalán tűnik fel, a második részben a Statler vállalja az autók repülőképessé alakítását a hirdetés szerint, de még a vadnyugaton is találkozunk Joe Statler nevével, aki lovakat árul.

A hanghatások kedvéért egy picit feltuningolták a DeLoreant, de csak utómunkával. Saját V6-os motorja nem szólt elég morcosan, egy klasszikus amerikai V8-as hangját keverték rá.

Hat DeLoreant használtak fel a forgatáshoz. Egyet a végén megsemmisít az elzúgó (két vagonos) tehervonat, ami meg sem áll, kettő eltűnt a forgatás után, jelenleg három pontos helyét és tulajdonosát ismerjük.

A harmadik részben használt autó egy bogár alvázra épített buggy volt, hogy bírja az úttalan használatot és a menekülést az indiánok elől. Ez került elő legutoljára borzalmas állapotban a forgatás után, súlyos összegekért helyreállították, és most ez az egyetlen eredeti autó, ami magánkézben van. A két másik eredeti a Universal tulajdona, az elsőszámú autó a Petersen autómúzeumban van kiállítva.

A film bakijai közé tartozik az első időutazás snittjeinek részletessége. Ha alaposan figyelünk, a sebességmérőt háromszor mutatják, mindegyik alkalommal más futásteljesítményt láthatunk.

Bár a film részletei sokszor beleköthetetlenek, akik a zenei világban mozognak, láthatnak nem odaillő kelléket. 1955-ben, amikor Marty a Johnny B. Goodot játssza, egy Gibson ES-345 húrjait tépi, amit 1958-ban mutattak csak be. Apró érdekesség, hogy Michael J. Fox csak a film kedvéért tanult meg gitározni, hogy hitelesebb legyen, de a felvételen nem ő játszik, ahogy hangját is dublőr, Mark Campbell adta.

Amikor Marty beöltözik sugárvédő öltözetbe, hogy Darth Vaderként az apjára ijesszen, walkmanjébe betesz egy kazettát, amin Edward Van Halen neve szerepel. A Vah Halen zenekar ügynöksége nem engedte, hogy használják az együttes nevét, de a banda frontembere beleegyezett, hogy az övét ráírhatják, mert azzal ő rendelkezik.

Igyekeztek tökéletesen hozni, amit csak lehetett, így a második részben, amikor 1955-ben az idős és a fiatal Biff az autóban hallgatják a rádiót, ott az eredeti, valóban megtörtént meccset közvetíti a rádió.

Az óratornyot és Hill Valley főterét díszletként rakták össze a Universal Studios területén és más filmekhez is felhasználták később, például a 2003-as Jim Carrey főszereplésével készült Minden6óban.

A színészgárda tekintetében későbbi sikeres, akkor még szárnyait bontogató szereplővel is találkozhatunk a trilógiában. A második részben például, amikor Marty belép a bárba, odalép két kisfiúhoz, akik a játékgépet üzemelik be éppen. Közülük az egyik Elijah Wood, a későbbi Gyűrűk ura Frodója, ez volt az első filmes szereplése.

A harmadik részben feltűnik egy ismert zenekar, a ZZ Top, akik a Doubleback-et játsszák erősen áthangszerelt változatban. A forgatáson annyira jól érezték magukat, hogy random koncertet adtak a stábnak, amíg egy rossz lámpa miatt leállt a forgatás kis időre. Billy Gibbons saját könyvében ír róla, hogy a szünetben Michael J. Fox kérdezte meg tőlük, nem játszanák-e el a Hey Good Lookin-t, két órával később még mindig jammelt a banda.

Láthatunk még ismert zenészt a második részben. A Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea játssza a Needles, Marty jövőbeli főnökének szerepét.

2015. október 21. Marty ezen a napon érkezett meg a jövőbe, ami nekünk már sajnos a múlt. Ezen a napon a rajongók szerte a világon tematikus Marty váró bulikat szerveztek a film tiszteletére, Magyarországon pedig több mozi is műsorra tűzte a trilógia első részét.

Bár a film eredeti hangja, dialógusai és a színészi játék is fantasztikus, a magyar szinkronos verzió is megállja a helyét a szinkronszínészeknek köszönhetően. Rudolf Péter, Marty hangja korábban egy interjúban elárulta, hogy Rajhona Ádámmal (Doki) nem ismerték a sztorit előre. A hangfelvétel alatt látták először a filmet és élték meg először a sztorit, amit annyira élveztek, hogy alig bírták abbahagyni a munkát. Már csak ezért is érdemes az eredeti szinkronos verziót nézni, mivel később újraszinkronizálták a jobb minőség miatt.

Az első film végén látható To Be Continued… felirat a moziban nem volt látható, ez csak a VHS kazettákra került rá, mivel a premier után egyeztek meg csak a folytatásról. A harmadik film végére is került szöveg, a The End, ami szerencsére kizárja, hogy bármiféle modern kori folytatással készüljön esetleg negyedik rész.

Az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan neve felmerül a filmben, és Doki nem épp jól vélekedik róla. Az elnök mégis annyira szerette a filmet, hogy szerepelni akart benne, rá is írták az 1885-ös Hill Valey elnökének szerepét, végül ez meghiúsult. Reagan viszont nem felejtette el az alkotók kedvességét, az egyik állami ülésen szónoklatába belecsempészte a híres mondatot: "Where we're going, we don't need roads (Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra)."

Az első rész vége és a második rész eleje ugyanazzal a jelenettel kezdődik. Vagy mégsem? A Jennifer Parkert játszó Claudia Wells nem vállalta a második és a harmadik részt, de az első már a mozikban volt. Az első részt is ugyanazzal szerették volna kezdeni, ezért a teljes jelenetet leforgatták újra Elizabeth Shue-val.

július 4.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén tájékoztatót hallgatott meg a KGST 40. ülésszakáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. Utasította az illetékes minisztereket, az országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy biztosítsák a feladatok szervezett és összehangolt végrehajtását.

A Minisztertanács jelentést kapott a zöldség- és gyümölcstermelés növelését, a forgalmazás javítását szolgáló program végrehajtásának helyzetéről. Megállapította, hogy a program megvalósítása egyelőre részleges és lassú. Felhívta az érintettek figyelmét, gyorsítsák meg az előírt feladatok végrehajtását, és tegyenek intézkedéseket a szervezettebb forgalmazási feltételek kialakítására.

Világszerte nagy érdeklődéssel és megelégedéssel fogadták azt a bejelentést, hogy Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan az idén novemberben Genfben találkozik egy mással.

A bejelentés kapcsán az APN politikai szemleírója hangsúlyozza, hogy a szovjet-amerikai csúcstalálkozó tárgyát képező konkrét kérdéseket a két állam vezetői maguk határozzák meg, és ezzel kapcsolatban korai lenne még találgatni, de az tény, hogy a kulcskérdés a fegyverkezési hajsza beszüntetése. Ezen a téren pedig nem lehet elvitatni a Szovjetuniótól azt a következetességet és jó szándékot, amellyel az elfogadható megállapodások útját egyengette és egyengeti.

Ma még nem tudni - hangoztatja a kommentár -, hogy novemberig hogyan alakulnak az atom- és űrfegyverekről folytatott genfi tárgyalások. Közismert azonban az a szovjet javaslat, hogy a tárgyalások időszakára mindkét hatalom mondjon moratóriumot a csapásmérő űrfegyverek létrehozására, a velük kapcsolatos kutatásokra, kipróbálásukra és hadrendbe állításukra, hogy szüntessék be a közép-hatótávolságú amerikai rakéták telepítését és a szovjet válaszintézkedések kiterjesztését. A Szovjetunió már most egyoldalúan az idén novemberig moratóriumot hirdetett közepes hatótávolságú rakétáinak hadrendbe állítására éppúgy, mint más válaszintézkedéseire. Amennyiben az amerikai fél hajlandó e téren a kölcsönösségre, akkor a közös moratórium bejelentése után legkésőbb egy-két hónapon belül meg lehetne állapodni az euronukleáris fegyverek radikális csökkentésében is.

Sajnálatos módon egyelőre ezek a javaslatok nem találtak viszonzásra - hangoztatja a kommentátor, majd így folytatja: - A szovjet fél ugyan többször is felhívta az amerikai kormányt, hogy korrigálja álláspontját ebben a kérdésben, annál is inkább, mivel a fegyverkezési hajsza csökkentésével kapcsolatban nem terjesztett elő komoly javaslatokat Genfben, s az újabb amerikai programok mindjobban megnehezítik a csökkentést. Amennyiben Washington ésszerű álláspontra helyezkedne, nyomban szabaddá válna az út egy olyan, kölcsönösen elfogadható megállapodás előtt, amely lehetővé tenné, hogy mindkét fél radikálisan csökkentse atomfegyverkészleteit - hangsúlyozza a kommentár.

A Fehér Házban megtartott sajtóértekezletén George Schultz az Egyesült Államok külügyminisztere közölte, hogy Reagan elnök az SZKP KB főtitkárával tervezett találkozójában lehetőséget lát a Szovjetunió és az Egyesült Államok közötti párbeszéd szélesítésére, a szovjet-amerikai kapcsolatok javításáért teendő gyakorlati lépésekhez szükséges alap megteremtésére.

- Nem táplálunk illúziókat az amerikai és a szovjet politika közötti különbségeket illetően, vagy azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy rendszereink jelentősen különböznek egymástól - folytatta az amerikai külügyminiszter. - Ezért ezeknek a kapcsolatoknak az építőbb fejlesztése nehéz kérdés. Ugyanakkor a két különböző rendszer egymás mellett létéből eredő problémák megoldásának megkísérlése az egyik legfontosabb feladata mindkét vezetésnek - hangoztatta Schultz.

Japán csütörtökön hivatalosan üdvözölte a csúcstalálkozóról szóló döntést, amelytől - mint a japán kormány képviselője kifejtette - Tokió a kelet-nyugati kapcsolatok rendezését reméli.

Giulio Andreotti olasz külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában szintén üdvözölte Gorbacsov és Reagan novemberi találkozóját, de hozzátette: még sok erőfeszítésre lesz szükség a világ békéjének megőrzéséhez.

Az AP amerikai hírügynökség kiemelte, hogy hat év óta ez lesz az első amerikai-szovjet csúcstalálkozó.

Az Egyesült Államok nemzeti ünnepe - a függetlenség napja - alkalmából a szovjet Legfelsőbb Tanács Elnöksége üdvözlő táviratot intézett Ronald Reagan elnökhöz, s ebben békét és boldogulást kíván az amerikai népnek. „Minden ember vágya, hogy háborúk nélküli, nyugodt világban éljen, hogy sem földünkön, sem a világűrben ne legyenek pusztító fegyverek. A Szovjetunió kész együttműködni minden olyan országgal, amely e történelmi cél eléréséért, a különböző területeken megvalósuló gyümölcsöző és egyenjogú együttműködésért lép fel. Felhívjuk az Egyesült Államokat, hogy csatlakozzék a béke és a nemzetközi biztonság megszilárdításáért kifejtett erőfeszítéseinkhez. Reméljük, hogy az Egyesült Államok részéről megfelelő kölcsönösségre fog találni a Szovjetuniónak az a készsége, hogy szilárd és konstruktív kapcsolatokat alakítson ki az ön országával” - hangzik a Legfelsőbb Tanács Elnökségének távirata.

Az arab világban széles körű felháborodást keltett az az amerikai döntés, hogy bojkottálják a bejrúti nemzetközi repülőteret a nemrég lezárult túszügy ürügyén. A libanoni hatóságok a bejrúti repülőtér biztonságának javítását szolgáló intézkedéseket léptettek életbe - közölték a repülőtér illetékesei.

Az arab polgári légügyi tanács közleményben ítélte el a washingtoni kormányzat lépését. A dokumentumban megállapítják, hogy az amerikai kormánynak a TWA amerikai légitársaság gépének elrablását megtorló döntése veszélyes precedens, amely a nemzetközi légi közlekedés szabadságát veszélyezteti, és ellentétes a nemzetközi joggal.

Az Arab Liga ENSZ-képviselője azzal a kéréssel fordult a Reagankormányzathoz, hogy vizsgálja felül a bejrúti repülőtér elszigetelésével kapcsolatos döntését. Az Arab Liga tagországainak washingtoni nagykövetei sürgős találkozót kértek George Shultz amerikai külügyminisztertől.

A libanoni székhelyű MEA légitársaság leállította amerikai járatait, válaszul az amerikai bojkottra. Jelentések szerint a bejrúti repülőtér létesítményeit mostantól folyamatos katonai járőrszolgálattal ellenőrzik. Lezárták a repülőtér felé vezető - romokkal borított - utakat, amelyek búvóhelyet nyújthatnak a terroristáknak.

A repülőtér és környéke biztonságának erősítéséről, a terroristák távoltartásának egyéb lehetőségeiről tárgyalt Amin Dzsemajel libanoni államfő a kormány tagjaival, illetve a hadsereg és a rendőrség magas rangú vezetőivel. Dzsemajel leszögezte, hogy a libanoni kormány sürgőslépéseket fog tenni a bejrúti repülőtér ellenőrzésének biztosítására.

A libanoni államfő egyúttal kijelentette, hogy országa jogtalannak minősíti az Egyesült Államok szankcióit Libanonnal szemben, és jelezte, hogy Bejrút emiatt tiltakozni fog az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

Szíria szintén megbélyegezte az amerikai kormánynak a bejrúti légikikötő nemzetközi bojkottját szorgalmazó lépéseit. A szíriai kormánypárt lapja, az Al-Baath, csütörtöki szerkesztőségi cikkében úgy fogalmaz, hogy a washingtoni lépések a terrorizmus egy formáját jelentik, amelyet egy nagyhatalom alkalmaz egy kis ország megfojtására.

július 5.

A kora délelőtti órákban Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe érkezett Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke. A kedves vendéget a megyei pártbizottság székházában Fejti György, a Központi Bizottság tagja, a megyei pártbizottság első titkára és Ladányi József, a megyei tanács elnöke fogadta.

Lázár György, a megyei párt-végrehajtóbizottság, a megyei szervek vezetőinek jelenlétében tájékoztatót hallgatott meg a megye gazdasági helyzetéről. Fejti György képet adott az ipari vállalatok és a mezőgazdasági üzemek első félévi gazdálkodásáról, részletesen szólt gondjaikról. Kiemelte a szénbányászat problémáit, hangsúlyozva, hogy a széntermelésben bekövetkezett kiesések komoly zavarokat okoznak a lakossági ellátásban. A másik nehéz helyzetben levő ágazat, a kohászat gondjai is nagy teret kaptak a tájékoztatóban. A megyei elsőtitkár kitért arra, hogy pénzügyi feszültségek terhelik mind az ipari, mind a mezőgazdasági vállalatok gazdálkodását.

Fejti György a végrehajtó bizottság nevében melegen gratulált a kormány elnökének újjáválasztásához és megköszönte, hogy az Országgyűlés alakuló ülése után először Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe látogatott. Ezt követően a Minisztertanács elnöke részt vett a megyei tanács alakuló ülésén, délután pedig Kazincbarcikára, a Borsodi Vegyi Kombinátba látogatott.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_lazar_gyorgy.jpgA kormány elnöke a látogatás végén köszöntő sorokat jegyzett be a kombinát vendégkönyvébe

Délelőtt 10 órakor - a szakembereknek - megnyílt a pécsi ipari vásár az immáron megszokott területén, a Köztársaság téren.

A több mint száz hazai és külföldi gyártó és forgalmazó cég képviselői előtt Beck Tamás, a Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke mondott ünnepi megnyitóbeszédet, melyben elmondta, hogy tíz év óta e kiállítás nívója és szerepe egyre növekszik, mind több hazai gyártó lép ki termékeivel a partnerek, a gyártótársak és forgalmazók elé.

Az ünnepi megnyitón jelen voltak Tolna megye vezetői is: Péter Szigfrid, az MSZMP Tolna Megyei Bizottságának első titkára, valamint Császár József, a Tolna Megyei Tanács elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_pecsi_ipari_vasar_1.jpgBeck Tamás, a Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke megnyitja a kiállítást. A kép jobb szélén Péter Szigfrid, az MSZMP Tolna Megyei Bizottságának első titkára

A megnyitó szavakat követően nemcsak a szakemberek, hanem az eseményről tudósító újságírók is vásárnézőbe indultak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_pecsi_ipari_vasar_2.jpgMindenki vásárnézőbe indul

A nagy népszerűségnek örvendő jugoszláv, szovjet és nyugatnémet termékeket bemutató pavilon mellett sokan keresték fel a maga nemében páratlan termékeket bemutató „pavilont”, a Tolna Megyei Állami Építőipari Vállalatét. Nem voltak érdeklődők híján a Paksi Konzervgyár és a Mezőgép szekszárdi gyárának szakemberei sem.

A pécsi ipari vásár a közönségnek délután nyitott, ugyanezen időben adták át a különböző emléklapokat. A Tolna megyeiek közül a Simontornyai Bőrgyár cipő-felsőbőrszerű hasíték termékéért kapott különdíjat.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_pecsi_ipari_vasar_3.jpgÉrdeklődőket vár a Bonyhádi Építőipari Szövetkezet faháza

Moszkvában közzétették Mihail Gorbacsovnak, az SZKP KB-főtitkárának válaszát arra a levélre, amelyet amerikai békeharcos tudósok egy szervezetétől kapott. A levél a kozmikus fegyverkezés teljes betiltását szorgalmazta.

Mihail Gorbacsov válaszában hangsúlyozza: a világűr militarizálásainak megakadályozásához gyors és bátor lépések szükségesek. Mindenkinek látnia kell azokat a veszélyeket, amelyek akkor fenyegetnek, ha az illetékes kormányok nem hozzák meg már ma az egyedüli helyes döntést. A szovjet vezetés nevében teljes határozottsággal kijelenthetem - folytatja Mihail Gorbacsov -, hogy a Szovjetunió nem telepít elsőként fegyvert a világűrbe. Mindent megteszünk, hogy meggyőzzük valamennyi országot, mindenekelőtt az Egyesült Államokat: ne tegyenek ilyen lépést, mert az növelné az atomháború veszélyét, és a fegyverkezési hajsza szélesedéséhez vezetne.

A genfi szovjet-amerikai tárgyalásokon - állapította meg Gorbacsov - arra törekszünk, hogy megegyezés szülessen az űrfegyver-rendszerük kikísérletezésének és telepítésének teljes betiltásáról. Ez nemcsak a békés célú űrkutatásra fordítható eszközöket növelné, hanem hozzájárulna a nukleáris fegyverzetek korlátozásához is. A Szovjetunió már eddig is egyoldalú lépésekkel bizonyította megegyezési készségét.

A katonai-stratégiai stabilitást és a kölcsönös bizalom erősítését szolgálná, ha az Egyesült Államok, a Szovjetunióhoz hasonlóan, kötelezné magát a rakétaelhárító rendszerekről kötött szerződés betartására. A Szovjetunió, hűen e szerződések betűjéhez és szelleméhez, nem szándékozik kiépíteni csapásmérő űrfegyvereket és rakétaelhárító kozmikus fegyverzeteket. Arra hívjuk föl az amerikai vezetést, hogy csatlakozzanak ebben hozzánk, és mondjanak le a kozmosz militarizálásának tervéről, ami törvényszerűen a SALT-szerződések felszámolásához vezetne - hangsúlyozza a levél.

A Szovjetunió abból indul ki, hogy e problémakör gyakorlati megoldása csak mindkét fél politikai akaratával és őszinte megegyezési törekvésével lehetséges. A szovjet fél részéről megvan a szándék és az akarat erre - szögezi le végezetül az SZKP KB főtitkára.

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára fogadta a volt kanadai miniszterelnököt, Pierre Trudeau-t. A baráti megbeszélésen véleményt cseréltek a jelenlegi nemzetközi helyzetet érintő kérdésekről.

Mihail Gorbacsov rámutatott, hogy a Szovjetunió politikája a háborús veszély elhárítását, a fegyverkezés megfékezését szolgálja. Trudeau kijelentette, hogy a fegyverkezési hajszának - beleértve az űrfegyverkezést is - a megállítása, a kölcsönös bizalom, az együttműködés és a párbeszéd erősítése valamennyi nép érdekeit szolgálná.

A libanoni külügyminisztérium, fokozva diplomáciai erőfeszítéseit a bejrúti repülőtérrel kapcsolatban meghirdetett amerikai szankciókkal szemben, a Bejrútban akkreditált európai országok nagyköveteit találkozóra hívta meg. A libanoni vezetés hivatalosan tiltakozni kíván a bojkott miatt az Egyesült Nemzetek Szervezeténél is.

Fuad Turk, a libanoni külügyminisztérium főigazgatója, délelőtt megbeszélést folytatott a nyugat-európai országok bejrúti diplomáciai misszióinak vezetőivel. Részletesen tájékoztatta őket a kormánya által megtett, illetve tervezett biztonsági intézkedésekről, és megpróbált biztosítékokat kérni a jelenlevő diplomatáktól, hogy országaik nem csatlakoznak az amerikai bojkotthoz. Olaszország bejrúti nagykövete a találkozó eredményeit pozitívnak minősítve azt hangsúlyozta, hogy azon fontos kérdéseket sikerült tisztázni. Olaszország - Franciaországgal, Görögországgal és Svájccal együtt - már korábban jelezte, hogy nem óhajt csatlakozni az amerikai intézkedésekhez.

A libanoni kormány felszólította az arab országokat: a washingtoni bejelentésre válaszként tiltsák meg amerikai repülőgépek, illetve amerikai hajók leszállását és kikötését az arab országok repülőterein és kikötőiben. A felhívást azután tették közzé, hogy Fuad Turk találkozott hat arab állam - Algéria, Egyiptom, Irak, a Jemeni Arab Köztársaság, Marokkó és Tunézia - bejrúti nagyiköveteivel is.

Dzsemajel elnök az Egyesült Államok bejrúti nagykövetével tartott ugyancsak pénteki megbeszélésén sajnálatosnak minősítette a Libanon ellen hétfőn bejelentett amerikai megtorló intézkedéseket. Mint arról beszámoltunk, Dzsemajel utasította Libanon állandó ENSZ-képviselőjét, hogy nyújtson be tiltakozást a világszervezetnél az Egyesült Államok jogtalan megtorló intézkedései miatt.

Hírügynökségi jelentésekből ugyanakkor kitűnik, hogy Reagan elnök Libanon elleni bojkottfelhívása ellenérzést váltott ki még a brit sajtóban is. (Eddig csupán a londoni kormány jelezte, hogy esetleg hajlandó csatlakozni az. amerikai lépésekhez.) A befolyásos londoni lap, a Financial Times például úgy véli, hogy Reagan korántsem fog egységes támogatást kapni a nyugat-európai kormányoktól a bejrúti repülőtér bojkottjához. A lap hangsúlyozta, hogy a Libanon elleni szankciók nem hoznak megfelelő megoldást a terrorizmus megfékezésére.

A bagdadi hadvezetőség közleménye szerint az utóbbi 24 órában az iraki tüzérség a front középső részén iráni állások és műszaki berendezések ellen intézett támadásokat. Több ellenséges fedezék és fegyverraktár megsemmisült. Iraki helikopterek a „Tigris folyótól keletre fejtettek ki élénk harctevékenységet”.

A front északi szakaszán iráni támadást sikerült visszaverni. Az iraki légierő gépei csapást mértek Szanandadzs katonai támaszpontra.

Az iráni tüzérség As-Sihabi és Hurmál iraki város külső területeit vette tűz alá. Az IRNA teheráni hírügynökség közölte, hogy az iráni fegyveres erők támadásba lendültek a frontvonal déli szakaszán, „élő erőben és műszaki berendezésekben jelentős veszteséget okozva az ellenségnek”. A front középső szakaszán az iráni erők megerősített állásokat, megfigyelőpontokat és műszaki berendezéseket semmisítettek meg. Az IRNA szerint az iraki tüzérség Abadan és Horramsar iráni várost lőtte.

A nicaraguai kormány határozottan elutasította azt a hondurasi állítást, hogy a sandinista hadsereg nehéztüzérséggel támadást intézett több hondurasi település ellen. A managuai kormány erről hivatalos jegyzékben tájékoztatta Tegucigalpát.

A hondurasi vádaskodás az Egyesült Államok arra irányuló stratégiájába illeszkedik - szögezi le a nicaraguai kormányközlemény -, hogy kedvező feltételeket teremtsenek a közép-amerikai ország elleni közvetlen és nagyszabású intervencióhoz.

Manuel Espinoza nicaraguai tájékoztatási miniszter a történtek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Managua többször javasolt tárgyalásokat a hondurasi kormánynak azokról a problémákról, amelyeket az ellenforradalmárok hondurasi területen való jelenléte okoz. A hondurasi rádió által említett térségben - erősítette meg Espinoza - az ellenforradalmároknak a mostani támadásban említett fegyverzettel ellátott bázisai is vannak.

július 6.

Az Országos Szövetkezeti Tanács kibővített ülést tartott szombaton Zalaegerszegen a 63. nemzetközi szövetkezeti nap alkalmából. Részt vett az ülésen Szabó István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a TOT elnöke, valamint Szlamenicky István, a Szövosz elnöke.

Az Országos Szövetkezeti Tanács ülésének részvevőit Karvalits Ferenc, a Zala Megyei Pártbizottság elsőtitkára köszöntötte, majd Rév Lajos, az OKISZ elnöke, az OSZT soros elnöke szólt a nemzetközi szövetkezeti nap jelentőségéről, a magyar szövetkezeti mozgalom tevékenységéről. A hazai szövetkezeti mozgalomról szólva elmondta, hogy a mezőgazdasági, ipari és fogyasztási szövetkezetek a falvakban és városokban a gazdasági, társadalmi élet fontos tényezői lettek, s fokozatosan növelték tevékenységüket, a nemzeti jövedelem jelentős hányadát adják. Ezután Rév Lajos felolvasta Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének a nemzetközi szövetkezeti nap alkalmából a szövetkezőkhöz intézett köszöntő levelét.

- A mostani ünnepi ülés illő alkalom rá, hogy megállapítsuk, szövetkezeteink milyen nagy, fontos és semmi mással nem helyettesíthető szerepet töltenek be politikai, gazdasági és társadalmi életünkben - hangoztatja egyebek között levelében az Elnöki Tanács elnöke. - Nincs társadalmi, gazdasági életünknek olyan fontos területe, ágazata, ahol a különböző szövetkezeti formák százezres és milliós tagságuk anyagi és szellemi erőinek a szocialista szövetkezeti elvek alapján való egyesítésével, összefogásával ne töltenének be fontos és egyre növekvő szerepet. Napjainkban a társadalmi demokratizmus, a gazdasági önállóság fejlesztésében, a gazdaságirányítási rendszer tökéletesítésében is kiemelt feladatok jutnak a szövetkezeteknek, a szövetkezeti szerveknek, ami tovább növeli politikai, erkölcsi megbecsülésüket társadalmunkban, tekintélyüket a világban, és egyre terebélyesedő nemzetközi kapcsolataikban - hangsúlyozza köszöntő levelében Losonczi Pál.

Juhár Zoltán belkereskedelmi-miniszter a Minisztertanács nevében köszöntötte a szövetkezeti mozgalom képviselőit, majd Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke méltatta a szövetkezeti mozgalomnak a nőpolitikái célok megvalósításáért kifejtett tevékenységét.

Az Országos Szövetkezeti Tanács az ifjúsági szövetkezeti élet fejlesztéséért szombati ülésén létrehívta a tanács mellett működő Iskolaszövetkezeti Koordinációs Bizottságot.

Az utolsó júniusi hét végén országszerte több ipari és mezőgazdasági üzemben, szövetkezetben VIT-műszakon vettek részt a szolgáltatásban dolgozó fiatalok és tízezer építőtáborozó, hogy a Szovjetunióban zajló országos VIT-műszakokkal párhuzamosan munkájuk ellenértékével gyarapítsák a VIT-alapot.

A számlára a műszakok kezdetéig ötmillió 468 ezer forint érkezett. A hétvégén bizonyára jócskán nőtt ez az összeg. Közreműködtek ebben többek között a Budapesti Közlekedési Vállalat fiataljai is, ahol szombaton már a negyedik VIT-műszakot tartották. Papp Zsuzsa KISZ-bizottsági titkár tájékoztatása szerint csaknem ezer fiatal vállalta a hét végi többletmunkát.

Segítettek a járművek karbantartásában és takarításában. Sokan közülük a diszpécserszolgálatot látták el, és - természetesen társadalmi munkában - a járművek volánjainál is ott ültek a fiatalok. Sőt szombaton - ahogy azt talán sokan észrevették a fővárosiak közül - több volt a BKV-ellenőr is. Félreértés ne essék: a büntetéspénzeket természetesen nem a VIT-alapra fizették be, azok mentek a maguk szokásos útján, de a fiatalok ellenőri munkájukkal is segítették a vállalat tevékenységét, a fegyelmezett utaztatást.

A BKV KISZ-titkára elmondta azt is, hogy a mostani VIT-műszak csak az egyik állomása volt a vállalati kiszesek VIT-re készülésének. Rendeztek már VIT-vetélkedőt, ahol négy fordulóban összesen 53 csapat vett részt. Az első díj: külföldi utazás Csehszlovákiába, a BKV ottani partnerének üdülőjébe.

A BKV-tól egyébként ketten lesznek ott Moszkvában a Világ Ifjúsági és Diák Találkozón. A Vörös Vándorzászlós KISZ-szervezet küldötteként a KISZ-bizottság titkára, Papp Zsuzsa utazik, és ott lesz Moszkvában Máté József autószerelő is, aki az egyik KISZ-alapszervezet vezetője a BKV-nál.

Libanon egy Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárhoz intézett levélben nyomatékosan tiltakozott a Reagan-kormányzat azon törekvése ellen, hogy nemzetközi bojkottot szervezzen a bejrúti repülőtér ellen.

A libanoni kormány kérte az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának sürgős összehívását is az amerikai bojkottintézkedésekre adandó közös arab válasz megvitatására. Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára azt javasolta, hogy a szervezet közlekedési miniszteri bizottságának végrehajtó bizottsága üljön össze rendkívüli megbeszélésre Tuniszban.

Bejrútban a külügyminisztériumba hívták több latin-amerikai és afrikai ország nagykövetét, hogy felhívják őket: országaik ne csatlakozzanak az amerikai bojkott intézkedésekhez.

Ugyanakkor a libanoni amerikai nagykövetség figyelmét ismételten felhívták a bejrúti külügyminisztériumban: a Libanonban levő amerikaiak veszélyben vannak, s a libanoni külügyminisztérium úgy véli, helyesebb, ha egy ideig nem utaznak amerikaiak Libanonba, az ottlevők pedig megragadják az első alkalmat, hogy elhagyják az országot.

Egyidejűleg a libanoni kormány megszigorította az ellenőrzést a bejrúti repülőtérhez vezető utakon; az utakat földhányásokkal védik; kerítés építése kezdődött meg a repülőtér körül, a biztonsági személyzet szigorúan ellenőrzi az utasokat és csomagjaikat.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_bejruti_repuloter.jpgUtasellenőrzés a bejrúti repülőtéren

Chile és az Egyesült Államok kormánya elvi megegyezésre jutott azzal kapcsolatban, hogy a Húsvét-szigeteken olyan repülőteret építenek, amely - vészhelyzet esetén - képes lesz az amerikai űrrepülőgép fogadására. A hírt szombaton tették közzé a chilei fővárosban.

Megfigyelők utalnak arra, hogy a Pentagon ezzel a lépéssel Chilét is bevonja a kozmikus fegyverkezési program végrehajtásába, hiszen az amerikai űrrepülőgépeken köztudomásúan katonai kísérletek is folynak.

A Chile partjaitól 3800 kilométerre fekvő csendes-óceáni szigeten megkezdendő munkálatokról szóló szerződés nem egyszerűen a mataveri repülőtér bővítését jelenti majd. Pinochet kormánya politikai engedményekre számít a Washingtonnal való együttműködés kiterjesztése fejében. Minden bizonnyal ezek között van a Chilével szemben alkalmazott fegyvereladási embargó feloldása.

Biztató diplomáciai fordulatként értékelik Havannában azt a Costa Rica-i bejelentést, hogy San José hajlandó kétoldalú tárgyalásokat kezdeni Nicaraguával.

Alberto Monte Costa Rica-i elnök a tárgyalások helyszíneként Panamát javasolta. A Costa Rica-i kormány szóvivője ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy San José hivatalos formában is felkérte Nicolas Ardito Barletta panamai elnököt, hogy amennyiben abba a nicaraguai kormány is beleegyezik, a tárgyalásokat panamai területen tarthassák meg.

Mint ismeretes, Nicaragua a közelmúltban javasolta Costa Ricának, hogy a Contadora-csoport és Franciaország közvetítésével kezdjenek tárgyalásokat a két ország határán létrehozandó demilitarizált övezetről.

A Costa Rica-i kormány a tárgyalások időpontjára nézve annyit kötött ki, hogy azok csak akkor kezdődhetnek el, ha az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) állandó tanácsa állást foglal azzal a jelentéssel kapcsolatban, amelyet a szervezet vizsgálóbizottsága tett a testületnek a nicaraguai-Costa Rica-i határon május végén történt fegyveres incidensről. A bizottság felkereste az incidens körzetét a határ Costa Rica-i oldalán, de semmiféle bizonyítékot sem talált, hogy a nicaraguai hadseregnek bármiféle köze lett volna a támadáshoz. San José Managuát vádolta a fegyveres támadással, amelynek következtében két Costa Rica-i rendőr életét vesztette, és többen megsebesültek.

Nicaraguai részről már nem sokkal a bejelentés után elfogadták a Costa Rica-i indítványt, hogy a tárgyalások színhelye Panama legyen.

július 7.

A hétvégén ülést tartott a KISZ Központi Bizottsága. Az ülésen részt vett Petrovszki István, az MSZMP KB osztályvezetője. A Központi Bizottságot Hámori Csaba első titkár tájékoztatta az MSZMP KB június 26-i üléséről. Ezután a testület Szandtner Iván, Szórádi Sándor és Varga-Sabján László KB titkárok előterjesztésében megvitatta az ifjúsági szövetség rétegmunkájának továbbfejlesztésére tett javaslatot.

Várkonyi Péter külügyminiszter a szovjet kormány meghívására baráti látogatásra a Szovjetunióba utazott. Búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

A „csillagháborús” tervek csupán a meglevő erőegyensúlyt bontanák meg, és újabb lendületet adnának a minden eddiginél élesebb fegyverkezési hajszának - ezt tartalmazza az a dokumentum, amely a pápai akadémia januári nemzetközi tanácskozásán készült, és amelyet II. János Pál pápa is aláírt. A konferencián a világ minden tájáról érkezett, a többi között szovjet és amerikai tudósok vettek részt. A dokumentumot mindeddig azért nem hozták nyilvánosságra, mert Washington erőteljes nyomást gyakorolt a Vatikánra az ügyben.

Több mint húszezer munkás és paraszt vonult végig tüntető menetben a salvadori főváros utcáin, a megígért földreformot követelve, sok asszony, nő pedig az amerikai nagykövetség előtt gyülekezett, és tiltakozott az ellen, hogy az Egyesült Államok katonai segélyt ad a salvadori kormánynak.

A tüntetők elítélték José Napoleón Duarte amerikai támogatással működő kormányzatát, amely eddig nem váltotta be ígéretét, hogy felosztja a nagybirtokokat a szegényparasztok között.

A tüntetők azt is követelték, hogy vessenek véget az öt és fél éve tartó belháborúnak, amelyben eddig ötvenezer ember lelte halálát, sokan közülük a szélsőjobboldali halálbrigádok gyilkosságainak estek áldozatul.

Nagyszerű sikert ért el Wimbledonban Taróczy Balázs társával, a svájci Heinz Günthardttal megnyerte a férfi párost a nem hivatalos világbajnokságnak tartott nemzetközi teniszversenyen. A döntőben a Cash, Fitzgerald ausztrál kettős volt az ellenfél, s az eredmény 6:4, 6:3, 4:6, 6:3 Taróczyék javára.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_taroczy_gunthardt.jpgTeljes a boldogság: Günthardt és Taróczy a kenti hercegnővel

A férfi egyes döntőjében a nyugatnémet Boris Becker és az amerikai Curren találkozott. A több mint háromórás küzdelemben az NSZK ifjú titánja (mindössze 17 éves, nem volt a kiemeltek között) újból igazolta kivételes képességeit, és 6:3, 6:7, 7:6, 6:4 arányban győzött. Becker energikus játékára, s főként rendkívüli szerváira jellemző, hogy a döntőben 23 ászt ütött, s hogy a harmadik fordulótól kezdve egyetlen adogatógémjét sem vesztette el. Becker az első nyugatnémet játékos, aki győzni tudott a „tenisz Mekkájában”, s egyben Wimbledon valaha volt legfiatalabb férfi bajnoka.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_boris_becker.jpgBoris Becker a Curren elleni győzelmet ünnepli

A manapság már magánéletével és médiaszerepléseivel kitűnő egykori világelső 1984-ben állt profi teniszezőnek, párosban egyből a csúcsra ért Münchenben. A pályafutása során egyéniben 49 tornagyőzelmet bezsebelő Boris Becker aztán egy esztendőre rá, a Queen’s Clubban egyesben is diadalmaskodott, majd következett a wimbledoni torna.

A fiatal német játékos elverekedte magát egészen a döntőig, ahol az az amerikai Kevin Curren várt rá, aki olyan neveket búcsúztatott a fináléig, mint Stefan Edberg, az akkori világelső John McEnroe és a világranglista harmadik Jimmy Connors - nem tűnt könnyű feladatnak a legyőzése.

Becker ehhez képest viszonylag simán hozta el az első szettet, ám Curren tie-brake-ben egalizálni tudott. A német szintén rövidítésben hozta a harmadik játszmát, majd a negyedik felvonást 6:4-gyel behúzva megnyerte a wimbledoni tornát. Boris Becker ezzel 17 évesen és 227 naposan ért révbe Grand Slam-tornán, ezzel minden idők legfiatalabb GS-győztese lett (ezt két évre rá Michael Chang megdöntötte a Roland Garroson), németként és nem kiemeltként pedig elsőként nyert a londoni szentélyben. Azóta is tartja a legfiatalabb győztes címet az eseményen.

Franciaországban folytatódott a Forma I-es autóversenyzők versenysorozata, a Le Castellet-i pályán 53 kört, 307,928 km-t kellett megtenniük a résztvevőknek. Az autósport francia szurkolói bíztak abban, hogy a McLaren-Porsche csapatot erősítő Alain Prost él a hazai pálya előnyeivel, megszerzi a győzelmet, de nem így történt, az első hely a brazil Nelson Piquet-é lett, a Brabham-BMW versenyzőjéé, aki 1:31:46.266 óra alatt ért a táv végére, miközben sebességátlaga 201,323 km óra volt.

A francia GP eredménye: 1. Nelson Piquet (brazil) 1:31:46.266 óra, 2. Keke Rosberg (finn) 6.660 mp hátrány, 3. Alain Prost (francia) 9.825 mp. hátrány.

Az összetett világbajnoki versenyfutás állása hét GP után: 1. Alboreto (olasz) 31 p. 2. de Angelis (olasz) és Prost 26-26.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_forma_i_nelson_piquest.jpgA győztesek a dobogón

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_3.jpg

Kékfény:
Tüzet okozott az ágyban dohányzás hétfőn Ajkán, az egyik Rákóczi úti lakóházban. A tüzet a szomszédok eloltották, az 56 esztendős Kozári József azonban füstmérgezés és égési sérülések következtében életét vesztette. A tűz keletkezési körülményeit a tűzoltóság és rendőrség vizsgálja.

Szerencsés kimenetelű baleset történt a hajnali órákban az M 3-as autópálya Budapest felé vezető szakaszán. A fővárostól 35 kilométerre egy osztrák tartálykocsi - a gépkocsivezető figyelmetlensége miatt - előzés közben nekiütközött és az árokba borította a Szegedi Volán pótkocsis teherautóját. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár jelentős. A baleset miatt több óráig forgalomelterelés volt az autópályán.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_baleset.jpgAz IFA teherautó megrongálódott, de a vezetője, szerencsére, sértetlen maradt

Budapesten, a III. kerületben levő Tó vendéglőben az esti órákban tömegverekedés tört ki. A helyszínre érkező URH-s járőrök a verekedés részvevői közül Borosa István 19 éves segédmunkás és Benigni Rocco 19 éves segédmunkás budapesti lakosokkal, valamint társaikkal szemben intézkedtek, amikor a garázdák és társaik közül többen a rendőrökre támadtak. A rendőrség Borosa Istvánt, Benigni Roccót és társaik közül további hat személyt garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt őrizetbe vett. Ügyükben folyik a vizsgálat.

Közlemények:
A BKV értesíti t. utazóközönséget, hogy 1985. június 26-tól a K-Ny-i metró Moszkva téri állomásán mozgólépcső-főjavítás kezdődik. A várható torlódásokért előre is elnézést kérünk t. utasainktól. Budapesti Közlekedési Vállalat.

Tenisztanfolyam felnőtteknek a KÉV METRÓ RSC 12 pályás tenisztelepén július 8-tól szeptember végéig, heti 2x2 órában. Jelentkezés a XVI., Csömöri út 222. sz. alatti sporttelepen, hétfőn és csütörtökön 16.00-18.00 óra között. Érdeklődés a 355-917-es telefonon, délelőtt.

A PIÉRT értesíti vásárlóit, hogy a Batthyány téri Papíráruház zsákbamacska játékának nyereménysorsolása június 21-én megrendezésre került. A kihúzott sorsjegyekről a 151-411/15 m. telefonszámon adunk felvilágosítást. Kérjük, hogy a nyertesek tombolajegyük felmutatásával legkésőbb július 20-ig vegyék át nyereményüket az áruházban.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_3.jpg

Divat: Ahol törődnek a vevővel
A kirakat, amely fölött a FÉKISZ Butik felirat díszeleg, megállítja a nézelődőket. Fehér overall (üvegen keresztül is látszik, hogy jó minőségű), sokkal olcsóbb, mint a szomszéd butikokban. Divatos póló, szoknya, ruha, blézer - s az egész fehér színre komponálva. A bolt eladói - talán reklámcélokból is - divatosak, csinosak. FÉKISZ Ruházatipari Szövetkezet régebben mérték utáni üzlethálózat volt. Afféle szolgáltató hálózat. Kis százalékban saját termékeket is eladott. Az idők folyamán azonban egyrészt a konfekció előretörésével, másrészt a szabászati szakma kihalása miatt (ez a téma megérne egy misét), átalakultak. Ma már fordított az arány: a méretes szabóság tevékenysége a tíz százalékot is alig éri el. Van két vidéki gyáruk, és konfekciót gyártanak, kizárólag hazai igények kielégítésére.idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_4.jpg

Megkezdték az őszi árpa aratását:
A Hódmezővásárhely közelében levő Gorzsai Állami Gazdaságban a gencsháti részen megkezdték az őszi árpa aratását. Nyolc Claas Dominator kombájn vonult fel egymás után, és fogott „rendet” a 240 hektárnyi beérett szép táblában. Az első próbamérések híre CB-rádión hamar elterjedt a gazdaságban: jól fizet az őszi árpa. A kombájnokat közvetlenül, követik a nagy teljesítményű szalmabálázók. Berta Gyula igazgatóhelyettes elmondotta, hogy igyekeznek, mert az árpa után másodvetésként silókukoricát kívánnak termeszteni, és így szinte minden óra számít.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_gencshati_gazdasag.jpgMegindultak a kombájnok a gencsháti táblában

Tízmillió, Kerekharasztról:
Nem kevesebb, mint 10 millió pár lábbeli készült a Duna Cipőgyár 11-es számú hatvani gyáregységében az üzem létesítése óta eltelt tizenegy évben. A Zagyva menti cipőkből tehát elvileg minden állampolgárnak jutna, ha nem kerülne belőle határainkon túlra is. Az idei esztendőben 500 millió forint értékű terméket állítanak elő itt.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hatvani_duna_cipogyar.jpgBagyinszki Istvánné és kolléganői, a kismamaszalag munkásai, kímélő munkarendben tevékenykednek

Téli bundák nyáron:
A Pannónia Szőrmekikészítő, Konfekció és Kereskedelmi Vállalat kunszentmártoni gyára múlt évi jó eredményéért, különösen az export túlteljesítéséért az idén elnyerte a Kiváló Gyár címet. Ez évi tervük 34 ezer bunda elkészítése exportra és belföldre.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_pannonia_szorme.jpgA vizesműhelyből kikerült bőröket alagútkemencében szárítják - a túlszáradt bőrt puhító anyaggal átkenik (képünkön) majd ismét szárítják 

Egyenruhák:
A MALÉV új egyenruháit Pierre Cardin modelljei alapján Magyarországon készítik. A szolnoki Vörös Csillag Ruhaipari Szövetkezetben varrták korábban a férfi nyári nadrágokat és most a téli öltönyöket is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_malev_egyenruhak.jpgA jó minőségű munkával elégedett a Hungarotex márkázott termékek osztályának átvevője, Réti Mihály, aki a 600 öltöny mindegyikének ellenőrizte szabását

Robotokkal:
A mikroszámítógép felhasználásán alapulnak azok a magas intelligenciájú gyártósorok, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetében terveznek.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mta.jpgA rugalmas gyártórendszer anyagmozgatását robotokkal oldják meg

Vasutasváros:
Vasutas városként emlegetik Celldömölköt, ahol a különböző szolgálati helyeken több mint háromezer vasutas dolgozik. A vasúti csomópont Dunántúl egyik legforgalmasabb központja, olyan üzem, amit nem határol kerítés, látszólag tehát bárki bepillanthat hétköznapjaiba.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_celldomolk.jpgA váltóállító

VIT-táskák szovjet megrendelésre:
A Palota Bőrdíszmű zalaegerszegi gyára úgynevezett VIT-táskákat készít szovjet megrendelésre. A táskákat az ifjúsági találkozó kezdetétől árusítják Moszkvában és a Szovjetunió más városaiban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_palota_bordiszmu.jpgEddig háromezer darab készült el a sportos, könnyű válltáskákból, s hogy időben elkészüljön valamennyi, a vállalat dolgozói szombati műszakot is szerveztek 

Mozgó szűrőállomás:
Útjára indult Baranyában az ország első mozgó szűrőállomása. A vizsgálatok a mindössze 140 lakosú kisközségben, Gyöngyfán kezdődtek. Az aprófalvak egészségügyi alapellátását szolgáló autóbusz-szakrendelőben korszerű körülmények között történik a vizsgálat. Úgy szerelték fel a buszt, hogy alkalmas komplex szűrővizsgálatra, eltérően azoktól a már működő járművektől, amelyek csupán egy-egy vizsgálatra (röntgen, fogászat, szemészet) specializáltak. A Baranya megyei kórház és a Pécsi Volán Vállalat szakemberei közösen tervezték, s a közlekedési vállalat dolgozói társadalmi munkában építették meg: egy használt Ikarusz csuklós autóbuszt újítottak fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozgo_szuroallomas.jpgA járműnek saját energia- és vízellátó rendszere is van, így bárhol és bármikor működtethető

A palackozóban:
Óránként körülbelül 4000 üres palackot töltenek meg Borsodi ásványvízzel a korszerű berendezések, amelyek a borsodsziráki Bartók Béla Termelőszövetkezet Edelényben lévő palackozóüzemében dolgoznak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_borsodi_asvanyviz.jpgA korszerű berendezés

Ragasztószalag Borsodszirákon:
Az országbon egyedül a borsodsziráki Bartók Béla Termelőszövetkezetben foglalkoznak enyvezett ragasztószalag-gyártással. A speciális gépeken az élelmiszeripar védjegyekkel nyomtatott, enyvezett címkéit is gyárthatják.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_borsodsziraki_tsz.jpgHajdú Andrea és Muhar Andrásné látható munka közben

Jó döntés volt a dízelesítés:
A Gazdasági Bizottság 1982-ben döntött arról, hogy a rendkívül sok benzint fogyasztó ZIL tehergépkocsikba a jóval olcsóbb üzemű dízelmotorokat kell beszerelni. A program végrehajtását a ZIL-eket nagy számban használó Volán-vállalatokra, valamint a Debrecenben működő XIII. számú Autójavító Vállalatra bízták. 1985 első félévének a végéig a XIII. számú AFIT összesen 1000 IFA W 50 és 4500 DAC-motort épített be a ZIL teherautókba. Az év végéig még mintegy 1200 DAC és 70 IFA W 50 motort szerelnek be. Az AFIT felmérései szerint még körülbelül 5000 benzinüzemű ZIL fut az országban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_afit_debrecen.jpgA vállalat udvarán átadásra várnak a dízelmotorral felszerelt ZIL-ek

Export a gyöngyösi KAEV-ből:
A KAEV gyöngyösi gyárát sem kímélte meg az elmúlt kemény tél. Ugyanis, szénhiány miatt több mint két hónapig kényszerültek szüneteltetni a felületkikészítő üzem munkáját. A termeléskiesés pótlását, az éves terv teljesítését ráadásul szakemberhiány is nehezíti. A gyöngyösiek mégis bizakodnak. A 199 milliós árbevételből ugyanis az idén 60 millió tőkés, illetve 45 millió forintos szocialista exporttal számolhatnak. Nehéz helyzetükön javítottak körültekintő piackutatói tevékenységükkel, valamint új termékajánlatukkal. Erre egy közeli példa Teherán, illetve az NSZK, ahol, mint eladók részt vettek termékeikkel egy-egy vásáron. A vásári sikereiket bizonyítja, hogy Irán új piaci lehetőségként napjainkban már vásárlója is a gyöngyösieknek. S ezenkívül a hagyományos NSZK piac is bővült - ahová továbbra is cipőipari kivágógépeket szállítanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_gyongyosi_kaev.jpgTari László forgácsoló, a szabászgép állványának megmunkálásán dolgozik

Újrakezdés:
Ott, ahol naponta háromszor újrakezdődik a műszak, és újra rajtol a bányászok küzdelme is a természet hatalmas erőivel, most valami más is újrakezdődött. Az egercsehi bánya sorsa, amely sokáig létében is bizonytalan volt, alapvetően megváltozott a Mátraaljai Szénbányákhoz való csatlakozással.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_matraaljai_szenbanyak_egercsehi.jpgA műszakkezdés - újrakezdés is

Visegrádi Palotajátékok:
Idén először rendeznek Visegrádon Palotajátékokat. A látványosságban szerepelnek csodadoktorok, komédiások, táncosok és kikiáltók. Életre kel a palotaromokon Károly Róbert udvartartása is. A kellemes nyári programot íjászok és bajvívók produkciói zárják. A műsort július 7-ig szombaton és vasárnap láthatják az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_visegradi_palotajatekok.jpgA képen: Károly Róbert udvarában

A Magyar Televízió műsorán: Kémeri, magyar tv-sorozat. Az egymástól független cselekményű és közel mozifilm hosszúságú öt epizódban Dr. Kémeri Ferenc ügyvéd és magánnyomozó kalandjait ismerhetjük meg 1921-től 1944-ig.

A bűnügyi, drámai és vígjátéki elemeket is tartalmazó sorozatban igen nagy hangsúlyt fektettek a karakterek személyiségjegyeire, mint Kémeri lustasága, humoros beszólásai, állandó gyomorfájása, álöltözékei, vagy házvezetőnője, az egykori okirathamisító Erna bőbeszédűsége, anyáskodása természete, kettejük állandó civakodása. Állandó karakter még a túlzottan becsületes és egyenes, a politikai játszmákat rosszul tűrő Bánát Péter rendőrfőkapitány-helyettes, Kémeri barátja és egykori egyetemi hallgatótársa.

Noha az epizódok cselekménye teljes egészében fikció, mindegyik mögött valós történelmi esemény húzódik. Az első rész történelmi háttere IV. Károly visszatérési kísérlete, a másodiké az olaszországi fasizmus kezdete, a harmadiké a biatorbágyi vasúti merénylet, a negyediké Edward walesi herceg és brit trónörökös 1935-ös budapesti látogatása, az utolsóé a német megszállás és a zsidóüldözés korszaka.

Főszereplők: Székhelyi László, Tábori Nóra és Szilágyi Tibor. A mellékszerepekben is neves színészeket láthatunk, a feltűnik többek között például Bárdy György, Csákányi László, Mádi Szabó Gábor, Mensáros László. Lőte Attila, Horesnyi László, Basilides Zoltán, Greguss Zoltán, Cseke Péter, Ujlaki Dénes, Csurka László, Eszenyi Enikő, Dózsa László, Bálint András, Kaló Flórián vagy Mécs Károly.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kemeri_szekhelyi_jozsef.jpgAz egyik epizódban Székhelyi József és Csákányi László

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozi.jpg

Színházi bemutató: Kun László szerelmei. A Gyulai Várszínház ősbemutatója, Szabó György színpadi drámája Ács János rendezésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_fazekas_zsuzsa_mate_gabor.jpgA kun szerető, Edua (Fazekas Zsuzsa) és László, az ifjú király (Máté Gábor)

Magyar könnyűzene:
A 28. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Wolf-Fülöp: Jolly Joker (Korda György), 2. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 3. Vikidál: Csak a szívemet adom eléd (Vikidál Gyula).

Az előadók között: 1. Sztevanovity D.: Éjszakai vonatozás (Locomotiv GT), 2. Malek-Solymos: Egy jó kis dal (Expressz), 3. Pásztor-Jakab-Hatvani: Hétvégi motorozás (Neoton Família).

Új Edda Művek
Kényszerszünet után az Edda Művek újra „termel”. Az elmúlt héten Szolnokon is bemutatkozott az új felállású együttes, amelyben a régi tagok közül csak Pataki Attila és Fortuna László maradt. Az új tagokat olyan szerencsés kézzel válogatták maguk mellé, hogy fellépésük a régi sikerek hangulatát tudta adni.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_uj_edda_muvek.jpgFelvételünkön a koncert egyik forró pillanata

Külföldi könnyűzene:
A héten - immáron második hete - az amerikai slágerlistákat Phil Collins Sussudio-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran A View To A Kill című számai vezetik.

A héten, többek között, olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint Billy Joel (Greatest Hits Volume I. & II.), az AC/DC (Fly on the Wall), vagy Aretha Franklin (Who's Zoomin' Who?).

Az Opus Ausztriából
Veronában 20 000 néző előtt léptek fel, Ausztriában vezetik a sikerlistát, az NSZK-ban sem tartoznak többé a csak „nagy reménységek" közé, s idén már Európa valamennyi rádióállomása (köztük a hazai adók is) rendszeresen játsszák felvételeiket. A szaksajtó is felfigyelt rájuk, s egyes lapokban zenéjüket már-már a Yes-hez hasonlítják. Alighanem némi túlzással. Az Opus azonban kétségtelenül 1985 egyik meglepetés együttese, bár a zenekar már 12 éves múltra tekinthet vissza. Alapítója Ewald Pfleger gitáros, akinek szavai szerint egykor „Mozarttól a Deep Purple-ig" mindent játszottak. Aztán a hetvenes évek végén kialakult az az ötös, amely a sikereket kivívta, Herwig Rüdisser ének, Niki Gruber basszusgitár, Günther Grasmuck dob és Rene Plinisier keyboard összeállításban. Az Opus 1980 óta 5 nagylemezt készített, amelyek közül az utóbbi kettő (Up and Down, illetve a Live is Life koncertlemez) már nemzetközi visszhangot is keltett, s az utóbbiról kimásolt kislemez az angol listákra is felkerült. A zenekar egyébként 1978 és 82 között minden évben megszervezte az Ausxtria-Rock-Fesztivált, hogy anyagilag életben tartsa a formációt. Székhelyük Graz mellett, Judendorfban található, ahol saját stúdiót rendeztek be. A zenekar áprilisban, májusban Európában turnézott. A nyár folyamán érdemes lenne meghívni őket a Petőfi Csarnokba..!


A legnagyobb slágerüket, kizárt, hogy valaki még nem hallotta, a mai napig játsszák a rádiók

Kedden Az Auxerre elsőligás francia klub vezetői bejelentették, hogy hároméves szerződést kötöttek Burcsa Győzővel, a Videoton 31 éves labdarúgójával. Az Auxerre a francia bajnokság élcsapatai közé tartozik, a legutóbbi szezonban negyedik helyezést ért el, s indul a következő UEFA Kupa-sorozatban.

Csütörtökön Genfben elkészítették az első forduló sorsolását az európai kupákban. Az EK-ban a Honvéd ellenfele a Shamrock Rovers csapata lesz, amely, - miután az idén a bajnoki címet és az ír kupát is elnyerte - ötödször szerepel a bajnokok tornáján. A múlt évben már az első fordulóban kiesett, az északír Linfield búcsúztatta, miként a Honvéd együttesét a svájci Grasshoppers.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában a Tatabánya a Rapiddal találkozik. A bécsi csapat a múlt szezonban döntőt játszott a KEK-ben, megnyerte az osztrák kupát, és második volt a bajnokságban. A nemzetközi porondon már nagy rutint szerzett, hiszen ezúttal huszonötödször szerepel a klubtornák mezőnyében.

Az UEFA Kupában a legutóbb a döntőig jutott Videoton a Malmö együttesével rivalizál. Vetélytársa 13-szoros bajnok és 12-szeres svéd kupagyőztes, a múlt idényben a harmadik helyet szerezte meg a bajnokságban. Svédországban már megkezdődtek az idei küzdelmek is, s a Malmö a 13. forduló után négy pont előnnyel áll az élen a Halmstad előtt. A nemzetközi kupák közül legutóbb a KEK-ben indult, de mindjárt az első fordulóban alulmaradt a Dynamo Dresden csapatával szemben.

Ugyancsak az UEFA Kupában a Rába riválisa a prágai Bohemians. A csehszlovák együttes a bajnokságban - rosszabb gólkülönbségével - második volt a Sparta mögött. Tavaly szintén az UEFA Kupában szerepelt, s a harmadik fordulóig jutott. A ciprusi Limassolt és az Ajax Amszterdam csapatát kiverte, a Tottenham együttesével azonban nem bírt. Az első forduló mérkőzéseit szeptember 18-án, illetve október 2-án tartják. A sorsolás szerint mind a négy magyar csapat hazai pályán kezd - hacsak nem cserélik fel a pályaválasztói jogot.

Pénteken véglegessé vált, hogy Novák Dezső lett az NB I-be felkerült Bp. Volán vezető edzője. A szakember kétéves szerződést írt alá, segítője a korábban évekig külföldön szerepelt Bálint László.

A Csepel NB l-es labdarúgó-csapata Szebegyinszkyvel, az Eger középpályásával erősített. Ugyanakkor Wébert, Varga ll-t és Krisztint szabadlistára tették a gyárvárosiak. További labdarúgókkal is tárgyal még a Csepel, mindenekelőtt csatárt szeretnének igazolni a piros-kékek.

Szép csendben visszament egykori sikerei színhelyére az Újpestből a Ferencvárosba Ebedli és a zöld-fehéreké lett a több klub által óhajtott csepeli Kincses Sándor. A tehetséges csepeli középpályást szerette volna a Rába, az Újpest és a Vasas is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ebedli_zoltan.jpgEbedli Zoltán első edzésén az Üllői úton

Már az üllői úton edz a váci Strausz (29), a Ganz-Mávag volt kapusa, Erdélyi (25). Az eddigi csapat tagjai közül Józsa kapus Tatabányára, Farkas a Ganz-Mávaghoz, Kovács a Csepelhez igazol, külföldre szerződhet Rab, Pogány és Jancsika, de csak utóbbi iránt van érdeklődés, Törökországból.

Eldőlt az is, hogy az NB ll-ben újonc Komlói Bányász játékosa lesz a többszörös válogatott újpesti csatár, Fekete László, aki ígéretet tett a komlóiaknak, hogy aláírja a szerződést. A Grazból hazatérő játékos, először úgy hírlett, hogy a Videoton játékosa lesz. A Dózsa nem engedte Fehérvárra, most viszont a szerződése lejárt és mehet, természetesen, az érte járó 600 ezer forintért.

További átigazolások: a Rába ETO-hoz Ulbert (Metripond) és Melis (Békéscsaba), a Haladáshoz Kutasi (Kaposvár), a Tatabányához: Udvardi és az MTK-VM-hez Szeibert (Bp. Volán), az Újpesti Dózsához Rostás (Szolnok), a Videotonhoz Csucsánszky (Csepel) és Kurucz (Rába ETO), a Siófokhoz Handel (Volán SC).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_both_jozsef_szeibert_gyorgy.jpgÚjra együtt az MTK-VM-ben egykori BVSC-s páros. Szeibert György és a régi nevelőedzője, Both József

Szombaton Az Intertotó Kupában három magyar labdarúgócsapat győzött (a Videoton csehszlovák, az Ú. Dózsa svéd, az MTK-VM bolgár vetélytárssal szemben), míg a Zalaegerszeg kikapott lengyel riválisától.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_videoton_bohemians_praha.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_videoton_bohemians_praha_szabo_jozsef.jpgSzabó, a fehérvári gólfelelős, (balra) tartja formáját

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_videoton_bohemians_praha_szabo_jozsef_gol.jpgSzabó lövésével szemben a csehszlovák kapus tehetetlennek bizonyult

A csoport másik találkozóján AIK Stockholm-St. Gallen 0:1 (0:1).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_4_csoport_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_zte_gornik_zabrze.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_zte_gornik_zabrze_pali_wanzik.jpgAz egyébként biztoskezű Wanzik ezúttal kiejtette a labdát, Páli fejese azonban nem jutott a kapuba

A csoport másik találkozóján Aarhus-Young Boys 4:7 (2:3).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_7_csoport_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_u_dozsa_hammarby.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_u_dozsa_hammarby_rostas_sandor.jpgRostás (a kép bal oldalán) góllal mutatkozott be a lila-fehéreknél a svéd Hammarby elleni Intertotó mérkőzésen. Társai éppen a találata után üdvözlik őt

A csoport másik találkozóján Valerengen-Eisenstadt 3:1 (2:1).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_10_csoport_tabella.jpg

A XI. csoportban az MTK-VM Burgaszban a bolgár Csernomorec ellen játszott és értékes 2:1 (1:1) arányú győzelmet aratott. A csoport másik találkozóján csoport: Start Kristiansand-Aarau 2:0 (1:0).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_11_csoport_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az alsóházban végzett csapatok egészéves mérlegét!

9. Haladás
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_haladas_2_fordulo_haladas_ferencvaros_nagy_jozsef_pinter_keller_rubold_hauzer.jpgA 2. fordulóban minimum egy pontra számítottak Szombathelyen, ehelyett vereség lett a vége a Fradi ellen. A ferencvárosiak határozottan állították meg a Haladás-támadásokat. A szombathelyi Nagy a földön, a labdával Rubold, s akik mindezt figyelik: Pintér (3), Keller (4) és Hauzer

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_haladas_21_fordulo_pecsi_msc_haladas_schroter_roth.jpgA Haladás komótosan és megfontoltan haladt, szépen, csendben, amúgy „fű alatt gyűjtögették" a pontokat. A 21. fordulóban például a Pécsi MSC-t verték meg nagyon simán, a csereként beállt Schrőter (jobbról) próbálja elvinni a labdát a válogatott középhátvédje, Róth mellett 

10. Ú. Dózsa
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_u_dozsa_6_fordulo_raba_eto_u_dozsa_ebedli_turbek_kovacs_laszlo.jpgEbedli már nagyon sok gólt szerzett az első osztályban, az Ú. Dózsában viszont az elsőt. Turbék szomorúan néz a labda után, Kovács a földön búslakodik. Nagyon hullámzó volt a lila-fehérek teljesítménye. Kulcsmérkőzéseket, rangadókat is tudtak nyerni, akár fölényesen is, a 6. fordulóban Győrben nullázták le az ezüstérmest...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_u_dozsa_2_fordulo_u_dozsa_csepel_kincses_bela_kerekes_krasnyanszky.jpg...a 2. fordulóban viszont óriási meglepetésre hazai pályán veszítettek az előző bajnokságban történt bundamérkőzések miatt szétzilált és többek közt a válogatott játékosait (Kovács Attila, Kőhalmi, Lazsányi) elvesztő csepeliek ellen. Kerekes György szorult helyzetben Kincses B. és Krasnyányszky között

11. Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc_3_fordulo_pecsi_msc_zte_roth_balazs.jpgVoltak a pécsieknek fájdalmas pontvesztéseik, a 3. fordulóban a ZTE ellen hullajtottak el egy pontot hazai pályán. Balázs kapusnak már nyert ügye van, övé a labda, Róth hiába ugrik fel

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc_17_fordulo_videoton_pecsi_msc_schulteisz_kollar_szabo_wittmann.jpgÓriási fegyvertény volt, hogy a 17. fordulóban Székesfehérváron nyerni tudott a Pécsi MSC. A kitűnően védő pécsi kapus, Kollár, ezúttal is biztos kézzel öleli magához a labdát két Videoton-támadó, Szabó és Wittmann elől. A háttérben Schulteisz biztosít

12. Tatabánya
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_tatabanya_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_kovacs_kalman_dombai.jpgA kupadöntővel próbálta a Tatabánya enyhíteni a szurkolók egész éves szomorúságát, s bár vereséget szenvedtek, kivívták, hogy ősszel a nemzetközi kupaporondon is szerepelhessenek. Kovács K. becsúszva lövi Dombai hálójába a Bp. Honvéd második gólját

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_tatabanya_10_fordulo_tatabanya_pecsi_msc_kiprich_jozsef.jpgEbben a bajnokságban ritkán nyert a Tatabánya olyan magabiztos és imponáló fölénnyel, mint tette a 10. fordulóban hazai pályán a Pécsi MSC ellen. Az első tatabányai gól, Kiprich ekkor talált először a hálába. Utána ezt még kétszer megismételte

13. Ferencváros
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_ferencvaros_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_zsinka_janos.jpgPedig olyan szépen indult minden, eleinte úgy tűnt, beválik a túlzott fiatalítás. Az 1. fordulóban a Ferencváros alaposan helybenhagyta a szegedieket. A parádésan játszó Zsinka adta meg a kegyelemdöfést

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_ferencvaros_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_rubold_torocsik.jpgA jó kezdés után megtört a lendület. A 9. fordulóban úgy játszottak az Ú. Dózsával a Népstadionban, hogy addigra már öt találkozó óta nyeretlenek voltak. Rubold próbálja szerelni Törőcsiket - nem sok sikerrel

14. MTK-VM
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_mtk_vm_18_fordulo_eger_mtk_vm_gaspar_horvath.jpgNem véletlen került az MTK-VM szorult helyzetbe a végére, hiszen az Eger elleni "négypontos" találkozón is vereséget szenvedett a 18. fordulóban. Vészhelyzetben a fővárosi kapu, a kapus Gáspár jó védéseinek is köszönhető, hogy csak 1:0-ra nyert az Eger...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_mtk_vm_19_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_poloskei_szanto_lorincz_fulop.jpg...cserébe a következő fordulóban az FTC-t le tudták győzni, ami sokat jelentett a végelszámolásnál. Piramis az MTK-VM kapuja előtt. Fent Pölöskei, alatta Szántó és Lőrincz, jobb oldalon Fülöp

15. Eger
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_eger_16_fordulo_eger_videoton_szebegyinszky_vegh.jpgA 16. fordulóban az egriek nagyon fenték a fogukat a Manchester United ellen készülő Videotonra. Egy remek mérkőzésen talán ekkor játszottak a legszebben és a legjobban a bajnokságban. Végh Tibort, a Videoton páncél keménységű védőjét még a puhaságáról igazán nem közismert Szebegyinszky sem tudja megállítani

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_eger_22_fordulo_eger_bekescsaba_kovacs_istvan.jpgAmikor még fel-felcsillant a bennmaradás esélye, a 22. fordulóban magabiztosan és fölényesen győzték le az egriek a Békéscsabát. Évközben még az egykori válogatott középcsatárt, Kovács Istvánt is leigazolták, magasan felugorva megszerzi első egri gólját

16. SZEOL AK
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_szeol_ak.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a teljes idényre:
Ha jobban belegondolok, az elmúlt 39 év alatt ez volt az utolsóelőtti teljes NB I-es szezonunk… Valahol ez egy vízválasztó is volt, véget ért a Kaszás-éra, új klub lebegett a láthatáron, és szerintem innentől már nem volt az igazi az egész. A SZEOL AK képviselte a minőséget a városban, utána jöttek fúziók, megszűnések, jogcsereberék, szerencselovagok. Búcsúzóul az utolsó fordulóban még megvertük a Fradit, de tulajdonképpen ezt a szezont már ősszel elbuktuk.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_szeol_ak_28_fordulo_szeol_ak_vasas_deak_kakas.jpgA szegedieknek már csak szépségtapasz volt, mikor a 28. fordulóban egy gólgazdag mérkőzésen legyőzték a VasastDeák (csíkos mezben) labdája a kapuban, a kétségbeesett Kakas már nem tud közbeavatkozni

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_szeol_ak_25_fordulo_szeol_ak_zte_birkas_kun.jpgA 25. fordulóra a szegediek már leszámoltak reményeikkel, nem volt miért idegeskedniük. Ennek ellenére hazai pályán kikaptak a ZTE-től, ebből a helyzetből sem lett gól. Kun és Birkás (csíkos mezben) feje felett elsuhan a labda

Az NB I. tabellaparádéjával folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5318277477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabzero 2024.08.09. 10:47:07

Az Eger Csank mesterrel azonnal visszajutott. Ekkor vette át a Békécsaba irányításást, az Eger meg ismét simán kiesett

maribor_ 2024.08.16. 05:57:34

@szabzero: Szpojlerezünk, szpojlerezünk? :)
süti beállítások módosítása