Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1985/86 Bevezetés

2024.10.24. 12:18 maribor_

1985. július 29-augusztus 4., a nyár utolsó hófordulója

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_headlines_pusztavacs.jpgIsmét találkoztunk az ország közepén

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 29.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke fogadta Borisz Ivanovics Sztukalint, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, aki átadta megbízólevelét. A megbízólevél átadásánál jelen volt Roska István külügyminiszter-helyettes.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_borisz_sztukalin_losonczi_pal.jpgLosonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke fogadta Borisz Ivanovics Sztukalint, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét

Ifjúsági nagygyűlést tartottak a Magyar Gördülőcsapágy Művek debreceni központjában a Moszkvában zajló Világifjúsági Találkozó alkalmából. A délutáni műszakváltáskor a nagysorozat-gyáregységben megtartott ünnepségen felidézték az eddigi VIT-ek történetét, majd beszámoltak annak a nemzetközi munkaversenynek az állásáról, amelyet az idei VIT tiszteletére szervezett a Magyar Gördülőcsapágy Művek KISZ-, illetve a moszkvai 1. számú Állami Csapágyipari Egyesülés Komszomol-szervezete.

A nagygyűlésen bejelentették: a magyar fiatalok időarányosan teljesítették a VIT-versenyben vállalt kötelezettségeiket. Csupán júniusban tizenháromezer csapágyat gyártottak terven felül exportra. A minőség javítása mellett anyag- és energiamegtakarítást is elértek. Ezekben a napokban a moszkvai csapágyipari egyesülés komszomolistái ugyancsak értékelik a nemzetközi munkaversenyben szovjet részről vállalt kötelezettségek teljesítését.

A debreceni ifjúsági nagygyűlés részvevői táviratban köszöntötték a moszkvai Világ ifjúsági Találkozó részvevőit és a moszkvai 1. számú csapágygyárban működő magyar VIT-klubot.

Johann Reichel és Gerhart Fuchs osztrák állampolgár, az általa vezetett motoros sportrepülőgéppel megsértette hazánk légterét. A magyar terület felett repülő sportrepülőgépet a Magyar Néphadsereg határőrizeti feladatokra kijelölt helikopterei a nemzetközileg meghatározott eljárás szerint leszállásra szólították fel. A Fertőszentmiklós közelében sértetlenül földet ért osztrák repülőgép ügyében az illetékes magyar szervek megkezdték a vizsgálatot.

A Magyar Televízió hétfői, rendkívüli adásnapján az 1-es csatornán 21.05-kor sugározta a külpolitikai szerkesztőség riportfilmjét Európa jelenéről és jövőjéről, a helsinki konferencia óta eltelt viharos évtized tükrében. Elkerülhető-e a konfrontáció Európában; a nagyhatalmak mellett milyen szerepet játszhatnak a kis európai országok, mint például Magyarország; hol sértik az emberi jogokat; „profitált-e” Magyarország a helsinki értekezletből; folytatódhat-e az enyhülés és hogyan? A csaknem egyórás tv-műsorban egyebek között ezekről a kérdésekről beszélt és vitatkozott Georgij Arbatov, a Szovjet Tudományos Akadémia Egyesült Államok- és Kanada-kutató Intézetének igazgatója, Willy Brandt, az SPD elnöke, Henry Kissinger, volt amerikai külügyminiszter, Bruno Kreisky, volt osztrák kancellár, Harold Wilson, volt brit miniszterelnök és Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára.

Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, aki az SZKP KB meghívására tartózkodik a szovjet fővárosban, találkozott Konsztantyin Ruszakovval, az SZKP KB titkárával. Meleg, baráti légkörű megbeszélésükön a magyar-szovjet együttműködés néhány időszerű kérdését tekintették át.

A TASZSZ szovjet hírügynökség közölte Mihail Gorbacsov nyilatkozatát, amelyben az SZKP KB főtitkára bejelentette: augusztus 6-tól a Szovjetunió egyoldalúan beszünteti atomfegyver-kísérleteit, és erre szólítja fel a többi nukleáris hatalmat is.

A folytatódó atomfegyverkezési hajsza óriási veszély az egész világ civilizációjának jövőjére nézve, fokozza a nemzetközi feszültséget, növeli a háborús veszélyt, s hatalmas szellemi és anyagi erőforrásoktól fosztja meg az alkotómunkát - írja a nyilatkozat.

A Szovjetunió az atomkorszak kezdetétől fogva következetesen és erélyesen harcol a nukleáris fegyverek felhalmozásának megszüntetéséért, a katonai vetélkedés megfékezéséért, valamint az államok közötti bizalom és békés együttműködés megerősítéséért. Ennek van alárendelve az a rendkívül kiterjedt tevékenység, amelyet a Szovjetunió az ENSZ-ben, a fegyverzetkorlátozás és -csökkentés kérdéseivel kapcsolatos többoldalú és kétoldalú tárgyalásokon fejt ki. A Szovjetunió nem törekszik katonai fölényre; amellett van, hogy minél alacsonyabb szinten, és kölcsönösségi alapon fennmaradjon a katonai erőegyensúly - hangsúlyozza Mihail Gorbacsov.

Kétségtelen, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok az összes atomfegyver-kísérletre kiterjedő kölcsönös moratóriuma jó példát mutatna más atomhatalmak számára is. A Szovjetunió elvárja, hogy az Egyesült Államok pozitívan reagáljon, és beszüntesse atomfegyver-kísérleteit. Az megfelelne minden nép várakozásainak és reményeinek - húzza alá végezetül nyilatkozatában Mihail Gorbacsov.

Az antiimperialista szolidaritás napja volt a hétfői a moszkvai VIT-en. A XII. Világifjúsági és Diáktalálkozó részvevői a város hat pontján adtak randevút egymásnak, külön-külön nyilvánítva ki támogatásukat Ázsia, Afrika, Latin-Amerika nemzeti függetlenségért, szabadságért küzdő népei, az európai békéért, enyhülésért, atomfegyvermentes övezetekért síkraszálló erők iránt.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_bekedemonstracio.jpgA VIT résztvevőinek egy csoportja a moszkvai békedemonstráción

A nagygyűlésen felszólalt Bulla Miklós, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa, a KISZ KB Intéző Bizottságának tagja, aki hangsúlyozta, hogy hazánk a szocialista országok szövetsége részeként a béke híve. Történelmi vívmánynak tartjuk a katonai erőegyensúlyt, de azt szeretnénk, ha az a fegyverzet minél alacsonyabb szintjén valósulna meg. Támogatunk minden olyan kezdeményezést, tárgyalást, párbeszédet, amelynek célja a fegyverzet korlátozása, a feszültség csökkentése, az együttműködés előmozdítása.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_fesztivali_hangulat.jpgFesztiváli hangulat a Puerto Rico-iakkal

Különös figyelem kíséri, rokonszenv övezi a Nicaraguából érkezett fiatalokat, s aligha véletlen, hogy délután a Gorkij-parkban e közép-amerikai ország képviselőivel találkoztak más országbeliek és a szovjet vendéglátók. E gyűléssorozatot az esti órákban az ugyancsak itt megrendezett központi, mintegy a nap eseményeit összegző nagygyűlés zárta. Amíg e szolidaritási rendezvények zajlottak, a Kozmosz Szállóban munkához látott az antiimperialista bíróság.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_kozos_enek.jpgMagyar fiatalok a latin-amerikai országok küldötteivel együtt énekelnek a VIT egyik rendezvényén

Jóllehet a VIT minden napjának van különleges témája, ezek egymástól nehezen különíthetők el, s valójában minden napra jut valamiféle hozzájuk kapcsolódó esemény. Így volt ez hétfőn is, amikor nagygyűlésen emlékeztek a Hirosima és a Nagaszaki elleni atomtámadás áldozataira. Negyven évvel ezelőtt, augusztus 6-án 3 óra 13 perckor robbant az első atombomba, és Moszkvában ezen a hétfőn itt voltak néhányan a túlélők közül is. „Soha többé Hirosimát! Nem akarunk atomháborút!” - hirdették a transzparensek. A nagygyűlést az esti órákig tartó vita követte a Szakszervezetek Házában.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_tiltakozas.jpgHirosimára és Nagaszakira emlékeztek, a háború ellen tiltakoztak az Olimpiai Sportközpont előtti téren rendezett nagygyűlés résztvevői

Nincs könnyű dolga annak, aki választani akar a VIT monstre programjából. Sok esemény ütközik a hatalmas városban, már csak a távolságok miatt sem olyan egyszerű több helyre eljutni. Ezért is ajánlatos ott lenni a sajtóközpont reggeli tájékoztatóin, ahol az előző nap történtek összefoglalásán kívül a várható napi eseményekkel is külön foglalkoznak. Hétfőn arról adtak tájékoztatót, hogy az előző nap egyszerre 15 helyszínen különböző témákban kezdődtek viták. Felelősségteljes viták folynak hőkéről, szolidaritásról, az ifjúmunkások helyzetéről, a fiatal nők jogairól, a környezetvédelemről. Az egyes számú központ helyszíne a Nemzetközi Kereskedelmi Központ, egy időben folyik itt előadás-sorozat, vita a leszerelési ügyekről. Hangot kapnak eltérő nézetek is, egyetértés a közös útkeresésben van.

A konferenciateremben folyó kerekasztalvitában az ifjúság békeharcával, a békére nevelés kérdéseivel foglalkoztak a felszólalók. Itt szólalt fel a magyar küldöttség egyik tagja, Horváth Éva, az Országos Béketanács titkára. Elmondta, hogy a mostani nemzetközi helyzetben a fiatalok aggodalma valódi, s ez tenni akarásban is kifejeződik. Az utóbbi években Magyarországon erősödött a fiatalok részvétele a békemozgalomban. Ezt a különböző kiemelkedő rendezvények és a békekörök folyamatos munkája egyaránt bizonyítja.

Jól megfér egymás mellett a tájékoztatópulton a mindennap megjelenő fesztiválújság, a szovjet békebizottság kiadványa, az Írországban megjelenő lap, amelynek első oldaláról Petra Kelly, a nyugatnémet Zöldek jeles képviselője néz vissza, vagy éppen az NSZK-beli német béketársaság kiadványa. Érdemes erre utalni, már csak azért is, mert a reggeli sajtótájékoztatón szóba jött az az eset, amely bőven adott munkát éjszaka is a VIT nemzetközi előkészítő bizottságának. Történt, hogy a megnyitón külön vonultak fel a Nyugat-Berlinből érkezettek, hivatalos táblájukon oroszul ez állt: „Küldöttség Nyugat-Berlinből”, s így mutatta be őket a hangosbeszélő is. Az eredményjelző táblára viszont ezt írták: „Nyugat-Berlin küldöttsége.” Három nyugati nemzetközi ifjúsági szövetség és az NSZK delegációjából (itt is vannak nyugat-berliniek) ezt többen sérelmezték. Ezért korlátozták jelenlétüket a vita központokban, de a nagy rendezvényeken ott voltak.

A sajtótájékoztatón elmondták: a szovjet szervezőbizottság sajnálkozását fejezte ki, elnézést kért a technikai hibáért. A nemzetközi előkészítő bizottság állandó bizottsága - mint elhangzott - konstruktív, érdemi vitában, rendkívüli ülésen tárgyalta meg a dolgot, rövid nyilatkozatot fogadott el, amely megállapítja: a megnyitót szabályozó dokumentumokat különféleképpen értelmezték, emiatt elégedetlenségüket fejezték ki. A bizottság sajnálkozását fejezte ki, és reméli, hogy a továbbiakban biztosítva lesznek a feltételek, amelyek minden delegációnak lehetővé teszik a teljes mértékű részvételt a fesztiválon. A technikai hiba kapcsán a szovjet előkészítő bizottság magyarázatot adott, elnézést kért a Nyugat-Berlinből és az NSZK-ból érkezett küldöttségektől.

A XII. Világifjúsági és Diáktalálkozó díszvendégei közül naponta többen is tartanak tájékoztatókat a nemzetközi sajtóközpontban. Hétfőn, az antiimperialista szolidaritás jegyében megrendezett napon Sam Nujoma, a Délnyugat-afrikai Népi Szervezet (SWAPO) elnöke és Alfred Nzo, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) főtitkára találkozott a sajtó képviselőivel.

Délután került sor Juan Antonio Samaranchnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság VB elnökének nagy érdeklődéssel kísért sajtóértekezletére. A NOB elnöke elmondta: a szovjet fővárosban kapta kézhez Andrej Gromiko levelét, amelyben a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke biztosítja a NOB-ot, hogy a Szovjetunió a jövőben is teljes mértékben tartani fogja magát az olimpiai charta eszméihez és előírásaihoz. Samaranch rámutatott: a NOB mindent megtesz annak érdekében, hogy Dél-Koreában minden részt venni kívánó ország számára elfogadható körülményeket alakítsanak ki. A NOB támogatja a Koreai NDK részvételét is.

A VIT politikai jellegű eseményein kívül nem kevesebb a kulturális, a sportrendezvények vagy a hivatalos programokon kívüli találkozók száma, például késő éjszaka a Vörös téren, avagy egyes delegációk szálláshelyeinél.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_voros_ter.jpgFiatalok éjjel a Vörös téren

Este a magyar klub bejárata előtt két, levegővel töltött hatalmas figura, a Matrjoska baba és a magyar Miska kancsót formázó bábu fogadta a Budapest-gálaestre érkezőket.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_kubai_vendegek.jpgKubai vendégek a magyar klubban

A Koltay Gábor rendezte produkcióban a többi között Mezey Mária énekelte archív felvételről a Mondd, hol van az a sok virág című nevezetes békedalt; Szórádi Erika és Varga Kata a fasizmus áldozatai kivégzésük előtt írt levelekből töredékeket adtak elő, majd Konsztantyin Szimonov Várj reám című költeménye csendült fel a Kormorán együttes zenéjével.

A gála következő „felvonásában” részben szovjet előadóművészek előadták Gyurkó László Az egész élet című drámájának egy részletét, illetve Varga Miklós szerzeményét, az Európa című békedalt. A Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat című dal az 1949-es budapesti VIT-et idézte fel.

A szünet utáni folklórrevü nagy hatást keltett a soknemzetiségű közönség körében.

Az előadást megtekintette Hámori Csaba, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KISZ KB első titkárai Berecz János, a z MSZMP Központi Bizottságának titkára és Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_mandel_kvartett.jpgA magyar Mandel-kvartett rögtönzött műsort ad a Vörös téren

Szíria nem kíván részt venni az augusztus 7-re Fezbe összehívott rendkívüli arab csúcsértekezleten. A többi arab állam vagy elfogadta, vagy pedig egyelőre nem nyilatkozott II. Hasszán marokkói uralkodó szombaton közzétett bejelentéséről.

A szíriai hírügynökség jelentésében azt hangoztatta, hogy Szíria továbbra is hű az arab csúcsértekezleteken elfogadott határozatokhoz, és nem vesz részt olyan folyamatban, amely szerinte az arab államok kapitulációjához és az arab népek jogainak megsértéséhez vezet.

Libanon nem vesz részt az augusztus 7-i rendkívüli arab csúcsértekezleten - jelentette be Rasid Karami libanoni miniszterelnök. A bejrúti rádió idézte a kormányfő szavait, melyek szerint nincs általános arab egyetértés abban, hogy a palesztin kérdést arab csúcsértekezleten kell megtárgyalni.

Jordánia, Kuvait, Irak viszont üdvözölte a rendkívüli értekezlet összehívását. Kuvait úgy véli, hogy a csúcsértekezletet az érintett országok külügyminiszteri szintű előkészítő tanácskozásának kell megelőznie. A PFSZ vezetői Tuniszban nagy megelégedéssel fogadták a tervet, míg a Jasszer Arafattal szemben álló erők elutasították azt. Algéria még eddig nem nyilatkozott, hogy részt kíván-e venni a fezi csúcson.

Az izraeli légierő gépei reggel bombázták Bar Eliasz Bakaa-völgyi települést. Az izraeli katonai szóvivő közlése szerint a támadás az Ahmed Dzsibril vezette Népi Front Palesztina Felszabadításáért főparancsnokság támaszpontja - egy többemeletes épület - ellen irányult. A gépek veszteség nélkül visszatértek támaszpontjukra. Az izraeli légierőnek a mostani volt a nyolcadik légitámadása az idén libanoni célpontok ellen.

A libanoni állami rádió és a falangista Libanon Hangja adó egyaránt arról számolt be, hogy az izraeli légitámadás következtében az épület lángokban áll. Megfigyelőik utalnak rá, hogy Izrael a csapatai kivonására vonatkozó megállapodás felemás végrehajtásával egyidejűleg szemmel láthatóan, fenntartja magának a jogot katonai akciók végrehajtására. Ezek áldozatai többségében polgári lakosok. Eközben a két rivalizáló libanoni mohamedán csoport részéről Nabih Berri síita és Valid Dzsumblatt drúz vezető megállapodott abban, hogy véget vetnek a híveik között három hónapja zajló összecsapásoknak. A jelentések szerint a két csoport „Nemzeti Front” néven szövetséget hoz létre azzal a céllal, hogy ahhoz „csatlakozzon az összes muzulmán és keresztény szervezet”. A front a jelentések szerint a jövő héten alakulna meg. Kérdéses azonban, hogy a libanoni béke megteremtését, a nemzeti megbékélést szolgáló kezdeményezéshez felsorakoznak-e az összes politikai-katonai szervezetek.

A síiták és a drúzok együttműködnek továbbá abban, hogy növekedjen a mohamedánok befolyása a libanoni kormányban - derült ki Berri és Dzsumblatt tanácskozása után, A drúzok vezetője katonai támogatást is ígért a síitáknak, ha „kiújulna a harc a palesztin fegyveresek és a síita csoportok között”.

Bejrútban pokolgépek robbanása és tűzpárbaj vetett véget a hét végi fegyvernyugvásnak. A lövöldözések a libanoni főváros mohamedán és keresztény részét elválasztó, úgynevezett zöld vonal mentén voltak. Tűzpárbaj zajlott a libanoni Tripoliban is az egymással szemben álló fegyveres milíciák között. Bejrútban egy személy, Trlpoliban pedig kettő vesztette életét.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_palesztin_menekult_csalad.jpgAz izraeli megtorlóakció után egy Dél-Libanonban élő palesztin család menekül szétlőtt házából

Irak nem tudja vállalni, hogy házigazdája legyen az el nem kötelezett országok jövő évi csúcstalálkozójának - jelentette be az iraki külügyminisztérium szóvivője.

A tervek szerint már 1983-ban megrendezték volna az el nem kötelezettek csúcsértekezletét Bagdadban, ám az Iránnal vívott háború miatt Irak kénytelen volt visszakozni. Az akkori új-delhi csúcs részvevői döntöttek úgy, hogy a következő, 1986-os találkozó Irakban lesz, ha addigra a körülmények megengedik. A mostani iraki lemondás után az új helyszínről a jövő hónapban határoznak a mozgalom külügyminisztereinek luandai értekezletén.

Az iraki-iráni fronton egyébként változatlan hevességgel folynak a harcok. Iraki harci repülőgépek és helikopterek a hét végén több mint száztíz berepülést végeztek az iráni állások fölött, csapásokat mérve az arcvonal északi és déli részén állomásozó ellenséges csapatokra - jelentette be az iraki katonai főparancsnokság. Egyszersmind azt is közölte, hogy hajnalban két, légi kötelékek által támogatott iraki zászlóalj elfoglalta az 1666-os magaslatot, és 478 ellenséges katonát harcképtelenné tett.

Teherán az IRNA iráni hírügynökség jelentésében cáfolta az iraki katonai vezetés közlését. Az iráni katonai parancsnokság egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a kérdéses magaslat sohasem volt az iráni csapatok ellenőrzése alatt, következésképpen el sem tudták veszíteni.

Az IRNA azt közölte, hogy az iráni tüzérség lőtte a front északi részén lévő iraki állásokat, és több mint száz ellenséges katonát tett harcképtelenné.

Tovább emelkedett a dél-afrikai zavargások halálos áldozatainak és letartóztatottainak a száma. A rendőri erők egy fekete bőrű rendőr meggyilkolásával gyanúsított embert lelőttek. A dél-afrikai hatóságok által bevezetett ostromállapot eddigi nyolc napjának mérlege: tizennyolc halálos áldozat és több mint ezeregyszáz letartóztatott.

A feszült helyzet további kiéleződésének veszélyére hívta fel a figyelmet Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai püspök. A Párizsban megjelent interjújában úgy vélekedett, hogy a dél-afrikai fekete bőrű fiatalok eltökéltnek látszanak az apartheidrendszer erőszakkal való megdöntésére. Nő annak a veszélye, hogy a fiatalok, látva a rendszer hajthatatlan álláspontját, visszautasítják a békés megoldásra vonatkozó elképzeléseket - jelentette ki Desmond Tutu.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_johannesburgi_katonai_jaror.jpgKatonai járőr Johannesburg utcáin

A közép-amerikai válságban közvetítő Contadora-csoport lehetséges kibővítéséről tárgyaltak Peruban a csoportot alkotó négy latin-amerikai ország képviselői.

Belisario Betancur kolumbiai államfő, Nicolas Arditto Barletta panamai elnök, Bernardo Sepulveda Amor mexikói külügyminiszter és Octaivio Lepage venezuelai belügyminiszter az új perui államfő beiktatási ünnepségére érkezett Limába. Az alkalmat felhasználták arra, hogy külön találkozón vitassák meg a Contadora-csoport közvetítőd tevékenységével kapcsolatos problémákat.

A találkozón részt vett Carlos Andres Perez volt venezuelai államfő, s beszámolt azokról a tárgyalásairól, amelyeket annak érdekében folytat, hogy Argentína, Brazília, Peru és Uruguay „külső támogató csoportként” működjön együtt - szervezett formában - a Contadorával a közép-amerikai problémák megoldásában.

A Fehér Házban bejelentették: a Reagan-kormányzat fölajánlotta a Szovjetuniónak, hogy küldje el megbízottait a következő nukleáris fegyverkísérlet megfigyelésére a nevadai atomkísérleti telepre.

Larry Speakes, a Fehér Ház sajtótitkárának helyettese, „messzemenőnek” nevezte az ajánlatot, amely szerinte azt bizonyítja, hogy az amerikai kormányzat „kitart a nukleáris fegyverkísérletek ellenőrzött korlátozásában újabb eredmények elérése mellett”.

A TASZSZ rámutat: az amerikai „kezdeményezés” semmi újat sem tartalmaz, és egyetlen célja: elvonni a figyelmet arról a tényről, hogy az amerikai kormányzat nem kíván megállapodást olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a fegyverkezési verseny megfékezése, konkrétan pedig a nukleáris fegyverkísérletek korlátozása és betiltása.

Az amerikai kormányzat már nem első ízben ajánlja a Szovjetuniónak, hogy küldjenek „megfigyelőket” egymás nukleáris fegyverkísérleteihez. Amit Washington ezzel ténylegesen javasol, az nem más, mint e kísérletek állandósítása és legalizálása. Ugyanakkor nem volt hajlandó, és ma sem hajlandó olyan lépések megtételére, amelyek a kísérleti robbantások megtiltásához vezetnének. Ezt bizonyítja egyebek közt az is, hogy egyoldalúan megszakította a Szovjetunióval és Nagy-Britanniával folytatott megbeszéléseket a robbantások teljes és általános megtiltásáról - írja a TASZSZ.

Peking szeretné, ha a Kínai Népköztársaság és Tajvan újra egyesülne, mégpedig úgy, hogy a tajvani rendszer megőrizhetné függetlenségének „nagy részét” - mondotta Li Hszien-nien kínai államfő Los Angelesben.

A Kínai Népköztársaság a történelmi körülmények és a társadalmi sajátosságok figyelembevételével kialakította az „egy ország - két rendszer” elméletet - jelentette ki az Egyesült Államokban hivatalos látogatáson tartózkodó Li Hszien-nien. A KNK sikeres tárgyalásokat folytatott Nagy-Britanniával Hongkong jövőjéről. A hongkongi kérdés megoldása megvalósítható formula lenne Tajvan esetében is - mondta a kínai államfő, hozzátéve, hogy az egyesítés után Tajvan á jelenlegi függetlenségét csaknem teljes egészében megtarthatja.

Beszédét megelőzően Li Hszien-nien a Los Angeles-i Century Plaza Hotelben nyilatkozatban bélyegezte meg a dél-afrikai rendszer fajüldöző politikáját. - Ellenezzük a pretoriai hatóságok apartheidpolitikáját, elítéljük őket a szükségállapot bevezetéséért - mondta a kínai államfő. Li Hszien-nien egyszersmind fellépett az atomfegyverek betiltása és teljes megsemmisítése mellett, a nukleáris háború veszélyének elhárításáért.

A Cape Canaveral űrrepülőtérről, magyar idő szerint késő éjjel hétfőnyi személyzettel a fedélzetén felbocsátották a Challenger amerikai űrrepülőgépet. A repülési program katonai célú kísérletek végrehajtását is előírja.

Az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA) képviselője közölte, hogy hat perccel az indítás után felmondta a szolgálatot az űrrepülőgép egyik hajtóműve. A hiba miatt fontolóra vették, hogy a Challenger esetleg kényszerleszállást hajt végre Spanyolországban, egy zaragozai támaszponton. A NASA végül úgy döntött, hogy a Challenger két hajtóművel is folytathatja útját. Egyúttal utasították a fedélzeten tartózkodó űrhajósokat: ne az eredetileg tervezett pályára, vezéreljék az űrrepülőgépet.

Később újabb műszaki problémák támadtak az amerikai Challenger űrrepülőgépen. Ezúttal a csillagászati megfigyelések és más tudományos kísérletek céljait szolgáló berendezésekben tapasztaltak hibákat. A legsúlyosabb nehézség akkor merült fel, amikor megpróbáltak működtetni egy 60 millió dollár értékű nyugatnémet teleszkópot.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_challenger_sts_51f.jpgA legénység: Anthony England, Karl Henize, Story Musgrave, Loren Acton, John-David Bartoe, Gordon Fullerton és Roy Bridges

1985 július 29. és augusztus 6. között a Challenger űrrepülőgép fedélzetén is ádáz csata dúlt a két legnagyobb kólagyártó cég között.

„A nagy kólaháború” - így emlegették A ’80-as években a Coca Cola és a Pepsi ádáz küzdelmét, melyben a felek a legváltozatosabb marketingeszközökkel igyekeztek a másik fölé kerekedni. Reagan csillagháborús tervével szinte egy időben a Coca Cola Company is a világűrbe akarta áthelyezni a csatateret. A kólagyártó cég 1984-ben megállapodást kötött a NASA-val a „Coca Cola Space Can” teszteléséről az űrsikló program keretében. A megállapodás nem maradhatott titokban: a Coca Cola Company legnagyobb riválisa, a Pepsico Inc. is bejelentkezett az amerikai űrhivatalba és jelezte, hogy részt kíván venni a kísérletben.

A NASA a Challenger űrsikló 1985-ös (STS 51-F jelű) küldetésén biztosította mindkét fél részére a tesztelés lehetőségét.

A két kólagyártó óriási marketing lehetőséget látott az űr meghódításában és nem számolták a projektre költött dollárokat. A vetélytársak elsősorban a technológiai fejlesztésre koncentráltak. A tárolás mellett azt is meg kellett oldaniuk, hogy a kozmonauták a speciális körülmények között is ki tudják nyerni az üdítőitalt a tartályokból. A kólaháború nagy összegeket emésztett fel: a Coca Cola 250 ezer dolláros kerettel készítette el a speciális szelepkapcsolóval ellátott italadagolóját, míg a Pepsi saját bevallása szerint dollármilliókat költött a saját fejlesztésére. A speciális italadagolók időben elkészültek, de az elkészült üdítőital tartályok leginkább borotvakrémes flakonokra emlékeztettek.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_challenger_sts_51f_coca_cola.jpgCoca Cola Space Can

Végül négy-négy palacknyi cukrozott szénsavas üdítő került a Challenger fedélzetére. A Challenger tudós kozmonautái, akik a küldetés során 7 tudományágban összesen 13 kísérletet végeztek el, örömmel illesztették be szoros protokolljukba a flakonos üdítők tesztelését. Az űrhajósoknak értékelniük kellett a folyadékok adagolásának módját mikrógravitációs környezetben és természetesen a folyadék ízét is. A nappali műszakban a Coke-ot tesztelték, az éjszakai szolgálat Pepsit ivott.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_challenger_sts_51f_pepsi.jpgDr. Karl Gordon Henize csillagászasztronauta teszteli a Pepsi italadagolóját a Challenger űrsikló fedélzetén

A kísérletből egyik fél sem került ki győztesen. Ennek csak kisebb oka volt a hűtés hiánya. A legnagyobb probléma a szénsavban rejlett. A földön az emésztőrendszerben természetes módon elkülönülnek a gázok és a folyadékok. Az űrben azonban ez másként működik: súlytalanság állapotában a könnyű gázbuborékok nem tudnak távozni a gyomorban levő folyadékból, hiszen az is lebeg. Mivel a folyadék nem válik el a légneműtől, a nyelőcsövön keresztül nem csak a gáz, hanem a kettő együtt távozik, gyakorlatilag savas refluxot előidézve, amely rettentő kellemetlen élmény, különösen egy űrsikló belsejében.

A kozmonautákon kívül egyik rivális sem tekintett fiaskóként a kólaháború eredményeire: a Coca Cola Company különleges, továbbfejlesztett italadagolói megfordultak a MIR űrállomáson, valamint a Challenger és az Endeavour űrsiklók fedélzetén is.

A Pepsi az űrháborút marketing eszközökkel folytatta. Megszületett az áthallásos szlogen: „Hatalmas korty az emberiség számára”.

TV spotjaiban (például a Ridley Scott által rendezett 1985-ös TV reklámban) visszatérő elem lett a világűr meghódítása, de a reklámokból azonban száműzték a borotválkozó flakonra emlékeztető kis tartályt.

Aztán 20 évvel később a Coca Cola úgy döntött, hogy a legendás italadagolót újrahasznosítja egyik reklámfilmjében. De ez már egy másik történet…

Az amerikai mozik bemutatják A sárkány éve című amerikai akciókrimit.

A filmet Michael Cimino rendezte, főszereplői pedig Mickey Rourke, Ariane Koizumi és John Lone voltak. A forgatókönyvet Oliver Stone és Michael Cimino írta, Robert Daley könyve alapján. A filmet jelölték az 1985-ös Arany Málna díjra a legrosszabb forgatókönyv és legrosszabb színésznő kategóriákban.

A film vegyes kritikákat kapott, és nem szerepelt jól az amerikai jegypénztáraknál, bár két Golden Globe-díjra jelölték: a legjobb férfi mellékszereplő - John Lone és a legjobb eredeti film. A mű évtizedekkel a megjelenése után lett kultfilm.

A gyártás olyan gyorsan haladt, a casting még a forgatókönyv elkészülte előtt megkezdődött. Eredetileg Stone és Cimino vagy Nick Noltenak vagy Jeff Bridgesnek gondolta adni Stanley White kapitány szerepét, de miután meglátta Mickey Rourke-ot A Greenwich Village pápájában, Cimino meggondolta magát.

A film az 5. helyen nyitott az Egyesült Államok kasszasikereinek listáján, és 4 039 079 dollár bevételt hozott 982 moziban a nyitóhét végéig. A Sárkány éve végül 18,7 millió dollár bevételt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában. Világszerte 30,4 millió dollárt keresett, 21 és 24 millió dollár közötti költségek mellett.

A filmet végül 1992-ben mutatták be Magyarországon.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_mickey_rourke.jpgMickey Rourke a film főszereplőjeként

július 30.

A jogaikért küzdő fiatalok és diákok napja volt kedden a moszkvai fesztiválon, s miként már gyakorlattá vált, a szovjet főváros több különböző helyszínén jöttek össze külföldi delegátusok és a vendéglátók képviselői, hogy gyűléseken nyilvánítsák ki támogatásukat a szociális biztonságért, politikai, emberi jogaikért a világon küzdő fiatalokkal.

A központi nagygyűlésen magyar részről Demcsák Lajos, a Magyar Ifjúság Országos Tanácsának főtitkára szólalt fel. Beszédében hangsúlyozta, hogy az ifjúságnak mindennél fontosabb, mindennél alapvetőbb joga a békés élethez való jog. Béke hiányában minden más jog értelmét veszíti, minden más jog megvalósulása kilátástalanná válik.

Folytatódtak a viták a különböző témák szerinti központokban is. A békéért és leszerelésért vívott harc tematikus központjában a fiatalok kedden már megkezdték annak a moratóriumjavaslatnak a megvitatását, amelyet hétfőn tett Mihail Gorbacsov, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára. Több felszólaló indítványozta, hogy a VIT biztosítsa támogatásáról ezt a javaslatot. A lengyel küldöttség még hétfő éjszaka nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólítják a VIT-en részt vevő valamennyi delegációt, az egész világ ifjúságát, hogy támogassák az SZKP KB fő titkárának nyilatkozatát.

Ülésezett az antiimperialista bíróság is. A sajtóközpontban voltaképpen egymást váltották a díszvendégek, a nap témájáról délelőtt Angela Davis és Jacques Denis beszélt, délben a nicaraguai küldöttségé volt a szó, délután pedig Alvaro Cunhalt, a Portugál KP főtitkárát kérdezhették az újságírók.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_angela_davis.jpgAngela Davist még a megérkezésekor nemzeti viseletbe öltözött lányok köszöntik a seremetyevói repülőtéren

Mindent egybevetve, több mint háromszáz politikai, kulturális, sportrendezvényt tartottak. Külön is említést érdemel, hogy több mint tízezren voltak a Gorkij-parkban, ahol az eddigi világifjúsági találkozók dalait, táncait elevenítették fel.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_dean_reed.jpgDean Reed, a világhírű pol-beat énekes a Vörös tér éjszakai VIT-forgatagában, autogramkérők és hódolók gyűrűjében

Persze, nem unatkoztak a magyarok sem: a delegáció tagjai kisebb csoportokban szétszóródva jó néhány programban vettek részt, s napjuk krónikájához tartoztak a baráti találkozók is, a többi között chileiekkel, jugoszlávokkal. Este pedig megtartották a nagyszabású újabb magyar gálaműsort.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_magyar_fiatalok.jpgMagyar fiatalok léggömbtánca a Vörös téren

Zsúfolásig megtelt a nézőtér a Sztanyiszlavszkijról és Nyemirovics-Dancsenkóról elnevezett moszkvai zenés színházban, ahol este a magyar delegáció kulturális csoportja mutatta be gálaműsorát. A műsor első részében - amit Koltay Gábor rendezett - Kodály Zoltán és Bartók Béla alkotói útját mutatták be. Az előadóművészék, az énekesek és az együttesek a bartóki „csak tiszta forrásból” gondolatot fölidézve, az ősi népzenétől a mai hangvételű feldolgozásokig adtak ízelítőit e gazdag művészetből. A színpadon Hegedűs D. Géza és Szerémi Zoltán tolmácsolásában Bartók- és Kodály-idézetek hangzottak el. A nézők figyelemmel kísérhették a két világhírű mester fonográfhengerre rögzített népdalfelvételeit, s ízelítőt kaphattak abból is, hogyan jelenik meg ez a folklóranyag Bartók műveiben: Bartók Allegro barbaro című művét Szokolay Balázs zongoraművész adta elő. Nagy taps jutalmazta a Kormorán együttest, a Varga Miklós vezette rockegyüttest, valamint Szörényi Levente-Bródy János Kőműves Kelemen rockballadájának részletét.

A gálaest második részében a Győri Balett lépett föl a Carl Orff Carmina Burana című művének tíz tételére komponált A nap szerettei című táncjátékkal, aminek koreográfusa Markó Iván. A Napot megszemélyesítő Kiss Jánost, a Föld szerepét táncoló Bomlicz Barbarát és a tánckar valamennyi tagját hosszú tapssal ünnepelte a közönség.

Az előadást megtekintette Hámori Csaba, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KISZ KB első titkára, Berecz János, az MSZMP KB titkára, Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete. Jelen volt Vlagyimir Sapliko, a Komszomol Központi Bizottságának titkára is.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_berecz_janos.jpgBerecz János, az MSZMP KB titkára Békés megyei küldöttek társaságában Moszkvában

Szovjet-ciprusi találkozót tartottak Moszkvában. A megbeszélésen szovjet részről Borisz Ponomarjov, az SZKP KB titkára, a PB póttagja, Rosztyiszlav Uljanovszkij, az SZKP KB nemzetközi osztályának helyettes vezetője, ciprusi részről Ezekiasz Papaioannu, a Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártjának főtitkára és helyettese, Andreasz Fantisz vett részt.

Helsinkiben megnyílt harminchárom európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada külügyminisztereinek háromnapos találkozója. A Finlandia-palota zászlókkal díszített konferenciatermében először Paavo Väyrynen finn külügyminiszter köszöntötte a részvevőket, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a helsinki záróokmányt tíz évvel ezelőtt aláíró országok ilyen magas politikai szinten képviseltetik magukat a jubileumon.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_george_shultz_paavo_vayrynen_eduard_sevardnadze.jpgSevardnadze szovjet és Shultz amerikai külügyminiszter a találkozó előtt, középen a vendéglátó Paavo Väyrynen

Mauno Koivisto finn köztársasági elnök üdvözlő beszédében arról szólt, hogy az egy évtizeddel ezelőtt aláírt dokumentum útjára indított egy olyan politikai mozgást, amely azóta a helsinki folyamat nevet kapta. - Ez a folyamat - mondotta a finn elnök - nem működik magától, mint egy jól olajozott gépezet. Voltak csalódások, nem teljesült várakozások. Ennek ellenére bebizonyosodott: a részt vevő államok továbbra is érvényt akarnak szerezni a záróokmánynak, együttműködésre és jó nemzetközi kapcsolatokra törekednek. A kölcsönös bizalom továbberősítése fontos első lépés lehet a katonai enyhülés megteremtése felé - hangsúlyozta Koivisto.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_finnlandia_palota.jpgA Finlandia-palota ülésterme Manno Koivisto beszéde közben

A háromnapos találkozón mind a harmincöt ország külügyminisztere beszédet mond. A sorsolásnak megfelelően, az első szónok Románia küldötte volt. Az első napon összesen nyolcan szólaltak fel. A legnagyobb érdeklődés természetesen a szovjet és az amerikai külügyminiszter beszédét várta, nem utolsósorban azért is, mert Eduard Sevardnadze és George Shultz holnap négyszemközt is tárgyal egymással. Az új szovjet külügyminiszternek ez lesz az első megbeszélése amerikai kollégájával. Shultz egyébként délelőtt találkozott Anatolij Dobrinyinnal, a Szovjetunió washingtoni nagykövetével, a szovjet küldöttség tagjával.

Beszédét Sevardnadze azzal kezdte, hogy a háború utáni nemzetközi élet egyik legfontosabb eseményének nevezte a helsinki záróokmány aláírását, A dokumentum - hangsúlyozta - különböző társadalmi, gazdasági és politikai rendszerű országok békés együttélésén alapul, amelynek ma a nukleáris kórban egyszerűen nincs ésszerű alternatívája. Európában, ahol a két legerősebb katonai és politikai szövetség áll szemben egymással, ahol békeidőben példátlan számú katona és fegyver összpontosul, az enyhülés politikáját kifejező helsinki záróokmány a politikai felelősségtudat példája volt.

A szovjet külügyminiszter szólt arról, hogy Mihail Gorbacsov, az SZKP főtitkára a közeljövőben találkozik Mitterrand francia és Reagan amerikai elnökkel. A találkozók jelentősége messze túlmegy a kétoldalú kapcsolatokon. A szovjet vezetés e találkozóktól a jelenlegi veszélyes feszültség csökkenését, az európai és a nemzetközi kapcsolatok jobbra fordulását várja. A fő cél a béke elérése, a nukleáris háború veszélyének elhárítása. A Szovjetunió a maga részéről kész mindent megtenni ezért, de csak az egyenlőség alapján. Ha valaki az erő pozíciójából akar tárgyalni a Szovjetunióval, jobb, ha felhagy az ilyen ábrándokkal, mert a Szovjetunió és szövetségesei képesek megvédeni biztonságukat - hangsúlyozta a szovjet külügyminiszter. Szólt a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is, amelyeket meg kell szabadítani a különféle embargóktól és megkülönböztető határozatoktól. Ami az emberi jogokat és a kulturális kapcsolatokat illeti, a Szovjetunió mindent megtesz, hogy érvényesüljenek a helsinki záróokmány előírásai, de senkinek sem engedi meg, hogy beleavatkozzék országának belügyeibe.

Mind tartalmában, mind stílusában nagyon különbözött s szovjet felszólalástól az amerikai külügyminiszter beszéde. George Shultz, akit az utóbbi időben az amerikai politika jobboldaláról sokat támadtak állítólagos „gyengeségéért”, most élesen és névre szólóan támadta a Szovjetuniót. A helsinki megállapodások megszegését, az emberi jogok megsértését rótta fel, beszédének fele részében szinte vádkatalógust olvasott fel. Ahogyan egy szocialista ország diplomatája megjegyezte: mindez igen sokat levon lényegbevágó kijelentéseinek értékéből, nevezetesen abból, hogy Shultz, kormánya nevében úgy nyilatkozott, hajlandó tárgyalni az erőszakról való lemondás elvéről, a vegyi fegyverek betiltásáról, a genfi tárgyalások eredményes folytatásáról és a szovjet-amerikai csúcstalálkozó előkészítéséről. Washington kész megragadni a novemberi Gorbacsov-Reagan találkozóban rejlő lehetőségeket - mondotta Shultz, és türelmes, komoly munkát sürgetett a problémák megoldására, a kölcsönösen hasznos megállapodások elérésére.

Megfigyelőknek feltűnt, hogy a csillagháborús program ezúttal nem szerepelt a beszédtémái között. Viszont Shultz többször is célzott rá, hogy amerikai részről nem látnak lehetőséget a helsinki záróokmányban foglaltak hatékonyabb végrehajtására, ha a Szovjetunió a saját belpolitikájával nem igazodik jobban az Egyesült Államok igényeihez.

A kedden elhangzott beszédek nagy többsége mindenesetre azt hangsúlyozta, hogy a helsinki folyamat folytatása az európai országok közös érdeke. Leopold Gratz osztrák külügyminiszter külön is szólt az őszi budapesti kulturális fórumról. Hangsúlyozta a kulturális kapcsolatok fontosságát, és kijelentette, hogy a jól sikerült előkészítés után kormánya sikert vár a Budapesten rendezendő találkozótól.

Roland Dumas francia külügyminiszter felszólalásában hangsúlyozta: az európai biztonság és a leszerelés kérdései valamennyi európai országot érintik. Egy realisztikus leszerelési program a francia nézet szerint nem egyszerűsíthető le az Európán belüli hagyományos fegyverzet kiegyensúlyozására.

Az első napon felszólalt még a lengyel, a luxemburgi és a liechtensteini külügyminiszter is. A helsinki konferencia részvevői a plenáris ülésen kívül több kétoldalú találkozót is tartottak. Várkonyi Péter külügyminiszter csehszlovák és belga kollégájával tárgyalt. A nap folyamán megbeszélést folytatott Oskar Fischer, az NDK, és Hans-Dietrich Genscher, az NSZK külügyminisztere is.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_finnlandia_palota_europai_kulugyminiszterek.jpgA Helsinkiben tanácskozó harmincöt külügyminiszter

Folytatódtak a harcok az iraki-iráni fronton. Hírügynökségi jelentések szerint a legsúlyosabb összecsapások az arcvonal északi szakaszán voltak.

Az IRNA iráni hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni csapatok hajnalban offenzívát indítottak a frontvonal északi részén; összesen háromszáz iraki katona esett el, és nagy mennyiségű hadianyagot semmisítettek meg. Az iráni katonai parancsnokság külföldi újságírókat hívott meg, hogy tekintsék meg azt a mintegy száz négyzetkilométernyi iraki területet, amelyet az iráni csapatok a múlt héten foglaltak el.

Pieter Botha dél-afrikai államfő megfenyegette a szomszédos államokat: Pretoria kitoloncolja az onnan érkezett munkavállalókat, ha szankciókat alkalmaznak a dél-afrikai rezsim ellen.

Botha kilátásba helyezte azt is, hogy kormánya a szállítás és a távközlés terén is „büntetőintézkedéseket” alkalmaz szomszédaival szemben. A dél-afrikai államfő fenyegetése több mint egymillió külföldi munkavállalót érint. Miután Afrika déli részén a gyarmatosítás korában olyan infrastruktúra épült ki, amelyben a Dél-afrikai Köztársaság földrajzi helyzeténél fogva kulcsszerepet kapott, a szállítás és a távközlés blokádjával Pretoria súlyos nehézségeket tud okozni a környező afrikai államoknak.

A dél-afrikai államfő ugyanakkor elutasította azt, hogy találkozzon a Nobel-békedíjas Desmond Tutu anglikán püspökkel. A fekete bőrű délafrikai püspök a robbanással fenyegető belpolitikai feszültség békés megoldásának lehetőségéről szeretett volna Pieter Bothával tárgyalni. Desmond Tutu elmondta, hogy az elnök augusztus 19-én hajlandó lenne fogadni őt egy anglikán egyházi küldöttség tagjaként. „Augusztus 19. azonban túl messzi van.” - mondta a püspök.

A Dél-afrikai Köztársaságban történő események a fajüldöző rendszer súlyos válságáról tanúskodnak, és arra intenek, hogy a nemzetek közösségének azonnal hathatós intézkedéseket kell hoznia a pretoriai rezsimmel szemben - állapítja meg keddi számában a Pravda.

A szovjet napilap emlékeztet rá: az ENSZ Biztonsági Tanácsában a legtöbb ország képviselője egyetértett abban, hogy a washingtoni áldással végrehajtott „alkotmányos reformok” nem változtattak semmit az ország huszonhárommillió fekete bőrű lakosának jogfosztottságán. S az Egyesült Államok és Nagy-Britannia meggátolta, hogy a Biztonsági Tanács határozottabban lépjen fel Pretoriával szemben.

Lövöldözés robbant ki szikh szélsőségesek és mérsékeltek között a szikhek szent helyén, az amrítszári Aranytemplomban. Az épületegyüttesben az összetűzés időpontjában épp az Akali Dal szikh párt vezetői tekintették át az új-delhi központi kormánnyal nemrég megkötött, a pandzsábi válság megoldását szolgáló egyezményt. A megállapodást ellenző szikh tüntetők tüzet nyitottak a tanácskozás részvevőire. Az Akali Dal vezetőjének, Harcsand Szingh Longovalnak a testőrei viszonozták a tüzet.

A PTI indiai hírügynökség jelentése szerint az összetűzésben többen megsebesültek, de Longoval sértetlen maradt. A rendőrség félszáz személyt letartóztatott a szikhek szélsőséges csoportjához tartozó aktivisták közül.

A nicaraguai külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket küldött George Shultz amerikai külügyminiszternek, mert Matagalpában a somozista bandák egyike szombaton támadást intézett két, nőket szállító teherautó ellen. A támadás következtében nyolc asszony életét vesztette, húszán pedig megsebesültek.

A jegyzék szerint az asszonyok meggyilkolásáért a felelősséget teljes mértékben az amerikai kormány viseli, amely a Központi Hírszerző Hivatal (CIA) segítségével szervezi, fegyverekkel és pénzzel látja el az ellenforradalmi csoportokat. A jegyzék rámutat, hogy közvetlen összefüggés van a somozisták barbár akciói és az amerikai kongresszusban a közelmúltban kialakított állásfoglalása között. Az amerikai törvényhozás két házának egyeztető bizottsága elfogadta azt a tervet, hogy Washington jövőre újabb, több millió dolláros támogatást nyújtson a nicaraguai kormány megdöntésére törő ellenforradalmi csoportoknak.

Sergio Ramirez nicaraguai alelnök a két ország határvidékén meglévő feszültségek csökkentését szolgáló találkozót javasolt augusztus 10-re Costa Rica és Nicaragua között. Sergio Ramirez indítványa egy sajtókonferencián hangzott el Limában, ahol a nicaraguai alelnök részt vett Peru új államfőjének beiktatási ünnepségén.

július 31.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Sarlós István, az Országgyűlés elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta Borisz Sztukalint, a Szovjetunió Budapesten akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét.

A magyar hatóságok szabadon bocsátották Johann Reichel és Gerhart Fuchs osztrák állampolgárt, miután ügyében befejeződött a vizsgálat. A két osztrák állampolgár által vezetett motoros sportrepülőgép 1985. július 29-én megsértette hazánk légterét, és a Magyar Néphadsereg határőrizeti feladatokra kijelölt egységei leszállásra kényszerítették.

Borisz Ponomarjov, az SZKP KB PB póttagja, a KB titkára Moszkvában találkozott Szűrös Mátyással, az MSZMP KB titkárával. A meleg és elvtársi légkörű megbeszélésen a felek áttekintették az SZKP és az MSZMP együttműködésének kérdéseit, s véleményt cseréltek a kommunista és a munkásmozgalom néhány problémájáról.

Második félidejéhez érkezett a XII. Világifjúsági és Diáktalálkozó. A moszkvai fesztivál ötödik napján sem csökkent a különféle rendezvények, baráti találkozók száma. Szerda a gazdasági együttműködésért, fejlődésért, az új gazdasági rendért vívott küzdelem jelszavát kapta. Este ennek jegyében rendeztek nagygyűlést, és a különböző tematikus központokban folytatódó vitákon is sok szó esett a fejlődő országok helyzetéről, égető gazdasági gondjaikról, a sürgető megoldásokról. A sajtóközpontban is az volt a délelőtt első számú témája. A vitákban hangot kapott az is, hogy e kérdésekre megoldást találni nem lehet a fegyverkezési hajsza megszüntetése, a nemzetközi feszültség csökkentése nélkül. Ezzel kapcsolatban sokan hozták föl Európa példáját szerdán, felidézve a tíz éve aláírt helsinki megállapodás jelentőségét, eredményeit. A Szakszervezetek Házában külön tanácskozást is kezdtek róla, és a fesztivál következő napjának ehhez kapcsolódik a jelmondata. Az itt elhangzott vélemények tükrözték, hogy Európa fiataljai az enyhüléshez való visszatérés hívei, s bennük éppen az értékes tapasztalatok erősítik meg az eredményes párbeszédbe, együttműködésbe vetett hitet. Folytatódtak a kulturális programok is több mint 150 helyszínen; közülük is kiemelkedett a kolomenszkojei múzeumparkban megtartott nemzetközi folklórtalálkozó.

Zsúfolt napjuk volt a magyaroknak is; több külföldi küldöttséggel vettek részt baráti összejövetelen; a nemzeti klub fórumsorozatának Fejti György, az MSZMP Borsod megyei első titkára volt a vendége.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_dal.jpgSok nyelven szól a dal

Nyolcszáz magyar fiatal volt a vendége a szovjet nemzeti klubnak este, ahol szovjet-magyar baráti találkozót rendeztek. A találkozón jelen volt Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára és Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete.

A vendégeket - küldötteinket és az Express szervezésében Moszkvában tartózkodó turistákat - a klub bejáratánál Viktor Misin, a Komszomol Központi Bizottságának első titkára köszöntötte.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_hamori_csaba.jpgKenyérrel és sóval köszöntik Hámori Csabát, a magyar küldöttség vezetőjét a szovjet-magyar baráti találkozó kezdetén

Rövid beszédében méltatta a két ifjúsági szervezet együttműködését, amelyet tovább erősítenek a fesztivál programjai. Elmondta, hogy a VIT házigazdái nagyra értékelik a magyar fiataloknak a fesztivál előkészítésében végzett munkáját, majd azt kívánta, hogy a vendégek érezzék jól magukat a szovjet nemzeti klubban.

Válaszbeszédében Hámori Csaba, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KISZ Központi Bizottságának első titkára köszönetet mondott a meghívásért és a meleg, baráti fogadtatásért. Kifejezte azt a véleményét, hogy a magyar és a szovjet fiatalok több évtizedes együttműködését új elemekkel gazdagította a VIT előkészítésében végzett másfél éves közös munka. A két ország fiatal nemzedékének kapcsolatai a mindennapi élet részévé váltak, a közös alkotómunkában, a hagyományok ápolásában szüntelenül erősödnek, gazdagodnak - mondotta. Végezetül az egész magyar ifjúság nevében kiemelkedő sikereket kívánt minden szovjet fiatalnak az elkövetkező évek felelősségteljes feladatainak megoldásához.

A köszöntők után a két küldöttségvezető virágot helyezett el Lenin mellszobránál. A program gyermekműsorral kezdődött, majd felváltva léptek színre magyar és szovjet művészek. A közönség ütemes tapsa kísérte a házigazdák dal- és néptáncegyüttesének produkcióit, a Varga Miklós Band műsorát. Többször visszatapsolták a KISZ Központi Művészegyüttest, a Kormoránt és a szovjet Allegro énekegyüttest is.

A műsort követően a szovjet klub fedett táncterein és parkjában a késő éjszakai órákig táncoltak, énekeltek, barátkoztak a magyar és a szovjet fiatalok.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_kisz_kozponti_muveszegyuttes.jpgA KISZ Központi Művészegyüttes előadásának egy pillanata

Hasznosnak, érdekesnek és őszintének nevezte mindkét fél a finn fővárosban tartott háromórás szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozót. A fő téma a novemberre tervezett genfi csúcstalálkozó előkészítése volt. A helsinki záróokmány tízéves jubileumán tizenöt ország képviselője szólalt fel. Várkonyi Péter holnap mondja el beszédét.

Eduard Sevardnadze és George Shultz Helsinkiben azokról a kérdésekről tárgyalt, amelyek minden bizonnyal kiemelt szerepet játszanak majd a novemberi szovjet-amerikai csúcstalálkozón. Az új szovjet külügyminiszter most először találkozott amerikai partnerével. A megbeszélést a Helsinki-öböl partján fekvő amerikai nagykövetség épületében tartották, ott, ahol tizenhat évvel ezelőtt a két ország képviselői a SALT-szerződésről tanácskoztak.

Az eszmecsere három órán át tartott. Most alkalmazták először az egyidejű szinkrontolmácsolást, ami mintegy a felére csökkentette a tárgyalásra szükséges időt. Mindkét külügyminiszter magas rangú munkatársaival együtt jelent meg. Eduard Sevardnadze mellett többek között ott volt Viktor Komplektov külügyminiszter-helyettes, Anatolij Dobrinyin, washingtoni szovjet nagykövet és Julij Kvicinszkij, a Genfben tárgyaló szovjet delegáció egyik vezetője is. 

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_george_shultz_eduard_sevardnadze.jpgAz amerikai és a szovjet küldöttség a tárgyalóasztalnál

George Shultzot elkísérte Rozanne Ridgway, az európai ügyekért felelős új külügyminiszter-helyettes, Paul Nitze, az elnök fegyverzetkorlátozási főtanácsadója és Max Kampelman, a genfi amerikai delegáció vezetője.

Vlagyimir Lomejko szovjet szóvivő, aki maga is ott volt a tárgyaláson, elmondta, hogy a két miniszter igen alapos eszmecserét folytatott a nemzetközi helyzetről, a szovjet-amerikai viszonyról és a novemberi csúcstalálkozóról. Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan tárgyalását úgy kell előkészíteni, hogy érdemben javuljon a Szovjetunió és az Egyesült Államok kapcsolata és a nemzetközi helyzet - mondta a szovjet diplomata.

Eduard Sevardnadze kijelentette, hogy mindenekelőtt a biztonság kérdéseit kell a genfi dialógus középpontjába állítani. Megismételte: országa továbbra is annak tulajdonítja a legnagyobb jelentőséget, hogy megakadályozzák a fegyverkezési hajszát a világűrben és megszüntessék a földön. Nem szabad növelni a katonai összeütközés veszélyét - hangsúlyozta a szovjet külügyminiszter, és óvott attól, hogy megpróbálkozzanak beavatkozni más országok belügyeibe. Mind a nemzetközi biztonság, mind a kétoldalú kapcsolatok alakításában fontosnak mondotta a mértéktartást, és hangsúlyozta, hogy az előkészítő munkának és magának a csúcstalálkozónak ösztönzést kell adnia a szovjet-amerikai kapcsolatok javításához.

A szovjet külügyminiszter kifejezte reményét, hogy az amerikai fél komolyan foglalkozik majd Mihail Gorbacsov bejelentésével, amelyben közölte: a Szovjetunió egyoldalúan szünetelteti a kísérleti nukleáris robbantásokat. Bár az amerikai fél erre nem mutatott készséget, a Szovjetunió ezt nem tekinti végleges válasznak, és a jövő év január elseje után is kész tartani magát a moratóriumhoz, ha az amerikai fél is csatlakozik hozzá. Ami az amerikaiak javaslatát illeti - nevezetesen azt, hogy a Szovjetunió küldjön szakértőket a Nevadai-sivatagba az amerikai robbantások ellenőrzésére -, Lomejko szóvivő kijelentette: amíg az Egyesült Államok ellenőrzést, és ezzel bizonyos törvényesítést javasol, a Szovjetunió célja a nukleáris robbantások megszüntetése.

Anatolij Dobrinyin washingtoni szovjet nagykövet szerint a találkozó megteremtette a szükséges munkakapcsolatokat a két külügyminiszter között. Olyan személyes kontaktus is kialakult, amely alkalmas a feladat végrehajtására, a csúcstalálkozó előkészítésére - mondta Dobrinyin. A csúcstalálkozón három nagy kérdéscsoport megvitatását tervezik. Szó lesz a biztonság témájáról, beleértve a fegyverzetkorlátozás és a leszerelés teljes problémakörét, megvitatják a különböző regionális nemzetközi kérdéseket és a kétoldalú kapcsolatok javításának lehetőségeit. A szovjet nagykövet véleménye szerint a biztonsági kérdések bonyolultabbak, mint a kétoldalú kapcsolatok problémái. A találkozón a két külügyminiszter futólag minden kérdést érintett. A megbeszéléseket néhány hét múlva folytatják, amikor Sevardnadze New Yorkba megy az ENSZ közgyűlésére, és várhatóan ellátogat majd a washingtoni Fehér Házba is, ahol az amerikai elnök fogadja.

George Shultz amerikai külügyminiszter a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy szovjet kollégájával való találkozója jó első lépés volt egy termékeny csúcstalálkozó előkészítése felé. - Hasznos, fontos, őszinte, érdekes és gyakorlatias - ezekkel a jelzőkkel jellemezte a háromórás megbeszélést. Azt mondta, hogy a megvitatott témák között volt olyan, amelyben bizonyos előrelépés történt, de nem nevezte meg őket. A két ország véleménye között továbbra is nagyok a különbségek - jelentette ki, de hangsúlyozta a realista megközelítés fontosságát.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_george_shultz_eduard_sevardnadze_2.jpgGeorge Shultz és Eduard Sevardnadze kézfogása a háromórás megbeszélés után

Bár a legnagyobb érdeklődés természetesen a szovjet-amerikai kétoldalú tárgyalásnak szólt, a Finlandia-palotában terv szerint folytatódott a harmincöt ország tanácskozása is. Az ülésen tizenöt külügyminiszter szólalt fel. Szinte minden beszéd hangsúlyozta, hogy Európának továbbra is szüksége van a helsinki folyamat továbbvitelére, a kölcsönös biztonságot erősítő együttműködésre, a problémák békés megoldására.

Karolosz Papuliasz görög külügyminiszter szerint a különféle válságok, politikai, szociális és kulturális ellentétek és mindenekelőtt az ijesztően gyorsuló fegyverkezési verseny olyan helyzetet teremtett, hogy a tíz év előtti helsinki megállapodás teljesítése ma fontosabb, mint valaha.

Kanada külügyminisztere, Joe Clark úgy vélte, hogy a tíz év előtti remények nagy része nem teljesült, és komoly politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy a párbeszéd ne váljék a süketek dialógusává. Mindezzel együtt ő is hangsúlyozta: a helsinki záróokmány teremtette meg annak lehetőségét, hogy a részt vevő államok egymás rendszerének veszélyeztetése nélkül találhassanak módot a problémák megoldására.

Raif Dizdarevic, Jugoszlávia küldötte úgy látta: a helsinki záróokmány nagy szerepet játszott abban, hogy az európai országok még abban az időben is meg tudták őrizni elért eredményeiket, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió viszonya a legrosszabb volt. Óvott attól a gyakorlattól, hogy bárki is a záróokmány egyes tételeit - saját érdekeinek megfelelően - egy másik ország ellen próbálja felhasználni.

Hans-Dietrich Genscher, az NSZK külügyminisztere szerint a két német állam, kapcsolatai különösen fontosak a kontinens, biztonsága és békéje számára. - A bonni kormány arra törekszik - mondta -, hogy az NSZK és az NDK kapcsolatai tartalmasak legyenek, és példaadóan mutassák a helsinki záróokmány teljesítését. Reményét fejezte ki, hogy a genfi szovjet-amerikai tárgyalások eredményesek lesznek. Hangsúlyozta, hogy összefüggésükben kell megvitatni a kozmikus, valamint a hadászati és a taktikai nukleáris fegyverek kérdését. A cél a világűrben fegyverkezés megakadályozása, a nukleáris fegyverkezés korlátozása, a stratégiai stabilitás megerősítése - mondta a nyugatnémet külügyminiszter.

A magyar külügyminiszter, aki holnap első felszólalóként mondja el beszédét, több kétoldalú megbeszélésen vett részt. Várkonyi Péter szovjet, norvég, kanadai, francia, nyugatnémet, brit, osztrák és ír kollégájával tárgyalt, mindenekelőtt azokról a nemzetközi kérdésekről, amelyek összefüggenek a helsinki folyamattal. Valamennyi kétoldalú találkozón hangsúlyozták az ősszel Budapesten, sorra kerülő európai kulturális fórum fontosságát.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_varkonyi_peter_eduard_sevardnadze.jpgA magyar külügyminiszter is számos megbeszélést folytatott az ünnepi eseménysorozat keretében. Várkonyi Péter a helsinki szovjet nagykövetségen találkozott Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszterrel

Helsinkiben tették közzé azt a finnek kezdeményezte felhívást, amelyben, világhírű művészek sürgetik a békét és az együttműködést. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy bárhogyan ítéljük is meg a záróokmány aláírása óta eltelt tíz évet, tény, hogy Európa elkerülhette a fegyveres összecsapásokhoz vezető konfliktusokat. A felhíváson, többek között olyan nevek szerepelnek, mint Csingiz Ajtmatov szovjet, Norman Mailer amerikai, Simone de Beauvoir francia, Alberto Moravia olasz, Günter Grass nyugatnémet író, vagy a filmművészet olyan kiválóságai, mint Woody Allen, Innokentyij Szmoktunovszkij, a Kossuth- és Oscar-díjas Szabó István.

A dél-angliai Southampton kikötőjének dokkmunkásai megtagadták egy dél-afrikai hajó kiszolgálását. A hajó rakománya harci repülőgépek gyártásához szükséges, mintegy 38 ezer dollár értékű felszerelésből állt volna, amelyet a dél-afrikai Atlas Aircraft repülőgépgyár rendelt meg. A dokkmunkások képviselője közölte: azért tagadták meg a szállítmány berakását, mivel az - a rakomány tartalma miatt - ellentmondana az ENSZ ama felhívásának, hogy a világ országai állítsák le a Dél-afrikai Köztársaságba irányuló fegyverszállításokat.

Dél-Afrika konzultációra hazarendelte Washingtonba kinevezett nagykövetét. Herbert Beukes mintegy két hónapja tartózkodik állomáshelyén, megbízólevelét azonban még nem adta át a Fehér Házban. A pretoriai külügyminisztériumban nem adtak részletesebb magyarázatot az ügyre. Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Államok a Botswana ellen elkövetett dél-afrikai katonai agresszió elleni tiltakozásául június 15-én szintén hazarendelte pretoriai nagykövetét. Mindazonáltal Washington eddig nem tett tényleges politikai vagy gazdasági intézkedéseket, amelyek arra utalnának, hogy a Fehér Házban változást kívánnak a dél-afrikai helyzetben. Mindössze annyi történt, hogy a múlt héten Washington a dél-afrikai vezetés tudomására hozta, hogy diplomatája addig nem is tér vissza, amíg Pretoria meg nem szünteti a közelmúltban bevezetett szükségállapotot.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_del_afrikai_nagykovetseg.jpgAz Egyesült Államok dél-afrikai konzulátusa előtt tüntetők követelik a rendkívüli állapot megszüntetését

Louis le Grange dél-afrikai rendőrség- és börtönügyi miniszter közölte, hogy korlátozásokat hoznak ama személyek eltemetésével kapcsolatban, akik a karhatalommal való összetűzések során haltak meg. A bejelentés felháborodást váltott ki ellenzéki és egyházi körökben egyaránt.

Egy időben csak egy ilyen temetést lehet tartani; a gyászszertartásra csak zárt épületben kerülhet sor (ezzel korlátozzák a lehetséges részvevők létszámát); valamint csak a temetést végző pap mondhat beszédet.

A korlátozást a fajüldöző rezsim azzal indokolja, hogy ezek a temetések rendszeresen politikai tiltakozó gyűlésekké váltak. Az ország egy részén júliusi 21-én rendkívüli állapotot léptettek életbe, é s azóta - hivatalos adatok szerint - 1286 személyt vettek őrizetbe. Becslések szerint ugyanebben az időszakban 30 fekete bőrű dél-afrikai lakos vált a rendőrterror áldozatává.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_sowetoi_temetes.jpgPáncélozott katonai járművek felügyelik az egyik meggyilkolt feketebőrű tüntető temetését Sowetóban

Újabb ellenállási akciót hajtottak végre reggel a megszállt dél-libanoni Arnun városban egy izraeli katonai járőr ellen.

Az akciót végrehajtó fiatalember - egy Szíria-barát libanoni politikai párt tagja - egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsiban parkolva megvárta, amíg a járőr a közelébe ér, majd felrobbantotta az autót. Hírek szerint nyolcan vesztették életüket, köztük három izraeli katona és öt libanoni polgári személy. A robbantásra két nappal az után került sor, hogy az izraeli légierő palesztin célpontokat bombázott a kelet-libanoni Bekaa-völgyben.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_palesztin_menekulttabor.jpgSzíriából érkezett munkagépek végzik a szabrai palesztin menekülttáborban a romok eltakarítását

Heves tűzharcok voltak szerdára virradóra Bejrútban a város két övezetét elválasztó „zöld vonal” mentén. Az összecsapásokban hárman meghaltak, és tizenheten megsebesültek - közölte a bejrúti rendőrség. Szerdán a libanoni síita Amal szervezet milicistái elhelyezték Bejrútban és a főváros körüli pontokon azokat a harckocsikat, amelyeket a szervezet kedden kapott meg Szíriától. A több mint negyven harckocsi egyes megfigyelők szerint érezhetően módosítja a libanoni erőviszonyokat.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök a Jordán-folyó megszállt nyugati partján élő izraeli telepesek ellen végrehajtott legutóbbi akciókra válaszolva kilátásba helyezte, hogy az izraeli biztonsági erők „keményen fellépnek az erőszak leküzdése érdekében”. Az intézkedések kényszerkitelepítést és a lakóházak lerombolását foglalhatják magukba - mondta Peresz. Az izraeli hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Nabluszban, és bezárták az ottani palesztin egyetemet. Több tucat embert letartóztattak.

Csong Dzun Gi, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnök-helyettese bejelentette: 1988-ban a XXIV. nyári olimpiai játékokat Phenjanban és Szöulban kellene megtartani, azaz a Koreai NDK és Dél-Korea közös rendezésében. Kifejezte azt a véleményét is, hogy helyes volna, ha az ötkarikás versenyeken a Koreai NDK-t és Dél-Koreát egyesített csapat képviselné - jelentette a Koreai NDK központi hírügynöksége, a KCNA.

Az Egyesült Államok azt követeli Costa Ricától, hogy a közeli napokban szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Nicaraguával.

Daniel Ortega nicaraguai államfő a rádió és a televízió által közvetített műsorban hangsúlyozta: az amerikai kormány nyomást gyakorol Luis Alberto Monge Costa Rica-i elnökre, hogy hívja vissza diplomáciai képviseletét Managuából.

Az Egyesült Államok így próbálja a Nicaragua elleni fegyveres agresszió feltételeit előkészíteni - mondotta Ortega. Ortega megismételte azt a korábbi felhívását, hogy Costa Rica és Nicaragua képviselői Panamában dolgozzák ki azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek segítségével biztonsági övezetet létesítenének a közös határvidéken. A nemzetközi felügyelő erőkben olyan dél-amerikai országok képviselői kaphatnának helyet, mint Argentína, Brazília, Uruguay és Peru. A Costa Rica-i elnök azonban visszautasította az egy hónappal ezelőtt tett javaslatot.

A közép-amerikai válságot békés eszközökkel, tárgyalások útján kell megoldani - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet mintegy húsz latin-amerikai ország képviselője fogadott el Limában. A limai nyilatkozat aláírói között szerepel az argentin, a bolíviai, a kolumbiai, a perui, az uruguayi és a dominikai államfő is.

Az amerikai szenátus megszavazta az Egyesült Államok 1986-ra szóló katonai költségvetését, de a képviselőházban, ahol a Demokrata Párt van többségben, az éles viták miatt szeptemberre halasztották a szavazást. A szenátus és a képviselőház megszavazta a következő két évre szóló külföldi segélyprogramot.

A 302,5 milliárd dolláros katonai költségvetést - amely ugyan 19,7 milliárddal kevesebb a kormányzat által kért összegnél, ám gyakorlatilag biztosítja a Pentagon által fontosnak tartott szinte valamennyi fegyvert - 94 szavazattal öt ellenében hagyták jóvá. A költségvetés 2,75 milliárd dollárt irányoz elő az űrfegyverkezésre, 155,5 milliót a vegyi fegyverek gyártására és 150 millióval növelte az MX rakéta utódjának szánt Midgetman rakétákra kért 624,5 millió dollárt. A szenátus ugyanakkor a felére - 50 darabra - csökkentette a Reagan által igényelt MX rakéták számát. Ami az évi 12,7 milliárd dollár összegű külföldi segélyprogramot illeti, ezt a szenátus tagjai vita nélkül, kézfelemeléssel hagyták jóvá, a képviselőházban pedig 262 szavazattal 161 ellenében fogadták el. A program 1,5 milliárd dolláros rendkívüli segélyt irányoz elő Izraelnek és 500 milliót Egyiptomnak. Izrael egyébként a két következő esztendőben 3-3 milliárd, Egyiptom pedig 2,1-2,1 milliárd dollárt kap.

A kongresszus 27 millió dolláros segélyt szavazott meg a nicaraguai, 15 milliót az afgán és 5 milliót a kambodzsai ellenforradalmároknak. Az utóbbi három esetben azt állítják, hogy e segélyek nem foglalhatnak magukban fegyvereket. Nicaragua esetében - a képviselőház ösztönzésére - kikötötték azt is, hogy a segélyek elosztásáról nem rendelkezhet sem a Pentagon, sem pedig a CIA.

augusztus 1.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára megkezdte évi rendes szabadságát.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: a Minisztertanács csütörtöki ülésén áttekintette a gazdasági folyamatok 1985. első félévi alakulását. Megállapította, hogy az idei népgazdasági terv megvalósítása a vártnál nehezebb körülmények között történik. A vállalatok nagyobb erőfeszítése, valamint a javuló gazdaságirányító tevékenység ellenére is kisebb a gazdasági növekedés üteme a számítottnál. Az eddigi eredmények nem elegendőek a terv céljainak eléréséhez, a kedvezőtlen hatások ellensúlyozásához. A termelés szerkezetének átalakításában és hatékonyságának javításában is a kelleténél lassúbb az előrehaladás. Felhívta az állami gazdaságirányító szerveket, hogy következetesen hajtsák végre az érvényben levő kormányhatározatokat. A gazdálkodó szervezetek fokozzák munkájuk hatékonyságát, és erőteljesebben járuljanak hozzá a külgazdasági egyensúly megszilárdításához. Munkaszervezési intézkedésekkel, szükség esetén pótműszakok bevezetésével növeljék a kivitelt, elégítsék ki a hazai keresletet. Gondoskodjanak róla, hogy a keresetek a tényleges gazdasági eredményekkel összhangban alakuljanak.

A kormány megtárgyalta az Országos Tervhivatal elnökének jelentését a VII. ötéves terv kidolgozásának helyzetéről, és állást foglalt a munka további menetéről.

Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese a Központi Bizottság székházában fogadta Konsztantyin Kocsetov vezérezredest, az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet déli hadseregcsoport távozó parancsnokát és Alekszej Gyemidov altábornagyot, a hadseregcsoport új parancsnokát. A. szívélyes, elvtársi légkörű találkozón részt vett Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter és Varga Péter, a Központi Bizottság osztályvezetője. Jelen volt Borisz Sztukalin, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Grósz Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára Szolnok megyébe látogatott. A megyei pártbizottságon Majoros Károly első titkár tájékoztatta a megye politikai, gazdasági és társadalmi helyzetéről.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_grosz_karoly_majoros_karoly.jpgMajoros Károly a megye társadalmi, politikai és gazdasági életéről tájékoztatja Grósz Károlyt (A képen balról jobbra Grósz Károly, Majoros Károly és Földesi István, a Központi Bizottság munkatársa)

A Politikai Bizottság tagja ezután a martfűi Tisza Cipőgyárat kereste fel. Itt Varga Sándorné, a Szolnoki Városi Pártbizottság első titkára, s a társadalmi és tömegszervezetek helyi vezetői fogadták. Az ötezer dolgozót foglalkoztató üzem munkájáról Maczó László vezérigazgató számolt be. Szólt arról, hogy az idén hazai és külföldi megrendelésre 11 millió pár lábbelit készítenek, s hogy az első félévi tervet teljesítették. Grósz Károly megtekintette a központi gyár több üzemét és a mintatermet.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_grosz_karoly.jpgNéhány soros bejegyzés a cipőgyári látogatás emlékére a Vámos Ilona Szocialista Brigád naplójába

A látogatás következő állomása a rákóczifalvi Rákóczi Tsz volt. A nyolcezer hektáros gazdaságot Bereczki László elnök mutatta be. Elmondta, hogy csütörtökön befejezték a gazdaságban 3000 hektáron termesztett kalászosok - őszi árpa és búza - betakarítását; az aratással tizenöt nap alatt végeztek, a termés fedél alatt van.

Délután a Szolnoki Városi Tanácsnál folytatódott a program. A megyeszékhely fejlődéséről, s az ezzel járó gondokról Fenyvesi József tanácselnök tájékoztatta a Politikai Bizottság tagját. A látogatás a megyei pártbizottság székházában tartott aktívaüléssel zárult: Grósz Károly időszerű belpolitikai kérdésekről tartott tájékoztatót.

A helsinki záróokmány aláírásának 10. évfordulójáról megemlékező ülést rendezett az európai biztonság és együttműködés magyar nemzeti bizottsága Budapesten, az Országházban. Kállai Gyula, a bizottság elnöke az ülést megnyitva emlékeztetett rá, hogy az 1975. augusztus elsején a finn fővárosban 33 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada legmagasabb szintű vezetői által alá írt dokumentum jelentőségénél fogva jogosan tekinthető a második világháború utáni korszak egyik legfontosabb politikai megnyilatkozásának.

Az ülés szónoka Péter János, az Országgyűlés alelnöke volt. Beszédében egyebek között hangsúlyozta: különös jelentőséget ad a megemlékezések sorozatának, hogy most csúcstalálkozóra készül a mai világ két legnagyobb hatalma, a Szovjetunió és az Egyesült Államok.

Az ülésen felszólalt a társadalmi és tömegszervezetek több képviselője. Hangoztatták, hogy az immár 10 éve tartó helsinki folyamat beépült az európai politikába, a gazdasági és kulturális kapcsolatokba, jelen van a diplomáciában, mivel azonban a záróokmány az enyhülés gyümölcse, megvalósulása is függ az enyhülés folyamatától.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_emlekules.jpgAz emlékülés

Zárszavában Kállai Gyula rámutatott: a Magyar Népköztársaságnak az a szándéka, hogy szövetségeseivel együtt folytatja a helsinki konferencia szellemében való munkálkodást, és oly módon építi nemzetközi kapcsolatait, úgy fejleszti a különféle magyar intézmények tevékenységét, ahogy azt a záróokmány aláírásakor vállalta. 

A falon hatalmas tabló, rajta Európa térképe. Alatta dátum: 1975 és felirat: Helsinki záróokmány. A színhely a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnoka, s az asztaloknál ülők kontinensünk sorsáról, az európai biztonsági és együttműködési konferencia egy évtizeddel ezelőtt aláírt, jelentőségéből mit sem vesztett záróokmányáról mondanak véleményt. E helyszín felidézése jellemezheti leginkább a XII. Világifjúsági és Diáktalálkozó csütörtöki napját, amely a biztonság és együttműködés témájának jegyében zajlott, egyazon időben több helyszínen is. A sajtóközpontban a többi között görög, finn, NDK-beli ifjúsági szervezetek képviselői beszéltek arról, hogy milyen szerepük lehet a fiataloknak az európai enyhülésért vívott küzdelemben, hogy kontaktusaik erősítése, együttműködésük is számottevően hozzájárulhat e harchoz.

Viták zajlottak a helsinki záróokmánytól, annak teljesítéséről rendezett konferenciákon, kerékasztalokon, és semmi váratlan sem volt benne, hogy élesen is ütköztek nézetek leszerelési ügyekben vagy éppen humanitárius kérdésekben. Ez utóbbiak külön helyszínein, a Szovincenterben megrendezett bizottsági tanácskozáson kerültek szóba, ahol persze a józan hangok arra intettek, hogy Helsinki szellemében nem - a gyakran mások belügyeibe való beavatkozást jelentő - monológokra, hanem párbeszédre van szükség. S végül is mindent összevetve, miként ezt a nap témájáról a Gorkij-parkban este megtartott központi nagygyűlés is jelezte: ez a vélemény az uralkodó. Érdemes egy amerikai küldöttet, New York-i egyházközösség képviselőjét idézni, aki a humanitárius együttműködésről folytatott vitában fogalmazott így: személyes véleménye szerint Helsinkit megünnepelni nincs jobb mód, mint élni az újonnan felkínált lehetőséggel, az atomfegyver-kísérletek teljes leállításával.

E szovjet indítványt értékelte nagyra Emőd Péter, a KISZ KB titkára, aki a magyar VIT-küldöttség tevékenységéről adott számot délben megtartott sajtóértekezletén. (Minden nap más és más nemzeti delegáció képviselője kap szót a sajtóközpontban.) Arról beszélt, hogy bár korai még elkészíteni a moszkvai VIT végső mérlegét, az eddigi tapasztalatok a várakozásnak megfelelően jók, az egészséges szellemű vita, az őszinte együttműködési törekvés új ösztönzést ad a nemzetközi ifjúsági mozgalom béke-erőfeszítéseinek. Elmondta, hogy a magyar delegáció minden fontos politikai programban, vitában részt vesz, sok helyen szólalnak fel képviselői, s a küldöttségben helyet kapott előadóművészek eddig több mint 90 rendezvényen léptek fel.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_emod_peter.jpgEmőd Pétert kérdezik az újságírók

Sikere van a magyaroknak a szolidaritási bazárban is. Igen aktív a magyar nemzeti VIT-klub, sok vendéget fogad, s eddig a magyar küldöttség 12 másik delegációval találkozott; közülük külön is kiemelkedett a szerda esti szovjet-magyar baráti találkozó. Ezek az adatok délutánra tovább gyarapodtak, mert a magyarok csütörtökön a bolgár, az afgán, a nicaraguai és az NDK-beli fiatalok képviselőivel gyűltek össze. 

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_szovjet_klub.jpgMagyarok a szovjet klubban

Zajlott az élet a magyar VIT-klubban, folytatódott a fórumsorozat, ezúttal Barabás János, az MSZMP KB agitációs és propagandaosztályának helyettes vezetője volt a vendég; míg a klub előtt felállított színpadnál jól szórakozhattak, táncolhattak az éppen odagyülekezők.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_nicaraguai_kuldottek.jpg„Fogadd el emlékbe!” A nicaraguai küldöttek is vendégeink voltak

A Városliget a Vidám Parkkal a Duna-parton - valahogy így lehetne visszaadni a szovjet főváros Moszkva folyó menti, közkedvelt pihenő-szórakozóhelyét, a Gorkij-parkot, amely a fesztivál idejére új elnevezést kapott - a Művészetek Parkja. Egyfajta centruma ez a VIT-nek, kora reggeltől késő estig zajlik az élet, a nevezzük így, óriási szabadtéri forgószínpadon, amely nyitottságával, spontán ismeretségeknek kellemes változatosságával sok mindent érzékeltet a fesztivál sajátos hangulatából. Elég ehhez akár egy rövidke kiruccanás is, pillanatkép a Gorkij-parkból.

Az önkéntelenül is tánclépésekre csalogató kubai zene hangjait messzire szórják a „zöld színpad” erősítői. A pódium előtt az alkalmi nézőközönség a ritmusra tapsol, együtt énekel a zenészekkel, s vannak, akik egymásba kapaszkodva ropják a táncot. Mások viszont újdonsült ismerősöket vesznek körbe, jelvények, kendők cserélnek gazdát. Emitt jugoszlávokat, odébb franciákat faggatnak, brazilokat vesznek gyűrűbe. Mint mindenkitől, tőlük is azt kérik, hogy nevüket és országukat írják füzetbe, újságszélre, frissen vásárolt léggömbre, sapkákra és még ki tudja hová. Egy fiú lovagra emlékeztet, „karpáncélja” nevektől hemzsegő, odagumizott papírlapokból áll. „Ez csak a ma délelőtti termés” - mondja, s már lép is tovább, újabb ismerőst keresve.

A legtöbben a terepszínű kezeslábast viselő fiatalembereket ostromolják. Ők salvadoriak, a felszabadítási front harcosai. Egyiküket figyelem, széles jókedvvel, rendkívüli türelemmel válaszol a kísérőtolmácslány lefordította kérdésekre. Csak 19 éves, de már több esztendős fegyveres tapasztalata van, az ország négy körzetében is harcolt. Időről időre társai jönnek oda, s mondják neki, menni kell. Csakhogy a gyűrűből szabadulni nem olyan egyszerű, újabb és újabb papír, toll kerül elé, és ő ír. Santa Rosa de Lima, ez a szülővárosa. A neve? Ennyit firkant oda, Carlos Concepcion García. Itt minden névnek, országnak egyforma értéke van, s mégis, az aláírásgyűjtők is tudják, ez egy kicsit talán többet ér, pedig még csak nem is az igazi, álnév ez, az illegalitásban harcolónak kijáró, kötelező. „Compagnero, még ide írj egyet!” - rángatja meg zubbonyának ujját valaki, s ő visszafordul, mert a kérést nem lehet nem teljesíteni. A későn érkezett füzet tulajdonosa oroszul köszöni meg, s még ennyit tesz hozzá: „Venceremos!”

Helsinkiben befejeződött harminchárom európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada külügyminisztereinek értekezlete. Paavo Väyrynen, a vendéglátó Finnország külügyminisztere zárszavában hangoztatta, hogy a záróokmány aláírása óta eltelt tíz évben - bár még sok a tennivaló - haladás történt az akkor kijelölt célok felé. A mostani találkozó újfent bizonyította, hogy az aláíró államok továbbra is eltökéltek a záróokmány előírásainak teljesítésére, a helsinki folyamat továbbvitelére - mondotta. A finn külügyminiszter zárszavának előzménye: a részvevők nem adtak ki közleményt a tanácskozásról, mivel néhány nyugati ország nem értett egyet a finn tervezettel. Nagyobb jelentőséget ennek senki sem tulajdonított, s a részvevők többségének véleménye szerint a találkozó értékét ez nem csökkenti.

Csütörtökön tizenkét külügyminiszter mondott beszédet. Az elsőként, angol nyelven felszólaló Várkonyi Péter részletesen szólt arról, hogy a Magyar Népköztársaság az enyhülést szorgalmazza, és a konfrontáció ellen lép fel. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a helsinki folyamat átvészelte az európai és a világhelyzet feszültségeit, és fennmaradt.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_varkonyi_peter.jpgVárkonyi Péter vezetésével a magyar küldöttség a helsinki záróokmány aláírásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson a finn fővárosban

A plenáris ülésen kívül ismét kétoldalú külügyminiszteri találkozó zajlott le. Várkonyi Péter megbeszélést folytatott finn, román és dán partnerével, és fogadta őt Kalevi Sorsa, Finnország miniszterelnöke is.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_varkonyi_peter_paavo_vayrynen.jpgVárkonyi Péter hazautazása előtt Helsinkiben találkozott finn kollégájával, Paavo Väyrynennel

A Finlandia-palotában továbbra is kiemelkedő fontosságú eseménynek értékelik a szovjet és az amerikai külügyminiszter szerdai találkozóját. Ellentétben a plenáris ülésen elhangzott Shultz-beszéddel (e meglehetősen durva hangú felszólalást egy vezető diplomata úgy jellemezte, hogy kétharmad részét az amerikai külügyminisztériumban, egyharmad részét a Pentagonban írták), a kétoldalú szovjet-amerikai tárgyalás mérsékelt hangú és hasznos volt, jól szolgálta a novemberi csúcstalálkozó előkészítését - mondotta több diplomata is.

Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter a brit diplomácia vezetőjével találkozott, aki sajtóértekezletén elmondta: a két ország kapcsolata Mihail Gorbacsov tavalyi, angliai látogatása óta a fokozatos javulás jeleit mutatja. A mostani találkozó fő témája a kelet-nyugati viszony volt. A párbeszéd - mondta Sir Geoffrey Howe - ősszel az ENSZ-közgyűlés alkalmával folytatódik közöttük. A helsinki külügyminiszteri találkozóról kiemelte: ismét megmutatkozott, hogy az a folyamat, amely tíz éve ebben a városban elindult, továbbra is az európai politika központi eleme. A szovjet külügyminiszter ugyancsak csütörtökön találkozott Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszterrel.

A ma lezárult helsinki találkozót a szovjet-amerikai kapcsolatok újrafelvételének olyan szakaszában rendezték, amikor az európai - és nemcsak az európai - politika figyelme a közelgő csúcstalálkozó felé fordul, amelytől Keleten és Nyugaton enyhülést várnak. Ez magyarázza az itteni enyhültebb légkört és azt a mérsékelt optimizmust, amellyel harmincöt ország vezető diplomatái a helsinki folyamat további sorsát megítélik.

Kényszerleszállást hajtott végre a zágrábi repülőtéren a British Airtours brit légitársaság egyik utasszállító repülőgépe. Egy ismeretlen telefonáló szerint a repülőn pokolgépet rejtettek el. A gépet alaposan átvizsgálták, és a járat folytatta útját.

Az elmúlt három naphoz képest viszonylagos nyugalom volt a Bejrút keresztények és mohamedánok lakta övezetét elválasztó zöld vonal mentén. Libanoni hivatalos bejelentés szerint amennyiben a helyzet továbbra is nyugodt marad a libanoni törvényhozás ideiglenes helyén, a zöld vonalon levő Villa Manszurban összeül, hogy szavazzon az idei költségvetésről. A libanoni parlamentnek 1984 októbere óta ez lenne az első jelentős ténykedése.

Dél-Libanon izraeli megszállás alatt levő, úgynevezett biztonsági övezetében továbbra is feszült a helyzet, amelyet egy izraeli katonai járőr elleni, szerdai merénylet élezett ki. A határtól nyolc kilométerre levő Arnunban egy diák (a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt nevű libanoni szervezet tagja) robbantotta fel gépkocsiját, amikor az izraeli katonai járőr a közelébe ért. 

Dél-Korea nem fogadja el a Koreai NDK-nak azt a javaslatát, hogy Szöul és Phenjan együtt rendezze meg az 1988. évi nyári olimpiai játékokat - jelentette be szöuli sajtókonferenciáján Li Jong Ho, Dél-Korea sportminisztere. A következő nyári játékok házigazdája ugyanakkor kész tárgyalni arról, hogy 1988-ban közös olimpiai csapatot alakítson a Koreai NDK-val.

Csong Dzun Gi, a KNDK miniszterelnök-helyettese korábban javasolta, hogy 1988-ban a XXIV. Nyári Olimpiai Játékokat a Koreai NDK és Dél-Korea közösen rendezze meg, s az ötkarikás versenyeken közös csapatot indítson.

A washingtoni hadügyminisztérium azt közölte, hogy „megtorolták” az amerikai tengerészgyalogosok ellen június 19-én elkövetett merényletet.

A minisztérium szóvivője szerint a salvadori hadsereg egységei július elején az amerikai felderítés adataira támaszkodva megtámadták az egyik gerillaszervezet támaszpontját, és a harcban 21 gerillát megöltek, kilencet pedig fogságba ejtettek. Állítólag ugyanarról a gerillaszervezetről van szó, amely júniusban rajtaütött az amerikai tengerészgyalogosokon.

A Pentagon eredetileg azt állította, hogy a meggyilkolt felkelőket közvetlen felelősség terhelte a négy tengerészgyalogos haláláért. Később ezt úgy módosította, hogy a 21 elesett felkelő ugyanahhoz a szervezethez tartozott, amely a támadást végrehajtotta, és így ők is felelősek az amerikaiak haláláért.

Az eset előzménye, hogy június 19-én baloldali fegyveresek megtámadták a salvadori főváros egyik éttermét. A támadásban hat amerikai állampolgár, köztük négy tengerészgyalogos életét vesztette. Hírek szerint a merényletet a közép-amerikai Dolgozók Forradalmi Pártja nevű gerillaszervezet hajtotta végre, válaszként arra, hogy amerikai katonák mind közvetlenebb szerepet töltenek be a polgári lakosság széles rétegeit sújtó gerillaellenes akciók irányításában.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_salvadori_hadsereg.jpgA salvadori hadsereg partizánvadász alakulatainak helikoptere az ország harcok dúlta körzetében

Az Egyesült Államok haditengerészete fenyegető felvonulást tart Nicaragua keleti partjai előtt - jelentették be Managuában.

A nicaraguai nemzetvédelmi minisztérium közölte: a nukleáris meghajtású Eisenhower repülőgép-anyahajó, fedélzetén csaknem száz harci repülőgéppel, 360 kilométerre van Puerto Cabezas nicaraguai kikötőtől. Másik öt amerikai hadihajó a Panama-csatorna térségéből indult a közép-amerikai ország atlanti partja felé.

Nicaraguai becslések szerint mintegy 30 amerikai hadihajó tartózkodik a térségben. Managuában emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt napokban több magas rangú amerikai politikus is felvetette annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok korlátozott katonai csapásokat mérhet a közép-amerikai országra az állítólag Nicaraguában működő közép-amerikai gerillatámaszpontok felszámolása ürügyén.

Washingtonban a Pentagon szóvivője mindössze annyit közölt, hogy ebben a térségben az amerikai haditengerészet rendszeresen végez rutin jellegű flottamozgásokat.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_sandinista_hadsereg.jpgA sandinista hadsereg katonái vizsgálják a Rio Viejo folyó egyik hídját, melyet az ellenforradalmárok megkíséreltek felrobbantani

A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Reagan elnökön - akit július közepén vastagbéldaganattal operáltak - újabb orvosi beavatkozást hajtottak végre. Bőrmintát vettek az orráról. Reagan egy ideje irritáló érzésre panaszkodott, s az orvosok most teljes bizonyosságot akartak szerezni arról, hogy a bőrmintában nincsenek-e rákos sejtek.

A Challenger űrrepülőgépről csütörtökön néhány órára kibocsátottak egy kicsiny műholdat, és az ionoszférát tanulmányozták vele. A houstoni űrközpont szakértői elégedetten nyilatkoztak az űrhajósok eddig elvégzett tucatnyi tudományos kísérletének eredményeiről, bár továbbra sem sikerült megjavítani a Nap megfigyelésére hivatott teleszkóp nyugatnémet „célzóberendezését”.

augusztus 2.

Az Országházban dr. Korom Mihály elnökletével ülést tartott az újonnan választott Alkotmányjogi Tanács. Az Országgyűlés 1985. június 28-i alakuló ülésén megválasztott testület tájékoztatást kapott a tanács eddigi tevékenységéről, és megvitatta az Alkotmányjogi Tanács működésére vonatkozó ügyrendi javaslatokat.

Kurt Waldheim, az ENSZ volt főtitkára, aki jelenleg a volt kormányfők Interakció Tanácsának elnöke, Sopronban találkozott Fock Jenővel, hazánk nyugalmazott miniszterelnökével, az Interakció Tanács magyar tagjával. Rövid megbeszélést folytattak az Interakció Tanács legutóbbi párizsi közgyűlésén tett javaslatok helyzetéről és a tanács ülését követő intézkedések végrehajtásáról.

Kurt Waldheim pénteken elutazott Magyarországról.

A világ ifjúsága holnap búcsúzik Moszkvától, befejeződik a XII. Világifjúsági Találkozó. Péntek a házigazdáké volt, „a Szovjetunió napja” elnevezést kapta. Igen nehezen képzelhető el, hogy a 157 országból jött küldöttek közül akár egy is akadt, akinek az elmúlt egy hétben ne nyílt volna alkalma közelebbről megismerkednie házigazdáival. De ha netán nem így történt volna, akkor bőven volt lehetőség pótolni az elmulasztottakat. Délelőtt a fesztivál részvevői kisebb csoportokban a legkülönbözőbb szovjet intézményeket keresték fel, jártak a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségénél, minisztériumokban, alkotóközösségekben, beszélgettek munkásokkal, tudósokkal, vagy éppen leszerelési szakértőkkel, ki-ki érdeklődése, lehetősége szerint. Három helyen pedig moszkvai gyerekek látták őket vendégül. Délután több mint 120 moszkvai üzemben, oktatási intézményben, városkörnyéki kolhozban fogadták szívélyesen a külföldi küldötteket, akik közül aztán többen a program szerint szovjet családoknál is vendégeskedhettek.

A magyarok is több csoportba oszolva járták a várost, többek között voltak a már házigazdájuknak számító 1. Számú Gördülőcsapágygyárban. (Ennek az üzemnek a kulturális központjában kapott helyet a magyar klub.)

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_magyar_kuldottseg.jpgA magyar küldöttség az 1. számú Gördülőcsapágygyárba látogatott

Lévén szovjet nap a fesztivál hetedik napja, a sajtóközpont Viktor Misint, a Komszomol KB első titkárát látta vendégül. A sajtóközpont argentin vezetője joggal mondhatott köszönetét azért a fáradságos, nagy előkészítő munkáért, amelyet a szovjet szervezők végeztek, s azért a vendégszeretetért, amellyel a külföldiek találkozhattak az elmúlt napokban. Misin beszélt arról, hogy a fesztivál vendégül látása megtiszteltetés volt a Komszomol számára, s utalt arra is, hogy a VIT megrendezésére 1983 novemberében tett vállalásuk egybeesett az amerikai rakéták nyugat-európai telepítésének megkezdésével, s javaslatukat a VIT megrendezésére azért tették, mert fontosnak tartották, hogy a fiatalok felelősségük tudatában hallathassák szavukat a béke érdekében, az imperializmus, a militarizmus ellen. Beszélt a nemzetközi előkészítő munka széleskörű demokratizmusáról, amelyet tükröz a részvevők nagy száma, különböző politikai beállítottsága. Mint mondta, anélkül, hogy a nemzetközi állandó bizottság értékelését megelőzné, úgy véli, a fesztivál politikai jelentőségében senki sem kételkedhet: a moszkvai VIT aktívan segítette a világifjúsági mozgalom konszolidációját. Azt is megjegyezte: jóllehet akadtak, akik jelenlétüket provokatív célokra próbálták felhasználni, a szovjet küldöttség tagjai rendkívül nyugodtan reagáltak arra, ami nekik nem tetszik, s különben is a részvevők abszolút többsége őszintén törekedett rá, hogy véleménykülönbségeik ellenére a közös cél, a béke, a biztonságos jövő érdekében alakítson ki egyetértést. Ez feltétlenül a VIT sikere. Misin kiemelte, hogy a különböző vitaközpontokban milyen őszinte, nyílt beszélgetések folytak, s megemlítette a szovjet VIT-klub nagy aktivitását, itt eddig több mint 130 delegációt fogadtak. Ami a VIT-gépezet folyamatos működését illeti, megjegyezte, hogy naponként legalább 50 ezer ember (küldött, turista, újságíró) „ül kerekekre”. Szovjet részről reálisan látták, hogy a hatalmas program teljesítése közben adódhatnak problémák is; ezeket mindig igyekeztek gyorsan megoldani.

Még említést érdemel a délelőtti, példanélkülinek számító űrhajóstalálkozó: kilenc ország kozmonautáiból álló csoport ült a pódiumon, azok, akik az Interkozmosz programban részt vettek, köztük Farkas Bertalan.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_farkas_bertalan.jpgŰrhajósok az ünneplő fiatalok gyűrűjében a szovjet klub bejáratánál, majdnem a kép közepén látható Farkas Bertalan

Bekapcsolódtak, videofelvételről, a sajtókonferenciába a jelenleg is a világűrben dolgozó szovjet űrhajósok.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_jurij_malisev.jpgJurij Malisev szovjet űrhajós indiai fiatalokkal

Fontos esemény volt az is, hogy a Barátság parkban a XII. VIT-nek emlékhelyet nyitottak meg, ahol minden küldöttség egy-egy fát ültetett el. Az esti igen zsúfolt programból is kiemelkedett a szovjet gálaest a Luzsnyikiban, s a Gorkij parki fesztiválméretű szórakoztató rendezvénysorozat.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkis_park.jpgA Gorkij parkban

Végül a magyarokról, akik a VIT általános programja mellett saját rendezvényeket is tartottak, így a már szokásos baráti találkozókat.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_fiatalok.jpgFiatalok Szabolcs megyéből és Üzbegisztánból

Pénteken újabb kétoldalú baráti találkozókon vett részt a magyar politikai delegáció egy-egy csoportja. Délelőtt a magyar nemzeti klubban az osztrák nemzeti küldöttség képviselőit látták vendégül a magyar fiatalok. Délután a magyar küldöttség tagjai a román, a finn, a koreai és a mongol nemzeti klubba látogattak.

A finn-magyar találkozón hazánk fiataljait Hámori Csaba, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KISZ KB első titkára vezette, míg a vendéglátók küldötteinek élén Markus Aaltonen, a finnországi Szociáldemokrata Párt Politikai Bizottságának tagja áll.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_finn_magyar_talalkozo.jpgFinn-magyar baráti találkozó

A szívélyes légkörű eszmecseréken a magyar kulturális delegációval érkezett művészek, együttesek rövid műsorral léptek a közönség elé.

Délelőtt Várkonyi Péter külügyminiszter Helsinkiben látogatást tett a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, amely egyebek között otthont ad a Finn-Magyar Társaság központi szervezetének is.

A magyar diplomácia vezetőjét Heikki Koski, a baráti társaság elnöke és az elnökség több más tagja köszöntötte a székházban. A meghitt beszélgetésen Heikki Koski tájékoztatta a vendégeket a hétezer tagot számláló baráti társaság szerteágazó tevékenységéről és a finn-magyar testvérvárosi kapcsolatok fejlődéséről.

Várkonyi Péter délután hazaérkezett Helsinkiből, ahol az európai biztonsági és együttműködési értekezlet záróokmánya aláírásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett külügyminiszteri találkozón vett részt. Várkonyi Pétert Mikko Jokela, a Finn Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője fogadta a Ferihegyi repülőtéren.

Bombatámadást intézett az izraeli légierő a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt nevű libanoni szervezet központja ellen a Bekaa völgyében - közölték a helyszínen tartózkodó tudósítók. A párt központját telibe találta a bombázás.

Megfigyelők utalnak rá, hogy a Libanon területén izraeli katonai alakulatok ellen gépkocsin végrehajtott robbantásos akciókat az említett szervezet, tagjai hajtották végre. Az izraeli légierő a pénteki támadást feltehetően újabb megfélemlítő csapásnak szánta.

Nagy erejű robbanás rázta meg kora hajnalban a Bejrúttól északra fekvő Kaslik városának keresztények lakta negyedét - közölte a Libanon Hangja elnevezésű falangista rádió.

A mintegy száz kilogramm robbanóanyagot személygépkocsiban rejtették el. A robbanás a Libanoni Falangista Párt helyi szervezete korábbi székházának közelében történt. Egyelőre nem tudni, hogy kik követték el az akciót. Az első jelentések szerint a robbantás súlyos anyagi károkat okozott.

A libanoni fővárosból érkező jelentések szerint péntekre virradóra újra súlyos összecsapások voltak a keresztény és a mohamedán milíciák között a Bejrút környéki dombokon, valamint a két városrészt elválasztó úgynevezett zöld vonal mentén. A bejrúti állami rádió szerint egy személy meghalt, tizenhármán meg sebesültek a harcokban.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_muzulman_milicistak.jpgMuzulmán milicisták keresztény fegyveresek állásait lövik Bejrútban

Négy fegyveres meggyilkolta Victoria Mxenge fekete bőrű dél-afrikai ügyvédnőt, az apartheid elleni harc egyik vezető aktivistáját - közölte a rendőrség. A merénylet az asszony durbani lakása előtt történt. A tettesek kereket oldottak.

Victoria Mxenge volt az egyik védőügyvéd a fajüldöző pretoriai rendszer ellen küzdő Egyesült Demokratikus Front (UDF) tizenhat tagja ellen zajló perben. Az UDF tagjait „államellenes tevékenységgel” vádolják a hatóságok.

Victoria Mxenge férjét - aki annak idején szintén részt vett a fajüldöző politika elleni mozgalomban - négy évvel ezelőtt ölték meg, s a tettesek azóta sem kerültek kézre.

Az amerikai képviselőház Washingtonban nagy többséggel elfogadta a dél-afrikai kormánnyal szemben bevezetendő gazdasági szankciókra vonatkozó törvénytervezetet. Robert Dole, a szenátus republikánus párti csoportjának vezetője viszont a képviselőházi szavazás után kijelentette: a szenátus csak szeptemberben fog szavazni a Pretoria elleni szankciók ügyében.

Megfigyelők ezzel kapcsolatban utalnak rá, hogy az Egyesült Államok, bár szavakban elítéli a dél-afrikai fajüldöző rendszert, gyakorlatilag vajmi keveset hajlandó tenni ellene. Ezt mutatja egyebek között, hogy Washington nem támogatta az ENSZ BT legutóbbi ülésén azt a francia-dán javaslatot, amely szerint önkéntes szankciókat kellett volna hozni Pretoria ellen a rendkívüli állapot bevezetése miatt.

Margaret Thatcher brit és Laurent Fabius francia kormányfő Londonban megbeszéléseket folytatott, amelyeken szóba került a dél-afrikai helyzet is. (Franciaország még a múlt hónapban visszahívta Pretoriába kinevezett nagykövetét, s különböző gazdasági szankciókat foganatosított dél-afrikai rendszer ellen. Nagy-Britannia viszont ellenzi az ilyen intézkedéseket, s képviselője az említett BT-ülésen a szavazáskor az Egyesült Államokhoz hasonlóan tartózkodott.)

Bill Hayden ausztrál külügyminiszter Canberrában bejelentette: konzultációra hazarendelték Ausztrália pretoriai nagykövetét. A nyugat-európai közösség képviseletében a luxemburgi, az olasz és a holland külügyminiszter hamarosan Pretoriába utazik, hogy a helyszínen kapjon tájékoztatást a dél-afrikai polgárháborús helyzetről. Ezt a tízek Helsinkiben tartott külügyminiszteri ülése nyomán határozták el, és az után, hogy a Nyugat-európai Közösség országai hazarendelték tanácskozásra pretoriai nagyköveteiket.

Nyugat-Európának számottevő gazdasági érdekeltsége van, egyebek között stratégiai fontosságú nyersanyagok (arany, titán, króm, vanádium és a többi) kitermelésében a Dél-afrikai Köztársaságban.

Újabb harcokról érkeztek jelentések az Öböl menti háborúban.

Az iraki hadsereg főparancsnokságának legutóbbi közleménye szerint az iraki légierő harci helikopterei az elmúlt huszonnégy órában összesen 25 bevetést hajtottak végre a front északi szakaszán.

A közlemény szerint iraki felderítő alakulatok az ellenség hátországában megsemmisítettek hat iráni katonai őrhajót. Az iraki tüzérség az iráni Mandali és El-Azáir városokat lőtte.

Az IRNA iráni hírügynökség tüzérségi párbajokról közölt jelentéseket a front több szakaszáról; az elmúlt huszonnégy órában az iráni nehéz tüzérség iraki területeken levő katonai célpontokat ágyúzott. Az ellenség veszteségeket szenvedett élőerőben és technikában.

Az Öböl-háborúval kapcsolatos hír, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) hat személyt - köztük egy amerikai ezredest és egy iráni kormánytisztviselőt - tartóztatott le. A most közölt FBI-hír szerint azzal vádolják őket, hogy mintegy 10 millió dollár értékben fegyvereket, köztük rakétákat akartak Iránba csempészni.

Az FBI szerint a letartóztatottak főleg amerikai gyártmányú harckocsielhárító és légvédelmi rakétákat akartak Iránba juttatni, s már egy repülőgépet is beszereztek a hadianyag elszállítására.

Az Egyesült Államok 1979 november végén - válaszul a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalására - megtiltotta, hogy fegyvereket, hozzájuk való pótalkatrészeket és egyéb katonai berendezéseket exportáljanak Iránnak.

Az atomfegyverek betiltását követelő nemzetközi konferencia kezdődött Hirosimában, a negyven évvel ezelőtti amerikai atomtámadás színhelyén.

A japán háborúellenes mozgalom aktivistái által szervezett tanácskozásra huszonhét országból érkeztek békeharcosok, és 12 nemzetközi szervezet is elküldte képviselőit.

A részvevők azt vitatják meg, hogy miként lehetne még hatékonyabban fellépni az atomfegyverkezés betiltásáért, a világűr militarizálásának megakadályozásáért.

A szovjet parlament küldötteinek egy csoportja - a szovjet tudományos és kulturális élet neves személyiségei - a nukleáris veszély megszüntetésére vonatkozó felhívással fordult pénteken a világ országainak parlamentjeihez és népeihez.

A hirosimai és a nagaszaki atomtámadás közelgő 40. évfordulója alkalmából kiadott dokumentum emlékeztet rá: a történelem cáfolhatatlanul bebizonyította, hogy nincs és nem is lehet semmiféle elfogadható magyarázat a két japán város elleni borzalmas támadásra.

Az 1945-ben végrehajtott atomtámadásokkal az emberiség belépett a nukleáris fegyverkezés és a belőle származó, az egész földi életet pusztulással fenyegető veszély korszakába. A más társadalmi rendszerek fölötti erőfölény kivívására törekvők pedig ma már a világűr militarizálására készülnek. Halált hozó űrfegyverek létrehozásán dolgoznak, s a Föld körüli térségbe akarják őket telepíteni - hangoztatja a felhívás.

Az emberiség életét eközben kiáltó ellentmondásók nehezítik. Megtalálható egymás mellett a nyomor és a pazarló jólét, az éhezés és a túltápláltság, a munkanélküliség és a mértéktelen kizsákmányolás. A világ sok részén az emberek még mindig ki vannak téve a faj üldözésnek, a vallási és politikai nézeteik miatti hátrányos megkülönböztetésnek. Találkozni még kínzásokkal, emberek tömeges elüldözésével lakóhelyükről, az állami politika rangjára emelt terrorizmus példáival, s eközben, mint a végveszélyt hordozó Damoklész kardja függ az emberiség feje fölött az általános nukleáris katasztrófa fenyegetése.

A világ népei és országai, függetlenül társadalmi és politikai berendezkedésüktől, csak akkor tekinthetnek biztonsággal a jövő felé, ha mindent megtesznek a világűr militarizálásának megakadályozásáért, a nukleáris leszerelés érdekében, a nukleáris fegyverek felszámolásáért.

Az emberi civilizáció megmentése minden nép legfontosabb kötelessége. Az emberiség képes is ennek a feladatnak az elvégzésére. A nukleáris háborút el lehet kerülni, ha a józan gondolkodású emberek erőiket egyesítve útját állják az egyetemes nukleáris pusztulás előkészítőinek - hangoztatja a szovjet parlamenti képviselők felhívása.

A chilei junta este elmozdította tisztségéből a csendőrség 12 tisztjét; két magas rangú tiszt is benyújtotta lemondását. Egy bírósági vizsgálat szerint ugyanis a csendőröknek köze volt ahhoz a nemzetközi közvéleményben nagy felháborodást keltett politikai indítékú gyilkossághoz, amelyet március 29-én a betiltott Chilei Kommunista Párt három tagja ellen követtek el.

Santiagóban hivatalos közleményt hoztak nyilvánosságra a csendőrök ellen folytatott vizsgálatról.

A gyilkossági ügyben indított nyomozást négy hónapja egy polgári bíróság kezdte meg annak ellenére, hogy a dél-amerikai országban érvényben levő törvények szerint a csendőrökkel kapcsolatos ügyek a katonai bíróság hatáskörébe tartoznak. Ezért később az ügyet egy katonai bíróság hatáskörébe utalták.

A Chilei Kommunista Párt három tagját - José Parada szociológust, Santiago Nattino kiadótulajdonost és Manuel Guerrero egyetemi tanárt - elrabolták és brutálisan meggyilkolták. A politikai gyilkosságot követő elítélő visszhang arra kényszeritette a Pinochet-kormányt, hogy vizsgálatot indítson az ügyben.

Hivatalos közlés szerint 131 halálos áldozata van a dallasi repülőtéren történt szerencsétlenségnek. A Delta amerikai légitársaság egyik repülőgépe leszállás közben kigyulladt és felrobbant. A katasztrófát 31 utas és a személyzet három tagja élte túl.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_delta_airlines_191-es_jarat.jpgA szétszakadt gép hátsó része

A Delta 191-es járata zivatarban próbált leszállni Dallasban. A hatalmas Lockheed L-1011 TriStar gép pilótái a sebesség nagymértékű ingadozását tapasztalták, de akkoriban még senki nem tudta, milyen vészhelyzetet idézhet elő egy zivatar.

Ahogy a gép közelített a leszállópályához, a vihar ereje egyre nőtt. A gép ekkor már veszélyesen közel volt a talajhoz. Hiába küzdöttek a pilóták, egyszerűen nem tudták a levegőben tartani a Lockheedet.

A repülő alig 1,6 kilométerrel a pálya előtt zuhant le. A szélestörzsű gép eltalált egy autót és két víztartályt, majd szétszakadt és kigyulladt. Az utasok közül 137-en meghaltak és 25-en súlyosan megsérültek. A baleseti vizsgálat megállapította, hogy a gép belerepült egy veszélyes leáramlásba, ún. microburst-be, amely szó szerint a talajhoz nyomta, odavágta a gépet.

A katasztrófa nyomán szigorították a zivatarban történő le- és felszállás szabályait és előírták az időjárási radarok, illetve előrejelzések javítását is. A repülőgépeket pedig felszerelték egy olyan érzékelővel, amely jelzi az ilyen típusú szélirányváltozásokat.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_delta_airlines_191-es_jarat_2.jpgAz utasteret borzalmas erők érték

augusztus 3.

A hétvégén Pusztavacson országos békefesztivált rendeztek. Az első fesztivált 1982-ben szervezte meg a Képes Újság az ország mértani középpontjában, azóta módosult a kezdetben szórakoztató jelleg, egyre inkább politikai tartalommal telítődött, békefesztivál-rendezvénnyé vált. A két nap alatt Pusztavacson több ezer ember fordult meg és élvezte a java részt fiataloknak szóló programokat, de a többi korosztály igényeit is igyekeztek kielégíteni a rendezők: a Képes Újság, az Országos Béketanács, a KISZ Központi Bizottsága, az MHSZ, a SZÖVOSZ és az otthont adó örkényi tanács.

A találkozó színhelyére már pénteken sokan megérkeztek, jobbára sátrakban, lakókocsikban, hálózsákban töltötték az éjszakát. Szombaton már a kora reggeli órákban a látogatók újabb ezrei érkeztek, gépkocsival, motorkerékpáron, a távolabbi megyékből sokan autóbusszal, megint mások autóstoppal jöttek el, hogy megtekintsék a kétnapos - éjszaka is tartó - nonstop politikai, kulturális és szórakoztató eseménysorozatot.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival.jpgTöbb tízezer ember vett részt Pusztavacson a békefesztiválon

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_2.jpgA szervezők nagy gondot fordítottak arra, hogy az öntevékeny népzenészek, táncosok, hagyományőrző csoportok minél nagyobb számban itt lehessenek. A képen a 87 esztendős Szerényi László Albertirsáról régi magyar dalokat adott elő tárogatón

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_3.jpgAz erdő övezte hatalmas területen legkülönbözőbb portékákkal csalogatták a vevőket. A levegőben körhintások

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_4.jpgPolyák Ferenc fafaragó a helvéciai Matkó-pusztáról pásztorszobrának faragásával vonzotta a nézőket

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_5.jpgA csongrádi Alföld táncegyüttes az elsők között vállalta, hogy fellép a fesztiválon. Bemutatójukat több ízben táncház követte, amelyet a közönség is nagy örömmel fogadott

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_6.jpgA Budapesten tanuló chilei diákokból alakult Los Gallos együttes temperamentumos latin-amerikai dalai nagy sikert arattak

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_7.jpgA KISZ KB színpadán az ukrajnai Kalamijából érkezett hucul népi együttes a nézőket is megtáncoltatta

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_8.jpgFiatalok, idősek egy akarattal

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_9.jpgProfik és egy kis amatőr a nagyszínpadon. A nagyszínpad műsorát ismét - mint eddig minden fesztiválon - Dévényi Tibor vezényelte

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_10.jpgÉlénk forgalma, hálás közönsége volt a KISZ-udvarnak

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_11.jpgAz MHSZ hőlégballonja felszállás közben

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pusztavacs_bekefesztival_12.jpgZengett a kórus a SZÖVOSZ-színpadon

Látványos záróünnepséggel, utcai vidámságokkal búcsúzott Moszkvától öt kontinens fiatalsága szombaton s vasárnapra virradóra.

Szombat délelőtt tíz óra. Nemzetközi sajtóközpont. Egy héten át minden reggel tájékoztató, mi történt tegnap, mi lesz ma. Ezúttal meglepetés aligha érheti az újságírókat. A nap híre: zárul a VIT, s vele együtt bezár a sajtóközpont is, ahol a nyakukba akasztott, fényképes, nagy E betűvel jelölt (az elektronikus sajtó jele ET) igazolványuk birtokában az újságírók öt nyelven érdeklődhettek a programok után; hirdetőtáblákat böngészhettek, különféle belépőjegyeket hajkurászhattak, és persze találkozhattak naponként többször is díszvendégekkel, nemzeti küldöttségekkel. Több mint ezer külföldi újságíró akkreditáltatta magát, s aki szükségét érezte, az Olivetti gépekkel felszerelt munkateremben akár rögvest is megírhatta tudósítását.

A hivatalos záró sajtóértekezlet Jean-Claude Kennedyé, a nemzetközi állandó előkészítő bizottság francia koordinátoráé. Az első is az övé volt. Már akkor elég nyúzottnak tetszett, sokat azóta sem alhatott. Miről beszél most? A fesztivál sikeréről, a rendkívül széles körű részvételről, nagyfokú politikai aktivitásról a viták nyílt, demokratikus jellegéről, a párbeszéd hasznáról, arról, hogy aligha van olyan problémája korunk fiataljainak, amelyről ne esett volna szó. A személyes kontaktusok, baráti találkozók a jobb meg értést, az együttműködés fejlődését segítették. A fesztivál megmutatta, hogy a fiatalok tudatában vannak világunkért érzett felelősségüknek. A „nagypolitikára” is kitér: az új, az atomfegyver-kísérletekre, a fesztivál idején bejelentett szovjet moratóriumot méltatja, s jelzi, hogy este teszik közzé a világ ifjúságához intézett felhívást.

Szombat délután öt óra, Gorkij park. Egy héten át reggeltől késő estig volt otthona gyűléseknek; egyszerre hat színpadon is zajló koncerteknek. Ez utóbbiakkal is búcsúzik a művészetek parkja. A folyóparti sétányon a szovjet köztársaságok önálló pavilonjai vonzzák a nézőket.

Képkockák a Gorkij parkból:idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_1.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_10.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_2.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_3.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_4.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_5.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_6.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_7.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_8.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_gorkij_park_9.jpg

Ugyanez időtájt Melnyikov utca: Magyar Nemzeti VIT-klub. Hivatalos búcsú a legközvetlenebb vendéglátóktól, a szovjet főváros Zsdanov kerületi párt- és tanácsi vezetőitől, az 1. számú Gördülőcsapágygyár irányítóitól. A magyar küldöttség vezetője, Hámori Csaba, az MSZMP PB tagja, a KISZ KB első titkára ad fogadást a tiszteletükre. A szovjet küldöttséget Rimma Zsukova, az SZKP Zsdanov kerületi bizottságának első titkára vezeti. Jelen van Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_magyar_nemzeti_klub.jpgÓriás babák és érdeklődők a magyar nemzeti klub előtt

Szombat este nyolc óra, Luzsnyiki stadion. Még egy óra van a záróünnepség kezdetéig, de már áramlik a tömeg, a külföldi delegációk és a szerencsés jegytulajdonosok. Jelszavak, zászlók a magasban. Kubaiak jönnek, persze tánclépésben, arab dobosokra jugoszláv kürtösök kontráznak. Nagy kék transzparensen felirat: „Veled vagyunk, világ ifjúsága” - az amerikai küldöttségé; hozzák nemzeti zászlójukat is. Skótok mellé japánok sodródnak, „Soha többé Hirosimát!” feliratú fehér vászonnal, egy másik plakáton ez áll: „Tárgyalásokat, nem konfrontációt!” Feltűnnek a magyarok is, több csoportban, piros-fehér-zöld zászlókkal. Más ez most, mint a megnyitón volt, ezúttal nincs ábécé szerinti sorrend, ahogy az autóbuszok befutnak, úgy jönnek, sétálnak befelé a küldöttek, összekeveredve, jelvényeket osztogatva, cserélve egymással, főleg a szovjet ismerősökkel. Lassan megtelik a nézőtér, a delegációk jelszavakat skandálva üdvözlik egymást. Pontosan kilenc órakor megszólalnak a fanfárok, miként a megnyitón, most is kulcsszereplő a kétszektornyi élőkép, először a VIT jelvényét, az ötszínű virágszirmot csodálhatja a százezer néző. A díszpáholyban szovjet párt- és állami vezetők, itt vannak a díszvendégek, a küldöttségek. Jean-Claude Kennedy mond rövid bevezetőt. A lényeg: a nyílt párbeszéd elősegítette, hogy felkutassák a fiatalok közös akcióinak új lehetőségeit, ezt tükrözi a világ ifjúságához, diákságához intézett felhívás. A dokumentumot Carlos Carrion Cruz, a Nicaraguai Sandinista Ifjúsági Szervezet vezetője olvassa fel.

Nagy taps köszönti a felhívást, de ez már egyúttal a pályát betöltő 28 zenekarnak is szól, fúvósok, dobosok mozognak különböző alakzatokat formálva, és e parádét színükkel, formáikkal mind meglepőbb élőképek kísérik. Az ifjú zenészeket sportolók százai követik, művészi tornászok, akrobaták. Elsötétülnek a nagy reflektorok, csak a pálya négy sarkánál elhelyezett vakító, színes fényeket árasztó lámpák világítanak, meg a nézők kezében az előre szétosztott zseblámpák, amelyek ezer és ezer mécsesként pislognak. Az élőkép mesebeli tájat, kék tavat ábrázol, s lent a pálya is „kéklik”. Csajkovszkij zenéje hallatszik, s egyszerre öt színpadon a Moszkvai Nagyszínház világhírű szólistái a Hattyúk tavából táncolnak részletet. Megragadó, páratlan látvány, a nézők viharos elismeréssel köszöntik a művészeket.

A balett világát egyfajta óriás cirkuszé követi, ha valaki nem ismerné a programot, elárulná neki az élőkép a cirkuszreklámmal, a bohócfejjel, az erőművésszel. A nézők a fejüket kapkodhatják, artisták, trapézosok, biciklizsonglőrök, bohócok, kötéltáncosok egyszerre adják elő mutatványaikat, de szép lassan a tekinteteket, a magasba nyúló zsiráfdarukon, stadionnyi magasságban feltűnő légtornászok bravúrjai vonják magukra. A műsor utolsó számaként orosz népviseletbe öltözött táncosok lepik el a pályát, az élőkép pedig a harmonika mozgását utánozza.

A záróünnepség képkockái:idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_1.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_2.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_3.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_4.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_5.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_6.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_7.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_unnepseg_8.jpg

És máris a búcsú: a vendéglátók nevében Viktor Misin, a Komszomol KB első titkára beszél arról, hogy a fesztivál segítette a nyelvi korlátok, földrajzi távolságok, politikai nézetek megosztotta fiatalokat, hogy jobban megismerjék, megértsék egymást, érezzék a nemzetközi szolidaritás erejét. A fiatalok békére, boldogságra, barátságra törekvése oszthatatlan, ám az ehhez vezető út nem kevés akadályon át vezet; le kell számolni a népek közötti bizalmatlansággal, ellenségeskedéssel, a militarista pszichózissal, a reakció kísérleteivel. Hisszük, hogy a fesztivál napjaiban született megértés, szolidaritás, barátság erősödni fog - zárja rövid beszédét Misin, akit Jean-Claude Kennedy követ. Nehéz és bonyolult időket élünk - mondja ő -, de miként vitáink e fesztiválon jelezték, meg lehet találni a ma és a holnap problémáinak megoldását. A fiatal nemzedékek készek felelősséget vállalni a nemes célok ért vívott küzdelemben, és közös erőfeszítésekkel megőrizhetjük a békét. Kennedy köszönetét mond a szovjet szervezők vendégszeretetéért, és újabb fesztiválon való találkozás reményében bezártnak nyilvánítja a XII. VIT-et.

Miközben kialszik a hatalmas kandeláberben hét napon át lobogott tűz, s bevonják a fesztivál zászlóját, felhangzik az olasz antifasiszták dala, az Avanti popolo, a kubai Venceremos, az eredményjelző táblára vetítve pedig pillanatokat látni az elmúlt hét történetéből. A zárás a stadiont bevilágító tűzijátéké. Az élőképen távolba integető Katyusa, a moszkvai fesztivál jelképe jelenik meg. Jócskán elmúlt este tizenegy óra; távozás közben a sorok még inkább összekuszálódnak, nemigen számít már, ki milyen zászló alatt sétál kifelé a stadionból. A fesztivál véget ért, de csak hivatalosan.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_zaro_tuzijatek.jpgTűzijátékkal fejeződött be a színpompás záróünnepség

24 halottja és mintegy 150 sebesültje van annak a súlyos vasúti szerencsétlenségnek, amely délután történt a dél-franciaországi Figeac közelében. Lehet, hogy az áldozatok száma még tovább nő, mert a roncsok között újabb holttesteket találnak, s a 29 súlyos sebesült közül többnek az állapota életveszélyes.

Nyílt pályán rohant egymásnak - egy használaton kívüli kis állomás közelében - a Párizs felől érkező expressz és egy helyi vonat. Az összeütközés ereje olyan heves volt, hogy több vasúti kocsi valósággal lerepült a sínekről és kigyulladt.

Az összeütközést valószínűleg emberi mulasztás okozta. Ezen a vonalon csak egy sínpáron folyik a közlekedés. A párizsi expressz késett, s a helyi vonatnak nem lett volna szabad elindulnia az előző állomásról, amíg az expressz oda nem érkezik.

Paul Quilles városrendezési, lakásügyi és közlekedési miniszter azonnal a helyszínre érkezett, és szigorú vizsgálatot rendelt el.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_figeac_vonatbaleset.jpgA katasztrófa helyszínén

Minden idők legnagyobb, amerikai részvétellel zajló hadgyakorlat sorozata kezdődött meg a Közel-Keleten Fényes Csillag fedőnévvel. A gyakorlatok zöme egyiptomi területen folyik. Tüzérségi, harckocsizó, rakéta- és gyalogsági alakulatok éleslövészettel folytatják a kiképzésnek nevezett akciót.

A fajüldöző dél-afrikai hatóságok korlátozó intézkedései ellenére szombaton többezres gyászoló tömeg kíséretében temették el a Port Elizabeth-i rendőrsortűz tizenkét áldozatát a feketék lakta közeli Zwide kisvárosban. A halottak között több tizenéves fiú is volt.

A mintegy háromezer fekete gyászoló megfélemlítésére nagyszámú rendőri és katonai erőt vezényeltek ki, összetűzés azonban nem történt. A temetésen részt vevők a rendkívüli állapot és a fekete lakossággal szembeni brutalitás megszüntetését követelték.

Az ország 36 városában és körzetében bevezetett rendkívüli állapot intézkedéseit tovább szigorítva a hatóságok korábban közölték, hogy csak korlátozott mértékben engedélyezik a nyilvános temetéseket Johannesburg és Port Elizabeth körzetében. Attól tartanak ugyanis, hogy a temetéseket ismét megmozdulásokra használják fel.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_del_afrika_fekete_rendorok.jpgFekete rendőrök elhurcolnak egy tüntetőt. A legújabb zavargások elsősorban a fekete rendőröket és a fekete városi vezetőket vették célba

Az afgán kormány biztonsági erői Parvan és Kapisza tartományokban két ellenforradalmi különítményt semmisítettek meg. Az ellenforradalmárok többségét harcban megölték, vagy foglyul ejtették. Elfoglaltak nyolc hadianyagraktárt, nagy mennyiségű lőfegyvert és rakétát is zsákmányoltak.

Hirosimában az atomfegyverek betiltásáról összehívott nemzetközi értekezleten a világ huszonhét országából érkezett küldöttek felszólalásaikban támogatásukról biztosították az összes atomrobbantási kísérletre bejelentett szovjet moratóriumot.

Kiemelték a szovjet kezdeményezés jelentőségét a nukleáris háború veszélyének elhárítása szempontjából, és a szovjet példa követésére szólították fel az Egyesült Államokat.

A hirosimai fórum részvevői szombat este felhívással fordultak a földkerekség népeihez. Hirosima és Nagaszaki tragédiája - hangoztatja a felhívás - intő példa arra, hogy a nukleáris fegyverkezési hajsza milyen veszélyekkel jár a földi életre. Meggyőződésüket fejezték ki, hogy pozitív nemzetközi kezdeményezésekkel és a jóakarat kinyilvánításával el lehet hárítani a nukleáris katasztrófa veszélyét, meg lehet valósítani az atomfegyverek felszámolását.

A felhívás arra sürgeti a világ népeit, hogy fokozzák szolidaritásukat azzal a nemzetközi mozgalommal, amely az összes nukleáris robbantások megtiltását, az első csapásról való lemondást, és atomfegyvermentes övezetek létrehozását tűzte ki célul. A küldöttek felszólították a világ közvéleményét, hogy fokozza erőfeszítéseit a világűr militarizálásának megakadályozásáért, azért, hogy az amerikai kormányt a csillagháborús tervekről való lemondásra bírja.

augusztus 4.

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, aki július 30. és augusztus 3. között díszvendégként részt vett a XII. Világifjúsági és Diáktalálkozón, vasárnap hazaérkezett Moszkvából. Fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Ivan Aboimov, a Szovjetunió magyarországi nagykövetségének követtanácsosa.

Befejeződött Pusztavacson - az ország geometriai középpontjában - a Képes Újság hagyományos kétnapos Békefesztiválja, amelyre évek óta sokan sereglenek össze, hogy hitet tegyenek a béke ügye mellett, s felhívják a közvélemény figyelmét a fegyverkezés, a háború veszélyeire. A találkozó első napján, szombat este már csaknem százezer ember figyelte a szabadtéri színpadokon zajló - nonstop, éjszaka is tartó - politikai, kulturális és szórakoztató programot. Számosán sátrakban, lakókocsikban, hálózsákokban töltötték el a szombatról vasárnapra virradó éjszakát, akinek azonban elegendő volt az energiája, a nagyszínpadon éjfélkor megkezdett video-műsort tekinthette meg.

Reggel folyatódott a fesztivál. Az Országos Béketanács politikai centrumában előadások hangzottak el a fegyverkezés elleni harcról. Szépszámú közönsége volt annak a politikai fórumok, amelyen a Béketanács vendégeként hazánkban tartózkodó Fujimoto Masatoshi, a Japán Túlélők Szövetségének képviselője emlékeztetett a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás, áldozataira, s egyben figyelmeztetett a fegyverkezés mai veszélyeire. Szinte mindig volt valaki a békecentrumba vezető fehér papírral borított fal előtt, amelyre ifjabbak és idősebbek írták fel gondolataikat a békéről. Nem sokkal távolabb mesteremberek adtak ízelítőt szakmájuk fortélyaiból, a rögtönzött szabadtéri műhelyben a látogatók szeme láttára formálódott patkóvá az izzó vas a kovácsok kalapácsa alatt, Polyák Ferenc fafaragó értő keze nyomán alakult ember ábrázoló szoborrá a farönk, Bukovszki Viktor a gyakorlatban mutatta be a kanászkürt készítésének fogásait.

A rendezők az idén úgynevezett „hangulatpontokat" alakítottak ki a találkozó színhelyén, ezzel lehetővé tették, hogy az egyidőben több szabadtéri színpadon zajló politikai események, könnyűzenei és szórakoztató programok között - igényük és ízlésük szerint - válogathassanak a résztvevők.

Egymást követték a nagyszínpadon vasárnap is az ország különböző részeiről összesereglett népi- és hagyományőrző együttesek, énekesek, szólisták, felléptek diszkótáncosok, operetténekesek, vidám összeállítást adtak elő neves színészek, s az érdeklődők divatbemutatót is megtekinthettek. Nagy sikert aratott a rögtönzött diszkótánc-verseny.

A nyolcadik alkalommal megrendezett Budapest Nagydíj atlétikai verseny volt a hétvége legjelentősebb hazai sporteseménye. Különböző okok miatt a vártnál jóval szerényebb létszámú mezőny gyűlt össze, néhány előzőleg fellépést vállalt világsztár ismeretlen okból távol maradt. A viadal így is hozott néhány nagyszerű eredményt, köszönhető ez elsősorban napjaink kiemelkedő tudású futójának, Steve Cramnak. A brit atléta nemcsak megtartotta szavát, s eljött Budapestre, hanem ígéretének megfelelően világcsúcsot (4:51,39 perc) is futott 2000 méteren. Teljesítményének értékét növeli, hogy igazi vetélytárs nélkül érte el az új rekordot.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_steve_cram.jpgSteve Cram - még csak követni sem tudták

A 100 méteres férfi síkfutásban csak a célfotó tudott különbséget tenni Nagy István és a kubai Lara között. Idejük 10,32 mp. volt, az aranyat a magyar futó kapta.

A 200 méteres síkfutásban Nagy István megszerezte második Nagydíjgyőzelmét: maga mögött hagyta a két amerikait, Jeffersont, és Deloach-t, majd elsőként ért célba. Az óra 20,43 mp-et mutatott, ez pedig új országos rekord lett volna. A szél azonban 3,5 m/mp volt, a rekord tehát nem hitelesíthető. Maradt tehát a kétszeres győzelem feletti öröm.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_nagy_istvan.jpgNagy István - két vágtaszám, két győzelem

Moszkvában a VIT szombati záróműsora után vasárnap hajnali fél kettő, magyar klub. A nagyterem színpadán előbb a Kormorán együttes, majd Varga Miklós és csapata. Külön-külön, aztán együtt. Búcsúznak a magyarok is, ezúttal inkább maguk között vannak.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_varga_miklos.jpgA színpadon Varga Miklós

Aki még bírja, az hajnalig Cintula diszkójára táncol, aki nem, az lassan eltávozik Izmajlovóba, a szállásra. Sok alvásra nem lesz idő, kora délután a delegáció egy része repülővel indul haza, mások este vonatra szállnak. De aludni majd otthon is lehet - a jelek szerint sokan így gondolják.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_cintula_diszko.jpgTánc Cintula diszkójában

Vasárnap hajnali négy óra, Moszkva Szálló. Átellenben a Vörös tér sarkán, miként a város több más helyén is, sokan beszélgetnek, énekelnek, láthatóan nem akarózik nyugovóra térniük: e hajnalnak különös varázsa van. Búcsútáncok, búcsúviták, ritka, ismételhetetlen pillanatok.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vit_bekesi_kuldottek.jpgMoszkvai idő szerint este 10 órakor különvonattal hazaindult a magyar VIT-küldöttség első csoportja, köztük a Békés megyeiek. A küldöttek kedden a kora reggeli órákban érkeznek Békéscsabára

- Nem elég csupán emlékezni a hirosimai atomtámadás szörnyűségeire, hanem cselekedni is kell annak érdekében, hogy hasonló soha többé ne fordulhasson elő - mondotta II. János Pál pápa. A katolikus egyházfő több ezer hívő és turista előtt beszélt vasárnap Castelgandolfóban, nyári rezidenciáján a két japán város ellen elkövetett atombomba-támadás negyvenedik évfordulójáról.

Sok kilométeres élő emberláncot alkotott Washingtonban az a több tízezer tüntető, aki megmozdulásával a hirosimai atomtámadás évfordulója alkalmából tiltakozott az atomháború borzalmai ellen.

A tüntetők a tiltakozásnak azt a módját választották, hogy egy hosszú textilszalaggal körbevették a Pentagont, a Capitoliumot (a kongresszus épületét) és a Lincoln-emlékművet.

A színes szalagot több ezer darabból varrták össze; ezeket a világ számos országából - többek között Hollandiából, Új-Zélandból, Tanzániából, az NSZK-ból, Kanadából és Japánból - békecsoportok küldték az amerikai fővárosba. A szalagdarabokra készítőik mindazt ráfestették vagy rajzolták, ami megsemmisülhet egy atomháborúban: így gyerekek, háziállatok, virágok láthatók rajtuk. A békeszalagot az Egyesült Államok legkülönbözőbb részeiből érkezett tüntetők feszítették ki a kormányépületek köré. Sok külföldi fiatal is csatlakozott a megmozduláshoz.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_washingtoni_bekedemonstracio.jpgBékeszalag, emberlánc Washingtonban a hirosimai atomtámadás 40. évfordulója alkalmából

Vasárnap a híres és felújított nürburgringi pályán bonyolították le a Forma I-es gépkocsik idei kilencedik világbajnoki futamát. Az NSZK nagydíjjal megkezdődött a 16 versenyből álló sorozat második „félideje”, s a mezőny 67 kört teljesített, ami 304,3 km volt. A 70 000 néző élvezetes versenyt láthatott, s a főszerepet a VB-pontversenyben vezető olasz Alboreto és a francia Prost játszotta, ők végeztek az élen, s most már biztosnak ígérkezik, hogy az év végén kettőjük között dől el a világbajnoki cím sorsa.

A versenyen hosszú ideig úgy tűnt, hogy Prost, az „örök második” szerzi meg a győzelmet, de az 58. körben Alboreto megelőzte. s jelentősebb előnyt szerzett. A harmadik helyen a francia Laffíte száguldott, s ezt meg is tudta őrizni. A „repülő finn”, Keke Rosberg hosszú ideig versenyben tudott lenni, de a 63. körben be kellett fejeznie a küzdelmet, mert kocsijában fékhiba keletkezett. A világbajnoki címvédő osztrák Niki Lauda, aki kilenc évvel ezelőtt ezen a pályán csaknem végzetes balesetet szenvedett, nem tudott beleszólni az elsőségért folyó küzdelembe, s végeredményben az ötödik helyen kötött ki.

Eredmények: 1. Michele Alberto (olasz, Ferrari) ideje: 1:35:31,337 óra, 2. Alain Prost (francia. McLaren-Porsche) 11.661 mp hátrány, 3. Jacques Laffite (francia, Ligier-Renault) 51,154 mp hátrány, 4. Thierry Boutsen (belga, Arrows-BMW) 55.279 mp hátrány, 5. Niki Lauda (osztrák, McLaren-Porsche) 1:13.972 p hátrány. 6. Nigel Mansell (brit, Williams-Honda) 1:16,820 p hátrány.

A VB összetett versenyének állása: 1. Alboreto 46 pont, 2. Prost 41, 3. Elio de Angelis (olasz, Lotus-Renault) 26, 4. Keke Rosberg (finn, Williams-Honda) 18, 5. Stefan Johansson (svéd. Ferrari) 16. 6. Nelson Piquet (brazil, Brabham-BMW) 13... 12. Lauda 5.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_f_1.jpgA győzelmi dobogón

Humor:idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_reklam_3.jpg

Kékfény:
Közlekedési balesetet szenvedett a népszerű zenész-táncdalénekes házaspár, Zsoldos Imre és Sárosi Katalin. Szeged külterületén Benedek István 26 éves kőműves kisiparos, szegedi lakos személygépkocsijával az útpadkára szorította a Nemes Pál 24 éves foglalkozásnélküli, helyi lakos által vezetett személygépkocsit. Az autó az útpadkáról visszavezetve megperdült és összeütközött a vele szemben haladó Temesvári András 35 éves zenész, budapesti lakos által vezetett személygépkocsival. Nemes Pál a helyszínen, Temesvári András pedig a kórházban meghalt. Nemes utasai között hárman, Temesvári utasai közül Zsoldos Imre zenész és felesége, Sárosi Katalin táncdalénekes, budapesti lakos súlyos, további egy utas könnyű sérülést szenvedett. Zsoldos Imrét a Szegedi Orvostudományi Egyetem idegsebészeti klinikája intenzív osztályán ápolják, állapota súlyos és életveszélyes, Sárosi Katalin az idegsebészeti klinika traumatológiai osztályán fekszik, állapota súlyos. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.

A főváros III. kerületében levő Kistó vendéglőben június 28-án egy tömegverekedés helyszínén az intézkedő rendőröket garázda személyekből álló csoport támadta meg. A rendőrök intézkedésüket eredményesen befejezték, a hivatalos személyek ellen támadó garázda csoportosulás vezetőit elfogták és előállították. Bátor helytállásukért, az elkövetők felderítése és elfogása érdekében kifejtett tevékenységükért a BM Országos Rendőr-főkapitányság vezetője belügyminiszter-helyettesi dicséretben és jutalomban részesítette Nagy József hadnagyot és Csete László szakaszvezetőt, Tóth Béla alhadnagy, Mészáros Péter szakaszvezető és Pálos György önkéntes rendőr a Budapesti Rendőrfőkapitányság vezetőjének közbiztonsági helyettesétől kapott dicséretet és jutalmat. Az elismeréseket dr. Konczer István vezérőrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője és dr. Pongor Sándor alezredes, a főkapitányság közbiztonsági osztályvezetője adta át.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_rendorsegi_elismeres.jpgAz elismerések átadása

Személyvonatnak ütközött Tiszafüreden a vasúti átjáróban autójával az NSZK-állampolgárságú Hans Jörg Rittker 21 éves lakatos, hamburgi lakos. A személygépkocsi vezetője, valamint utasai közül az ugyancsak NSZK-állampolgár Hans Hermann Bremer 25 éves lakatos és Tamás László 15 éves tanuló, miskolci lakos a helyszínen meghalt. Tamás Éva Erzsébet 20 éves főiskolai hallgató, miskolci lakos, a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe; egy utas súlyos sérülést szenvedett.

Kis bűnügyi színes egy, a héten történt gyilkossággal kapcsolatosan:
„Az aljas indokból, különös kegyetlenséggel és különös visszaesőként elkövetett emberöléssel vádolt 47 éves Kriminár János, nem is elsősorban bűncselekménye, hanem a tárgyaláson tanúsított „speciális” magatartása miatt vált emlékezetessé” - kezdte a jogerősen halálra ítélt Kriminár büntetőügyéről szóló tudósítását a nyolcvanas évek talán legnagyszerűbb bűnügyi újságírója, Schmidt Attila. (Népszava, 1987. február 26.)

A visszaeső gyilkos ügyét hét napon át tárgyalta a Fővárosi Bíróság, de a férfi egyetlen egyszer sem szólalt meg. Ez azonban nem jelentette azt, hogy megtagadta a kommunikációt, írásban ugyanis válaszolt. Kriminár Jánosnak nem volt újdonság az, hogy a tárgyalóteremben kellett számot adnia. A budapesti férfi volt már börtönben erőszakos közösülés, lopás, majd élettársának megölése miatt, akit megfojtott, miközben a nő menekülni próbált a szadista, agresszív férfi elől. Kriminárt ezért a bűncselekményért 12 év fegyházra ítélték. Schmidt azt írja, büntetése alatt apránként 40 ezer forintot küldött testvérének, Tóth Mihálynénak, aki félretette a pénzt, és időközben elhunyt édesanyjuk után maradt örökség ráeső részét, 20 ezer forintot is megőrizte Kriminár számára, aki 1981. december 29-én szabadult, aztán rögtön megkapta a 60 ezer forintot a húgától (gondoljunk bele, mekkora összeg volt ez akkor). Az asszony azt is megengedte, hogy fivére hozzá költözzön, de a kapcsolatuk nem volt valami rózsás. Kriminár engedély nélkül akart felhúzni egy kisebb házat, de mivel a rosszul elkészített kéményből áradó füst zavarta a környék lakóit, le kellett bontani a tákolmányt.

Bár Kriminár Jánost egy környékbeli jelentette fel, ő meg volt róla győződve, hogy testvére a bűnös. Többször meg is fenyegette Tóthnét, aki a rendőrségtől is próbált segítséget kérni, máskor pedig garázdaság, rágalmazás, életveszélyes fenyegetés, becsületsértés, magánlaksértés és könnyű testi sértés miatt fel is jelentette a bátyját.

Kriminár 1985. július 29-én este egy barátjánál borozgatott. Ittasan indult hazafelé, amikor úgy döntött, hogy itt az ideje megölni a testvérét. Este 9 óra körül ért Tóthné XIX. kerület, Tálos utcai házához. Átmászott a kerítésen, aztán a sötétben elrejtőzve várta a megfelelő pillanatot. Az idő hamarosan el is érkezett. Tóthné ugyanis éppen kiment az udvarra, hogy a szárítókötélre teregessen pár vizes ruhát. Kriminár ekkor rátámadt, leütötte és fojtogatta. A nő kiáltását meghallotta a 10 éves lánya, aki a szomszédtól kért segítséget, de a megvadult férfivel a szomszédasszony sem bírt. Ekkor csatlakozott egy másik szomszéd is, aki ráordított Kriminárra. Ez azonban csak pár pillanatig tette meg a hatását, mert a férfi folytatta a fojtogatást.

Schmidt Attila tudósítása alapján úgy tűnik, Kriminárt ekkor már egyáltalán nem érdekelte, hogy esetleg elkaphatják. Csak azzal foglalkozott, hogy befejezze, amit elkezdett. „A környéket felzaklató kiáltásokat meghallva Sz. Lajos és felesége ugyancsak megpróbált segíteni, a támadó elől a lakásukba vitték az áléit, védekezésre képtelen asszonyt. A nagy erejű vádlottat semmi sem gátolta: »Megöllek, te...« kiáltással a menedéket nyújtó lakás ajtajának rontott, és ismét az udvarra rángatta húgát...” A szomszédok a támadás közben már értesítették a rendőröket, akik a helyszínen elfogták Kriminárt. Ekkor azonban már késő volt, mert Tóth Mihályné nem élte túl az újabb fojtogatást.

Kriminárt első fokon dr. Nagy János büntetőtanácsa ítélte halálra, de a vádlott fellebbezett, így jöhetett a Legfelsőbb Bíróság és Pálinkás György büntetőtanácsa. Az addig „néma” vádlott az utolsó szó jogán ezt mondta: „Tisztelt Legfelsőbb Bíróság, ártatlan vagyok. Nem öltem meg a testvéremet, sőt, engem is megtámadtak. Arról fogalmam sincs, hogyan halt meg a húgom.” Pálinkás azonban helybenhagyta az ítéletet, ami így jogerőssé vált. Kriminár János kegyelmet kért, de nem kapott. 1987. április 2-án kivégezték Budapesten. Ezután még hat elítélten hajtották végre a halálos ítéletet Magyarországon.

A Kurirban tíz évvel később megjelent egy cikk, amiben az utolsó hóhér nyilatkozik (névtelenül ugyan, de ő minden bizonnyal Pradlik György lehetett). Azt mondta, az csak mese, hogy a halálsoron minden kivégzésre várónak van egy utolsó kívánsága. Annyi igaz, hogy utolsó vacsorára lehetett például csirkét kérni. Kriminár János kolbászt kért.

Egyes források szerint Kriminár volt az egyetlen olyan elítélt, aki a siralomházban egyetlen hozzátartozójával sem akart már találkozni…

Közlemények: 
A MÁV a pusztavacsi békefesztiválra augusztusi 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap reggel nyolc óra öt perckor különvonatot indít Kőbánya-Kispest állomásról. A vonat Táborfalváig közlekedik. Visszafelé szombaton Táborfalváról 19.48 órakor indul a különvonat, míg vasárnap egy helyi hétvégi vonat szállítja az utasokat Budapestre; a vonat Táborfalváról 19.48 órakor, Örkényből 19.56 órakor indul. Közvetlen utazási lehetőséget nyújt céljáratokkal a Volánbusz is. A Népstadion állomásról szombaton és vasárnap reggel hétkor, fél nyolckor és fél kilenckor indulnak a különautóbuszok, amelyeken a bérletek nem érvényesek. Ezenkívül a Volánbusz a békefesztiválra vonattal utazókat a vasútállomásról, valamint a menetrendszerű autóbusszal utazókat Örkény-Pusztavacs elágazástól viszi a fesztivál színhelyére. Az autóbuszokat szükség szerint indítják.

A Magyar Posta augusztus 1-től a belföldi forgalomban kísérleti jelleggel bevezeti a postahivatali nyilvános távmásoló szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy dokumentációkat, okmányokat és egyéb írott vagy rajzolt közleményeket a távközlési hálózaton továbbítsanak.

A Magyar Rádió éjszakai műsorát augusztus 6-án, 0 óra 15 perctől, a solti középhullámú adó is sugározza, a Kossuth Rádió hullámhosszán. Az éjszakai műsort - amely ettől kezdve mindennap, 9.15 órakor kezdődik és hétköznap 4.20 óráig, vasárnap pedig 5.50 óráig tart - a solti adó mellett továbbra is közvetíti a Petőfi Rádió URH-adóhálózata, sztereóban.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_allasajanlat_3.jpg

Divat: Kellék böngészde
A divatban jelentős szerepük van a különféle, számtalan variációs lehetőséget kínáló kiegészítőknek, hiszen ezek teszik izgalmassá, egyénivé öltözékeinket! Nézzük tehát végig, milyen újdonságokkal szolgál ’85 nyarának bőséges kelléktára! A tavalyi öltözékek szikrázó-élénk színösszeállításai idén már csak sok fehérrel kombinálva divatosak. Helyüket az úgynevezett „fagylalt”-színek foglalták el, mint pl. pasztellrózsaszín, halvány égszínkék, vanília-sárga, vízzöld stb., s így a kiegészítők is ezekhez igazodnak.idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_divat_3.jpg

Meggyorsult az aratás:
Csapadékot csak néhány vidékről jelentettek a legutóbbi napokban, viszont a néhány fokos lehűlés kellemessé tette az aratók munkáját. Most már az egész ország területén aratnak, meggyorsult a betakarítás, a kalászosok termésének 45 százalékát takarították be eddig a mezőgazdasági üzemek. Az őszi árpa aratása lényegében befejeződött, a búza termőterületének pedig 42 százalékáról került magtárakba a termés. A tavaszi árpa aratását még csak néhány gazdaságban kezdhették meg, a magborsónak a 40, az őszi káposztarepcének pedig a 90 százalékát takarították be a gazdaságok. A déli megyékben már túl vannak a búzaaratás felén, míg az északi megyékben, Borsodban, Nógrádban és a nyugati országrészeken csak a legutóbbi napokban kezdődhetett meg ez a munka. A gazdaságok sok kölcsönkombájnt is használnak. Az északibb országrészek mezőgazdasági nagyüzemet a délebbi vidékekre irányították gépeiket, s amint ott végeznek a munkával, a déliek visszaadják a kölcsönt. Ugyancsak nagy segítség, hogy Szlovákiából is érkezett 250-300 gabonakombájn az országba. A magyar termelőszövetkezetek, állami gazdaságok pedig amint itthon befejezték a betakarítást, azonnal útba indítják saját gépeiket, hogy viszonozzák a segítséget.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_tiszafoldvari_lenin_tsz.jpgCsehszlovák kombájnok segítik az aratást a tiszaföldvári Lenin Tsz-ben

Kajszibarackexport Tiszakécskéről:
Bőven termett az idén kajszibarack a tiszakécskei Béke és Szabadság Termelőszövetkezet 80 hektáros gyümölcsösében. A termés exportját nemrég kezdték meg. Eddig öt vagonnal szállítottak az NDK és az NSZK fogyasztóinak. 16 500 kiló ízletes gyümölcsöt Veronába, és ugyanennyit Hollandiába küldtek. A megrendelőknek speciális hűtőkamionokban szállították el a határainkon túl is közkedvelt kajszibarackot.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_tiszakecskei_beke_es_szabadsag_tsz.jpgSzállításra készítik elő a gyümölccsel teli rekeszeket

Széles termékskála:
Az Ipari Szerelvény- és Gépgyár, Gyöngyösi Öntöde- és Gépgyárában számos termék készül. Az élelmiszeripar, a vegyipar, gépipar hasznosítja a legtöbbet. Pillangós- és membránszelepek, öntödei termékek, kompresszorok kerülnek ki innen 206 millió forint értékben.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_gyongyosi_ipari_szerelveny_gepgyar.jpgHanák Mária a pillangószelepet munkálja meg

Ipari robotok Gyöngyösről:
A Mikroelektronikai Vállalat gyöngyösi gyárában 1978 óta készülnek ipari robotok. A pneumatikus vezérlésű szerkezeteket ma már az elektronikus váltotta fel, amelynek alkatrészei is itt készülnek. Az ipar számos területén használt berendezésekből az idén készül el a nyolcszázadik.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_gyongyosi_mikroelektronikai_vallalat.jpgA gyöngyösiek a hazai igények kielégítése mellett a szocialista országokba is exportálnak

Olajtartályok NDK exportra:
Két évvel ezelőtt bővítette ipari tevékenységét a kaposfői Kossuth Tsz. A nőket foglalkoztató varroda mellett esztergályos- és lakatosrészleget hozott létre. Hosszabb távú megállapodás alapján a két műszakban üzemelő fémipari részleg az NDK részére hidraulika olajtartályokat, a kőolaj vállalatnak fúróberendezéséket készít.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_kaposfoi_kossuth_tsz.jpgAz ipari tevékenység évi anyagmentes árbevétele 10 millió forint

A Pápai Textilgyár:
Sikerrel teljesítette első féléves tervét a gyár a kemény tél és szénhiány ellenére is. Különösen az utolsó hónapok hajrája bizonyult eredményesnek. A pápai gyár erősen exportérdekeltségű: termékeinek több mint kétharmada külföldre kerül, ami örvendetes tény. Még akkor is, ha részleteiben van kis eltolódás. A tőkés exportot ugyanis a diszpozíciók késedelmessége is gátolta. A 2 millió 384 ezer négyzetméteres tervből azonban 2 millió 340 ezer realizálódott a hónap végéig, a hiányzó rész pedig úton van. A szocialista piacra tervezett2 millió 900 ezer négyzetmétert viszont sikerült túlteljesíteni, így a tényszám 3 millió 100 ezerre alakult. Belföldi kötelezettségeit is 3,6 millió négyzetméterrel teljesítette a gyár. Mindez arra utal, hogy az erősen megemelt tőkés értékesítési tervet a kívánt szinten, 278 millió forint értékben valósítja meg év végéig a vállalat anélkül, hogy akár a szocialista, akár a hazai piac kielégítését csorbítaná. Ezt támasztja alá a félévre tervezett 8 millió 911 ezer négyzetméter 130 ezerrel való megtetézése.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_papai_textilgyar.jpgAz elmúlt években félmilliárd forintot fordított a Pápai Textilgyár a fonalgyártó, a kikészítő és a szövődé rekonstrukciójára

Exportra is dolgoznak:
Gyógyszer- és élelmiszeripari berendezéseiket gyártanak a Kiskunfélegyházi Fémipari Szövetkezetben. Tavaly 49 millió forintot forgalmaztak termékeikből, idén 51,4 millió a tervük - bár az első félévük nem úgy sikerült, ahogy tervezték. A kemény tél miatti kiesések keresztülhúzták számításaikat. Most azon dolgoznak, hogy behozzák a lemaradást, öt szocialista brigádjuk lelkesen munkálkodik ezért. A termelékenységet új - 780 ezer forintos - marógéppel próbálják növelni. A szövetkezetiek elég jól keresnek: két éve 53,8, tavaly 57,7 ezer forint volt az éves átlag, az idén - ha teljesítik a terveiket - 61,7 ezer forintos évi keresetre számíthatnak. Ha a helyzet úgy kívánja, mezőgazdasági gépalkatrészt is gyártanak, tavaly például NDK-megrendelésre dolgoztak.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_kiskunfelegyhazi_femipari_szovetkezet.jpgLajos István lakatos a keverőgépet szereli

Export a Colorból:
A Color Ruházati Vállalat zalaegerszegi üzemében szombati műszakot is vállaltak a brigádok féléves tervük teljesítése érdekében, hogy ne legyen fennakadás a szállításokban. Az NSZK-beli Velmeline cég megrendelésére divatos, szürke nagykockás átmeneti kabátok készültek a szalagokon.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_zalaegerszegi_color_ruhazati_vallalat.jpgMunkában a dr. Hamburger Jenő szocialista brigád

Berendezések hőerőművekhez:
Az Április 4. Gépipari Művek energetikai leányvállalata részt vesz a hazai hőerőművek rekonstrukciós munkáiban is. Tartályokat, hőcserélőket, csővezetékeket és -rendszereket, vízkezelő berendezéseket - szűrőket, vízlágyítókat - gyártanak a pécsi, a tatabányai, a borsodi, a Gagarin, a dorogi erőművek részére. Az idén 350 millió forint értékben járulnak hozzá a rekonstrukcióhoz. A berendezések többségét most szállítják ki a megrendelőkhöz.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_aprilis_4_gepipari_muvek.jpgKészül a vízlágyító

Görög exportra:
Kooperációs munkában 11 Görögországba kerülő motorvonatba készítenek üléseket a Ganz-MÁVAG megrendelésére a Nagykállói Vasipari Szövetkezetben.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_nagykalloi_vasipari_szovetkezet.jpgTordai Antal és Kiss Mihály luxusüléseket szerel

Növekvő szociális ellátás:
A termelés mellett gondot fordítanak a BRG-gyár dolgozóinak szociális ellátására is. Év végére - a Dutép kivitelezésében - 25 millió forintért új öltözőkkel, mosdókkal és háromszáz személyes ebédlővel átadják a Roszik Pál mérnök tervezte szociális épületet. E beruházás folytatásaként, a ház földszintjén később oktatási központot is létrehoznak.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_brg_gyar.jpgAz erőfeszítések nyomán összesen nyolcszáz dolgozónak javulnak a munkakörülményei

Üzemavató Barcson:
A múlt hét péntekén még a régi Tüzép-raktárból átalakított szükségüzemben fejezték be a munkát a Szigetvári Cipőgyár barcsi telepének dolgozói, hétfőn reggel pedig már a huszonötmillió forintért fölépített új üzemcsarnokban ültek le a szalag mellé a gyáregység munkásai. Telep volt, gyáregység lett tehát a barcsi, ahol cipőfelsőrészt készítenek, most éppen szovjet exportra. A szalag melletti munkát rövid időre megszakító ünnepség után a délelőttös műszakban dolgozó asszonyok újra gépeikhez ültek, és csupán a cipőfelsőrész-készítés csínját-bínját ismerő ember vehette észre, hogy a munka még nem teljes sebességgel megy, mert eltelik néhány nap, amíg az új üzemet megszokják az ott dolgozók.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_barcsi_cipogyar.jpgA Barcson élő nők foglalkoztatottságának helyzetét javítják

Akkumulátorok Marcaliból:
A nyolcvanas évek elején kezdődött lúgos akkumulátorgyártás többszörösen is nehéz feladatokat jelentett az Unitechnika Ipari Szövetkezét marcali 2. számú telepén dolgozóknak. Egyrészt országosain is egyedülálló gyártmány készítésére vállalkoztak, másrészt erre a munkára - lévén betanított munka - olyan dolgozókat kellett megnyerniük, akiknek egy része korábban jó néhány munkahelyen megfordultak már, és kezdetben ebben az üzemben sem látott mást egy újabb ugródeszkánál. Az összlétszám jelenleg 75, s többségükről elmondható, hogy biztos, állandó dolgozónak számít. Az itt készült terméket világítás céljából nagyon sokfelé hasznosítják országszerte. Legnagyobb megrendelőjük a MÁV, de készítenék többek között különleges körülmények között működő színházi lámpákhoz is akkumulátorokat.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_unitechnika_ipari_szovetkezet.jpgEllenőrzik a kész terméket

A Magyar Televízió műsorán: „Népek kiáltják sorsodat, szabadság” (A Magyar Televízió adta ezt a címet annak a filmsorozatának. amellyel Európa felszabadulása, a fasizmus felett aratott világméretű győzelem negyvenedik évfordulója alkalmából a világtörténelmi sorsfordulóról kíván megemlékezni). Szerelmem, Hirosima. 1959-ben készült francia film.

A Hirosimába érkező fiatal francia színésznő, 14 évvel a háború befejezése után sem képes elfelejteni szerelmese, egy német katona halálát. Kínzó emlékeire súlyosan nehezedik e tragikus sorsú város múltja, s egy japán férfival való találkozása fájdalmas érzelmi válságba sodorja...

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_szerelmem_hirosima.jpgA film egyik képkockája

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_mozi.jpg

Színház: Gyermekszínjátszók fesztiválja a Petőfi Csarnokban
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_gyermekszinjatszok_fesztivalja_1.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_gyermekszinjatszok_fesztivalja_2.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_gyermekszinjatszok_fesztivalja_3.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_gyermekszinjatszok_fesztivalja_4.jpg

Magyar könnyűzene:
A 32. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Presser-Sztevanovity D.: Csak a szívemet adom eléd (Vikidál Gyula), 3. Illés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa).

Az előadók között: 1. Szikora-R-Go: Szeretlek is meg nem is (R-Go), 2. Neoton Família: Nyár van (Neoton Família), 3. Edda: A kör közepén állok.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_szikora_robert.jpgSzikora Róbert a csúcson

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat a Tears For Fears Shout-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Sister Sledge Frankie című számai vezetik.

Kedden értesítés érkezett az MLSZ-be az 1986. évi világbajnokság házigazdáitól. Eszerint a Mexikó-Magyarország mérkőzést december 14-én, vagyis a világbajnoki döntő sorsolása előtti napon Tolucában rendezik meg. Ezzel a 90 perccel adják át a VB-döntőre megszépített, átalakított arénát. A magyar labdarúgó-válogatottnak még két mérkőzése lesz Mexikóban. December 7-én vagy 8-án, illetve 10-én vagy 11-én. Az ellenfelek és a színhelyek még nem ismeretesek. A mexikóiak csak annyit közöltek, hogy ezekkel a mérkőzésekkel is a VB-stadionokat avatják.

Szerdán lezárult a labdarúgás nyári holtidényének talán legizgalmasabb periódusa, az átigazolási időszak. Pont került a kérdőjelek helyére, begazolódnak vagy végleg pletykának minősülnek az itt-ott felkapott „szenzációkról” szóló hírek.

Az utolsó nap az MLSZ átigazolási bizottsága is hozzájárult Kerekes György és Palkovics István klubcseréjéhez. Ennek értelmében a gólerős Kerekes a Videoton játékosa lett, míg Palkovics az Ú. Dózsában folytatja pályafutását.

Kovács László, a Videoton, a Győr, majd a Békéscsaba 34 éves, tizenkétszeres válogatott kapusa és a Siófok között eredményesnek látszó tárgyalások folytak, így a kapus a hétvégi Siótour kupán már szerepelhet is a Bányász együttesében.

Este Aarauban befejezte idei Intertotó Kupa-szereplését a csoportelsőséget már korábban megszerző MTK-VM.
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_intertoto_kupa_aarau_mtk_vm.jpg

A csoport másik mérkőzésén: Kristiansand-Csernomorec Burgasz 1:0 (0:0).

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_intertoto_kupa_11_csoport_tabella.jpg

Szintén szerdán döntetlennel kezdett a magyar válogatott a 16 éven aluli labdarúgók világbajnokságán. A D-csoportban lejátszott találkozón Mexikó ellen nem esett gól.

Előkészületi találkozón Békéscsaba-Metripond 3:0 (2:0). Békéscsaba, 300 néző. G.: Királyvári, Kanyári, Vígh.

Keszthelyi Haladás-Pécsi MSC 4:0 (0:0). Keszthely, 1000 néző.

Klagenfurt-Haladás 0:1 (0:1). Klagenfurt, 400 néző. G.: Dan.

Flavia Solva (osztrák)-Rába ETO 2:4 (0:3). Wagna. G.: Rubold, Szabó, Hajszán, Szentes.

GKS Katowice-ZTE 1:4 (1:3). Katowice. G.: Páli (2), Kovács J., Kovács S.

Csütörtökön Karcag-DMVSC 1:3 (0:2).. Karcag, 300 néző. G.: Szűcs J., Magyar, Szabó J.

Siófoki Bányász-Veszprémi SE 4:0 (2:0). Siófok, 500 néző. Gólszerzők: Horváth I., Zsadányi, Handel, Onhausz. Közben javában folynak a munkálatok Siófokon, a Bányász sporttelepén. Az NB I-es bajnoki nyitányig a város vállalatai társadalmi munkában új lelátórészt készítettek, így mintegy 8-10 ezer nézőt tudnak kényelmesen elhelyezni. A pályát új kerítéssel látták el.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_siofoki_stadion.jpgAz épülő új lelátó

Este az Üllői úton rendeztek gálamérkőzést. A Fradi az Austria Wient fogadta (természetesen Nyilasi Tiborral a soraiban), ekkor búcsúzott a közönségtől Hajdú József, Megyesi István, Mucha József, Pusztai László és Vépi Péter.
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_vepi_peter_mucha_jozsef_hajdu_jozsef_pusztai_laszlo_megyesi_istvan.jpgA búcsúztatott öt ferencvárosi játékos, balról: Vépi Péter, Mucha József, Hajdú József, Pusztai László, Megyesi István

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_takacs_laszlo.jpgTakács László, az elmúlt bajnoki év legjobb Ferencváros-játékosa a mérkőzés előtt vette át az alapítótól a Toldi Géza-vándordíjat

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_csapatkep_1.jpgA házigazdák...

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_csapatkep_2.jpg...és a vendégek

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_mucha_jozsef.jpgMucha utolsó akciója

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_helyzet.jpgEgy kimaradt helyzet

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_nyilasi_tibor_herbert_prohaska.jpgNyilasi nem akart játszani, mert sérült, de aztán hamar kiderült, hogy ő a Fradi-pályán, a zöld-fehér szurkolók előtt tulajdonképpen még sérült sem lehet igazán… A második félidő középkezdésénél azonban már ott volt

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_nyilasi_jancsika_ebedli.jpgEz sem akármilyen pillanat: Nyilasi kicselez két Fradi-játékost, Jancsikát és Ebedlit

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_prohaska_hamori.jpgHerbert Prohaska akcióban. Hámori György, az FTC legújabb szerzeménye itt már a legyőzött ellenfél szerepében

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_austria_wien_poloskei_gabor.jpgPölöskei Gábor csatában

A Siófok, az NB I. újonca péntektől vasárnapig a Siótour Utazási Irodával közösen nemzetközi labdarúgótornát rendezett, az első Siótour Kupát. Az osztrák Alpine Donawitz és a jugoszláv Zseljeznicsar volt a vendég, s vállalta a játékot a Ferencváros is. A torna négy mérkőzését három nap alatt rendezték, a teremfutball pontszámítása alapján, s a magyarok csak a külföldiekkel találkoztak.

Siófoki Bányász-DSV Alpine 0-0. Siófok, 4000 néző. A kiírás értelmében 11-es rúgások következtek, és ebben a hazai csapat négy büntetőt értékesített, az osztrákok csak keltőt. így a Siófok 2, a vendégek 1 pontot kapták.

A Feyenoord rotterdami nemzetközi tornáján a Bp. Honvéd együttese a Bayern Münchentől 4:3 (3:1)-re kikapott.

Szintén Pénteken Sanghajban, a 16 éven aluliak világbajnokságán a magyar válogatott nagyszerű győzelmet aratott Brazília ellen. Bicskei Bertalan tanítványai 1:0-ra győzték le a neves ellenfelet. Ezzel a magyar fiatalok közel kerültek a csoportgyőzelemhez, vasárnap Katar ellen a döntetlen is elegendő az elsőséghez.
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_u_16_vb_magyarorszag_brazilia.jpg

Az csak egy dolog, hogy Ördög József nevét nem sikerült a tudósításban rendesen leírni, de ő a találkozón pályára sem lépett, a gólt pedig a békéscsabai Kanál Zoltán szerezte...

Szombaton Pécsi MSC-Dunaújvárosi Kohász 6:1 (2:0). Újmecsekalja, 500 néző. G.: Lőrincz, Lovász, Menyhárt (öngól), Pillinger, Megyeri, Túri (11-esből).

Nyíregyháza-DMVSC 0:3 (0:0). Nyíregyháza, 2200 néző. A DMVSC góljait Kiss, Magyar B. és Szűcs J. szerezték.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_nyiregyhaza_dmvsc_moldvan.jpgA fehér mezes Moldván vezeti a labdát

Haladás-Hansa Rostock 1:0 (0:0). Rohonci út, 2000 néző. G.: Nagy J.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_haladas_hansa_rostock.jpgA kiállítás előtti pillanat. Középen Pásztor vezeti a labdát, Doll és Weisz figyeli. A két jobb oldalán lévő középhátvéd aztán a következő pillanatban megrúgta a középpályást

Tatabányai Bányász-Dunajska Streda (csehszlovák) 6:1 (3:0). Tatabánya, 500 néző. G.: Kiprich 3 (mind 11-esből), Zircher 2. Vincze I.

Rába ETO-Austria Wien 5:3 (2:1). Győr, 16 000 néző. G.: Szentes (3), Melis (2).

Vasas-Szekszárdi Dózsa 7:0 (1:0). Fáy u., 300 néző. G.: Izsó (2), Borostyán, dr. Birinyi, Teodoru II., Rácz, Balogh A.

A Siótour kupán Zseljeznicsar Szarajevó-Ferencváros 2:1 (0:0). Siófok. 5000 néző. G.: Zsinka.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_zseljeznicsar_ferencvaros_zsivotzky_gyula.jpgZsivótzky végig nagy elánnal játszott

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_zseljeznicsar_ferencvaros_kincses_sandor.jpgAz Ebedli helyett csereként pályára lépő Kincses S. nem okozott csalódást (forrás: tempofradi.hu)

Néhány mérkőzés kivételével a hétvégén befejeződött a küzdelem a nyári Intertotó labdarúgókupában. A négy magyar részvevő közül, az MTK-VM már befejezte szereplését, veretlenül első a 11. csoportban, s hasonlóan az élen végezhet kedvező szombati eredménnyel a Videoton és az Ú. Dózsa is.

A 4. csoportban 7 ponttal élen álló Videoton az 5 pontos AIK Stockholm otthonában játszott. A fehérvári csapatnak egy pont is elegendő lenne a csoportgyőzelemhez, vereséggel a svédek mögött a második helyre szorul. Kerekes is elutazott a Videotonnal, a sérült Kurucz viszont nem tarthatott a csapattal.

AIK Stockholm-Videoton 3:0 (2:0). Stockholm, 3000 néző.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_intertoto_kupa_4_csoport_tabella.jpg

A Zalaegerszeg Dániában az Aarhus ellen játszott. A ZTE a 7. csoportban a második hely megtartásáért küzdött, Itt már végleges, hogy a lengyel Gornik Zabrze az első.

Aarhus-ZTE 4:4 (1:3). G.: Czigány, Gass, Páli, Molnár.

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_intertoto_kupa_7_csoport_tabella.jpg

Az Ú. Dózsa a Megyeri úti pályán a 10. csoportban jelenleg első helyen álló norvég Valerengent fogadta. A Valerengennek 8, az Ú. Dózsának pedig 7 pontja volt a találkozó előtt, s ha a lilák győznek, az első helyre kerülnek. Kardos már elkezdte az edzéseket, de Göröcs János vezetőedző még nem számít a játékára. Valószínűleg helyet kap a csapatban a Videotonból átigazolt Palkovics.
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_intertoto_kupa_u_dousa_valerengen.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_intertoto_kupa_u_dousa_valerengen_steidl_sandor.jpgAz Újpesti Dózsa meggyőző játékkal, 3:0-ás győzelmet aratott Intertotó Kupa mérkőzésen a norvég Valerengen együttese ellen. A találkozó utolsó előtti perce is gólt hozott, ekkor Steidl (sötét mezben) talált a hálóba

A csoport másik találkozóján Eisenstadt-Hammarby 4:1 (4:1).

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_intertoto_kupa_10_csoport_tabella.jpg

A győzelmet a csoportokban az alábbi csapatok szerezték meg: Werder Bremen (NSZK), Rot-Weiss Erfurt (NDK), IFK Göteborg (svéd), AIK Stockholm (svéd), Wismut Aue (NDK), Sparta Praha (csehszlovák), Gornik Zabrze (lengyel), Maccabi Haifa (izraeli), Banik Ostrava (csehszlovák), Ú. Dózsa, MTK-VM.

Vasárnap a Siótour kupán Ferencváros-DSV Alpine 4:1 (2:0). Siófok, 5000 néző. G.: Fischer (2), Strausz (2, egyet 11-esből).

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_siotour_kupa_ferencvaros_dsv_alpine.jpgA Fradi kezdőcsapata a DSV Alpine ellen

Zseljeznicsar-Siófoki Bányász 2:2 (0:1). Siófok. 6000 néző. G.: Zsadányi (2). A kiírás értelmében 11-es rúgásokra került sor. és ebben a jugoszlávok 5:4-re nyertek. A torna végeredménye: 1. Zseljeznicsar 5, 2. Ferencváros 3, 3. Siótok 3, 4. DSV Alpine 0 pont.

A Békéscsaba Csehszlovákiában túrázó együttese nemzetközi tornán szerepel. Az első mérkőzésen a viharsarki gárda a rendes játékidőben 0:0-ra végzett a Lokomotiva Kosice ellen, majd a büntetőrúgásokban a kassaiak 5:4-re győztek.

Sanghajban Magyarország 16 éven aluli labdarúgó-válogatottja 3:0-ra legyőzte Katart, és ezzel kapott gól nélkül a legjobb nyolc közé jutott a világbajnokságon. A magyarok mellett Kína, Ausztrália és Szaúd-Arábia végzett csoportja élén. Magyarország szerdán Nigériával játszik a legjobb négy közé jutásért.

A csoport másik mérkőzésén: Brazília-Mexikó 2:0 (0:0).

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_u_16_vb_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 1985/86-os Bevezetőjét! Bemutatjuk a 16 főszereplőt ábécé sorrendben.

Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_bekescsaba_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_bekescsaba_csapatkapitany_pasztor_jozsef.jpgA csapatkapitány: Pásztor József

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_bekescsaba_csapatkep.jpgFelső sor balról: Marosvári K. p. edző, Takács II., Ottlakán, Süle I. vezetőedző, Steigerwald, Fabulya, Takács I., Csanálosi, Suk S., techn. vez. Középső sor: Szabó L., Vígh, Fecsku, Szabó II., Leboniczky. Alsó sor: Krasznovszky, Pásztor, Királyvári, Kanyári, Varga, Baukó gyúró

Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_bp_honved_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_bp_honved_csapatkapitany_nagy_antal.jpgA csapatkapitány: Nagy Antal

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_bp_honved_csapatkep.jpgFelső sor: Andrusch, Dobesch, Nagy A. csapatkapitány, Dózsa, Garaba, Fitos, Cseh, Gróf. Középső sor: Vági edző, dr. Mecseki orvos, Komora Imre vezetőedző, Dobesch edző, Tóth gyúró, Gonda szertáros, alsó sor: Dajka, Bodonyi, Kovács K., Sikesdi, László II., Kerepeczki, Sallai, Fodor, Gyimesi, Détári

Csepel
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_csepel_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_csepel_csapatkapitany_galhidi_gyorgy.jpgA csapatkapitány: Gálhidi György

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_csepel_csapatkep.jpgFelső sor, balról: Rottenbiller gyúró, Szebegyinszky, Krasnyánszki, Gelei József vezetőedző, Umoh, Vági, Gálhidi, Mednyánszki edző. Középső sor: Ivanics, Kelemen, Kincses B., Békési, Habos, Pető, Budavári. Alsó sor: Nagy, Tömböly, Móré, Gelei, Kovács F., Szabó K.

DMVSC
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_dmvsc_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_dmvsc_csapatkapitany_kiss_janos.jpgA csapatkapitány: Kiss János

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_dmvsc_csapatkep.jpgÁlló sor balról: Varga, Szűcs, Bücs, Supka, Mörtel, Kiss, Nagy L. Guggoló sor: Cseke, Molnár, Benyó, Mező, Sándor B., Magyar B., Szabó

Ferencváros
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_csapatkapitany_takacs_laszlo.jpgA csapatkapitány: Takács László

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_ferencvaros_csapatkep.jpgFelső sor balról: Zsivótzky, Szántó, Rab, Fischer, Pintér, Pölöskei, Zsinka Középső sor: Keller, Bánki, Kvaszta, Dalnoki Jenő vezetőedző, Vépi Péter edző, Deák, Haáz, Hámori. Alsó sor: Takács gyúró, Zsiborás, Takács, Ebedli, Kincses, Strausz, Jancsika, Erdélyi, Bodnár gyúró

Haladás
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_haladas_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_haladas_csapatkapitany_voros_csaba.jpgA csapatkapitány: Vörös Csaba

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_haladas_csapatkep.jpgFelső sor balról: Sarlós L. technikai vezető, Kutasi, Vörös I., Pados, Pásztor, Hegedűs, Rátkai L. vezetőedző. Középső sor: Bognár, Gyurmánczi, Görög, Papp, Nagy. Alsó sor: Mikos, Horváth, Marton, Elekes, Domján

MTK-VM
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_mtk_vm_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_mtk_vm_csapatkapitany_borso_janos.jpgA csapatkapitány: Borsó János

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_mtk_vm_csapatkep.jpgFelső sor balról: Bíró, Borsó, Talapa, Szeibert, Petry, Kovács, Fülöp. Tóth J., Gáspár. Középső sor: Brünyi B. szakoszt. vez., Valuch E. technikai vez., Herczeg, Boda, Kajdy, Turner, Varga, Horváth, Both J. vezetőedző, Miljanovics és Makray p. edző. Alsó sor: Orovecz, Kékesi, Huszárik, Fodor, Baranyai gyúró, Katzenbach, Balogh, Bognár, Turtóczky

Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pecsi_msc_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pecsi_msc_csapatkapitany_roth_antal_1.jpgA csapatkapitány: Róth Antal

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_pecsi_msc_csapatkep.jpgÁlló sor, balról: Bodnár, Lőrincz, Kónya, Mészáros, Bendes, Czérna, Toma, Csoboth, Kollár, Garami J. vezetőedző. Guggolnak: Lovász, Turi, Takács, dr. Brezniczky, Dárdai, Megyeri, Róth

Rába ETO
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_raba_eto_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_raba_eto_csapatkapitany_hannich_peter.jpgA csapatkapitány: Hannich Péter

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_raba_eto_csapatkep.jpgFelső sor balról: Mészáros, Rubold, Hlagyvik, Rezi, Preszeller, Süle, Verebes J. vezetőedző, Kiss L. p. edző, Stark, Sarlós, Horváth, Ulbert. Ülő sor: Hannich, Szíjártó, Szentes, Csonka, Melis, Fischli, Szabó, Weimper, Hajszán, Póczik

Siófok
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_siofok_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_siofok_csapatkapitany_bodi_zoltan.jpgA csapatkapitány: Bódi Zoltán

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_siofok_csapatkep.jpgFelső sor, balról; Szőke Miklós vezetőedző, Kovács, Onhausz, Horváth I., Takács, Horváth II., Horváth edző. Középső sor; Zsadányi, Marozsán, Szajcz, Nagy, Pardavi. Alsó sor; Jankovics, Tieber, Olajos, Brettner, Handel, Boda

Tatabánya
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_tatabanya_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_tatabanya_csapatkapitany_lakatos_karoly.jpgA csapatkapitány: Lakatos Károly

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_tatabanya_csapatkep.jpgFelső sor, balról: Nagy T., Szabó L., Kiprich, Plotár, Tepszics, Emmer. Középső sor: Dombai edző, P. Nagy, Schmidt, Lakatos, Dombai, Temesvári Miklós vezetőedző, Józsa, Udvardi I., Vincze, Buús edző. Alsó sor: Udvardi II., Hermann, Takács, Sándor gyúró, Pőcze gyúró, Barabás, Kalmár, Simon

Ú. Dózsa
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_u_dozsa_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_u_dozsa_csapatkapitany_heredi_attila.jpgA csapatkapitány: Herédi Attila

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_u_dozsa_csapatkep.jpgFelső sor, balról: Steidl, Kardos, Kozma, Grósz, Kovács E. Középső sor: Pető gyúró, Szieben, Rostás, Herédi, Göröcs J. vezetőedző, Szabó A., Schróth, Szendrei, Nagy L. pályaedző. Alsó sor: Palkovics, Ambrus, Szűcs, Kiss S., Dékány, Horváth K., Vigh

Vasas
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vasas_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vasas_csapatkapitany_dr_birinyi_istvan.jpgA csapatkapitány: dr. Birinyi István

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_vasas_csapatkep.jpgFelső sor balról: Kakas, Váradi, Híres, Csík, Mészöly, Nyúl, Csorba, Gulyás. Középső sor: Balogh A., Rácz, Vinkovics gyúró, Antal P. pályaedző, Lengyel gyúró, Balog T., Farkas. Alsó sor: Pecha, Izsó, Mundi, dr. Birinyi, Szijjártó, Teodoru II., Borostyán

Videoton
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_videoton_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_videoton_csapatkapitany_csongradi_ferenc.jpgA csapatkapitány: Csongrádi Ferenc

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_videoton_csapatkep.jpgFelső sor balról: Faddi, Gömöri, Simon, Disztl L., Molnár gyúró, Borsányi, Vaszil, Horváth G., Csuhay. Középső sor: Disztl P., Szabó, Novath, Gyenti, Kovács Ferenc vezetőedző, Hartyányi G. edző, Csucsánszky, Wittmann, Kurucz, Koszta. Alsó sor: Májer, Kerekes, Végh, Vadász, Csongrádi

Volán
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_volan_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_volan_csapatkapitany_hatvanger_zoltan.jpgA csapatkapitány: Hatvanger Zoltan

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_volan_csapatkep.jpgFelső sor: Kertész, Forintos, Kóczián, Balogh, Hatvanger, Simon, Katona. Középső sor: Bálint edző, dr. Veres orvos, Morgós, Simon, Kovács, Varga, Kiss F., Hegedűs, Novák Dezső vezetőedző. Alsó sor: Vincze, Szabó, Kotul, Huszár, Seres, Krómer, Farkas

ZTE
idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_zte_adatbank.jpg

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_zte_csapatkapitany_soos_istvan.jpgA csapatkapitány: Soós István

idokapszula_nb_i_1985_86_bevezetes_zte_csapatkep.jpgÁlló sor, balról: Gellei Imre vezetőedző, dr. Tóth S. orvos, Péter, Huszár, Czigány, Pecsics, Gass, Szigeti, Balázs, Szabó R. pályaedző. Középső sor: Fehér gyúró, Farkas, Nagy J., Molnár, Csepregi II. Ülő sor: Galántai, Kovács, Soós, Sipos, Páli

A következő hétvégén jön az 1. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - Pécsi MSC
Bp. Honvéd - ZTE
Volán - Ú. Dózsa
Békéscsaba - DMVSC
Videoton - Tatabánya
MTK-VM - Haladás
Siófok - Csepel
Rába ETO - Ferencváros

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1985/86

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84
Időkapszula: NB I. - 1984/85

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3418473269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása