Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Otthon, érmes otthon - Híres magyar sportcsaládok VIII.

2014.02.07. 11:27 Nóbádi iz der

Sorozatunk következő részében egy olyan olimpiai érmes házaspárt mutatunk be, akikről a médiában méltatlanul kevés szó esik. Pedig mindketten kitartó, áldozatos és csendes munkával már hosszú évtizedek óta szolgálják a sportágat, segítik és nevelik a fiatalokat, a versenypályán belül és kívül egyaránt. A mai világban, ahol a "példakép" fogalma egyre inkább átértékelődik és elértéktelenedik, mindenképpen megérdemlik a nagyobb nyilvánosságot.

Giczy-Tímár.jpg                                                        Giczy Csaba és Timár István

Rakusz Évivel.jpg                                                        Zakariás Mária és Rakusz Éva

Ujpesti Magazin - Bagoly - Giczy Csaba_jpg.jpg

Giczy Csaba (Cham, Németország, 1945. augusztus 5. - ) a Budapesti Vasas Izzó színeiben kezdett kajakozni. 1965 és 1978 között szerepelt a magyar válogatottban, legjobb eredményeit párosban és négyesben, az ezer és a tízezer méteres távokon érte el. 1968-ban Mexikóvárosban Timár Istvánnal olimpiai ezüstérmet szereztek 1000 méteren, a Szöllősi Imrével és Csizmadia Istvánnal kiegészített négyes pedig ugyanezen a távon a harmadik helyen végzett. Háromszoros világbajnok: 1971-ben Belgrádban a 4x500 méteres váltóban, két évvel később Tamperében pedig ezer és tízezer méteren diadalmaskodott négyesben. 1969-ben Timár Istvánnal a moszkvai Európa-bajnokságon a leghosszabb távon szereztek aranyérmet. Az említett első helyezések mellett három világbajnoki és egy Európa-bajnoki ezüstérme, valamint két-két bronzérme is van, ezeket a medáliákat szintén négyesben vagy kettesben szerezte. Igazi csapatember volt tehát, egyetlen jelentősebb egyéniben aratott győzelmét az 1969-es magyar bajnokság 500 méteres küzdelmeiben érte el. Ezen kívül még kettesben ötször, négyesben pedig háromszor nyert országos bajnoki címet. 1979-ben vonult vissza, négy évvel később a Testnevelési Főiskolán kajak-kenu szakedzői oklevelet szerzett. Három évig a kanadai válogatott, tíz éven keresztül pedig a magyar ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya volt, klubszinten pedig a Tungsram SC, majd a jogutód Újpesti Kajak SC edzőjeként tevékenykedett. Itt dolgozik a mai napig is, az egyesület szakosztályvezetőjeként és edzőjeként. (A klubnak Solti László személyében jelenleg is van saját nevelésű világbajnok versenyzője, de itt kezdte pályafutását a Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett Dombi Rudolf is.) Miután a Vasas Izzó is jogelődnek tekintendő, így Giczy Csaba immár több mint 55 éve kiemelkedő egyénisége a klubjának, valamint az egész sportágnak. A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán villamos üzemmérnöki diplomát is szerzett. Bár ezt a végzettségét a "civil életben" nem hasznosította, a sportágban számos találmányt, újítást vezetett be. Többek között a sebességmérőt, valamint az erőfelméréséken manapság is használatos súlyzós mérőeszközt is ő fejlesztette ki. Master kategóriában még a mai napig is versenyez.

20120808_01b.jpg

Felesége, Zakariás Mária 1952. december 28-án született Budapesten. 1966-ban Újpesten kezdett el kajakozni, a sportágat húga hatására kedvelte meg. (Zakariás Éva ifjúsági válogatottságig vitte, másik testvére, Zakariás István pedig az FTC színeiben kajakozott versenyszerűen.) Az 1972-es olimpiára annak ellenére sem őket nevezte a szövetség, hogy Tőzsér Ilonával az összes válogatóversenyt megnyerték. Négy évvel később sem sikerült kvalifikálnia magát, és a két nagyobbik gyerek megszületése után már csak kifejezetten az edzője unszolására ragadott újra lapátot. 1980-ban a moszkvai olimpia döntőjében féltávnál még az utolsó helyen eveztek Rakusz Évával, végül egy hatalmas hajrával bronzérmet szereztek az 500 méteres távon. Világbajnoki érmeit is az akkori legrövidebb távon szerezte: 1973-ban négyesben állhatott a dobogó második fokára, ezt 1974-ben Tőzsér Ilonával párosban, egy évvel később pedig a négyesben elért bronzérmek követték. Párosban és négyesben összesen tizenhat alkalommal nyert magyar bajnokságot. Miután az olimpia után szétválasztották a sikeres párost, 1981-ben befejezte sportolói pályafutását. Szinte azonnal a Dózsa György Gimnázium testnevelő -, 2004-től pedig angoltanára is lett, tavaly innen is vonult nyugdíjba. Továbbra is rendszeresen kajakozik, Masters kategóriában és sárkányhajóban is többszörös világbajnoknak mondhatja magát.

Ilyen szülői háttér mellett nem számít meglepetésnek, hogy a gyerekek sem tudták magukat távol tartani a sportágtól.

Gergő edzőtáborban.jpgGiczy Gergő (Budapest, 1977. október 7. - ) a rövidebb távokon magyar bajnoki ezüst-, illetve bronzérmekkel rendelkezik. Informatikai rendszermérnökként és újságíróként is dolgozik, ő tartja fenn az UKSC honlapját is. Édesapjához hasonlóan felkészítéssel is foglalkozik a klubnál: heti két alkalommal irányítja a kezdő sportolók oktatását. A hazai szövetségi versenyeken rendszeresen tevékenykedik versenybíróként. Ő dolgozta ki és írta le a klub immár tizenöt éve alkalmazott alapoktatási programját, melynek egyes részeit más hazai, valamint belga klubok is beépítették az edzés-, illetve versenyprogramjukba. Belgiumba minden évben meghívják edzőtábor-vezetésre, illetve technikai oktatásra, amelyeket a saját módszerei alapján végez. Tíz évvel ezelőtt felkérést kapott a belga szövetség szakmai vezetésére, de a honvágy erősebbnek bizonyult.

Zsuzsi a marathon VB-n.jpg

Giczy Zsuzsanna (Budapest, 1979. április 30. - ) 2003-ban a 40 km-es maratoni távon Harkai Orsolyával világbajnoki bronzérmet szerzett, de 38 km-en Európa-bajnoki ezüstérmük is van. A nemzeti válogatott tagjaként maratoni távon több világkupa ezüst- és bronzérem mellett ifjúsági kategóriában 1996-ban aranyérmet szerzett. Az országos bajnokságokon a rövidebb és a maratoni távokon is többször ért el dobogós helyezést, 2007-ban K4 200 méteren pedig magyar bajnoki címet nyert. A gimnáziumi és az egyetemi évek alatt is többször elnyerte a "Jó Tanuló - Jó Sportoló" díjat. Nappali tagozatos egyetemi tanulmányai, majd nyolc órás főállású munkaviszonya mellett kajakozott, az aktív versenyzést húsz év után, 2008-ban fejezte be, miután családot alapított. Tájépítész mérnöki diplomával rendelkezik.

Zsófi.jpg

Giczy Zsófia (Budapest, 1993. augusztus 9. - ) egyelőre még az ifjúságiak között versenyez, 2013-ban az U23-as kategóriában 500 és 1000 méteren is Budapest-bajnokságot nyert. Jelenleg a BME Vegyészmérnöki Karának hallgatója.

Az utánpótlás pedig már családon belül is biztosított: miután Zsuzsa és Gergő is családot alapított, így már négy unokát lehet a víz, a vízpart és a sportág szeretetével megismertetni. Ahogyan a szülők, úgy a gyermekek is a sportágnak és a klubnak köszönhetik jelenlegi párjukat.

(Köszönettel tartozom Zakariás Máriának, Giczy Csabának és Giczy Gergőnek a készséges segítségért, valamint a fényképfelvételekért. Terveim szerint a versenyszezon kezdete után egy másik írásban még találkozhatunk velük a valogatott.blog.hu oldalain.)


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr125770885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása