Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Álmodtam egy országot magamnak

2014.02.08. 09:23 Fradista Utazó

Nem csak maguknak az olimpiai játékoknak, de - legalábbis számomra - a teljes kétéves ciklusnak az egyik leginkább felemelő eseménye, amikor a megnyitóünnepségen országonként bevonulnak a sportolók.

A téli játékokon nagyobb az ember hiányérzete, mivel egy csomó ország egyáltalán nem delegál sportolókat - leginkább azok, amelyeknél teljesen ismeretlen az európai értelemben vett tél. És, bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindent megtesz, hogy minél több sportoló képviselhesse a saját hazáját (nem sok szervezetnek tagja például a Kínai Népköztársaság és Tajvan egyszerre), de ezúttal is akadtak olyan sportolók, akik "hazátlanul", a NOB zászlaja alatt kénytelenek bevonulni.

olimpiai_zaszlo.jpg

Most is megkönnyeztem azt a néhány fiatalt, akiknek valamely politikai ok miatt nem adatott meg, hogy hazájuk színeiben versenyezhessenek.

Tucatnyi, vagy még több olyan ország vonult be Szocsiban, amelyet csak egy vagy kettő sportoló képviselt. Én meghatónak érzem, amikor valaki egy olyan országból, ahol se hó, se jég, felkészül egy téli olimpiára valamilyen versenyszámban - többségük, a jamaicai bobcsapattal együtt (ők is itt vannak Szocsiban!) a hatszázhuszonnyolcadik helyezést fogja elérni.

De van köztük nem egy, nem kettő kivétel is. Olyanok, akik önként mondtak le a saját hazájuk képviseletéről. Precízebben: miután a saját országuk nem indította őket az olimpián, elkezdtek új hazát keresni. Amikor látjuk, hogy jön valami karibi ország, az ember elcsodálkozik. Hát még, amikor látjuk, hogy a zászlóvivő (és egyben az ország egyetlen sportolója) egy kétméteres, falfehér bőrű, szőke fickó, németes, vagy skandináv hangzású névvel.

Ha a riporter elég felkészült, esetleg még azt is megtudhatjuk, hogy az illető soha nem járt abban az országban, amit elvileg képvisel, csak hát a saját eredeti hazájában nem fért bele a legjobb háromba (a legtöbb sportágban egy ország ennyi versenyzőt nevezhet), aztán valahogy kiderítették, hogy a dédnagyapja az Antillákon, vagy Afrikában született, és már írják is az állampolgársági kérelmet, ami általában soron kívül elintézést is nyer.

Tényleg ennyire fontos ott lenni? Tényleg megéri emiatt egy idegen állam színeit viselni? Hogy aztán, ha véletlenül nyersz (ami azért nem sokukkal fog megtörténni), akkor lejátsszanak neked valami zenét, amiről onnét sejted, hogy valószínűleg a himnusz, hogy akkor szól, amikor a dobogón állsz, és felhúzzák a zászlót?

Az én válaszom határozott: nem.

 Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk két állandó szerzőjének regényét. Lepje meg szórakoztató magyar könyvekkel szeretteit, barátait Újévre, születésnapra, vagy névnapra!Városok,stadionok kocsmák. Igazi magyar futballregény, a magyar labdarúgás egy igen sötét évtizedéről - számtalan olyan örömről, bánatról, amit csak egy magyar szurkoló ismerhet és élhet át. Facebookon isA linkre kattintva minden további információ megtalálható a könyvről (ajánló, részlet, hol kapható?). Ezen felül ajánljuk blogunk másik állandó szerzőjének e-könyvét is, melynek címe, a Nagy titok.

Címkék: olimpia


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr135804280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.02.09. 13:34:23

konkrétan kik azok a fiatalok, akiket megkönnyeztél?
olimpiai zászló alatt hárman vonultak tudtommal szocsiban, mindhárman indiaiak és ennek oka mindössze annyi, hogy országuk olimpiai tagsága fel van függesztve.
vagy a cikkben összemosódnak az olimpiai zászló alatt bevonulók az "új hazát" keresőkkel? akkor viszont az i2 megint
"Álmodott egy nem odaillő címet" a cikkhez :)

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.02.09. 13:44:01

@JTom: Szerintem a cikk elég egyértelmű, nem teljesen értem, hogy mit nem értesz :-)

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.02.09. 15:21:21

@Fradista Utazó: Pedig igaza van @JTom-nak, mert az Index2 oldalon ezzel a címmel szerepel a poszt:Hontalanul a Téli olimpián!
Tehát én is azt vártam, hogy róluk lesz bővebben szó, mert a többi--akárhogy is--de nem "hontalan".

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.02.09. 15:27:50

@HK417: OK, értem. Sajnálom, az Index2-t nem mi szerkesztjük, hogy ők milyen címmel rakták ki a cikket, arról mi nem tehetünk.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.02.09. 15:32:29

@Fradista Utazó: Ok--nem gond ez amúgy mert nem rossz cikk, csak gondoltam szólok, hogy nem @JTom: értette félre!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.02.09. 17:16:43

@HK417: Hát ez csodálatos. :) Köszönjük szépen az infót, mert először én is csak néztem, hogy mit lehet nem érteni a cikken. Így már világos.
süti beállítások módosítása