Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Clattenburg igazságot tesz

2014.03.16. 19:11 Fradista Utazó

2014. március 16-án játszották az angol labdarúgó-bajnokság első osztályában a Manchester United - Liverpool rangadót. Rég nem volt arra példa, hogy a Pool esélyesként érkezhessen az Old Traffordba, de ezúttal így volt, és a vendégek meg is nyerték a mérkőzést 0-3 arányban. A találkozó viszont nem feltétlenül az eredmény miatt lesz emlékezetes.

manu_pool_clattenburg.jpg

Mark Clattenburg

Őszintén szólva, mindent összevéve, azt gondolom, jobb volt a Liverpool. Nem is annyira egyéni teljesítményekben, hanem taktikailag. Mondhatni Brendan Rogers legyőzte a hazaiak edzőjét, David Moyest. Hogy a Sir Alex után árván maradt kispadon még a jövő héten is Moyes fog-e ülni, afelől vannak kétségeink, de ez most nem képezi cikkünk témáját.

Néhány nappal ezelőtt a női kézilabda kapcsán ugyanezeken az oldalakon ezt írtuk (egészen konkrétan én):

Előfordul, hogy egy BL-meccsen 6-8, gólt érő játékvezetői tévedést láthatunk. Ki az, aki nem érzi úgy két-három ilyen mérkőzés megtekintése után, hogy ennél a rulettnek is nagyobb a sportértéke?

Nos, az angol futball-rangadó játékvezetője, Mark Clattenburg úgy érezte, ez igazságtalan megjegyzés a kézilabdával szemben, és ő most majd bebizonyítja, hogy a labdarúgásban is lehet ennyit tévedni.

Kezdjük azzal, hogy a meccsen 2 tizenegyest kellett (volna) a Liverpool javára ítélni. Clattenburg 3-at fújt be - sajnálatosan a két halmaz metszetében csak egyetlen eset (a legelső) található. De nézzük szépen, sorjában!

    - 31. perc. A manchesteri védő, Rafael, borzasztó keményen csúszik rá Gerrardra. Láttunk már ilyenért pirosat, ne rójuk fel a játékvezetőnek, hogy ezúttal csak sárga lapot adott a brazil játékosnak.

      - 33. perc. Suarez pörgeti el a labdát, Rafael kézzel hárít. Az eset több, mint egyértelmű, a helyes ítélet sárga lap, és mivel a büntetőterületen belül történt az eset, tizenegyes.

      A játékvezető a büntetőt be is fújja, de nem nyúl a zsebéhez. Clattenburg sporttárs valószínűleg emlékezett rá, hogy alig két perccel korábban kiosztott egy sárgát Rafaelnek. A labdarúgás azonban nem így működik, a sárga lapot mindenképpen meg kellett volna adni, és akkor az Rafael kiállítását jelentette volna. 1 döntő hiba.

      A tizenegyest Gerrard belövi, 0-1.

      - 46. perc. Alig 20 másodperc telik el a második játékrészből, támad a Liverpool. Phil Jones, a hazaiak védője ütközik Joe Allennel, a játékvezető tizenegyest ítél. Azt hiszem, a Liverpool-drukkerek közül se mindenki gondolja azt, hogy ez jogos volt, rajtuk kívül pedig senki. 2 döntő hiba.

      Gerrard ezt is belövi, 0-2.

      - 50. perc. A Liverpool tizenhatosán belül a labda Johnson kezéről pattan ki az alapvonalon túlra. Ismét csak legyünk jóindulatúak a játékvezetővel: Johnson keze a teste mellett lógott, valószínűleg nem volt szándékos (és a szabálykönyv szerint akkor nem is szabálytalan).

      - 65. perc. Flanagan csúnyán beleszáll Rafaelbe, ez mindenképpen sárga lapot ér. A mérkőzést közvetítő magyar kommentátor meg is jegyzi, hogy bizonyára volt sárga lap, csak nem láttuk. Ez hiba a kommentátor részéről is, mivel neki a jegyzeteiből látnia kellett volna, hogy Flanagannek már volt egy sárgája, szóval, ha itt kapott volna egyet, azt biztosan észrevettük volna. 3 döntő hiba.

      - 71. perc. Rafael felrúgja Suarezt. Tiszta sárga, a bíró elő is veszi a lapot, észreveszi, hogy itt már volt egy (hiába, no, ő is öregszik, az első félidőben erre még emlékezett fejből), gyorsan keres valakit a környéken, akinek lehet adni egy sárgát. Nemanja Vidić a károsult, egy korábbi faultért. Alapállásunk szerint elfogadjuk a játékvezetőnek, hogy a szerb hátvéd sárgája jogos, de Rafaelt megint nem állította ki. 4 döntő hiba.

      - 77. perc. Támad a Liverpool, Vidić becsúszik, Sturridge átugorja, és esik egy nagyot. A hátvéd nem ért hozzá. Műesésért sárga, és szabadrúgás kifelé, ezt kellene ítélni - ehelyett Clattenburg játékvezető befújja a harmadik büntetőt is, és Vidićnek ad sárgát.

      manu_pool_vidic.jpg

      Vidić finoman jelzi, hogy itt nem történt szabálytalanság. (Fotó: )

      Most bezzeg meg bírja adni a másodikat egy embernek. Vidić kiáll. Az elmaradt sárgát, a tizenegyest és a kiállítást vegyük egy hibának. 5 döntő hiba.

      A tizenegyest ismét Gerrard rúgja, de ezúttal kapufára. Marad a 0-2.

      - 81. perc. Sturridge betör a tizenhatoson belülre, Carrick elhúzza a lábát. Na, ez tényleg tizenegyes. Ha Clattenburg befújja, a negyedik lett volna a meccsen a Liverpool javára. Úgyhogy most nem fúj. Nem ismeri a játékvezetői alapszabályt: ha egy rossz ítéletet egy másik rossz ítélettel kompenzálsz, akkor nem egyenesben vagy, hanem kettőt hibáztál. És ugye, még ha csak kettő lenne... Ezzel együtt már 6 döntő hiba.

      A Pool aztán emberelőnyben támadva Suarez révén lő még egy gólt, a végeredmény 0-3. Megérdemeltnek tűnik a győzelem, de ki tudja, mi lett volna, ha... és itt terjedelmi okokból nem idézzük fel újra a játékvezető tévedéseit.

      2 komment

      A bejegyzés trackback címe:

      https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr975864782

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      hami · http://toriblog.blog.hu 2014.03.16. 21:39:01

      jó poszt, láttam a meccset én is. bár azt hozzá kell tenni, hogy a 3. döntő hiba nem következett volna be, ha az első (Rafael második sárgája) nem követődik el. Igaz Flanagant amúgy ki lehetett volna szórni másért is, ha akarja.

      playfellow 2014.03.16. 21:51:48

      A játékvezetésnek a jelenlegi rendszere már rég nem alkalmas a mai, felgyorsult, szinészkedésekkel megtűzdelt játék megítélésére, vezetésére.
      Sajnos ma már szinte nincs is olyan meccs, ahol nem látnánk egy vagy több döntő hibát.
      (Most a PL-ről beszélek, mert azt nézem rendszeresen)
      Mélyreható reformok kellenének, mert ez így már inkább szerencsejáték, ahol az a csapat nyer, akinek a kárára kevesebbet téved a bíró.
      Szomorú, hogy ide zülött ez a szép játék, az meg egyenesen tragikus, hogy eközben az illetéseket a homokba dugják a fejüket.
      süti beállítások módosítása