Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Vincze Géza

2014.04.21. 08:16 maribor_

1945. április 21-én született dr. Vincze Géza, a Ferencváros legendás utánpótlás edzője.

osztalynaplo_Vincze_Geza_alairas.jpg

Vincze Géza tizenkét évesen kezdett focizni a Ferencvárosban. Játékos pályafutása nem volt számottevő, végigjárta a korosztályos szamárlétrákat, egész a tartalékcsapatig jutott, ahol nagyon fiatalon megsérült, így ígéretesnek tűnő labdarúgó karrierje megszakadt.

osztalynaplo_Vincze_Geza_tartalekcsapat.jpgAz FTC játékosaként

Ami a legismertebb tény róla, hogy az 1983/84-es bajnoki szezon féltávjánál Novák Dezsőtől vette át a felnőtt csapat kispadját. Akkor a csapat kiesésközelben, a 12. helyen állt.

osztalynaplo_Vincze_Geza_1984_tavasz.jpg1984 tavaszán

Vincze Géza mindenki számára meglepő kényszermegoldás volt. Sosem tudtuk meg, kinek, és miért merült fel az elképzeléseiben az ő neve. Az akkor harminckilenc éves szakember kétszer kapott fél évet a Fradi felnőtt csapatánál - ez volt az első, majd következett 1984/85 őszi szezonja.

osztalynaplo_Vincze_Geza_1984_85.jpgAz 1984/85-ös csapatképen

Tűzoltásra húzták elő a kalapból, nem tudta igazándiból megváltani a világot, kétségkívül, jórészt önhibáján kívül. Pont ezért nem volt soha népszerű és/vagy elismert a zöld-fehérek szurkolói között. 1984 tavaszán nem kevesebb, mint öt ifijátékost hozott fel a felnőtt keretbe, az idény végére csapatával meg tudta tartani az őszi 12. helyet. A következő szezonban, 1985 márciusában a 19. fordulóig bírta a ránehezedő nyomást. Az MTK-VM elleni vereség után végleg ellene fordultak a szurkolók és lemondott. A csapat ekkor a 14. helyen állt, egy pontra a kiesőhelytől.

osztalynaplo_Vincze_Geza_utanpotlas1.jpgSzámára ez volt az igazi közeg

Vinczének az edzői diplomája mellett pszichológus és közgazdász végezettsége is van, négy nyelvet is beszél. 1998 óta a nevelés- és sporttudományok doktora. Az ő közege az utánpótlásnevelés volt mindig is.

osztalynaplo_Vincze_Geza_utanpotlas.jpg

Közel 100 olyan játékos dolgozott ifistaként az idők folyamán kezei alatt, akikből később NB I-es játékos lett a Fradiban, ebből több, mint húszan válogatottak is lettek. Mikor Bicskei Bertalan 1984-ben ifi EB-t nyert a magyar válogatottal, köszönetet mondott a klubcsapatoknál folyó utánpótlásműhelyek színvonalas munkájáért, Vincze Gézát külön is nevesítve... A labdarúgásban főbb eredményei az utánpótlás korosztályban: Magyar ifjúsági labdarúgó bajnok hat alkalommal, Országos ifjúsági kupagyőztes 2 alkalommal, Nemzetközi labdarúgó torna győztes 11 alkalommal, Budapest labdarúgó Ifjúsági Bajnokcsapatának edzője 4 alkalommal, Budapesti labdarúgó Ifjúsági Kupa győztes 3 alkalommal. Nála mutatkozott be: Répási, Fischer, Dukon, Keller, Pintér, Zsinka, Szeiler valamint az FTC történetének egyik legfiatalabb játékosa: Limperger Zsolt (16 éves és 27 napos volt a debütáló meccsén).

osztalynaplo_Vincze_Geza_utanpotlas3.jpg

A ferencvárosi bukást követően a lehető legmesszebbre menekült. Algériában és Irakban éveken át zsinórban nyerte aktuális klubcsapataival a kupákat és a bajnoki címeket.

Kitüntetései: MLSZ kiváló edző 1984-ben, Springer díjat kapott 1994-ben. A Semmelweis orvostudományi Egyetemen Kiváló Nevelőmunkáért kapott oklevelet 1994-ben. Kitüntetési és elismerése a Ferencváros klubjánál: FTC örökös tag 1990-ben, FTC aranydiplomát kapott 1993-ban, FTC örökös Bajnoka 1999-ben és FTC Jubileumi Aranydiplomát kapott 1999-ben. Emellett 2005-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét vehette át a labdarúgó edzői munkássága elismeréseként. Vincze Géza fő kutatási területei elsősorban a vezetéselmélet és gyakorlat, a humán kapcsolatok szerepe labdarúgó csapatoknál és a sportegyesületekben, a sport, és a labdarúgás társadalmi szerepe és finanszírozása a magyarországi átalakulás tükrében, illetve a labdarúgás utánpótlás nevelése, tehetséggondozás. Tudományos, szakmai és ismeretterjesztő előadásainak számaa fenti témákban: 58, ebből 52 idegen nyelven. Jelenleg is politikusként, önkormányzati képviselőként tevékenykedik, pártja sporttagozatának vezetője.

osztalynaplo_Vincze_Geza_manapsag.jpgVincze Géza 2014-ben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr706007702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása