Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Amit szabad nyugaton, szabad-e keleten?

2014.05.13. 20:04 Fradista Utazó

A közelmúltban több hírportál is beszámolt róla, hogy az RB Leipzig labdarúgó-csapata kiharcolta a feljutást a Bundesliga 2-be, és ezt negyvenezer szurkoló ünnepelte Lipcsében. Azonban az még most sem biztos, hogy jövőre ténylegesen a másodosztályban tudnak szerepelni, mivel a liga (DFL) eddig két lépésben is megtagadta tőlük a másodosztályú licencet. Ennek nyilvánvalóan nem pénzügyi okai voltak.

Lipcse amúgy egy 520 ezer lakosú nagyváros, amelynek már jópár éve nincs csapata sem az első, sem a másodosztályban. Ennek okai meszire vezetnek, ezt most röviden elintéznénk azzal, hogy a német egyesítés alapvetően megölte a keletnémet csapatokat. Az első ligában évek óta nincs az egykori NDK területén lévő csapat, és a másodosztálynak is inkább csak az alsó felében. A most befejeződött szezonban négy keletnémet klub versenyzett a Bundesliga 2-ben, ám közülük a Dynamo Dresden és az Energie Cottbus is kiesett, az Erzgebirge Aue 14., a legjobb helyezést az Union Berlin érte el, a fővárosiak a 9. helyen végeztek.

Az RB Leipzig az idén a harmadosztályban szerepelt, friss feljutóként, egy évvel korábban még a negyedoszály szerepét betöltő Regionalligában vettek részt. A klub neve eredetileg SSV Markranstädt volt, és még eggyel lejjebb, az Oberligában vitézkedtek. A kiscsapat akkor kezdett nagyra törni, amikor átvette a Red Bull italgyártó cég, és ekkor kapták új nevüket is. A német előírások már akkor sem engedték, hogy egy klub egy az egyben egy szponzor nevét viselje, ezért a Lipcsei Fűlabdasport-egyesület (németül RasenBallsport Leipzig e. V., rövidítve RB Leipzig) nevet választották.

A tradicionális (és mára szintén alsóbb osztályokban szereplő) lipcsei csapatok szurkolói természetesen ellenségként tekintenek a – lényegében a semmiből jött – RB Leipzigre. A Red Bull vezetői is tettek ezért: mesterségesen nagyon magasan tartották a klubtagsági díjat (jelenleg évenként 800 euró), és többször is kijelentették: nem szeretnének nagy létszámú klubtagságot. A szurkoló jöjjön ki, vegyen jegyet, fogyasszon a büfében, és ez legyen elég. A tapasztalat szerint így, hogy a régi klubok eltűnnek a süllyesztőben, az RB pedig szárnyal, elég sok érdeklődő akad, akiknek ez tényleg elég is. Az egykori lipcsei Zentralstadion, mai nevén Red Bull Arena tartja a valaha volt legmagasabb nézőszám rekordját a negyed- és a harmadosztályban is, az előbbit tavaly, az utóbbit két héttel ezelőtt érték el (30.104 ill. 42.713 néző).

A licencbizottságnak éppen a Red Bull szerepvállalásával és a klubtagság szabályaival van problémája. A másodosztályú részvétel feltételeként előírták az RB Leipzig számára a tagsági díjak jelentős csökkentését, és azt, hogy a klubvezetésben csökkentsék 50% alá a Red Bull delegáltjainak arányát. Igazság szerint egyik követelésnek sem látszik semmi jogi alapja, és a lipcsei klub természetesen vitatja is mindkettőt.

red_bull_logos.jpg

A bizottság viszont nem állt meg itt. Kötelezték a klubot a csapat címerének megváltoztatására is. Az indoklás szerint ez túlságosan is hasonlít a Red Bull céglogójára. A hasonlóság nehezen volna tagadható (ld. fenti képünket, bal oldalon a klub, jobb oldalon a cég logója).

A kérdés egyedül az, miért tilos ez Lipcsében, ha a Rajna partján már évtizedek óta bevett dolog? Lehet persze, hogy pont ezért. A jogelmélet is ismeri a szerzett jog fogalmát. Nyugat-Németországban az sem probléma, ha egy csapat egy az egyben viseli a főszponzor nevét: Bayer Leverkusen.

Persze a két eset nem teljesen analóg. Míg Lipcse egy komoly történelmi hagyományokkal rendelkező nagyváros (a XI. században már biztosan létezett, a XV. században pedig már jelentős város volt), addig Leverkusen szó szerint a Bayer gyógyszergyárra épült rá. A város neve közvetve egy XIX. századi gyógyszerkutató vegyésztől, Carl Leverkustól, közvetlenül az ő, Leverkusennek nevezett gyárterületétől származik, és csak 1930 óta önálló város. Leverkusen a Bayer nélkül soha nem is jött volna létre, és ma sem létezhetne. Magát a futballcsapatot is a gyár alapította. Sőt, amint ezekből következik: a Bayer Leverkusen már több, mint száz éve ezt a nevet viseli, kvázi előbb volt ez a nevük, mint, hogy a mai értelemben vett liga megalakult volna.

bayer_logos.jpg

Lehet, hogy tényleg csak ennyi a magyarázat, ami miatt az egyiknek engedik azt, ami a másiknak szigorúan tilos? Mint második ábránkról látszik, a gyógyszergyár logója is elég világosan visszaköszön a futballcsapat címerén, a nevet is tartalmazó embléma még egyértelműbb, mint a vörös bikák.

Vagy egyszerűen minden klub egyenlő, de vannak akik még egyenlőbbek? A liga döntése a keletnémetek ellen, vagy konkrétan az osztrák Red Bull cég ellen irányul? Ha egyszerűen az újgazdag klubokat akarják korlátozni, akkor hogyan lehet évek óta első ligás a szintén a sokadosztályból induló, Dietmar Hopp SAP-cégalapító által a legfelsőbb osztályba emelt TSG Hoffenheim?

Amit szabad Nyugaton, azt nem szabad Keleten?

(Mind a négy grafika forrása a Wikipedia.)

Címkék: német rb leipzig


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr716156426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zavarta az edzéseket 2014.05.13. 22:25:42

Teljesen egyetértek a döntéssel, ha az indoklással nem is.

A Bayer tudtommal egyetlen csapatot szponzorál, míg a Red Bull egy sok klubos internacionális hálózatot próbál felépíteni.

Szerintem nem lenne jó, ha multicégek versenyeznének a "nemzeti" bajnokságokban, és 20 országban a Tesco FC, 16-ban az FC Red Bull, 7-ben a Vodafone United és 4-ben a Club Mercedes lenne a győztes.

miller draft 2014.05.15. 08:12:18

@zavarta az edzéseket: Jelenleg valóban csak egy csapatot szponzorál, viszont hosszú évekig kettő is játszott a Bundesligában.A Bayer Uerdingen és a Bayer Leverkusen.Szóval még ez is azt támasztja alá, hogy nem jogszerű a liga lépése.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.15. 11:49:23

@miller draft: De akkor még mások voltak a szabályok. Én teljesen megértem a döntést és egyet is értek vele, szerintem a Red Bull egy daganat, amit tűzzel-vassal irtani kell minden normális sportból.

Elég csak megnézni, mit műveltek Ausztriában, a kamu fiókcsapatokkal meg hasonlókkal.
süti beállítások módosítása