Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Mutasd a vénád, megmondom, ki vagy!

2014.07.11. 14:13 Püspök utcai gombaszedő

Amikor először meghallottam, hogy a Ferencváros új, minden igényt kielégítő stadionjában vénaszkenneres beléptetés lesz, rögtön éreztem, érdemes lesz figyelni a fejleményeket, mert ha már a nyitólépés ennyire bizarr, akkor ami utána jön, csak groteszkebb lehet.

kubatov_groteszk.jpgA groteszk olyan vízköpő, amelyik nem köp vizet. (fotó: Vin Crosbie)

Szóval kezdjük ezzel a vénázással. Mi a franc ez? A legtöbben még csak nem is hallottak erről a Távol-Keleten egyre népszerűbb biometrikus azonosítási technikáról, amit többnyire nagy biztonságot igénylő helyeken, valamint disznók nyomonkövetésére használnak. (Hogy a kettő közül melyik ihlette meg a Fradi vezetőit, annak kitalálását az olvasóra bízzuk. - a szerk.)

kubatov_diszno.pngEgy disznó vénalenyomata

Maga a módszer viszonylag új, de állítólag nagyon pontos, és nagy előnye, hogy nehéz átverni, kizárólag élő testrészeken működik. Ez nem csak elméleti előny, hiszen az ujjlenyomat-olvasók többségéhez könnyedén lehet műujjat fabrikálni egy jobb minőségű fénykép és némi olvasztott gumimaci segítségével. A vénaszkenner viszont a vizsgált testrészt infravörös fénnyel világítja át, amit a vérben található hemoglobin elnyel, és így alakul ki a vénatérkép. Az átvilágítás gyors és veszélytelen, de akinek alacsony a véroxigén-szintje, az lehet, hogy kint marad.

Persze a szurkolóknak többnyire nem a technika ellen van kifogása, hanem azon elv ellen, hogy minden egyes fizető néző potenciális bűnöző. Sok az adatvédelmi-adatkezelési aggály is, ki fogja tárolni, hogyan fognak védekezni az illetéktelen felhasználás ellen, hogy lehet töröltetni magunkat és a többi szokásos kör, amit mindenkinek le kell futni, aki több tízezer emberről tárol rendkívül érzékeny adatokat. A népi bölcsesség persze úgy tartja, hogy akinek nincs rejtegetnivalója, annak félnivalója sincs – mindez csak azt bizonyítja, hogy még a nem túl távoli múltunkból se sikerült tanulnunk.

Ám a legitim kérdések megválaszolása helyett Kubatov Gábor inkább maximumra tekerte a bizarrométert, és azt próbálván bizonygatni, hogy az egyéni azonosításra – és ezzel a klub által tárolt összes egyéb információval való összekötésre –alkalmas adatok valójában nem is olyan érzékenyek, ezt jelentette meg a fradi.hu-n: Kubatov Gábor vénalenyomata

kubatov_matrix.pngÍgy nézne ki Kubatov Gábor vénalenyomata a Mátrixban

Ettől kezdve már tényleg nincs helye további diskurzusnak, a Fradi vezetőségének ezzel a húzással sikerült a meg se kezdett vitát olyan szintre süllyeszteni, ahova kevesen akarják őket követni. És bár biztos vagyok benne, hogy nincs ilyen, de ha mégis létezne Az Év Legfurcsább Klubhonlap-bejegyzése vándordíj, Kubatov úr most minden bizonnyal hazavihetné és megtarthatná a trófeát.

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban- bővebb információ a vásárlási lehetőségekről pedig itt. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is

Címkék: magyar fodbal


22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr516499451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2014.07.11. 18:44:24

HÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁ
erről ennyit letöltöttem kubatov listás gábor úgynevezett vénatérképét, és megnéztem hexában, majd SZEMRE összehasonlítottam a fenti képpel.
az első sorból a 16 karakterből 7 nem stimmelt. ez azt jelenti, hogy 43%-os arányban nem ment át a teszten, tehát a biztonsági őrök kibasszák, mint a macskát szarni.
ámde.
tételezzük fel.
vagyis.
a vénaszkenner a "a vizsgált testrészt infravörös fénnyel világítja át, amit a vérben található hemoglobin elnyel, és így alakul ki a vénatérkép."
tudni kell, hogy egy átlag emberben 120-140 g/l a hemoglobin koncentrációja. tételezzük fel, hogy kicsit ki vagyok száradva. meleg van, 40 fok. akkor 110. elmegyek meccsre, megiszok egy üveg kólát: 160. nem enged be.
WTF?
át vala ez gondolva? persze nem, kubatovtól ezt megszokhattuk.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.11. 19:00:22

@Secnir: A módszer maga tényleg működik, hasonló módon mérik a vér oxigénszintjét is, hihetetlen pontossággal.A valóságban azért picit rafináltabb a szerkezet, mint ahogy leírtam, szóval jó eséllyel itt is igaz az, hogy olcsó húsnak híg a leve: ha jó masinát veszel, az nagyon jó eséllyel azonosít, ha nem, akkor nem.

De azt is tudni kell, hogy a nagyon jó esélybe 1 ezrelék körüli hiba (hamis egyezés vagy valódi egyezés fel nem ismerése) simán belefér, ez átlagban meccsenként legfeljebb egy tucat szurkolót jelent.

Szóval nem tudom, hogy lesz, de az ne legyen már érv, hogy valaki kiposztolja a vénáját, hogy nesztek.

Secnir 2014.07.11. 19:39:52

@Püspök utcai gombaszedő:
"hasonló módon mérik a vér oxigénszintjét is, hihetetlen pontossággal."
hát, én már sok mindent láttam, de azt, hogy a vér oxigénszintjét egy olyan géppel állapítsák meg (és hasonlítsák össze egy mondjuk kétéves állapottal), ami mondjuk 2 mp alatt HITELES eredményt is ad, nos olyat még nem.

Gyorgy Nagy 2014.07.11. 19:57:35

BOLYKOTT ! Csak az idenben lèvö mecsekre megyünk!

_most_ 2014.07.11. 20:12:58

ezzel nagyon átestek a ló túloldalára, értem én, hogy modern focit akarnak, ahol mindenféle szélsőséges megnyilvánulást be kell tiltani, nehogy elriassza a jól fizető divatszurkolókat, de vicc, hogyha ki akarsz menni egy meccsre, akkor vénalenyomatot kell adnod, miközben bármilyen ügyintézésnél elég egy személyivel azonosítanod magad. Másik, hogy mióta bevezették nálunk, hogy kiemelt meccsekre névre szóló jegyet kell venni, ilyen meccseken annyira meglassult a jegyárusítás, hogy voltak, akik lemaradtak az egész első félidőről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.11. 20:24:22

@Secnir:

Nagyon semmi fogalmad sincs a számítástechnikához.

Szkennelj be egy képet két azonos típusú szkennerrel - on-the-fly tömörítés nélkül, mondjuk BMP-be vagy tömörítetlen TIFF-be. Aztán hasonlítsd össze a bináris file-okat. Jó eséllyel csak elvétve találsz rövidebb egyező szakaszokat a két file-ban.

De az is elég, ha ugyanazzal a szkennerrel olvasod be kétszer egymás után a képet, csak a második beolvasás előtt 1 milliméterrel elmozdítod a képet a szkennerben. Ekkor is abszolúte eltérő lesz a bináris file.

Mindezek ellenére a monitoron tökéletesen azonosnak fogod látni a két képet.

Na, ugyanígy működik a vénaszkennelés is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.11. 20:30:04

@Püspök utcai gombaszedő:

A szkennelés eredménye lényegében egy gráf lesz. Egy gráfnál pedig tökmindegy az összekötő szakaszok hossza, színe, vastagsága, csak a hálózat maga számít.

Mellesleg az ujjlenyomatos azonosítás is gráfalapon működik, nem az egész lenyomatot tárolják, hanem a csomópontok hálózatának leírását. Ezért lehet egy ujjlenyomatot egész kevés byte-tal leírni.

Secnir 2014.07.11. 20:58:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Nagyon semmi fogalmad sincs a számítástechnikához."

ööö...
...valóban. 1984 óta nincs hozzá fogalmam.

"Aztán hasonlítsd össze a bináris file-okat. Jó eséllyel csak elvétve találsz rövidebb egyező szakaszokat a két file-ban.

De az is elég, ha ugyanazzal a szkennerrel olvasod be kétszer egymás után a képet, csak a második beolvasás előtt 1 milliméterrel elmozdítod a képet a szkennerben. Ekkor is abszolúte eltérő lesz a bináris file. "

fentebb ezt kívántam ugatni én is: ugyanazt a filet (valószínűleg ugyanazt) ketten kétféle programmal kétféleképp láttunk, ami még 50%-ban SEM hasonlított egymásra. akkor miről beszélünk, ember? egy cukrost mikor fognak így beereszteni? vagy egy frissen megkávézottat?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.11. 21:21:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én mindezt értem, láttam már ilyen algoritmust belülről, de sok múlik a hardver minőségén, a zajszűrő és vonalfelismerő algoritmusokon, na meg a beállított határértékeken, mert attól is függ, hogy hamis pozitívból vagy negatívból lesz-e több.

De a lényeg az elv, hogy ilyesmire egyáltalán szükség van.

G. Wolf 2014.07.11. 21:44:58

Hát Í J...

Persze a simán csak szórakozni vágyó embert sajnálom, felesleges vegzálás és felvet egy csomó személyiségi jogi kérdést stb...

De nem kellett volna szanaszét verni a stadiont/utcát. Teledobálni veszélyes gyúlékony anyagokkal a pályát. Érdekes módon a könyvtáraknál nincs ilyen beléptető, pedig egy könyvtárat is látogatnak jó sokan naponta.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.11. 22:06:19

@G. Wolf: Ez szép, csak pont az áhított célt nem látom, hogy lehet vele elérni. Azt, hogy kik csinálják a balhékat, eddig is elég pontosan lehetett tudni, pirót is meg lehet oldani biztonságosan egy kis józan ésszel (tehát nem úgy, hogy helyből betiltjuk mindet).

Miért változna meg minden egy csapásra attól, hogy belépéskor rá kell tenyerelni egy dobozra? Főleg hogy rengeteg problémának maga az MLSZ a forrása, akik pont leszarják, hogy a Fradi milyen beléptetőrendszert gründol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.11. 22:14:44

@Secnir:

Még mindig nem érted. A gráf, amit a két nagyon eltérő bináris file-ból létrehoznak, igen nagy mértékben azonos lesz. Ne feledd, itt léányegében a vénák hálózatát képezik le, azok meg nemigen változnak az évek során - max. ha a nővér nagyon elront egy vérvételt és szétdurran egy vénád, de az is csak egy-két csomópontot változtat meg a vizsgált esetleg töb tucatból.

Hogy megértsd, mert úgy látom, nem fogod az adásomat: Vedd Magyarország 20 legnagyobb városát és az őket öszekötő utak hálózatát. Készíts róla fényképet: térképről, Google mapsről, régi közigazgatási térképről (itt egy időre feledd el az időközben épült új utakat), képeslapról, rajzoltasd le egy tucat gyerekkel stb. A képeket szkenneld be. Totál eltérő méretű és tartalmú bináris file-okat kapsz.

De ha ráeresztesz egy elemző algoritmust, akkor PONTOSAN ugyanazt a gráfot kapod meg.

Megpróbálom másképp is elmagyarázni, talán így megérted: Ugyanazt a szöveget nyomtasd ki 20 különböző fonttal. Szkenneld be őket, a képfile-ok totál eltérőek lesznek. Eressz rájuk egy OCR-t, és mit ad isten, PONTOSAN ugyanazt a szöveges file-t fogod eredményül megkapni.

Érted már?

G. Wolf 2014.07.11. 22:16:24

@Püspök utcai gombaszedő: Ha pontosan lehet tudni akkor csak el kéne őket tiltani, még a stadionok közeléből is! Sőt igazából ha normális lenne a közösség kivetné magából ezeket az embereket.

Azzal egyetértek, hogy ez átesés a ló túl oldalára, sőt valószínű hogy tényleg nem ez a megoldás.

De valamit tenni kell, mert sok esetben tényleg alig lehetett pl hazamenni is egy meccs után egy stadion mellett, mert ment az értelmetlen őrjöngés... Nem normális dolog hogy egy (két) balhés csapat meccsén, mindenhol álig beöltözött terminátoroknak kell kísérni a "szurkolókat" hogy ne legyen balhé..

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.11. 22:24:31

@G. Wolf: Rátapintottál a probléma lényegére Ha lenne valódi akarat, akkor már ezt rég megléphették volna. És az se biztos, hogy a terminátorok nem rontanak a helyzeten a viselkedésükkel.

(Az, hogy a csak szurkolni és szotyizni vágyó átlagember miért nem lép fel a balhésabb elemek ellen, azért érthető.)

Nagyon úgy tűnik, ez a helyzet mindenkinek megfelel. Végülis kit hibáztathatna az MLSZ vagy egy-egy klub a saját kudarcaiért, ha a szurkolókat már nem lehetne?

G. Wolf 2014.07.11. 22:37:56

@Püspök utcai gombaszedő: Az hogy nem lép fel az "átlag" szórakozni vágyó szurkoló nem érthető. Ha fontos a közösség akkor tesz érte az ember.

Ne érts félre nem azt hiányolom, hogy ott helyben miért nem fogja vissza, az nyilvánvaló még talán jobb is, hogy nem megy oda! Senki nem akar egy részeg agresszív tuskóval kötözködni, aki még a rendőrnek is hőbörögve vöröslő fejjel neki megy.

De mint közösség biztos van rá megoldás HA VAN akarat, de ha nincs akarat alulról - közösségi oldalról, de a probléma megvan továbbra is akkor lesz akarat felülről, és annak meg vélhetően többen is "isszák" a levét, nem csak az akinek kéne.

A rendőrök viselkedése is sokszor nyilván ront a helyzeten... És tényleg max tűzoltás amit csinálnak helyben, de az lenne a legjobb ha rendőröknek nem lenne dolguk... Bár ez nyilván túlidealizált.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.11. 22:49:22

@G. Wolf:

"Ha pontosan lehet tudni akkor csak el kéne őket tiltani, még a stadionok közeléből is!"

Na de épp ezt akarják elérni a vénaszkenneléssel.

Elvileg lehetne pl. személyi igazolvány alapján is, csak a szkennelés sokkal gyorsabb és megbízhatóbb (ha jól csinálják), nem kell találgatni, vajon a fényképen látható alak és a belépni kívánó ugyanaz a személy-e.

Aztán meg ha valakinél nincs személyi, akkor nem biztos, hogy jogszerű lenne nem beengedni. A vénáját viszont nemigen tudja otthon felejteni.

G. Wolf 2014.07.11. 22:57:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És ez nem aránytalan a szurkolók többségére nézve?

Valamint szerintem felvet személyiségi jogi aggályokat is, de még ha jogit nem is (elvégre a jog az eléggé rugalmas), de etikait mindenképp.

G. Wolf 2014.07.11. 22:58:46

@G. Wolf: Vagy még inkább morálisat...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.12. 01:42:49

@G. Wolf:

"És ez nem aránytalan a szurkolók többségére nézve?"

Bizonyára észrevetted, hogy ezzel nem foglalkoztam, csak a műszaki oldalát próbáltam tisztázni, mert Secnir sehogy sem értette meg.

De ha már kérdezted: Igen, aránytalan. A gond ugye csak az, hogy valahogy meg kell különböztetni egymástól a problémás és a normális szurkolókat.

Hogyan?

Lehetne a homlokukra tetoválni, hogy RENDES SZURKOLÓ, de ez is kissé problémás lenne. A személyi igazolványosdi lassú és nem túl megbízható.

Lehetne ujjlenyomat-olvasás, de ez még inkább felvet személyiségi jogi aggályokat, mert a rendőrség (itthon és külföldön is) ujjlenyomat alapján tartja nyilván a bűnözőket, tehát fennáll az adatbázisok összekapcsolásának lehetősége. Amit törvény tilt ugyan, de a mai Magyarországon ez semmit nem jelent.

Lehetne retinaszkennelés, de azellen sokan tiltakoznának a szemüket féltve, na meg higiéniai kérdéseket is felvetne. Talán drágább is lenne a vénaszkennelésnél. És a retinaszkennelési adatok is felhasználhatók lennének más, tiltott célra, hiszen vannak ilyen beléptető rendszerek.

Marad akkor egy olyan azonosítási mód, amelyet jelenleg legalábbis más területen nem hasnzálnak, és ezek egyike a vénaszkennelés. Előnye az, hogy más területen nem alkalmazzák, ezért ez okozza alegkevesebb személyiségi jogi és adatkezelési aggályt, mert nem érdemes más adatbázissal összekapcsolni, hiszen a szkennelési adatokat máshol nem lehet felhasználni.

Csimpifon 2014.07.12. 01:44:22

kivancsi vagyok a delpesti korhaznak van -e ilyen beleptetokapuja.

Csimpifon 2014.07.12. 01:45:03

szerintem fontosabb lenne mint egy fradika
süti beállítások módosítása