Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Taposs a tapsolóbotra!

2014.07.28. 19:18 Rich.mond

Hangulatot kizárólag élőhanggal, tapssal és az ezt összefogó – egyetlen, nagyobb létszám esetén max kettő – dobbal lehet csinálni. A tapsolóbot, duda, stb. egyértelműen a lusták eszköze, de legfeljebb azok dolgát nehezítik meg, akik tényleg szurkolni szeretnének.fejtegettük ebben a bejegyzésünkben, amit hirtelen felindulásból egy kézilabda-meccs apropóján követtünk el. Akkor a gázdudákat szerettük volna máglyára vetni. Bár sokak szerint kissé erőteljesen, mondhatni radikálisan nyilatkoztunk ki, mi továbbra is fenntartjuk korábbi véleményünket. Sőt, a dudák mellett szívesen tűzre vetnénk ezeket a „tapsolóbotnak”, „tapsolórúdnak”, vagy „szurkolóbotnak” nevezett valamiket, mint a műszurkolás szimbólumait. Ennek aktualitását most a vízilabda Európa-bajnokság szolgáltatta, de alapvetően bármikor megjelenhetett volna az írás.

Bár kevés dolgot utálok jobban a gázdudánál sporteseményeken, még mindig többre tartom, mint ezeket az idétlen lufikat. A dudatulajdonos általában saját elhatározásból vételez zajkeltő eszközt. Alapvetően még elítélni sem lehet őket ezért, mert többnyire a jó szándék vezérli őket. Mindenki szeretne egészségesen élni és jó hangulatot átélni, mi több: teremteni sportrendezvényen. Ám ahogy a lúgosító kúrától, vagy paleo-diétától nem lesz valaki egészségesebb, ugyanúgy nem lesz hangulatosabb egy kézilabda, vízilabda, vagy labdarúgó mérkőzés a tülköléstől. Legalább a szándékot valahol díjazhatnánk – de nem díjazzuk. Ellenben a felfújható tapsolóbotokat a klubok, illetve rajtuk keresztül a szponzorok sózzák rá a gyanútlan drukkerekre.

Látványosnak nem látványos, mert 90%-ban csak bevonuláskor és góloknál veszik elő. Ugyanilyen látványos lenne egy pár száz forintból kihozható póló. Vagy egy kis, lengetésre is alkalmas zászló, amit Uram bocsá’ az illető kirakhat az autójában, lakásában, netalántán házára/kapujára, stb. De mi a jó eget lehet csinálni a szurkolóbottal meccsnapon kívül? – azon kívül, hogy részegen el lehet játszani a Jedi visszatér-t a haverokkal.

A tapsolóbot nem jópofa és nem vicces. A paróka és bohóckalap sem az. Beöltözni lovagnak, rinocérosznak, huszárnak csak Farsangon vicces. Csarnokon, stadionon kívül már tök ciki, nem baró, ultragáz, kurva égő.

Hangulat... mégis mitől lenne hangulatos két lufi összeütögetéséből keletkező zizegés? Ha több ezren csinálják, akkor is csak zizegés lesz. Ha a lufi tenyér alakú, sőt, óriás tenyér alakú, attól az még lufi marad. Azt írja egy hasonló eszközök gyártásával és forgalmazásával foglalatoskodó cég honlapja: „Egy hatalmas felfújható tenyér az intenzívebb tapsoláshoz. Kedvelt szurkolói eszköz... a felfújható kéz a látványos tapsolás szurkolói kelléke... hozzon létre erős hanghatást a felfújható tenyerek egymáshoz csapkodásával!”

No mármost a tesztet roppant egyszerűen meg lehet oldani: ezek a felfújható akármik legyenek bármilyen speciális anyagból – amúgy semmi speciális nincs bennük – mégiscsak a léggömbhöz hasonlatosak. Csapjuk össze erősen a tenyerünket, majd tegyük meg ugyanezt bármilyen felfújható műanyaggal – léggömb, úszógumi, stb. Melyik lett a hangosabb? Intenzív tapsolás? Ezzel a vacakkal mégis hogyan?

Nem számít a színed, csak tapsolj!

Ha már mindenképpen buzdításra akarják bíztatni a szurkolásra alapvetően nem vevő népet, akkor fogadjanak fel oldalanként egy-egy dobost 1000 HUF/óra+ÁFA-ért. Egy dobos bőven elég. A tíz, egymás mellé felsorakozott üstdobos/cintányéros már ugyanaz a kategória, mint a kétezer gázdudás.

Az egész nem más, mint egy termékelhelyezés. Olyan, amiből így is bőven van elég egy sporteseményen – reklámtáblák, csapatnevek, mezreklámok, TV-reklámok, „főtámogatónk”, „támogatóink”, a bajnokság elnevezése, stb.

És akkor még ez is. Ez az izé persze egyetlen szponzorlogó. Mindezt ráadásul úgy nyomják a meccsre igyekvő kezébe, mint hangulatfokozó eszköz, az illető pedig talán el is hiszi, hogy pokoli hangulatot teremt a felfújt hurka kóláspohárhoz ütögetésével. Mert hosszú távon kényelmetlen, zavaró, csak a helyet foglalja.

Én nem várom el Magyarországon, hogy az egész csarnok szurkoljon. Teljesen rendben van, ha valaki csak le szeretne ülni, végignézni a meccset és csak a góloknál kiált fel – esetleg méltatlankodik valamin. Felesleges ráerőltetni ezt a giccsparádét az emberekre – ebbe beletartozik a hangulatfelelős is, akinek lelkes kurjongatására felüvölt a tömeg és táblát emel fel, esetleg elkezd kalimpálni ezekkel a túlméretezett evőpálcikákkal. Az adott pillanatban hihh-hetetlen a hangulat a meccsen (Kedves Nézőim, nem tudom, hallják-e, de egyszerűen pokoli a hangulat...), de annál élesebb lesz az ellentét a pár perccel később beálló csendhez, alapmorajhoz képest.

Van az úgy, hogy még egy „B-közép” se jön össze az adott meccsre. Megesik. Ha a szurkolók csak tapsolnak, zászlót lengetnek és Ria-ria-Hungária-znak, az is bőven jobb a semminél. A duda, bármilyen felfújt vacak, kereplő, kijelölt dobszakkör, trombita csak ront a helyzeten. Hagyjuk ezt meg a hanyatló Nyugat ópiumának! Nincs nekünk erre szükségünk...

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban- bővebb információ a vásárlási lehetőségekről pedig itt. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is

Címkék: magyar szurkoló fodbal


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr696553395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása