Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Tíz ellopott év III.

2014.11.26. 21:26 Rich.mond

Új sorozatot indítunk a Válogatott Blogon. A méltán népszerű és igényes Időkapszula adta az ötletet arra, hogy visszarepüljünk az időben. Ám most nem harminc, hanem csupán tíz évet lapozunk vissza. Miért pont tíz évet és miért pont 2004 nyarától indul a visszaemlékezés? Egyrészt ez az az évtized, amit az eredeti Időkapszula által vizsgált időszakban születettek már felnőtt fejjel éltek meg. Érdemes lesz összevetni, hogy hová fejlődött a labdarúgás és a szurkolói élet egy szűk emberöltő alatt. Másfelől nem kevés hibája ellenére is tudunk nosztalgiával visszatekinteni erre az időszakra – olyannyira, hogy egy könyv is született azokról az időkről. Nosztalgia? Igen! Akkortájt még több magyar labdarúgó igazolt külföldre és a válogatott hosszú idő után stabil európai középcsapattá vált. Pont ebben az évben egészen novemberig volt magyar érdekeltség az európai kupákban. Mi több, 2004 tavaszán még játszott a Debrecen az azóta megboldogult UEFA-kupában. Nagy hangsúlyt fektetünk a lelátói viszonyokra is, mert hisszük, hogy szurkolók nélkül nincs futball és természetesen a lelátóra is hatással vannak a pályán történtek. Külön pikantériát ad a sorozatnak, hogy a legtöbb akkori labdarúgó még ma is aktív, tehát tíz év távlatából mondhatunk ítéletet  tíz éve fiatal tehetségnek, vagy csődtömegnek elkönyvelt játékosok felett.  Csődök, bundák, nemzetközi sikerek és kudarcok, nagy rendbontások, tömegek és üres stadionok, no meg a legendássá vált vasárnap délelőtti meccsek. Hová lettek az akkori remények? Back to 2004! - Harmadik rész - Készülnek az előző bajnokság dobogósai. A Fradi a BL-be vágyik, Újpesten magyar milliárdos és brazil szupersztár jelenik meg. Debrecen pedig stadiont szeretne és titkon fennállása első bajnoki címét.

A bajnok Ferencváros meglepő lépésre szánja el magát. Hiába lett bajnok és kupagyőztes, a klub megválik a pletykák szerint játékosait túlzottan is kemény kézzel fogó Pintér Attilától. Pontosabban Pintér 48 órányi „gondolkodásra adott idő” után nem fogadta el a viselkedésére vonatkozó szerződés-kiegészítést. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a két aranyat Garami Józseffel közösen hozták össze, mivel Pintér év közben váltotta az ősz mestert.

Pintér menesztése után a Fradi játékosai, meglehetősen rendhagyó módon közleményt jelentettek meg a klub honlapján. Nem túlzás azt mondani, hogy az írás a magyar futball fontos kordokumentuma, többek között ilyen gyöngyszemeket tartalmaz:

"Felmerült az is, hogy túl kényesek vagyunk és túlságosan érzékenyek edzõnk viselkedésével szemben. Szeretnénk elmondani, hogy a játékos minden esetben kiszolgáltatott helyzetben van, ha játszani szeretne, éppen ezért sok mindent elvisel egy edzõtõl. Éppen ezért elviseltük azt, hogy Pintér Attila számos alkalommal még köszönésre sem méltatott játékosokat. Volt több olyan játékostársunk, akihez hetekig nem szólt, akinek nem köszönt. Elviseltük azt is, hogy az edzéseken nem szólított a nevünkön minket, hanem csak mint a kutyáknak füttyentgetett nekünk. Azt azonban már mindannyian megalázónak tartottuk, hogy például Leandrot rendszeresen buzi brazilként emlegette és szólította, de ez persze csak egy kiragadott példa, hiszen számos játékostársunkat alázta meg ehhez hasonló módon."

Egervárit is hírbe hozzák a Fradival, ahogy Egil Olsen neve is a „kalapban volt”, de végül Pintért a szövetségi kapitány mellett dolgozó László Csaba váltja. A szurkolókat erősen nyugtalanítja, hogy a Furulyás János FTC-elnök által régóta ígérgetett „tőkeerős befektető” bemutatása még mindig várat magára. Állítólag a norvég is a pénzügyi garanciák hiánya miatt lépett vissza attól, hogy a Fradi kispadjára üljön. Demján az előzetes hírekkel ellentétben végül nem lesz befektető. László Csabával viszont érkezhet egy Peter Pellady nevezetű svájci-német-magyar üzletember – lásd korábbi bejegyzésünket. - akit óvatos optimizmussal és mérsékelt gyanakvással fogadnak a fradisták.

És beindul a játékosmozgás. Gera ugye Angliába igazolt. Elment a közönségkedvenc labdazsonglőr, Kriston „Zizou” Attila. Dragóner Attila kurtán-furcsán távozik a klubtól – állítólag valamilyen ügy van közte és Lipcsei között. Érkezik Zavadszky, Zováth. A legnagyobb fogásnak talán a cseh válogatott Robert Vagner tűnik. Juhász Roland, Bodnár László és Tóth Mihály nem jön. A szurkolók távolról sincsenek elájulva az erősítésektől, főleg Gera távozását fájlalják. A Tirana és az albánok legyőzése esetén soron következő – amúgy stabil BL-szereplő - Sparta Prága egyáltalán nem legyőzhetetlen ellenfelek, de a játékmester nélkül könnyen elúszhat a BL. A Bajnokok Ligája mellett a hazai célkitűzés természetesen a címvédés a bajnokságban és a kupában.

Dragóner elrontotta a magyarok renoméját!

Dragóner esetében nem csak a távozás ténye és a kiváltó ok körüli pletykák, hanem a csapatkeresés is hamar reflektorfénybe került.

Bognár György, a játékos menedzsere - aki annak idején Lipcsei portói szerződésénél is segédkezett - elmondta: "Dragóner bizony kettő plusz egy évre aláírt a Molenbeekhez, ami után kezet fogott az elnökkel. Az útleveléről és a szerződésről fénymásolat készült, majd az iratokat be is adták a belga szövetségbe. Ezek után felhívott egy portugál újságíró barátom, aki jelezte, hogy Dragóner Guimaraesben van, de eleinte nem akartam elhinni a történetet. Amint megtudtam, hogy valóban Portugáliában tárgyal, felhívtam a három vezető belga lapot, és tájékoztattam őket az ügyről, mivel nem akartam, hogy a nevemet is felhasználják az eset során, és nem szerettem volna, ha még ennél is tovább romlik a magyarok megítélése Belgiumban. Sajnos erre egyre kevesebb az esély, mivel a Molenbeek vezetői körében teljes a döbbenet, és a magyar futballisták eddig sem túl jó renoméját még inkább elrontotta Dragóner." (Origo) - (Dragóner végül a Guimaresbe igazolt. Az eset kísértetiesen emlékeztet Torghelle esetére a Rodával, lásd a sorozat első részét)

A fradistákat az sem nyugtatja meg, hogy a Liga csak sokadik nekifutásra fogadja el nevezésüket és több más csapathoz hasonlóan biztost jelölnek ki a csapat mellé. Ahogy a sorozat előző részében is idéztük a tíz éves újságcikket: „Az ülésen elhangzott, hogy a Ferencváros van a legkritikusabb pénzügyi helyzetben, és amennyiben az anyagiakat nem rendezik november 1-jéig a zöld-fehér vezetők, akkor a klublicenc alapján pontlevonásra is sor kerülhet.”

Tehát tovább folytatódott a Fradi út- és szponzor keresése, bár a türelem már fogyóban volt szurkolói oldalról. Ekkor már nem ment ritkaságszámba a „Furulyás, takarodj!” rigmus sem. Egyre több jel utalt arra, hogy ezúttal a Fradinál tényleg nem stimmel valami, de mint az előző részből kiderült, ez a mezőny zöméről is elmondható volt.

Furulyás János

Újpest: most már tényleg jövőre!

Az aranyról lecsúszott Újpest hasonlóképpen bizakodó hangulatban várta a bajnokság kezdetét. Bár az ezüstéremnek senki sem tud igazán örülni, a keret gyakorlatilag együtt marad, és magyar szinten kimondottan erősnek tűnik. Bár Grósz és Gaál nem a „nagy nevek” kategóriájába illenek, azért a Tamási-Juhár-Vanczák védelem (amelyhez csatlakozik Grósz), pláne a Simek-Erős-Farkas-Polonkai középpálya és a Tóth Norbert-Rajczi csatárpáros újra éremmel kecsegteti a lila-fehér híveket.

Persze a húzónevek mellett vannak ifjú tehetségek is (Lettrich, Cseri, Bánka, Bergmann, Nagy G.), akiknek sokak szerint ebben a bajnokságban jöhet el az ideje. Nos, nem jött el az idejük. Lettrich jelenleg az NB III-as Újbuda játékosa. Cserinek tudomásunk szerint nincs csapata (utoljára a REAC-ban futballozott). Bánka Kristóf 24 évesen, valószínűleg szívrohamban tragikus hirtelenséggel elhunyt, az ő nevét viseli az ún. „Cérna-pálya”. Bergmann Balázs nyomát 2009-ben veszítettük el. Nagy Gábor pedig Svájcot, Görögországot is megjárta, majd Gyirmót és a Vasas lettek a soron következő állomások. Bánka halála igazi tragédia, de egykori csapattársainak további sorsa is igen szomorú.

Bánka Kristóf (1982-2006) Nyugodjék békében!

Forró nyár, forrófejű újpestiek

A csendes, nyugodt újpesti felkészülésnek hamar vége szakad, mert két nagy hír is azonnal elfeledteti a nyári forróságot. Először is egy siófoki felkészülési tornát hirdetnek meg, amelyre az Újpest, a Honvéd és a Ferencváros is hivatalos – a Kaposvár, ZTE és a Pécs mellett. A vérmesebb szurkolók felörvendenek, de a rendezők (némi rendőrségi nyomásra)  gyorsan viszakoznak, a Fradi mégsem vesz részt a tornán.

„Az FTC-t is hívtuk, és talán jöttek is volna, de ma itthon nincs olyan rendőrség, amelyik egyszerre a Fradi, az Újpest és a Honvéd szurkolótáborát is bevállalta volna.” – kesergett Szabella Sándor, a Fonyódi Sport Hotel-kupa főszervezője. De a várható nagy érdeklődésre való tekintettel Fonyódról Siófokra költöztetik a tornát. Végül csak pár száz néző érkezik és a színvonallal sem elégedettek a lelátókon.

Itt, Fonyódon lett volna a torna eredetileg

„Ritka nagy sz*r volt ez a siófoki izé... egyik csapat sem mutatott minimális "megszakadást" sem...” – bosszankodik egy Újpest-hívő

„Azt kell mondjam a szórakozás részét nem a meccsek, hanem inkább az azok közti strandolás adta, ha tenyleg komolyan gondoljak a szervezők, hogy ezzel hagyományt teremtenek jövőre több kell majd.” – panaszkodott egy kispesti szurkoló is. De nem ez volt a rossonerók számára a legbosszantóbb történés.

„Sajnos a lelátón is történt incidens a meccs alatt, mikor a szektorunkban (nem teljesen váratlanul) megjelent kb 15 jó kondiban lévő Újpest-szurkoló. Talán negyed órát maradtak, belekötöttek pár emberbe, gyaláztak minket, de mivel nem találták azokat akiket kerestek odébbálltak” – így szól a beszámoló folytatása. Tény, hogy a kispesti ultrákat és huligánokat tényleg nem nagyon mozgatta meg a torna. Aki viszont lement, az nem csak a stadionban, hanem azon kívül is belefutott a „jó kondiban lévő” újpestiekbe. Ott már nem csak szóváltás történt.

A történteket meglepő egyetértésben értékeli a két fél. A kispestiek elismerik, hogy sokkal többen és jobb összetételben kellett volna ott lenniük és a lilák nem a megfelelő embereket kérdezték fel (mivel ugye azok nem voltak ott). Ugyanakkor azt is elismerik, hogy az újpestiek nem igazán éltek vissza az erőfölényükkel és a pár tucat kispesti rosszabbul is járhatott volna. Az újpestiek sem fújják fel túlságosan a dolgot, nagyjából helyben hagyják a kispesti verziót. A tüske azonban ott marad a vörös-feketékben, a lilák pedig hamarosan újra hallatnak magukról, ezúttal már bajnokin.

Újabb brazil világsztár és Muszbek Újpesten?

„Túlió, Túlió, a mamádat szereti egész Rió!” – nem pont ezzel a szöveggel, de valami hasonlót énekeltek a soproni hívek 2002-ben, amikor az Újpest egy valóban híres, 15-szörös brazil válogatottat szerepeltetett lila-fehér mezben. Nos, úgy tűnt, hogy 2004-ben még nagyobb hal akad a IV. kerületiek horgára. Edmundo Alves de Souza Neto 39 alkalommal húzta magára a selecao mezét és 1998-ban tagja a franciaországi VB-n ezüstéremig jutó csapatnak. Lehetségesnek tűnt, hogy az Újpest tényleg leigazolja az „Állat” becenevű, akkor 33 éves futballistát?

A magyar közvélemény természetesen szkeptikusan állt a dologhoz, de 2004 nyarán ez nem feltétlenül tűnt lehetetlennek. Hiszen ki hitte volna, hogy egyszer a jó Lothar vagy Túlio is szerepet vállal Magyarországon. Sőt, egyenesen Edmundo managere kereste fel az újpestieket.

"Néhány napja valóban beszéltem a brazil menedzserrel, aki tárgyalásunk során kitért arra, hogy mit szólnék, ha elhozná nekünk Edmundót – mondta Sallói István. – Természetesen először én is meglepődtem ezen a lehetőségen, hiszen világklasszis támadóról van szó, aki bizonyosan érdekes színfoltja lenne a magyar labdarúgásnak. Ennek ellenére jelen pillanatban nem hiszem, hogy létrejön az üzlet, mégpedig azért, mert mi nem gondolkodunk külföldi játékosokban. Az Újpest gazdasági helyzete korlátokat szab nekünk, még akkor is, ha történetesen üzleti megfontolásból mások is segíthetnének Edmundo szerződtetésében. Ráadásul átigazolási stratégiánk szerint elsősorban huszonöt év alatti tehetséges magyar játékosok megszerzésére összpontosítunk, vagyis olyan labdarúgókat keresünk, akiknek későbbi értékesítéséből jelentős anyagi megtérülést remélhetünk. Ez tiszta üzlet, és számunkra csakis ez a járható út, bár elismerem, Edmundo jelenléte rövid időre fellendíthetné a nézőszámot és a mezeladásokat…" (NSO)

Edmundo lilában!

De nem csak Edmundo, hanem Muszbek is Újpestre költözhet.

"Senki sem áll a háttérben, így Demján Sándornak sincs szerepe az Újpesttel folytatott tárgyalásokban – erősítette meg Muszbek Mihály. – Kizárólag a családi vállalkozásaimat képviselem a megbeszéléseken, nincs harmadik résztvevője a megbeszéléssorozatnak. Ha megvalósulna az együttműködés, szeretnénk kialakítani egy olyan tulajdonosi kört, amely garantálja, hogy az Újpest hosszú távon is nemzetközi szereplésre alkalmas csapat legyen.”(NSO)

Demjántól azért kellett annyiszor elhatárolódnia Muszbeknek ezidőtájt, mert előbbit ekkor még a Fradival hozták hírbe és többen tartottak attól, hogy megismétlődik a „Várszegi-történet”, vagyis egy kézbe kerül két budapesti klub.

Mint utóbb kiderült, ettől nem kellett tartani és az üzlet megköttetik – Muszbek 48%-os részesedést vásárol az Újpestben.

Esetemben jól ötvöződik a szív és az üzleti megfontolás diktálta vonulat az Újpest vonatkozásában. A személyem rá a garancia, hogy ettől a naptól kezdve megszünnek a klubnál a napi gazdasági nehézségek, a ki nem fizetett számlák. Labdarúgóink megkapják minden elmaradt prémiumukat, továbbá a szállítók felé is rendezzük a restanciát, amely azonban nem nevezhető számottevőnek. Félreértés ne essék! Ezentúl is szigorú rend szerint fog gazdálkodni a klub, nem fogjuk tejben-vajban fürdetni a focistákat, ám a kiszámíthatóság, a nyugodt ügymenet biztosítani fogja azt, hogy az Újpest FC néhány hónapon belül piacképessé váljon a nemzetközi nagybefektetők számára.

Muszbek Újpesten

A szurkolók örömmel fogadják a hírt, mert hosszú távú megoldásként gondolnak a nagyvállalkozóra. Pénz van, játékos és magyar szinten jó edző van. Most már tényleg minden adott ahhoz, hogy május végén nagy bulit rendezzenek a Megyeri Csárdában.

Debrecen: az elsőre várva

Mint a sorozat előző részében már írtuk, a Debrecen a hajrában bukta el a bajnokságot, amit kisebb-nagyobb berzenkedés után kénytelen volt elfogadni. A sportnapilapok szerint az előzetesen az UEFA-t is bevonni akaró, akár az egész magyar kupaőszt anullálni kész Debrecen belemenne egy kártérítésbe is, hogy idő előtt kiderüljön a magyarországi kupaindulók  névsora. Történt, ahogy történt, a Debrecen végül visszavonta az óvást, így a Loki készülhetett az Intertotó-kupára, ahol a nagyszombati Szpartak várta.

Az Intertotó-kupa ekkor (2004) még nagyjából tényleg azt a célt szolgálta, hogy a nyári holtszezonban is legyen mire fogadni a Totóban és a Tippmixen - bár ekkor éppen ment az EB. A hosszú sorozatból összesen hárman kvalifikálhatták magukat az UEFA-kupa főtáblájára. A kupaszereplésért még UEFA-koefficiens pontok sem jártak. Nem véletlen, hogy Anglia, Portugália és Görögország mindössze 1-1 csapattal képviseltette magát, míg az európai törpeországok eggyel sem. Egy magyar csapat számára az Intertotó-kupa gyakorlatilag egy oda-visszavágós nyári felkészülés volt az UEFA szervezésében.

A debreceni szurkolók körében egyöntetű ellenszenv lengte körül a zárt ajtók mögött vélhetőleg megszületett megállapodást a Liga, a DVSC és a Ferencváros között. Hogy ott pontosan mi történt, soha nem derült ki. Van, aki 50 milliós, van, aki 25 milliós debreceni "bánatpénzről" tud. Mások szerint a Fradi ajánlott fel egy nagyobb összeget a még el sem adott Gera árából. 

Szima Gábor, a DVSC elnöke, eképpen kommentálta az óvás visszavonását: - Nem állt szándékunkban a Honvéd és az Újpest nemzetközi kupaindulását veszélyeztetni, hiszen a Tököli ügyben ez a két klub teljesen vétlen, ezért döntöttünk a „visszavonulás mellett”. 

A Napló információi szerint a Loki jelentős kártérítéshez juthat, amiért elállt az óvástól. A Napló úgy tudja, hogy a DVSC illetékesei nagyban dolgoznak a csapat megerősítésén, s ennek bizonyítéka, hogy egy ötfős siófoki kontingens érkezése várható, szinte már biztos, hogy Csernyánszki Norbert, Hegedűs Gyula, László András, Virág Béla és Sitku Illés a cívisvárosba teszi át a székhelyét. A debreceni klubnak szándékában áll egy gólerős támadó leigazolása is, s az sem elképzelhetetlen, hogy a csatár Brazíliából érkezik. - HAON (az előző bajnokság negyedik helyezettje, a Balaton FC ugyebár Diósgyőrbe költözött, lásd előző írásunkat)

A Liga persze magyarázkodik.

Miközben Európa a futballra fókuszál, itthon – egyes jelentések szerint – az a példátlan gyanú merült fel, hogy a Magyar Labdarúgó Liga pénzt kínált a Debrecennek az FTC elleni mérkőzés megóvásának visszavonásáért. Ha ez igaz, akkor skandalummal állunk szemben… 

– De nem igaz – mondta kategorikusan lapunk kérdésére dr. Szieben László ligaelnök. – Egyúttal leszögezem: amennyiben ilyesmi tényleg megtörtént volna, úgy valóban botrányos eljárásról beszélhetnénk. (Népszabadság)

Nem meglepő, hogy a hajdúsági megyeszékhelyt nem veti szét a boldogság, mert mintha átok ülne a piros-fehéreken a bajnokságban. Természetesen felvetődik, hogy maradjon-e Szentes Lázár, de a szurkolók többségében még élénken él a liftezés az első- és másodosztály között. A kupaezüst, bajnoki bronz, az európai kupatavasz (!!!, még akkor is, ha a mostani lebonyolítással ez kizárható lenne) még mindig szép eredmény az elmúlt évekhez, évtizedekhez képest - ne felejtsük, hogy a DVSC 4 éve még kieső helyen végzett!

A nyár első fontosabb híre, hogy hárommilliárdból új nagyerdei stadiont építenének a debreceniek, amihez a város és a klub két milliárdot biztosítani is tudna - a maradék egy milliárdra azonban hiába várnak az államtól, a tervekből nem lesz semmi. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy senki sem tudja, honnan lett volna a városnak erre két milliárdja. 

A sorozat következő részében átnézzük a szezonkezdet előtt álló középmezőnyt, és ellátogatunk Örményországba a Honvéddal, Teplicébe a Sopronnal, Nagyszombatra a Debrecennel

A sorozat eddig megjelent részei:

Első rész - A Lothar Matthäus-féle válogatott nyárra meghódítja az országot

Második rész - A bajnokság "reformja", telephely áthelyezési verseny, az NB I újoncai

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban és az Auchanban. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr516925957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása