Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A Lewandowski-hatás

2014.12.01. 15:00 Fradista Utazó

Robert Lewandowski nevét szinte mindenki ismeri, aki érdeklődik a futball iránt. A 26 éves lengyel játékos jelenleg Európa egyik legerősebb csapatának, az FC Bayern Münchennek középcsatára, az előző években pedig kétszer német bajnok lett, és a BL-döntőig jutott a nagy ellenfél Borussia Dortmund színeiben. Lewandowski pályafutásában benne van a BVB felemelkedése, majd összeomlása - és benne lehet a bajorok új sikere is.

lewandowski_bayern.jpg

Lewandowski 1988-ban született, Varsóban. 22 évesen Lengyelországban már ismert futballista volt, de a lengyel futball akkori helyzetében ez azért nem jelentett túl sokat. Ekkor igazolta le az éppen felszállóágban lévő, magát csődközelből újjáépítő, az előző szezonban a bajnokság 5. helyén végző Borussia Dortmund. Az új igazolás ekkor még inkább ügyetlennek tűnt, és a legtöbbször a kispadon kapott helyet, de cserejátékosként többször is hozzá tudott járulni a csapat győzelmeihez, így nem csak papíron, de ténylegesen is részese lett a BVB bajnoki címének.

Egy sérülés miatt a következő évben már stabil kezdő lett, és nem is lehetett kirobbantani a csapatból. A Dortmund ebben az évben megnyerte a bajnokságot és a kupát is - a BVB történetének első, és mindeddig egyetlen duplázása. A Bayern ellen 5-2-re megnyert kupadöntőn Lewandowski három gólt szerzett, és ezzel felért addigi karrierje csúcsára.

De (bár ezt ekkor még Uli Hoeneßen kívül senki nem tudta) azon a mérkőzésen ütött be a BVB végzete is. Hoeneß szisztematikusan elkezdte kerülgetni a Dortmund legjobbjait. A sportsajtó hónapokon át tárgyalta a kérdést, hogy vajon leigazolja-e a Bayern Lewandowskit - aztán teljesen váratlanul bejelentették Mario Götze leigazolását, szintén Dortmundból. Ebben a szezonban (2012/13) a Bayern már egyértelműen uralta a Bundesligát, de a Dortmund továbbra is európai élcsapatnak számított. A bajnokságban megszerezték a második helyet, a BL-ben eljutottak az elődöntőig. Az ellenfél nem kisebb csapat, mint a Real Madrid, az első mérkőzést rendezik Dortmundban. A BVB 4-1-re nyert, és aki látta a meccset, egészen biztosan fejből sorolja a gólszerzőket: Lewandowski, Lewandowski, Lewandowski, Lewandowski (11-esből). A csatár karrierje újabb csúcspontra ért, ezt szinte lehetetlen túlszárnyalni.

lewandowski_vier.jpg

Fotó: DPA

Legalábbis egyénileg. Merthogy ez egy csapatsportág, és a Dortmund aztán a londoni döntőben kikapott, az FC Bayern ért a csúcsra. Valószínű, hogy Hoeneß ekkorra már megegyezett a lengyel csatárral is. Hivatalosan ezt soha nem ismerheti el egyikük sem (ekkor még egy év volt a dortmundi szerződéséből, és olyan játékossal, akinek több, mint hat hónapig van még érvényes szerződése, csak a klubján keresztül szabad tárgyalni), de az tény, hogy Lewandowski minden ajánlatot, minden lehetőséget visszautasított. Pedig lett volna komoly kérője, és a BVB nagyon szerette volna eladni, miután ő világossá tette, hogy nem hosszabbít a sárga-feketékkel. Sok klubnál ilyenkor a játékost felültetik a lelátóra, de egyrészt a Dortmund nem tudta volna Lewandowskit pótolni, másrészt vélhetően a dortmundi vezetők is sejtették, hogy ennek már annyi, Lewandowskit akkor is elviszi a Bayern, ha a csatár egy éven át csak a tévében lát meccset.

És pontosan akkor, amikor még fél év volt a dortmundi szerződéséből, bejelentették, hogy aláírt a Bayernhez a következő szezon elejétől. Robert Lewandowski a csatárok legfelsőbb elitjébe tartozik, jelenleg talán a Real Madridot és a Barcelonát leszámítva a földkerekség bármely csapatában vita nélkül kezdő lehetne. Egy ilyen kaliberű csatár piaci értéke manapság valahol 40 millió eurónál kezdődik, de lehet, hogy a 70 millió reálisabb. A Bayern viszont, mivel Dortmundban lejárt a szerződése, teljesen ingyen vitte el. Guardiola megkapta ingyen a világ valószínűleg legjobb olyan középcsatárát, aki képes beilleszkedni a Bayern játékába, a BVB pedig elvesztette a legjobb góllövőjét anélkül, hogy akár egy árva centet is kapott volna érte. Münchenben megígérték neki, hogy trófeákat fog nyerni. Bár még csak 13 forduló ment le, a Bundesliga megnyerése szinte biztosra mondható. A BL-t illetően egyelőre nem fogadnánk, bár Manuel Neuer jelenleg a világ legjobb kapusa, a törékeny védelem komoly csapatok ellen könnyen összehoz annyi gólt, aminél Lewandowski nem tud többet lőni. De akár, éppen az ő góljaival, az is összejöhet.

lewandowski_watzke.jpg

Hans-Joachim Watzke (Fotó: DeFodi)

Miután Mario Götze és Robert Lewandowski is Münchenbe költözött, a Dortmund szétesett. Bár a klub költségvetése Hans-Joachim Watzke ügyvezető igazgató regnálása alatt jelentősen megnőtt, a legnagyobb sztárklubokkal nem képesek versenyezni. Jelenleg a BVB éves költségvetése 300 millió euró körül jár, az elithez félmilliárd környékén van a beugró. A legjobb labdarúgók távozásának is az az egyik fő oka, hogy a Bayern megduplázta a fizetésüket. És a bajorok már ott legyeskednek az egyetlen megmaradt igazi sztár körül. Ezzel alig kockáztatnak bármit is. Ha Marco Reus elhagyja Dortmundot, akkor a BVB-ra rászámolhatnak. Ha a klub tud neki olyan ajánlatot adni, amiért mégis marad, akkor az éves fizetése kétszámjegyű millió kell, hogy legyen, euróban. Ez pedig dortmundi szinten már érzékeny kiadási tétel, ráadásul az öltözőben szinte elkerülhetetlen feszültségeket szítana. Ha ezek után Reus nem tudja egymaga a hátán vinni a csapatot, akkor sok játékostárs rákérdez, hogy miért is keres ő ennyivel többet, mint bárki más a csapatnál.

reus_klopp.jpg

Marco Reus és Jürgen Klopp (Fotó: Witters)

A távozókat a klub nem tudta pótolni, ezt ma már kimondhatjuk. Ez valahol érthető: a 2010-13 közti sikeres csapat magját jegyzetlen játékosként igazolták össze, és Jürgen Klopp vezetőedző csinált belőlük kétszeres bajnokot, BL-döntőst. Csakhogy a klub nem ott tart, mint 2008-ban, a költségvetésük a többszöröse, az elmúlt évek eredményei meg is követelnek egy szintet, nem lehet megint 13.-nak lenni a bajnokságban. A klub próbált olcsón, de mégis jól igazolni, de gyakorlatilag egyetlen húzásuk sem jött be. Leigazolták Ciro Immobilét, az olasz bajnokság gólkirályát, és nem mentek vele szinte semmire. Reust utolérte a legjobb játékosok végzete: párhavonta egyszer szétrúgják a bokáját, alig tud játszani. Götze távozását még, ha meggyengülve is, de túlélte a BVB, Lewandowski hiányát már nem viselik el.

És valószínűleg nem is csak a teljesítménye hiányzik. Mintha a maradók nem is hinnének abban, hogy ezzel a kerettel valamit el lehet érni. És ugyan az imént negatív összefüggésben említettem a 13. helyet, de a Dortmund mai helyzetében már az is bíztató előrelépést jelentene. A BVB ugyanis a bajnokságban a 4-13. fordulókban, tíz mérkőzésből mindössze egyet tudott megnyerni, jellemző módon azt is úgy, hogy nem rúgtak gólt (Cristoph Kramer parádés öngóljával nyertek a Mönchengladbach ellen 1-0-ra). A BL-ben egy darabig szárnyaltak, de ez inkább a csoportbéli ellenfelek, az Anderlecht és a Galatasaray gyengeségét mutatja. Az Arsenal ellen Londonban már esélye sem volt Klopp csapatának. 13 forduló után a Dortmund a bajnokságban a 18., azaz a legutolsó helyen áll jelenleg. Klopp már kimondta, az idei évben nem a BL-indulást érő helyek elérése a cél már. Bár egyelőre, a szezon egyharmadánál, még korai volna arról beszélni, hogy a cél bennmaradás, de a BVB már nem csak a bajnoki címért, de a dobogóért folyó harcból is kiszállt. A harmadik helyen álló Leverkusenhez képest 12, a listavezető Bayernhez képest 22 pont a lemaradásuk. És nem is látszik, hogy mitől léphetnének előre. A csapat játéka nem ígér semmit, és az sem igazán látszik, ki fog itt gólt lőni.

Ráadásul, teljesen érthetetlen módon, szétesett a védelem is. Elvileg a középhátvéd poszton a klubnak nem lehetnének problémái: Neven Subotić és Mats Hummels éveken át adott stabilitást a csapat játékának, Hummels ráadásul a világbajnok német válogatott egyik legjobbja volt. És ott van melléjük még a görög Szokratisz Papasztathopulosz, aki eddig szintén jó teljesítményt nyújtott. És mégis néha iskolás gólokat kap a csapat, durva védelmi hibákból. Ilyenkor gólt kéne lőni, de az még ennyire se megy. És a klub akár el is indulhat egy lefelé menő spirál mentén: egy kiesés ellen küzdő csapathoz senki nem igazol szívesen, a játékosok (akár a már itt lévők, akár a potenciálisan leigazolhatóak) bizalma meginog a vezetőedzőben. Reusnak odaígérhetik a világ összes pénzét, ha nemhogy BL-győzelem, de még a részvétel sincs kilátásban. Klopp már bebizonyította, hogy képes jegyzetlen játékosokból nagycsapatot csinálni, de itt most más volna a feladat. Bár Lewandowski ingyenes távozása anyagilag is komoly érvágás a klubnak, de még így is rengeteg pénzt szórtak el semmit nem érő játékosokra, és ez egyértelműen a menedzsment és a vezetőedző hibája.

Robert Lewandowski és Mario Götze az FC Bayern mezében

Eközben Münchenben Lewandowski virul. Götzével ketten a bajnokságban 13 forduló alatt 13 gólt szereztek. Pont annyit, mint a Borussia Dortmund, összesen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr776940183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerofejev 2014.12.08. 03:13:13

Az ilyen Dortmund-féle sztorik egyszeriek és megismételhetetlenek mert általában egy-két nagyszerű személyről szólnak, maga a környezet már nem annyira profi és nagy csapatos.
Bár ez egy extrém eset mert a keret azért simán BL helyezés kompatibilis, de ettől függetlenül a Dortmund rosszul sáfárkodott a megszerzett/ölébe hullott kincsekkel, és kis túlzással kezdheti előröl az egészet.
Kíváncsi vagyok, hogy az Atlético Madrid milyen sorsa jut, van egy olyan érzésem hogy az is egy one man show, ha Simeone lép, ők is mehetnek vissza a balettbe ugrálni.
süti beállítások módosítása