Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Carpi Lasagna a Serie A menüjén

2015.04.30. 14:03 sjose

A Sassuolo két évvel ezelötti diadalmenete után újabb futballcsodának lehetünk tanúi Emilia Romagna-ban. Kedden immár bizonyossá vált hogy Carpi (nem, nem Capri) csapata jövőre az első osztályban szerepel. A Modena melletti település csapata néhány évvel ezelőtt még az amatőr ligában játszott, idén pedig valami egészen káprázatos sorozat után, már fordulókkal a vége elött biztosan feljutott.

2012-ben erős földrengés rázta meg Emilia Romagna-t. Képletesen szólva a földrengés maga alá temette a tartomány nagy csapatait, helyükre pedig eddig ismeretlen együtteseket hozott a felszinre.  A helyi "nagycsapat", a többszörös bajnok Bologna (Détári olasz barangolásainak egyik állomása) hosszas szenvedés után tavaly esett ki az élvonalból, és komolyabb erősitésekkel is lehet, hogy csak a rájátszásba jut be idén. A helyi rivális Parmáról a múlt héten ejtettünk szót, az egykor UEFA és KEK győztes kék-sárgák éppen márciusban jelentettek csődöt, és csak az a kérdés maradt nyitott, hogy egy vagy több osztályt zuhannak-e. A környék harmadik egyesülete, a Modena, örülhet, hogy bennmarad a másodosztályban.

A Cabassi stadion egyelőre még nincs a csapat színvonalán (Forrás:saturday3.com)

Modena nem tartozik a szegény városok közé, korábban az ecettel fort össze a város neve, manapság inkább a luxus autók kedvelői ismerik, hiszen itt készül a Ferrari, a Lamborghini és a Maseratti is. Ám a futballvilág figyelme ezen a héten egy 20 kilométerre északra fekvő városra, Carpira irányul.

Hogy szinte senki sem hallott Carpiról (illetve, aki azt hiszi, hogy igen, az általában Caprira gondol), az nem meglepő. A 106 éves klub leginkább az olasz foci alsóbb régióiban szerepelt igen mérsékelt sikerrel, 1997-ben első ízben játszhattak a második ligába való jutásért, de a Monza megoldhatatlan feladat elé állította a piros-fehéreket, három évre rá pedig egyszerűen becsődölt a klub. A futball egyik nagy igazsága szerint futballklub ritkán tűnik el, inkább csak átalakul. Carpiban is újraindult a foci, igaz, annak legszebb és legamatőrebb formájában, az akkor hatodik ligának számító regionális bajnokságban. 10 év langyosvíz után egy hihetetlen körülmények között elbukott osztályozó indította el a páratlan sikereket. Az ötödik liga egyik csoportjának ezüstérmeseként az osztályozón 5:0-ra intézték el a Pianura csapatát, majd megdöbbentő 2-8-as vereséget szenvedtek a visszavágón. Azonban hála az olasz alsó ligákban uralkodó pénzügyi káosznak, olyan sok csapat lépett vissza az indulástól, hogy mások mellett a Carpival töltötték fel a negyedik ligát. Ekkor a Carpi beindította a rakétákat, és öt szezon alatt az élvonalba katapultált.

Fabrizio Castori, a sikeredző (Forrás: ilsettempedano.it)

2013 nyarán, amikor a csapat tulajdonosa, Stefano Bonacini (a helyi Gaudi divatcég feje) három éven belül az első osztályt tűzte ki célul, sokan megmosolyogták. Az első B ligás évben nem is alkotott maradandót a gárda, de a sima bennmaradást sikerült kivívni. A tulajdonos egészen sajátos megoldást választott a csapat "megerősítésére". Az amúgy sem magas költségvetést felére csökkentve (mindössze 3,7 millió eurót költöttek fizetésekre) egy sereg ismeretlen fiatalt igazolt (átlagéletkor 23 év), a gárda élére pedig Fabrizio Castorit állította. Castori, bár számos alsó osztályú gárdát vezetett sikerre, a B ligában addig nem aratott maradandót. Ami ezután következett, az a futball minden törvényét és a klubról lekicsinylően beszélő Lazio elnököt, Lolitót is cáfolta. A piros-fehér gárda ígéretes kezdés után októberben állt a tabella élére, és többet vissza sem nézett, mindössze 5 vereséget szenvedve már 4 fordulóval a zárás előtt feljutott az élvonalba. A csapat névsorát olvasva csupa eddig ismeretlen névvel találkozunk. A 25 éves "veterán" szélső Pasciuti még az ötödik ligában csatalakozott a kerethez, a középső védő Poli és a csatár Di Gaudio a Serie C2-es időktől szolgálja a klubot.

Ez a Lasagna idén több kapus torkán is megakadt (Forrás:gianlucadimarzo.it)

A sikerkovács edző Castori mellett meg kell említeni Christiano Giuntoli sportigazgatót, aki az élvonal nagy öregjeit megszégyenitő érzékkel válogatott össze még a második vonalban is minimálisnak számító pénzből ismeretlen, tehetséges fiatalokat, mint Riccardo Gaglio, Kevin Lasagna, Lorenzo Lollo vagy a csapat gólkirálya, a Juve Stabiától igazolt, nigériai származású Jerry Mbakogu.

Jerry Mbakogu, a csapat 22 éves gólkirálya (Forrás: Foto Lapresse)

A városi stadion egyelőre nem alkalmas elsőosztályú meccsek lebonyolítására, így valószínűleg a modenai vagy parmai stadionban fogadják majd ősztől a legjobb csapatokat. Vajon melyik csapat torkán akad meg a Carpi Lasagna?

Címkék: olasz foci calcio


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr447414392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2015.04.30. 16:42:41

Olyan jól írsz az olasz fociról, hogy kedvem támad megnézni ezentúl :-)
Bár mint a tudjuk az egyik alaptörvény az, hogy: valami vagy olasz, vagy foci :-)

Tököm Állat 2015.05.01. 20:24:38

@Millerdraft: mit néznél rajtuk?Az olasz foci már akkor is szar volt,amikor még "jó" volt.Remélem,egyszer eljön az idő,amikor az összes csapatuk becsődöl és megszűnik a picsába

Millerdraft 2015.05.01. 21:27:22

@Tököm Állat: Ez így egy kicsit sarkos vélemény:-)

Tököm Állat 2015.05.03. 14:16:02

@Millerdraft: lehet.De mindig is rühelltem,hogy el kellett élvezni a szemét 0-0-ás meccseiktől,miközben egyik csapat sem lépte át a félpályát...
süti beállítások módosítása