Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A futballklub nem vész el csak átalakul

2015.04.22. 13:25 sjose

A napokban Rich.mond kolléga remek cikkben mutatta be a milliárdos állami támogatás ellenére (vagy akár emiatt is) csődközelbe került magyar csapatokat. Bár az államilag felpumpált "profi" foci alapvetően magyar illetve kelet-európai találmány, a csőd miatt eltűnő csapatok már korántsem csak régiónk sajátosságai. Cikkünkben az olasz futballtérkép változásait és megszűnőben (újjászületőben?) lévő csapatait vesszük górcső alá.

Az olasz calcio kedvelői a tabellákat böngészve egyre gyakrabban találkoznak kis csillagok sorozatával a csapatok neve mellett. Az első ligában egy, a második ligában kettő a harmadik ligában csoportonként legalább hat csapattól vontak le pontokat fizetési rendellenesség vagy egyenesen csőd miatt. 

Zola még győzelemre vezeti a Parmát (Forrás: calcioweb)

A Parmalat cégcsoport egykori UEFA és KEK győztes ékköve, Zola, Dino Baggio illetve mostanában Cassano csapata a Parma, egy évtizeden belül a második csődön megy keresztül. Olaszország egyik leggazdagabb városának büszkeségét először a Parmalat krachja rántotta magával, azonban egy rövid másodosztályú kitérő után sikerült ismét a legjobbak közé kerülni. A mostani csődöt már lehet, hogy nem ússzák meg ennyivel, hiszen több mint százmilliós tartozásokról szólnak a hírek és csak a játékosok felé 67 millió euróval tartozik a sárga-kékek vezetése. A klub mélyrepülése némi meglepetésre egy sikerrel,  az Európa Liga helyet érő 6. hely elérésével kezdődött. Az Olasz Labdarúgó Szövetség egy későn befizetett adótartozás miatt kizárta a klubot az EL-ből, ezért a klub tulajdonosa Tommaso Ghirardi egy "megbízható" albán pénzügyi csoportnak adta el a csapatot. Az albánok, miután egy fillér fizetést nem adtak a játékosoknak, egy Giampietro Manenti nevű olasz szélhámosnak engedték át a vezetést 1 euróért - röviddel azelőtt, hogy Manentit pénzmosás és hitelkártya csalás bűntettéért őrizetbe vették a hatóságok.  A körülmények ellenére Donadoni mester csapata hattyúdalként néhány figyelemre méltó sikert is elért, például megverte a bajnok Juventust, de a hét pontos büntetés miatt már nem igazán szólhatnak bele a kiesés elleni küzdelembe. Márciusban hivatalosan is csődöt jelentett a klub és Parmában most mindent elkövetnek, hogy jövőre ne a profi liga legaljáról vagy esetleg az amatőröktől kelljen újrakezdeniük.

Parmában most csak találgatják mikor játszhatnak újra bajnokit a Juventus ellen

A másodosztályban két lombardiai csapat kezdi meg rövidesen a leereszkedést az olasz futbal purgatóriumába. Hagi, Guardiola, Pirlo, Toni és Baggio egykori csapata, a Brescia az elmúlt harminc évben az első és második liga között ingázott, utoljára 2010-ben tettek egy rövid kirándulást az élvonalban. Mivel az olasz klubok legfőbb bevételi forrását a TV-s pénzek jelentik, és a Serie B-ben csak az élvonalbeli összegek töredékét kapják a klubok, a kiesés jelentős bevételkieséssel járt. A bevételi oldallal szemben a költségek nehezen csökkenthetőek, hiszen több játékosnak elsőosztályú a fizetése és sokszor csak veszteséggel lehet ezektől a terhektől megszabadulni. A Brescia megpróbált visszajutni az élvonalba, de elvéreztek az osztályozón, az elmúlt  szezonban már csak a főszponzor gyorssegélyével sikerült benevezniük a bajnokságba. Az adósságokban úszó klubot már próbálták fűnek-fának-bokornak eladni, legutóbb egy pakisztáni üzletember volt a célpont, de úgy tűnik egyelőre csak a hat pontos levonás és a csőd a biztos. 

Baggio vezetésével aratta legnagyobb sikereit a Brescia (Forrás: Mediaset)

Néhány éve a Varese csak a play-off döntőben elszenvedett veresége miatt nem jutott fel a legjobbak közé, idén viszont már a csoda sem menti meg a piros-fehéreket a kieséstől. Bár sikerült új befektetőt találni, de a szurkolók tüntetései és a stadion közelmúltbeli leamortizálása miatt az új befektető akár már egy hónap után elmenekülhet. 

Egy szinttel lejjebb még rosszabb a helyzet. A három csoportba sorolt Lega Pro-ban nem kevesebb mint 64 pontot vontak le a csapatoktól. A nem is olyan régen még első osztályú Novara feljutási álmait egy 8 pontos büntetés foszlathatja szét, de könnyen az amatőr ligába kerülhet az autóversenyeiről híres Monza vagy a Pro Patria is. Délen többek között a Ferencvárosnak is tartozó Reggina mehet a levesbe, köszönhetően a 16 pontos levonásnak. 

Az olasz gazdaság válsága alaposan átrajzolta az olasz foci térképét. Miközben eddig ismeretlen csapatok jutnak fel az A ligába vagy kerülnek közel hozzá (Sassuolo, Carpi, Frosione vagy tavaly a Latina) a totóból közismert egykori elsőosztályúak sokasága megy tönkre és kezdi újra akár az amatőr ligákból. A teljesség igénye nélkül az utóbbi 25 év csapatai közül a Fiorentina, a Piacenza, a Padova, a Reggina, a Venezia, az Ascoli, az Ancona, a Pisa és tavaly a Siena mentek tönkre és alulról kezdték el a visszajutást. De ne ijedjünk meg! Hiszen Itáliában is érvényes a futball törvénye, a klub nem vész el csak átalakul (persze az adósságoktól megszabadulva...).

Címkék: olasz foci calcio parma


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr77388126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása