Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kies. És?

2015.06.10. 14:38 Fatusi

Lehet, hogy meg fognak lepődni a reggeli trauma után, de nem szeretném aranylábú ifjú labdarúgóinkat a földbe döngölni. Van nekik most éppen elég bajuk, el lehet képzelni, milyen volt a hangulat az öltözőben röviddel Talabér Attila valóban elképesztően szerencsétlen mozdulata után.

9-es számú spílerünk jelenleg társbérletben vezeti a VB góllövőlistáját

Nézzük, mi történt tavaly! Magyarországon rendezték a 19 éven aluliak Európa-bajnokságát. 8 csapat vett rajta részt, melyek közül 6 (!!!) kvalifikálta magát az idei VB-re. Ez végül összejött nekünk, bár komoly kínszenvedések után. Kezdésként az osztrákoktól kaptunk ki 3-1-re, majd következett a portugálok elleni meccs.

Ezen a mérkőzésen belefért volna egy négy gólos vereség is ahhoz, hogy Izrael ellen, a csoport záró találkozóján elegendő legyen egy döntetlen is a VB-re jutáshoz, ám 1-4 után a 89. és 92. percben beszedett találatokkal végül 6-1-re kaptunk ki, muszáj volt tehát nyernünk az utolsó meccsen.

Szerencsére fiataljaink átérezték a tét súlyát, 2-1-re legyőzték Izraelt, így csoportharmadikként búcsúztak, ám megváltották repülőjegyeiket a jelenleg is zajló új-zélandi világeseményre. Szerbia egyébként harmadik lett ugyanitt, a minket legázoló portugálok ellen büntetőkkel búcsúztak a négy között.

Talán már ez is szemlélteti azt, mekkora változáson esett át nemzeti csapatunk egy év leforgása alatt. Ha nem látjuk a meccset, csak a szikár tényeket vesszük alapul, úgy gondolhatjuk, hogy Szerbia mai továbbjutása teljes mértékben papírforma. Egyrészt csoportelsőként találkoztak egy harmadikkal, másrészt tavaly is sokkal meggyőzőbben teljesítettek nálunk. Semmi probléma.

Nézzük csak, mit nyilatkozott az 1-6 után a korábbi kapitány, Mészöly Géza? "Én is vállalom a felelősséget, de felháborító, hogy néhány kulcsjátékosunk, mint Tamás Krisztián, Kalmár Zsolt vagy Nagy Dominik mit művelt a pályán! (...) Ausztriát le kellett volna győznünk, Portugáliát viszont akkor sem vertük volna meg, ha behugyozunk!"

Tehát a mészölyi felfogás szerint kis túlzással ma fel sem kellett volna mennünk a pályára, hiszen tavaly nem tudta legyőzni Szerbiát Portugália, mi kaptunk egy hatost, le vannak osztva a lapok.

Ehhez képest mit láttunk?

Noha Knézy Jenő szerint az első félidő szerb mezőnyfölényt hozott és ezt a nézetét többször is az orrunkra kötötte, a számok azonos kapuralövési mennyiséget és közel 50-50 százalékos labdabirtoklást mutattak. Jól lehetett látni, hogy több alkalommal is a mieink már a saját térfelükön igyekezték megakadályozni az ellenfél támadásszövését, felső embereink kifejezetten arra törekedtek, hogy rövid kirúgással ne tudja játékba hozni a labdát a szerb hálóőr. Noha a félidő derekáig valóban nem tudtunk a kapujuk közelébe kerülni, a játék képe egyáltalán nem volt elborzasztó, sőt. Székely védései kellettek, a helyén volt mindig, de a védelem jól zárt, nem éreztem a krízist, pedig a kommentátor gyakorlatilag folyamatosan sulykolta.

A második félidőben aztán egy elpackázott szerb lehetőség után jött a kontragólunk, Kalmár zseniális egyéni teljesítménye után Mervó szép befejezésével. Ezt követően is inkább a mi ellenakcióinkban rejlett nagyobb veszély, a szerbek nem tudtak velünk mit kezdeni. Egészen a 91. percig, amikor egy pontrúgásból egyenlítettek, nagyon hasonló módon, ahogy tették azt a brazilok néhány nappal korábban. Ezután jött a kiállítás szerb részről, majd a kétszer 15 perc hosszabbítás.

Furcsa ezt leírni, de az emberelőny nem tett jót nekünk, gyökeresen kellett volna változtatni a játékunkon, hiszen számunkra az volt a megfelelő, hogy jönnek a szerbek, próbálkoznak-erőlködnek, de mi ennek tudjuk az ellenszerét, és megpróbáljuk megverni őket. A ráadásban úgyszólván már a mi térfelünkön pattogott a labda, a szerbek visszaállhattak, és a srácainknak kellett volna megbontani a felállt védelmet. Ez még túl nagy falatnak bizonyult, minden adottnak tűnt ahhoz, hogy büntetőpárbajjal dőljön el a továbbjutás sorsa, azonban sajnos az ominózus öngól megakadályozta mindezt.

Ha nem látták volna a gólokat...

A három korábbi csoportmeccsünkre most nem térnék ki, bizonyára látták az Észak-Korea elleni gálalelőadás részleteit, elolvasták hetvenkétszer, hogy csaló a brazilok ellen bíráskodó szaúdi játékvezető, és megbizonyosodtak arról, hogy Nigéria igen erős alakulat, amely megérdemelten győzött le minket.

A mieinket kivéve egyébként négy európai válogatott is csoportelsőként jutott a 16 közé (Ukrajna azóta kiesett), Ausztria pedig másodikként, de veretlenül. Mi tavaly ezekkel a válogatottakkal egyáltalán nem tudtunk pariban lenni, az elképzelés kicsiny szikrái sem látszódtak nemzeti csapatunkon. Megfejelve mindez a szokásos felelősségáthárító, pökhendi nyilatkozatokkal. Bernd Storck kapitány ezt mondta a brazilok elleni vereséget követően: "Taktika és csapategység szempontjából mérkőzésről mérkőzésre előrelépünk, azt hiszem, játékosaim nagyon sokat tanultak ebből a meccsből is, amelyen a torna egyik nagy csapata ellen sokáig a győzelemért, de végig a pontszerzésért harcban állva játszott. Soha nem foglalkozom a játékvezető ténykedésével, ez nem az én stílusom, most is inkább azt emelném ki, hogy amikor a mérkőzés után a játékosok szemébe néztem, azt láttam, hogy félelem nélkül várják a Nigéria elleni harmadik csoportmeccset." Hasonlítsák kérem össze Gézafiam szavaival. Önök melyiket tartják profibbnak, szimpatikusabbnak?

Storck sportigazgató és szövetségi edző nem egy mágus. Azonban csapatával megmutatta, hogy ha van elképzelés, a játékerőhöz idomuló taktika, a labdarúgók legalább alkalmanként képesek megvillantani a bennük rejlő tehetséget, akkor lejöhetnek emelt fővel a pályáról. Hagyni kell tehát dolgozni őt is, Dárdai Pált is, hiszen a szemléletük talán képes lehet megadni azt a kezdőlökést, ami segítséget nyújt kilábalni ebből a mocsárból.

Reménysugár?

Nagyon peches volt a mai nap, benne volt sok minden, ami miatt jelenleg messze van az élvonaltól labdarúgásunk, de azt igazolta Székely György, Kalmár Zsolt, Mervó Bence és a többiek, hogy nem kutyaütők, ha megfelelő felkészítést kapnak, szép perceket szerezhetnek a jövőben a futballszerető publikum számára. Hiszen ne feledjük: számukra az igazi mérce az lesz, hogyan teljesítenek a felnőtt válogatottban és képesek lesznek-e tartósan megragadni a nemzetközi foci vérkeringésében?

HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr717531292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1982 2015.06.10. 17:34:27

A srácoknak szerintem minimum egy igazi gratuláció jár, semmint "kudarc" utáni pampogás! A torna előtt valószinüleg senki nem gondolta volna, hogy partiban leszünk egy-két jóval esélyesebb válogatottal.

Az öngól pedig... Összejött. Sajnos. Remélhetőleg sikerül helyén kezelni a dolgot és belőle tanulni. A nagy válogatottban majd máshogyan fognak becsúszni, menteni és védekezni.

Talán Guzmicsnak és Devecserinek is jót tett volna valamelyik ifista tét-, felkészülési vagy sörmeccsen egy hasonló öngól, hogy ne a nagy válogatott fontos mordori vagy amszterdami tétmeccsén csússzon be ilyen balszerencsés mozdulat. Nem is az öngól ténye volt a legbántóbb, hanem a játékosok bántóan közömbös reakciója és töketlen nyilatkozata. Mintha közük sem lett volna a dologhoz.

Szóval, visszakanyarodva az utánpótlás válogatotthoz: szép volt fiúk! Sok sikert a további pályafutásotokhoz és persze a trénernek és stábjának is, mert látszólag jó munkát végeznek!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.06.10. 20:15:00

Én - nem vitatkozva a posztban foglaltakkal - egyetlen momentumot emelnék ki a meccsről.

Nem tudom, ki emlékszik rá, Nekem ez a meccs erről szólt, sajnos. Ez az:

index.hu/sport/futball/2015/06/10/szerbia-magyarorsz_aacute_g_u20-as_vb/zsoter_esett_el_a_tizenhatoson_belul/

Nem állítom, hogy biztos bement volna, ha Zsótér a színészkedés helyett focizni próbál, de szerintem valami nagy baj van a focival, ha egy húsz éves srác nem azzal foglalkozik a tizenhatoson belül, bazinagy gólhelyzetben amúgy, hogy megpróbáljon gólt lőni, hanem azzal, hátha kicsalhat egy tizenegyest...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.06.10. 20:57:42

@promontor: Ez sajnos nem magyar specialitás, Angliában (ahol ugye papíron a műesés abszolút elítélendő dolognak számít) szinte minden bajnoki fordulóban láthatunk vele egykorú játékosokat homorítani.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.06.10. 20:59:32

@promontor: De amúgy egyetértek, tényleg nagy baj van ilyen szempontból (is) a focival, de globálisan.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.06.10. 21:05:10

@Püspök utcai gombaszedő: Igen, ez globális probléma, egyetértek. (Nem is írtam le sehol a magyar szót... ;-)

Nano 2015.06.11. 09:20:35

Szerintem egyértelműen Zsótéron ment el. A homorítás mellett volt két vagy három helyzete is ahol csak ha egyszer jó megoldást választ akkor nincs miről beszélni.
Milyen érdekes, hogy ő kb az egyetlen "stabil" Nb1-es játékos.
A végén várható volt, hogy valami lesz. Sajna Mervó is rutintalan volt a végén, hogy szögletre vágta ki, de ez U20-ban belefér, sztem most megtanulta ő is.
Egyetértek azzal, hogy nincs miért szégyenkezni egy utánpótlás meccsen benne vannak az ilyenek. A brazil meccs sokkal jobban elszomorított.
hiába lőtt Mervó 5 gólt, nekem a Vb játékosa Kalmár volt. Úgy tolta mintha felnőttként játszana gyerekek között. (valszeg kicsit így is volt). Székellyel együtt valóban lehet valami belőlük, bár Székely termetre nekem egy kicsit alacsonynak tűnik.
És tényleg hihetetlen mekkora fordulaton esett át a csapat, már senki nem "hajasozik" stb. Akkor megérdemelték azt, most pedig a dícséretet.
süti beállítások módosítása