Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Pali búcsút int

2015.07.20. 22:04 Püspök utcai gombaszedő

Eddig tartott hát a(z első?) Dárdai-korszak. Ami várható volt, bekövetkezett: a Hertha beintett Csányiéknak, és Dárdainak a valóban Bundesliga-szintű szerződésért cserébe teljes egészében a klubnak kell szentelnie magát.

storck.jpgAz új kapitány (fotó: pesterlloyd.net)

Bár sokan megpróbálták ezt a furcsa kettős berendezkedést úgy beállítani, hogy a Hertha eddig szívességet tett azzal, hogy elengedte Dárdait, vélhetőleg az MLSZ azért jó pénzt fizetett nekik Paliért. Ennek fényében viszont az is teljes mértékben érthető és elfogadható, hogy a tét megemelkedésével ez már többé nem éri meg a berlinieknek. Az ő szempontjukból ez az egyetlen helyes döntés, hiszen ki akarná az átigazolási politikát és a klub újraépítését egy olyan ember kezébe adni, aki nem száz százalékig elkötelezett a feladat iránt?

Pali szemszögéből nézve már érdekesebb a kép, ő nyilván szerette volna mindkét szerepet egyszerre elvállalni, de az esetleges csalódottságot leszámítva sokkal jobban járt így. Egy kezdő edzőnek egy csapat is épp elég nagy falat, és a karrierje szempontjából egy Bundesliga klub vezetése nagyságrendekkel többet ér a magyar válogatottnál. A válogatottal elért mérlege egyértelműen pozitív, a renoméja is érintetlen maradt. Talán az egyetlen magyar szövetségi kapitány ő, akit se nem elküldtek, se nem lemondott. Ha a Hertha a választást teljesen rábízta volna, valaki mindenképp csalódott volna Dárdaiban, így ezt a népszerűségvesztést is megúszta.

Az MLSZ már Pintér Attila kinevezésével sarokba szorította magát, onnantól kezdve végig kényszerpályán mozogtak, és az utánpótlást eddig vezető Bernd Storck előléptetése arra utal, hogy ez továbbra is így marad. Storck legutóbbi "felnőtt" megbízatása a kazah válogatottnál volt, és annak is már öt éve, tehát normál esetben aligha lett volna ő az első jelölt az állásra. Az ő kinevezésének még egy enyhe "megoldjuk okosba'" szaga is van, hogy hátha majd Dárdai a háttérből továbbra is irányítgatja a dolgokat, csak papíron nem. Kicsit olyan ez, mint egyes klubok egykori trükközése a pro-licenszes stróman vezetőedzővel, ami elméletben remek ötlet, csak a gyakorlatban nehéz profi hozzáállást számonkérni a játékosokon, ha azt látják, hogy a vezetők is sumákolnak.

storck-morcos2.jpgStorck morcos

De a legfontosabb kérdés mégis az, hogy a válogatott jelene és jövője szempontjából mit jelent ez a váltás. Storck edzői kvalitásai számomra jórészt ismeretlenek, taktikailag nyilván tudja azt, amit tudnia kell, a kérdés inkább az, hogy mentálisan mit tud kihozni a játékosokból. Az U20-as válogatott új-zélandi kalandja nem volt kirobbanó siker, de ott egy teljesen szétesett, megalázott és megszomorított csapatot kellett valahogy gatyába ráznia.

storck-mosolyog.jpgStorck mosolyog

A felnőtt csapat egészen másféle kihívás, a keret morálja és magabiztossága Dárdai alatt magasabbra hágott, mint Koeman óta bármikor, de törékeny erény ez: elég pár rossz lépés, és megint tolódunk a semmibe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr547642612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása