Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

I Love This Game - Episode III

2015.07.22. 19:08 Fatusi

Enyhén megcsúsztunk szezonértékelőnkkel, de máris robogunk tovább (emlékeztetőül: 1.rész, 2.rész). Vessünk most egy pillantást azokra a csapatokra, amelyek lecsúsztak a nyugati playoff-helyekről! A draftot, valamint az átigazolásokat is figyelembe véve megpróbálunk némi jövőképet is felvázolni az egyes gárdáknál.

Tök utolsó lett Nyugaton és az egész ligában a Minnesota Timberwolves, amely azzal büszkélkedhet, hogy a jelenlegi NBA-csapatok közül a legrégebben szerepelt a rájátszásban. 2004-ben még olyan nevek fémjelezték a csapatot mint Kevin Garnett (a szezon MVP-je lett), Sam Cassell, vagy éppen Latrell Sprewell. Megnyerték a főcsoportot, majd egészen a konferencia-döntőig masíroztak. A vezetőedzőt Flip Saunders-nek hívták, aki tavaly óta ismét irányítja a Farkasokat. Kevin Garnett pedig idén visszatért korábbi sikerei színhelyére. Az elkövetkező szezonban állítólag kezdőember lesz, 20 perc körüli játékidővel. Rutinjával rengeteget fog majd segíteni a fiatal Minnesotának, amely egészen biztosan nem fog ennyire hátul végezni a '15-'16-os szezonban. Náluk pattogtat a tavalyi év újonca, Andrew Wiggins (egy meccset sem hagyott ki és 17 pontot átlagolt) és hű fegyverhordozója, Zach LaVine, All-NBA Rookie Second Team kiválasztott. A meglehetősen mélynek látszó keretből ki kell még emelni a pontgyáros Kevin Martint, és az elmúlt havi draft első kiválasztottját, a dominikai Karl-Anthony Towns-t. Ha egészséges lesz Pekovic, Dieng és Rubio, beválik az NBA-újonc, egyébként Euroliga-MVP szerb Nemanja Bjelica, még a rájátszás környéke sem tűnik elérhetetlennek a Minnesota számára, amire lassan 12 éve várnak lelkes szurkolóik.

022415-nba-twolves-kevin-garnett-pi-ch-2_vadapt_620_high_0.jpg

Lapot húztak 19-re, bejött

Három csapatot is megelőzött a ligában a franchise eddigi legrosszabb alapszakasz-mutatójával a harmatgyenge Los Angeles Lakers, amely 5 éve még bajnok tudott lenni. Erősen determinálta helyzetüket Kobe Bryant súlyos sérülése 35 meccs után (addig sem játszott élete formájában a legenda), emellett Nick Young is a maródiak listájára került. Így több játékperc jutott a magabiztosan beszálló újoncnak, Jordan Clarksonnak és Wayne Ellingtonnak, akit azóta elpasszoltak Brooklynba. Jeremy Lin is itt szenvedte végig az előző szezont, most már a Charlotte Hornets híveit boldogíthatja az irányító. Érkezési oldalon három nevet érdemes megemlítenünk: három évre 21 millió dolcsiért befutott Torontóból Lou Williams, a tavalyi év egyik legjobb hatodik embere, klasszis játékos. Elcsábították erőcsatár posztra Brandon Bass-t, a Celtics iparosát, végül pedig horogra akadt Roy Hibbert Indianából, akinek legutoljára nem jött össze a PO, szürke szezont tudhat maga mögött, de képességei alapján húzóember lehet a Lakers-nél. És akkor még nem beszéltünk az elmúlt havi draft 1/2-eséről, D'Angelo Russell-ről, aki a hírek szerint Clarksonnal együtt Steve Nash szárnyai alá kerülhet. Mindezek ellenére, ha Kobe egészséges is lesz, nagy meglepetésnek tartanám, ha oda tudnának érni a tabella első felébe 82 mérkőzés után.

Nem erősített rosszul a Sacramento Kings. Az előző idényben korrektül kezdtek szép győzelmekkel, aztán azonban hamar világossá vált, hogy a playoff-helyekért nem tudnak versenyben lenni. Két húzóemberüket, Gay-t és az All-Star DeMarcus Cousinst meg tudták tartani, és melléjük minőségi játékosok érkeztek, akik képesek lehetnek csapatban gondolkodni. Irányító posztra igazi extraklasszist szerződtettek Rajon Rondo személyében, igaz, látszólag már túl van a zeniten a korábbi bostoni, de kora és képességei alapján megújulhat. Dobóhátvéd pozícióba a 2014-es san antoniói bajnokcsapat koronázott hármaskirályát, Marco Belinellit hozták. Megvették Caron Butlert, aki néhány éve még szintén nagyon jól csengő névnek számított, tavaly a Detroit fontos kiegészítőembere volt. További két évre magukhoz láncolták a hármas poszton ténykedő Omri Casspit, végül Memphisből megszerezték Kosta Koufos-t, a palánkok alatt remekül dolgozó görög centert. Figyelembe véve, hogy George Karl személyében egy tapasztalt szakvezető irányítása alatt áll a keret, könnyen elképzelhető, hogy odaérhetnek a 6-10. helyek környékére, bár meg kell hagyni, Nyugaton rendkívül sűrű az élmezőny.

Idén talán csapatot is kap maga köré Cousins bácsi

Már tavaly sem tündökölt a Denver Nuggets, idén pedig versenyben lehetnek a ligautolsó pozíciójáért. 30 megszerzett győzelmük nem is számított rossznak, hiszen szezon közben bukták erős centerüket, Timofey Mozgovot. Otthon vállalhatóan teljesítettek, de a pozitív mérleg hazai környezetben sem jött össze. Michael Malone személyében új edző gardírozza majd a Denvert, Malone-t tavaly 24 meccs után állították fel a Kings kispadjáról (más kérdés, hogy utána csak romlottak a mutatóik). Játékmesterük, Ty Lawson a napokban Houstonba igazolt, helyére jött Jameer Nelson. Egyes vélemények szerint ezzel mindkét csapat jól járt, a Rockets nyert egy kitűnő játékost, a Nuggets-nél pedig javulhat az öltözői hangulat. Chandler, Barton, Gallinari, Nurkic, Faried maradt a meghatározó emberek közül, centerposzton pedig beindulhat Nikola Jokic NBA-karrierje. Bravúros teljesítményre lesz szükségük, ha tartani szeretnék legalább a tavalyi szintjüket.

A Utah Jazz-nél valószínűleg sajnálják, hogy vége lett a 2014-2015-ös szezonnak, hiszen remek formába lendültek tavasszal, hazai pályán szinte verhetetlenek voltak és fantasztikus védőmunkát mutattak be meccseik döntő részén. Végül hét győzelemmel maradtak le a rájátszásról. Februárban elpasszolták Oklahomába Enes Kantert, aki ugyan nem rossz center, de távozásával még inkább előtérbe kerülhetett a francia óriás, Rudy Gobert, aki a szezon egyik legnagyobb felfedezettje volt, ezt bizonyítja, hogy a harmadik legtöbbet fejlődött játékosnak választották. A 23 éves másodéves minden meccsen pályára lépett átlagosan nagyjából 26 perc erejéig, 2 feletti blokk-átlagot hozott (7 a rekordja), és 9.5 lepattanóba kapaszkodott bele meccsenként (egyéni csúcsa 24 pattanó), nem mellesleg a mezőnydobásokkal sincs problémája. Idén ennél még jobb lehet, karrierje elején jár. Ugyan a csapat nem volt aktív az off-season-ben, de azzal komoly erősödést könyvelhetnek el, hogy gyakorlatilag minden fontos játékosuk maradt. Burke és Burks, Exum, Hayward, Favors egytől-egyig szemtelenül fiatal, feltörekvő játékos, akiknek nagyon szép reményeik vannak a tekintetben, hogy idén átlépjék a PO küszöbét.

Így takarja be Gobert az Év Újoncát

Két csapatról kell még beszélnünk, mindkettő versenyben volt a rájátszásért legutóbb. Ahogy a cikksorozat második részében megjegyeztük, Isaiah Thomas érkezése nagyon jót tett a Bostonnak, de legalább ekkora károkat okozott a Phoenix Suns-nál, akik elengedték Goran Dragic-ot is Miamiba, így alacsony posztokon két kiváló emberüket vesztették el. a szezonjuk pedig mehetett a levesbe. Az utolsó hetekben alig szereztek győzelmet, így nem volt kérdés, hogy nem tudnak bekerülni az elitbe. Brandon Knight-ot már szezon közben megszerezték a két áruba bocsátott player helyére, nem rossz képességű zsugás, de hogy megérte-e 5 évre 70 millióért maguknál tartani, az nagy kérdés. A Morris testvérek közül Marcus-t elcserélték Detroitba, megváltak Danny Grangertől, Marcus Thorntontól és Gerald Greentől, valamint az általam igen sokra tartott, tavaly jobbra-balra vándorló Brandan Wright sem Phoenix-ben kezdi el a következő idényt. Maradt Bledsoe, Markieff Morris, PJ Tucker, Alex Len a fontosak közül, és jöttek újak is. A legnagyobb név Tyson Chandler, a jól képzett palánk alatti játékos szintén veszett drága volt, de a helye mindenképpen megvan. Mirza Teletovic Brooklyn-ból kitűnő csapatjátékos, nem lesz vele probléma. Elhozták még Jon Leuert, Sonny Weems-t és Ronnie Price-t. Talán a tavalyi szintet fogják hozni, de feljebb lépni nem lesz egyszerű, a keretet elnézve magas odds-ot adnék rá.

Végül, de nem utolsósorban itt van nekünk az Oklahoma City Thunder. Nüanszok hiányoztak nekik a playoffhoz, de ez nyilván nem vigasztalta őket annak tudatában, hogy a korábbi négy alkalommal megnyerték a Northwest Divison-t, 2012-ben Nagydöntőt, 2011-ben és 2014-ben Konferencia-döntőt játszottak. Persze nem volt egyszerű szezonjuk. Kevin Durant, a 2014-es alapszakasz MVP-je például több részletben összesen csak 27 mérkőzést tudott játszani, noha megtette a magáét, de ez nagyon kevésnek bizonyult. Főleg azért, mert a szezon egyik nagy hőse, a Durant árnyékából előlépő Russell Westbrook is mulasztott 15 meccset, ráadásul ez a szezon elején egybeesett társa hiányzásával, így nagyon mélyről kellett visszakapaszkodniuk. Majdnem sikerült is, 45-37-es mérlegük megegyezett a New Orleans Pelicans-éval, azonban az egymás elleni összevetés nem nekik kedvezett. Ráadásul Westbrook is csak a negyedik helyre futott be az MVP-szavazáson, így a vigaszdíj sem jött össze. 28,1 ponttal azért ő lett az alapszakasz pontkirálya, szórta a tripla-duplákat, rekordokat állított fel, gyakorlatilag egy személyben győzött le ellenfeleket, vagy tartotta meccsben csapatát több alkalommal. Más kérdés, hogy néha akkor is erőltette a dobásokat-betöréseket, amikor nem ment neki, de végülis ez megbocsátható egy vezéregyéniségnek. Az viszont már nehezen lesz elfogadható, ha a 2015-2016-os playoffot is a Thunder nélkül rendezik. A keretre pillantva meglepő lenne, ha nem masíroznának be a nyolcba, persze ehhez az is kell, hogy a kulcsemberek ne legyenek huzamos ideig maródiak. Maguknál tartották Enes Kantert, 4 évre kifizetve neki 70 millió dollárt, no meg Kyle Singlert 5 évre 25 milláért. Elpasszolni az ismertebb nevek közül csak Lamb-et passzolták el, viszont kardinális változás, hogy új főedző érkezett Billy Donovan személyében, akinek NBA-újonc szakvezetőként komoly súly fog a vállára nehezedni. A rotáció mindenesetre stabilnak tűnik.

54 pontos karriercsúcs Westbrook-tól

Hamarosan jön sorozatunk befejezéseként Nyugat tavalyi legjobb nyolc csapata.

Címkék: kosárlabda USA NBA


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr757525826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása