Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Fegyelmes urak

2015.08.26. 12:27 Nóbádi iz der

Ezúton kérjük azokat az olvasóinkat, akik fogékonyak a logikus gondolkodásra, a következetességre, ezek mellett pedig még az egyenlő elbírálás elvét is alapvetőnek tekintik, hogy semmi pénzért ne akarják összehasonlítani, pláne ne próbálják megérteni a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságának egy héttel ezelőtti és tegnapi határozatait. Ezzel ugyanis nagyobb fába vágnák a fejszéjüket, mintha Pintér exkapitány urat kérnék meg arra, hogy Shakespeare nyelvén tartson előadást a tolódás korszerűtlenségéről.

 csanyi_feb.jpg

Egy héttel ezelőtt a Dr. Ádámosi György által vezetett testület (akit esetleg behatóbban érdekel, hogy milyen kapcsolatban is áll ő Sanyi bácsival, az olvasgathat erről ezt-azt a neten…) két nappal előrehozta a tűzijátékot, és válogatás nélkül (???) lövöldözte ki a szép kövér büntipetárdákat a különböző sportszervezetekre. Most akkor különösebb kommentár nélkül szemezgessünk kicsit a különböző szankciók között, bízom benne, hogy mindenki logikusnak, érthetőnek és következetesnek tartja majd a döntéseket:

Újpest: mint visszaesőt rendezői hiányosság, szurkolói részéről pirotechnikai eszköz bevitele és használata, valamint szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartása (az ellenfél sportszervezet szidalmazása) miatt 100.000 Ft pénzbüntetés

Diósgyőr: mint visszaesőt szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartása miatt 100.000 Ft

Debrecen: szurkolóinak másokat megbotránkoztató és más országot becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartása miatt 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Nyíregyháza: szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartása (több sportszervezet szidalmazása), más országot becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartása és politikai érzékenységet sértő molinó kihelyezése miatt 350.000 Ft pénzbüntetés (továbbá a Magyar Kupa mérkőzésen történtek miatt rendezési hiányosság, szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartása miatt 75.000 Ft pénzbüntetés)

Győr: más országot becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartása miatt 400.000 Ft pénzbüntetés (a kupameccs miatt pedig a szurkolók másokat megbotránkoztató magatartása - más sportszervezet és a játékvezetők szidalmazása - miatt 50.000 Ft pénzbüntetés)

 

Ugye mindenkinek megvan a logika? Akkor jó, mert nekem sincs.

Pelikán elvtárs szavait idézve: „Az Atyaúristen, az se érti!”

Kifejezetten érdekelne például, hogy a Fegyelmi Bizottságban helyet foglaló urak mégis miféle katalógus alapján hajigálják ki a büntetéseket, pláne ennyire aránytalanul? Ki(k)nek az utasításait hajtják végre, ki(k)nek akarnak esetleg megfelelni, illetve egyáltalán: mi alapján döntik el, hogy bizonyos szavaknál és kifejezéseknél jobban meg kell nyomni a ceruzát?

Mitől és kiktől függ, hogy mi a "jó" és mi a "rossz"? Mi az, ami büntetendő, és mi az, ami még tolerálható? Miért és mi alapján szelektálnak országok, vallások, "kisebbségek", szervezetek között?

Azt is jó lenne tudni, hogy a „másik sportszervezet szidalmazása” például hogyan van beárazva? Minden szónak meghatározott büntetési tétele van? Szóismétlésnél halmozódik az összeg? Új kifejezéseknél összedugják a kis buksijukat, hogy ez most akkor vajon mennyibe kerüljön? Vagy azért ez attól is függ, hogy hol hangzik el?

szeretnk_mlsz_1.jpg

Esetleg még az is előfordulhat, hogy bizonyos sportszervezetekkel szemben sokkal elnézőbbek? Hogy hiába hallatszik be jól hallhatóan a tévéközvetítésbe egy-két „oda nem illő” strófa, ezek miatt akkor sem jár semmiféle ejnye-bejnye? Máshol pedig ezeknek már a töredékéért is repkednek a többszázezres büntetőcédulák? Akár csak egyetlen ellenőri jelentésre hagyatkozva? (Természetesen tudom, hogy ilyesmi NEM fordulhat elő. Hová vezetne az?)

De hát szerencsére bebizonyosodott, hogy a múlt heti kemény szankciók egyáltalán nem voltak hiábavalóak. Az elmúlt hétvégén rend, békesség, fegyelem és nyugalom költözött a lelátókra, tódulhattak volna a családok. A büntetések legalábbis erről tanúskodnak. Mert hát nézzük csak a tegnapi határozatokat:

A FEB a Debreceni VSC - Ferencvárosi TC bajnoki mérkőzéssel kapcsolatban a hazai csapatot a rend nem megfelelő biztosításáért, míg a vendég együttest szurkolói megbotránkoztató viselkedéséért (az ellenfél és más sportszervezet szidalmazásáért) írásbeli figyelmeztetésben részesíti.


A Puskás Akadémia FC–Vasas FC mérkőzéssel kapcsolatban a FEB a Vasast szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért (az MLSZ szidalmazása és politikai üzenetet tartalmazó szöveg használata), valamint egy folyadékkal teli műanyag pohár oldalvonal közelébe történt bedobásáért 50.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

És ennyi. Semmi más nem történt, hiszen a további határozatok már csak személyi döntésekre (sportvezetők, játékosok eltiltása) vonatkoznak.

Nem gondolom azt, hogy egyetlen hét leforgása alatt ennyit változott volna a lelátói hangulat. Sajnos azt sem gondolom, hogy a hosszú hétvége alatt hirtelen jobb belátásra tértek volna a Tisztelt Döntéshozók, és ettől kezdve végre már békén hagyják majd a szurkolókat és a klubokat. (Természetesen egészen addig, ameddig valóban nem történik valamilyen súlyos atrocitás, de megsúgom, eddig semmi ilyesmi nem történt. És persze ne is történjen! )

Attól tartok, hogy bizonyos megfontolások miatt (…) néha szándékosan hosszúra engedik a pórázt, hogy aztán majd váratlanul újra rövidre foghassák azt. Mert kutyának néznek bennünket. Következetlenül, elvtelenül, logikátlanul. Aztán a rövidke szélcsend után majd hamarosan újra gondolkozni lehet a büntetéseken.

De talán azon is kellene, hogy vajon kiknek szól majd, amikor legközelebb újra felhangzik a lelátókon a jól ismert rigmus:

 „Egyszerűen senkik vagytok!”

 

 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr517735300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2015.08.27. 06:24:37

gratulálok, szegény fradi küzd az elnyomással de hosszú még a harc!
süti beállítások módosítása