Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kádár János és a B közép

2015.09.11. 01:23 A szerethető dózsás

image_4.jpg 

Jegyzőkönyv
a Politikai Bizottság 1957. október 9-i üléséről
Jelen vannak: Apró Antal, Biszku Béla, Fehér Lajos, Fock Jenő, Földes László, Kádár János, Kállai Gyula, Komócsin Zoltán, Marosán György, dr. Münnich Ferenc, Rónai Sándor, Somogyi Miklós és Friss István elvtársak

 

Kádár János elvtárs:

Megmondom őszintén, hogy ezekkel is harcoltunk mi a múlt évben, a diákok egy részével, a huligánokkal, meg a „B" középpel. Ez egy fasiszta gyülekezet - ami persze nem azt jelenti, hogy mindenki, aki idetartozik az fasiszta - de a lényege az, és az sem véletlen, hogy a Ferencváros a fő bázis. Tavasszal nagy nyilvános ülést tartott az újjáalakult „B" közép. Ez egy veszélyes intézmény, ehhez a sportnak nagyon minimális köze van. Azok, akik ezt kifundálták, nem a sport iránti szeretetből tették, azok, akik részt vesznek benne lehet, hogy a sport végett vesznek részt benne. Én például ezt az idei tavaszi helyzetet felhasználtam volna arra, hogy örökre megszüntessem a „B" középet úgy, hogy legalább 80 vezetőt letartóztattam volna és börtönbe csukattam volna legalább 10 esztendőre. Saját szememmel láttam - nemcsak futball, hanem vízipóló mérkőzésen is -, hogy a mérkőzéssel háttal állva dolgoztak a dirigensek. Csürhe, szervezett fasiszta banda ez. Meg kell végre ezt érteni, és le kell velük számolni. Ezekkel megint úgy találkozunk majd, hogy puska lesz az ő, de remélem a mi kezünkben is. Nem lehet szentimentálisnak lenni, mi még kibírjuk, ha a „B" közép miatt hangoskodni fognak. Nem lehet tűrni, amit csinálnak. Ha az elvtársak nem ügyelnek, akkor a sportmérkőzések lesznek az egyetlen legális területei a szovjetellenes, kommunistaellenes, antiszemita hangulatkeltésnek, és 70 000 emberre lövetni nem tréfa dolog. Ha még megszökik vagy 70 ember, azt is kibírjuk, minthogy mi intézményesítsük az ellenség legális törekvéseit. Ehhez már kevés az, hogy a Hegyi haragszik a Terényire, vagy viszont. Ki fogjuk bírni, ha nem lesz világbajnok a magyar futballcsapat, akkor sem fogunk a fasizmusnak legális fedezéket nyújtani. Ez még a sporteredményeknél is fontosabb. Itt van a Grosics, tényleg egy világklasszis, én nagyon szeretem nézni, ahogyan a pályán mozog, de azért egy mindenki által ismert csempész. Mint mondják, díszmenetben ment vissza a magyar sportéletbe. Ez nem egészséges és tisztességes. Ami Puskást illeti, visszajöhet, de csak mint magyar állampolgár és nem mint Puskás a csapatkapitány. Míg él, nem lesz többé csapatkapitány. Mint állampolgár, ha vissza akar jönni, tessék. (MAROSÁN [GYÖRGY] elvtárs közbeszólása: Azért is felel, amit ő csinált.) De, hogy ilyen embereket diadalmenetben vigyünk vissza a sportéletbe, nem lehet. Saját magunkat köpjük szembe az egész világ előtt. Olyan, mint a Grosics, nincs több nekünk, de közel olyan van legalább 10. Miért kell nekünk a Grosics? Nem azért mondom, hogy dobják ki, nem szól ebbe bele a Politikai Bizottság, de általában, mint közfelfogást felvetem, hogy a magyar törvényeket lábbal taposó embereket mi nem ajánljuk.

 

40.jpg


Földes László elvtárs:

A „B" közép kérdéséről. Egyetértek, hogy itt nekünk lépéseket [kell] tenni, de vigyázni kell, mert a Fradi mellé odacsatlakozott egy csomó becsületes ember, amikor látta, hogy a csapatot lefejezték. (KÁDÁR [JÁNOS] elvtárs közbeszólása: Ismert dolog, hogy ezt senki nem akarja.) Azt akarom mondani, ha mi adminisztratív lépéseket teszünk a „B" középpel szemben, az együtt jár azzal, mintha a kormány magát a sportegyesületet akarná elnyomni. (KÁDÁR [JÁNOS] elvtárs közbeszólása: Hát ha ezek a jövő héten támadnak, lenyeljük?  Nem Ferencvárosnak hívják őket? Azt csinálják, amit akarnak!) (HERCZEGH [FERENC] elvtárs közbeszólása: A „B" közép vezetőit el kell távolítani!) (MAROSÁN [GYÖRGY] elvtárs közbeszólása: Mi az, hogy tízes bizalmi? Illegális szervezkedés?) Ha például az egyik játékosnak valamilyen jubileuma van — mondjuk az Ombódinak - kiteszik az egyes üzletekre a kalapot és abba 10-20-50 forintokat dobnak. (KÁDÁR [JÁNOS] elvtárs közbeszólása: Ez egymagában még nem baj, ez a klubszeretet!) Azt javasolom, a Politikai Bizottság ezt a jelentést fogadja el olyan módosítással, hogy a bevezető részt hagyjuk el, emeljük ki jobban az ellenséges elemeknek a kiszorítását, megfelelő fontossági sorrendet tartsunk. 

 

marosan.jpg

 

Marosán György elvtárs:
A részletekbe [n] ne vesszenek el az elvek - ezért szólalok fel, annak az előrebocsátásával, hogy az előterjesztéssel egyetértek. Nem tudnánk ebben a pillanatban jobbat hozni, lehetne a részletekben változtatni, de indulásnak ez is jó. A megvalósításnál fog kisülni, mi mindent kell azért tenni, hogy lényegében az elveket helyesen alkalmazzuk a sport területén.  Az elmúlt 12 év alatt az állam a párt irányítása és útmutatása alatt hallatlan összeget áldozott a sportra - a szakszervezetekről nem is beszélek - így több mód volt, hogy a tömegek számára sportolási lehetőséget adjanak, hatalmas eredmények születhessenek, mint Horthy alatt, anélkül, hogy sportolóink világnézete - vezetők és sportolók részéről - ilyen mértékben megváltozott volna. Mit értek ez alatt? A Horthy-Magyarország alatt a magyar sportolók 85%-a - kivéve a Vasast nacionalista volt, a burzsoázia egész ideológiáját elfogadta.

A 12 esztendőnek megvannak a maga eredményei, amivel nyugodtan odaállhatunk az egész világ elé, ami hiba, hogy ennek nagyon kevés a szocialista, morális tartalma. Ezért felelős a 12 év vezetése, nem lehet mindent a Farkas, Rákosi, meg a Sztálin nyakába varrni. Ebből a szempontból kell megvizsgálni az itt lévő javaslatokat, hogy a célnak, amiről beszél, megfelel-e? Ha a burzsoá „Ép testben, ép lélek[!]" jelszó alatt sikerült évszázadokig nacionalista ideológia alá vonni az egész fiatalságot, akkor miért nem lehet szocialista tartalommal megtölteni? Hogy a magyar sportot most már ne a Puskás jelentse. Ez a probléma egy kicsit kezd idegessé tenni, hogy kezdjük visszahívni. Nem engedhetjük vissza a pályára. Puskás nálunk többet nem léphet a mezőre.

 

 

 Forrás: Magyar Országos Levéltár, Budapest 2006


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr137777052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.09.12. 19:14:22

Ez a Földes elvtárs a Hobó papája, hasonlít is rá.

impala 2015.09.12. 20:01:59

szakadt volna a fejük az anyukájukba. az ET-aknak.
meg a futballhuligánoknak is.
húggyal mossunk szart?

2015.09.12. 20:25:01

@impala: Hát persze, nem volt Nürnberg.

Bernik 2015.09.12. 20:54:05

@...elmúlik...:
Igen, mármint ha a kommunista bűnösök Nürnbergjére, számonkérésére célzol, ami ugye elmaradt - eddig. Ezért tudja a mai napig is a fél magyar politikai "elitet" zsarolni Putyin a KGB-s ügynökaktákkal.
Köztük elsősorban a "nemzeti", "keresztény" oldalt, köztük a Kedves Vezérrel.
Budapesten a "Szégyelld magad Orbán!" tüntetésen vasárnap, azaz holnap 16 órakor a Szabad sajtó úton lemoshatnak a tömegek valamit abból a szégyenből, ami bizony a népre is vetül. Amelyik eltűri, hogy "nemzeti", "keresztény", "nem kommunista" vezére a mai napig dugdossa az ügynöktatákat. Amivel aztán a világ szégyenévé teszi az országot. 2015. őszén! Mert enélkül menekültválság se lenne, egészen "véletlenül" pont akkor, amikor Putyinnak úgy kell az EU bomlasztása, mint egy falat kenyér.

2015.09.12. 21:10:50

@Bernik: Igen, arra céloztam. Amennyiben a náciknak kijárt, a kommunistáknak háromszorosan is. De nem vagyok naiv. Már nem.

tujapecér 2015.09.12. 21:31:31

Nekem Kádár hozzáállása tetszett.Marosán meg nem tagadta meg magát,ő ilyen volt.

Tudományos Iibsizmus 2015.09.12. 21:32:50

Bezzeg akkor volt rend! Nem ez a libsi felfordulás volt!

Tudományos Iibsizmus 2015.09.12. 21:34:56

Akiről kiderült a vállalati KISZ alapszervezetben, hogy libsi, annak gyorsan elintéztünk egy szar munkabeosztást, csak szólnom kellett a párttitkárnak.

Kelly és a szexi dög 2015.09.12. 21:58:01

Mocskok - Biszku még most is a pofánkba röhög.

maribor_ 2015.09.12. 23:45:26

Aktuálpolitikán szocializálódott T. Kommentelőink nem vették észre, hogy miről szól a cikkünk valójában.

E.Katolnai 2015.09.13. 04:39:35

A 'B-középpel', pontosabban a Vasa B-középpel kapcsolatosan: mint kis huligán (nagy Vasas drukker) emlékszem a 60-as évek vége felé többször megjelent a velünk szemközti páholyban Kádár és a ballonkabátos kísérői. Mikor megláttuk őket már zengett is a Vasa tábor: „egy forint a meleg lángos, le vagy sz@rva kádár jános”. Nem a fradi, hanem a Vasas szurkolók!

n3spr3ss0 2015.09.13. 08:10:53

Szerintem sok igazság van az általuk elmondottakban,a helyzet azóta csak rosszabbodott,már az utcákon is rombolnak,gyújtogatnak a mostanság ultráknak nevezett nácik.
Puskás meg egy pénzéhes geci volt,aki csak akkor jött vissza,mikor csóró lett.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.13. 09:45:09

@nespresso: puskás, aki ha hinni lehet az anekdotáknak, akkor úgy mellesleg Franco tábornok lelkes seggnyalója volt? Nem tudom, igaz-e, de nem tartom lehetetlennek.
Az meg tény, hogy a söpredék akkor is söpredék volt, most is az.
Csak most több kárt okoznak.
Tegnap is, honnan tudtam, hogy meccs lesz? Csoportokban jöttek a részegek és vonultak egy irányba.

1982 2015.09.13. 10:56:12

Tisztelt elégedetlenkedők!
Eddig még egyetlen konstruktív, építő szándékú hozzászólásotok nem született. Sem a cikkel, sem a minket nap mint nap övező problémákkal vagy jó dolgokkal kapcsolatban.
A könnyen megvezethető emberek ismérve, hogy csak feketében vagy fehérben kívánják(!) látni a világot, de nem törődnek a szürke 50 vagy több árnyalatával.
Aki nem beszél a szurkolók nyelvén, aki nem ismeri a szurkolók/ultrák/huligánok/casual-ek stb. történetét, múltját, jelenét, jövőjét, valamint lelkivilágát és életmódját, az KÉREM ne ismételgesse a zugsajtó álzsurnalisztáinak egysíkú gondolatvilágában fogant fantáziaszüleményeinek légből kapott meséit képtelen szörnyüségekről.

Köszönöm!

És most vissza az eredeti cikkhez!

nyelv-ész 2015.09.13. 11:40:34

A cikk teljesen világos, egyértelmű. Kádár elvtárs a focihuliganizmussal állította párhuzamba az 56-os forradalmat. 1957-ben ezt nyilatkozni: "...ezekkel is harcoltunk mi a múlt évben..." egyértelmű, hogy mire gondolt. Még nagyon buzgott az elvtársakban a forradalom leverése okozta hevület, még csőre töltve várták, hogy lesz-e a forradalomnak utórezgése. Ne felejtsük, akkoriban elég sok helyen ki volt mázolva a kerítésekre, hogy MUK (Márciusban Újra Kezdjük). Persze, hogy a komcsik be voltak szarva.

Mr. Waszabi 2015.09.13. 14:48:46

Ez a politikai panel már nem aktuális. Ezt csak Viktor szeretné, aki látványosan Kádár utódjának képzeli magát. Csak míg amaz az életszínvonal javítására törekedett a politikai keretek között, emez annak visszasüllyesztésére törekszik az ötvenes évek szintjére, holott most nincs külső politikai, katonai kényszer. Ami nem mindegy ám.
Akkor a sporton meg a kocsmán kívül nem volt sok szórakozási lehetőség, ma viszont már évtizedek óta csak réteg igény a magyar focim mivel annyira szar. És nem a politika vagy a játékosok miatt az, hanem mert a pénzről szól sportvezetői szinten. Érdekes módon van egy csomó jó játékos, jó edző, akik idegenben kiemelkedően teljesítenek, itthon még sem jön össze '86 óta egy VB válogatott sem, amely bejutni volna képes. Valaki hazudik itt, nem picit. A mai futball huliganizmushoz annyi köze van a posztnak, hogy Mr. Orbán 2006-ban ezt a réteget vonultatta fel az akkori kormány hatalmának megdöntésére. Az mindenesetre elfogadhatatlan, hogy a futball és tartozékai a zsírúj stadionokon kívülre költöztek, megzavarva az emberek nyugalmát, akiket esetleg érdekelne a meccs, ha normális keretek közt zajlana. Viktorunk mintha lemaradt volna a "hadd vihessem ki a gyerekemet is a meccsre" törekvésében. Vagy csak most, hogy szorul a politikai nyakán a hurok, éppen ellenérdekelté vált és a 2006-os eszközhöz nyúl ismét. Átlátszó, nem picit. Kádárral meg nem kéne példálózni, mert csak olaj lesz a tűzre. 2010-ben még lehetett, de ma már nem aktuális.

egymilliópicikrisztus 2015.09.13. 16:00:12

@Kelly és a szexi dög: csak a magad nevében beszélj...
De meg is érdemled,röhögjön csak a pofádba !

Imre Szilágyi 2015.09.13. 16:09:47

Van róla jegyzőkönyv. !!! Kaya Ibrahimról, Josip Totról van-e????
süti beállítások módosítása