Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 9. forduló

2017.05.26. 12:05 maribor_

1981. október 7., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_beszelo_1.jpgMegjelenik a Beszélő című szamizdat

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

október 5.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Romesh Chandra-t, az Indiai Kommunista Párt főtitkárát és a Béke-világtanács elnökét. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről s a béke-világmozgalom előtt álló feladatokról. A megbeszélésen részt vett Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke, valamint Laukó Károly, a Béke-világtanács magyar titkára.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_kadar_janos_romes_chandra.jpgA csók előtti pillanat: Kádár János fogadta Romesh Chandra-t

Megjelenik a Beszélő című szamizdat kiadvány.

A Beszélő bevezetője: Azt mondják, Magyarországon nem történik semmi. A nép örül, hogy békén hagyják a politikával; ráérő idejében családi házat épít, baromfit tenyészt, kontárkodik. Az értelmiség bezárkózott a kultúra kertjébe, a politikát maga is politikusokra hagyja. Az egyházak együttműködnek az állammal. A régi vágású reakciósok és polgári demokraták kihaltak, a kommunista mozgalom revizionistái soha többé nem tértek magukhoz 1956-os vereségükből. A hatalom néha megmutatja vasöklét, de látva, hogy senki sem rakoncátlankodik, sietve zsebre teszi. Legföljebb egy-egy bőrnadrágosra vagy részeges garázdára sújt le, ám a közönség ilyenkor még biztatja is, üssön minél nagyobbat. A társadalmi békét csak egy maroknyi ellenzéki próbálja megtörni – nem sok sikerrel. Így látják ezt nem csupán az ország vezetői, akik a politikai apátiát szívesen értelmezik politikájuk cselekvő támogatásának, hanem többnyire ellenlábasaik is, akik nem győzik ismételgetni, hogy a hallgatás nem beleegyezés.

A Szolidaritás gdanski kongresszusa a mai nappal túllépte az eredetileg kitűzött kilencnapos időkeretet. A hétvégi tanácskozások viharos viták közepette, a napirend, sőt az elfogadott ügyrend felrúgása, időnként a rend már-már teljes felbomlása közepette zajlottak le. Ilyen légkörben a kongresszus többségi szavazással elutasította a szejmben legutóbb elfogadott két - az állami vállalatokról, valamint a vállalati önkormányzatokról szóló - törvényt. Mindez annak ellenére, hogy a törvénytervezetekről hosszas és fáradságos tárgyalások során jött létre a kompromisszum a Szolidaritás elnökségével.

Mint a PAP hírügynökség jelentette, a Szolidaritás gdanski kongresszusán felolvasták azt a levelet, amelyet Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára intézett a küldöttekhez. Nyugtázta a kongresszusra szóló meghívást, amely késve érkezett, s megállapította: a magyar szakszervezetek nem kívánnak tanácsokat adni más országoknak arra. nézve, hogyan oldják meg szakszervezeti problémáikat. A Szolidaritás kongresszusának a kelet-európai országokhoz intézett üzenetét Gáspár Sándor elfogadhatatlannak minősítette.

Az Európai Gazdasági Közösség pénzügyi bizottsága, a tagországok központi bankjainak vezetőiből és szakértőiből álló testülete, több mint nyolcórás vita után határozatot hozott: a nyugatnémet márkát és a holland guldent egyaránt 5,5 százalékkal értékelték föl a többi nyugat-európai pénzhez képest, a francia frankot és az olasz lírát pedig 3 százalékkal leértékelték.

Anvar Szadat egyiptomi elnök ismét azzal fenyegette meg Líbiát, hogy „nem fogja tétlenül nézni”, ha Líbia megtámadná Szudánt. Szadat Líbia „megleckéztetéséről” beszélt, s emlékeztetett az 1977 nyarán kipattant egyiptomi-líbiai csatározásra, amelyet országa ugyanezzel a jelszóval indított. A Majo című kairói hetilapban megjelent interjúban az egyiptomi elnök kirohanást intézett a Szovjetunió ellen is. Szadat vádaskodó fenyegetőzése nem új keletű. Az elmúlt időszakban úgyszólván naponta hangzottak el Kairóban szinte hadüzenettel felérő figyelmeztetések a szomszédos Líbiának címezve. Szudán állítólagos fenyegetettsége volt a fő téma Hoszni Mubarak egyiptomi alelnök vasárnap véget ért washingtoni tárgyalásain is.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_anwar_szadat_hoszni_mubarak.jpgAnvar Szadat elnök és Hoszni Mubarak alelnök megbeszélése október 5-én

Nagy ünnepre készülnek, holnap lesz a győzelmi parádé az 1973. október 6-i Szuezi-csatorna átkelés évfordulója. Az átkelés a Yom Kippur háború kezdete volt, az első néhány napon az egyiptomiak blietzkrigje remekül működött, több száz kilométerre behatoltak Izraelbe. 

október 6.

Országszerte megemlékeztek az aradi vértanúk napjáról. Az általános és a középiskolák diákjai osztályfőnöki órák keretében, illetve úttörő- és KISZ-összejöveteleken idézték fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kimagasló alakjainak, katonáinak küzdelmeit, helytállását.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökének meghívására Jose Eduardo dos Santosnak, az MPLA-Munkapárt és az Angolai Népi Köztársaság elnökének vezetésével angolai párt- és állami küldöttség érkezett hazánkba hivatalos, baráti látogatásra.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_vendegunk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_losonczi_dos_santos_kadar.jpgLosonczi Pál, Jose Eduardo dos Santos és Kádár János a Kossuth Lajos téren rendezett ünnepélyes fogadtatáson

Az MPLA kubai és orosz segítséggel háborúzik a dél-afrikai és amerikai hátszéllel támogatott UNITA ellen. Az MPLA Angola nagyobb részét uralta, az UNITA csak egy tartományt tartott ellenőrzése alatt.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 1981. január-augusztusban a szocialista ipar termelése 2,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépipar 4,4%-kal, a vegyipar 2,3%-kal, a könnyűipar 2,6%-kal termelt többet, mint tavaly ilyenkor. Jelentősen - 3,5%-kal bővült az élelmiszeripar termelése is.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_ksh.jpg

Kairóban, az 1973-as arab-izraeli háború évfordulóján rendezett katonai díszszemlén merényletet követtek el Anvar Szadat egyiptomi államfő ellen. Szadat a délután folyamán a kórházban belehalt sérüléseibe.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_anwar_szadat.jpgAnwar Szadat egyiptomi elnök a katonai díszszemlén, néhány másodperccel később golyózápor zúgott az elnökre és környezetére

Szemtanúk beszámolója szerint a harckocsielhárító egységek felvonulásakor a parádén részt vevő egyik katonai gépkocsi megállt a főtribün előtt, ahol Szadat, Hoszni Mubarak alelnök és Abdel Halim Abu Ghazala hadügyi és hadiipari miniszter társaságában ült. Ketten kiugrottak az autóból, egyikük kézigránátot hajított az elnök felé, másikuk pedig gépfegyverrel lőtt ugyanabba az irányba. A merényletet a Vak Sejk (Omar Abdel-Rahman) rendelte el és egy egyiptomi katonatiszt, Khalid Islambouli hajtotta végre. A merénylet állítólagos oka az egyiptomi-izraeli békeszerződés volt. Khalid Islambouli-t halálra ítélték és kivégzőosztag lőtte le, Iránban pedig utcát neveztek el róla. A Vak Sejk még sok szép dolgot csinál, végül az 1993-as World Trade Center elleni merénylet miatt amerikai börtönben kerül ahol 2017 februárjában 78 évesen halt meg.

Közép-európai idő szerint 11 óra 40 perckor Kairó Medinet Naszr városrészében a katonai parádé nagyobb része már lezajlott. 130 milliméteres ágyúkkal felszerelt teherautók gördültek el a dísztribün előtt, amikor az alacsonyan szálló vadászbombázók zajába lövések dördülése keveredett. Szadat testőre, Favzi Abdel Hafisz rávetette magát az elnökre, de nem tudta megakadályozni, hogy Szadatot súlyos találat érje. Maga Favzi is halálos sebet kapott. Más testőrök visszalőttek és a támadók közül hármat megöltek. A tisztet földre rántották és összeverték. Mielőtt a rádió és a televízió megszakította volna a katonai parádé egyenes közvetítését, még tisztán lehetett hallani a lövéseket és a kiáltásokat.


Az események rövid összefoglalója

Mubarak este rádióbeszédben bejelentette, hogy Szufi Abu Talebet, a népi gyűlés (parlament) elnökét nevezték ki ideiglenes államfőnek. Az ideiglenes államfő egy évig tartó rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területére. Mubarak bejelentette azt is, hogy Egyiptom „Szadat nyomdokában halad majd”, s hozzáfűzte: az ország „hű marad a Szadat által kötött minden nemzetközi megállapodáshoz”. Kairóban a merénylet után a hatóságok biztonsági intézkedéseket foganatosítottak. Megerősítették több kormányépület, valamint az elnöki rezidencia védelmét. A biztonsági alakulatok körülzárták a rádió és a televízió épületét, s tüzelésre kész páncélozott csapatszállító járműveket helyeztek el.

A finn kormány rendkívüli ülésén egy hónappal meghosszabbították Kekkonen elnök betegszabadságát. A tegnap kiadott orvosi jelentés szerint a köztársasági elnök állapotában enyhe javulás tapasztalható, de továbbra is emlékezetkihagyásokban és álmatlanságban szenved.

Száz éve lett világhírű az akkor 54 éves Carlo Lorenzini, a ma is alig kétezer lakosú toscanai falucska, Collodi eladósodott kis tisztviselője, amikor Carlo Collodi írói álnéven megírta Pinocchio történetét. Egy gyermeklaptól kapott írói honoráriumból akarta kifizetni adósságait, s amikor 15 folytatás után ez sikerült, azzal fejezte be a történetet, hogy a ravasz róka és a macska felakasztja a hosszú orrú, fából faragott kisfiút.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_pinocchio.jpgKépkocka az 1940-ben készült Walt Disney rajzfilmből

A közfelháborodás erre olyan nagy volt, hogy kénytelen volt megalkotni a bájos tündért, aki életre kelti Pinocchiót - s még további 21 folytatáson át vezeti kalandos útjain. Száz év alatt több mint 80 nyelvre fordították le a mesét, megszámlálhatatlan millió példányban kelt el, 72 kiadó nyomtatta ki, nyolcszor készítettek belőle filmet, amelyek közül a leghíresebb a Walt Disney-film lett.

Újabb forradalmasítás a polgári repülés történetében. Első ízben repült fedélzeti mérnök nélkül az új, FFCC (Forward-facing Crew Cockpit) átalakítást követően az Airbus egyik A300-as gépe, amelyet az indonéz Garuda légitársaság állított forgalomba.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_a300_cockpit.jpgAz új pilótafülke

október 7.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Központi Bizottság székházában megbeszélést folytatott Jose Eduardo dos Santossal, az MPLA-Munkapárt és az Angolai Népi Köztársaság elnökével, aki párt- és állami küldöttség élén, hivatalos baráti látogatáson tartózkodik hazánkban.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_dos_santos_kadar.jpgJose Eduardo dos Santos és Kádár János az MSZMP KB székházában

A szívélyes, baráti légkörben, a teljes egyetértés szellemében megtartott találkozón beható eszmecserét folytattak a nemzetközi helyzet fontosabb kérdéseiről, különös figyelmet fordítva az afrikai földrész problémáira. Áttekintették a két ország kapcsolatait, és megerősítették szándékukat az együttműködés elmélyítésére, amely mindkét népérdekeit szolgálja.

KÖZLEMÉNY

1981. szeptember 30-án, 22.40 órakor a Budapestről Füzesabony felé induló személyvonaton - Budapest és Isaszeg között - illetéktelen kezekbe került a Nagy László Kör tulajdonát képező ötszáz darab belépő névjegykártya, valamint Latinovits Zoltán-,  és Nagy László felvételeket tartalmazó hangszalag. Kérik a megtalálót, hogy küldje vissza a következő címre: Nádassy József, Miskolc, Kisfaludy utca 12., 3528.

Katonai díszszemlével egybekötött ünnepségen emlékeztek meg Berlinben a Német Demokratikus Köztársaság megalakulásának 32. évfordulójáról. A Kari Marx sugárúton a díszemelvény előtt sorra vonultak el az NDK nemzeti néphadserege haderőnemeinek alakulatai. A felvonulás útvonalának két oldalán a berliniek tízezrei sorakoztak fel, köszöntötték a szárazföldi és a légierők, valamint a haditengerészet képviselőit.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_ndk.jpgKelet-Berlin Marzhan városnegyede is ünnepi pompában ragyogott a jeles napra (ja, nem)

Felvonultak az NDK rakétaegységei is. A díszemelvényről Erich Honeckerrel, az NSZEP Központi Bizottságának főtitkárával, az NDK Államtanácsának elnökével az élén az állami és pártvezetés számos tagja - köztük Willi Stoph miniszterelnök és Horst Sindermann, a Népi Kamara elnöke - tekintette meg a felvonulást. Jelenvoltak az NDK-ban állomásozó szovjet fegyvereserők képviselői és a diplomáciai képviseletek vezetői is.

A dél-afrikai csapatok namíbiai területről újabb támadást indítottak Angola déli tartományai ellen - jelentette be az angolai nemzetvédelmi minisztérium. A fajüldöző rendszer egységei benyomultak a namíbiai határtól 50 km-re északra fekvő Kunene tartományba, több falut elfoglaltak, és ellenőrzésük alá vonták Shangong repülőterét és több összekötőutat. A támadók az angolai hadsereg heves ellenállásába ütköznek. A jelentés aláhúzza, hogy a pretoriai rendszer légiereje szeptember 18. és október 2. között harminc alkalommal sértette meg az ország légterét.

Nyugodtan telt el az éjszaka Egyiptomban azt követően, hogy merénylők meggyilkolták Szadat elnököt. A fegyveres erők teljes készültségben vannak. Kairóban megerősített járőrök cirkálnak. A kormány negyvennapos országos gyászt rendelt el. A parlament Mubarak alelnököt jelölte államfőnek.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_kairo.jpgAz egyiptomi fővárosban katonák őrzik a rádió és televízió székházát

Kapcsolódó hír, hogy Szadat szombati temetésén Izraelt Menahem Begin miniszterelnök és az államelnök képviseli, amennyiben engedélyezik külföldi politikusok részvételét.

A szovjet hírközlőszervek ismertették annak az üzenetnek a tartalmát, amelyet Hafez Asszad Szíriai államfő intézett Leonyid Brezsnyevhez, az SZKP KB főtitkárához, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökéhez a két ország barátsági és együttműködési szerződése aláírásának első évfordulója alkalmából. Mint az üzenet megállapítja, a szerződés teljes mértékben megfelel a két ország érdekeinek, hozzájárul barátságuk erősítéséhez, az igazságos és szilárd közel-keleti béke megteremtése érdekében kialakított szovjet-szíriai együttműködés további szilárdításához. Asszad üzenetében rámutat: „Meggyőződésünk, hogy az országaink közötti barátság és sokoldalú együttműködés, amely világosan tükröződik a Szíria és a Szovjetunió közötti szerződésben, elősegíti az összeesküvő és agresszív erők elleni küzdelmünk sikerét, és hatékonyan hozzájárul a szerződés aláírásakor kitűzött nemes célok eléréséhez.” Az évfordulón Leonyid Brezsnyev üdvözlő táviratot küldött Asszad elnöknek, amelyben meggyőződését fejezi ki,hogy a két ország kapcsolatai a jövőben is eredményesen fejlődnek.

Ülést tartott a MOB elnöksége. Megvitatták az olimpiai felkészítést segítő orvosi és tudományos tevékenység helyzetét és feladatait. Ezt követően dr. Csanádi Árpád, a MOB főtitkára, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja tájékoztatta az elnökséget a Baden-Badenban megtartott XI. olimpiai kongresszus munkájáról és állásfoglalásairól. Az elnökség a továbbiakban tájékoztatót hallgatott meg az olimpiai felkészülésben részt vevő sportegyesületekről és szakosztályokról, valamint a MOB munkacsoportjainak tevékenységétől, majd megbízta Szűcs-Gáspár Györgyöt, az OTSH terv- és pénzügyi főosztályának vezetőjét a Magyar Olimpiai Bizottság pénzügyi-gazdasági titkári teendőinek ellátásával.

Ramon Mendoza, a Real Madrid vezetőinek egyike ötnapos látogatást tett Moszkvában azzal a céllal, hogy tárgyaljon illetékesekkel Blohin Spanyolországba szerződtetéséről. A megbeszélések nem vezettek eredményre, Blohin továbbra is a Dinamó Kijevben szerepel, a spanyolok azonban nem adták fel a reményt - mint mondták - a VB után visszatérnek a kérdésre.

A héten albummal jelentkezik többek közt a Madness (7), a Police (Ghost in the Machine) és a Depeche Mode (Speak & Spell) is.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_keravill.jpgKatt!

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_junoszty.jpgJunoszty - az Ön televíziója

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 9. fordulóját!

Haladás - Békéscsaba
A Haladás Szombathelyen minden csapat számára kemény dió. A békéscsabaiaknak, a jelenlegi helyzetben, talán még keményebb. A vendégeknél Marosvölgyi Károly elégedetlen néhány játékos teljesítményével és küzdőszellemével. Csepregi hosszú idő után először csak kispados lesz, Vágási is kimarad, Királyvári pedig előrelép a középpályára.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_haladas_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_haladas_bekescsaba_steigerwald_kulcsar_hegyi.jpgKulcsár megelőzi Steigerwaldot, a háttérben Hegyi

ZTE - Debreceni MVSC
Van törleszteni valója a ZTE-nek: az előző bajnoksága bán mind a két mérkőzésen 3:1-re kikapott a debreceniektől. És jelenleg egyikük sincs túl rózsás helyzetben. A hazaiaknál Mihalecz a sárga lapok miatt bűnhődik a fordulóban. Kérdéses a térdsérüléssel bajlódó Csepregi játéka is.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_zte_debreceni_mvsc.jpg

SZEOL AK - Ferencváros
A szegediek remélik, hogy talán most sikerül az első pont megszerzése. Ám, ha a Ferencváros megismétli vasárnapi játékát, akkor erre aligha lesz mód. A hazaiaknál Pataki Tamás vezetőedző a mérsékelt teljesítményt nyújtó Kutasi helyére Tóthot jelölte a kezdőcsapatába.

A mérkőzés programfüzetének két oldala:

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_szeol_ak_ferencvaros_programfuzet_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_szeol_ak_ferencvaros_programfuzet_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_szeol_ak_ferencvaros.jpg

A Délmagyarország tudósítója így értékelte a találkozót: "Izgalmas mérkőzésen, bravúros győzelmet aratott a szegedi csapat. Ezt a szellemet kell tovább erősíteni, és a most elkezdett úton továbbhaladva dolgozni. Mert mint valamennyien észrevehettük, ez az út járható, ezzel a felfogással még sok örömet szerezhetnek a szegedi szurkolóknak a már kiesettnek elkönyvelt labdarúgók. Igaz, nyolc mérkőzés előnyt adtunk a többi csapatnak, hiszen nekünk, szegedieknek még csak most kezdődött el az NB l-es labdarúgóbajnokság!"

A forduló vitathatatlanul legnagyobb meglepetése a SZEOL AK győzelme volt az FTC-vel szemben. Az ugyan önmagában még nem valami nagy bravúr, hogy egy csapat otthon tartja mind a két bajnoki pontot, de ha belegondolunk, hogy a szegediek nyolc találkozón egyetlen döntetlent sem voltak képesek kiharcolni, most pedig a bajnokot kényszerítették megadásra... Ez mindenképp megér egy misét! Kézenfekvő lett volna, hogy a szakvezetőket fogjuk vallatóra, nem egy edző azonban épp a közelmúltban tette szóvá: olykor nem ártana inkább - a játékosokat megkérdezni... Nos, ezúttal ezt tesszük. Orosházi László, a szegediek és egyben a mezőny legjobbja volt, Szántó Gábor pedig a fővárosiak csapatában nyújtotta a legjobb teljesítményt. Hogy a gyengén szerepelt gárdából miért a legjobbat kérdeztük? Azért, mert úgy gondoltuk, akit nem terhel annyira a felelősség, talán tárgyilagosabban látja az eseményeket...idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_szeol_ak_ferencvaros_oroshazi_laszlo.jpg

Orosházi László a mezőny legjobbja volt. Gólt rúgott, a középpályáról mesterien irányította csapatát. Akár a forduló játékosa is lehetett volna, ha...

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_szeol_ak_ferencvaros_oroshazi_laszlo_2.jpgOrosházi László, a középpályás

A klubhűség szobrát nem róla fogják mintázni. Az elmúlt fél évtizedben viharos gyorsasággal váltogatta az egyesületeket: Salgótarján, Vasas, DMVSC, SZEOLAK... Orosházi László, aki vándorlásai közben öt alkalommal az utánpótlás válogatott címeres mezét is magára öltötte, ekképpen vall kálváriájáról:
Nagy tervekkel érkeztem a Vasashoz, ahol többek között a válogatott Müller és Zombori volt a vetélytársam. Katonai behívó és egy porcsérülés húzta keresztül számításaimat. Meg aztán lehettem volna türelmesebb is. Az igazsághoz tartozik, sohasem tudtam átállni a budapesti „hullámhosszra”. Magamra maradtam, társ, barát híján szinte egész nap egyedül lézengtem. 1980 januárjában kapóra jött a debreceniek ajánlata. 

-A cívisvárosban sem rúgott túlságosan sokszor labdába...

- Az idénynyitón az Ú. Dózsa elleni mérkőzés előtt Kovács Ferenc edző megkérdezte: „Laci, vállalod Törőcsik őrzését? ”Nem vállaltam! A helyettem beugró Sallai viszont remekül látta el feladatát, mi több, később a válogatott keretben is helyet kapott, én viszont hétről hétre a kispadot koptattam.

- Válaszul odébbállt...

- Barátságban váltam el Kovács Ferenctől, megértette, hogy többre vágyom. Feleségem, amennyiben sikeresen felvételizik, jövőre kezdi meg tanulmányait a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, én pedig mielőbb jelentkezem a TF szakedzői tagozatára. Szegeden szeretném megalapozni a jövőmet, amely természetesen nem független újdonsült csapatom holnapjától. Döntő lesz, hogy milyen eredményeket érünk el otthonunkban a vetélytársak ellen.

Az imént a riválisokról tett említést. Mely együttesekre gondolt?

Nem akarom felpaprikázni a konkurenciát, annyit azonban elárulok: féltucatnyi csapat küzd majd a kiesés elkerüléséért.

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_szeol_ak_ferencvaros_szanto_gabor.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_szeol_ak_ferencvaros_jancsika.jpgJancsika és Repka csatája a középpályán

Tatabánya - Pécsi MSC
A hazai környezet a bányászcsapat esélyeit növeli az amúgy teljesen egyformán álló csapatok mérkőzésén. Nem változik a Tatabánya összeállítása! Dr. Lakat Károly javítási lehetőséget biztosít az Üllői úton elvérzett együttesnek. Az ifjúsági csapatban remekül helytállt Kiprich a cserepadon kap helyet.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_tatabanya_pecsi_msc.jpg

Ózd - Bp. Honvéd
A Ferencváros példájából is okulhat a Honvéd, nehogy ugyanolyan meglepetés érje. Az Ózd félelmetes otthon, az újonc eddig négy mérkőzésen 15 gólt szerzett.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_ozd_bp_honved.jpg
Volán - Rába ETO
A múlt idényben a győriek nem lőttek gólt, mai ellenfelüknek, s csak egy pontot szereztek a két találkozóból. Verebessel, az új edzővel, szárnyal az ETO, vendégként is ők a mérkőzés főesélyesei. A Volánban Farkas, Hatvanger és Ács változatlanul a sérültek listáján szerepel, így a közlekedésiek a Bp. Honvédtól pontot rabló együttest szerepeltetik.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_volan_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_volan_raba_eto_csonka_kotul.jpgCsonka, a vendégek védője készül lövéshez, Kotul csak kíséri

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_volan_raba_eto_szabo_otto_szeibert_ebedli.jpgSzeibert rúgja el a labdát Szabó Ottó elől, a háttérben a hazaiak csapatkapitánya, Ebedli Ferenc

Videoton - Nyíregyháza
Egy letört Videoton szemben a lelkes, hajtós nyíregyháziakkal, aligha nyerhet. Tovább szaporodtak Szentmihályi Antal vezetőedző gondjai, hiszen Májer, a Videoton jobbszélsője megsérült, Vadász pedig két sárga lapja miatt marad ki az együttesből. A csapat újoncot avat Udvardi Ervin személyében. A Nyíregyháza nem számíthat Szűcs játékára. A védő is két sárga lapos figyelmeztetése miatt szorul kényszer pihenőre.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_videoton_nyiregyhaza.jpg

Ú. Dózsa - DVTK
Papírforma hazai győzelem várható. Két „új” játékos egymással szemben a mérkőzésen. Törőcsik újra beszáll, a DVTK-ban az idén először Veréb a kapus. Kardos bokája kifordult Nyíregyházán, a védő ennek ellenére vállalhatja a játékot. hiányozni fog viszont a két sárga lapos Herédi
Három újpesti játékos jubileuma lesz a mai találkozó: Tóth J. a 325., Kiss a 100., Steidl pedig a 25. alkalommal játszik első osztályú bajnoki mérkőzésen.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_u_dozsa_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_u_dozsa_dvtk_vereb_kardos.jpgMunkában a mezőny kimagaslóan legjobb játékosa, Veréb György, a diósgyőriek kapuvédője, ezúttal egy szögletrúgást követően magabiztosan húzza le a labdát a fehérmezes Kardos elől, jobbra Szemere, míg a földön Tatár

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_u_dozsa_dvtk_torocsik_gorgei.jpgTörőcsik és Görgei csatája a labdárét

Vasas - Csepel
A forduló mérkőzésévé lépett elő az összecsapás. A Csepel két ponttal többet szerzett, és szeptember 5. óta nem kapott gólt. A Vasas viszont eddig egyetlen találkozón sem úszta meg gól nélkül. Két jó formában levő együttes párharcának alighanem pontosztozkodás lesz a vége. Változik a Csepel összeállítása is. Varga megkapta második sárga kártyáját. A helyettese Tóth lesz.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_csepel_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_csepel_vasas_kelemen_izso_kovacs_attila.jpgIzsó (fehér mezben), a Vasas „cselcsatára” ezúttal nem boldogult Kelemennel és Kovács kapussal szemben

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_csepel_vasas_izso.jpgIzsó rohamozza a kaput, a csepeli védő elkésni látszik

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_csepel_vasas_izso_ignac.jpgIzsó nagy helyzetben lyukat rúg

A mérkőzések után lássuk az 9. forduló válogatottjait! Nehéz dolgunk lenne a négy darab 8-as osztályzattal, de Veréb György 10-ese mindent vitt, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_vereb_gyorgy.jpg

A góllövőlista élén ezúttal hármas holtverseny alakult ki. A debreceni Kerekes és a ferencvárosi Pogány is eredményes volt, így felzárkóztak a győri Szentes Lázár mellé.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén továbbra is a Bp. Honvéd áll, ózdi győzelmével, a Haladás a második helyre jött fel, a Csepel visszacsúszott a dobogó harmadik fokára. Mögöttük nagy a tömörülés, még a 9. helyen álló nyíregyháza is az élmezőnyhöz tartozik. A középmezőnyt a Ferencváros vezeti, valljuk be, a bajnokcsapattól ez negatív szenzáció, pláne, ha a mostani vereségét is beleszámoljuk. Ugyanúgy a Diósgyőr, a Volán és a SZEOL AK zárja a mezőnyt, utóbbi helyzete - szenzációszámba menő győzelme ellenére - nem túl rózsás.
idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_tabella.jpg

Az NB II-ben ezúttal nem rendeztek hétközi fordulót.

A bajnokságban ezúttal másfél hét szünet következik a jövő hét szerdai Magyarország - Svájc VB-selejtező miatt, ezután jön majd a 10. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - Ú. Dózsa
Ferencváros - ZTE
Békéscsaba - Vasas
Nyíregyháza - Rába ETO
DVTK - Videoton
Debreceni MVSC - Haladás
Ózd - Volán
Pécsi MSC - SZEOL AK
Bp. Honvéd - Tatabánya

A válogatott mérkőzésről különkiadással fogunk jelentkezni.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6112434111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása