Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság elődöntők és a döntő

2018.03.31. 16:58 maribor_

1982. július 6-11., július második hete

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_headlines.jpgIsmét fontos vendég hazánkban!

Lássuk először a hét hátralévő részének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 6.

Az aratgatásból lassacskán aratás lesz. Az őszi árpa után e hét elején a déli országrész homokosabb talajain megkezdődött már a búza aratása is. Az őszi árpának eddig mintegy 80 százalékát takarították be nagyüzemeink. A déli megyékben sok gazdaság végzett az őszi árpa aratásával. A középső országrészben, az Alföldön viszonylag kevés ősziárpatáblán van még kint a termés, az északi tájakon, valamint Nyugat- Magyarországon viszont javában tart ez a munka.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_buzaaratas.jpgA nagyalásonyi Táncsics Tsz tábláin vágják a kenyérgabonát

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára kedden a Központi Bizottság székházában fogadta Ibrahim Zakariát, a Szakszervezeti Világszövetség főtitkárát és Karel Hoffmannt, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottsága Elnökségének tagját, az SZVSZ alelnökét. A Szakszervezeti Világszövetség vezető tisztségviselői tájékoztatást adtak a havannai világkongresszus munkájáról és a nemzetközi szakszervezeti mozgalom időszerű kérdéseiről. Ibrahim Zakaria főtitkár átnyújtotta Kádár Jánosnak a Szakszervezeti Világszövetség arany emlékérmét. Kádár János elismeréssel szólt a Szakszervezeti Világszövetség munkájáról, és meleg szavakkal mondott köszönetét a megtisztelő kitüntetésért. A szívélyes, baráti légkörű találkozón jelen volt Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára, az SZVSZ elnöke.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_kadar_janos_szakszervezet.jpgKádár János az SZVSZ vezetőivel

A világűrben járt francia zászlót a Csillagvárosnak adományozta Jean-Loup Chrétie n francia kozmonauta, aki két szovjet űrhajós társával, Vlagyimir Dzsanibekovval és Alekszandr Ivancsenkovval vett részt a sikerrel végződött közös szovjet--francia űrrepülésen. A három űrhajóst ünnepélyesen fogadták Csillagvárosban, és nagygyűlést rendeztek visszaérkezésük tiszteletére. A szovjet-francia űrhármas tagjai, akiket elsőként a családtagok, a barátok és a munkatársak köszöntöttek Csillagváros repülőterén, a fogadtatás után - az űrhajósok hagyományainak megfelelően - virágcsokrot helyeztek el Jurij Gagarin emlékművén. Vlagyimir Kotyelnyikov akadémikus, az akadémia Interkozmosz-tanácsának elnöke a gyűlésen kijelentette: a sikeres űrrepülés megnyitotta az utat a két ország tudósai előtt a világűr tanulmányozásának új szakaszához. Kotyelnyikov méltatta a francia tudósok által megtervezett kísérleti program jelentőségét, értékelte a kiváló kísérleti berendezéseket is.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_csillagvaros.jpgA szovjet-francia űrrepülés részvevői, Vlagyimir Dzsanibekov, Jean-Loup Chrétien és Alekszandr Ivancsenkov családtagjaik társaságában a csillagvárosi fogadtatáson

Jean-Loup Chrétien, a francia űrhajós, meghatottan mondott köszönetét azoknak, akik elősegítették a világűrbe vezető útjának megvalósítását. Nagy szeretettel szólt a szovjet űrhajósokról, barátairól, munkatársairól.

A kora hajnali órákban Moszkvában, a Seremetyevói repülőtér közelében lezuhant az Aeroflot légitársaság egyik repülőgépe. A gép a Moszkva-Dakar-Freetown útvonalon közlekedett. A Szovjetunió polgári repülésügyi minisztériuma bejelentette: a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására különbizottságot hoztak létre. A minisztérium részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A 411-es járat fedélzetén 82 utas és 8 főnyi személyzet tartózkodott, mindannyian életüket vesztették. Az IL-62 M típusú repülőgépeknek a négy sugárhajtóművét páronként helyezték el, a törzs hátsó két oldalán. A felszállást követő pár másodpercen belül egymás után két párba szerelt hajtómű is motortüzet jelzett, ezért a pilóták egymás után mindkettőt lekapcsolták. A második lekapcsolásakor a gép még csak 160 méter magasan volt és mindössze 320 km/h sebességnél járt.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_il_62.jpgÍgy néz ki egy IL-62

Figyelembe véve, hogy a gép a 16 és fél tonnás maximális felszállósúlyánál volt, a pilótáknak a hajtóművek felével esélyük sem volt semmire. A gép alig több mint két percet volt a levegőben, mikor a reptértől 11 kilométerre, Mengyelejevo körzetében a földnek csapódott. A vizsgálatok később kiderítették, a motortűz mindkét esetben téves riasztás volt...

Genfben teljes ülést tartott a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről folyó szovjet-amerikai tárgyalásokon részt vevő szovjet és amerikai küldöttség.

Az izraeli rádió - meg nem erősített - híre szerint Reagan elnök 1600 amerikai tengerészgyalogost akar küldeni Nyugat-Bejrútba a palesztin gerillák lefegyverzésére, majd ezt követően a városrész ideiglenes ellenőrzésére. Abu Sarif, a PFSZ szóvivője cáfolta az evakuálásról terjesztett híreket, rámutatva: az USA maga is részese a palesztinok elleni irtóhadjáratnak. Faruk Kaddumi, a PFSZ politikai osztályának vezetője és Bucetta marokkói külügyi államminiszter Párizsba érkezett, ahol a libanoni helyzetről tárgyalnak, majd Cheysson francia külügyminiszterrel.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_palesztin_gyermekek.jpgPalesztin gyermekek egy szétrombolt dél-libanoni menekülttáborban

- Az argentin-amerikai kapcsolatok helyreállítása kívánatos, de nehéznek ígérkezik - közölte üzenetében Reynaldo Bignone új argentin köztársasági elnök Ronald Reagannek, válaszul arra az üdvözlő táviratra, amelyet Reagan küldött Bignone-nak elnöki beiktatása alkalmából. Az argentin üzenet emlékeztet arra, hogy a kapcsolatok megromlásáért nem Argentína a felelős. A Falkland- (Malvin-) válságban az Egyesült Államok egyértelműen Nagy-Britannia mellett foglalt állást. Fegyverszállítási tilalmat rendeltek el Argentína ellen, és pénzügyi-gazdasági szankciókat is életbe léptettek. Az argentin üzenet felrója, hogy az intézkedések ma is érvényben vannak.

július 7.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság elnöke.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_mitterrand_budapest.jpgÜnnepélyes fogadtatás a budapesti Kossuth Lajos téren

A francia államfő különgépe kora este landolt a Ferihegyi repülőtéren, ahol Kádár János és Losonczi Pál köszöntötte az elnököt. Rövid, szívélyes üdvözlés után Francois Mitterrand és kísérete a magyar vezetők társaságában gépkocsikba szállt, s díszmotorosok kíséretében az ünnepélyes fogadtatás színhelyére hajtatott. A Kossuth Lajos téren a magas rangú vendéget ünnepélyesen fogadták. Tiszteletére a francia trikolórral és a magyar nemzeti lobogóval díszített Országház előtt felsorakozott a Magyar Néphadsereg díszzászlóalja. Megjelent Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Péter János, az országgyűlés alelnöke, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Puja Frigyes külügyminiszter, Köpeczi Béla művelődési miniszter, Méhes Lajos ipari miniszter, Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, Veress Péter külkereskedelmi miniszter, továbbá az Elnöki Tanács több tagja, valamint állami és társadalmi életünk sok vezető személyisége. Jelen volt Bényi József, hazánk párizsi, és Jacques Lecompt, Franciaország budapesti nagykövete. Ott voltak a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői is.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_losonczi_mitterrand_kadar.jpgA francia államfő Losonczi Pállal és Kádár Jánossal

Francois Mitterrand érkezésekor kürtszó harsant a téren; a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett a Francia Köztársaság elnökének. Felcsendült a Marseillaise, majd a magyar Himnusz. A francia elnök Kádár János társaságában elhaladt a díszzászlóalj előtt, majd úttörők virágcsokorral üdvözölték a vendéget. Ezután kölcsönösen bemutatták egymásnak a Magyar Népköztársaság közéleti vezetőit, a diplomáciai testület megjelent képviselőit, illetve az elnök kíséretében érkezett francia politikusokat: Claude Cheysson külügyminisztert, Michel Jobert külkereskedelmi minisztert, Jean-Pierre Chevenement kutatási, technológiai és iparügyi minisztert, Jack Lang kulturális minisztert, valamint más személyiségeket, köztük Pierre Joxe-ot, a nemzetgyűlés francia-magyar baráti csoportjának elnökét és René Chazelle-t, a szenátus francia-magyar baráti csoportjának elnökét. Az ünnepélyes fogadtatás katonai díszmenettel zárult, amelyet Francois Mitterrand Kádár János és Losonczi Pál társaságában tekintett meg. Kádár János és Losonczi Pál a Parlament Vadásztermében díszvacsorát adott Francois Mitterrand tiszteletére. A díszvacsorán Kádár János, az MSZMP KB első titkára és Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság elnöke pohárköszöntőt mondott.

Dunaújvárosban felavatták a Dunai Vasmű konverteracélművét. Az ünnepi munkásgyűlésen részt vett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Méhes Lajos ipari miniszter, megjelent Dimitrij Novikov, a Szovjetunió budapesti kereskedelmi kirendeltségének igazgatója és Tadeusz Pietrzak, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete. A hat év alatt megvalósított állami nagyberuházás kivitelezéséről Szabó Ferenc, a Dunai Vasmű vezérigazgatója tett jelentést. Elmondta, hogy a 9,4 milliárd forint értékű konverteracélmű a tervezettnél csaknem egymilliárd forinttal olcsóbban, az eredeti határidőnél fél évvel korábban készült el.

Délelőtt Francois Mitterrand francia köztársasági elnök a Francia Becsületrend különböző fokozataival tüntette ki a szovjet-francia űrrepülés részvevőit. Jean-Loup Chrétien a Becsületrend tiszti fokozatát, Vlagyimir Dzsanibekov és Alekszandr Ivancsenkov pedig parancsnoki fokozatát kapta. Ugyancsak a Francia Becsületrend tiszti fokozatával tüntették ki az expedíció két - még a világűrben tartózkodó - szovjet tagját, Anatolij Berezovojt és Valentyin Lebegyevet. A francia köztársasági elnök a Becsületrend lovagkeresztjét adományozta a három tartaléknak, Vlagyimir Szolovjevnek, Leonyid Kizimnek, és a francia Patrick Baudry-nak.

Az izraeli tüzérség és hadiflotta - az ötödik tűzszüneti megállapodást megsértve - egész éjjel folyamatosan ágyúzta Nyugat-Bejrút belső kerületeit, palesztin menekülttáborait, a palesztin ellenállási mozgalom és a libanoni haladó erők védelmi vonalát. A tüzérségi tűzzel egyidejűleg az izraeli csapatok újabb területeket foglaltak el a bejrúti repülőtér és a közeli palesztin menekülttábor körzetében. Az éjszakai támadásnak több halálos áldozata és legkevesebb ötven sebesültje van. A foszforbombák hatalmas tüzeket okoztak. Szerdára virradóra az izraeli tüzérség lőtte a Szovjetunió Nyugat-Bejrútban levő libanoni nagykövetségének és kereskedelmi képviseletének területét - jelentette a TASZSZ szovjet hírügynökség bejrúti tudósítója.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_nyugat_bejrut.jpgNyugat-Bejrút a szerdai izraeli tüzérségi támadás után

Estére némileg enyhült a Nyugat-Bejrútot sújtó izraeli blokád, miután helyreállították az egyébként egyenetlen áram- és vízszolgáltatást. Szombat óta továbbra se jut be élelmiszer és gyógyszer a bekerített városrészbe.  Különösen nagy felháborodást keltett, hogy az izraeli hadsereg feltartóztatott egy Damaszkuszból érkező vöröskeresztes vérplazma szállítmányt, noha a sebesültekkel zsúfolt bejrúti kórházak katasztrofális vérhiánnyal küzdenek.

július 8.

A Minisztertanács ülésén megtárgyalta a SZOT elnökségének az 1981. évi munkavédelmi helyzetről szóló tájékoztatóját. A tájékoztató alapján, amely az üzemi balesetek számának növekedéséről adott számot, felhívta a minisztériumok, a főhatóságok és a gazdálkodó szervek vezetőit, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsék elő a balesetek megelőzését és a foglalkozási ártalmak csökkentését, a mulasztást elkövetőket pedig szigorúbban vonják felelősségre. Felkérte a társadalmi szerveket, hogy a munkavédelmi helyzet javításához adják meg a szükséges támogatást. A Minisztertanács áttekintette az országgyűlés júniusi ülésszakán elhangzott képviselői javaslatokat, és kötelezte a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy vizsgálják meg az indítványok megvalósításának lehetőségeit, s az eredményről tájékoztassák az országgyűlés elnökét, valamint a javaslatokat tevő képviselőket. A kormány az Állami Tervbizottság előterjesztése alapján módosította a beruházások előkészítésére, engedélyezésére és megvalósítására vonatkozó jogszabályokat. A Minisztertanács módosításokat határozott el a területi tervezés rendszerében. E szerint a területi tervezőmunkában javítani kell a központi irányító szervek közötti munkamegosztást, és növelni szükséges a tanácsok hatáskörét.

Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság elnöke, aki Kádár Jánosnak, az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének meghívására hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban, tiszteletadással kezdte mai programját: a francia és magyar lobogókkal díszített Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_mitterrand_koszoruzas.jpgKoszorúzás a Hősök terén

Ezt követően Kádár János és Francois Mitterrand négyszemközti megbeszélésen találkozott a Parlament Nándorfehérvári termében. Ez a találkozó az előzetes tervekhez képest hosszabb ideig - egy óra negyven percig - tartott. Mint Kádár János az ezt követő plenáris ülés részvevőinek elmondotta, az‘ elnökkel való megbeszélésén megállapította, hogy a politikai kapcsolatokat illetően kiemelkedő aktus részesei vagyunk. A jelenlegi látogatás nagymértékben hozzájárulhat a kapcsolatok további építéséhez, a gazdasági együttműködés fellendítéséhez.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_mitterrand_kadar.jpgFrancois Mitterrand és Kádár János megbeszélése

A négyszemközti tárgyalás után Kádár János és Francois Mitterrand vezetésével megkezdődtek a hivatalos magyar-francia plenáris tárgyalások az Országház delegációstermében. A plenáris tárgyalásokon Kádár János és Francois Mitterrand egyetértettek abban, hogy megbeszélésüket őszinte, nyílt, jó légkör, a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témák felelősségteljes és konstruktív megközelítése jellemezte. Ugyancsak hasznosnak minősíthetők a magyar és a francia vezető politikusoknak a délelőtti órákban - a négyszemközti találkozóval egy időben - megtartott eszmecseréi is, amelyek eredményeiről a plenáris megbeszélésen számoltak be.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_francia_magyar_targyalasok.jpgA két delegáció a tárgyalóasztalnál

Szocialista mezőgazdaságunk egyik jeles szövetkezetével, a dunavarsányi Petőfi Termelőszövetkezettel ismerkedett Francois Mitterrand és kísérete a késő délutáni órákban. A fővárostól 30 kilométernyire levő, 6500 hektáron elterülő gazdaságba elkísérte magas rangú vendégeinket Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Puja Frigyes külügyminiszter. A falu néhány éve épült pompás kultúrháza előtt Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, valamint dr. Tresser Pál, a termelőszövetkezet elnöke fogadta a francia köztársasági elnököt, valamint kíséretét.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_losonczi_mitterrand_tresser.jpgLosonczi Pál, Francois Mitterrand és dr. Tresser Pál

A hivatalos külsőségek között zajló gazdaságlátogatás formaságait többször is „felborította” a község egy-egy lakója, aki odalépett a francia államelnökhöz, hogy köszöntse: vagy kisiskolások, akik közelről is meg akarták nézni a televízió képernyőjéről ismerős magas rangú vendéget. De a vendéglátók sem mindig tartották magukat a diplomáciai formaságokhoz. Szó került az esti órákban sorra kerülő nagy francia „csatáról”, a futball-világbajnokság esedékes francia érdekeltségű mérkőzéséről, ami még az elnököt is egy röpke sóhajra késztette.

A látogatás végén a szövetkezet vezetői egy-egy idei búzából font koszorút adtak át Frangois Mitterrandnak és Losonczi Pálnak. Miután a vendégek bepillanthattak a magyar mezőgazdaság egyik élenjáró üzemébe, az elnök elismerését fejezte ki a látottak és hallottak felett, majd búcsúzóul újabb sikereket kívánt a tsz tagságának. A vendégek ezután a közeli soroksári Duna-ágon hajóra szálltak, és a fővárosig vezető utat vízen tették meg.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_mitterrand_hajon.jpgHajón Budapestre

Ismét kiújultak az összetűzések Bejrútban. Az izraeli tüzérség a nyugat-bejrúti külvárosokat, a palesztinok egyik menekülttáborát és a bejrúti repülőtér környékét ágyúzta, további súlyos károkat okozva. A palesztinok és a velük szövetséges libanoni erők viszonozták a tüzet. Az izraeli tüzérség ismét lőtte a Szovjetunió bejrúti nagykövetségét és a kereskedelmi kirendeltség épületét. Az utóbbi súlyos károkat szenvedett. A lövedékek becsapódását követő tűz oltása közben egy személy megsérült. Két héten belül ez volt a harmadik támadás, amelyet az izraeli csapatok a Bejrútban levő szovjet külképviseleti szervek épületei ellen intéztek. Az izraeli tüzérség nem csupán hagyományos, hanem a nemzetközi konvenciók által tiltott lövedékeket is használt.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_izraeli_tuzerseg.jpgIzrael felújította tüzérségi támadásait Nyugat-Bejrút ellen

Tragikus körülmények között elhunyt Michael John Barnett, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség főtitkár-helyettese, a Sierra Leone-i össznépi Kongresszus Párt Központi Bizottságának tagja, aki 1981 eleje óta dolgozott a DÍVSZ budapesti irodájában. Az elhunytat a DIVSZ saját halottjának tekinti. A KISZ KB és a DlVSZ-iroda a Sierra Leone-i Nemzeti Ifjúsági Szövetséghez intézett távirataiban együttérzését és részvétét fejezte ki a Sierra Leone-i és a nemzetközi ifjúsági mozgalmat ért súlyos veszteség miatt.

A kor retorikája - hogy megtanítsuk Önöket a sorok között olvasni. Az Aeroflot 411-es járata Moszkva és Sierra Leone fővárosa között közlekedett. Michael John Barnett pedig "tragikus körülmények között" hunyt el...

A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon az elődöntő mérkőzéseit játszották. Délután az Olaszország-Lengyelország, este az NSZK-Franciaország találkozókat játszották a döntőbejutásért.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_olaszorszag_lengyelorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_olaszorszag_lengyelorszag_lato_bergomi_zoff.jpgZoff már megkaparintotta a labdát Lato elől, Bergomi csak biztosítja kapusát

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_nszk_franciaorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_nszk_franciaorszag_schumacher_battiston.jpgAz emlékezetes Scumacher-Battiston ütközés előtti pillanat

július 9.

Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó elnöke mai programjának kezdeteként találkozott Lékai László bíborossal, esztergomi érsekkel. A találkozó színhelye a budavári érseki rezidencia volt. Ezután a Parlament Nándorfehérvár termében Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára újabb négyszemközti megbeszélést folytatott a francia államfővel. A késő délutáni órákban a magas rangú vendég felkereste a Magyar Nemzeti Galériát. A Budavári Palota előtt - ahol az elnök néhány percig gyönyörködött a város látképében - Köpeczi Béla művelődési miniszter és Bereczky Loránd, a Galéria főigazgatója köszöntötte.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_mitterrand_varosnezes.jpgMitterrand Budapesttel ismerkedik

Hivatalos magyarországi látogatása befejeztével Francois Mitterrand elutazott hazánkból. A francia köztársasági elnököt ünnepélyesen búcsúztatták a Kossuth Lajos téren. A francia és a magyar nemzeti zászlóval díszített Országház előtt felsorakozott a magyar néphadsereg díszzászlóalja. A Kádár János és Losonczi Pál társaságában levő köztársasági elnök érkezését kürtszó jelezte, a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett Frangois Mitterrand-nak. Elhangzott a két ország himnusza, majd a francia államfő Kádár Jánossal együtt elhaladt a díszzászlóalj előtt. Ezután az elnök és kíséretének tagjai elbúcsúztak a magyar közéleti vezetőktől, s a diplomáciai testület megjelent képviselőitől. Az ünnepség végén a zászlóalj díszmenettel tisztelgett Francois Mitterrand, Kádár János és Losonczi Pál előtt. Az Országház előtti ünnepélyes búcsúztatás után a vendégek gépkocsikba szálltak és - vendéglátóikkal együtt - a Ferihegyi repülőtérre hajtattak. Kádár János és Losonczi Pál itt szívélyes szavakkal, kézfogással köszönt el Francois Mitterrand-tól, A légikikötőben - ahol magyar és francia nemzeti lobogókkal övezetten Jó utat kívánunk kedves francia vendégeinknek! felirat díszítette a homlokzatot - a különgéphez kísérték a Francia Köztársaság elnökét, aki kíséretével együtt nem sokkal este hét óra után elutazott a magyar fővárosból.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_mitterrand_bucsu.jpgKádár János, Francois Mitterrand, Claude Cheysson külügyminiszter a Parlament előtti ünnepélyes búcsúztatáson

Tűz ütött ki a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát egyik baromfitelepén: a több mint 600 négyzetméteres istálló tetőszerkezete fogott lángot. Szerencsére senki sem sérült meg. Az állami és az önkéntes tűzoltók eloltották a tüzet, de 2300 naposcsibe elpusztult. A tűz keletkezésének okát szakértők vizsgálják.

Reagan amerikai elnök elrendelte a Mozdonyvezetők Testvérisége (BLE) július 11-re meghirdetett sztrájkjának 60 nappal történő elhalasztását. A BLE az Egyesült Államok mozdonyvezetőinek 98 százalékát, azaz mintegy 40 ezer főt tömörít, sztrájkja súlyos gondokat, kényszerű munkaszüneteket okozna az Egyesült Államok több részében.

július 10.

A kellemes napsütéses idő tízezreket vonzott szombaton a vízpartok környékére. Már a kora reggeli órákban sűrű kocsisorok haladtak a Dunakanyarbeli üdülők felé. Hamar megteltek a strandok. A Szentendrei szigetre, mely egyre népszerűbbé válik, sokan érkeztek hajóval, autóval, kerékpárral, hogy kipihenjék a heti munka fáradalmait. A. Dunakanyarba látogatók közül sok százan keresték fel az ottani települések múzeumait, a szentendrei kiállításokat, a visegrádi történelmi nevezetességeket. Az ismét visszatért kánikulában megindult a hétvégi kirándulók áradata a Balaton üdülőhelyeire is. A déli part kempingjeibe több mint 16 ezer turista érkezett, s telt ház volt az IBUSZ balatoni igazgatósága által bérelt idényszállókban is. Tízezrek strandoltak, fürödtek a már ismét 23 fokos kellemes vízben. A Balaton északi partján levő kempingek is megteltek. Elsőnek a balatonfüredi „sátorváros” létszáma érte el a 3000-et, ezt követően sorra kerültek ki a megtelt táblák további tíz kemping bejáratára. Ezeket a szálláshelyeket több mint 300 millió forint költséggel újították fel, és 50 új üzletet, elárusítóhelyet is kialakítottak. Több helyen megszervezték a kerékpárkölcsönzést, s van ahol mini golfpálya, teniszpálya várja az érdeklődőket.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_balatoni_nyar.jpgA napozás örömeinek hódolnak a tóparti szállodák vendégei is

Ritka „természeti” jelenség szemtanúi lehettek hajnali fél 6 körül Óbudán, a Zsigmond téren lakók: eltört a Fővárosi Vízművek egyik ötszáz milliméteres főnyomóvezetéke, s a kiszabaduló víz csaknem négy emelet magasságú szökőkútként tört fel, felszakítva az aszfaltot, s iszappal borítva be a környéket.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_lajos_utca_csotores.jpgReggel fél hatkor a budapesti Zsigmond téren

Hamarosan megérkeztek a helyszínre a vízművek, valamint a társközmű-vállalatok munkabrigádjai, hogy mielőbb elhárítsák a csőtörést, s a kizúduló víz által okozott károkat. A kiömlött víz mennyiségére jellemző, hogy a tűzoltók csónakon keresték az eldugult lefolyókat. 

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_lajos_utca_csotores_2.jpgCsónakos tűzoltók

Mint azt a Fővárosi Vízművek ügyeletese, Lednitzky Gábor délután elmondta, az eltört, több mint százéves csőnek nem volt szerepe az ivóvízellátásban, így a környék nem szenvedett vízhiányt. A kimosott nagy mennyiségű iszap miatt azonban le kellett zárni a Bécsi út és a Lajos utca egy szakaszát. Miután a Közterületfenntartó Vállalat megtisztította az útburkolatot, az esti órákban megindulhatott a forgalom. A környék földszinti és alagsori lakásaiban nagyobb kár nem keletkezett, személyi sérülés sem történt. Délutánra kiszivattyúzták a postai telefonaknákat is; vizsgálják, hogy hány telefonvonal némult el, s megkezdték a helyreállítást. A vízművek szakemberei a részletesebb vizsgálatok után döntenek majd arról, hogy érdemes-e kijavítani a csövet, vagy pedig új vezetéket fektessenek-e le.

Öt héttel Libanon elözönlése, négy héttel Nyugat-Bejrút bekerítése után még mindig nem érte el legfőbb célját Izrael rövid történelmének leghosszabb háborúja: nem sikerült kikényszerítenie a palesztin szabadságharcosok kapitulációját, a PFSZ politikai és katonai központjának felszámolását Az amerikai diplomáciai erőfeszítésekkel párhuzamosan Izrael fokozza a körülzárt városrészre nehezedő katonai, gazdasági és lélektani nyomást. Délutántól az izraeli tüzérség és hadiflotta ismét szakadatlanul ágyúzta Nyugat-Bejrút lakónegyedeit, palesztin menekülttáborait. A támadásnak sok polgári halottja és sebesültje van, és súlyos anyagi károk keletkeztek. A tűzszünet megsértése azzal kezdődött, hogy az izraeli hadsereg a bejrúti repülőtér körzetében kísérletet tett újabb területek elfoglalására, de a palesztin gerillák és a libanoni baloldali erők heves ellenállásába ütközött. Közben Nyugat-Bejrútban súlyos járványveszéllyel fenyeget a második hetébe lépett izraeli blokád, amely 700 ezer polgári lakost megfoszt minden élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyag-utánpótlástól.

Az Egyesült Államok nem írja alá a nemzetközi tengerjogi egyezményt - jelentette be hivatalosan is Reagan elnök. Az amerikai elnök azzal indokolta a döntést, hogy az Egyesült Államok ellenzi a szerződés azon részét, amelynek értelmében nemzetközi ellenőrzés alá kell helyezni az értékes ásványok mélytengeri bányászatát, minthogy így nem látja kellőképpen biztosítva saját érdekeinek képviseletét és védelmét. Az Egyesült Államok ugyanis egyike azon kevés országoknak, amelyek már messzire eljutottak a mélytengeri bányászathoz szükséges technológia kifejlesztésében.

Súlyos légikatasztrófa történt az Egyesült Államokban. New Orleans repülőterének közelében délután lezuhant a Panam légitársaság egy Boeing-727 típusú repülőgépe. Életét vesztette valamennyi, a gépen tartózkodó személy - összesen száznegyvenhárman -, és nyolc halálos áldozat volt a földön, mivel a gép lakott területre zuhant. A floridai Miamiból a nevadai Las Vegas felé tartó repülőgép a kifutópályától alig három kilométerre közvetlen a felszállás után zuhant le. Feltételezések szerint a gépet nagy viharban villámcsapás érte. A felrobbant gép lángoló roncsai New Orleans egyik peremvárosának házaira estek. A hatóságok a mentés első szakaszában kiürítették a katasztrófa környékén levő lakóházakat, nehogy a lezuhant üzemanyagtartályok robbanása további emberéleteket követeljen. A halálos áldozatok száma feltehetően nem végleges, hiszen lehetséges, hogy a lakóházakban még többen is szerencsétlenül jártak a gép lezuhanásakor.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_panam_759.jpgA szerencsétlenség helyszíne

Végleges adatok szerint a Pan Am 759-es járatának balesetében végül összesen 153 halálos áldozat volt. Az NTSB (Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület) megállapította, hogy a baleset oka a "szélnyírás" volt, melyet a pilóták nem ismertek fel, nem ismerték hatásait, ezért megfelelően sem tudtak reagálni. A balesethez hozzájárult az akkoriban működő szélsebesség-érzékelő technológia korlátozott képessége. A vizsgálat megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kormánya nem adta ki a megfelelő időjárási információkat ezen a napon. A hajózó személyzet csak egy két órával azelőtti időjárás jelentéssel rendelkezett, habár a rutin az óránkéntit tette kötelezővé. A repülőtereken nem voltak olyan eljárások, amelyekkel a frissített időjárás jelentéseket elérhetővé tették volna.

A spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon ma este Lengyelország-Franciaország mérkőzést játszottak a bronzéremért.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_lengyelorszag_franciaorszag.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_lengyelorszag_franciaorszag_zmuda_amoroso.jpgWladyslaw Zmuda és Manuel Amoros csatája

július 11.

A hét végén többfelé dolgoztak a szántóföldeken, a zöldségeskertekben. Heves megyében mintegy négyezer hektárról vágták le a búzát, s befejezték az őszi árpa aratását. A Mátra-alján a szántóföldi paradicsomot szüretelték és szállították a felvásárlótelepekre. Száz mázsa görögdinnyét is leszedtek, és előkészítettek piaci szállításra, összesen háromszáz tonna zöldséget takarítottak be a hevesi földekről. A somogyi termelőszövetkezetekben és állami gazdaságokban csaknem félezer arató-cséplő gép dolgozott. A Dél-somogyi Állami Gazdaságban például több mint 150 hektárról takarították be a kenyérnekvalót, a barcsi Vörös Csillag Termelőszövetkezet határában az 1940 hektárnyi búza harminc százaléka került le a táblákról. A Siófoki Állami Gazdaságban a szomszédos November 7. Termelőszövetkezet gépei segítették vasárnap az aratást, mivel a termelőszövetkezet csak hétfőn kezdte ezt a munkát. A Kisalföldön befejezték az őszi árpa aratását, a búzát pedig több mint háromezer hektárról takarították be vasárnap. E héten megkezdik a tavaszi árpa aratását. A lucernát másodszor kaszálták, s a kiskert tulajdonosok százai szedték a zöldséget több a málnát és a meggyet. A Zala megyei mezőgazdasági üzemekben is befejezték az őszi árpa aratását, s a gépeket a búza és a repce aratására csoportosították.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_betakaritas.jpgA székesfehérvári Szabad Élet Tsz lucernabetakarító gépei a hét végén is dolgoztak az agárdi határban

Ámokfutást rendezett délután Mannheim belvárosában hatvantonnás harckocsijával egy húszéves amerikai katona, majd a Neckar folyó hídját áttörve a vízbe zuhant és a hullámokban lelte halálát. Az ámokfutás szomorú mérlege: három súlyos sebesült, egy szétroncsolt villamoskocsi, nyolc palacsintává lapított személyautó, három kidöntött villanyoszlop és az utcai bisztrókban számtalan összetört tányér és pohár. A harckocsit egy száztonnás úszódaruval sikerült kiemelni a folyóból. Az ámokfutó az amerikai 8. gyalogos hadosztály harmadik dandáréhoz tartozott, tettét feltehetően italos állapotban követte el.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_mannheim.jpgKiemelik a harckocsit a folyóból

New Yorkban éjszaka véget ért az ENSZ-közgyűlés második rendkívüli leszerelési ülésszaka. Az ülésszak zárójelentést fogadott el, amely a leszereléssel kapcsolatos határozattervezeteket foglalja magába. A jelentés felszólítja a világszervezet valamennyi tagállamát, hogy - amilyen gyorsan csak lehetséges - vizsgálják meg a háború, mindenekelőtt az emberiség teljes kipusztulásával fenyegető nukleáris háború elkerülésére tett javaslatokat. A nukleáris háború kiküszöbölése - mutat rá a jelentés - a legsürgősebb és legfontosabb feladat napjainkban. A részvevők határozatot hoztak a harmadik rendkívüli leszerelési ülésszak megrendezéséről. Ennek időpontját az ENSZ közgyűlése jövőre jelöli ki. Az öt héten át ülésezett nemzetközi fórumon nem sikerült elfogadtatni egyes nyugati államok miatt nem hagyták jóvá azt a dokumentumot sem, amely az első rendkívüli ülésszak határozatainak végrehajtását elemezte. Nem lehetett elfogadni az átfogó leszerelési programot sem.

A libanoni invázió hatodik vasárnapján az izraeli hadsereg példátlan kegyetlenséggel folytatta a négy hét óta bekerített Nyugat-Bejrút ostromát. Kora reggeltől az éjszakai órákig percenként 30 tüzérségi lövedék zúdult a 700 ezer lakosú városrész belső lakónegyedeire, palesztin menekülttáboraira, a frontvonalhoz közel eső peremkerületekre. A heves ágyúzásban részt vettek az izraeli nehéztüzérség, a hadiflotta és a harckocsizó alakulatok. Nem végleges adatok szerint 130 a halottak, több mint 300 a sebesültek száma. Találat ért három kórházat, egy mohamedán árvaházat és több követségi épületet is.

És este következett a VB döntője.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_olaszorszag_nszk.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_olaszorszag_nszk_tardelli_breitner_briegel.jpgMarco Tardellit Paul Breitner szereli, a háttérben and Hans-Peter Briegel

Humor:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_humor.jpgidokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_humor_2.jpgidokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_humor_3.jpg

Reklám:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_reklam.jpg

Kékfény:
Miskolc belterületén, az úgynevezett Fecske-szögben, egy vízzel telt kubikgödörben június 30-án férfiholttestre bukkantak. A helyszíni szemlén megállapították, hogy a férfi Tóth Béla Rudabánya, Rózsavölgy út 38. szám alatti lakos, aki ideiglenes miskolci lakóhelyéről, a Besenyői utcai munkásszállásról június 16-án ismeretlen helyre távozott. Eltűnéséről a hozzátartozók június 23-án tettek bejelentést a rendőrségen; keresésére országos körözést rendeltek el. A helyszíni szemle és az azt követő boncolás alapján megállapították, hogy Tóth Béla bűncselekmény áldozata lett. A gyors, széles körű nyomozás során több adat utalt arra, hogy Tóth Bélát június 16-án a délutáni órákban, Miskolcon, a zsarnai piacon levő büfénél egy húsz év körüli, 170-175 centiméter magas férfival látták italozni. A bűncselekmény felfedezését követő második napon a rendőrség elfogta az emberöléssel alaposan gyanúsítható Leveleki Attila 19 éves, Miskolc, sajóparti lakost. Leveleki Attila a kihallgatás során, a bizonyítékok hatására, a bűncselekmény elkövetését elismerte. Elmondta, hogy június 16-án délután együtt italozott Tóth Bélával, akivel később összeveszett. Leveleki többször megütötte Tóth Bélát, aki a földre esett, és miután az életjelt nem adott, Leveleki elvette az áldozat karóráját, pénzét, a holttestet egy vízzel teli kubikgödörbe dobta, és fűzfaágakkal betakarta. A bűnügyben előzetes letartóztatás mellett a Borsod megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a vizsgálatot.

A Magyar Televízió műsorán a Muppet Show és a Charlie angyalai:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_muppet_show.jpgidokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_elodontok_es_a_donto_charlie_angyalai.jpg

Sevillában ilyen mérkőzés még nem volt. Mármint olyan, mint az NSZK-Franciaország elődöntő, amely túlfeszítettségével, drámai súgóval, a továbbjutást jelentő eredményének kialakulásával minden eddigi VB egyik legjobb, legemlékezetesebb mérkőzései közé lépett elő. A nemzetközi labdarúgóvilág a mérkőzés után azon sajnálkozott, miért is nem lehetséges, hogy a vesztes együttes is ott legyen a döntőben. Sok dicséretet kaptak a franciák, hiszen a látványos játékban, az élvezetes kombinációk kialakításában, a cseles, ötletes megoldásokkal közvetlenül ott jártak a brazilok mögött. Michel Hidalgo egyenesen csodát tett. Megtalálta azokat a játékosokat, akik értik a szép és korszerű játékot, s meg tudták valósítani szövetségi kapitányuk azon taktikai elképzeléseit, amelynek mozgatórugója a támadó szellem ébrentartása, a góllövés volt.


Az elődöntők összefoglalói

Íme, néhány nemzetközi magasztalós a francia válogatottról:
Daily Mail (angol): „Az eredmény barbár igazságtalanság."
II Messaggero (olasz): „Nagy NSZK-t vártunk és csodálatos Franciaországot kaptunk."
La Libre Belgique (belga): „Az elegáns franciák mindenkit elkápráztattak.”
Az ABC (spanyol) lap így összegezett: „Kolosszális játék Sevillában, örök és felejthetetlen emlék!"

A bronzéremért folyó mérkőzés általában nem szokta kiváltani a legnagyobb érdeklődést a világbajnoki döntőt megelőző napon. Nagyjából így volt ez a Lengyelország-Franciaország mérkőzésen is, már ami a nézőszámot illeti, hiszen csak félház előtt játszottak a csapatok, pedig mint az később kiderült élvezetes, igazi futball csemegében részesültek azok, akik ellátogattak az alicantei Rico Peréz stadionba. Kissé meghökkenést okozott, amikor a csapatok megjelentek a pályán. És ezt elsősorban a franciák okozták. Mégpedig összeállításukkal. Michel Hidalgo mindössze 4 játékost vonultatott fel az NSZK ellen nagy nemzetközi sikert elért gárdából. Hiányzott a megszokott együttesből: Ettori, Bossis, Giresse, Genghini, Six, Rocheteau és Piatini. Ezt később Hidalgo így indokolta: „A nyugatnémetek elleni 48 órával előbb lejátszott mérkőzésen sokan megsérültek, mások olyan idegi fáradtságra panaszkodtak, hogy kénytelen voltam ezt figyelembe venni. Alig tudtam az engedélyezett létszámot összehozni, pontosabban nem is tudtam, mert csak 15-en álltak a rendelkezésemre a lehetséges 16 helyett.” A francia válogatott a XII. VB-n megtett minden tőle telhetőt. A harmadik helyért folyó mérkőzésen is ugyanazokat az erényeit vonultatta fel, mint a megelőző összecsapásokon, s így végérvényesen elnyerte azt a minősítést, hogy ma Európában a francia válogatott játssza a „legbrazilabb" labdarúgást. Egyébként mind a két válogatott megérdemli a legnagyobb elismerést azért, hogy egyáltalán nem becsülték le, hogy csak a dobogó harmadik fokáért játszhattak. Ezt a FIFA illetékesei is nagyra értékelték, s ebbeli véleményüknek a VB szakmai elemzésénél ismételten hangot is adtak. Kiderült azonban még egy s más. Mégpedig, hogy a lengyel válogatottban többen valószínűleg utolsó VB-jükön vettek részt (Lato, Szarmach stb.), míg a francia csapatból többen most léptek igazán az igazi nemzetközi kiemelkedés útjára. S ez is némi vigasz lehet a számukra az 1-3. helyről való lemaradásért.


A bronzmérkőzés

Sokan azt sajnálták, miért is nem a brazilok jutottak el a döntőig. Ám a világbajnokságon a döntőbe került csapatoknak a legjobb tizenkét együttes között nem volt szabad vereséget szenvedniük. És ezek az NSZK-beliek és az olaszok voltak! Lehet azon vitatkozni, hogy a legjobb két csapat került-e a döntőbe?! De azon nem lehet, hogy a két legjobban felkészített, legtaktikusabb csapat került oda. A várakozásnak megfelelően óriási taktikai küzdelmet hozott a döntő. Mindkét csapat elszántnak bizonyult, és a vezetők és a játékosok is erősen hittek benne, hogy övék lehet a FIFA Kupa. Az olaszok a döntőben szinte mindvégig taktikusan járatták körbe-körbe a labdát, mindenki hátrament védekezni, és amikor fellazult az NSZK válogatottjának védőfala, váratlanul előre törtek, így esett Tardelli gólja (amikor a tizenhatoson belül passzolgattak másodpercekig az olaszok, hogy a legjobb helyzetet megtalálják) és Altobelli gólja (akinek Bruno Conti százszázalékos helyzetet készített elő). Olaszország megnyerte a FIFA Kupát. Olaszország első lett az először huszonnégy csapattal lebonyolított nagy döntőben. Gentile, Cabrini, Zoff, Rossi, Antognoni és társai örökre beírták magukat a labdarúgás „nagykönyvébe”.


A döntő

A spanyolországi világbajnokság döntő mérkőzésével lezárult a világ labdarúgásának újabb, négyesztendős, sikerekben gazdag időszaka. A FIFA kongresszusán méltán állapították meg a sportág vezetői, hogy a labdarúgás fejlődése töretlen és beláthatatlan távlatokhoz vezet. Azt azonban a FIFA vezetőinek a siker pillanataiban is tudniuk kell, hogy - nem lehet megállni az újítások útján. A világbajnoki döntő csapatai számának 24-re emelése sikert hozott. A lebonyolítási rendszer - nemcsak a döntő küzdelme - megújításra vár. Mert csak a szüntelen megújulás hozhat ismételt eredményt. Minden bizonnyal ez, csakúgy, mint a világ labdarúgásának fejlődésére hatással lehető más kérdések ismertek a FIFA előtt, a jövő dönti el, képes lesz-e a testület az úij igények kielégítésére. E problémák kimunkálása nem a világbajnokság krónikásainak a feladata. Még sok vélemény, értékelés fog elhangzani a spanyolországi világbajnokságról. Most, amikor az utolsó mérkőzést jelző játékvezetői sípszó is elhangzott, elégedjünk meg azzal az élménnyel, amellyel a csapatok, a játékosok az ötvenkét mérkőzés minden pillanatában megajándékozták a labdarúgás híveit. Nagyszerű világbajnokság volt. Köszönjük - szép volt, fiúk!

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6813353491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.04.01. 15:37:38

Ez volt minden idők legjobb világbajnoksága. Gyermekként láttam ezeket a felejthetetlen meccseket és csak azt sajnálom, hogy Franciaország és Brazília nem jutott a döntőbe, mert ugyanúgy, ha nem jobban megérdemelték volna...
süti beállítások módosítása