Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 14. forduló

2018.09.24. 07:40 maribor_

1982. november 27-28., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_diosgyori_acelmu.jpgÁtadták a Lenin Kohászati Művek új kombinált acélművét

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 22.

A Szovjetunió magyarországi nagykövetsége mély háláját fejezi ki a párt-, állami és tanácsi szerveknek, társadalmi szervezeteknek, a vállalatok, hivatalok, mezőgazdasági termelőszövetkezetek és tanintézetek kollektíváinak, a magyar néphadsereg egységeinek, az állampolgároknak, akik részvétüket nyilvánították a nagykövetségnek Leonyid Iljics Brezsnyev elhunyta alkalmából.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke Bülent Ülüsünek, a Török Köztársaság miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatásra Törökországba utazott. Lázár Györgyöt a látogatásra elkísérte Török István külkereskedelmi államtitkár, Bajnok Zsolt államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Szarka Károly külügyminiszter-helyettes és Gábor András ipari miniszterhelyettes. A török fővárosban csatlakozott a küldöttséghez Fóti Iván, hazánk ankarai nagykövete. A kormány elnökét és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Puja Frigyes külügyminiszter és Simon Ferenc, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnökhelyettese búcsúztatta. 

A magyar kormányfő különgépe helyi idő szerint délben landolt az ankarai Esenboga repülőtéren. Lázár Györgyöt vendéglátója, Bülent Ulüsü üdvözölte. Jelen volt a fogadáson Ilter Türkmen külügyminiszter is. A katonai tiszteletadás után a két kormányfő rövid nyilatkozatot tett. A török miniszterelnök emlékeztetett a két ország normális, rendezett viszonyára, és reményét fejezte ki, hogy ez a látogatás kedvezően alakítja majd a magyar-török együttműködést. Lázár György válaszában a többi között hangoztatta, hogy látogatása tanúsítja a magyar-török kapcsolatok fejlesztésére irányuló kölcsönös szándékokat, illetőleg a párbeszéd, az enyhülési folyamat megőrzésére és továbbvitelére irányuló készséget. A repülőtéri fogadtatás után a magyar kormányfő szálláshelyére hajtatott, majd rövid pihenő után felkereste és megkoszorúzta Kemal Atatürknek, a modern török állam megalapítójának síremlékét, és a vendégkönyvbe rótt sorokkal adózott Törökország kiemelkedő államférfia, a magyar nép barátja emlékének.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_torok_magyar_kormanyfoi_targyalasok.jpgA két kormányfő a tárgyalóasztalnál

Kora délután az ankarai miniszterelnöki hivatal volt a helyszíne a hivatalos magyar-török tárgyalásoknak. Előbb a két kormányfő tanácskozott egymással majd bekapcsolódtak a megbeszélésekbe Lázár György kíséretének tagjai, török részről pedig Ercüment Yavuzalp külügyi államtitkár, Osman Basman budapesti török nagykövet, Resat Erkmen kereskedelmi államtitkár, Erdem Erner külügyi államtitkár-helyettes és Kamii Sener ipari államtitkár-helyettes. A tárgyalásokon áttekintették az időszerű nemzetközi kérdéseket, és hangsúlyozták a közös érdekeltséget a béke fenntartásában, az enyhülés útjára való visszatérésben, a madridi találkozó eredményes befejezésében. Lázár György magyarországi látogatásra hívta meg a török kormányfőt. A nap programját az a díszvacsora zárta, amelyet Bülent Ülüsü adott Lázár György tiszteletére. A díszvacsorán a két kormányfő pohárköszöntőt mondott.

A jövő évi népgazdasági tervről és költségvetésről tárgyalt, személyi kérdésekről hozott határozatot, és Leonyid Brezsnyev emlékének megörökítéséről döntött Moszkvában megtartott ülésén a Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága. A tanácskozáson beszédet mondott Jurij Andropov. A KB főtitkára beszédében gazdasági, bel- és külpolitikai kérdésekkel foglalkozott.Beszédet mondott a központi bizottság teljes ülésén Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára is.

Fegyveres banditák Nyugat-Berlinbe térítették a LOT lengyel légitársaság Wroclaw és Varsó között közlekedő AN-24 típusú személyszállító gépét. Az utasok és a személyzet egészségesek, a gép az amerikai övezetben levő Tempelhof repülőtéren szállt le.

Ronald Reagan amerikai elnök délután a kongresszus tagjaihoz intézett levelében s egy külön nyilatkozatban jelentette be: meghozta döntését az MX jelzésű új hadászati rakéta telepítése mellett. Közölte, úgy döntött, száz MX rakétát telepítenek egymás közvetlen közelében, különlegesen megerősített silókban, a Wyoming állambeli Cheyenne város melletti Warren légitámaszponton. Az elnök azt mondotta, az MX-döntéstől az amerikai pozíciók javítását várja a hadászati fegyverzetkorlátozási tárgyalásokon, s rámutatott, a kormányzat kitart „a hadászati fegyverzetét jelentősen csökkentő” javaslata mellett. Az MX telepítésével szemben álló több törvényhozó nyilatkozatban hangsúlyozta: ez az új fegyver nemcsak hogy nem könnyíti meg a tárgyalásokat a Szovjetunióval - mint ezt a kormányzat hangoztatja -, hanem a fegyverzetkorlátozási megbeszéléseket még nehezebbé, azok kimenetelét még kérdésesebbé teszi.

november 23.

Felavatták a százhalombattai Magyar Szénhidrogénipari Kutató-fejlesztő Intézet Békásmegyeren felépített telephelyét. Az ötszintes központi épületet korszerű laboratóriumokkal és kutatóhelyekkel szerelték fel. Az új létesítményt lengyel szakemberek építették; a Budimex és Chemobudova közös vállalkozása jó minőségben és határidőben készült el.

Sikeres terhelési próbát tartottak a Körösök Doboznál épülő közúti hídján. A Körösök leghosszabb hídjának építéséhez 1979-ben kezdtek hozzá. Átadását eredetileg ez év májusára tervezték, de időközben három árvíz is hátráltatta a munkát. A hónap végén várhatóan átadják a hidat a közúti forgalomnak.

A diósgyőri Lenin Kohászati Művek vezetői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 90 nappal a kitűzött határidő előtt; s a terv szerinti tízmilliárd forintos költségkereten belül elkészült a nagyüzem új kombinált acélműve. A nagyberuházási munkálatokat 1978 januárjában kezdték el. Drótos László vezérigazgató részletesen ismertette a nemzetközi összehasonlításban is élenjáró technológiával dolgozó,különleges minőségi igények kielégítésére is alkalmas új acélmű létesítésének előzményeit. Az üzempróbák a már folyamatos termelés tapasztalatait, valamint azokat a további tennivalókat igazolják, amelyek megvalósítása szavatolja a jelentős népgazdasági befektetés gazdaságos kamatoztatását, megtérülését.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_diosgyori_kombinalt_acelmu.jpgMár üzemben az elektrokemence

Hatvanegyedik életévében Budapesten elhunyt Molnár Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Olyan filmekben láthatták őt többek között a nézők, mint a Talpalatnyi föld, a Ludas Matyi, az Úri muri, a Föltámadott a tenger, Állami Áruház, a Budapesti tavasz, a Mese a tizenkét találatról, a Két félidő a pokolban, A kőszívű ember fiai, az Árvácska, a Tenkes kapitánya, vagy az Egy óra múlva itt vagyok…

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_molnar_tibor_budapesti_tavasz_1955.jpgMolnár Tibor (balra) és Gábor Miklós a Budapesti tavasz című, 1955-ben készült filmben

A magyar-török gazdasági együttműködés fejlesztése volt Lázár György miniszterelnök törökországi megbeszéléseinek fő témája. A magyar kormányfő, akit fogadott Kenan Evren köztársasági elnök, Ankarából Isztambulba utazott. Lázár György hivatalos törökországi látogatásának második napi programjakét helyszínen bonyolódott le, előbb Ankarában, majd Isztambulban. Délelőtt a fővárosban, Ankarában Kenan Evren köztársasági elnök - Bülend Ulusu kormányfő társaságában - hivatalában fogadta a magyar miniszterelnököt. Lázár György átadta Kenan Evrennek Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke üdvözletét és jókívánságait köztársasági elnökké történt közelmúltbeli megválasztása alkalmából. A beszélgetésen egyetértettek abban, hogy a magyar-török kapcsolatok a különböző társadalmi rendszerű országok hasznos együttműködésének szellemében alakulnak.

Lázár György és kísérete délután Ankarából a négy és félmillió lakosú Isztambulba érkezett. A repülőtéren a város vezetői üdvözölték. Itt szintén a gazdasági együttműködés volt a témája annak az eszmecserének, amelyre a helyi kereskedelmi kamara székházában este került sor. A Törökország kereskedelmi és ipari központjának számító Isztambul üzleti köreinek sok képviselőjével találkozott a magyar kormányfő, és válaszolt sok, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítését érintő kérdésre.

Moszkvában megkezdte munkáját a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának őszi ülésszaka. Az ülésszak előzetesen meghatározott napirendjén az 1983. évi terv és költségvetés szerepel. A két tervezetet előzetesen megtárgyalták a szovjet parlament illetékes bizottságai. Hétfőn a tervjavaslatot megvitatta és előterjesztésre javasolta a Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága is. Ugyancsak az ülésszak napirendjén szerepel a Szovjetunió államhatárairól szóló törvényjavaslat. A tanács ülésszakát eredetileg egy héttel korábbra hívták össze, de Leonyid Brezsnyev halála miatt elhalasztották. A keddi megnyitóülésen ott voltak az SZKP KB és a szovjet állam vezetői, élükön Jurij Andropovval, az SZKP KB főtitkárával.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_legfelsobb_tanacs.jpgÜlésezik a szovjet törvényhozás

A világsajtó élénk érdeklődéssel fogadta Jurij Andropovnak, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárának az SZKP KB plénumán elhangzott beszédét. A nyugati sajtó többsége a beszéd nemzetközi részéből azt emeli ki, hogy a Szovjetunió a továbbiakban is szilárdan kiáll az enyhülési politika folytatása mellett.

Visszatért Varsóba a LOT eltérített AN-24 típusú gépe. A lengyel belügyminisztérium bejelentése szerint a Wroclaw-Varsó járaton közlekedő repülőgépet a biztonsági személyzet egyik tagja, a huszonkét éves Piotr Winogrodzki térítette el, aki meg is sebesült, amikor az őrszemélyzet másik tagja meg akarta akadályozni tette végrehajtásában. 

november 24.

A magyar kormányfő törökországi látogatásának utolsó mapján délelőtt Isztambul nevezetességeivel ismerkedett. Felkereste a Topkapi szerájmúzeumot, az egykori, évszázadok folyamán kialakult szultáni palotavárost, majd a múltszázadban a szultáni székhelynek épült - jelenleg ugyan csak múzeum - Dolmabahcse-palotát tekintette meg. A városnézés után Lázár György és kísérete hajókirándulást tett a Boszporuszon. Délben Isztambul üzleti köreinek vezetőképviselői adtak ebédet a magyar miniszterelnök tiszteletére. Lázár György programjának utolsó állomása az isztambuli Ikarus-garázs volt, ahol magyar szakemberek irányításával végzik a helyi tömegközlekedésben fontos szerepet játszó csuklós és hagyományos autóbuszok szervizét. Hazánk 1979-1980-ban összesen 630 Ikarus autóbuszt szállított Törökországnak. Isztambulon kívül magyar autóbuszok közlekednek Ankarában és Adanában is. Mint az isztambuli közlekedési vállalat igazgatója Lázár Györgynek elmondta, a városban futó 495 Ikarus busszal teljes mértékben elégedettek. E látogatással zárult le Lázár György hivatalos törökországi útja. A hazainduló magyar kormányfőt katonai tiszteletadással búcsúztatták az isztambuli repülőtéren. A búcsúztatáson jelen volt Bülend Ülüsü török kormányfő is.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_lazar_gyorgy_sarlos_istvan.jpgLázár Györgyöt Sarlós István fogadja Ferihegyen

A Szovjetunió 1983. évi tervének és költségvetésének vitájával folytatta munkáját a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának ülésszaka. A szövetségi és a nemzetiségi tanács délután külön-külön megtartott ülésén az elnökség egy korábbi határozata értelmében létrehozott egy új, az energetikai kérdésekkel foglalkozó állandóbizottságot. A szövetségi tanács ezenkívül Konsztantyin Csernyenkónak, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjának, a központi bizottság titkárának személyében megválasztotta a szövetségi tanács külügyi bizottságának új elnökét is. A jövő évi népgazdasági terv és állami költségvetés elfogadásával befejezte munkáját a Legfelsőbb Tanács ülésszaka. A tervtörvényt és a költségvetést a Legfelsőbb Tanács két házának, a szövetségi és a nemzetiségi tanácsnak délután megtartott együttes ülésén hagyták jóvá a küldöttek. A Legfelsőbb Tanács ülésszaka elfogadta a Szovjetunió államhatáráról szóló új törvényt is.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_szovjetunio_legfelsobb_tanacs.jpgFontos döntéseket hozott a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa. A szónok mögötti sorban Jurij Andropov más szovjet vezetőkkel

Bejrút utcáin több száz palesztin és libanoni asszony tüntetett, azt követelve, hogy a hatóságok engedjék szabadon letartóztatott férjeiket és fiaikat. A kormányfő rezidenciája felé tartó menetet a libanoni rendfenntartó erők feltartóztatták. Nyugat-bejrúti „tisztogató akciója” során a libanoni hadsereg októberben palesztin harcosok után kutatva több száz személyt tartóztatott le. Libanonban közzétett hivatalos adatok szerint összesen 1441 személyt vettek őrizetbe. A hatóságok eddig mindössze 469 személyt engedtek szabadon.

Az amerikai mozik bemutatják az Aranyoskám című romantikus vígjátékot. A filmet Sydney Pollack rendezte, a főszerepekben Dustin Hoffman és Jessica Lange látható, de szerepel benne a rendező is, és az örök komikus, Bill Murray is.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_aranyoskam_dustin_hoffman_sydney_pollack_1.jpgForgatási szünetben a főszereplő és a rendező

A film egy évvel később hét jelölésből két Oscar-díjat nyer. Összesen huszonhárom nemzetközi díjat söpör be. A magyarországi bemutatóig még három évet kell várni. A magyar verzióban olyan szinkronhangokkal találkozhattunk, mint Szakácsi Sándor, Kútvölgyi Erzsébet, Almási Éva, Gáti Oszkár, Szersén Gyula, Tordy Géza, vagy Benkő Gyula.

november 25.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Törökországban tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács határozatot hozott a vállalati irányítás rendszerének továbbfejlesztéséről. Ennek keretében sor kerül a vállalati felügyelőbizottságok feladatkörének bővítésére, az igazgatótanácsok jogkörének növelésére, valamint a vállalati vezetők meghatározott körében a kinevezési gyakorlat módosítására. A rendelkezések 1983 január 1-én lépnek hatályba.

Délután üzemavató ünnepséget rendeztek Diósgyőrött, a Lenin Kohászati Művek új kombinált acélművének átadása alkalmából. A gyáravató látogatáson részt vett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter, Csémi Károly honvédelmi államtitkár, Soltész István ipari miniszterhelyettes, Grósz Károly, a Borsod megyei pártbizottság első titkára, valamint a megye társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői.

A magyarországi mozik eredetileg ezen a napon tűzték volna műsorukra a Végső visszaszámlálás című, 1980-ban keszült amerikai akció sci-fi filmet. A bemutatót az utolsó pillanatban lefújták, a film tiltólistára került. A kópiákat eltették, a felújítási jog megvétele után végül csak 1988-ban mutatták be.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_vegso_visszaszamlalas.jpgA két főszereplő: Martin Sheen és Kirk Douglas

Példátlan volt már ekkoriban, hogy egy kiplakátolt filmet, melynek a szinkronja is rég készen volt, évekre eltüntessenek. A szereplőknek olyan legendás szinkronszínészek kölcsönözték a hangjukat, mint Sinkó László, Trokán Péter, Bánsági Ildikó, Juhász Jácint, Szersén Gyula, Dunai Tamás, Dózsa László, Versényi László vagy Rátóti Zoltán. Ne feledjük, ezek azok az idők voltak, mikor kalóz videókazettákon már lehetett látni Rambót, vagy Rockyt. Őket még szinkron nélkül, egy valaki alámondással tudatta velünk, eredetiben mit mondtak a szereplők. Majd teljesen váratlanul megjelent a piacon és a házibulik egyik fő slágere lett ez a film. És senki sem értette, itt van egyszercsak egy film, és teljesen szinkronnal robog a feketepiacon...

Moszkvába utazott Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke Nyikolaj Bajbakov miniszterelnök-helyettesnek, a Szovjetunió Állami Tervbizottsága elnökének meghívására. Tárgyalásokat folytat a két ország közötti gazdasági kapcsolatok időszerű kérdéseiről, valamint a közép- és hosszútávú tervezési együttműködésről. 

A Minneapolis-i Hálaadás napi tűz elpusztítja az üzleti belváros egy részét, beleértve a Northwestern National Bank székhelyét és a közelmúltban bezárt, és bontás alatt álló Donaldson Áruházát. A tűzvésznek nincs sérültje, viszont tíz tűzoltó kisebb sérülésekkel kórházba került. Röviddel ezután két fiatalkorút letartóztattak, majd később elítélték gyújtogatás miatt.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_minneapolis_halaadasnapi_tuz.jpgÉgni kell annak, ki gyújtani akar

november 26.

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa ülést tartott. Az alkotmány 22. paragrafusának (2) bekezdése alapján az országgyűlést 1982. december 16-án, csütörtökön 10 órára összehívta. A Minisztertanács javasolja, hogy az  országgyűlés tűzze az ülésszak napirendjére a Magyar Népköztársaság 1983. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot. A Budapest főváros 41. számú választókerületben 1983. január 29-re időközi országgyűlési képviselőválasztást tűzött ki. Az Elnöki Tanács határozatot hozott a Magyar Népköztársaság és az Afganisztáni Demokratikus Köztársaság között megkötött barátsági és együttműködési szerződés megerősítéséről. Az Elnöki Tanács a Minisztertanács előterjesztése alapján törvényerejű rendeletet fogadott el a kötvénykibocsátásról. Az új jogszabály elősegíti a népgazdaságban megtakarított pénzeszközök rugalmas és hatékony felhasználását, szabad áramlását és kiegészítését.

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására reggel hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Hans-Dietrich Genscher, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Puja Frigyes fogadta. Jelen volt Kővári Péter, hazánk NSZK-beli és Norman Dencker, az NSZK magyarországi nagykövete. Délelőtt a Külügyminisztérium épületében megkezdődtek a hivatalos külügyminiszteri tárgyalások. A megbeszélésen - amelyen részt vettek a két külügyminiszter kíséretében levő személyiségek - a felek áttekintették hazánk és az NSZK kapcsolatainak alakulását, valamint a kölcsönösen érdeklődésre számot tartó nemzetközi kérdéseket. Ezután Lázár György, a Minisztertanács elnöke hivatalában fogadta a bonni diplomácia vezetőjét. Az eszmecserén részt vett Puja Frigyes, Kővári Péter és Norman Dencker is. A kormány elnöke és Hans-Dietrich Genscher a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt, különös tekintettel a gazdasági együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeire. 

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kadar_janos_hans_dietrich_genscher_puja_frigyes.jpgKádár János és Puja Frigyes megbeszélése Hans-Dietrich Genscherrel

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délben a KB székházában fogadta Hans-Dietrich Genschert. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi élet, főként az európai béke és biztonság időszerű kérdéseiről, valamint a magyar-NSZK kapcsolatokról. Az NSZK külügyminiszterének budapesti programja délután tiszteletadással folytatódott: Hans-Dietrich Genscher a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután Genscher nemzetközi sajtóértekezletet tartott a Hilton Szállodában. A sajtókonferencia után Puja Frigyes díszvacsorát adott Hans-Dietrich Genscher tiszteletére a Külügyminisztérium vendégházában. 

Az amerikai fővárosban nyilvánosságra került Weinberger hadügyminiszter titkos terve. A Pentagonban kimunkált javaslat előirányozza a NATO rakétadöntése értelmében telepíteni tervezett Pershing-2 rakéták számának megkétszerezését. A NATO-nak az európai katonai egyensúly megváltoztatására irányuló rakétadöntése hivatalosan 108 Pershing-2 rakéta telepítését tervezte a Német Szövetségi Köztársaság területére: közben azonban az amerikai hadügyminisztérium tervezői, azt készítették elő, hogy minden kilövőállványon egy rakéta helyett kettőt helyezzenek el. A tervhez az NSZK kormányzatának beleegyező döntésére volna szükség. Mint a most nyilvánosságra került jelentésekből kitetszik, a bonni kancellár, valamint a hadügyminiszter közelmúltbeli washingtoni látogatása idején elutasította az eredeti NATO-döntésen túlmenő kötelezettségvállalást.

november 27.

A Malév 121-es, Leningrádból hazafelé tartó járatát Varsóban egy fiatalember megpróbálta nyugatra téríteni. A hosszú órákon át folyó tárgyalások, alkudozások végül eredményt hoztak, és sikerült a drámát vérontás nélkül rendezni. A gépfegyveres lengyel fiatalember már az elején vesztes helyzetbe került. A hajtóművek beindításakor a műszerek jelezték, hogy kinyílt a raktér ajtaja. A kapitány leküldte a fedélzeti mérnököt, hogy saját szemével győződjön meg az ajtó állapotáról. A lent készültségben álló kommandósok már nem is engedték vissza a gépre. Miután nem jelentkezett, maga a kapitány ment utánanézni a dolgoknak, ő is a fedélzeti mérnök sorsára jutott, a pilótafülkében csak a másodpilóta maradt. Több órás huzavona után a lengyel hatóságok azzal az ígérettel csalták le az utasokkal zsúfolásig tele repülőgépről a fiatalebert, hogy adnak neki egy kisebb és üres repülőgépet, amivel oda távozhat szabadon, ahová csak akar. A betonon megrohanták őt a kommandós egység tagjai, lövés nélkül megadta magát.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_ha-lca.jpgA HA-LCA lajstromjelű TU 154-es gép 1973-ban a flotta első ilyen típusú repülője volt

Hivatalos látogatását befejezve elutazott Budapestről Hans-Dietrich Genscher, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere, aki Puja Frigyes külügyminiszter meghívására tartózkodott Magyarországon. A vendéget és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Puja Frigyes búcsúztatta. Jelen volt Kővári Péter, hazánk NSZK-beli és Norman Dencker, az NSZK magyarországi nagykövete.

A fajgyűlölet ellen tiltakozó amerikai szervezetek az ország egész területéről több nagyszabású tüntetést szerveztek Wasningtonban. A szakszervezetek és más mozgalmak felhívására a főváros hivatali negyedében délben sokezres csoportok vonultak a kormányépületek elé. A demonstrációk részvevői tiltakoztak az ellen, hogy a véres múltú, uszító Ku-Klux-Klan szervezet ugyan ezen a napon - első ízben - lehetőséget kapott a Fehér Ház előtti gyűlés megtartására. A tüntetők egyben olyan kormánypolitikát követeltek, amely véget vet a feketék és a lakosság más kisebbségi csoportjai hátrányos helyzetének.

Tíz halottja és 584 sebesültje van az algíri stadionkatasztrófának: összeomlott az algériai főváros Augusztus 20. stadionjának tetőszerkezete a mérkőzés kezdete előtt. A baleset oka az volt, hogy a 15 ezer nézőt befogadó létesítménybe több mint húszezren zsúfolódtak össze. A két csapat (Hussein Dey és az Algiers MP) kivonulásakor óriási üdvrivalgás és dobogás köszöntötte a játékosokat. A földrengésszerű rezgésektől rogyott meg a tetőszerkezet. A halottak 17 és 31 év közöttiek voltak. Öt héten belül ez volt a harmadik hasonló szerencsétlenség. Október közepén Moszkvában több mint hatvanan lelték halálukat a jeges lelátón, másfél héttel ezelőtt pedig a Kolumbia Cali stadionjában 24 halott és 250 sebesült volt az eredménye a részeg drukkerek randalírozásának.

november 28.

Megkezdődött az üzletekben a karácsonyi bevásárlás. Ilyenkor, november végén ünnepi díszbe öltöznek az áruházak, üzletek: vizsgázik a kereskedelem, hiszen munkájuk legizgalmasabb és egyben legnehezebb időszaka a karácsonyi csúcsforgalom ideje. A Centrum áruházak mindenek előtt a falaikat tágították ki azzal, hogy a zsúfoltság csökkentése miatt a vásárlások megkönnyítésére úgynevezett kihelyezett árusításokat szerveztek. Például az idén is megnyitják december 1. és 23. között a Rákóczi úton levő Technika Házában az Ajándék Centrumot. Itt 1200 négyzetméter területen 40 millió forint értékű áruból, játékból, ruházati és műszaki cikkekből, bizsuból, üveg-, porcelánáruból válogathatnak a vevők. A Centrum a főváros több pontján játékvásárokat szervez, illetve kibővítették a játékosztályok eladóterét. Az ajándékozási cikkek széles skálájával várja látogatóit a Corvin. Külön ajándékosztályt nyitnak a földszinten, ahol ötletes akciót rendeznek, amelynek mottója „Száz féle ajándék száz forint alatt”. Itt kapható kis csomagokban például férfiaknak nyakkendő dezodorral, nőknek kendő rúzzsal stb. Ezzel a kisebb pénzűek ajándékozási gondjain igyekeznek segíteni. Nagy árukészlettel készült föl a budapesti Skála is a decemberi csúcsra. Az elmúlt hónapokban tartalékolt és keresett hazai és import árukat visznek piacra. Az ajándékozást itt is megkönnyítik azzal, hogy egyes kozmetikai, élelmiszer-, divat-, ruházati cikkekből, bőrdíszmű áruból ajándék díszcsomagokat készítenek. Az ünnepi vásárlási hangulatot fokozza, hogy a Skála külső homlokfalára mesefilmeket, autóversenyt és egyéb szórakoztató filmeket vetítenek. Az épület előtt divatbemutatókat tartanak. A különböző akciók eredményeként novemberben és decemberben az áruház fennállásának eddigi legnagyobb forgalmára számítanak.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_corvin_jatekosztaly.jpgNagy az érdeklődés a Corvin játékosztályán

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Pénzes Zoltán 51 éves szállítómunkás, budapesti lakos, ittasan vezette személygépkocsiját, és a XVIII. kerületi Vöröshadsereg útján, egy kijelölt gyalogátkelőhelyen elütötte Major Levente 11 éves tanulót, akit súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak. Pénzes a mentők megérkezése után a baleset helyszínét elhagyta. A rendőrség őrizetbe vette és eljárást indított ellene.
Lempert József, 58 éves mosonmagyaróvári nyugdíjas, személygépkocsijával nekiütközött az úttest szélén műszaki hiba miatt álló tehergépkocsinak. A baleset következtében Lempert és utasai közül Odor Sándor 53 éves raktáros, valamint Horváth István 60 éves nyugdíjas életét vesztette. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személygépkocsi vezetője nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett.

Közlemény:
Figyelem! Megváltozott a címünk! Télapó jelmezek előjegyzése és kölcsönzése, Budapest V., Irányi u. 20. és VIII., Luther u. 1/c.

Szocialista áruforgalom:
Már jó néhány magyar vállalat van kereskedelmi kapcsolatban a közel-keleti országokkal, s az áruforgalom évről évre bővül. Mind több megrendelést kapnak teherautókra is. A Csepel Autógyár egyedi gyáregységében szíriai exportra gyártják a 750-30-as típusú teherautókat. A billenő platós teherautókból 140-et szállítanak a közel-keleti megrendelőnek. E járművek a mostoha terepen is megállják a helyüket.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_cepel_teherautok_exportra.jpgA most még szerelősoron látható gépkocsik hamarosan a gyakorlatban vizsgáznak: az első elkészült teherautók rövidesen útnak indulnak

Szórakozás:
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_ki_mit_tud.jpg
Popzene: Pénzsóvárok-e a Queen együttes tagjai?
Hogy a nyugati világ féltekéjén nem keveset szellőztetik a zenekarok jövedelmét, és azt, hogy ebből kik húzzák a legtöbb hasznot, azzal sokat foglalkozik a közvélemény. Sok pénzt fektettek a zenekar  propagandájába, felszerelésébe, és a tőkések ezt mihamarább szerették volna megfelelő haszonnal együtt viszontlátni, az természetes dolog. Így sorra követhetjük, hogy a zenekar körül kialakult stáb - műsorfelelős, annak propagandájáért felelős, menedzser, producer, lemez- gyári vezetők, stb. - hogyan változtak az évek és a sikerek nyomán. Volt például olyan sajtópropagandista, aki kitűnő kapcsolatai révén - no meg, hogy a zenekar valóban kitűnő muzsikát játszott - remekül dolgozott, mégis az egyik napon, váratlanul, azonnali felmondó levelet kapott, sok szerencsét kívánva jövőjéhez. Akadt egy még jobb propagandista... A zenekar tagjai csak akkor kezdtek maguknak „nagyobb szelet sajtot” követelni, amikor egy nagysikerű japán turné után, ahol tejben-vajban-luxusban fürdették őket, hazatértek igen szerény londoni lakásaikba.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_queen.jpg

Ekkor vásárolhattak közösen egy óriási telket, ahol házaikat felépítethették gyakorlóteremmel, hangfelvevő berendezésekkel, úszómedencével... Az is igaz, hogy megkeresték a rájuk eső részt, és a menedzserek, a társaságok mellett most már ők is szerették volna egy kicsit élvezni az életet. Brian May sokat betegeskedett. Egy amerikai turnét le kellett mondaniok, mert hepatitist kapott, és több hónapig volt foglya egy kórházszobának. Igaz, ez alatt írta meg legszebb dalait... A második turnénál vakbélgyulladást kapott... A harmadiknál Freddie Mercury hangszálgyulladást... Az első orvos, Washingtonban, azonnali operációt és három hónapi hallgatást javasolt. Egy New York-i professzor csak néhány napi pihenőt írt elő, a harmadik tanár csupán a tumé sűrű dátumainak ritkítását javallottá... Freddie Mercury egyébként polgári nevén Freddie Bulsara, Zanzibárban született, és gyermekkorát Indiában töltötte, ő a legidősebb, 46- os születésű. Brian Harold May 47-es, Roger Meddows Taylor, az apróhirdetésre jelentkezett dobos 49-es évjáratú, míg a basszusgitáros, John Richard Deacon 51-ben született.

Lemezlista:
A legkelendőbb albumok a hetekben a Korál együttes A túlsó part, a Neoton Szerencsejáték és Hernádi Judit Sohase mondd című albumai.

A Petőfi  Rádió műsorán a hétfői kívánságműsor:

Kettőtől ötig, a műsorvezető Poór Klári és Ulbrich András.
Szabó Józsefné Kemenesaljáról, a Kossuth Lajos utca 1-ből a Sprint együttes Postakocsi című számát szeretné kérni. Halljuk.

A kupaszerda hazai eseménye: délután a Vasas a jó öreg KK-ban fogadta az olasz Verona csapatát. Az ellenfél az olasz bajnokságban a harmadik helyen áll, a Roma egy ponttal, a Juventus csak gólkülönbséggel előzi meg. Az együttesben szerepel az 1978-as labdarúgó-világbajnokság brazil sztárja, Dirceu is.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kk_vasas_verona_kiss_laszlo.jpgA Vasas-gól szerzője: Kiss László csata közben

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kk_vasas_verona_izso_ignac.jpgA fehér mezes Izsó az olasz védők gyűrűjében harcol a labdáért

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kk_vasas_verona_kiss_laszlo_2.jpgMunkában az olasz együttes egyik legjobbja, a többször is bravúrosan védő Toresin kapus. Ezúttal szögletrúgást követően, magasra felugorva, biztoskézzel kaparintja meg a labdát a fehér mezes Kiss elől

A ZVL Zilina hazai pályán 2:0 arányban győzött a csoport másik mérkőzésén a jugoszláv Galenika ellen.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kk_2.jpg

A BEK-ben és a KEK-ben már a következő forduló sorsolására vár a negyeddöntő mezőnye, az UEFA Kupában azonban még kétszer játszanak az együttesek a legjobb nyolc közé jutásért. A versenyben levő tizenhat klub között neves csapatok találhatók, így szerdán jó néhány slágermérkőzést rendeztek Európa stadionjaiban.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_kupaszerda_zurich_benfica.jpgJelenet a Zürich-Benfica mérkőzésről: „tüzelés” közben Jerkovics, a többiek statisztálnak 


Két szerdai UEFA-Kupa mérkőzés rövid összefoglalója

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 14. fordulóját! Az őszi utolsó előtti forduló mérkőzéseit játsszák a hétvégén a csapatok. Azon már senki sem csodálkozik, hogy (kis túlzással) reggel, délben és este zajlanak a találkozók, sok helyütt töprengenek azon, hogy a közönség kedvében járjanak az időpontok meghatározásában. A szakasz kiemelkedő mérkőzésének Győr a színhelye, ahol a Rába a Honvédot fogadja, de a további párosítások sem akármilyen küzdelmet ígérnek.

Csepel - DMVSC
A házigazda együttes újólag igazolhatja, hogy a régi szép időkre emlékeztető szezont szeretne zárni, Losonczi Flórián technikai vezető szerint „együtt van a csapat”, s ez a piros-kékek számára igazán biztató. Bár a DMVSC néhány hete igazán megbízható játékot nyújt.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_csepel_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_csepel_dmvsc_tulipan_deakvari_galhidi.jpgTulipán a debreceni kapu előterében átveszi a labdát, de Deákvári közbeavatkozása - ha a „pettyest" nem is háborgatja, elég ahhoz, hogy a csepeli csatár kibillenjen egyensúlyából. Nagy csatát vívott a két csapat. A képen látható hazai játékosok, Gálhidi és Tulipán voltak a főszereplői a Csepel egyenlítő góljának. Az utóbbi beadását a nyurga védő lőtte be Szűcs (háttal) kapujába

MTK-VM - Ú. Dózsa
Schatz Róbert, a lilák technikai vezetője csak annyit mondott a hét közepén, hogy az Ú. Dózsa még mindig kórház a város szélén: sok a sérült, így tartalékos a csapat. Igaz, az MTK-VM sem a nagy formában levő játékosok együttese. Csak a pillanatnyi diszpozíció dönthet. Az Ú. Dózsa labdarúgójának, Kovács Józsefnek már levették a lábáról a gipszet, s elkezdte a felsőtesterősítő gyakorlatokat. Nagy S. térde meg mindig nincs rendben. A nyáron lábtörést szenvedett Steidl már futóedzéseket végez, ám a terheléstől rendre bedagad a térde. Az Achilles-ín műtéten átesett Sarlós szintén elkezdte a könnyed mozgást, míg Törőcsik húzódása miatt még csak nagyon óvatosan mozoghat. És, hogy teljes legyen a kép: Kollár kapus a napokban eltörte az egyik ujját, emiatt nem vehet részt a labdás edzéseken.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_mtk_vm_u_dozsa.jpgKisznyér (sötét mezben) vezetést szerzett az Ú. Dózsának

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_brunyi_kiss_sandor_silye_polonyi.jpgA gólvonalon Brünyi helyezkedik, miközben Kiss (7) ballal félmagasan bead, a fehér mezes Silye pedig a következő pillanatban kivágja a labdát a bajuszos Polónyi elől

Békéscsaba - Pécsi MSC
A hazai csapatra igazán ráfér a győzelem a ferencvárosi sokk után. Ez valószínűleg bekövetkezik, mert a Pécs sem úgy szerepel, ahogy korábban szakvezetői elvárták. Toma és Dárdai csatasorba állásától várnak Békéscsabán pontszerzést a pécsiek, Brezniczky sérült, nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_bekescsaba_pecsi_msc.jpg

ZTE - DVTK
A DVTK alkalmanként vitézkedik idegenben is, erre most is nagy szüksége van. A hazai csapat kellemetlen helyzetén igyekszik minden áron javítani, tehát nyilván sokat tesz a győzelemért. A beteg Balázs helyén Kiss Csaba mutatkozik be a zalaegerszegi kapujában, Sipos és Konrád sérülés, Simon két sárga lap miatt hiányzik majd. DVTK-nál is van egy „besárgult” játékos: Szlovák, Tatárnak valószínűleg csak a kispadon jut hely...
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_zte_dvtk.jpg

Vasas - Nyíregyháza
Az angyalföldi csapat a kitűnő Verona KK-beli legyőzésével igazolta formáját és Illovszky Rudolf talpra állító mágiáját. A mélyponton levő Nyíregyháza még döntetlenben sem bízhat. A Vasasban újra játszik Komjáti, aki a legutóbbi bajnoki mérkőzésen két sárga lapja miatt pihent, s harcra kész Váradi is.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_vasas_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_vasas_nyiregyhaza_fakas_tibor_balogh_tibor_kiss_miklos.jpgKiss Miklós Farkas és Balogh között fejjel veszélyezteti a Vasas kapuját

Rába ETO - Bp. Honvéd
Most majd kiderül, hogy a sokszor hangoztatott győri szélvészfutball mennyire érvényesül egy szigorúan védekező, de ha lehetősége kínálkozik, ügyesen támadó csapat ellen. Amennyiben a budapesti együttes végig figyelmesen játszik, akár döntetlenben is reménykedhet. Mile, Magyar és Szepesi is meggyógyult, így legerősebb összeállításában játszik a bajnokcsapat. A fiatal Tóth lesz a Bp. Honvéd középhátvédje.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_raba_eto_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_raba_eto_bp_honved_vagi.jpgVági, a Rába ETO szurkolóinak kedvence lett a Bp. Honvéddal vívott találkozón. Cserejátékosként, két pontot érő bombagólt lőtt - a nyolcvankilencedik percben

Tatabánya - Ferencváros
A bányászcsapat legutóbbi két mérkőzésén összesen kilenc gólt kapott a Ferencvárostól, s ez bizonyára bosszúvággyal tölti el, bár a zöld-fehérek legutóbb a Békéscsabának nyolcassal keserítették meg az életét. Az FTC támadó szellemű csapattal utazik Tatabányára, kiegészülve a Békéscsaba ellen nem szerepelt Ebedlivel és Szokolaival.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_tatabanya_ferencvaros_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_tatabanya_ferencvaros.jpgA ferencvárosiak néznek, Weimper fejéről viszont már a hálóba tart a labda. Ebedli (10), Pogány (5) és Zsiborás kapus tehetetlenül szemlélik a Tatabánya egyenlítő gólját

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_tatabanya_ferencvaros_szabo_gyorgy_poloskei.jpgPölöskei megfordult, Szabó egyensúlyát vesztette, belekapaszkodott a balszélsőbe, az pedig magával vonszolta métereken át, majd elesett. Bártfai játékvezető, aki nagyvonalúan vezette a mérkőzést, sípjába fújt és figyelmeztette a szabálytalankodó védőt. Ferencvárosi szabadrúgás következett

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_tatabanya_ferencvaros_kiss_imre_udvardi.jpgKiss kapus mellre fogja a labdát, mögötte Udvardi A válogatott kerettag kapus elég sokat bizonytalankodott

Videoton -  Haladás
A Videoton most nem a régi, a Haladás viszont nem régen arra is képes volt, hogy Fehérvárott nyerjen. Tipp: x. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem eltiltott.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_videoton_haladas.jpg

A mérkőzések után lássuk az 14. forduló válogatottjait! Felemásra sikerült a mérleg a csapatoknak is és a játékosoknak is. Voltak a megszokottnál gyengébb mérkőzések, és voltak nemzetközi szinten is minden igény kielégítő találkozók is. Ugyanez mondható el a játékosokról: összességében nem kényeztették el a játékosok a nézőket, de akadtak kimagasló teljesítmények is. Hárman kaptak 8-as osztályzatot. A csepeli Tulipán, a tatabányai Weimper és a videotonos Nagy Tibor kimagaslott a 14. fordulóban. Nálunk az utóbbi lett a forduló játékosa a maga mesterhármasával.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

Nagy Tibor a tavalyi bajnokságban öt gólt ért el. De micsoda gólokat. A mérkőzés egyetlen találatát szerezte az Ú. Dózsa, a Csepel és a Pécs ellen, a Volántól kicsikart egy pontot, és a ZTE ellen is a magas növésű csatár eredményességének köszönhette a győzelmet a Videoton.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_a_fordulo_jatekosa_nagy_tibor_videoton.jpg

Érdemeit fokozza, hogy egyetlen alkalommal sem tölthette a pályán a 90 percet. Többnyire a cserepadról állt fel - a hajrára. Aztán a folytatás elmaradt. A 24 esztendős, szőke támadó nevét egy éve egyszer sem olvashattuk a gólszerzők között. Egészen vasárnap délutánig. Amikor is a Haladás ellen mesterhármast ért el. Volt abban fejes gól, szemfüles gól, cselsorozat utáni hálóba pöccintés. Mindenféle ínyencség, amelyet egy éve hiába várt Nagy Tibortól a székesfehérvári publikum.

A góllövőlista élén továbbra is Dobány áll, duplájával továbbnövelte előnyét, mivel az üldözők eredménytelenek maradtak. Dobány Lajos, a PMSC játékosa a legutóbbi nyolc fordulóban 11 (!) gólt ért el. Nem akármilyen teljesítmény. Ennél is ritkábban fordul elő, hogy az őszi idény gólkirály jelöltje a bajnokság félidejében cseréljen klubot. Dobánynak tehát még 90 perc áll rendelkezésére, hogy pécsi játékosként szaporítsa góljainak számát. A tavaszi folytatásról már a Haladás színeiben gondoskodhat.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_gollovolista.jpg

Az első osztályú labdarúgó-bajnokság utolsó előtti fordulójában a szombaton lejátszott hat mérkőzés eredményei általában a papírformát hozták, nem várt azonban a Csepel és a Vasas hazai pontvesztése. A Rába ETO a Bp. Honvéd elleni győzelemmel ismét pontelőnyhöz jutott riválisával, a Csepellel szemben. Csak az utolsó őszi játéknapon dől el, hogy a Rába vagy a Csepel végez az első helyen. A vasárnapi két meccsen nem született túlzottan váratlan eredmény, a második nap - és talán a forduló legnagyobb vesztese a Ferencváros, amely idegenbeli vereségével lépéshátrányba került az őszi harmadik helyért folyó csatában.

idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_tabella_1.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 17. fordulójában a Siófoki Bányász mentette meg a vendégcsapatok becsületét idegenbeli győzelmével. Rajtuk kívül csak a Volán szerzett pontot idegenben, mindenki más pályán hazai győzelem született.
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_nb_ii_3.jpg
Az NB II. állása 17 forduló után:
idokapszula_nb_i_1982_83_14_fordulo_nb_ii_tabella_1.jpg
A következő hétvégén jön a 15., őszi utolsó forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - Csepel
Bp. Honvéd - Videoton
Vasas - Tatabánya
DMVSC - Pécsi MSC
Nyíregyháza - Békéscsaba
DVTK - MTK-VM
Haladás - ZTE
Ú. Dózsa - Rába ETO

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4813677036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.09.24. 15:10:25

A végső visszaszámlálás örök kedvenc filmem. Megpróbáltam utánajárni, hogy miért nem engedték bemutatni, de csak homályos utalásokat találtam. A "Vetítést vita követte" című, a kádári filmátvételi bizottság jegyzőkönyveit részletező könyv sem tér ki rá. Állítólag túlságosan dicsőitette az amerikai haditechnikát.
Mindenesetre kisvártatva valóban feltűnt másolt VHS kazettákon, és lakótelepi szomszédunknál, aki viszonylag komoly szocialista iparvállalati mufti volt, meg is nézhettük képmagnón.... :-)

a HA-LCA TU-154-est külső restaurálását éppen a napokban fejezték be, visszakapta az eredeti Malév festést. Az Aeroparkban van.

Nekem a "Postakocsi" inkább a reggeli rádióműsorokból ismerős, a hétfő délutáni Kettőtöl Ötig műsorokban más zeneszámok tettek sírba hétről hétre:
- Kacsatánc - Záray-Vámosi
- Orchideák - Páger antal - Tolnay Klári
- Homokóra - Záray Márta
- Millió rózsaszál - Csongrádi Kata

ehhez képest felüdülés volt, amikor utolsó számként - a számot kérő hallgatók soha véget nem érő felsorolása után - leadták például a Sandokant, jobb esetben az eredetit, büntetésképpen a Neoton verziót.

A focihoz csak annyi, hogy Dobány tán később gólkirály is lett, de a válogatottnak még a közelébe sem jutott, ha jól emlékszem.
Köszönöm hogy elmondhattam.

maribor_ 2018.09.24. 15:23:30

@Fandor: Köszönjük az ismét értékes észrevételt. A filmben az volt az extra, hogy az utolsó pillanatban vonták vissza a vetítési engedélyt. Azt soha nm tudjuk meg, hány film el sem jutott idáig. Az Orchideák és a Homokóra telitalálat!! Dobánnyal igazad van. 1983 őszén ő is ott állt a párizsi Lido színpadán az Aranycipős Fernando Gomes-szel.

Fandor 2018.09.24. 16:10:23

@maribor_: ja, még annyi, hogy a Végső visszaszámlálás annak idején bemutatandó magyar változatából eleve kivágtak egy vagy két jelenetet, amikor a Pearl Harbor körül tevékenykedő orosz "halászhajókról" volt szó. Ezek a jelenetek a mostanában elérhető szinkronos változatokban eredeti nyelven maradtak benne.

Ekkor, 82 novemberében nyolcadikos voltam, tanítás után nem sokat foglalkoztunk a tanulással, ebéd, és "kettőkor a betonon" felkiáltással már a Füredi úti lakótelepi dühöngőben fociztunk. De valahogy 4 és 5 óra között hazakeveredtünk, így hétfőnként még hallottuk, hogy "Rejtvényünk következik. Vegyenek elő papírt-ceruzát, és az Ország-Világ eheti számát..."
És legalább egy, a fenti agyzsibbasztó zeneszámok közül biztosan előkerült.

az utolsóként sorra kerülő, legjobban várt zenék közül rémlik még a "Dí-áj-esz-szí-ó", a "Words, donkamízi" és a Soha se mondd....

a Kettőtől Ötig-et vezette még Gálvölgyi János, Takács Marika, P. Debrenti Piroska....

maribor_ 2018.09.24. 16:13:19

@Fandor: Hangos képrejtvényünk következik :) Takács Marika, emlékeim szerint, nem vezetett a rádióban semmilyen műsort, tekintve ő a Televízió állományában volt.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2018.09.24. 16:37:56

@maribor_: A Kettőtöl ötig c. kívánságműsort határozottan Gálvölgyi János és Takács Marika vezették a nyolcvanas években.

Rich.mond 2018.09.24. 20:45:34

@Fandor: uh, a millió rózsaszál és a kacsatánc most bevillant nekem is.Esélyes, hogy reggelig végtelenített bakelit-lemezként fognak szólni a fejemben

Feyyaz 2018.09.25. 23:27:27

KK meccs: én úgy emlékszem, Fanna később még az olasz válogatottba is eljutott.
***
Nagyon köszönöm a részletes törökországi tudósítást!
Isztambul akkor 4 és fél millió lakos, röpke két és fél évtized és már túl a 14 és fél millión!
Óóó igen, a híres török Ikarus export! Mind pirosra volt festve, és mindenki ismerte azt a márkát arrafelé! :)
Én még a közelmúltban utaztam Isztambulban Ikaruson, viszont Ankarában és Adanában egyet sem láttam... :(

maribor_ 2018.09.26. 07:54:24

@Feyyaz: Mikor írtam a cikket, gondoltam, felkérlek, tudósíts te Lázár György látogatásáról :D

Feyyaz 2018.09.26. 22:27:19

@maribor_:
Biztosan nekigyűrkőztem volna :), de így is tökéletes és hiánytalan lett!
Egyébként nem tudtam róla, mert majd 7 később lettem Türkiye fanatikus. :)
süti beállítások módosítása