Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1982/83

2018.04.15. 18:31 maribor_

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1982/83-as bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés I.
Az 1982/83-as szezon Bevezetőjének első részében először az új rendszerű NB II-t mutatjuk be, majd pedig azt a négy NB I-es csapatot, melyek a nemzetközi kupákban hazánkat fogják képviselni.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés II.
Másfél hetes ciklusunk egyetlen szombatján elrajtolt az NB II. mezőnye. A nyitány mérlege: egy vendéggyőzelem, húsz gól, egy félbeszakadt mérkőzés. Több meglepetés is akadt, a SZEOL például kikapott Baján, de nem nyert a szintén ex NB I-es Ózd és Volán sem. Az osztályozón alulmaradt, így továbbra is a második vonalban játszó Nagykanizsa és Kazincbarcikai összecsapásán a házigazda kanizsaiak biztosan győztek. Az 1982/83-as szezon Bevezetőjének második részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés III.
Az NB II-ben két fordulót is játszottak, az 1982/83-as szezon Bevezetőjének harmadik részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1982/83 1. forduló
A héten az MLSZ vezetői a klubelnökökkel tartottak megbeszélést. Ezután a szövetség vezetői, a válogatottak irányítói a sajtó képviselőit tájékoztatták a bajnokság menetrendjéről, az elképzelésekről, tervekről. Megkezdődött az NB I. is! A tabella elején a forduló hat győztes csapata áll 2-2 ponttal, közülük - ha csak gólkülönbséggel is - a Ferencváros áll az élen, mögöttük a Csepel és a Rába ETO következnek. Az NB Il-ben a 4. fordulóban sem maradtak el a meglepetések. A tavaly még első osztályú SZEOL kikapott Keszthelyen, a Siófok döntetlent ért el a listavezető 22. sz. Volán otthonában, a területi bajnokságból felkerült Baja győzni tudott Kecskeméten.

Időkapszula: NB I. 1982/83 2. forduló
A magyar labdarúgó-válogatott rövidesen megkezdi őszi nemzetközi szereplését, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kihirdette az új válogatott keretet. Nagyszerű futballidő kedvezett a labdarúgó-bajnokság második fordulója szombaton - különböző időpontokban - játszott hét mérkőzésének. Már csak egyetlen százszázalékos csapat van, mégpedig a Zalaegerszeg, amely a Vasas után - igaz, most otthonában - az FTC „frakkját is elkapta”, s ezzel a bajnoki táblázat élén vezeti a táncot. Az ellenpólus: a Vasas még egyetlen pontot sem szerzett. A várakozásnak megfelelően a nap nagy mérkőzése Tatabányán volt, ahol a bányásznapi ünnepségsorozat részeként nagy érdeklődés kísérte a két „európai csapat” összecsapását. A St. Etienne ellen is készülő Tatabánya nagyon ügyesen játszott, s a Standard Liége-re váró bajnok Rába sehogyan sem tudott felülkerekedni, s elszenvedte első vereségét. A 90 perc bővelkedett izgalmakban: tizenegyesek, sárga lapok, élénk fordulatok tarkították a játékot. Végül is a Tatabánya megérdemelte a bányásznapon kivívott két pontot. A forduló legbalszerencsésebb csapata az MTK-VM volt, a 85. percben még 2-0 arányban vezetett, s ezután egyenlített a Debrecen. Az NB II. 5. fordulójában sem maradtak el a meglepetések. A Keszthely Dorogon, az Eger Siófokon győzött, a Debreceni Kinizsi pedig otthonában legyőzte az eddigi listavezető 22. sz. Volánt. Így az élre a tapolcai Bauxitbányász került.

Időkapszula: NB I. 1982/83 3. forduló
Az őszi mérkőzésekre készülő megújult válogatott keret a burgenlandi Kismartonban játszott edzőmérkőzést, idehaza a válogatott mérkőzéssel egy napon megkezdődött az utánpótláskorúak felmérése is. Az NB I. fordulójának mérkőzésein megkülönböztetett figyelem kísérte a nemzetközi kupákban szerdán rajtoló négy csapat - a Rába, a Ferencváros, az Ú. Dózsa, a Tatabánya -  játékát. Közülük a Ferencváros - még pénteken -, és a bajnok Rába „főpróbája” sikeresnek mondható, az Ú. Dózsát dicséri, hogy Békéscsabán is veretlen maradt. Az immár elmaradhatatlan meglepetést ezúttal - és örömet a szurkolóinak - a Honvéd szerezte: a piros-fehérek Pécsett taktikus játékkal szereztek két pontot. Elégedettek voltak a Vasas-hívők is, csapatuk első győzelmét aratta, s ezzel elkerült az utolsó helyről. Ugyancsak először nyert a Debrecen, a két mérkőzésen százszázalékos ZTE ellen. Izgalmas volt a 90 perc Békéscsabán, az Ú. Dózsa, akárcsak a Diósgyőr Nyíregyházán, idegenben csípett el egy pontot ellenfelétől. Nem sikerült ugyanaz a Tatabányának Csepelen, míg a csapatok közül egyedül a Rába tündökölt: fél tucat gólt rúgott. Túl az eredményeken, a játék színvonala nem emelkedett az átlag fölé, nem tündököltek a csapatok, kivétel csak a Rába, az viszont fényesen. A másod osztályban több ezer néző előtt rendezték a labdarúgó NB II. 6. fordulójának tíz mérkőzését. Az érdeklődést elsősorban a Nagykanizsai Olajbányász és a tapolcai Bauxitbányász hálálta meg: az előbbi 6:1-re, az utóbbi 5:2-re győzött. Meglepetés, hogy a Volán kikapott a Hódmezővásárhelytől.

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
A Mundial után néhány hétig szünetelt a nemzetközi vetélkedés, de a héten már újra tétmérkőzéseken találkoznak az öreg kontinens klubcsapatai. Az európai hagyományos kupatornákon a honi futball is vizsgázik, s a lecke korántsem könnyű: mind a négy magyar együttes erős ellenfelet kapott az első fordulóban. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 4. forduló
Mészöly Kálmán szövetségi kapitány baráti megbeszélést folytatott a sportújságírókkal a közelgő nemzetközi feladatokkal kapcsolatban, s ismertette az új válogatott keretet. Az NB I-ben a tabella élén meglepetésre - de nem érdemtelenül - a Csepel áll, egyedüli veretlenként. Őket a tavalyi bajnok Rába ETO és az idén kissé összeszedettebb Bp. Honvéd követik egy ponttal lemaradva. Az 5. és a 12. hely között nyolc ötven százalékos csapat következik - ide zuhant vissza az Újpesti Dózsa, amely csapat épp most vesztette el az eddigi veretlenségét, pont az éllovas ellenében. Szembetűnő a két utolsó helyezett - Pécsi MSC és MTK-VM - korai leszakadási "kísérlete". A másodosztályban egy fordulóval előbbre tartanak a csapatok, mint a felsőbb osztályban. Nagy a tömörülés, az első és a nyolcadik között mindössze két pont a különbség. Idegenben nyert a Kecskemét, a Szekszárd, az Eger és a Kazincbarcika is.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Magyarország – Törökország mérkőzés (különkiadás)
A válogatott találkozó előtt egy nappal az új utánpótlás-válogatottunk is bemutatkozott. És bemutatkozik az újjászervezett magyar labdarúgó válogatott is, Győrben a törököket fogadtuk.

Időkapszula: NB I. 1982/83 5. forduló
A labdarúgó bajnokság 5. fordulójában a Népstadion kettős programja állt a szurkolók érdeklődésének középpontjában. Az első találkozón a nyugodtabbnak, rutinosabbnak tűnő Ú. Dózsa legyőzte a Honvédot. Aztán villanyfénynél a Ferencváros tündökölt: az első félidőben háromgólos előnyt szerzett, de szünet után a Vasas feltámadt, és csak nagy harc után adta meg magát. A bajnok Rába - ha nehezen is - folytatta a gólgyártást, s nem okozott gondot a hazai pályán a Debrecennek és Békéscsabának sem a két pont megszerzése. A Tatabánya még nem lábalt ki a kupasokkból: bágyadt játékkal kikapott. A forduló meglepetése: az MTK-VM Nyíregyházán - akárcsak otthonában a Pécs - megszerezte első győzelmét. A bajnokságban öt forduló után változatlanul a Csepel együttese vezet a Rába előtt. A másodosztály 8. fordulójának kétségkívül legnagyobb meglepetése a Bauxitbányász hazai veresége. A tapolcai együttes ezzel azonnal az 5. helyre esett vissza, míg az élre az otthonában biztosan két pontot szerzett Volán került. Imponáló a SZEOL rákoscsabai, nagy gólarányú győzelme. Ügy tűnik, lassan kirajzolódnak az erőviszonyok, és nem sok idő kell ahhoz, hogy megkezdődjön a Volán és a SZEOL versenyfutása az élen. És belenézünk a harmadik vonal küzdelmeibe is.

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Vendégvárás, utazás, előkészület. E három tennivaló jegyében telt el a négy magyar kupacsapat hét elejei programja. A szerdai visszavágókra a Rába, az Ú. Dózsa, a Tatabánya hazai környezetben készül, csak a Ferencváros kelt útra. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 6. forduló
Zürichben elkészítették az EK, a KEK és az UEFA Kupa második fordulójának sorsolását, két magyar csapat is érdekelt volt. A kupanap után a bajnokság hatodik fordulójára került sor. Újabb szenzációval szolgált (vagy már nem is az) a Rába: idegenben 5:1-es k. o.-győzelmet aratott a Videoton ellen. Ezzel a bajnoki cím védője elfoglalta - jobb gólkülönbséggel - az első helyet. Különben rossz napjuk volt a pályaválasztóknak: a Videoton mellett otthonában kapott ki az MTK-VM, a Haladás, a ZTE, s vesztett pontot az Ú. Dózsa és a Vasas. A másodosztály 9. fordulójában a Volán nagy gólkülönbséggel idegenben legyőzte a Ganz-Mávagot, és a táblázat élére került. A forduló meglepetése: a Sopron győzelme Ózdon. Mészöly Kálmán labdarúgó szövetségi kapitány kijelölte a Franciaország elleni válogatott keretet.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Franciaország - Magyarország mérkőzés (különkiadás)
Kétfrontos magyar-francia párharc: Kispesten mi fogadtuk a gallok U21-es válogatottját, Párizsban pedig a magyar labdarúgó válogatottat fogadta a világsztárokkal teletűzdelt Franciaország csapata.

Időkapszula: NB I. 1982/83 7. forduló
A még Franciaországban tartózkodó magyar labdarúgó válogatott jótékonysági bemutató mérkőzést játszott. Hazai pályákon továbbra is imponál a Rába: az együttes - akárcsak mestere - feltűnően magabiztos, vasárnap is látványos játékkal „leckéztette” az eddig veretlen Csepelt. Az MTK-VM megszerezte első hazai győzelmét, de ehhez arra is szüksége volt, hogy a veterán Brünyi a Nyíregyháza után a Tatabánya ellen is büntetőt hárítson. A forduló nagy meglepetését a Videoton szolgáltatta, végig védekezve, az utolsó előtti percben szerzett Májer-góllal győzni tudott Debrecenben. Az talán már nem is annyira meglepő, hogy a nagyszerűen rajtoló Zalaegerszeg egymás utáni ötödik (!) vereségét szenvedte el Nyíregyházán. Ami pedig a sípos emberek működését illeti: ezúttal a Népstadion két bírója - Nagy M. és Pálvölgyi - vitte a prímet, ők együttesen nem kevesebb, mint nyolc sárga és három piros lappal „vétették észre magukat"... Alighanem negatív rekord született az FTC-Bp. Honvéd mérkőzésen: egymás után három (!) kispesti futballista is idő előtt kényszerült az öltözőbe vonulni. A Debrecenben működő Tompa sem állt feladata magaslatán, hiszen a tudósító két csillaggal honorálta a meglehetősen gyengécske teljesítményt. A másodosztályban ezúttal nem volt meglepetés, a 10. forduló valamennyi mérkőzésén az esélyesek győztek. Szökik a Volán, a Szekszárd és a Szegedi EOL AK.

Időkapszula: NB I. 1982/83 8. forduló
A labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában a legjobb hatvannégy közé jutásért küzdöttek a csapatok a hét folyamán. Az NB I-ben  a tabella élén a Rába őrzi első helyét, tapad rá a Ferencváros, a Csepel is tartja harmadik helyét, míg a Vasas egy fokkal feljebb rukkolt. A meglepetés élére a Haladás teljesítménye kívánkozik: a szombathelyiek meglepő biztonsággal legyőzték az Ú. Dózsát és elkerültek az utolsó helyről. A hazai pályán biztosan nyert a Vasas és a Csepel, a vártnál nehezebben a Rába. Zalaegerszegen nem bírt egymással a ZTE és a Honvéd. A másodosztály 11. fordulója vaskos meglepetésekkel szolgált. Szekszárdon az Eger SE, Szegeden a Kazincbarcika legénysége diadalmaskodott. Amin viszont senki sem csodálkozott: a listavezető Volán SC tizenegye Siófokon elért döntetlenjével megerősítette első helyét. Ózdon aratott biztos győzelmet az Olajbányász, otthonában vette sikerrel az e heti akadályt a Dorog és a Bajai SK. Folytatja vesszőfutását a Ganz-MÁVAG, ezúttal Nagybátonyban szenvedett vereséget. A Bauxitbányász Debrecenben hagyta a két pontot. Hat gólt és hazai győzelmet hozott a Keszthely-Sopron találkozó. Döntetlen eredménnyel zárult a Kecskemét-22. sz. Volán mérkőzés.

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
A Vasas Jugoszláviában Közép-európai Kupa-, az Ú. Dózsa Madridban KEK-, és a Ferencváros a Népstadionban UEFA-Kupa mérkőzést játszott. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 9. forduló
Belisario Betancur kolumbiai elnök bejelentette, hogy hogy országa visszalép az 1986-ban esedékes labdarúgó-világbajnokság megrendezésétől. Az MLSZ elnöksége jóváhagyta, hogy a jövőben a szövetség edzőbizottságának elnöke Zalka András helyett Mezey György legyen. Az NB I. játéknapjának szenzációja a Rába veresége. Ellenfele, a Békéscsaba, otthonában biztosan győzte le a győrieket, akik nem azt, a teljesítményt nyújtották, amit otthon szoktak. Érdekes küzdelem volt a Hungária körúton is, ahol az MTK-VM a 81. percig 4:0-ra vezetett, aztán 4:3 lett, majd végül is 5:3 arányban győzött. A táblázaton a Csepel pontszámban beérte a Rábát. A fővárosi riválisok az ősszel utoljára találkoztak a Népstadionban, ahol újólag bebizonyosodott: a kettős rangadóknak varázsuk van. 45000 fizető néző „szurkolta le a pénzét” a totójubileum alkalmából vasárnap rendezett mérkőzéseken, s ha a hangulat már-már az egykori csaták légkörére emlékeztetett, a játék kevésbé. A négy együttes közül csupán a foghíjasnak minősített Ú. Dózsa lehet büszke meglepően imponáló teljesítményére. A Vasas-Honvéd összecsapás valóban nem volt több egy előmérkőzésnél, a csapatok sétatempóban futballoztak, s mindketten csak arra vártak, mikor hibázik a másik. A másodosztály 12. fordulójában a volt első osztályúak közül a SZEOL és az Ózd kikapott, a Volán viszont fölényesen győzött, tartja első helyét. A vendégcsapatok mindösszesen csak négy pontot tudtak szerezni.

Időkapszula: NB I. 1982/83 10. forduló
Nyolc mérkőzésen huszonkilenc gól. Ez a szombaton lejátszott labdarúgó bajnoki forduló mérlege. A meglepetéscsapatok, a Csepel: 0:3-ról egyenlített Kispesten, a Haladás: 0:1 és 1:2 után nyert 3:2-re, az MTK-VM: idegenben győzött, a Vasas: egy pont Székesfehérvárott. A papírforma érvényesült Pécsett, Újpesten, Győrben, Debrecenben. A táblázaton a Rába egy pont előnnyel vezet a Csepel, és hárommal a Ferencváros előtt. Velük együtt öt fővárosi csapat a Rába nyomában, kapaszkodik az MTK-VM, egyre lejjebb csúszik a Tatabánya. Győzelem nélkül távoztak a vendégcsapatok a másodosztály 13. fordulójában. Mind a tíz találkozón a pályaválasztó csapatok pontot szereztek, s az élen továbbra is a Volán áll. A listavezetőtől szerzett pontja ellenére nagy a Baja baja...

Időkapszula: NB I. 1982/83 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
A hét elején megtörtént az első edzőcsere az NB I-ben. Kedden a Közép-európai Kupa (KK) sorozatban a Vasas a Fáy utcában a csehszlovák ZVL Zilinát fogadta. A kupaszerda napján Zürichben elkészítették a Los Angeles-i olimpia európai labdarúgó-selejtezői beosztását. A nemzetközi kupákban a visszavágókra került sor. A KEK-ben az Ú. Dózsa a Real Madridot fogadta, az UEFA-kupában a Ferencváros Zürichbe látogatott. Legvégül áttekintjük a kupaszerda további eseményeit.

Időkapszula: NB I. 1982/83 11. forduló
Szoros eredményekkel kezdődött szombaton a labdarúgó-bajnokság 11. fordulója, öt mérkőzés közül egyedül Angyalföldön nyert kétgólos különbséggel a Vasas, de a piros-kékek is csak úgy, hogy a Debrecen vezetett 1:0-ra. Csepelen és Diósgyőrben mindössze egy-egy gól esett, meglepetésre a Haladás Nyíregyházáról, az MTK-VM Békéscsabáról vitt el egy pontot. Váratlanul magabiztos, mondhatni, fölényes győri győzelemmel végződött a Népstadionban a forduló slágermérkőzése, a Ferencváros ellenében, ezzel továbbra is vezetik a tabellát. Sok gól (41) esett a másodosztály 14. fordulójában. Különösen Hódmezővásárhelyen, Nagybátonyban és Egerben tettek ki magukért a csatárok. Az élen álló csapatok közül mindhárom győzött, így a sorrend nem változott. A forduló szenzációja a Baja elsöprő győzelme a Kőbányai úton.

Időkapszula: NB I. 1982/83 12. forduló
Senki sem mehet biztosra - ez a hangulat előzte meg a labdarúgó bajnokság 12. fordulóját, amelynek mind a nyolc mérkőzését szombaton játszották. Így is történt: Debrecenben a bajnok Rába „győri gólaránnyal” kapott ki, az utolsó helyről elkerült ZTE legyőzte a Videotont, az Ú. Dózsa otthonában nem bírt a Diósgyőrrel, az FTC az utolsó percekben egyenlített a Nyíregyháza ellen, a Csepelnek meg kellett elégednie Békéscsabán a döntetlennel. A fordulóban a 16 együttes közül csak három győzött, öt mérkőzés döntetlennel végződött. Valóságos „olasz nap” volt, egyetlen találkozón esett három gól, a többin összesen tíz. A táblázaton nagy a tömörülés lent és fent is, az első és az utolsó helyezett között mindössze tíz pont a különbség. A Csepel beérte pontszámok tekintetében a győrieket, de még mindig a Rába ETO vezeti a tabellát. A másodosztály 15. fordulójában a két volt első osztályú csapat, a SZEOL és a Volán rangadója állt az érdeklődés középpontjában. A találkozó döntetlenül végződött, s így a Volán előnye továbbra is három pont riválisával szemben.

Időkapszula: NB I. 1982/83 13. forduló
Az FTC „csikócsapata” gólzáporral nyert a Békéscsaba ellen, míg a Honvéd nehézkesen és sok helyzetet elpuskázva verte az MTK-VM gárdáját. Két találkozón nem volt találat, a Debrecen fontos pontot szerzett Szombathelyen, a Csepel pedig újólag igazolta, hogy nemcsak ügyes, megbízható is. Nagy csatát, változatos küzdelmet hozott a Rába-Vasas rivalizálás, vitézül játszott az utolsó percig a fővárosi csapat. A szakasz kellemetlen meglepetése: feltűnően kevés volt a néző. Különösen a Népstadionban, ahol mindössze háromezren foglaltak helyet a felújított lelátókon. Kis túlzással: mindenki ismert mindenkit... Továbbra is a Rába vezeti a tabellát a Csepel előtt. A másodosztály 16. fordulójában a legnagyobb meglepetést az új edző vezette sereghajtó Ganz-Mávag keltette a harmadik helyezett SZEOL magabiztos, 4:1 arányú legyőzésével.

Időkapszula: NB I. 1982/83 14. forduló
A kupaszerda hazai eseménye: a Vasas a jó öreg KK-ban fogadta az olasz Verona csapatát, az UEFA Kupában jó néhány slágermérkőzést rendeztek Európa stadionjaiban. Az első osztályú labdarúgó-bajnokság utolsó előtti fordulójában a szombaton lejátszott hat mérkőzés eredményei általában a papírformát hozták, nem várt azonban a Csepel és a Vasas hazai pontvesztése. A Rába ETO a Bp. Honvéd elleni győzelemmel ismét pontelőnyhöz jutott riválisával, a Csepellel szemben. Csak az utolsó őszi játéknapon dől el, hogy a Rába vagy a Csepel végez az első helyen. A vasárnapi két meccsen nem született túlzottan váratlan eredmény, a második nap - és talán a forduló legnagyobb vesztese a Ferencváros, amely idegenbeli vereségével lépéshátrányba került az őszi harmadik helyért folyó csatában. A másodosztály 17. fordulójában a Siófoki Bányász mentette meg a vendégcsapatok becsületét idegenbeli győzelmével. Rajtuk kívül csak a Volán szerzett pontot idegenben, mindenki más pályán hazai győzelem született.

Időkapszula: NB I. 1982/83 15. forduló
Befejeződött az őszi idény a futball bajnokság első osztályában. A szezonzáró forduló már pénteken megkezdődött; a Népstadionban a Csepel magabiztosan győzött a Ferencváros ellen, s ezzel őszi bajnok lett, mert a szombati folytatásban a döntetlenben reménykedő Rába Újpesten vereséget szenvedett az egykori nyírségi sámán, Temesvári Miklós csapatától. A csepeliek szereplése az idény meglepetése. A Vasas könnyen verte a Tatabányát, a Honvéd nagyon szép gólokkal a Videotont. Várható vereséget szenvedett az MTK-VM Diósgyőrött, „döntetlenezett” a ZTE Szombathelyen, rettentő ködben volt jobb a Debrecen a Pécsnél, míg a kapaszkodó Nyíregyháza nagy csatában győzte le a Békéscsabát. A tabella valamennyi régiójában nagy a tömörülés, figyelemre méltó, hogy a nyolcadik Videoton és a sereghajtó Nyíregyháza között mindössze két pont a különbség. Most kezdődhet megint a nagy találgatás, hogy mi lesz a tavaszi folytatásban. A forduló után Mezey György, az olimpiai válogatott szakvezetője kijelölte a szerdán, Újvidéken sorra kerülő Vojvodina-Magyar olimpiai válogatott mérkőzésre készülő keretet. Véglegessé vált az A-válogatott kerete is, ők közép-amerikai túrára készülnek a télen. A másodosztályú futballbajnokság őszi utolsó előtti fordulójában csak döntetlent ért el hazai pályán a Volán a Kecskeméttel szemben, de már így is bizonyos, hogy a szezont az első helyen zárja.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.
Elutazott a magyar labdarúgó-válogatott Közép-Amerikába, hogy a surinami polgárháborús helyzet miatt idő előtt, kurtán-furcsán véget is érjen túrájuk. Bemutatkozott az olimpiai válogatott. Sorkerült az UEFA-Kupa visszavágó mérkőzéseire a legjobb nyolc közé jutásért. Befejeződött a futballbajnokság másodosztályában is az őszi szezon. Az utolsó fordulóban a listavezető Volán a várakozásnak megfelelően döntetlenül játszott Salgótarjánban, meglepetés a Siófok veresége Keszthelyen, és az egykor szebb napokat látott Ózd otthoni kudarca a Bajával szemben. Most szünet következik, viszontlátásra tavasszal. És végül jön a felsőház edzői gyorsmérlege.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.
Egy évtizede hagyománnyá vált, hogy a labdarúgás a Képes Sport szerkesztőségének teremtornájával búcsúzik az óévtől, végigkísérjük a történéseket. És végül jön az alsóház edzői gyorsmérlege.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Mérlegen a felsőház
Megvonjuk a felsőházban végzett nyolc csapat őszi mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Mérlegen az alsóház
Egyiptomi vendégszereplésre utazott a labdarúgó-válogatott. Megvonjuk az alsóházban végzett nyolc csapat őszi mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Tabellaparádé
A magyar labdarúgó válogatott keret lejátszotta egyiptomi túrájának utolsó mérkőzését. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, remélhetőleg élvezetes perceket szerezve ezzel a számok, az adatok kedvelőinek.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Statisztikák
Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek. A labdarúgó bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegezésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Az NB II. és a harmadik vonal
Előkészületi mérkőzésen a magyar olimpiai labdarúgó válogatott Lengyelországot fogadta, a Magyar Népköztársasági Kupában pedig a kiscsapatok megizzasztották nevesebb ellenfeleiket. A „kicsik” nem tisztelték a „nagy” neveket, csaknem valamennyi találkozón méltó partnerek voltak. Őszi zárásunk befejező részében megvonjuk a második és a harmadik vonal fél éves mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1982/83 16. forduló
A hét szerdáján a két reprezentatív futballválogatott fontos mérkőzést játszott. Az A válogatott az osztrák bajnok Austria Wien ellen lépett pályára, az olimpiai csapat az Admira Wacker ellen játszott. Nem is sikerülhetett volna szebben a labdarúgó-bajnokság tavaszi nyitánya: ragyogó napsütés fogadta a csapatokat, az érdeklődőket. A mérkőzések általában a papírformaeredményeket hozták: győztek az élen állók, a ZTE kivételével kikaptak az „alsóháziak”. A gólözön ellenére négy csapat eredménytelen maradt. Idegenbeli győzelemmel kezdett a Csepel, az FTC és a Rába ETO. Kiváltképpen a bajnokcsapat diósgyőri gólszürete látványos. Másfél óra alatt tíz gól - ez nem akármilyen teljesítmény, még akkor is, ha a labda a csúszós, latyakos talajon sokszor „önállósította magát". Örömteli jel, hogy válogatottjaink közül Hannich, Póczik, Nyilasi, Pölöskei, Törőcsik és Kiss László feliratkozott a góllövőlistára. A tabella élén továbbra is a Csepel áll, sőt, a dobogón sincs változás. A Vasast megelőzve előrébb lépett az Ú. Dózsa és a Ferencváros is. Egyéb említésre méltó változás, hogy a kieső helyek egyikén a Zete helyet cserélt a Pécsi MSC-vel. Megtörtént a bemutatkozás a második osztályban is. A tíz találkozó közül három vendéggyőzelemmel végződött. A Volán „házirangadón” a 22-esek legyőzték a listavezetőt.

Időkapszula: NB I. 1982/83 17. forduló
Alighogy megkezdődött a tavaszi idény, máris teljes sebességre kapcsolt a labdarúgás. Igaz, hogy nem volt már magyar érdekeltség a szerdai kupafordulóban - az EK-, KEK-, UEFA Kupa-tornán a legjobb nyolc-nyolc csapat az első 90 percet vívta. A Vasas KK-mérkőzést játszott a jugoszláv Galenika együttesével. Az NB I-ben meglepetések fordulója zajlott le a hétvégén! Ugyan ki gondolta volna, hogy a gyengén rajtoló MTK-VM Debrecenben szerzi meg első tavaszi pontjait; hogy a sereghajtó Nyíregyháza két vállra fekteti az Ú. Dózsát; hogy a kiesőjelölt Zalaegerszeg múlt heti balszerencsés pontvesztéséért éppen a Népstadionban, a Ferencváros ellen kárpótolja magát; hogy a Bp. Honvéd kétszeri csabai vezetés után is győzni tud a Viharsarokban? Örvendetesen emelkedett a nézőszám, összesen 76 ezer szurkoló tekintette meg a múlt heti 64 ezerrel szemben a hét összecsapást, gólokban sem volt hiány (26-szor rezdült a háló), öten szereztek két gólt (Dékány, Dárdai, Soós, Kurucz és Bodonyi), hirtelen megnőtt a sárga lapos figyelmeztetések száma (14), és sajnos, megint akadt egy labdarúgó (Kerepeczky, Bp. Honvéd), aki elvesztette uralmát idegei felett, s emiatt a kiállítás sorsára jutott. A táblázaton az élcsoportban nem történt jelentős változás. A másodosztály 21. fordulójában a listavezető Volán hazai pályán győzött, a SZEOL viszont csak döntetlent ért el Ózdon.

Időkapszula: NB I. 1982/83 18. forduló
Teljes fordulót tartottak a labdarúgó MNK nyolcaddöntőjében. A sláger a Békéscsaba-Rába találkozó volt. Nehéz feladat elé nézett a Csepel Kazincbarcikán, míg a Ferencváros (az egyetlen fővárosi találkozón) a 22. Volán vendége volt Rákoscsabán. Az NB I-ben az eredmények többsége az előzetes papírforma szerint alakult, a „kárvallott csapat” jelzője a Vasast és az MTK-VM együttesét illeti. Mindkét gárda azon bukott el, hogy csatárai elhibázták a gólt ígérő helyzeteket. A vártnál könnyebben győzött az Ú. Dózsa, a Zalaegerszeg, jó kezdés után nehezebben a Honvéd. A Rába és a Honvéd az újabb győzelmével tartja előnyét üldözőivel szemben, míg a táblázat második felében a ZTE, a Diósgyőr és a Haladás javított a helyzetén. A forduló után változott a tabella, miután a Rába (ha szoros mérkőzésen is) nyert a fővárosban az MTK-VM ellen, míg a Csepel tatabányai kirándulásán csak egy pontot szerzett. így jobb gólkülönbségével a vidéki együttes lett a listavezető (27), a Csepel (27) és a Honvéd (25) előtt. A Ferencváros nagy küzdelemben győzött Székesfehérvárott a Videoton ellen, a zöld-fehér együttes elérte a negyedik helyet. Mészöly Kálmán az A-, Mezey György az olimpia válogatottaknak hírdetett keretet a jövő heti felkészülési mérkőzésekre. A futballbajnokság másodosztályában a 22. fordulón jutottak túl az együttesek. A gyengélkedő listavezető Volán újabb vereségével egyre szorosabbá válik az élcsoport küzdelme.

Időkapszula: NB I. 1982/83 19. forduló
A magyar labdarúgó válogatott keret Tapolcán vendégszerepelt, az olimpiai válogatott a Lokomotiva Kosice vendége volt előkészületi mérkőzésen. Az európai labdarúgókupák negyeddöntőinek visszavágóival szerdán kialakult az EK, a KEK és az UEFA Kupa elődöntőjének a mezőnye, a Vasas KK mérkőzést játszott. A Haladás megkezdte szereplését az indiai Nehru Kupán. A 19. forduló első, szombati szakasza meglepetésekkel kezdődött: otthonában k. o. vereséget szenvedett a már régóta tavaszi bágyadtsággal küszködő Békéscsaba a Tatabányától. Beváltak azok a tippek, amelyek az elbizonytalanodó Csepel megtorpanásáról szóltak, a hosszú ideig listavezető csapat saját pályáján sem bírt a Törőcsik vezényelte Ú. Dózsával. A várakozásnak megfelelően a Honvéd egy ponttal tért haza Debrecenből, míg a „menekülő” Nyíregyháza gyors találattal verte a Videotont. A kora esti találkozókon egy várt és egy meglepő eredmény született. A Ferencváros második otthonában, a Népstadionban, könnyed, tetszetős játékkal „porolta el” a Diósgyőrt, amely képtelen volt ellenállni. A Rába viszont (hívei nagy csalódására) képtelen volt elbánni a Zalaegerszeggel, pedig a találkozó előtt csak az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a gólkülönbség. A másodosztály  23. fordulójában az első helyezett Volán lehengerelte a kazincbarcikai csapatot, az üldöző SZEOL is biztosan szerezte meg a két pontot. Tömörül az alsóház, csak a Nagybátony helyzete látszik reménytelennek.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Luxemburg – Magyarország EB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Az Indiában rendezett Nehru Kupán a Haladás egészen a döntőig menetel. A válogatottak hete váltja fel a következő napokban a bajnoki küzdelmet (szerdán Bulgáriában játszott az olimpiai csapat, vasárnap Luxemburgban az A válogatott). A másodosztály játéknapját az MLSZ előrehozta szombatra a vasárnapi EB-selejtező miatt. A Volán idegenben nyert, s mivel a SZEOL Szekszárdon kikapott, így négy pontra nőtt az előnye.

Időkapszula: NB I. 1982/83 20. forduló
A hét elején az Indiában zajló Nehru Kupán a döntőben a Haladás diadalmaskodott. Bár kétségtelen, hogy a csapatok valósággal tülekedtek a pontokért, mégis kevesen kockáztattak, így többször is papírforma eredmény született a bajnokság 20. fordulójában. Mivel a Haladás éppen most nyert egy indiai tornát, mint a magyar futball reprezentánsa, szerdán (az első hétközi fordulóban) hét mérkőzést játszottak az NB I-ben. A Nyíregyháza (mv: mint vendég) derekasan vitézkedett a Hungária körúton az MTK-VM ellen, pontszerzésével tovább erősítette pozícióját, s úgy-ahogy visszavágott az őszi hazai fiaskóért. A DVTK képes volt legyőzni a sokszor jó Debrecent is, míg senkit sem lepett meg, hogy a Tatabánya erejéből mindössze döntetlenre futotta a Pécs ellenében. A Népstadion kettős rangadóján előbb az Ú. Dózsa szerzett pontot a Honvédtól. A jelenlegi erőviszonyok alapján a kispesti csapat teljesítménye még akkor is meglepő, ha sokan elismerik az újpestiek szívós védekezését - mint a legjobb megoldást a játékosállomány ismeretében. Ráadásul a liláknál Törőcsik sem játszott. A Honvéd azért keltett csalódást híveinél, mert a rajongók (eddigi tapasztalatuk alapján) határozottabb győzni akarást reméltek. A piros-kékek megint nagy csatát vívtak a ferencvárosiakkal, s ezúttal is (akárcsak ősszel) alulmaradtak. Lehet „keresni a tetteseket”, hiszen Váradi büntetőt hibázott, igazán kedvező szituációban, míg a körmönfont Nyilasi ismét higgadt volt. Ugyanakkor a bajnokjelölt Csepel örült a fehérvári döntetlennek, akárcsak a csabaiak az egerszegi X-nek... A bajnokságban tovább zilálódtak a pozíciók. A vezető hármas (Rába, Csepel, Honvéd) mögött a középcsoport viszonylagos biztonsága következik. Majd a hetedik helyezett Tatabányától (18 pont) az utolsó Békéscsabáig (14) még sok minden bekövetkezhet a labilis sorsú csapatok között. A másodosztályban nem rendeztek hétközi fordulót.

Időkapszula: NB I. 1982/83 21. forduló
Nyárias zápor söpört végig szombat délután a labdarúgópályákon, viharos volt tehát az első osztályú bajnokság huszonegyedik fordulója. Hosszú idő után ismét hazai környezetben, az arénahangulatú Üllői úton fogadta ellenfelét az FTC, a vendég az örök rivális, az MTK-VM. Ugyanebben az időpontban Csepelen is rangadó volt: a hazai piros-kékek Angyalföld hasonló színösszeállítású csapatával, a Vasassal találkoztak. Visszatérve a szombathoz: a 21-es ezúttal elsősorban a Debrecen számára volt nyerő szám, miután legyőzte esélyesebb riválisát, az Újpesti Dózsát. Kispesten megszakadt a Haladás indiai sorozata, a távoli országban tornát nyert együttes a második félidőben már nem tudott ellenállni a Honvéd-rohamoknak. Divatos volt a döntetlen: Nyíregyházán, Pécsett és Békéscsabán is megosztoztak a pontokon a vetélytársak. Az utóbbi helyszínen - úgy látszik - az edzőváltozás sem segített, a csabai csapat helyzete a DVTK elleni mérkőzés után sem javult. Most sem maradt vaskos meglepetés nélkül a labdarúgó másodosztály hétvégéje. A huszonötödik fordulóban a legváratlanabb eredményt a Hódmezővásárhely sikere hozta a Volán SC otthonában, de a Kecskemét szegedi győzelme sem tartozik a várt hírek közé. Folytatja tavaszi diadalútját a Siófok. A Soproni SE legyőzésével megszerzett újabb két bajnoki pontjával megelőzte a SZEOL AK-t, és már csak három pont választja el a listavezetőtől. Huszáros hajrát nyitott az elmúlt héten a Ganz-MÁVAG gárdája. Kazincbarcikai siker-kiruccanását követően most vasárnap az Olajbányászt fektette kétvállra a Kőbányai úton - magabiztosan.

Időkapszula: NB I. 1982/83 22. forduló
Már a legjobb négy közé jutásért játszottak a riválisok a Magyar Népköztársasági Kupában. A kupaküzdelmek mellett bajnoki rivalizálás is zajlott, a szombathelyi csapat indiai túrája miatt csak most rendezték a Haladás-Rába találkozót. Nagy meglepetésre a győri csapat vereséget szenvedett, de még így is az élen halad. Tizenhárom év után nyert újra KK-t a Vasas. A piros-kékek nagy tettet hajtottak végre Veronában, ahol az olasz I. osztály egyik bravúrcsapatát, a negyedik helyen álló Veronát verték meg 2:1-re. A bajnokok és a kupagyőztesek tornáján, valamint az UEFA Kupában megkezdődtek az elődöntők. A remek, tavaszias délután tízezrével csalogatta ki a szurkolókat szombaton a labdarúgópályákra. (A legnépesebb, csaknem félszázezer nézővel, a Népstadion volt a négy budapesti csapat találkozóján.) Az öt, szombaton lejátszott találkozón a „semleges” Népstadion kivételével a vendéglátó csapatok - a Diósgyőr, a ZTE és a Haladás - nyertek. A forduló slágermérkőzései közül a Ferencváros-Honvéd összecsapás is csak hellyel-közzel nyerte el a közönség tetszését, a ferencvárosiak győzelmükkel visszavágtak a szerdai kupavereségért ellenfelüknek. A Vasas viszont csak árnyéka volt önmagának. A Csepel ebben a bajnokságban először szorult le a dobgóról. A másodosztály 26. fordulójában idegenben nyert a Volán, otthonában a Kecskemét, s így az első és a második helyezett között nem változott a pontkülönbség. A szombati mérkőzések után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte keretét a szerdán Coimbrában sorra kerülő Portugália-Magyarország válogatott találkozóra. Mezey György, az olimpiai csapat szakvezetője is választott, gárdája a dunavarsányi edzőtáborban foglalja el a szálláshelyet a szerdai olimpiai selejtezőre készülő játékosokkal.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Portugália – Magyarország mérkőzés (különkiadás)
Terjedelem hiánya miatt ritkán van lehetőségünk kitekinteni, hogyan állnak - mindenhol nagyjából kevéssel féltáv után - a különböző külföldi bajnokságok. Ugyanilyen ritkán tekinthetünk rá a harmadik vonalra. Most megtesszük. A Mezey György vezette magyar olimpiai gárda a bulgáriai bemutatkozón nemcsak a pontszerzéssel, a játékával is reményeket ébresztett, így a szurkolók bizakodva várták a csapat szerda délutáni hazai szereplését a görögök ellen. Az A válogatott pedig Portugáliába látogatott barátságos, felkészülési mérkőzésre.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Magyarország – Luxemburg EB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
A labdarúgó NB II. osztályban lezajlott a 27. forduló: Dorogon hagyott egy pontot a listavezető Volán. Kikapott a 2. helyen állt Kecskemét, gólzáporral győzött viszont a Siófok, és visszaszerezte a 2. helyet. Utánuk a SZEOL, a Salgótarján, a Kazincbarcika és a Hódmezővásárhely (az utóbbi kettő idegenben nyert) egyaránt 31 ponttal következik. Válogatottunk Luxemburgot fogadta EB-selejtezőn a Népstadionban.

Időkapszula: NB I. 1982/83 23. forduló
Ülést tartott hétfőn az MLSZ elnöksége. Meghallgatta és tudomásul vette Mészöly Kálmán szövetségi kapitány szóbeli tájékoztatóját a labdarúgó A-válogatott eddigi mérkőzéseinek szakmai tapasztalatairól. Az NB I 23. fordulója aligha kerül be a magyar labdarúgás aranykönyvébe. Nem kevesebb, mint négy (!) találkozó kapott munkatársainktól mindössze két csillagos minősítést, csupán Nyíregyházán láthatott a szépszámú nézősereg fordulatos, látványos, színvonalas játékot. Ezen a mérkőzésen azonban nem kis meglepetés született, hiszen az utóbbi időben bukdácsoló szabolcsiak régi önmagukat idéző remek játékkal győzték le magabiztos különbséggel a nemrégiben még bajnoki reményeket melengető csepeli gárdát. Ugyancsak javított eddigi helyzetén az MTK-VM a Videoton legyőzésével, s ezzel a székesfehérvári együttes került nehéz helyzetbe. A hosszú ideje gyengélkedő békéscsabaiak sem tudtak javítani: hazai pályán a Vasastól elszenvedett vereségükkel már most úgy tűnik, nemigen marad esélyük a bennmaradásra. Az elsőségre leginkább számítható gárdák közül a Ferencváros második félidei teljesítményével, Nyilasi jó játékával és két góljával fordított és győzött Debrecenben. Ezzel egy pontra megközelítette a Rába ETO-t, amely csak döntetlenre volt képes Pécsett. Ugyancsak ott van az élvonalban a Bp. Honvéd - szintén egy pontra lemaradva az éllovastól -, ezúttal is magabiztosan győzött Kispesten. A forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte keretét az Anglia elleni EB-selejtező mérkőzésre.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Anglia – Magyarország EB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Az utolsó labdarúgó MNK negyeddöntőben a Békéscsaba folytatta eddigi sikeres kupaszereplését: a Rába után a Vasas együttesét is elbúcsúztatta. A másodosztályú labdarúgó-bajnokságban a SZEOL fölényesen győzött Egerben, és felzárkózott a Volán mögé a második helyre. Utánpótlás válogattunk pályára lépett Newcastle-ban, kontinentális selejtezőn, míg az A válogatott a Wembleyben szerepelt Anglia ellen.

Időkapszula: NB I. 1982/83 MNK-elődöntők és a kupadöntő
Lejátsszák a 19. fordulóból elmaradt Pécsi MSC-Haladás NB I-es labdarúgó-bajnoki találkozót és az elődöntőket a Magyar Népköztársasági Kupáért. Brüsszelben megrendezték az UEFA-Kupa döntő első mérkőzését, a Népstadionban pedig az MNK-döntőjét.

Időkapszula: NB I. 1982/83 24. forduló
A kellemes hétvégi időjárás nagyszámú közönséget vonzott szombaton a labdarúgó-mérkőzésekre. Legtöbben a Népstadionban voltak a kettős találkozón. Az élcsoportban nem történt változás: a Rába, a Ferencváros, a Honvéd győzött, s mivel az utóbbi két csapat éppen az üldözőktől szerezte pontjait, így a három nyertes „megszökött” a többiektől, s továbbra is versenyt futnak az első helyért. A táblázat alján a „kiesési rangadó” a Pécs és az MTK-VM között döntetlennel végződött, akárcsak a Debrecen-Nyíregyháza összecsapás. A Békéscsaba helyzete mind reménytelenebb. A forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte keretét a jövő heti Görögország elleni EB-selejtezőre. Ugyancsak a görögök ellen készül majd az utánpótlás-válogatott is. A másodosztály 30. fordulójában a Volán SC otthon, a SZEOL AK idegenben nyert rangadót.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Magyarország – Görögország EB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Az MLSZ fegyelmi bizottsága megtárgyalta a félbeszakadt Haladás-Tatabánya NB I-es labdarúgó-mérkőzés körülményeit. A határozat szerint a két bajnoki pontot a pályán elért 2:0-lal a Tatabánya javára igazolta. Hétközben újrajátszották az NB II-ben a Volán-Kazincbarcika mérkőzést, melyet eredetileg 7:0-ra nyertek a hazaiak, de az MLSZ megsemmisítette az eredményt. Lejátszották a KEK-döntőt is, a skót Aberdeen találkozott a spanyol Real Madriddal. Kihasználva az EB-selejtező miatti bajnoki szünetet, ezúttal a másodosztályban szombaton és vasárnap is rendeztek mérkőzéseket. A 31. forduló legfőbb következménye: a Hódmezővásárhelynek és a Kazincbarcikának is elszálltak a feljutási álmai... Szombaton utánpótlás EB-selejtezőn fogadtuk a görögöket, vasárnap a Népstdionban az A válogatottak csaptak össze.

Időkapszula: NB I. 1982/83 25. forduló
Szerda este a lisszaboni Luz stadionban rendezték meg a Benfica és az Anderlecht közötti második mérkőzést az UEFA Kupa döntőjében. Győzött a három bajnokjelölt - a Rába Nyíregyházán, a Honvéd Csepelen, a Ferencváros az Üllői úton - s mivel az üldözők kikaptak, így újabb két ponttal nőtt az előnyük a többiekkel szemben. Hosszú hetek vereségsorozata után újra nyert a Békéscsaba, „feltámadt" a Tatabánya - kiütötte az Ú. Dózsát -, verejtékesen szerezte meg a két pontot a Vasas és az MTK-VM. A másodosztály mérkőzései közül a legnagyobb meglepetés, hogy a Volán saját pályáján pontot vesztett. Tovább élesedett a Volán, a SZEOL, a Siófok és a Salgótarján harca.

Időkapszula: NB I. 1982/83 26. forduló
A FIFA végrehajtó bizottsága, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség huszonegy tagú testülete (soraiban Szepesi Györggyel, az MLSZ elnökével) stockholmi ülésén határozott arról: hol legyen az 1986. évi világbajnokság. Az egész világ sportközvéleménye által feszült figyelemmel várt szavazáson a testület mind a húsz tagja Mexikóra adta voksát. Hét mérkőzésen 13 gól - ez a szombati bajnoki mérkőzések „termése”. A bajnoki címre esélyes trió közül csak a Honvéd játszott, s a vártnál nehezebben szerezte meg a két pontot szívós ellenfelével, a Diósgyőrrel szemben. Ugyancsak egy gól esett a Megyeri úton, Zalaegerszegen és Szombathelyen is, míg Pécsett, Debrecenben, s a kiesési rangdón, a Hungária körúton három-három. Négy fordulóval a befejezés előtt az MTK-VM, a Pécs és a Haladás sokat javított a helyzetén, csökkentek a reményei a Videotonnak, a Békéscsaba pedig - legalábbis ez derült ki a szombati játékából - már veszi a kalapját... Vasárnap, Győrött a szinte bajnoki döntőnek beillő mérkőzésen döntetlen született, maradt minden a régiben: a 26. forduló végén a Rába, a Honvéd és a Ferencváros továbbra is csaknem azonos eséllyel harcol a bajnoki címért. A nyílt verseny nem csupán érdekes, de hasznos is: talán feledteti a szurkolókkal a válogatott viszontagságait. Vagy csak egymás között ilyen jó a játék..? További érdekesség: az alsóház olyan tömör, hogy még matematikailag a hetedik helyezett Tatabánya is kieshet. A másodosztály 33. fordulójában a fél lábbal már első osztályú Volán hazai pályán, akárcsak legutóbb, most is pontot vesztett. Nagybátonyi vereségével lépéshátrányba került a Siófoki Bányász.

Időkapszula: NB I. 1982/83 27. forduló
A forduló napján tartották a Juventus-Hamburg SV Bajokcsapatok Európa Kupájának döntőjét. Már a forduló előtt keretet hirdetett Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a jövő heti dánok elleni EB-selejtezőre. Az első osztályú labdarugó bajnokság szerdai, 27. fordulójában a bajnokjelölt Rába és a Ferencváros a várakozásnak megfelelően megszerezte hazai pályán az újabb két pontot, de vendégeik 1:0 arányú vezetése után. A Bp. Honvéd viszont nem nyert Tatabányán, így a harmadik helyre szorult. A Rába három fordulóval a befejezés előtt egy ponttal előzi két nagy vetélytársát. Több meglepő eredmény született a kiesés elleni küzdelemben. A legváratlanabb: a Pécs Budapesten legyőzte a Vasast, s ezzel talán bennmaradást érő pontokhoz jutott. Szombathelyen gólzáporral, 7:1-re nyert az MTK-VM ellen, és végleg „megmentette a bőrét" a Haladás; a Videoton is fölényes győzelemmel javított helyzetén, de 21 pontja még kevés a nyugalomhoz. Az utolsó három (Videoton, Nyíregyháza, Békéscsaba) előtt négy csapat (Pécs, ZTE, Debrecen, MTK-VM ) áll egyformán 23 ponttal. A 27. fordulóban a nyolc mérkőzés 35 gólt hozott, s most volt az idény második 6 gólkülönbségű győzelme a Haladás-MTK-VM mérkőzésen. Az első 6 gólos vereségnek is az MTK-VM volt a szenvedő alanya, ősszel, Győrött. Érdekesség, hogy három fordulóval a zárás előtt, a tabellát böngészve, mindössze négy csapat található, amelyik nem érintett sem a dobogó, sem a kiesés kérdésében. Ez a négy a következő: a Csepel, az Ú. Dózsa, a Vasas és a Tatabánya. A másodosztály 34. fordulójában a szegedi rangadó döntetlenje a Salgótarjánnak kedvezett, így továbbra is teljesen nyílt a harc három csapat közt a feljutást érő második helyért.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Dánia - Magyarország EB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
A másodosztály 35. fordulójában a A SZEOL AK és a Salgótarján egy lépéssel közelebb került a Volánhoz és az élvonalhoz. Míg az olimpiai válogatottunk Norvégiában játszott felkészülési mérkőzést, addig kétfrontos csatában ütköztünk meg Dániával EB-selejtező mérkőzéseken.

Időkapszula: NB I. 1982/83 28. forduló
Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége elfogadta Mészöly Kálmán szövetségi kapitány lemondását. Soha ilyen hajrá, mint az idei bajnokságban! Már csak két forduló van hátra, s még mindig három jelölt van a bajnoki címre. Szombaton, a 28. fordulóban a Rába ismét bizonyította, hogy a kellő időben újabb sebességre kapcsol, 0:1-ről nyert a második félidőben idegenben, Hajszán mesterhármasával 3:2 arányban. Rendkívül fontos két pontot szerzett az ezzel már kiesett Békéscsaba ellen (ugyancsak idegenben) az FTC, míg a Honvéd a Hungária körúton kénytelen volt megelégedni egy ponttal, de így is versenyben marad az első helyért folytatott küzdelemben. A táblázat alján a Békéscsaba sorsa megpecsételődött, s a veszély még elsősorban a Nyíregyházát, a Videotont és a Debrecent fenyegeti. A másodosztály 36. fordulójában a nagy érdeklődéssel várt rangadón a SZEOL csapata idegenben legyőzte a listavezető Volánt. Mivel a Salgótarján kikapott, így két fordulóval a befejezés előtt a Volánnak 3, a SZEOL-nak 2 pont előnye van a feljutásban reménykedő Salgótarján előtt. Körülnézünk a harmadik vonal, a Területi bajnokságok házatáján is.

Időkapszula: NB I. 1982/83 29. forduló
A korábbi előszerződést erősítették meg Győrött: a Royal Antwerpen labdarúgóklub és a Rába ETO megegyezett Póczik József külföldi szerepléséről. A Rába 150 ezer dollárt kap Póczikért, ez az eddigi legnagyobb összeg, amit magyar játékosért külföldi klub fizetett. A végére maradt a döntés, hogy a Rába vagy a Ferencváros nyeri-e a bajnokságot. Miután szerdán az utolsó előtti fordulóban a kispesti rangadó döntetlenül végződött, a Ferencváros pedig győzött, a két csapat egyforma pontszámmal várja a szombati utolsó 90 percet, bár a Rába gólkülönbsége jobb. A Honvéd az egy ponttal kiesett az első helyért vívott versenyfutásból; két pont hátránya mellett rosszabb a gólkülönbsége. Ugyanígy az utolsó fordulóban dől el, hogy a Békéscsaba mellett melyik együttes mond búcsút az első osztálynak. Az utolsó előtti fordulót játszották a másodosztályban is. A feljutásért versengő három csapat győzött, közülük a Volán már a második helynél lejjebb nem végezhet, és így ősztől egy osztállyal feljebb léphet. Kiesett a Nagybátony és a Bauxitbányász.

Időkapszula: NB I. 1982/83 30. forduló
Régen volt ennyire izgalmas az első osztályú labdarúgó-bajnokság, mint a szombaton befejeződött 1982/1983. évi szezonban. Bár a Rába korábban lépéselőnyt szerzett, a záróra előtt még az esélyleső Ferencváros is reménykedhetett. A papírforma azonban nem borult fel, a győri együttes gólzáporral győzte le az Ú. Dózsát, ezzel egymás után másodszor nyerte el a bajnoki címet. Második az FTC, harmadik a Honvéd. Ugyancsak a 30. fordulóban adtak választ az „alsóház” csapatai arra a kérdésre: a Békéscsaba mellett melyik együttes szerepel ősztől az NB II-ben? A legsanyarúbb helyzetben a Debrecen volt, s búcsúzott is, miután a Nyíregyháza nyert a már minden mindegy alapon futballozó békéscsabai gárda otthonában. A bajnoksághoz csak annyit: ha a színvonal is lépést tartott volna az izgalmakkal, akkor valószínűleg előbbre tartana a magyar labdarúgás, mint ahol most áll. Mindenesetre a nemzetközi porondon ősztől a Rába (EK), az Ú. Dózsa (KEK), valamint az FTC és a Honvéd (UEFA Kupa) szerepel. Megvolt a kapuzárás a labdarúgóbajnokság második osztályában is. A Volán és a SZEOL újra kiharcolta a feljutást, míg a Bauxitbányász és a Nagybátony mellett a Dorog búcsúzott. A területi bajnokságban is bajnokokat avattak, a Kaposvári Rákóczi, a Szolnoki MÁV MTE, a Papp J. SE, a Szabó L. SE, a Bakonyvegyész és a Dunaújváros szerezte meg az elsőséget. A hat együttest párba sorsolják és oda-visszavágó alapon osztályozót játszanak az NB II-be jutásért.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.
Mészöly Kálmán lett a Vasas labdarúgó-csapatának vezető edzője. Jól ment a vendégcsapatoknak a területi bajnokok vasárnapi osztályozóján az NB II-be jutásért, hiszen a három házigazda együttes közül csupán a Bakony Vegyész szerzett előnyt a június 26-i visszavágóra. Európában erre a szezonra véget értek az EB-selejtezők. Legvégül jön a felsőház edzői gyorsmérlege. Hagyományainkhoz híven az 1982/83-as NB I-es idény végén is elkészítettük edzői gyorsmérlegünket. Négy kérdést tettünk fel 8 első osztályú csapat edzőjének.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.
A lemondott Mészöly Kálmán helyett az MLSZ Mezey Györgyöt bízta meg a szövetségi kapitányi teendők ellátásával. Megtartották az osztályozó mérkőzések visszavágóit a hat, a Területi bajnokságokban csoportgyőztes csapatok között, így véglegessé vált, kik indulhatnak az NB II-ben. Legvégül jön az alsóház edzői gyorsmérlege. Hagyományainkhoz híven az 1982/83-as NB I-es idény végén is elkészítettük edzői gyorsmérlegünket. Négy kérdést tettünk fel 8 első osztályú csapat edzőjének.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Mérlegen a felsőház
55 éves korában elhunyt Budai II. László, az FTC, majd a Honvéd válogatott labdarúgója. Az Intertotó nemzetközi labdarúgótornán bekapcsolódnak a magyar csapatok, a Bp. Honvéd és a Videoton is. Megvonjuk a felsőházi csapatok idei mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Mérlegen az alsóház
Megkezdődött a mindig nagy érdeklődéssel várt átigazolási időszak. Sorsoltak az európai kupákban. A bajnok Rába ETO izlandi, a Ferencváros holland, a Bp. Honvéd és az Ú. Dózsa egyaránt görög ellenfelet kapott. Az Intertotó Kupában újabb forduló következett. Mindkét magyar részvevő pályára lépett - egyaránt osztrákok ellen. A Honvéd Innsbruckban játszott, míg a Videoton vendége a Sturm Graz csapata volt. Megvonjuk az alsóházi csapatok idei mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Tabellaparádé
Ezrek és ezrek kísérték utolsó útjára az 55 éves korában váratlanul elhunyt 39-szeres egykori válogatott labdarúgó Budai Lászlót, a Bp. Honvéd volt játékosát. Az MLSZ-ben elkészült a labdarúgó NB I. és az NB II. őszi sorsolása. Ismét teljes forduló volt a nyári nemzetközi (Intertotó) labdarúgókupában. Pályára lépett a két magyar szereplő is, a Bp. Honvéd az Innsbruckot fogadta, míg a Videoton a Sturm Graz vendége volt. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, remélhetőleg élvezetes perceket szerezve ezzel a számok, az adatok kedvelőinek.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Statisztikák
Az Intertotó Kupában szereplő két magyar együttes kedvező pozícióból várhatta az újabb erőpróbát, hiszen mind a Bp. Honvéd, mind a Videoton csoportja élén állt. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek. A labdarúgó bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegzésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon.

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Az NB II. és a harmadik vonal
Nyilasi Tibor, az FTC és a magyar labdarúgó válogatott játékosa Bécsbe igazol az Austria Wien csapatához. Az MLSZ fegyelmi határozata szerint a Siófok csapata pontlevonással kezdi az 1983/84-es másodosztályú labdarúgó bajnokságot. A Videoton megnyerte csoportját, a Bp. Honvéd másodikként zárt az Intertotó Kupában. Tavaszi zárásunk befejező részében megvonjuk a második és a harmadik vonal éves mérlegét.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5913836774
süti beállítások módosítása