Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 15. forduló

2018.10.02. 05:46 maribor_

1982. december 3-5., a tél első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_headlines.jpgA héten megkezdődik a női kézilabda világbajnokság Budapesten és több vidéki városban, a hivatalos plakát Szyksznian Wanda grafikusművész alkotása

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 29.

Teljesítette éves tervét a legnagyobb tatabányai szénbánya, a keleti üzem. Dolgozói az év eleje óta 785 ezer tonna szenet küldtek felszínre, s ennek hatvan százaléka a háztartások ellátására alkalmas minőségi szén volt. Az év végéig terven felül még 85 ezer tonna szenet termelnek, s ebből 65 ezer tonnát a lakosság részére. A számítások szerint 60 millió forint többletnyereséggel zárják az évet. Különösen kimagasló eredményt értek el a szocialista brigádok, köztük Mucsi József, Szőke Gábor és Gasparik János csapatai.

A lengyel kormány és a püspöki kar képviselőiből álló vegyes bizottság Varsóban együttes ülésen megvitatta az ország helyzetével kapcsolatos kérdéseket. A kormány képviselői kifejtették, hogy milyen tervei vannak az állami vezetésnek a közeljövőre vonatkozóan. Előzetesen áttekintettek néhány szervezeti kérdést II. János Pál pápa 1983-ban esedékes lengyelországi látogatásával kapcsolatban. Az ülésen ezen kívül megvitatták a katolikus értelmiségi klubok tevékenységének esetleges felújítását, valamint az állam és az egyház viszonyának időszerű kérdéseit.

Robbanás történt Lengyelországban a bytomi kőszénbánya Dimitrov aknájában, 227 méter mélységben. A szerencsétlenség tizenhat áldozatot követelt. A robbanás akkor következett be, amikor a bányászok és mentőalakulatok egy eddig ismeretlen okból keletkezett tüzet próbáltak eloltani. A tűz továbbterjedt a vágatokban, ahol az oltásban résztvevő hatvanhat bányamentő és bányász tartózkodott. A robbanás következtében tizenhat bányász és bányamentő életét vesztette, tizenegyet égési sérülésekkel a semianowicei és a bytomi kórházakban ápolnak. A szerencsétlenség színhelyére érkezett a lengyel bánya- és energetikai miniszter és az ágazat több más vezetője. A szerencsétlenség okának és körülményeinek kivizsgálására különbizottságot hoztak létre.

A Biztonsági Tanács egyhangúlag megszavazta a Golan-fennsíkon állomásozó ENSZ-erők mandátumának meghosszabbítását további fél évre. Mind Szíria, mind Izrael előzetesen hozzájárult a kéksisakosok kedden lejáró megbízatásának meghosszabbításához, így a testület vita nélkül hozta meg a határozatot.

Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev, aki több mint 200 napot töltött a kozmoszban, és ezzel megdöntötte a világűrben való tartózkodás időtartamrekordját, most - miközben folytatják feladataik végrehajtását - megkezdték az előkészületeket arra, hogy. visszatérjenek a Földre - írja a TASZSZ szovjet hírügynökség. A két űrhajós felöltötte azt a vákuumos űrruhát, amely a földi nehézkedést imitálja. A 202. nap feladatai közé tartozott az elhasznált berendezések egy részének az űrállomásról a teherszállító űrhajóba való átrakása, a súlytalanság körülményei közötti növénytermesztéssel kapcsolatos kísérletek elvégzése és televíziós beszélgetés az irányító központtal. Az orvosi ellenőrzés eredménye szerint Berezovoj és Lebegyev egészsége és közérzete jó. A két űrhajós sikere a Szovjetunióban és más országokban is nagy visszhangot váltott ki. A felállított rekordon kívül méltatják azokat a tudományos eredményeket, amelyek a két asztronauta nevéhez fűződnek. A Szaljut-7-Szojuz T-7-Progressz-16 tudományos kutató komplexum repülése rendben folytatódik - írja a szovjet hírügynökség.

november 30.

Délelőtt tíz órakor megkezdődik hazánkban a Képújság rendszeres kísérleti adása. A Képújság új, önálló, elektronikus tömegtájékoztatási eszköz, a Magyar Televízió, a Magyar Távirati Iroda és a Magyar. Posta új szolgáltatása. A Képújság változatos közhasznú tudnivalókat, információkat, programajánlatokat közöl hazánk és  a nagyvilág eseményeiről, a világgazdaság és a sport legfrissebb híreiről tájékoztat. A Képújság adásai azokon a távirányításos színes televíziós készülékeken nézhetők - a televíziós készülékeken nézhetők - a televízió műsorával egyidőben vagy külön-külön -, amelyeket az erre a célra szolgáló berendezéssel - dekóderrel - felszereltek. Az ilyen készülékek gyártására az Orion és a Videoton készen áll. A Képújság a televízió minden adásnapján a teljes adásidőben nézhető.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_kepujsag.jpgKépernyőre írják a szerkesztett híranyagot

Napvilágot látott, hogy január elsejétől lép életbe az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete, amely rendelkezik az alkoholisták kötelező intézeti gyógykezeléséről. A jogszabályi rendezés előzménye, hogy napjainkban többféle jogszabály is módot nyújt az alkoholizmus elleni fellépésre. így például az 1974. évi 10-es számú törvényerejű rendelet előírta, hogy a társadalomra veszélyes életmódot folytató alkoholistát már akkor is gyógyítani kell, ha az nem követett el bűncselekményt; e rendelkezések alapján a kötelező intézeti gyógykezelést polgári bíróság rendelheti el. Az új Büntető Törvénykönyv lehetővé tette, hogy a bíróság a büntetőeljárásban kötelezze munkaterápiás intézeti kezelésre (hat hónapot meg nem haladó szabadságvesztés vagy ennél enyhébb büntetés helyett) azt, akinek bűncselekménye alkoholista életmódjával függ össze. A polgári és a büntetőbíróság által elrendelt gyógykezelést ugyanabban az intézetben hajtják végre; mint ismeretes, Nagyfán tevékenykedik évek óta a Munkaterápiás Alkoholelvonó Intézet. Az alkoholizmus elleni küzdelemben ez az intézet nemzetközi mércével mérve is hatásos, jó eredményeket ért el, s az innen elbocsátottak közül sokan beilleszkedtek az életbe. E kedvező tapasztalatok alapján kezdte meg igazságügyi kormányzatunk a nagyfai intézet bővítését és az ehhez hasonló, további munkaterápiás elvonóintézetek létesítésének előkészítését.

Pécsett mától fogadja a vevőket a Dél-dunántúli Tüzép Vállalat Fészek Áruháza. Az osztrák Bauwelt cég mintájára kialakított üzlet a szolnoki után a második az országban. A mintegy 42 millió forintos költséggel épített létesítmény 1300 négyzetméteren 35 millió forintos árukészlettel várja a vásárlókat. Kabács Béla, a Dél-dunántúli Tüzép Vállalat igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új boltban faanyagok, építőanyagok, szerszámok, elektromos cikkek, valamint kerti eszközök széles választékát kínálják. Az alagsorban nemcsak raktár, hanem barkácsműhely is helyet kapott. Kölcsönzéssel is foglalkoznak majd, s heti egy alkalommal a magánépítőknek szakmai tanácsadás lesz. Tegnap kötött szerződést a KISZ Baranya megyei Bizottsága és a Dél-dunántúli Tüzép Vállalat. A megállapodás alapján együttműködve igyekeznek enyhíteni a fiatalok otthonteremtési gondjait. Mint a vállalat igazgatója elmondta, tervbe vették a szekszárdi Tüzép-telep bővítését, valamint egy új létesítését Kaposváron.

Moszkvában megkezdte munkáját a KGST külkereskedelmi állandó bizottságának ülésszaka. A szervezet tagállamain kívül a munkában részt vesz Jugoszlávia képviselője is. A jelenlegi ülésszak feladata, hogy megvizsgálja: milyen intézkedések szükségesek a KGST-tagállamok közötti külkereskedelem további bővítése és tervszerű irányítása érdekében.

Genfben teljes ülést tartottak a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről folyó szovjet-amerikai tárgyalásokon. Ugyancsak teljes ülést tartott az európai közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról tárgyaló szovjet és amerikai küldöttség. Ezzel lezárult a megbeszélések jelenlegi szakasza. A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalásokat 1983. január 27-től ismét folytatják.

Délben pokolgép robbant a londoni Downing Street 10. szám alatt, a brit miniszterelnökség épületében. A Scotland Yard közölte, hogy a miniszterelnökségre küldött veszedelmes csomag nem robbanó-, hanem gyújtószerkezetet tartalmazott, és a felbontáskor kicsapó lángok egy tisztviselőt könnyebben megsebesítettek. A merényletet az „Ír Nemzeti Felszabadító Hadsereg” elnevezésű szélsőséges terrorszervezet vállalta magára.

Jordán-palesztin vegyes bizottságot hoztak létre Ammanban. A bizottság két társelnöke Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke és Mudar Badran jordániai kormányfő. A testület feladata „a jordán-palesztin kapcsolatok jövőjének megvitatása, különös tekintettel a közel-keleti térség problémáival kapcsolatos politikai kezdeményezésekre”. Arafat ammani tárgyalásai után egy nyilatkozatában közölte: a palesztin kérdés rendezésének különböző lehetőségeiről folyó vitákban tanulmányozzák a Reagan-tervet is. Frissen nyilvánosságra hozott adatok szerint egyébként Libanonban az izraeli invázió következtében 1982 júniusa és szeptembere között 19 085 ember vesztette életét, 31 915-en megsebesültek. A libanoni rendőrség, illetve a Vöröskereszt felmérése alapján közzétett hivatalos jelentés egyben ismertette, hogy a Szabra és Satila menekülttáborokban végrehajtott mészárlásokban 328 palesztint gyilkoltak meg, 911 személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_bejrut.jpgA libanoni hadsereg a háborúból maradt fegyvereiket gyűjti össze Bejrútban

Piacra kerül a lemeztörténelem minden idők legtöbbet eladott albuma. Igen, Michael Jackson Thrilleréről van szó. Jackson hatodik LP-je az első héten több mint 1 millió példányban kelt el. Egy éven belül a Thriller lett – és maradt is – a legmagasabb példányszámban eladott lemez a világon. Napjainkig több, mint 110 millió példányt adtak el belőle. Az album kilenc dalából hét jelent meg kislemezen, mindegyik bekerült a Top 10-be a Billboard Hot 100-as listán. Az album rekordnak számító nyolc Grammy-díjat kapott 1984-ben.


Az album címadó dala

A világon elsőnek az indiai mozik mutatják be a Gandhi című brit-indiai életrajzi filmdrámát (Egyesült Királyságban pár nappal később, az Egyesült Államokban pedig csak a jövő héten jön a premier - a szerkesztő megjegyzése). A filmet Richard Attanborough rendezte, a címszerepben Ben Kingsleyt láthatják a nézők. Zenéjét az egy időben a Beatles-szel zenélő Ravi Shankar szerezte. A film hazánkba 1984. második felében ér el.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_gandhi_martin_sheen_ben_kingsley.jpgKét főszereplő a filmből: Martin Sheen és Ben Kingsley

december 1.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. Az ülésen a Központi Bizottság tagjain kívül részt vettek: a Központi Bizottság osztályvezetői, a megyei pártbizottságok első titkárai, a budapesti pártbizottság titkárai, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke és titkára, a Szakszervezetek Országos Tanácsának titkárai, a Minisztertanács tagjai, az Országos Anyag- és Árhivatal elnöke, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal elnöke és a központi sajtó vezetői. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta az 1983. évi népgazdasági terv és állami költségvetés irányelveit. Az ülésről közlemény jelenik meg.

A lengyel lapok közzétették a kormány társadalompolitikai bizottságának üléséről kiadott kommünikét. A bizottság Mieczyslaw Rakowski miniszterelnök-helyettes vezetésével tanácskozott, s több fontos művelődéspolitikai és szociális kérdést vitatott meg. A bizottság elé került a kidolgozás alatt levő művelődési törvény. A művelődési kormányzat döntése szerint a varsói Drámai Színház épületét egy újonnan szervezendő színháznak adják át. Ugyancsak változást hajtottak végre három vezető varsói kulturális intézmény ellenőrzésében: ezeket a miniszter közvetlen irányítása alá helyezték. Leváltották a Nemzeti Színház igazgatóját, a főváros polgármestere a kulturális és művészetügyi miniszter indítványára feloszlatta a színészszövetséget. A minisztérium közleményében kifejezte reményét, hogy ez az adminisztratív lépés kijózanítólag hat majd, s hamarosan létrejön színházművészek új szervezete.

A Bolgár Népköztársaság elleni szándékos politikai provokációnak minősítette Szergej Antonovnak, a Balkán Légiforgalmi Vállalat római képviselete helyettes vezetőjének letartóztatását és fogva tartását Boján Trajkov, a BTA bolgár hírügynökség vezérigazgatója szófiai sajtóértekezletén. Az olasz hatóságok a bolgár állampolgárt egy héttel letartóztatása után változatlanul vádemelés nélkül tartják fogva, s a bolgár szerveket minderről hivatalosan nem értesítették. Az olasz tömegtájékoztatási eszközök azonban annál nagyobb nyilvánosságot szentelnek az ügynek, és a II. János Pál pápa elleni másfél évvel ezelőtti merényletben való bűnrészességet tulajdonítanak a letartóztatottnak. - Bulgáriának semmi köze sincs a pápa elleni merénylethez, a nemzetközi terrorizmust elítélő álláspontja pedig közismert - mutatott rá a BTA vezérigazgatója.

Szergej Antonovval kapcsolatban végig csak egy volt biztos, Ali Agca - a tényleges merénylő - vallomása alapján keveredett gyanúba (Agca azt állította, Antonovtól kapta a pisztolyt, mellyel a pápára lőtt - a szerkesztő megjegyzése). Soha, semmilyen bizonyítékot nem találtak ellene, négy évet ült Rómában. Végül 1986-ban szabadult, bizonyítékok hiányában felmentették, azonnal hazatért Szófiába. Ezután pszichikai problémákkal küzdött. A bolgár állam egy rég óta "rendkívüli érdemeiért" nyugdíjat folyósított neki. 2007 nyarán, ötvennyolc évesen, természetes körülmények között halt meg.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_szergej_antonov.jpgAntonov az utolsó tárgyalásán

Szerepe több teóriát is felállított azóta. A legvalószínűbbnek az tűnik - ha valóban nem volt bűnrészes - az Antonov-ügy az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA "provokációja", be akarták feketíteni a Szovjetunió legszorosabb szövetségesét, Bulgáriát. A feltételezésekben az is felmerült, hogy a lengyelországi Szolidaritás mozgalmat támogató II. János Pál erőszakos halála Moszkva érdekében állt volna...

A hét nyugat-európai országot tömörítő Nyugat-európai Unió közgyűlése ülésén a közel-keleti kérdéssel kapcsolatban elfogadta a szervezet politikai bizottságának azt a jelentését, amely leszögezi: a PFSZ az egyetlen szervezet, amely a palesztinai nép nevében beszélhet. A jelentés elítéli Izrael Libanon elleni invázióját, s a bejrúti palesztin táborokban elkövetett tömeggyilkosságot, s hangsúlyozza, hogy az izraeli invázió következtében világszerte tért hódított a PFSZ szerepének elismerése.

Nagy erejű robbanás történt a kora délutáni órákban Bejrút nyugati negyedében. A merénylet célpontja a jelek szerint Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke volt, de ő csak megsebesült, amikor kocsijával egy parkoló gépkocsi mellett elhaladva, az utóbbiban elrejtett pokolgép felrobbant. Dzsumblattot kórházba szállították, sérülése nem súlyos. Ugyancsak könnyebben sebesült meg felesége, aki szintén a gépkocsiban ült. Feltehetőleg mindketten rövidesen elhagyhatják a kórházat. Kórházi források szerint négy halottja és 38 sebesültje van az ismeretlen tettesek által elkövetett merényletnek. A robbanás következtében több, a helyszínen parkoló gépkocsi lángba borult. Dzsumblatt reggel részt vett egy találkozón, amelyen Amin Gemajel libanoni államfő elnökölt. A megbeszélés témája a drúzok és a keresztények közti összetűzések elszaporodása volt.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_bejrut_valid_dzsumblatt.jpgDzsumblatt a merénylet után 

december 2.

Magas szintű NDK-NSZK tárgyalásokra került sor Berlinben. Philipp Jenninger, a nyugatnémet kancellári hivatal államminisztere Oskar Fischerrel, az NDK külügyminiszterével és Gilnter Mittaggal, az NSZEP Politikai Bizottsága tagjával, a KB titkárával folytatott megbeszélést. Mint Jenninger az újságíróknak elmondta, jövetelének célja az új bonni kormány politikájának megvilágítása volt, s az eszmecserék barátságos, nyílt és tárgyszerű légkörben zajlottak le.

Husszein jordániai király vezetésével a szovjet fővárosba érkezett az Arab Liga fezi csúcsértekezletén megalakított „Hetek bizottsága”, hogy a közel-keleti rendezés kérdéséről tárgyaljon az ENSZ BT állandó tagjait alkotó országok vezetőivel. Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára még aznap fogadta a jordániai uralkodót. A találkozón, amelyen részt vett Andrej Gromiko külügyminiszter is, megvitatták a szovjet-jordániai kétoldalú kapcsolatok kérdéseit. A baráti légkörű megbeszélésen elégedetten nyilatkoztak a két ország viszonyáról, és annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy e kapcsolatok a jövőben is tovább bővülnek. A továbbiakban eszmecserét folytattak nemzetközi kérdésekről is, mindenekelőtt a közel-keleti helyzet alakulásáról.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_moszkva_husszein_andropov.jpgFogadtatás a repülőtéren

Az amerikai képviselőház megajánlási bizottsága megszavazta az MX új hadászati rakéta fejlesztésére szánt összeg első részletét. Az 55 tagú képviselőházi bizottságban mindössze egy szavazattal szenvedett vereséget az az indítvány, amellyel törölni akarták az idei hadiköltségvetésből azt a közel egymilliárd dolláros tételt, amelyet az új, első csapást mérő fegyver fejlesztésére szántak. Ez azt jelzi, hogy a javaslatnak - amely a jövő héten a képviselőház teljes ülése elé kerülhet - teljesen nyílt a kimenetele.

Mexikóvárosban egy filmforgatás közben negyvennyolc éves korában elhunyt Marty Feldman angol komikus. Nálunk is nagy sikerrel vetítették több filmjét, például Az ifjú Frankeinsteint, a Sherlock Holmes okosabbik bátyját, vagy a Bombasikert.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_marty_feldman_gene_wilder.jpgMarty Feldman (balról) Gene Wilder-rel a Shelrock Holmes paródiában

Ma hat mérkőzéssel rajtolt el a női kézilabda-világbajnokság. 12 csapat - tizennégy helyszínen, Magyarországon. A kézilabda Magyarországon a második helyen áll a sportágak népszerűségi listáján, csupán a futball előzi meg. Hajdanán hasonlított is a labdarúgáshoz, hiszen nagypályán játszották, tizenegy tagú csapatokkal. A honi kézilabdázás elismerése, hogy a nyolcadik VB-t mától Magyarországon rendezik. Tizennégy helyszínen randevúznak a riválisok; az A csoport (Egyesült Államok, NDK, Norvégia, Magyarország) mérkőzéseit a Budapest Sportcsarnokban, a B csoportos találkozókat (Bulgária, Dél-Korea, Románia, Szovjetunió) Miskolcon és Debrecenben, a C csoport (Csehszlovákia, Jugoszlávia, Kongó, NSZK) összecsapásait Zalaegerszegen és Pécsett tartják. Mindenütt az első két helyezett jut tovább, a legjobbak az egymás elleni eredményt magukkal viszik a hatos döntőbe. A finálé színhelye a Budapest Sportcsarnok, a további sorrendet Egerben, a Fáy utcában, Győrött, Kecskeméten, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Tatabányán és Veszprémben döntik el. A küzdelmek december 12-én érnek véget, miután három szünnap is lesz; először szombaton, majd a jövő héten hétfőn és csütörtökön. Hazánkban 33 évvel ezelőtt már rendeztek női kézilabda-világbajnokságot, akkor még nagypályán. A vetélkedőt 1949-ben a magyar válogatott nyerte; igaz, ez rég volt, de mindenesetre nem rossz előjel.

Magyarország - Egyesült Államok 22:4 (15:1). Budapest Sportcsarnok, 4000 néző. Jv.: Nilsson, Wester (svéd). Góldobó: Gódórné (7), Vadászné (4), Angyal, Gombai (3-3), Nyári (2), György, Jakab, Barna, illetve Dwight, Miller (2-2).

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_noi_kezilabda_vb_magyarorszag_usa_vadaszne.jpgVadászné bevetődve szerez gólt (a címlap jobb alsó sarka előre lelövi a poént, de sebaj...)

Az előmeccs is a mi csoportunkban volt, mellesleg ez volt a nyitómérkőzés. NDK-Norvégia 16:14 (8:6).

december 3.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására  látogatást tett hazánkban a finn Centrum Párt küldöttsége: Paavo Vayrynen elnök, Erja Tikka nemzetközi titkár és Seppo Saarlund főszerkesztő. Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára megbeszélést folytatott a Paavo Vayrynen vezette küldöttséggel. A finn delegációval tárgyalt Várkonyi Péter, a Központi Bizottság titkára, valamint Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság tagja, a külügyi osztály vezetője és Horn Gyula osztályvezető-helyettes. A szívélyes légkörű megbeszéléseken véleményt cseréltek a nemzetközi helyzetről, mindenekelőtt az európai béke és biztonság megőrzésének időszerű kérdéseiről, valamint a magyar-finn, közöttük az MSZMP és a Centrum Párt közötti kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_paavo_varynen_kadar_janos.jpgPaavo Vyrynent Kádár János fogadja az MSZMP KB székházában

Az egyes motorbenzinfajták fogyasztói ára literenként egységesen 3,20 forinttal - átlagosan 20 százalékkal - emelkedik. Ennek megfelelően az új fogyasztói árak: a 86-os oktánszámú normálbenziné 18,50, a 92-es oktánszámú szuperbenziné 20, a 98-as oktánszámú extrabenziné 21,50 forint literenként.

Az amerikai szenátus költségvetési megajánlási bizottsága péntekre virradóan jóváhagyta az Izraelnek szóló 2,6 milliárd dolláros segélyprogramot, amelynek egy része az izraeli támadó arzenál bővítését szolgálja. A jóváhagyott összeg csaknem félmilliárd dollárral nagyobb, mint amit a kormányzat Izraelnek kívánt juttatni.

Az ENSZ-közgyűlés különleges politikai bizottsága elfogadta az Unescónak az új, igazságosabb tájékoztatási világrendszer megteremtésére vonatkozó tervezetét. A tervezetet 105 állam képviselője támogatta, de az Egyesült Államok - néhány más országgal együtt - ellene szavazott, míg Izrael képviselője tartózkodott. A dokumentum felszólítja az ENSZ tagállamait, hogy segítsék elő az új, az eddiginél igazságosabb és hatékonyabb nemzetközi tájékoztatási rendszer megteremtését, amelynek fel adata a béke és kölcsönös megértés szilárdítása.

A hazánkban rendezett női kézilabda-világbajnokságon Magyarország-Norvégia 24:18 (15:9). Budapest Sportcsarnok, 7000 néző. V: dr. Fritsch, Mayer (svájciak). A magyar góldobók: Nyári Zs. (2), Gódorné (5), Vadászné (1), Angyal (8), Sterbinszky (4), Gombai (2), Csíkné (1), Nyári E. (1)

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_noi_kezilabda_vb_magyarorszag_norvegia_angyal_eva.jpgAngyal Éva volt a magyar válogatott egyik legjobb játékosa. A kemény norvég lányok csak nagyritkán tudták feltartani

december 4.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására hazánkba érkezett Anisz Hasszán Jáhja, a Jemeni Szocialista Párt Központi Bizottságának titkára, a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnök-helyettese. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Nagy Gábor, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője fogadta.

Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió külügyminisztere Moszkvában találkozott Szaud al-Fejszallal, Szaúd-Arábia külügyminiszterével, aki a fezi csúcstalálkozón megalakított „hetek bizottságának” küldöttségével tartózkodik Moszkvában. Al-Fejszal személyében első ízben tárgyalt vezető szaúd-arábiai politikus a Szovjetunióban. Andrej Gromiko ugyanaznap fogadta Ahmed Taleb Ibrahimit, Algéria külügyminiszterét, aki ugyancsak az Arab Liga küldöttségének tagjaként van a szovjet fővárosban. A meleg, baráti légkörű megbeszélésen mindkét fél elégedetten nyilatkozott a kétoldalú kapcsolatokról, és állást foglalt e kapcsolatok további fejlesztése mellett. Gromiko és Ibrahimi megtárgyalt több időszerű nemzetközi kérdést is.

A Budapest Sportcsarnok szervezőit és szorgos munkásait illeti a dicséret, hogy bár nagyüzem van a női kézilabda-világbajnokságon, egy napra átalakult a létesítmény koncertteremmé. Este a világhírű előadóművész, Tina Turner adott teltházas koncertet Budapesten.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_tina_turner_budapest.jpgTina Turner Budapesten

december 5.

A „hetek bizottságának” küldöttsége, amely Husszein jordániai király vezetésével azért tartózkodott az utóbbi két napban Moszkvában, hogy a szovjet vezetőket - mint az ENSZ BT állandó tagállamának vezetőit - tájékoztassa az arab országok fezi csúcsértekezletén született döntésekről és az ott jóváhagyott közel-keleti rendezési terv részleteiről, a tárgyalások befejeztével továbbutazott Pekingbe. Az Arab Liga küldöttségét a repülőtéren Vaszilij Kuznyecov, az SZKP KB PB póttagja, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége elnökének első helyettese, Georgij Kornyijenko, a Szovjetunió külügyminiszterének első helyettese és több más hivatalos személyiség búcsúztatta. A repülőtéren jelen volt több arab ország, valamint a PFSZ és a Kínai Népköztársaság képviselője is. A „hetek bizottsága” - Moszkvából úton Pekingbe - Islamabadba érkezett. Ziaul Hak pakisztáni elnök az esti órákban tárgyalt Husszein királlyal, majd vacsorán látta vendégül a küldöttséget. Az Arab Liga küldöttsége tovább utazott Pekingbe.

Irak után Irán is beleegyezett abba, hogy a köztük folyó háború befejezése végett Bendzsedid Sadli algériai elnök és Zaid Szultán al-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek államfője újabb közvetítő kísérletet tegyen - közölte a katari állami hírügynökség. Mint az El-Maszaja megírta, a legújabb békéltetési kísérletet Fahd szaúdi király kezdeményezte, aki erről a témáról már tárgyalt is a két államfővel. Bendzsedid Sadli elnökkel novemberi algériai útján, Zaid Szultán al-Nahajannal pedig nemrég tett marokkói látogatása során találkozott. A két államférfit az teszi alkalmassá a közvetítésre, hogy országaik mindkét hadviselő féllel baráti kapcsolatban vannak. Algéria két évvel ezelőtt már Sikeresen járt közben az amerikai-iráni túszügy megoldása érdekében.

Mindössze két és fél perc volt hátra a Magyarország-NDK találkozóból a női világbajnokságon, amikor a vendégcsapat 17:14-re vezetett. Szkeptikusok szerint: „innen szép a győzelem”. Százötven másodperccel később viszont már 8000 néző lelkesedett. A magyar válogatott csodálatos és szerencsés hajrával, az utolsó pillanatban kiharcolt büntetővel egyenlített (17:17), így csoportjából az első helyen jutott a VB hatos döntőjébe.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_noi_kezilabda_vb_magyxarorszag_ndk.jpgÖröm a döntetlen után; a magyar csapat kedvező pozícióban várja a folytatást a döntőben

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_humor_3.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_reklam.jpg

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_allasajanlat.jpg

Film:
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_film.jpg

Kékfény:
A Székesfehérvári városi és járási Rendőrkapitányságon befejeződött a vizsgálat a szeptember 9-én, Székesfehérvár külterületén, a szárazréti, fénysorompóval biztosított vasúti kereszteződésnél történt közúti tömegszerencsétlenség ügyében. A nyomozás során megállapították, hogy a tizenhat ember - köztük nyolc gyermek - halálát okozó tömegszerencsétlenségért. Nyakas József, 57 éves székesfehérvári lakos, a Volán 14. számú Vállalat gépkocsivezetője a felelős, de a baleset bekövetkezése előtti percekben az átjárót biztosító fénysorompó sem működött. Az ügyet a rendőrség átadta az ügyészségnek. Mint ismeretes, szeptember 9-én, Székesfehérváron, a szárazréti vasúti átjáróban egy nemzetközi gyorsvonat belerohant a Volán 14. számú Vállalat 37 jelzésű, helyi járatú autóbuszába. A rendőrségi nyomozás szerint a balesetet az okozta, hogy a gépkocsivezető, bár észlelte a fénysorompó hibáját s a vonat közeledését, ráhajtott a sínekre. Az átjáró felé csaknem száz kilométeres sebességgel robogó gyorsvonat mozdonyvezetője az autóbuszt látva behúzta a gyorsféket, az összeütközést azonban már így sem tudta elkerülni.

Közvéleménykutatás:
Az Új Tükör című képes kulturális hetilap arra kéri olvasót, válaszoljanak a kérdéseikre. Ott is a labdarúgásunk látszólagos hanyatlása a kérdések tárgya.idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_kozvelemenykutatas_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_kozvelemenykutatas_2.jpg

A összesítésre megpróbálunk majd a maga idejében visszatérni.

A Magyar Televízió műsorán: Liszt, 16 részes, nemzetközi koprodukcióban készült sorozat.

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_liszt_ferenc_darvas_ivan.jpgAz idős Liszt Ferencet Darvas Iván játszotta

Csütörtökön Mészöly Kálmán szövetségi kapitány ismertette a válogatott téli programját. A keret 19 játékosa december 8-án négy mérkőzésből álló karib-tengeri túrára utazik, és a hónap második felében érkezik vissza. A névsor a hét végi bajnoki forduló után válik véglegessé. Jelenleg huszonnégyes a bő keret a kapitány noteszában. 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 15. fordulóját! Szezonzárás következik a futballbajnokság I. osztályában. A sorsolás úgy hozta, hogy az utolsó szakasz szinte valamennyi mérkőzése a bizonytalanságot tükrözi, nehéz a tippelés, hiszen a Honvéd például a Videotont fogadja, a dobogóért harcoló Ferencváros az őszi bajnok cím egyik várományosát, a Csepelt, az Ú. Dózsa vendége a Rába lesz, és több más vidéki találkozó is sok-sok érdekességet ígér.

Ferencváros - Csepel
A vendégek utoljára nyolc fordulóval ezelőtt szenvedtek vereséget, a hazaiak épp legutóbb. Ez a forduló egyik slágermérkőzése, mindkét csapat számára nagy a tét. Novák Dezső edző nem számíthat a sérült Nyilasi, Murai, Takács és Kvaszta játékára, de Dózsa sincs teljesen rendben, s ezért csak kispados lesz. A Csepelben Keszthelyi Mihály kényszerből változtat a legutóbbi csapaton: a kiállítása miatt eltiltott Lazsányi helyén Wéber jut szóhoz.

A műsorközlő arra kérte a csepelieket: amennyiben gólt lőnek, jelezzék, hogy ki érte el a találatot, mert a mezekről képtelenség leolvasni a számokat. E furcsa epizóddal kezdődött a találkozó...

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_ferencvaros_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_ferencvaros_csepel_budavari.jpgBudavári fejjel viszi el a labdát. Az olimpiai válogatott keretben szereplő csatár jobb lábbal akciógólt rúgott, később bal lábbal értékesítette a Fischli elvágásáért megadott büntetőt

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_ferencvaros_csepel_koch_robert_kovacs_attila.jpgKovács Attila, a Csepel kapusa Koch térdéről szedi le a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_ferencvaros_csepel_poloskei.jpgPölöskei elől már elgurult a labda

Bp. Honvéd - Videoton
A balszerencsés Honvéd igyekszik kiküszöbölni a Győrtől kapott egyetlen gólos vereséget, azt hangoztatja, még egyszer nem kaphat a játékidő 89. percében találatot, a Videoton a Haladás biztos legyőzésével igazolta megfelelő formáját, de azért a tipp: 1-es. Garaba a sárga lapok „ áldozata”, Kerepeczky kiállítása miatt nem játszhat. A Bp. Honvéd cserepadján csak Lukács, Kozma és Gyimesi foglal helyet. A három hete hiányzó Csuhay sérülése szépen javul, és ha a Videoton U-válogatott védője megkapja az orvosi engedélyt, Kispesten pályára léphet.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_bp_honved_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_bp_honved_videoton_disztl_peter_nagy_antal_esterhazy.jpgParóczai szabadrúgása után Nagy A. és Esterházy ugrott fel a fehérvári kapu előterében, és a labda Esterházy homlokáról
vágódott a jobb felső sarokba, Disztl kapus csak tehetetlenül néz...

Vasas - Tatabánya
A bányászcsapat a Ferencváros elleni győzelemmel tarsolyában és így megnövekedett önbizalommal néz a Vasassal szembe, ettől függetlenül döntetlennél többre nem számíthat az Illovszky-legénység ellen. A Vasas a Nyíregyháza elleni mérkőzés második félidejében szerepeit csapattal kezd. Farkastól tehát Rácz veszi át a jobbhátvéd szerepkörét. A Tatabánya féltucat játékosát nélkülözi. Kökény, Kiprich, Barabás sérült, Horváth beteg, Fejes még nem épült fel teljesen, Udvardi pedig két sárga lapja miatt nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_vasas_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_vasas_tatabanya_izso_szabo_gyorgy_varadi.jpgSzabó Izsótól és Váraditól zavarva a saját kapujába küldi a labdát

DMVSC - Pécsi MSC
A kiegyensúlyozott hazai csapat mindenképpen esélyesebb, mint vendége, bár ha a Pécsben Dobány továbbra is a gólkirályságra tör, most is szerezhet fontos gólt, vagy gólokat. A Debrecenből Mohácsi hiányzik két sárga lapos figyelmeztetése miatt. Az orrcsonttörésből felépült Katzirz elfoglalja helyét a kapuban, hiányozni fog viszont a PMSC együtteséből a két sárga kártyát begyűjtött Nagy.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_dmvsc_pecsi_msc.jpg

Nyíregyháza - Békéscsaba
A hazai csapatnak most már minden lehetőséget meg kell ragadnia ahhoz, hogy újabb pontokat szerezzen, mert helyzete már-már siralmas, ugyan akkor a Békéscsaba mindenhol tud jól játszani. Takács és Cseh sérültlistára került, így tovább szaporodtak a Békéscsaba gondjai. Helyükre Kéki, Adorján és Szekeres pályázik közel egy forma eséllyel.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_nyiregyhaza_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_nyiregyhaza_bekescsaba_moldvan_kiss_miklos.jpgMoldván (7-es) a sorfal fölött, az előrerobogó Kiss Miklós elé emeli a labdát

DVTK - MTK-VM
A vendégcsapat az Ú. Dózsával szemben elért harmatos döntetlen után az esély legcsekélyebb jele nélkül látogat Diósgyőrbe, a Puskás-csapat őrzi most már kiegyensúlyozott formáját, így két gól különbségű győzelme is elképzelhető.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_dvtk_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_dvtk_mtk_vm_borostyan.jpgA kitűnő képsorozat három pillanatban rögzíti Borostyán első gólját: a góllövő lendülete - a gólmámor - és a társak boldogsága. Végül is a foci csapatjáték... Brünyi, az MTK-VM kapusának mozdulata ritka ellenpont

Haladás - ZTE
A Haladás korábbi szép szereplése után megtorpant, a ZTE pedig nagyon igyekszik, hogy szebb tavasz elé nézzen. Könnyen lehetséges a döntetlen. Az őszi idényt otthonában záró Haladás összetételében - a múlt hetihez képest - egyetlen változás történik: Tar helyett Marton kap játéklehetőséget. A Zalaegerszeg együtteséből Fehér hiányzik két sárga lapos figyelmeztetése miatt.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_haladas_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_haladas_zte_balazs_hauzer_fitos.jpgBalázs kapus elüti a labdát Hauzer és Fitos (a kép előterében) elől, Kereki középen biztosít

Ú. Dózsa - Rába ETO 
A megfogyatkozott újpestiek most már hétről hétre csak nehezen tudnak kezdőcsapatot állítani, annyi a sérült. Így aztán a siker reménye nélkül várják a bajnokcsapatot, az Ú. Dózsán csak egy Ferencváros elleni forma segíthet. A Rába ETO a Bp. Honvéd elleni győztes csapatával lép pályára Újpesten. Verebes József vezető edző szerint, a győriek ezúttal is támadó felfogásban küzdenek majd.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_u_dozsa_raba_eto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_u_dozsa_raba_eto.jpgTámadnak a sötét mezes lilák

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_u_dozsa_raba_eto_hajszan_szebegyinszky_kardos_szucs.jpgKissé „romos” ugyan az újpesti védőfal, Hajszán, a Rába csatára mégis fennakad az előtte hempergő, bukdácsoló lila mezes játékosokon. Balról: Szebegyinszky, a földön Kardos, féltérdre ereszkedve Szűcs

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_u_dozsa_raba_eto_toth_jozsef_arky_szabo_otto.jpgÁrky (a földön) szerelése nem valami szabályosra sikerült Szabó Ottóval szemben, a játékvezető le is fújta a dancsot. Tóth J.
mindenesetre útját állta a labdának is, Szabónak is

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_u_dozsa_raba_szucs_janos_hannich_peter.jpgSzűcs és Hannich között száll a labda: vajon kié lesz?

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_u_dozsa_raba_balogh_attila_poczik_jozsef.jpgBalogh Attila mellett Póczik kapura lő

A mérkőzések után lássuk az 15. forduló válogatottjait! Rácáfoltak a csapatok az idényvégre, kifejezetten színvonalas mérkőzéseket láthattunk, több remek, egyéni teljesítménnyel. Az első csapatba nem lehetett 6-os osztályzattal bekerülni, 7-es kalkulusok szép számmal akadtak. Egyedül a diósgyőri Borostyán kapott 8-as érdemjegyet, két gólt szerzett, feltartózhatatlanul játszott, vezéregyénisége volt csapatának. Nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
Fordulók óta nincs különösebb változás a góllövő lista élmezőnyében, különösen amióta Dobány átvette a vezetést. Ő maga szép lassan ellépett a többiektől, az egyetlen jelentős változás ebben a fordulóban történt. Borostyán, a duplájával felzárkózott a Dobányt közvetlenül üldözők közé.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_gollovolista.jpg

Befejeződött az őszi idény a futball bajnokság első osztályában. A szezonzáró forduló már pénteken megkezdődött; a Népstadionban a Csepel magabiztosan győzött a Ferencváros ellen, s ezzel őszi bajnok lett, mert a szombati folytatásban a döntetlenben reménykedő Rába Újpesten vereséget szenvedett az egykori nyírségi sámán, Temesvári Miklós csapatától. A csepeliek szereplése az idény meglepetése. A Vasas könnyen verte a Tatabányát, a Honvéd nagyon szép gólokkal a Videotont. Várható vereséget szenvedett az MTK-VM Diósgyőrött, „döntetlenezett” a ZTE Szombathelyen, rettentő ködben volt jobb a Debrecen a Pécsnél, míg a kapaszkodó Nyíregyháza nagy csatában győzte le a Békéscsabát. A tabella valamennyi régiójában nagy a tömörülés, figyelemre méltó, hogy a nyolcadik Videoton és a sereghajtó Nyíregyháza között mindössze két pont a különbség. Most kezdődhet megint a nagy találgatás, hogy mi lesz a tavaszi folytatásban. A futball azonban nem tér téli nyugovóra; a válogatott napokon belül folytatja előkészületeit külföldön az Európa-bajnokságra.
idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_tabella.jpg

A forduló után Mezey György, az olimpiai válogatott szakvezetője kijelölte a szerdán, Újvidéken sorra kerülő Vojvodina-Magyar olimpiai válogatott mérkőzésre készülő keretet. A névsor: Kovács A. (Csepel) és Disztl P. (Videoton) - kapusok; Paróczai (Bp. Honvéd), Kőhalmi (Csepel) Turner (MTK-VM), Nagy A. (Bp. Honvéd), Gáihidi (Csepel), Preszeller (Haladás), Balogh T. (Vasas) - hátvédek; Kelemen (Csepel), Lazsányi (Csepel), Borsó (MTK-VM), Pogány (FTC) - középpályások; Tulipán (Csepel), Dajka (Bp, Honvéd), Szokolai (FTC), Kisznyér (Ú. Dózsa), Budavári (Csepel) - csatárok.

Véglegessé vált az A-válogatott kerete is. A Közép-Amerikába utazó 19 játékos: Katzirz, Zsiborás - kapusok; Csuhay, Kerekes A., Garaba, Varga J., Péter - hátvédek; Hannich, Póczik, Burcsa, Saílai, Pásztor, Csongrádi - középpályások; Borostyán, Bodonyi, Kiss L., Szentes, Kerekes Gy., Pölöskei - csatárok. A keretből hiányzik az újpesti Tóth József neve, mégpedig azért, mert a hátvéd lábfején a hónap közepén kisebb műtétet hajtanak végre.

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztályú futballbajnokság őszi utolsó előtti fordulójában csak döntetlent ért el hazai pályán a Volán a Kecskeméttel szemben, de már így is bizonyos, hogy a szezont az első helyen zárja.idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_nb_ii_ganz_mavag_szekszard_kisteleki_istvan.jpgKisteleki ezúttal is jókor, pontosan érkezett, és belőtte a kiesés ellen hősies küzdelmet vívó Kőbányai úti gárda győzelmet jelentő gólját. Ganz-MÁVAG-Szekszárd 2:1

idokapszula_nb_i_1982_83_15_fordulo_nb_ii_szeol_ak_deak_ferenc.jpgDeák Ferenc, a SZEOL vékony szélsőcsatára jelenleg az NB II. góllövő listájának éllovasa 15 góljával, Kotul (14 gól 22. sz. Volán) előtt

A most 24 éves Deák tíz évvel ezelőtt az MTK-VM serdülő, ifjúsági, majd tartalék csapatában kezdte labdarúgó pályafutását. Aztán Fülöp Ferenccel elcserélték Székesfehérvárra: ott a MÁV Előrében játszott 1977-ben élete első NB I-es mérkőzését. Ezt követte még 38 élvonalbeli szereplés. Két gólt lőtt - az egyiket éppen Katzirz Bélának, amikor legyőzték 1:0-ra a PMSC-t. A másikat pedig Csepecznek, a Tatabánya ellen. Közben nyolc hónapra bevonult katonának, és mire leszerelt, kiesett a MÁV-Előre. Ezután két évig szerepelt az NB II-ben, az első idényben 15, a másodikban 18 gólt lőtt. 1981-ben kereste meg a SZEOL AK. A két egyesület akkor nem tudott megegyezni, az idén nyáron már igen. Szegeden hamar népszerű lett, a szegedi szurkolók a mai napig Kis Dekaként emlegetik. Imádták őt a városban, otthonra talált. Cikkünk születésekor is Szegeden él.

Ezzel búcsúztatták a csapatok 1982-t, folytatás 1983. február végén. Addig jön majd a szokásos Zárás, Tabellaparádé és a Statisztikák.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr10013744774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.10.02. 14:37:33

Hát szerintem ebből a csepeli tizenegyből nagyjából mindenkit felismernék számozás nélkül is,pedig én még nem jártam akkor hetente meccsekre..

maribor_ 2018.10.02. 14:54:08

@Tököm Állat: 10/10. Amúgy bevallhatod, Fischli csak kizárásos alapon.

Fandor 2018.10.02. 22:40:22

Kézilabda: ma már elég furcsa egy 80-as évekbeli női csapat névsorát olvasni: Őriné, Vadászné, Gódorné, Csíkné.......

maribor_ 2018.10.02. 22:46:28

@Fandor: Nem furcsa, ha a T. Olvasó követi a cikkeinket. Cserébe személyes sértésnek veszem, hogy semmi Borisz Ponomarjov :(

maribor_ 2018.10.03. 12:03:53

@Tököm Állat: Marha egyszerű. Nem ismered fel, akkor Gusztitól jobbra Fischli, balra, akkor Wéber. Ennyi.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.10.03. 15:41:30

Ilyen gáz Fradi ősz után csoda volt a későbbi veretlenül végigvitt dicsőséges tavaszi hadjárat! :)

maribor_ 2018.10.03. 15:47:37

@Frady Endre: Ha krimiíró lennék, nagyon morcos lennék, ha előre bemondanád, hogy a kertész a gyilkos :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.10.03. 16:38:16

@maribor_: Öööö... lehet, hogy tévedtem és a Fradi az idény végén kiesett az NB I-ből... ;-)

Millerdraft 2018.10.03. 18:08:44

Árky és Polonyi kezdő a Dózsában. Az értő közönség elégedetten csettint és már csak Birkást hiányolja :-)

maribor_ 2018.10.03. 18:18:06

@Millerdraft: Miután ő már a Vasasban ontja a gólokat ;)

Millerdraft 2018.10.03. 18:41:42

A francba, már akkoriban is elherdáltuk az értékeinket.

Feyyaz 2018.10.03. 19:11:13

Óóóó-óóóó, az a női kézi VB!
Óóóó-óóóó Gódorné Nagy Mariann.... Szerelem! :) :)

maribor_ 2018.10.03. 19:13:24

@Feyyaz: Azt előre tudtam, sikeresebb blogger lennék, ha a pináról írnék :D

Fandor 2018.10.03. 21:47:07

@maribor_: szeretném elkerülni a gyanút, hogy csak a béketábor panoptikuma miatt járok ide :-))) De ha már elkezd fájni a hiánya, szólok. Legfeljebb kénytelenek lesztek szemlézni a Pravdát is..... :-))))

maribor_ 2018.10.03. 22:16:18

@Fandor: U minya eszty tudas csitatty Pravdu. Szpasziba za mozsnoszty szkazatty eta.

Feyyaz 2018.10.04. 19:22:30

@maribor_:
"Azt előre tudtam, sikeresebb blogger lennék, ha a pináról írnék :D"

Patent blogger vagy már eleve, hiszen arról írsz nekem, ami a magyar labdarúgásból kizárólag érdekel: '70-es - '80-as évek!

De ha már ilyen szemfülesen felajánlottad :) :) : igen-igen, kérlek a pináról is, Samantha Fox, Siska Xénia, Amber Lynn, Pataki Ági, Nena...stb... kééérem! :)

maribor_ 2018.10.04. 20:01:04

@Feyyaz: Egy gomboc Alla Pugacsova, egy gomboc Helena Fibingerova. Ertem. Mit adhatok meg?

Feyyaz 2018.10.05. 20:14:39

@maribor_:
Fibingerovával annyira rendes vagy, de tényleg!
Nekem természetesen Andrea Čunderlíková gombócokat adj,de folyamatosan!!
Nem bíííírom megunni!

szabzero 2023.10.03. 14:19:48

@maribor_: Cunderlikova elfogyott, Fibingerova nem is volt...
süti beállítások módosítása