Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Svédország 30-33 (15-16)

2019.01.17. 22:56 Fradista Utazó

Az már az utolsó csoportmeccs előtt eldőlt, hogy a magyar válogatott továbbjut a középdöntőbe. Az is, hogy a csoportunkból rajtunk kívül Svédország és Egyiptom jön, tehát továbbvisszük az Egyiptom elleni döntetlent, és a svédek elleni eredményt.

vb_ferfi_2019_hun_swe.jpg

Fotó: Popál Balázs

Az előző időszakban a világbjnokságokon a csoportkör után egyenes kieséses szakasz következett. Most visszaállították a régi rendszert, miszerint az Európa-bajnokságokhoz hasonlóan a hatfős csoportokból 3-3 csapat a középdöntőbe jut, ahol egy másik csoport 3 együttese ellen kell pályára lépniük.

Elég reális lehetősége van annak, hogy a középdöntőben ugyanannyi pontot szerzünk, mint Egyiptom, ebben az esetben (mivel az egymás elleni eredmény döntetlen) a gólkülönbség döntene. Arra is figyelnünk kell tehát, hogy, ha vereséget szenvedünk is, azt minél kisebb különbséggel tegyük. 

A magyar válogatott védekezésére gyakoratilag végig egy kettősség volt jellemző: felállt fallal, ha megvoltunk hatan, kifejezetten jól védekeztünk. A második félidőre, amikor a jobb kettes poszton védekező Nagy László elkezdett fáradni, mellőle kicsit több gólt kaptunk, mint kellene, de amúgy rendben voltunk. Sajnos Székely Márton a svédek kikényszerített lövéseiből több gólt kapott, mint amennyi indokolt lett volna, 6 átlövést védett ki, és ziccereket is csak alig. Sajnos öt kiállítást is kaptunk, és emberhátrányban ritká tudtuk tartani a védekezés minőségét. 

De még ez is beleférhetett volna, ha nem kaptunk volna nagyon sok gólt lerohanásból. A statisztika szerint öt svéd gól esett lerohanásból, de a második hullámban érkező játékos által szerzett találatot általában már nem ide írják be, holott tulajdonképpen az is a lerohanásból ered. A visszarendeződésünk kifejezetten lassú volt, véleményem szerint az egész mérkőzésen ez vol a két legnagyobb problémánk egyike. Emiatt 33 gólt kaptunk, és táamdásban igencsak extrát kellene nyújtani, hogy a két klasszis kapussal rendelkező svéd válogatott ellen ennél többet tudjunk lőni. 

Ez a mérkőzés legelején még sikerült is, akkor elmentünk előbb 6-3-ra, majd 9-5-re. Ezután hatékonyabb lett a svéd védelem, és többször kényszerítettek minket olyan lövőhelyzetbe, ahonnét csak egy helyre lehetett lőni a labdát. Talán ezért is volt jó ötlet egész az elején lecserélni Nagy Lászlót (legalábbis támadásban), és helyette Máthé Dominiket pályára küldeni. A cserével a keretbe kerülő, mindössze 19 esztendős, a többiekhez képest egészen kölyökképűnek tűnő átlövő, aki nyáron az U20 Európa-bajnokságon is kiválóan játszott, most sem ijedt meg. Ráadásul őt az ellenfél nem ismerte, a lövéseiből a svéd kapusok nem tudtk készülni, így első 7 kapuralövéséből 6 gólt lett és még három gólpasszt is adott, kiváló teljesítmény. Különösen, ha a mérkőzés nagyobbik felében azon a poszton játszó Naggyal vetjük össze, aki 8 lövésből szerezte három gólját. 

Ráadásul az első félidő végefelé megsérült Bodó Richárd is. Iman Jamali keresztszalag-szakadása után a balátlövő posztra már csak Ligetvári Patrik maradt bevethető. Ő csere nélkül tudott játszani, és védekezésben többé-kevésbé meg is oldotta a feladatát, de elöl meggondolatlanul játszott, ill. a lövőrepertoárja is szegényesebb, mint amire itt szükség volna. Összességében a csapat 24 átlövésből (ami elég sok) 9 gólt ért el, ebből Ligetvári 0/3, Nagy 1/6, ezek azért hiányoztak a végelszámolásnál. Persze száz százalékos teljesítményt átlövésből nem lehet elérni, ilyen jó kapusok ellen végképp nem, de úgy két-három góllal több jöhetett volna. Még Lékai Máté, a magyar csapat mai legjobb játékosa, is szerzett három gólt átlövésből. 

A második félidőben sokáig fej fej mellett haladt a két csapat, majd a svédek elhúztak három góllal, amit azonban vizonylag hamar ki tudtunk egyenlíteni. A végjátékban azután semmi nem jött össze. Az utolsó öt percet 4-1-re elveszítettük, kihagytunk egy ziccert, többször is eladatuk a labdát. A játékvezetők se kedveztek nekünk, az az igazság, de így is túl sokat hibáztunk a végén. A lövéseket kevésbé vállaltuk, a beállósnak szánt labdák pedig nem jutottak el Bánhidihez. Végül ezzel a három góllal kaptunk ki. 

Látszólag igen kevés jelentősége van, hogy ki lesz hetedik és ki például tizedik egy világbajnokságon. Csakhogy az első hét helyezés biztosan az olimpiai selejtezőn való részvétel lehetőségét éri, és kis szerencse elég ahhoz, hogy a 8., 9., vagy még hátrébbi helyekről is a selejtezőbe lehessen jutni. Fontos lenne tehát a középdöntős csoportban a negyedik hely elérése, amihez a papírforma szerint Egyiptomot kellene megelőzni. 

Mivel Egyiptom is pont ugyanilyen vereséget szenvedett, most egyformán állunk. A feladat tehát adott, a középdöntőben szerepeljönk jobban, mint ők. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1014569504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rich.mond 2019.01.18. 12:06:27

Kb ez volt a realitás. Kár a sérülésekért (azokért mindig kár), kis szerencsével négy pontunk lenne.
Így a szokásos középszer marad - attól függetlenül, hogy alapvetően nem játszunk rosszul és mint fentebb írtam, ez a realitás.
süti beállítások módosítása