Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Oroszország 26-25 (14-13)

2020.01.11. 18:32 Fradista Utazó

A bő egy évvel ezelőtti női EB-hez hasonlóan most férfi kézilabda-válgoatottunk is egy, már a selejtezőből megismert ellenfél, Oroszország ellen kezdte az Európa-bajnokságot. Már a selejtezőhöz képest is hiányoztak azonban fontos játékosok, leginkább Lékai Máté, hogy azokat, akik egy-két éve léptek vissza a válogatottól, ne is említsem. 

 eb_ferfi_2020_rus.jpg

Fotó: Tt News Agency

Aki nem követi napi szinten a sportágat, több ismeretlen névvel is találkozhatott a csapatban. Már csak azért is, mert hárman is (Ligetvári Patrik, Szita Zoltán és Fekete Bálint) külföldön játszanak, így nincsenek igazán a magyar szurkolók szeme előtt. 

A magyar csapat kezdő irányítója, Győri Mátyás, 22 éves, és még tízszeres válogatott sincs. A cseréjeként bevethető Ubornyák Dávid és a papíron nem ide sorolt, de ténylegesen középen játszó Nagy Bence pedig ezzel a meccsel érték el az 5 (öt) válogatottságot - összesen. A két kezdő átlövő, Máthé Dominik és Szita Zoltán, 20 és 21 évesek, és annyival rutinosabbak az előzőekben említetteknél, hogy ők már tavaly bekerültek a válogatottba. Összeszokott csapatról tehát nem beszélhetünk. 

Ehhez képest támadásban kifejezetten jól mozgott a csapat, folyamatosan járt a labda és jó volt az összjáték, sok a passz, Határozottan az lehetett a benyomásunk, hogy a szűkös lehetőségekből kihozta a maximumot a magyar edzői stáb. Hogy miért nem írok konkrét nevet? No, erről majd később. Egyedül Balogh Zsolt mozgott kissé idegenül a pályán. A többiek se lehettek összeszokottak, de ő mintha azt se tudta volna, hol van, nagyjából több labdát adott el, mintt a többi játékos összesen. Cserében viszont szépen lőtte a heteseket (5/5), az is fontos. 

Az orosz válogatott eléggé visszahúzódóan védekezett, ezért nagyon gyakran tudtunk átlövésekhez helyzeteket kialakítani. A szélsőink a lerohanásokon kívül inkább csak nézők voltak a magyar támadásoknál, és a beállóst sem sűrűn sikerült megjátszani, cserében folyamatosan tisztán lövöldözhettünk átlövésekből. Sok találatot is értünk el, az orosz kapusok gyakorlatilag nem fogtak semmit. Kettőjüknek volt összesen öt védése, abból is két-három olyan, amit tán én is kivédtem volna. Európa-bajnokok ezzel a teljesítménnyel nem leszünk, de az adottságokhoz képest kifejezetten jó volt a támadójátékunk. 

A védekezésben több volt a hiba. Különösen a jobb kettes-hármas könyékéről kaptunk sok gólt. Ez már csak azért is feltűnő volt, mert Sipos Adrián jobb hármasba általában védekezőspecialistaként állt be, és az ember abból indulna ki, ha valakit csak védekezésre hozunk be, az jól védekezik, de ezúttal ez nem feltétlenül volt így. De amikor Győri Mátyás fennragadt védekezésben, akkor látszott igazán, miért muszáj mindenképpen cserélni. Viszont a hibák mellett rettentő fegyelmezett volt a védekezés. A két hármas védő, Sipos és Bánhidi Bence egyetlen kiállítást sem kapott a mérkőzésen, és összességében is csak háromszor kerültünk emberhátrányba. 

A védelem mögött Mikler Roland nem fogott sok labdát, de eleget, és fontos pillanatokban. A mérkőzés utolsó negyedórájára a jobb kettest is sikerült stabilizálni, ekkor még kevesebb gólt kaptunk, és négygólos előnyre tettünk szert, amikor kevesebb, mint tíz perc volt hátra. 

Itt a csapat mintha kissé megzavarodott volna. Megijedtek a győzelem lehetőségétől? Ilyen rutintalan csapatnál ez sem volna meglepő egyáltalán. Szigorúan a tényeknél maradva: az 55-56. percekben, két és fél perc alatt négy gólt lőttek az oroszok, mi pedig egyet sem. Ilyesmi még a női mezőnyben is inkább csak osztálykülönbség esetén szokott előfordulni. Azt gondolom, itt a szakvezetők rosszul döntöttek, amikor csak az orosz egyenlítés után kértek időt, öt perccel a vége előtt.

De ki is döntött? A szövetségi kapitány elvileg Gulyás István. Az időkéréseknél viszont nem ő, hanem a másodedző, José "Chema" Rodriguez beszélt. Ez már csak azért is feltűnő volt, mert Chema angolul beszélt. Így sikerült azt az egyedülálló bravúrt felmutatnunk, hogy a válogatottnak hazai szövetségi kapitánya van, mégis idegen nyelven beszélünk. És nem csak emiatt támadt az a benyomásunk, hogy itt igazából Chema a főnök, Gulyás a mérkőzés alatt alig volt aktívabb, mint a bevallottan mellékszereplővé kényszerített Siti Beáta a lányoknál egy hónappal ezelőtt. Így aztán mintha olyanok lennénk, mint az okos lány a mesében: van is magyar edzőnk, meg nincs is, mindenki elégedett lehet. 

A látottakból úgy tűnik, Chema Rodriguez jól készítette fel a csapatot, azt viszont nem érezte igazán, mikor kell időt kérni. Viszont, ha már későn is kértünk, ami ott elhangzott, az bejött: a végjátékot 1-0-ra megnyertük, és ezzel megnyertük a mérkőzést is. Lehet, hogy többet már nem is fogunk ezen az EB-n, de már így is jobban szerepeltünk, mint két éve, a mostaninál erősebb kerettel, és már így is felülmúltuk a várakozásokat. 

A válogatott következő mérkőzése Dánia ellen lesz, 13-án, hétfő este, 20:30-kor. Azt a találkozót is a Sport 1 televízió fogja közvetíteni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9615403996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzuAt 2020.01.11. 20:06:52

Nagyon korrekt összefoglaló.

Tintus 2020.01.12. 20:34:02

Korrekt összefoglaló, olvashatjuk a jót is és a rosszat is. Balogh már nem kellene a csapatba 3 labdát eladott ennyit nem engedhetünk meg. A büntetőket meg tanulja meg más is dobni. Szitának olyan keze van szinte nem is látni a labda útját !
süti beállítások módosítása