Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Koronavírus után: hogyan tovább, magyar bajnokság?

2020.03.22. 19:06 Rich.mond

Valójában már régóta készültem arra, hogy az ehhez hasonló javaslatokat (pl. NB III. megszüntetése) agyonütve hitet tegyek a magyar labdarúgás futball-piramisa mellett, ám pont most, mire időm lenne részletesen kifejteni álláspontomat, jó eséllyel vége is a 2019/20-as szezonnak. Már amennyiben tényleg vége, mert annyi elmélet és javaslat kering a jelentősen leterhelt internetes hálózatban, hogy annak se vége, se hossza. De valamit mégiscsak lépnie kell az MLSZ-nek - és tegyük hozzá, hogy nincsenek könnyű helyzetben, mert tökéletes megoldás, az nincs. De valamelyest mégiscsak szeretnék visszakanyarodni eredeti gondolataimhoz: nagyon remélem, hogy a rendkívüli helyzetre adott válasz nem fogja megint fenekestől felfordítani a bajnoki rendszert.

maradjotthon.JPG

#maradjotthon

A többség amellett tesz hitet, hogy a bajnokságokat úgy fújják le, ahogy vannak, ne hirdessenek se bajnokot, se kiesőt. Mégpedig azért, mert így lenne igazságos, hiszen a kiesés elkerüléséért, a bajnoki címért, feljutásért, illetve a dobogóért, meg úgy általában mindenért még teljesen nyílt a harc, a meccseknek pedig csak a 75%-a ment le az NB I-ben és NB II-ben. Mondhatni, van benne logika, de én mégsem tudok vele egyetérteni. Ez ott működik, ahol igazából a kieső- és feljutó helyek inkább tájékoztató jellegűek, de valójában senki sem akar feljutni, így nincs is kieső (kézilabda és kosárlabda alacsonyabb osztályok pl.

Ugyanis - szigorúan szerintem - egy igazságtalanul lezárt bajnokságnál csak egy rosszabb lenne: egy teljesen újrajátszott bajnokság. Koncentráljunk csak a két legmagasabb osztályra: szegény Kaposvárnak (25 meccs, 10 pont) és egy osztállyal lentebb a Vácnak (27 meccs, 12 pont) újra végig kellene szenvednie egy szezont, pedig jó eséllyel alig várták már a megváltó kiesést. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy eleve 19 csapatos az NB II. A fentiekben valószínűleg nem értenek velem egyet a jó szériában lévő, már csak hajszállal a vonal alá szoruló Zalaegerszeg hívei, sem az Újpest kiesését kívánó Fradi-hívek, de mint mondtam, nincs tökéletes megoldás és az élet pedig nem egy habostorta.

Ugyanakkor míg meglepően sokan egyetértenek abban, hogy ne legyen kieső, a feljutó helyekkel már sokkal bőkezűbben bánnának mind a szurkolók, mind a klubok. Kerül, amibe kerül.

A másodosztályban elsősorban a Vasasnak fájna, ha a téli nagybevásárlás és a tavaszi menetelés után még egy szezont lent kéne eltölteniük. Pedig erre jó esélyük van, hiszen még mindig hét pont a hátrányuk a Budafok mögött, akik kihasználták az angyalföldiek őszi bukdácsolását és jelenlegi botladozásaik ellenére is meglehetősen kényelmes feljutó-pozícióban vannak. Nekik még rosszabbul jönne egy esetleges megismételt bajnokság.

a_tanu.jpg

Szurkolótársaim: az élet nem egy habostorta!

Legyen akkor négy feljutó és mindenki járjon jól? Egyfelől sokan még mindig nincsenek meggyőződve a Budafok NB I-es szándékairól, de a jelenleg NB II negyedik helyén tanyázó Csákvár NB I-es szándékai egészen világosak. Úgy hiányzik nekik a feljutás, mint üveges tótnak a hanyattesés. A legideálisabb a Budafok visszalépése lenne, és a XIII. kerületiek léphetnének elő feljutóvá. Ám elviekben a Promontor utcában az NB I-re készülnek.

Sőt, ugye ha nincs kieső, de van feljutó, akkor az NB I létszáma feltétlenül növekedne - MTK, Budafok, Vasas, Csákvár, esetleg Siófok? Hogy ez mekkora színvonal-emelkedéssel járna, az már megint egy másik kérdés. A tavalyi feljutók (Kaposvár, Zalaegerszeg) jelenleg sereghajtók. 

Azelőtt az MTK és a Kisvárda, még egy szezonnal korábban a PAFC és a Balmazújváros vívta ki az NB I-es szereplés jogát. Látható tehát, hogy a feljutók közül legalább egy postafordultával zuhant is vissza - sőt, a Balmaz egyenesen megszűnt. A legmagasabb osztályban megkapaszkodni tudó kivételek, például a PAFC mögött, közismerten khm, tőkeerős befektetők állnak, a magyarokat elvétve foglalkoztató Kisvárda klubmodellje szintén felvet néhány kérdést. 

Summa-summárum, én nem nagyon bolygatnám a jelenlegi 12 csapatos mezőnyt az NB I-ben, bár ehelyett a 33 meccs helyett jó lenne kitalálni valami mást, függetlenül járványtól és átszervezéstől. 

A húszcsapatos NB II. és az NB III. is meglehetősen harmonikusan kiegészíti egymást. A másodosztályban nem indokolt sem a létszámnövelés (hová még, 22, vagy 24 csapatosra?), sem a létszámcsökkentés. Utóbbit talán még meg is lehetne indokolni, de akkor megint rá lenne tolva 2-4 csapat az alaposan megkurtított NB III-as mezőnyre. Arra a mezőnyre, amely rengeteg fájdalmas vajúdás után stabilizálódott háromszor 16 csapatban - itt egyetlen kivétel van.

ozd.jpg

A kakukktojás a jobb oldalon

Értem ezalatt, hogy a megyei bajnokok most már nagy többségben beadják nevezésüket az NB III-ra és a győztesek ősszel el is indulnak a harmadosztályban - ki több, ki kevesebb sikerrel, újabban talán kissé kevesebb sikerrel. Ezen felül most már nem jellemzőek a bajnokság közben bedobott törülközők - az ózdi példa inkább tanulságos, mintsem általános. 

Igaz, idén eléggé kettészakadt a mezőny, de az előző szezonokban kifejezetten izgalmasak voltak a pontvadászatok és pár pont döntött a kiesőhelyek és a kényelmes középmezőny között - Keleten amúgy most is két pont a különbség a dobogón álló csapatok között.

Az újból fellángoló vita a tartalékcsapatok szerepeltetéséről az NB III-ban szintén nem újkeletű. A korábban leírtakat most is tartom: aki akar, indítson, viszont kár kötelezővé tenni és kár tiltani. Jelenleg a DVTK II és a Vidi II kiesésre áll, a DEAC feljutásra, a PAFC és a Honvéd II pedig a mezőny közepén. Szóval, ha hagyják, akkor maguktól fognak eltűnni és előtűnni. 

Na jó, de akkor mi legyen?

Ha egy hónap múlva (legkésőbb május elején), az eltörölt EB ismeretében újraindulnának a pontvadászatok, akkor minden lenti és fenti okfejtés érvényét veszti - de én nem nagyon hiszek ebben. Feltételezem, most a Szövetség is kivár.

Ha sehogy sem igazságos, akkor mi legyen? Szerintem igazságosabb a bajnokság 75%-a utáni jó teljesítményt megjutalmazni, mint a bajnokság 75%-ban nyújtott feledhető teljesítményt elfelejteni. Még akkor is, ha az NB III Keleti és Nyugati csoportjában abszolút nyílt a bajnoki címért folytatott küzdelem. De nagyon unfair lenne az MTK-val, Budafokkal, PMFC-vel és a Ferencvárossal szemben, ha annulálnák egész éves teljesítményüket - az amúgy nem szívem csücske, de idén minden elismerést megérdemlő Mezőkövesd fennállásának legsikeresebb bajnoki szereplése is menne a levesbe.

Tehát legyen a bajnoki végeredmény a tabellák jelenlegi állása, legalábbis a feljutás-kiesés szempontjából legyen ez a mérvadó.

De könyörgöm, hagyjuk már a minden évben minden fórumon felvetett létszámbővítést! Mégis, mit várunk tőle? Több magyar fiatalt a pályákon? Ez megoldható lenne más adminisztratív módszerekkel - lásd a Honvéd bajnokcsapatát. Vidéki fellegvárak felemelkedését? Látjuk, mi van Pécsett, Békéscsabán, Nyíregyházán, Szombathelyen, vagy éppen újabban Győrött. A plusz helyeket nem ők kapnák - aki meg mégis feljutna valahogy, ott sem lenne több 2-3 ezer embernél. 

Hangsúlyozom - fent is többször megemlítettem: tudom, hogy nincs tökéletes megoldás és teljesen igazságos végkifejlet sem. Joggal csapnának dühösen a levegőbe Zalaegerszegen, Angyalföldön, Óbudán, Füzesgyarmaton és számos megkönnyebbült sóhaj törne az ég felé Szombathelyen, Pakson és talán Újpesten, bár utóbbiban már nem vagyok biztos.

Ti mit gondoltok?

Címkék: mlsz nb2 nb3 Covid-19


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7615544576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2020.03.23. 15:10:11

ez lesz itt rövidesen a legkisebb probléma. a foci

tatárfejű kutya 2020.03.23. 17:42:28

"Ti mit gondoltok?"

Azt gondolom, hogy ezt a szezont mindenképp be kellene fejezni, mondjuk egy szerda-szombat ritmusban.
Szerintem meg is lehet majd oldani, hiszen EB se lesz idén.
Viszont abban biztos vagyok, hogy nyár végétől, vagyis a következő szezon indulására jelentősen át fog alakulni a csapatok anyagi háttere.
Nem fogják önteni a TAO-val a pénzt, hiszen nem is lesz mit önteni. Pl.egy Kisvárda vagy Mezőkövesd, menni fog a levesbe...azt tippelem, hogy minimum 30-40%-al kevesebb lesz a csapatok költségvetése, talán kivétel a Fradi és a Videoton, mert őket nem fogják hagyni viktorék kippukkani, de a többiekre "nehéz" évek jönnek.

buszrajongó 2020.03.23. 20:04:25

@tatárfejű kutya: "Nem fogják önteni a TAO-val a pénzt, hiszen nem lesz mit önteni. Pl. egy Kisvárda vagy Mezőkövesd, menni fog a levesbe..."

A próféta beszéljen belőled.

Rich.mond 2020.03.23. 20:05:25

@tatárfejű kutya: igen, benne van a pakliban, hogy a feneketlen pénzeszsák most már tényleg csak néhány csapathoz fog kerülni, a Várda és a többiek pedig élhetnek majd szponzorokból, jegybevételből és ajándéktárgyak értékesítéséből. Bár még ebbens em vagyok teljesen biztos.

Bafana 2020.03.23. 21:27:25

Szerintem be kellene fejezni a bajnokságokat szerda-szombat ritmusban, akár az egész nyár vagy akár az EB (olimpia) beáldozásával.
süti beállítások módosítása