Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Monty Python Fehérváron

2020.11.23. 17:00 Fradista Utazó

Ebben a cikkben az Alba Fehérvár kézilabdacsapatának idei kupaszereplését tekintjük át. Rögtön az elején lelövöm a poént: a fehérvári játékosok és a szakmai stáb az egészhez pont annyit tettek hozzá, mint én, vagy, mint a Kedves Olvasó.

fehervar.jpg

A Fehérvár idei kerete (Forrás: Alba Fehérvár KC)

Kezdjük ott, hogy a klub soha ki sem vívta a kupaszereplés jogát. Az elvileg erre szolgáló 2019/20-as szezonban a fehérváriak a bennmaradásért harcoltak az első osztályban. Amikor a bajnokság márciusban félbeszakadt, a csapat, 18 mérkőzés alatt 9 pontot gyűjtve a 12., azaz az utolsó, még bennmaradást érő helyen állt, ráadásul lett volna még egy meccsük a mögöttük, már kieső helyen álló Békéscsaba ellen. Az elvileg még hátralévő meccseket is figyelembe véve, ha a bajnokság végigmegy, a Fehérvár valószínűleg bennmaradt volna, de a nemzetközi kupaindulást érő helyeknek a közelében se voltak. 

Aztán jött a Covid-19, a Magyar Kézilabda Szövetség és a Liga teljes egészében törölte a 2019/20-as bajnoki évet, és úgy határozott, a nemzetközi kupákba az egy évvel korábbiak alapján jelöl csapatokat. Ez a döntés nagy vihart kavart, különösen a női szakágban, azonban a Fehérvárt közvetlenül nem érintette, hiszen ők az előző szezonban sem szerepeltek semmilyen nemzetközi kupában. 

Emlékeztetőül: itt a blogon a bajnokság lezárására ugyanezt javasoltuk, a nemzetközi kupaindulásra viszont a 19/20-as részeredmények alapján javasoltuk volna a csapatokat nevezni. Az MKSZ nem így döntött.

Azonban a tavaly még az EHF-kupában is szereplő, időközben azonban anyagilag csúnyán megroggyant Érd visszalépett a nemzetközi szerepléstől. Az MKSZ így a 2018-19-ben hetedik helyen végzett Fehérvárt nevezte be az Európai Kézilabda Ligába (EHL). Ha a történet itt végetérne, már akkor is olyan lenne, mintha az angol abszurd humor címben jelzett nagyágyúi alkották volna: az erre kijelölt évben a kupaszereplést a Fehérvár nem vívta ki, majd egy olyan döntést követően indulhatott a kupában, mely szerint ott azok indulhatnak akik egy évvel korábban is - annak ellenére, hogy ők egy évvel korábban se voltak ott.

A kuparészvételük végül meglehetősen szimbolikusra sikerült. Az EHL-ben a csoportkörbe kerüléshez három selejtezőkörön keresztül vezet az út. A Fehérvár az első fordulóban kiemelt volt, nem kellett játszaniuk. (Valójában a járványhelyzet következtében olyan kevés csapat nevezett be a kupába, hogy az első fordulóban egyetlen meccset se rendeztek). A következő fordulóban a svájci LC Brühl Handball lett volna az ellenfelük. Bár a svájciakról igen keveset tudunk, ez a párharc kétesélyesnek ígérkezett. Meccsekre azonban nem került sor, a svájci járványügyi korlátozások miatt a Brühl nem tudott kiállni, visszalépett a kupától. A Fehérvár tehát lejátszott meccs nélkül jutott be a harmadik fordulóba. 

Itt, immár a csoportkörbe kerülésért, a norvég Storhamart kapták ellenfélként. A norvég klub ugyan kevésbé félelmetes, mint (az utóbbi időben azért leszálló ágban lévő) norvég válogatott, de azért itt így is egyértelműen ők lettek volna a továbbjutás esélyesei. Az oda-visszavágós mérkőzéseket november második és harmadik hétvégéjén kellett volna lejátszani. Az első, magyarországi találkozó viszont elmaradt, mivel a Fehérvár, több pozitív koronavírus-teszt miatt, karanténba került. Így a továbbjutás egyetlen találkozón, az eredetileg visszavágónak szánt norvégiai meccsen dőlhetett volna el. A számtalan különböző korlátozás miatt ez eléggé jellemző megoldás lett az idei kupasorozatban, a rendkívüli körülményekre való tekintettel az EHF is elfogadta ezt a megoldást, ha a klubok meg tudtak egyezni. 

A Fehérvár végül, a szigorú norvég beutazási szabályokra hivatkozva, nem utazott el Norvégiába, a mérkőzést lemondta, a kupától visszalépett. Így, bár sosem szerezték meg a kupaindulás lehetőségét, mégis részt vehettek, majd a második fordulóból továbbjutottak, a harmadikban pedig kiestek, és mindezt anélkül, hogy akár csak egyszer is pályára léptek volna. Ez az a történet, ami akár csak idén év elején is teljesen elképzelhetetlen lett volna. De hát, mint tudvalévő, senki sem számít a spanyol invizícióra. 

A norvég csapatok esetében különösen is igaz volt, hogy a sorsolásnál már sok minden eldől. A harmadik fordulóban három norvég női csapat volt érintett. Közülük kettő, a Molde és a Byaasen, olyan ellenfelet kapott, aki ellen csak vállalhatatlan feltételekkel engedték volna őket játszani a norvég hatóságok, így ez a két klub visszalépett. A Storhamarnak pedig, mint láttuk, az ellenfele lépett vissza. Így ketten kiestek, egy csapat továbbjutott. Meccsek nem voltak. 

Más klubok példáit látva ki merem jelenteni, a Fehérvár, ha nagyon erőltette volna, el tudott volna utazni a meccsre Norvégiába. De azt is meg tudom érteni, hogy nem mozgattak meg minden követ az ügy érdekében. A klub szeptember 24-én, azaz közel két hónapja játszott utoljára mérkőzést, azóta minden, szám szerint 12 egymást követő bajnoki meccsük elmaradt. A gyenge játékkal elszenvedett sima balatonboglári vereség után távozott Deli Rita vezetőedző, az utódjaként kiválaszott Józsa Krisztián pedig azóta is a bemutatkozás lehetőségére vár. Két hónap teljes kihagyás után, úgy, hogy egy hétig még edzés se volt, a játékosok egy része beteg (nem tudjuk, kik, de meghatározó játékosok is lehetnek köztük), túl komoly reményeik a továbbjutásra nem lehettek volna. És, ha valami csoda folytán mégis megcsinálják, ha valami most nem hiányzik a Fehérvárnak, az a tél végén lejátszandó hat nemzetközi kupameccs, utazásokkal, különböző korlátozásokkal, és nemutolsósorban jelentős költségekkel terhelve. 

A harmadik kupafordulóban magyar részről a Vác és a Debrecen volt még érintett. Mindkét klub csak egyetlen találkozót játszott, idegenben. A Debrecen egy góllal kikapott Törökországban és kiesett, a Vác Csehországban játszott, és nyert, szintén egy góllal, így ők bejutottak a csoportkörbe. A Siófoknak nem kellett selejteznie, egyből a csoportkörbe kapott besorolást.

Így ebben a körben a három érintett magyar csapat a nomális hat helyett mindössze két meccet játszott. Még így is kettővel többet, mint a három norvég. 

Ha és amennyiben megrendezik az Európa-bajnokságot (amikor ezt írom, ez még kérdéses, mire Ön olvassa, talán már eldőlt), a Fehérvár a következő bajnoki mérkőzését december 30-án játsza, Kisvárdán. Több, mint három hónap szünet után. Ez nagyjából annyi, mint a nyári szünet szokott lenni. 

Annak eldöntését pedig, hogy enne így, ebben a formában, mégis mi értelme van, a Kedves Olvasóra bízzuk. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3616294252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RnD 2020.12.06. 22:40:30

Pontosítsuk, legalábbis a történet végét: az egész hercehurca azzal kezdődött h a Storhamar felajánlotta, legyen mindkét kupamérkőzés Norvégiában, a november 14-15-i hétvégén. Ezt a Fehérvár elfogadta (mondjuk erről a szurkolókat nem tájékoztatta, feltételezem kínos lett volna elismerni hogy egy magyar kézicsapat feladta a hazai pálya jelentette előnyt és ezzel gyakorlatilag feladta a továbbjutást is, ilyenre az utóbbi húsz évben nemzetközi kupában nem is emlékszem…)

Közben a norvégok szigorítottak a beutazási szabályokon, az országba belépő minden utasnak – függetlenül attól h külföldi vagy hazai állampolgár – tíz napos karantént írtak elő. Ez persze teljesen lehetetlenné tette volna az EL-meccs megrendezését. Ezért a norvég kézilabda szövetség külön elbírálást kért a meccsre a hatóságoktól, addig is a Storhamar kérésére a két mérkőzés időpontját egy héttel későbbre tették, november 21-22-re.

Az új szabályokat végül csak néhány nappal előtte, november 17-én kedden küldték meg Fehérvárra. Eszerint először itthon, majd utána az országba belépés után is kötelező PCR-tesztet elvégezni és meccs csak akkor lesz, ha egyik tesztelésnél sem találnak pozitív esetét. Mert ha igen, a pozitívan teszteltek helyben karanténba kerülnek, a többiek meg utazhatnak haza. (Ez az ’új’ szabályozás gyakorlatilag megegyezett azzal amit a Fradi játékosoknak kellett (volna) teljesíteniük szeptemberben, amikor Norvégiáéba utaztak BL-meccset játszani, amiből aztán nem lett semmi mert kint pozitív esetek is lettek…).

Ahhoz hogy ennek a protokollnak meg lehessen felelni, a Fehérvárnak a Norvégiából érkezett értesítést követően másfél nappal, csütörtökön már el is kellett volna utaznia, azután hogy előtte Magyarországon is átesnek egy PCR-tesztelésen (amire egy napjuk lett volna, mármint h az eredményt is megtudják, ez nem lehetetlen de alapesetben nem túl valószínű).

Erre hivatkozva a Fehérvár még aznap lemondta a hétvégi két mérkőzést, mondván túl szoros ez az időrend. A norvégok elkeseredése nem ismert határt: ők már több napja készültek erre a két meccsre, ráköltöttek rengeteg pénzt a megfelelő mérkőzéskörnyezet kialakítására és minden másra amit a helyi hatóságok és az EHF előírt nekik erre a hétvégére. A Fehérvár értesítését arról h lemondják a meccset a honlapjuk szerint csak 19-én, csütörtökön kapták meg. „A magyar klub rendjén valónak találta hogy a huszonnegyedik órában lemondja a részvételét” írták némileg felháborodottan Facebook-oldalukon.

De most jön a csavar a történetben: a Fehérvár november 10/11-e után itthon is karanténban volt, miután több játékos és stábtag tesztje pozitív lett. Ez a karantén november 19-ig tartott, azaz éppen azon a napon lett volna vége amikor a csapatnak útnak kellett volna indulnia Norvégiába hogy még azon a hétvégén lejátssza a két kupameccset. Méghozzá úgy hogy előtte tíz napig nem is tudtak együtt edzeni a játékosok. Teljesen elképzelhetetlen h ilyen körülmények között a Fehérvár bevállalt volna egy amúgyis viszontagságos norvégiai utazást, és ezt szerintem már az előző héten is tudták. De erről úgy tűnik nem értesítették a Storhamart, ők még most is abban a hitben vannak hogy mi az új beutazási protokollt nem tudtuk vállalni, és csak ezért maradt el a hétvégi kupaforduló. És nem is értik miért, mert ők mindent megtettek amit csak lehetett….

11110000 2020.12.18. 03:04:30

"(az utóbbi időben azért leszálló ágban lévő) norvég válogatott"

Ööö... ebben te biztos vagy?
Én nem úgy láttam eddig az Eb-n. Persze megverhették volna a magyarokat 50-10-re is, az igaz. De most, hogy a oroszoknál nem volt Vjahirjeva, azt mondom, hogy kb. a kapusposztot kivéve az Eb-válogatott mindegyik posztjára egy norvégot lehetne megnevezni, ha nem sportdiplomáciáznának, hanem a teljesítmény alapján osztanák a díjakat.
(A legjobb kapus is lehetne bármelyik norvég, csak ott erős a konkurencia, mert a 3 francia, a dán Töft, a holland Wester meg újabban kapusként a szívem csücske, a horvát Tea Pijevics - egyébként a Fehérvárban játszik, első sor, balról a második - is simán megérdemelné.)

Ami a Vác egy góllal megnyert meccsét illeti, hát az is érdekes volt, eleinte vezetett a Vác 8-cal is, aztán feljöttek a csehek, és utána nem töltöttek, csak lőttek, 42-41 lett a vége, poénkodott is a riporter, hogy valószínűleg Guinness-rekord lehet kézilabdában 41 lőtt góllal kiesni egy kupából.

Siófok meg gyakorlatilag nincs, mindenkit elküldtek vagy elment magától.

Ami a Fehérvárt illeti, azért kb. 2005-ben (akkor épp Cornexi néven) nyertek ők EHF-kupát, úgy, hogy a döntőben 9 góllal verték az abban az évben bajnok Győrt. Előtte Győrben 6-tal kaptak ki az első meccsen (nagyon-nagyon idiótáknak odavágó).
Egy fordulóval korábban meg a Fradit ütötték ki összesítésben 1 góllal, azt hiszem, akkor Fehérváron vesztettek 1-gyel, a Népligetben meg győztek 2-vel. Ekkor a fehérvári kapusedző Rácz Mariann mellett álltam a Fradi-pálya vendégszektorában, aki többször is a nyakamba ugrott meccs közben. Előtte max. látásból ismertük egymást más meccsekről. (Meg azóta is, de akkor meccs után beszélgettünk még egy darabig.)

11110000 2020.12.18. 03:13:21

"ilyenre az utóbbi húsz évben nemzetközi kupában nem is emlékszem…"
Fordítva azért többször előfordult, hogy külföldi csapatok beleegyeztek abba, hogy mindkét meccs Magyarországon legyen, és még csak vírus sem volt.

"viszontagságos norvégiai utazást"
Ööö... azt hiszem, már Norvégiában sem rénszarvasszánon teszik meg a 100 km-nél hosszabb utakat (legalábbis aki nem Mikulás), és több települést is aszfaltozott út köt össze. És egy képen úgy láttam, vannak autóik is, ha nem is annyi meg olyan faszák, mint a magyaroknak.
Sőt, talán még repterük is van, legalább a fővárosban. Rendes betonos, nem füves.

Szóval Norvégia esetében viszontagságos útra hivatkozni legalábbis vicces. Nem Ojmjakon-Alsóra kellett volna menni, ami az utolsó kutyaszánállomásról is még 200 km gyalog, -50 fok hidegben.

RnD 2020.12.27. 21:53:47

@11110000: a norvégiai utazás azért lett volna "viszontagságos" mert ott helyben azonnal lett volna egy PCR-teszt, utána izoláció a hotelben és a teszteredményektől függően akár karantén is néhány játékosnak tíz napig. Természetesen nem arra gondoltam h Norvégiába eljutni közlekedési eszközzel olyan bonyolult lenne.

Máskor inkább kérdezz rá az ilyesmire, nem kell rögtön hajnali háromkor ökörségeket írni emiatt......
süti beállítások módosítása