Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 6. forduló

2021.12.23. 12:35 maribor_

1984. október 6-7., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_headlines_betakaritas.jpgAz ország termőföldjein, diákok segítségével is, rohamléptekkel folyik a betakarítás. A hosszantartó szárazság megtizedelte a termést. Tízezer tonnákban mérhető a kár. Összefogással, gyors munkával, enyhíthetjük a veszteséget, nagy értékeket menthetünk meg

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 4.

A Parlament kongresszusi termében megkezdődött az országos közművelődési tanácskozás. A kétnapos konferencián az 1974-es közművelődési párthatározat és a közművelődési törvény 1976. évi megalkotása óta eltelt idő legfontosabb tapasztalatait vitatják meg. Több száz népművelő, szociológus, kultúrakutató és számos más, a kulturális életben tevékenykedő szakember elemzi azokat a társadalmi és kulturális kérdéseket, amelyekre a közművelődésnek is választ kell adnia. A megnyitón jelen voltak: Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, a Politikai Bizottság tagjai és Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_orszagos_tanacskozas.jpgAz országos tanácskozás részvevői

Német Demokratikus Köztársaság megalakulásának 35. évfordulója alkalmából ünnepi nagygyűlést rendezett a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa Budapesten, az EVIG Művelődési Házában. A mintegy ötszáz részvevő között ott voltak a nagyvállalat munkásai, a kőbányai vállalatok, üzemek és intézmények dolgozói. Az elnökségben helyet foglalt Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Juhár Zoltán belkereskedelmi és Veress Péter külkereskedelmi miniszter, Nagy János külügyi államtitkár, Kótai Géza, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője, továbbá a főváros, valamint Kőbánya politikai, társadalmi, gazdasági életének kiemelkedő képviselői. A megjelenteket S. Hegedűs László, a HNF Országos Tanácsának titkára üdvözölte. Ezután Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke emelkedett szólásra.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_faluvegi_lajos.jpgFaluvégi Lajos beszédét mondja a nagygyűlésen 

Ezután Karl-Heinz Lugenheim. a Német Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete, az NDK kormánya és népe nevében köszönetét mondott azért, hogy hazánk is megemlékezik nagy nemzeti ünnepükről, majd szólt arról, hogy 1949, október 7-vel új élet kezdődött az NDK népe számára. A nagykövet méltatta azokat az eredményeket, amelyeket a társadalmi élet, a gazdaság, a tudomány és a kultúra területén elértek. Nagy jelentőségűnek ítélte a Német Szocialista Egységpárt és a lakosság között kialakult bizalmat, amelynek alapján a baráti szocialista országban megszilárdult a nép erkölcsi-politikai egysége. Mindezekhez az eredményekhez jelentősen hozzájárult a Szovjetunióval és a többi szocialista országgal kötött megbonthatatlan szövetség, szilárd barátság - hangoztatta. A beszédek elhangzása után a részvevők megtekintették a KISZ Központi Művészegyüttesének ünnepi műsorát.

Karl-Heinz Lugenheim az évforduló alkalmából fogadást adott a nagykövetségen. A fogadáson részt vett Gáspár Sándor, a SZOT elnöke, Németh Károly, az MSZMP KB titkára, a Politikai Bizottság tagjai; Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Faluvégi Lajos miniszterelnökhelyettes, Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, Horváth István belügy-, Juhár Zoltán belkereskedelmi, Urbán Lajos közlekedési, Veress Péter külkereskedelmi miniszter, Nagy János külügyi államtitkár, valamint a politikai, a társadalmi, a gazdasági, a kulturális élet több más vezető képviselője. Ott volt a budapesti diplomáciai képviseletek sok vezetője és tagja is.

Szolidaritási nagygyűlést tartottak délután a visontai Gagarin Hőerőmű Vállalatnál a párt- és a KISZ-bizottság szervezésében. Az eseményen Tresó László, a GHV KlSZ-bizottságának titkára köszöntötte a rendezvény résztvevőit, vendégeit. A szónok Mészáros Albert, a HNF megyei titkára volt. Beszédének elrészében arra utalt, hogy napjainkban szinte nincs beszélgetés. amelyben valamilyen formában ne hangzana el: „A nemzetközi helyzeti feszültebbé vált, a féktelen fegyverkezési hajszában az emberiség fenyegetettsége nőtt. a válsággócok száma nem csökkent...” Nyilvánvaló. hogy ilyen körülmények között a konzultációk további részében az útkeresés, a tenniakarás fogalmazódik meg. s az, hogy miként tudunk összehangoltabban cselekedni, közös erőfeszítéssel megállítani az esztelen fegyverkezést, megvédeni a két, biztosítani a társadalmi haladást, mert a tét az emberiség léte. s ezt nem lehet kockáztatni.

A törökszentmiklósi Baromfifeldolgozó Vállalat 36 szocialista brigádja is csatlakozott a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója és az MSZMP XIII. kongresszusa tiszteletére kibontakozott munkaversenyhez. Munkaverseny-vállalásaikban azt hangsúlyozták, hogy alkalmazkodva a baromfipiac értékesítési lehetőségeihez, mennyiségi többletteljesítést csak akkor produkálnak, ha a népgazdaság érdekei úgy kívánják. A termékek versenyképességének fokozása érdekében viszont javítani kívánják a minőséget, és hasznos termék kihozatalt, csökkenteni akarják az úti veszteséget, az energia, valamint az anyag- és alkatrész-felhasználást. A brigádok 6342 óra társadalmi munkát is vállaltak az üzem kifogástalan higiéniájának biztosításában és csinosításában, a vállalati üdülő építésében, valamint a városi intézmények támogatásában.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_torokszentmiklosi_baromfifeldolgozo_vallalat.jpgSzabó Andrásné, Nagy Andrásné és Hajnal Lászlóné - mindhárman szocialista brigádok tagjai - a libamáj osztályozását végzik

Moszkvába utazott Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke, hogy Nyikolaj Bajbakovval, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesével, az Állami Tervbizottság elnökével folytassák a megkezdett tervegyeztető tárgyalásokat az 1986-1990 közötti gazdasági együttműködésről.

Átmenetileg bezárták az NSZK prágai követségét, ahol több mint 150 kiutazni vágyó NDK-állampolgár tartózkodik.

Párizsban megnyílt az autószalonnak nevezett 71. autó- és motorkerékpár-kiállítás. A kétévenkénti nemzetközi kiállításon 53 különböző márkájú, 1200 kocsit mutatnak be. A legnagyobb számban az idén a százéves francia autóipar állította ki termékeit. A Lada két modellel jelentkezett. A kiállítás legdrágább kocsija a Rolls Camarque, amely egymillió 421 333 francia frankba kerül, körülbelül 25 kis kocsi ára. Az újdonságok legfőbb jellemzői: törekvés a kis fogyasztásra, az erő növelésére, az elektronika alkalmazására, a modern karosszériák kialakítására és a gyorsaságra. Egyes párizsi lapok „szomorú szalonnak” nevezik a kiállítást a francia autóipar állapota miatt: egész Európában és Franciaországban is csökken a francia kocsik eladása, miközben a külföldi kocsik a francia piac negyven százalékát hódították meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_parizsi_autoszalon.jpgAutókiállítás Párizsban. A képen az új Renault autó, a Super-5-ös és mögötte felnagyított makettmása 

Bomba robbant az Izrael által megszállt Dél-Libanonban. A robbanás az Avali folyótól északra egy több harckocsiból és szállító járműből álló izraeli őrjárat egyik harckocsiját röpítette a levegőbe. Három izraeli katona megsebesült. A hírt a Libanon hangja nevű falangista rádió jelentette be. A rádió egy damaszkuszi közleményre hivatkozva bemondta, hogy a robbantást az El Fatah Szíria-barát csoportja hajtotta végre távvezérléssel.

A megszállt országrészben a hazafias erők több ellenállási akciót szerveztek az izraeli egységek ellen. Ezek közül a legjelentősebb egy motoros járőr ellen Zairani és Nabatije között végrehajtott támadás volt. Áldozatokról nem érkezett jelentés, mert a kivonult erősítés azonnal lezárta az egész vidéket. A Lahad-zsoldosok szintén e térségben léptek akcióba: Nabatije valamennyi útját lezárták, és mindenkit a legszigorúbb ellenőrzésnek vetnek alá. Mindez „megelőzési célokat” szolgál a hivatalos közlés szerint. A pénteki iszlám ünnepen, az Asurán, heves tiltakozásra számítanak a legjelentősebb déli síita központban.

Az izraeli megszálló csapatok kivonulását követően Szíria is kivonja majd erőit Libanonból - jelentette ki New York-i interjújában Rasid Karami kormányfő. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az arab ország katonái nem az izraelihez hasonló inváziós erőként leptek fel, hanem Libanon kérésére vonultak be az országba, hogy segítsenek véget vetni az 1976-os polgárháborúnak. Karami azt is hangoztatta: elég a térképre nézni, hogy nyilvánvalóvá váljon, Izrael katonai jelenléte Libanonban közvetlen fenyegetést jelent Szíria számára.

október 5.

A gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztéséről, és az ehhez kapcsolódó szakszervezeti feladatokról tartott ülést a Szakszervezetek Országos Tanácsa. A tanácskozáson részt vett és a vitában felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_szakszervezetek_orszagos_tanacsa.jpgA tanácskozás részvevői

A Parlament kongresszusi termében folytatódott és befejeződött az országos közművelődési tanácskozás, amelyen az 1974. évi közművelődési párthatározat létrejötte, a közművelődési törvény 1976. évi megalkotása óta eltelt idő legfontosabb tapasztalatait tekintették át. A tanácskozás második napján felszólalt Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára. Beszédet mondott Aczél György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Az értekezlet Köpeczi Béla művelődési miniszter zárszavával fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_kopeczi_bela.jpgKöpeczi Béla művelődési miniszter beszél

Budapesten több helyütt megemlékeztek az aradi vértanúk napjáról. Az általános és középiskolák diákjai osztályfőnöki és történelemórákon, illetve úttörő- és KISZ összejöveteleken idézték fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kimagasló alakjainak, katonáinak küzdelmeit. A fővárosban a XX. kerületi Lázár utcai általános iskolában rajgyűléseket tartottak az úttörők: a csapat névadójára, Lázár Vilmosra emlékező műsorral készültek erre a napra. A IX. kerületi Bakáts téri iskolások, a Patrona Hungariae gimnázium tanulói a Hazafias Népfront kerületi bizottságának képviselőivel közösen koszorút helyeztek el Knézich Károly emléktábláján. A Batthyány Lajos általános iskola diákjai osztályfőnöki órákon emlékeztek meg a szabadságharc mártírjairól, majd a tanulók megkoszorúzták a Batthyány-örökmécsest.

Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára látogatást tett Szolnok megyében. Szolnokon, a pártszékházban Szűcs János, a megyei pártbizottság titkára fogadta, és tájékoztatta a megye politikai, gazdasági és társadalmi életéről, valamint a politikai munka helyzetéről. Ezután Óvári Miklós felkereste a Szolnoki Mezőgép Vállalatot. Itt a vendégnek Sziráki András igazgató mutatta be a 4200 dolgozót foglalkoztató nagyüzemet. A tíz gyáregységből álló vállalat a hazai mezőgépipar legnagyobb gyártócége. Kiemelt feladata a takarmánybetakarító gépek és a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítására szolgáló berendezések gyártása. Munkájuk során hasznos kooperációs kapcsolatokat alakítottak ki több neves céggel, köztük az NDK-beli Fortschritt, az NSZK-beli Claas és a francia Hesston vállalattal. Az üzemlátogatás során a Központi Bizottság titkára megtekintette a vállalat számítógép-központját, fejlesztési üzemét és tanműhelyét.

A Szolnok megyei program következő állomása Mezőtúr volt. A település lakói nevében Óvári Miklóst a városi pártbizottságon Móricz Béla első titkár üdvözölte. A Politikai Bizottság tagja ezután a városi sportcsarnokban ünnepi beszédet mondott a Mezőtúr felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából rendezett nagygyűlésen. A rendezvényen átnyújtották a Mezőtúr városért emlékplaketteket, majd a Munkásőrség Országos Parancsnokságának Központi Férfikara adott műsort. A felszabadulási ünnepség a fiatalok fáklyás felvonulásával és a szovjet hősi emlékmű megkoszorúzásával zárult.

A szocializmus erősítésének döntő szerepe van a béke megőrzésében - állapította meg pénteken elhangzott beszédében Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke. Honecker - aki a Német Demokratikus Köztársaság közelgő 35. évfordulója alkalmából kitüntetéseket adott át az ország kiemelkedő személyiségeinek és dolgozó kollektíváinak - aláhúzta: az NDK tevékenyen küzd azért, hogy véget érjen a végzetes fegyverkezési hajsza, megállapodások jöjjenek létre a fegyverzetek korlátozásáról és csökkentéséről az egyenlőség és az egyenlő biztonság alapján, és ismét érvényre jusson az enyhülés irányzata. Ezért folytatunk politikai párbeszédet. Megtesszük a magunkét, hogy elősegítsük a nemzetközi együttműködést. Megálljt kell parancsolni az Egyesült Államok és a NATO legagresszívabb körei részéről indított konfrontációs és fegyverkezési politikának. Ennek megvalósításához józanságra, a világpolitika legsürgetőbb kérdéseinek reális megközelítésére van szükség - mondotta az NDK párt- és államfője.

A TASZSZ szovjet hírügynökség libanoni megfigyelőket idéz, akik szerint az Egyesült Államok nyomást gyakorol Libanonra, hogy ismét a korábbi izraeli-libanoni megállapodáshoz hasonló egyezményt kényszerítsen rá a bejrúti kormányra. Washington Libanon érdekeinek - az ország területi sérthetetlenségének, függetlenségének és szuverenitásának - rovására akarja kivezetni Izraelt a libanoni zsákutcából - mutatott rá az An-Nida, a Libanoni Kommunista Párt lapja arra a nyolcpontos rendezési tervre utalva, amit Richard Murphy amerikai külügyi államtitkár terjesztett nemrégiben a bejrúti, damaszkuszi és jeruzsálemi vezetők elé.

Dr. Várkonyi Péter külügyminiszter New Yorkban Oscar Fischer NDK-beli és Raif Dizdarevics jugoszláv kollégájával áttekintette a nemzetközi élet főbb kérdéseit és kétoldalú együttműködésünk helyzetét. Külügyminiszterünket fogadta Javier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára is.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_varkonyi_peter_javier_perez_de_cuellar.jpgJavier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára New Yorkban fogadja Várkonyi Péter külügyminisztert

A nicaraguai ellenzéki jobboldali pártszövetség, a demokratikus koordináció meg akarja hiúsítani a választásokat, hogy utat nyisson egy amerikai katonai intervenció előtt - jelentette ki Sergio Ramirez Mercado, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) elnökjelöltje a választási kampány keretében lezajlott televíziós vitában. A politikus részletesen kitért a Rio de Janeiróban az ellenzék képviselőivel lezajlott tárgyalások kudarcának okaira. Mint elmondotta, a megbeszéléseken felmerült a választások időpontjának elhalasztása, de csak abban az esetben, ha véget vetnek az ellenforradalmi támadásoknak az ország ellen, tűzszünet és fegyverletétel jön létre a Contadora-csoport ellenőrzése alatt. Arturo Cruz, az ellenzék tárgyalásokon részt vevő képviselője azonban nem tudott erre biztosítékot adni, ezért a tárgyalások megszakadtak - hangsúlyozta.

Az amerikai képviselőház több mint 49 tagja levélben sürgette Reagan elnököt, akadályozza meg, hogy a salvadori hadsereg napalmot vessen be a hazafiakkal folytatott harcokban. A levél az Egyesült Államok salvadori nagykövetétől származó értesülésre hivatkozott, miszerint a salvadori hadsereg napalmot vet be a polgári lakosság ellen.

Helyi idő szerint hajnalban, fél órával napkelte előtt a Kennedy űrrepülőtérről útjára indult a Challenger űrrepülőgép. Fedélzetén ezúttal heten vannak, öt férfi és két nő. A kapitány, Robert Crippen, eddig négyszer repült már űrkompon, Sally Ridenak - az első amerikai űrhajósnőnek - ez a második útja. A legénység tagja Kathryn Sullivan geológus, aki első amerikai nőként közös űrsétát tesz David Leetsma űrhajóssal. A fedélzeten van Kanada első űrhajósa, Marc Garneau, valamint Paul Scully-Power oceanográfus és John McBride másodpilóta is. A Challenger, első ízben, magyar műszert is visz a fedélzetén. Az űrrepülőgép útja október I3-ig tart. Közben egy mesterséges holdat is pályára helyeznek. A Challengeren fél tonna súlyú kamerát is elhelyeztek. Ez a szuper fényképezőgép 46x23 centiméteres negatívokat készít.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_marc_garneau.jpgMarc Gernau, kanadai első űrhajósa

október 6.

Október 4-én és 5-én Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke Moszkvában tárgyalt Nyikolaj Bajbakovval, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökhelyettesével, az Állami Tervbizottság elnökével. Folytatták a népgazdasági tervek egyeztetését: megbeszélték az 1986-1990-es évek gazdasági együttműködésének lehetőségeit, és ennek feltételeit, a kölcsönös szállítások kereteit és összetételét. A Faluvégi Lajos által vezetett küldöttség visszaérkezett Budapestre.

A Német Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke táviratot küldött Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága főtitkárának, a Német Demokratikus Köztársaság Államtanácsa elnökének és Willi Stophnak, a Német Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsa elnökének Berlinbe.

Délelőtt közlekedett az első szerelvény az Élmunkás tér-Árpád híd közötti új metrószakaszon, s ezzel megkezdődött a próbaüzem. Október 15-től már menetrendszerűen járnak a Dózsa György úti metróállomáson, keresztül az Árpád-hídig a szerelvények, egyelőre még utasok nélkül. Az új, két kilométer hosszú szakasz átadását a hónap végére tervezik.

Kommunista műszakot tartottak két Komárom megyei nagyüzemben a KISZ-bizottságok kezdeményezésére. A Tatabányai Szénbányák tíz üzemegységében több mint 4000-en vettek részt a társadalmi munkaakcióban. A vállalat nagyegyházi és csordakúti bányaüzemében 100 méter vágatot hajtottak ki ezen a napon. Az erőművek szénellátása érdekében a XIV-es aknából három műszakban 900 tonna szenet küldtek a felszínre a bányászok. Ezzel az eredménnyel együtt olyan készültségi fokot értek el, hogy még szombaton 2000 tonna szenet elszállítottak a tatabányai erőművekbe.

A felszabadulási és kongresszusi munkaversenyben a szénbányák dolgozói terven felül 100 ezer tonna minőségi szén, 20 ezer tonna brikett, és öt kilométerrel több vágatkihajtást, valamint a külüzemekben hétszázalékos termelékenységnövelést vállaltak. A szabadnapi munkával a felajánlást teljesítették.

Nemcsak a bányászvárosban dolgoztak szombaton. A KISZ-védnökséggel épülő dunaújvárosi és ózdi salakfeldolgozóban is csatlakoztak a munkaakcióhoz. A befejezés előtt álló ózdi üzembe Tatabányáról félszáz fiatal utazott erősítésként azért, hogy a szerelési munkát gyorsítsa. A vállalatnál elhatározták, hogy november 18-án, vasárnap ismét kommunista műszakot szerveznek. A megtermelő munkahelyeken ekkor a lakosság jobb szénellátása érdekében vállalnak többletmunkát a tatabányai bányászok.

A Komáromi Mezőgazdasági Kombinát boldogasszonypusztai kerületében kora reggeltől délutánig 800-an szüreteltek. A megye több üzeméből, iskolájából, valamint a fővárosból érkezett fiatalok csaknem 160 tonna chardonnay és ezerjó szőlőtől szabadították meg a tőkéket. A szabadnapi munkával Komáromban is a felszabadulási munkaverseny felajánlásait segítik.

Berlinben és az NDK más városaiban az állam megalakulásának 35. évfordulóját ünneplik. Az ünnepi köntöst öltött fővárosban délután, a Köztársaság Palotájában rendezték meg a központi nagygyűlést. Az elnökségben foglaltak helyet az NDK párt- és állami vezetői, élükön Erich Honeckerrel, az NSZEP KB főtitkárával, államfővel. Ott voltak az évfordulóra érkezett külföldi delegációk vezetői, közöttük Andrej Gromiko, az SZKP PB tagja, első miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_andrej_gromiko_erich_honecker_willi_stoph.jpgAndrej Gromiko Erich Honecker és Willi Stoph társaságában

Az ünnepségre a szocialista országokból és számos más államból párt- és kormányküldöttség érkezett. Eljött Berlinbe több kommunista és munkáspárt delegátusa, és képviseltetik magukat nemzeti felszabadító mozgalmak is, így például Jasszer Aráját személyében a PFSZ. Az ünnepség részvevőinek és a megjelent külföldi vendégeknek a köszöntése után Erich Honecker tartott beszédet, majd Andrej Gromiko szólalt fel.

Ugyancsak szombaton Erich Honecker és Andrej Gromiko kétoldalú hosszú távú programot írt alá, amely az ezredfordulóig kijelöli a két ország gazdasági és műszaki-tudományos együttműködésének távlatait.

Este az Unter den Lindenen fiatalok tízezrei, az ifjúsági szövetség tagjai nagyszabású fáklyás felvonuláson emlékeztek meg az évfordulóról.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ndk.jpgÜnnepi zászlódísz egy új berlini lakótelepen

Dr. Várkonyi Péter külügyminiszter, aki hazánk küldöttségét vezette az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésének 39. ülésszakán, elutazott New Yorkból. A minisztert a repülőtéren Rácz Pál, hazánk állandó ENSZ-képviselője, dr. Házi Vencel, a Magyar Népköztársaság washingtoni nagykövete és a New York-i magyar képviseletek vezető munkatársai búcsúztatták.

Nicaragua nem ellensége az Egyesült Államoknak, és békét akar a két ország között - jelentette ki Daniel Ortega nicaraguai vezető Los Angelesben tartott sajtókonferenciáján. A nicaraguai kormányzó tanács elnöke New Yorkból érkezett Kaliforniába, ahol négynapos körutat tesz.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_daniel_ortega_javier_perez_de_cuellar.jpgPérez de Cuellar ENSZ-főtitkár New Yorkban fogadta Daniel Ortega nicaraguai vezetőt

A nicaraguai kormányzó tanács koordinátora elmondta: amerikai repülőgépek folyamatosan szállítják a fegyvereket a szomszédos Costa Ricába azért, hogy Nicaragua déli részén hadműveleti övezetet nyissanak. Ortega szerint mindez előkészítheti a talajt az Egyesült Államok számára egy Nicaragua ellen indítandó nagyobb szabású támadáshoz. Ortega Los Angelesben felszólította az Egyesült Államokat, hogy fogadja el a Contadora-csoport közép-amerikai békejavaslatát. Megismételte, hogy Managua kész aláírni a Mexikó, Panama, Kolumbia és Venezuela által kidolgozott békeszerződést. Ennek értelmében a csatlakozó országok harminc napon belül megszüntetnének minden hadgyakorlatot, és hat hónapon belül bezárnák az idegen katonai támaszpontokat, csökkentenék a fegyverek mennyiségét és a haderők számát, visszavonnák a külföldi katonai tanácsadókat.

Korántsem zavartalan a munka a pénteken útnak indított amerikai űrrepülőgép, a Challenger személyzete számára. Az első munkanapon csak háromórás késéssel tudták útnak indítani azt a mesterséges holdat, amelynek feladata a Föld sugárzásháztartásának mérése, annak megállapítása, hogy milyen mennyiségű napenergia érkezik a Földre, s ebből mennyit ver vissza a felszín a világűrbe. A mesterséges hold napelemei ugyanis nem nyíltak szét, mozgatóelemeik befagytak. Ezért az űrrepülőgép manipulátorkarjával a Nap felé fordították a mesterséges holdat, s két Föld körüli fordulaton át melegítették felületét, míg sikerült szétnyitni a napelemeket.

Nem működik az űrrepülőgép egyik rádió- és televíziós antennája, amelynek - egy hírközlési mesterséges hold útján - a Földre kellene továbbítania a különböző adatokat, felvételeket. Az űrhajósok egyelőre magnetofonokkal és video berendezésekkel rögzítik a jeleket, hogy visszahozzák azokat - későbbi feldolgozásra - a Földre, de kísérletet tesznek az antenna megjavítására is. Szombaton a személyzet fő feladata a hajtóanyag-feltöltés módszereinek kipróbálása volt.

október 7.

Andrej Gromiko vasárnap Berlinben találkozott Jasszer Arafattal. A találkozón, amely Arafat kérésére jött létre, a két politikus a közel-keleti rendezés néhány kérdését tekintette át.

Vasárnap különben folytatódtak és befejeződtek az évforduló ünnepségei. Délelőtt a Kari Marx sugárúton díszszemlét tartottak, amelyet megtekintettek az NDK vezetői és a külföldi küldöttségek képviselői. Berlinben és az ország más városaiban kulturális rendezvények sora kínált szórakozást az ünneplő dolgozóknak. Este a Köztársaság Palotájában az NDK államfője fogadást adott az élenjáró dolgozók és a külföldi delegációk részére. Erich Honecker és Andrej Gromiko mondott pohárköszöntőt.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_berlini_unnep.jpgKatonai díszszemle Berlinben

A késő esti órákban hazaérkezett Berlinből a magyar párt- és kormányküldöttség, amely Havasi Ferencnek, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága tagjának, a Központi Bizottság titkárának vezetésével részt vett a Német Demokratikus Köztársaság megalakulásának 35. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken. A delegáció tagja volt Medve László egészségügyi államtitkár és Szalai Béla, hazánk NDK-beli nagykövete.

Berlini látogatása során Havasi Ferenc megbeszélést folytatott Günter Mittaggal, a Német Szocialista Egységpárt Politikai Bizottságának tagjával, a központi bizottság titkárával. A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleményt cseréltek a két párt kapcsolatai, valamint a magyar-NDK gazdasági együttműködés továbbfejlesztésének időszerű feladatairól.

A párt- és kormányküldöttség fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Ballal László, a Központi Bizottság osztályvezetője és Roska István külügyminiszter-helyettes. Ott volt Karl-Heinz Lugenheim, a Német Demokratikus Köztársaság magyarországi nagykövete.

Egy hónappal a novemberi választások előtt, vasárnap tartották meg Reagan elnök és Mondale demokrata elnökjelölt első tévévitáját. Ezúttal belpolitikai, gazdasági kérdések - így a nagy államadósság, a magas kamatlábak, az adminisztráció szociálpolitikája - kerültek terítékre. Külpolitikai és katonapolitikai témák a két hét múlva rendezendő második, hasonló tévéadásban lesznek majd napirenden.

A jelenlegi a negyedik elnökválasztási kampány, amikor az elnökjelöltek tévévitán közvetlenül is találkoznak. (1960: Kennedy-Nixon, 1976: Ford-Carter, 1980: Carter-Reagan.) A mostani inkább másfél órás párhuzamos sajtóértekezletre emlékeztetett, mint valódi vitára. Csak másodpercekre szóltak a jelöltek egymáshoz, különben az előre kiválasztott három újságíró kérdéseire válaszoltak. Reagan elnök az amerikai gazdaság javuló teljesítményére hívta fel a figyelmet: stagfláció helyett növekedés, az inflációs ráta csökkenése, a kamatlábak bizonyos mérséklődése, a munkaalkalmak gyarapodása tartoztak érvei közé. Walter Mondale viszont arra mutatott rá, hogy a magas deficit, amely az idei évben elérheti a 263 milliárd dollárt, olyan veszélyt jelent, hogy a gazdasági növekedés rövid időn belül súlyos visszaesésbe mehet át. A kormányzatnak nincs igazi programja a költségvetési hiány csökkentésére. A kongresszusi, költségvetési hivatal becslése szerint - ha minden változatlan marad - a deficit tovább növekszik. (Reagan erről a témáról így nyilatkozott: „Megmondom őszintén, nem nagyon veszem komolyan a kongresszusi költségvetési hivatalt.”)

Mondale a vitában nyugodtabbnak, tárgyszerűbbnek, meggyőzőbbnek tűnt, mint a gyakran idegeskedő, elbizonytalanodó elnök. Az ABC televíziós állomás éjszakai közvéleménykutatása szerint a szavazók 39 százalékának Mondale, 38 százalékának Reagan tetszett jobban. (Ez volt az első alkalom, hogy Mondale bármilyen felmérésben - ha csak minimálisan is - megelőzte Reagant. A Newsweek közvélemény-szondázása még meggyőzőbb képet mutat: e szerint Mondale a nézők 56 százalékának, Reagan csupán 35 százalékának nyerte el tetszését. Kérdés, hogy ez módosít-e valamit azon a képen, amely egyelőre Reagan elnök fölényes vezetését jelzi országszerte.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_mondale_reagan.jpgA hivatalban levő elnök arra törekedett, hogy egyáltalában ne legyen televíziós vita, mert az a kihívó felet segíti

Amerikai békeaktivisták tömegmegmozdulással tiltakoztak egy, a Trident-rendszerhez tartozó új atomtengeralattjáró vízre bocsátása ellen. A ceremoniális külsőségek közepette végrehajtott vízre bocsátás színhelye a New London-i hajógyár volt Connecticut szövetségi államban. Az atom-tengeralattjárót - korántsem véletlenül - a nemrég elhunyt Henry Jackson szenátorról, az enyhülés egyik legismertebb amerikai ellenfeléről nevezték el.

A Koalíció az új kül- és katonapolitikáért elnevezésű szervezet képviselői - ez a csoport szervezte a tiltakozó megmozdulást - hangsúlyozták a Trident-fegyverrendszer destabilizáló és veszélyes jellegét. A most vízre bocsátott tengeralattjáró 24 földrészközi ballisztikus rakéta hordozására képes. A The New York Times értesülése szerint az amerikai haditengerészet a legközelebbi években húsz ilyen tengeralattjárót kap, 1989-től pedig megkezdik az ugyancsak tengeralattjárókon elhelyezendő új - Trident-2-es típusú - földrészközi ballisztikus rakéták rendszerbe állítását. Ezek mindegyikén 14 robbanótöltet lesz. A program megvalósítása várhatóan 85 milliárd dollárt emészt föl.

Mint a Koalíció az új kül- és katonapolitikáért képviselői rámutattak, az új fegyverek egy támadó, első csapás mérésére alkalmas rendszer részei, ezért egyáltalán nem szükségesek az Egyesült Államok védelméhez. A tiltakozó megmozdulás részvevői követelték a Trident-program leállítását. A kivezényelt rendőri erők erőszakkal föloszlatták a megmozdulást, részvevői közül pedig 16-ot letartóztattak.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_amerikai_beketuntetes.jpgA Trident-program ellen tiltakozók csoportja New Londonban

A Nürburgringen bonyolították le a gyorsasági Forrna 1-es autósok újabb világbajnoki futamát. A verseny a McLaren „istállóba” tartozó francia Alain Prost sikerét hozta, aki az összetett világbajnoki pontversenyben felzárkózott a szintén a McLaren színeiben induló osztrák Niki Lauda mögé. Prost a verseny rajtjától kezdve az élen haladt, senki nem tudott rá veszélyes lenni, így rajt-cél győzelmet aratott. Az igazi küzdelem a 2. helyért folyt. Az olasz Alboreto az utolsó 30 méteren érte utol, s előzte meg a brazil Piquet BMW-turbóját.

A nürburgringi VB-futam végeredménye: 1. Alain Prost (francia) McLaren-Porsche 1:35:13.284. 2. Michele Alboreto (olasz) Ferrari 1:35:37.195, 3. Nelson Piquet (brazil) Brabham-BMW 1:35:38.203, 4. Lauda (osztrák) McLaren-Porsche 1:35:56.370, 5. Arnoux (francia) Ferrari 1:30:14.714. 6. Patrese (olasz) Alfa Romeo 1 kör hátrány.

A világbajnoki pontverseny állása: 1. Lauda 66 pont. 2. Prost 61.5, 3. De Angelis (olasz) 29.5, 4. Piquet 28, 5. Alboreto 27. 6. Arnoux 26.5.

A borús 1976-os évad óta kerülte a mezőny a Nürburgringet, mióta Niki Lauda közel halálos balesetet szenvedett a majdnem 23 kilométeres Nordschleifén. A régi pálya olyan veszélyes volt, hogy semmilyen módosítás nem lett volna elég ahhoz, hogy ismét vendégül láthassa a Formula-1-et: helyette szomszédságában egy teljesen új aszfaltcsíkot húztak fel. Ez volt az első F1-es nagydíj futam az újjáépített Nürburgring pályán. A szezon utolsó előtti versenye fontos szerepet játszott a bajnokságban, és az akkor még Toleman színeiben szereplő Ayrton Senna nevéhez is fűződik egy meghatározó pillanat.

Ironikus módon az új vonalvezetés a régivel ellentétben biztonsági szempontból az F1 egyik legmodernebb versenyhelyszíne lett. Még Lauda tetszését is elnyerte, aki balesete után először tért vissza a Ringre.

Hónapokkal a nagydíj előtt, május 12-én a Nürburgring és Mercedes soha nem látott versennyel ünnepelte a pálya megnyitását. Egyforma Mercedes 190E 2.3-16-okkal húsz egykori és jelenlegi Formula-1-es pilóta állt rajthoz, közöttük nem kevesebb, mint kilenc világbajnok. Jack Brabham, James Hunt, Phil Hill, John Surtees, Stirling Moss, Carlos Reutemann csak néhány név a már nem aktívak közül: de ott voltak az akkori mezőny fenegyerekei is, Lauda, Alain Prost, Elio de Angelis, Jacques Laffite - vagy éppen Ayrton Senna.

Nem lehet nem észrevenni, hogy Senna, négy F1-es versennyel a háta mögött, három héttel a monacói verseny előtt, ami megismertette nevét a világgal, mennyire kilógott a sorból. Eredetileg nem is őt hívták, hanem Emerson Fittipaldit, a sokoldalú brazil viszont az Indianapolis 500 kvalifikációja miatt nem tudott eljönni, így került a képbe brit F3-győztes honfitársa. Aki második helyet szerzett az időmérőn, majd megnyerte a futamot a bajnokok előtt.

Az ifjú brazil így kellemes emlékekkel várhatta az Európai Nagydíjat - időközben kétszer a Formula-1 dobogójára állt, a következő szezonra aláírt a Lotusszal, emiatt sikerült is összekapnia a Toleman főnökségével, akik szerződésszegése miatt nem engedték autóba ülni Monzában. A Nürburgringen ismét a pilótafülkében volt, de a versenyen nem úgy alkotott emlékezetest, ahogy szeretett volna. 

A rajtnál Prost és a Renault-val szereplő Patrick Tambay lestartolta Piquet-t, a 4. helyezett Keke Rosberg motorja azonban visszafulladt, csak lassan tudott elmozdulni, Ayrton Senna pedig a 12. rajtkockából hátulról nekirohant. A baleset miatt hátrébb is többen egymásnak mentek, a végeredmény pedig: Rosberg, Senna, Marc Surer, Gerhard Berger és Piercarlo Ghinzani az első kanyar kavicságyában maradtak. Egész gyorsan ötödével fogyatkozott meg a mezőny...

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nurburgring.jpgA fiatal Ayrton Senna figyelmetlensége már az elején átrajzolta a mezőnyt

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági rendészete eljárást folytat Szabó Péter 30 éves budapesti lakos, a timári Béke Tsz szerződéses üzletvezetője ellen üzérkedés bűntettének alapos gyanúja miatt. Szabó 1984 januárja óta mezőgazdasági termelőszövetkezetektől és állami gazdaságoktól nagy tételben vásárolt fel zöldséget és gyümölcsöt, majd egy részét viszonteladóknak értékesítette a Bosnyák téri nagybani piacon, s ezzel jelentősen felhajtotta az árakat.

Halálos baleset történt a 70-es úton, Baracska közigazgatási területén. Szi­lágyi János 35 éves baracs­kai lakos egy Claas dominátor 105-ös kombájnnal köz­lekedett Martonvásár felé. A baleset helyénél a kombájn áttért az úttest menetirány szerinti bal oldalára, az árokparton haladt és az árok­part falához nyomta az ott ülő M. Valéria 14 éves tanu­lót, pettendi lakost. A kis­lány a helyszínen meghalt. A vizsgálat eddigi adatai szerint a kombájnvezető al­kohol hatása alatt vezette a gépet. A rendőrségi vizsgálat műszaki szakértők bevonásá­val folyik.

A kölni bíróság életfogytiglani börtönre ítélte Tóth Gábor elektro­műszerészt, magyar állam­polgárt. Tóth tavaly decem­berben budapesti lakásán leütötte, majd megfojtotta barátnőjét, s az áldozat ko­csiján - ékszereivel - érvényes útlevéllel az NSZK-ba szökött. Tóthot az Inter­pol segítségével elfogták, a kiadatási kérelemnek azon­ban nem tettek eleget. A magyar hatóságok által át­adott nyomozati anyagok alapján a pert Kölnben le­folytatták, s a 32 éves gyil­kost életfogytiglanra ítélték. Ez az észak-rajna-vesztfáliai tartományban érvényes rendelkezések szerint 20 évet jelent.

Közlemények:
Betegség miatt elmarad a Hobo Blues Band október 7-i, valamint a Pokolgép együttes október 9-i koncertje - közli a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Háza. A jegyek a vásárlás helyén visszaválthatók.

Október 25-ig meghosszabbította az Úttörőszövetség az úttörőcsapatok jelentkezési határidejét a vándor- és a központi sátortáborokra. A jelentkezési lapok október 15-ig érkeznek meg az úttörőcsapatokhoz.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Kendőváltozatok
A kendő az a ruhadarab, amely időről időre kerül csak reflektorfénybe. Hol akkorára nő, mint egy asztalterítő, hol kicsi, mint egy zsebkendő. Most ismét növekszik - közelednek a hűvös napok - s megint hangsúlyt kapott az öltözködésben. Aki igazán ért a divathoz, az tudja, hogy milyen jól öltöztet egy szép kendő. Anyaga lehet kasmír, selyem, muszlin, szövet, kötött, horgolt - egyszóval, készülhet szinte bármilyen anyagból. Ősszel, télen természetesen a puha, meleg hatású kendő viselete az elegáns. Mintázata sokféle, de a kockás, a skótkockás, illetve a rózsás a legdivatosabb. Képes összeállításunkban bemutatunk néhány kendőmegkötési módot - érdemes kipróbálni.idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_divat_4.jpg

Cukorrépa-feldolgozás:
A Szerencsi Cukorgyárban kilenchónapi karbantartás után megkezdődött az idei cukorrépa feldolgozása. A száznaposra tervezett 96. kampány során mintegy 400 000 tonna „nyersanyag" fogadására számítanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_cukorrepa_feldolgozas.jpgA répamechanizáció egyik fontos állomása latható. A cukorrépával teli vagonokat vízágyúkkal ürítik

Betakarítás:
Megkezdték a karalábé betakarítását a székesfehérvári Kossuth Termelőszövetkezet váraljai területén. A szerződés szerint a felszedett szentesi karalábét a hűtőháznak szállítják majd.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_karalabe_betakaritas.jpgA háztájinak kiadott földön Raffai József családja dolgozik

Konzervipar:
A Zöldért Vállalat Fejér megyei Kirendeltségének konzervüzemében jelenleg a zöldparadicsomot rakják 5 literes üvegekbe az üzemi konyhák részére. Eddig mintegy 170 tonnányit gyártottak le és még előreláthatólag 150 tonnányit tudnak eltenni télre. Az üzem jelentős mennyiségű savanyúságot gyártott szocialista és tőkés exportra is.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_zoldert_konzerv.jpg

Diákok az almáskertben:
900 vagon almát vár az idén 400 hektáros almáskertjéből a Nyírlugosi Állami Gazdaság. Szeptember első napjaiban fogtak hozzá a szürethez, és október derekára szeretnének végezni a nagy munkával, amelyben több debreceni középiskola - a Tóth Árpád, a Csokonai, a Református Gimnázium, továbbá a Közgazdasági és a Vegyipari Szakközépiskola - diákjai is segítségükre vannak. A nyírbátori és nyíregyházi diákokkal együtt naponta négy-ötszáz ifjú alkalmi munkás jár ez idő tájt almát szedni (és válogatni) az állami gazdaságba.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_almaszuret.jpgSzedik az almát a debreceni Református Gimnázium diákjai

Szőlőfeldolgozás:
Megkezdődött a szőlőfeldolgozás a Délalföldi Pincegazdaság tiszakürti pincészetében. Az előszüret idején napi 3-400 mázsa szőlőt dolgoznak fel. A szezonmunka dandárjában a napi mennyiség eléri a 3 ezer mázsát is. Az idén körülbelül 45 ezer mázsa felvásárlására számolnak. Az eddigiek alapján úgy tűnik, közepes minőségű lesz az idén a szőlő cukorfoka.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_szolofeldolgozas.jpg

Számítóközpont a Fővárosi Vízműveknél:
A Fővárosi Vízművek néhány éve elkészült csepeli gépházában megkezdte működését a vállalat új Számítóközpontja. A Fővárosi Mélyépítési Tervező Intézet elképzelései alapján megvalósult rendszer 42 millió forintba került, s része annak a 2,6 milliárd forintos beruházásnak, amelynek keretében kiépül a főváros déli övezetét ellátó komplex vízbázis. E bázis befejező részeként az év végén adják át a Ráckeve határában épülő vízkitermelő és -tisztító üzemet. A most elkészült számítóközpont - a Központi Fizikai Kutatóintézet gyártmánya - napi 340 ezer köbméter vizet kitermelő berendezéseket s 140 víztermelő kutat irányít automatikusan a Csepel-szigeten. A komputer a mindenkori fogyasztásnak megfelelően adagolja a vizet a hálózatba, s vezérli a kiegészítő létesítményeket, így például a klórozót is.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_fovarosi_vizmuvek.jpgAz új számítóközpont vezérlőterme

Kistraktorok Győrből:
A Győri Rába Magyar Vagon- és Gépgyár háromnegyedévi gyorsjelentése szerint eddigi árbevételük meghaladta a 16 milliárd forintot. aminek többsége a futóművek, a dízelmotorok, valamint a mezőgazdasági gépek, eszközök, a kisállattartó berendezések értékesítéséből jön össze. Az elmúlt évihez képest az export is növekedett. Legújabb termékük, a Rába 15-ös traktor rövid idő alatt népszerűvé vált. Eddig 360 készült el az univerzális kisgépből, s egyelőre sorszám szerint osztják szét azokat. Különösen a kisgazdaságok, szakszövetkezetek érdeklődnek élénken az új gép iránt. Ugyanakkor az üzemeken belüli anyagmozgatásra vagy parkok gondozására, utcák tisztítására is felhasználható a Rába-15, hiszen a talajművelő eszközökön kívül még sokféle más berendezést is tud vontatni.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_raba_kistraktor.jpgAz új Rába kistraktor

Szénvagyon:
A Borsodi Szénbányák dubicsányi üzeme közelében a geológusok több mint 100 millió tonna, jő minőségű szénvagyont találtak.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_borsodi_szenbanyak.jpgAz épülő lejtősakna, amely teljes hosszában 600 méter lesz majd. Az új bánya 1991-ben üzemel majd teljes kapacitással, ettől évi 2 millió tonna szenet termel

Építészeti kerámiák Zsolnáról:
Az Országház felújításához a díszidomokat a Zsolnay Porcelángyárban készítik Pécsett.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_zsolnay_porcelan.jpgPrell Oszkárné festi az egyik idomot

Új munkalehetőségek:
Új munkalehetőségre lelt 37 jánosházi, illetve környékbeli leány és asszony. A helyi tsz nemrég átadott gépjavító tanműhelyének felét a Savaria Cipőgyár egyik részlege foglalja el. Napi 400 pár gyerekszandál felsőrésze készül itt október közepétől.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_janoshazi_munkalehetoseg.jpg

Gyújtógyertyák Veszprémből:
Nemcsak a széles körű reklámnak köszönhető, hogy a veszprémi Bakony Művek KLG gyújtógyertyája népszerű az autósok körében. A műszaki boltokban egyre ritkábban találkozhatunk olyan vásárlókkal, akik a nyugati import termékek hiányában fanyalogva, „jobb híján” folyamodnak az angol licenc alapján gyártott KLG gyertyához. A veszprémi Bakony Művekben havonta fél millió készül a „motor motorjából".

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_bakony_muvek.jpgA szakszerűség a technika fejlettségének és az ember szakértelmének közös eredménye

Híradástechnika:
A japán AKAI híradástechnikai vállalat a Hilton Szállóban bemutatta legújabb fejlesztésű híradástechnikai berendezéseit. A szakemberek megtekintették a VIDEOTON-nal már közösen gyártott és a jövőben gyártásra kerülő készülékeket is.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_videoton_akai.jpg

Cipő az asztalon:
Egy-egy jó, kényelmes lábbeli elkészítését hosszú tervezőmunka előzi meg. A Tisza Cipőgyár munkatársai nagy gondot fordítanak arra, hogy termékeik tovább öregbítsék az üzem nemzetközi jó hírét.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_tisza_cipo.jpg

Fedett teniszpálya:
Magyar és osztrák vállalatok közös munkájával műanyag borítású teniszpálya épül a Feneketlen-tónál 150 négyzetméteres területen. A pályákhoz öltözők, zuhanyozók és büfé készülnek. A létesítményt a hónap végére elkészítik.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teniszpalya.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Kismaszat és a Gézengúzok. Magyar ifjúsági tévéjáték. Forgatókönyv: Rónaszegi Miklós és Markos Miklós. Szerkesztő: Békés József. Rendező: Markos Miklós. Kismaszat nem más, mint egy külföldi fiatal turista házaspár egy év körüli kisbabája, aki félreértés folytán ott marad a, közért előtt. Apuka azt hiszi, hogy az anyuka vitte el, anyuka pedig meg van győződve árról, hogy a kicsinek apuka mutogatja fővárosunk látványosságait.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_kismaszat_es_a_gezenguzok.jpgEgy képkocka a filmből

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_mozi_2.jpgA filmben a két költő: Szervác József és (a Pásztor Gábort alakító) Csordás Gábor

"Négy és fél órás játékidejével Dárday István és Szalay Györgyi munkája, az Átváltozás próbára teszi figyelmünket és türelmünket. S valljuk be: sajnos vissza is él mindkettővel. Nem önmagában az indokolatlan hosszúsággal van bajunk (persze azzal is), hanem az azt meghatározó alapkoncepcióval. És a módszerrel, amelyről látványosan és egyértelműen bebizonyosodik, hogy terméketlenné vált. Nem folytatható tovább a kudarc kockázata nélkül."
Részlet a korabeli filmkritikából.

Színházi bemutató: Az ügynök halála. Arthur Miller drámája a debreceni Csokonai Színház előadása, Mensáros László vendégjátékával

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_mensaros_laszlo_sziki_karoly.jpgMensáros László és Sziki Károly

Magyar könnyűzene:
A 41. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Presser-Sztevanovity D.: Ólomkatona (Katona Klári), 2. Heilig: Talán még nem tudod (Eszményi Viktória, Heilig Gábor), 3. Bornai: Szerelem a Kárpát-medencében (Bornai Tibor).

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Senorita Rita (Neoton Família), 2. Lerch-Demjén-V' Moto-Rock: Kínai Lány (V' Moto-Rock), 3. Szikora-R-Go: Fogas kérdés (R-Go).

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében az amerikai slágerlistákat még mindig Prince Let's Go Crazy-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Wham! Freedom című számai vezetik.

Péntek délben megtartották a három nemzetközi torna újabb fordulójának sorsolását. Huszonöt ország 64 csapatának neve került a gömbökbe, a Videoton a Paris Saint-Germain együttesét kapta ellenfeléül. Az első mérkőzést október 24-én Párizsban játsszák, a visszavágót november 7-én rendezik Székesfehérvárott.

Két idegenlégiós a belga Lokerenben játszó van der Gijp és az olasz második ligás Pisa csatára, Kieft is tagja annak a 16 fős válogatott keretnek, amelyet pénteken jelölt ki Kees Rijvers, a holland együttes szövetségi kapitánya. Közülük kerül ki az a kezdő tizenegy, amely október 17-én Rotterdamban lép pályára a Magyarország elleni világbajnoki selejtezőn. Kapusok: van Breukelen (PSV) és Hiele (Feyenoord). Védők: Wijnstekers (Feyenoord), Spelbos, Rijkaard, Silooy (Ajax), van Tiggelen (Groningen). Középpályások: E. Koeman (Groningen), R. Koeman (Ajax), Gullit (Feyenoord), Valke és W. van de Kerkhof (PSV). Csatárok: van Basten (Ajax), P. Houtman (Feyenoord), van der Gijp (Lokeren), Kieft (Pisa).

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 6. fordulóját!
Újra egymás között: a meglehetősen sikertelen kupaszerda után ismét a bajnoki pontokért játszanak az első osztályú csapatok, öt találkozót szombaton. hármat vasárnap rendeznek meg; a forduló slágermérkőzése az Üllői úton és Győrben lesz, ahol az FTC a „kupahős” Videotont, a Rába az Ú. Dózsát fogadja.

Haladás - Csepel
A Haladás eddig korántsem csillogott, a Csepel viszont figyelemre méltó szorgalommal gyűjtötte a pontokat. Valószínű a döntetlen. Szombathelyen Horváth után Marton sérülése okoz gondot a vezető edzőnek. Amennyiben a játékos nem jön rendbe, Görög lép a helyére. A Csepel csapata a jelek szerint csak egy helyen változik meg az elmúlt fordulóhoz képest. Ugyanis a kissé fáradt benyomást keltő Csucsánszky kimarad a csapatból, helyére a fiatal saját nevelésű Kénoszt kerül.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_haladas_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_haladas_csepel_topor_antal.jpgA győztes gól előtti pillanat. Topor lábát már elhagyta a labda. Kincses B. elkésett, balról Pásztor

Békéscsaba - Eger
Az Eger legutóbb nagyon nehéz perceket okozott a Rábának, hazai pályán azonban a Békéscsaba az esélyes. A békéscsabai Baranyi az első öt bajnoki mérkőzésen „begyűjtötte” három sárga lapját, így kényszerpihenő lett az osztályrésze. Süle István, a csabaiak szakvezetőije úgy döntött, hogy Takácsot szerepelteti a beállós helyén. Búsulnak az egriek, hiszen a Rába elleni találkozón két játékosuk súlyosan megsérült. Varga agyrázkódást szenvedett, s csak hétfőn hagyhatja el a kórházat. Méhesit belső térdszalagszakadással műtötték. Mindkét játékos hosszabb pihenő elé néz. Lengyel és Berecz kerül a helyükre. Az egriek kiegyeznének egy döntetlenben.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_bekescsaba_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_bekescsaba_eger_sulija_otto.jpgSulija gólja a bal sarokban

SZEOL AK - DMVSC
Az idén szinte semmi sem sikerül a Szegednek, így a Debrecen okkal reménykedhet abban, hogy nem távozik üres kézzel. A házigazdák viszont azt emlegetik: nincs olyan sorozat, amely egyszer ne érne véget. A Szeged gondokkal küzd, mert Birkás és Kovács térdsérüléssel bajlódik, ezért nem számíthat játékukra Kaszás Gábor edző. A debreceniek már pénteken útra keltek Szegedre. Nagy György edző úgy vélekedik, hogy a csapat egy pont megszerzésére jónak tűnik. Deákvári térdsérülése a vártnál komolyabbnak látszik, ezért nem léphet pályára.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_szeol_ak_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_szeol_ak_dmvsc_szabo_gyula.jpgBal oldali szögletrúgás után Szabó Gy. (csíkos mezben, 2-es számmal) felhőfejese nyomán a labda a földről felpattanva vágódott a hálóba. Ezzel a góllal vezettek a szegediek 1:0-ra, a folytatás azonban elmaradt, és a debreceniek két perccel a befejezés előtt kiegyenlítettek

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Ismét a SZVSE pályán játszottunk, így utólag nem látok logikát az állandó variálásban. A nézőszámon azért már érezhető volt az eredménytelenség, csak négyezren voltunk jelen. A mester ezúttal a régi játékosokra támaszkodott, Móricz és Birkás nem volt a kezdőben. A meccset agyonnyertük, a korai gól után volt még helyzet, nem is kevés, sőt az egyenlítés előtt ajtó-ablak ziccer is. A debreceniek gólja egy lecsúszott beadásból esett, a kapufa is besegített nekik. Érdekesség, hogy a félidőben egy gyors atlétikai verseny is lezajlott háromezer métert futott a nemzetközi mezőny.

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_szeol_ak_dmvsc_atletikai_verseny.jpgA mérkőzés szünetében a SZEOL AK atlétikai szakosztálya futóversenyt rendezett a szegedi felszabadulási emlékfutáson részt vevő hazai és külföldi sportolóknak. Képünkön még együtt a mezőny. Bucsúházi (Vidia feliratú mezben), a SZEOL AK futója másodikként ért célba, a győztes Paczuk (Szolnok) tőle jobbra (takarva) éppen előzni készül

Ferencváros - Videoton
A Videoton Prágában is igazolta képességeit, az Üllői úton sincs félnivalója. A nagyobb tudás és a rutin ellen az FTC a lelkesedést és a hazai pálya előnyét vonultatja fel, így lehet 2-es, x, sőt 1-es is. Óriási az érdeklődés az Üllői úton a Videoton vendégjátéka iránt. Vincze Géza vezető edző pénteken elmondta, hogy Takács is sérült, így rá sem számíthat. A szakvezető jó küzdelmét és győzelmet vár fiatal csapatától. A középpályán lehetséges változás, hiszen a három helyre öt jelölt van. A Videoton nem változtat az UEFA Kupában jól szerepelt csapatán. Kovács Ferenc vezető edző úgy véli, ha együttese olyan erényeket csillogtat, mint a Dukla ellen, akkor ragyogó mérkőzés lesz.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_vedekezes.jpgSzigorú Videoton-őrizet a kapu előterében

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_csuhay_vadasz_rubold.jpgFejpárbaj a Videoton kapujának előterében. Csuhay és Vadász között Rubold igyekszik bevenni Koszta kapuját

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_rab_vadasz.jpgRab és Vadász csatázik a pettyesért

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_zsinka_janos.jpgZsinka veszélyezteti a vendégek kapuját (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_csuhay_jozsef.jpgCsuhay, a Videoton válogatott védője ezúttal is a helyzet magaslatán

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_majer_gomori.jpgAz első NB I-es gólnak csak így lehet eléggé örülni. Májer köszönti Gömörit, akinek találata két pontot jelentett a Videotonnak

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_koch_vadasz.jpgKoch Róbert (jobb oldalt) Vadásszal csatázik

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_novath_szanto.jpgNovath húz el a labdával Szántó mellett

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_ferencvaros_videoton_orom.jpgFehérvári öröm a lefújást követően

Rába ETO - Ú. Dózsa
A Dózsa nyilván nagyobb igyekezettel játszik majd, mint a magát páholyban érző Manchester, ám csupán az igyekezet kevés lesz a győri katlanban. A Rába, ha megismétli szerdai játékát, akkor nem kell beérnie a döntetlennel. Most külön érdekességet ad a talál­kozónak, hogy Kardos, aki hat héttel ezelőtt még minden­napos látogatója volt a stadionnak, és a győriekkel együtt készült az új idényre, most az ellenfél színeiben jelenik meg a zöld gyepen! A vendéglátók a szerdai játék és tisztes eredmény után kellő önbizalommal lépnek pályára, és remélik, hogy foly­tatni tudják az utóbbi évek sikersorozatát a belügyiek el­len. Növeli az esélyeket, hogy Kurucz felépült sérüléséből és játékra jelentkezett. így visszafoglalhatja helyét a kö­zéppályás sor jobb oldalán. Szentes sérülése viszont nem javult, még nem lehet ott a játéktéren. Temesvári Miklós, az Ú. Dózsa szakvezetője még gondolkodik, ki legyen a jobbhátvéd és a jobb oldali középpályás. Kovács J., Kerekes, Kiss és Szűcs a sérültek listáján van.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_raba_eto_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_raba_eto_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_raba_eto_u_dozsa_kardos_preszeller_szepesi_kovacs_ervin.jpgAz újpesti Kardos elrúgja a labdát Preszeller elől, Szepesi és Kovács E. figyeli, mi lesz a párharc kimenetele

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_raba_eto_u_dozsa_kepes_sport.jpgA Képes Sportnak a mérkőzésről írt cikkének a címe...

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_raba_eto_u_dozsa_ebedli_turbek_kovacs_laszlo.jpgEbedli már nagyon sok gólt szerzett az első osztályban, az Ú. Dózsában viszont az elsőt. Turbék szomorúan néz a labda után, Kovács a földön búslakodik, Ebedli pedig diadalittasan emelkedik a magasba

MTK-VM - Pécsi MSC
A Pécs kedveli a kontra játékot, míg az MTK-VM csatársora többször is gyengélkedett az utóbbi hetekben. Ezért elképzelhető, hogy elmarad a hazai győzelem. A vasárnap délelőtti mérkőzésre készülő MTK-VM gondjait szaporította a balhátvéd Kovács sérülése, így Borsó és Varga után ő sem állhat Palicskó Tibor rendelkezésére, aki egyébként győzelmet vár a stílusosan játszó Pécs ellen.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc_bodnar_laszlo.jpgBodnárt háromszor megadásra késztették a kék-fehér játékosok. Itt is van gondja éppen elég...

Vasas - Tatabánya
A piros-kékek eddigi teljesítménye semmi jóval nem biztatja az angyalföldi szurkolókat, így - a hagyományokkal ellentétben - ezúttal a Vasas-siker lenne a meglepetés. A Vasas egyik középpályása, Teodoru II. megsérült, de Mészöly Kálmán vezető edző javuló játékot és győzelmet vár a Tatabánya ellen. A találkozó érdekessége, hogy a piros-kékek négy csatárral játszanak. A Borostyán, Kiss, Nyúl, Izsó (Katona) összetételű sor rohamozza majd Dombai kapuját.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_vasas_tatabanya.jpg

Nyúl István, aki tavaly még a kiesett Volán csatára volt, és a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul abban a szezonban (csapata góljainak a harmadát szerezte), idén pedig már a Vasas nagyreményű új szerzeménye lett, 2021-ben így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
Hát, ez az a meccs, amire ha rágondolok, kiver a víz. Lehetne sok okosságot írni, de csak annyi, hogy életem legmegalázóbb veresége volt…

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_vasas_tatabanya_csima_kiprich.jpgCsorba gondban: Kiprich (fehér mezben) a Vasas-Tatabánya mérkőzésen is válogatott formában játszott

ZTE - Bp. Honvéd
A Honvéd-játékosok még aligha tudták elfelejteni az EK-kudarcot, s ezt a Zalaegerszeg kihasználhatja az egyik pont megszerzésével. Zalaegerszegen élénk érdeklődés kíséri a bajnokcsapat vendégjátékát. A jobbhátvéd Sípos helyett Molnár lesz, a többi poszton nincs változás. Komora Imre, a Bp. Honvéd vezető edzője elmondta, hogy a legjobb összeállításban lépnek pályára, és ha nehéz csata után is, de együttese elhozza a két pontot.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_zte_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_zte_bp_honved_gass_istvan.jpgGass fejese, amely után zörgött a háló, de a Honvéd nem vonult újrakezdéshez. A felvétel tanúsága szerint volt némi alapja a ZTE-játékosok reklamálásának

A mérkőzések után lássuk a 6. forduló válogatottjait! Az összteljesítményre mi sem jobb példa, hogy a két csapat 22 posztjára mindössze négy olyan játékos kerülhetett be, akik "csak" 6-os osztályzatot kaptak. A többiek közül is kiemelkedik a tatabányai Kiprich és az újpesti Szendrei 9-es érdemjegye. Nálunk az utóbbi lett a forduló játékosa. 
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén továbbra is Kiprich József áll. Újabb góljával növelte eddigi előnyét, az üldözők ezúttal eredménytelenek maradtak.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_gollovolista.jpg

Nem szűkölködött a meglepetésekben a labdarúgó NB I. hatodik fordulójának öt szombati mérkőzése. Feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik az újpestiek fölényes győzelme a korábbi kétszeres bajnok Rába otthonában, a arra is kevesen számíthattak, hogy az esetleg fáradt „kupahős" Videoton mind a két pontot elviszi az Üllői útról. A lila-fehérek győzelmükkel hat helyet léptek előre a tabellán. A Szeged - bár gyarapította pontjai számát - még mindig nyeretlen, s a Csepel és a Ferencváros visszaesni látszik a meglehetősen jó kezdés után. Vasárnap a pécsiek csak asszisztálhattak a Hungária körúton a hazaiak győzelméhez, a Tatabánya a Fáy utcában valósággal lelépte az angyalföldieket. Elégedettek viszont a Honvéd hívei, mert a bajnokcsapat ismét az élen áll, Zalaegerszegen nyertek magabiztosan.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztályban több meglepetéssel zárult a 11. forduló. A legnagyobb a szolnokiak bravúrja, akik idegenben, 0:2-es félidő után győztek a volt első osztályú Salgótarján ellen. Kikapott a kupagyőztes Siófok, pontot vesztett a Volán, idegenben nyert a Nyíregyháza és a Diósgyőr.idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_nyiregyhaza_keszthely_rabcsak_cseke.jpgRabcsák János ezúttal is kitűnően védte az NYVSSC kapuját, Cséke György új poszton nyújtott nagyszerű teljesítményt. Keszthely-Nyíregyháza 0:1

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_nyiregyhaza_keszthely_rabcsak_janos.jpgHelyzet helyzet hátán. Ezúttal Horváth Z. elől ment a kitűnően védő Rabcsák

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_salgotarjan_szolnoki_mav_mte_1.jpgLászló elvitte a labdát az elcsúszó Talapa mellett s néhány lépés után a hálóba lőtt a Salgótarján-Szolnok (2:3) mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_salgotarjan_szolnoki_mav_mte_2.jpgSzintén Salgótarjánban Zimonyi fejjel tisztáz, a kifutó László kapus ölében László János ül

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_nb_ii_szekszard_volan.jpgFejpárbaj a labdáért: Weitner II. és Somodi között Handel. Szekszárdi Dózsa-Volán 0:0

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_siklos_szigetvar.jpgGyőri, a vendégek kapusa szedi fel a labdát a siklósi csatárok elől a meglepetéssel végződött területi bajnoki mérkőzésen. A Dráva-csoportban Siklós-Szigetvár 0:1

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_honved_kun_bela_se_mako.jpgMészáros, a hazaiak csapatkapitánya elviszi a labdát Tóth J. előtt. A Körös-csoportban H. Kun Béla SE-Makó 0:0

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_szegedi_dozsa_delep_sc.jpgSzintén a Körös-csoportban: a Hunyadi téren, a területi labdarúgóbajnokság helyi rangadójának, az Szegedi Dózsa-DELÉP SC, építős győzelemmel (1:3) végződött mérkőzésének egyik izgalmas jelenete: Kálmán (sötét mezben, 8-as számmal) Kőhalmi és Fábián között fejjel próbálja a hálóba továbbítani a labdát, ám az a kapu mellé jutott

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvari_rakoczi_bonyhad.jpgA Dráva-csoportban Mucska, a vendégek kapusa munkában a Kaposvári Rákóczi-Bonyhád (1:0) mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_6_fordulo_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_honved_katona_se_gyori_dozsa.jpgA Bakony-csoportban Bócz a zalaegerszegiek harmadik gólját lövi a H. Katona SE-Győri Dózsa (6:2) találkozón

Szerdán jön a 7. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Bp. Honvéd
Vasas - Ferencváros (mindkettő a Népstadionban)
Csepel - MTK-VM
Pécsi MSC - SZEOL AK
Eger - ZTE
DMVSC - Tatabánya
Videoton - Haladás
Rába ETO - Békéscsaba

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9516755304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása