Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Hatvan perc háború!

2013.01.15. 11:51 Rich.mond

Elérkezett az első rangadó a 23. Férfi kézilabda-világbajnokságon. Ez nemcsak ránk igaz, hanem az egész C és D-csoportra. Míg a másik két hatosban Tunézia német-verése és az oroszok Izland fölött aratott győzelme mindenképpen a meglepetés kategóriába tartozik, addig a C és D jelú szextettben három négy- és három nulla pontos csapat várja a folytatást. Nekünk is vége az édes aranyéletnek, mert olyan mumus következik, akik egy VB-selejtezőt leszámítva gyakorlatilag mindig megvertek minket az elmúlt években. No de majd most megmutatjuk!

A végén mindig a horvátok nyernek

Kimondva-kimondatlanul, de valahogy mindenkiben ott motoszkál ez az érzés. Nem teljesen alaptalanul, de nehéz elfelejteni, hogy a horvátok milyen könnyedén vertek minket kétszer is Londonban. És azt sem mondhatjuk, hogy ők velünk ellentétben túlpörögték a meccseket, mert nem. Igaz, hogy Mocsai Lajos gyakorlatilag a dánok elleni nyitómeccset leszámítva Dél-Korea, Szerbia és Izland ellen készült, de akkor is rossz volt nézni, ahogy a pepiták már megint rommá vernek minket. A bronzmeccsen is elviekben minket motivált volna jobban a harmadik hely, de ez egyébként unott és csalódott horvátok így is végig vezetve (már a szünet előtt hattal mentek) söpörtek be egy újabb érmet a végsőkig elcsigázott Mocsai-csapat ellenében.

Egyébként 29 eddigi meccsünkből tizenhatszor örülhettek délnyugati szomszédaink, mi nyolcszor. Tétmeccsen főleg ők örülhettek. Valahol mindig is utáltam ezeket a meccseket, mert többnyire erőlködés nélkül, könnyedén, valami hihetetlen magabiztossággal kerekedtek fölénk. Balić mosolya egyébként is szívlapátért kiált –mindennek tetejébe még nem is ügyetlen játékos. Róla később.

Az utolsó nagy győzelmünkig egészen 2008 november másodikáig kell visszanyúlnunk, amikor Veszprémben Gál Gyula vezérletével vertük Balicékat. Nem most volt ez sem, de azért emlékezzünk rá méltósággal!

Magyarország–Horvátország 30-28 (15-16) Veszprém Aréna, 5000 néző

A magyar gólszerzők: Gál Gyula 9, Császár Gábor 7 (1), Nagy László 5, Eklemovic Nikola 3, Putics Barna 3, Ilyés Ferenc 1, Iváncsik Gergő 1, Törő Szabolcs 1.

Akkor egyáltalán mire föl kéne bizakodónak lennünk?

Sehová sem kvalifikáló világbajnokság

Mindenek előtt azért, mert Goluza saját bevallása szerint sem dőlne a kardjába, ha kivételesen nem szereznének érmet. Ez egyébként tényleg nem túl sűrűn fordul elő, mert az utolsó három EB-n két ezüst és egy bronz, valamint az utóbbi öt Olimpián/VB-n három-három éremmel gazdagodtak.

A csapat sztárja, Ivano Balić egészen biztosan nem fogja megkeseríteni az életünket, ugyanis a pepiták emblematikus figuráját Goluza egészen egyszerűen otthon hagyta. Ezt egyébként a VB-t megelőző, Pulában rendezett barátságos mérkőzésen szóvá is tette a horvát publikum hangos füttykoncerttel és a derék Ivano-t éltetve- amin a szövetségi kapitány meg is sértődött. De nem annyira, mint Balić. Nem hatotta meg Goluza magyarázata, amelyben a magyarok elleni EB-selejtezőket kvázi fontosabbnak nevezte a világbajnokságnál.

A horvát szövetségi kapitány erre hivatkozva több fiatalt is szeretne kipróbálni a „sehová sem kvalifikáló” világbajnokságon. Ez ne nyugtasson meg minket, mert Balić és a kapus Losert nélkül is nagyon erős a horvát csapat – utóbbi Fazekas Nándorhoz hasonlóan ifjabb kezekbe akarta átadni a labdát, de ott lesz helyette a magyarokat kitűnően ismerő, Veszprémben védő Alilović. Ugyebár ő éppen Londonban mattolta átlövőinket és szélsőinket.

Mit jelent egészen pontosan ez a fiatalítás? Nincs se Losert, se Balić. Vannak helyettük zágrábi fiatalok, úgymint Stepanic (szül: 1990), Mandalinic (szül 1992), illetve a kapus Filip Ivic (szül 1992).  De Duvnjak és Strlek is csupán 24, míg Sprem is mindössze 23 éves lesz január 26-án.  A zágrábiak is a BL-ben edződtek, Duvnjak és Sprem pedig már több világversennyel a háta mögött érkezett Spanyolországba.

Egyébként utolsó felkészülési mérkőzésükön, a már említett pulai (Norvégia elleni) találkozón már több játékos panaszkodott kisebb sérülésekre –pl Horvat és a bokáját kificamító Lackovic. Horvat meggyógyult, de utóbbi tegnap a kezén is megsérült így jó esély van rá, hogy a bronzmeccsen ellenünk hét gólt szerző horvát klasszis ellenünk pihenőt kap –azért valljuk meg őszintén: a lebonyolítás és a másik csoport ismeretében akkora nagy tétje nincs a mai meccsnek. illetve csak akkor, ha valaki csoportgyőztes szeretne lenni. Ezért is valószínű Lackovic pihenője.

Az alábbi csapatuk játszott Ausztrália ellen (bocs az elérő írásmódért az összeállítások és a keret között, előbbieknél horvát oldalakat böngésztem):

Alilović, Ivić- Duvnjak 3, Lacković, Stepančić 3, Kopljar 4, Vori, Horvat 8 (2), Vuković 4, Šprem 1, Bičanić 3, Mandalinić 1, Štrlek 2, Čupić 7 (2), Musa.

Algéria ellen:

Alilović, Ivić - Lacković, Stepančić 1 (1), Duvnjak 3, Kopljar 5, Vori 1, Gojun 2, Vuković 3, Horvat 1, Šprem 1, Bičanić 2, Štrlek 2, Mandalinić, Čupić 8 (4), Musa (2)

Azért még mindig akadnak jócskán, akik ott voltak a legutóbbi győzelmeiknél.

Az Algéria elleni sima, 11 gólos (31-20) győzelem után Goluza az alábbit nyilatkozta a Vecerni Listnek:

„A magyaroknak kellemetlen, szilárd védelmük van. Nekünk türelmesnek kell lennünk és meg kell akadályoznunk gyors lerohanásaikat, amit nagyszerűen csinálnak. Tudjuk, hogy hatvan perc háború vár ránk Magyarország ellen. Ők tíz nappal öbbet készülhettek, de ez nem jelent semmit. Meg kell mutatnunk, hogy gyorsak, erősek és ravaszak vagyunk, így legyőzhetjük őket”

Akkor hát kezdődjék a háború!

  

A horvát válogatott kerete:

Kapusok: Mirko Alilovic (MKB Veszprém), Filip Ivic (CO Zagreb), Marin Sego (Wisla Plock)

Szélsők: Manuel Strlek (Kielce), Lovro Sprem (CO Zagreb), Ivan Cupic (Kielce), Zlatko Horvat (CO Zagreb),

Beállók: Igor Vori (HSV Hamburg), Zeljko Musa (Kielce),

Átlövők és irányítók: Jakov Gojun (Atlético Madrid), Domagoj Duvnjak (Hamburg), Damir Bicanic (Chambery Savoie), Drago Vuković (TuS N-Lübbecke), Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg), Marko Kopljar (PSG), Luka Stepancic (CO Zagreb), Josip Valcic (CO Zagreb), Stipe Mandalinic (CO Zagreb), Blazenko Lackovic (HSV Hamburg)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr465019509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 11:38:16

Klassz összefoglaló, jó lenne most már megcsapni őket

Nóbádi iz der 2013.01.15. 12:25:17

Ez valóban egy presztízsmeccs, de senki sem fog megszakadni. A két "nagy" elleni győzelmet nem tartom valószínűnek, Algériát úgyis verjük, az pedig gyakorlatilag mindegy, hogy a 2. vagy a 3. helyen megyünk tovább. Lajos bátyánk ma is kísérletezgethet egy kicsit.

Mónika Sztancsik 2013.01.15. 12:38:37

Jómagam azért nagyon örülnék, ha elpáholnánk őket... Gyűlölöm a cigányképű Balic' Ivanot.

Hatterasz_kapitány · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.15. 12:46:15

@Mónika Sztancsik: én nem tudom, ki az, de alapvetően verjünk meg mindenkit. Különösen a délszlávokat. Meg a szomszédainkat. Asszem, a kroácok mindhárom kategóriába bele tartoznak.

maribor 2013.01.15. 13:05:30

@Hatterasz_kapitány: Kéretik a délszláv nevet nem a pocskonzdiázás szitokszavaként használni. Pussszcsííííí:)

losik 2013.01.15. 13:07:18

Elég hülyeség ez a "sehova sem kvalifikáló vb". Értem én, hogy miért mondják, de akkor is. A presztízs nem számít? Mégis egy világbajnokság. Jó persze tudjuk, a kézilabdában az EB erősebb, de az, hogy világbajnok, az mégis csak jobban hangzik.

miller draft 2013.01.15. 14:30:21

Úgy tűnik a szlovének ugyanolyan érzékenyek mint a .... tudjátok kik.
(bocs, de nem akarok bíróságról bíróságra járni)

Mundr 2013.01.15. 15:49:39

Már nagyon várom a spanyol ausztrált is
süti beállítások módosítása