Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Közlemény - Románia - Magyarország különvonatos utazás II.

2013.02.22. 06:44 Rich.mond

A múlt heti sajtótájékoztató kapcsán több kérdés is felmerült, illetve néhány, többféleképpen értelmezhető kijelentés heves vitákat gerjesztett az interneten. Ezeket szeretnénk most tisztázni, illetve pár további információt is szeretnénk megosztani veletek! 

1. Mindenekelőtt szeretnénk a magunk szerény módján szolidaritásunkat kifejezni erdélyi nemzettársainkkal. Tudjuk, hogy évek, évtizedek óta milyen nehéz harcot kell folytatniuk nyelvük és hagyományaik megtartásáért egy ellenséges közegben. Sokan közülük nagy kockázatot vállalnak azzal is, hogy szeptemberben csatlakoznak a vendégszurkolókhoz. Ezért a feliratkozó 80-100 erdélyi útitársunk számára az utazás ingyenes lesz! Számunkra megtiszteltetés, hogy helyet tudunk biztosítani számukra a vonaton.

2. Sokak számára roppant lényeges kérdés a következő – és ez váltotta ki a legvadabb vitákat, amelyek több esetben személyeskedésig fajultak.

 „...Ha valakivel mégis gond lesz, azt a következő állomáson leszállíttatjuk a vonatról" - mondta Kiss Péter szervező, aki nem fél attól, hogy randalírozni fognak a vonaton kiutazó szurkolók, mert inkább kisebb baráti társaságok vannak a kiutazni szándékozók között, nem pedig szurkolói csoportok...”  – ez volt olvasható a hírekben. Ez sokakban keltett erős visszatetszést, mert önkéntes rendőrködésnek, spicliskedésnek vélték. Egyébként nem is feltétlenül volt szerencsés a megfogalmazás.

Még egyszer szeretnénk leszögezni: senkinek sem szeretnénk a kezét fogni és ez végképp nem azt jelenti, hogy a szervezők rendőrt – esetleg a Kalauz Bácsit – fogják riasztani hangoskodás esetén. De azt semmiképpen nem fogják eltűrni, hogy pont ezen a túrán valaki részegen saját szurkolótársaira támadjon, esetleg magyarokat provokáljon. Ez most pont nem az a mérkőzés. Az pedig ugyancsak elvárható, hogy a minket szállító vonatot ne álljanak neki az utasok lebontani – erre valószínűleg lesz elég jelentkező hazai oldalon. Arról nem beszélve, hogy egy szerpentineken kanyargó, kigyulladó vonat milyen tragédiát okozhat.

Röviden: mindenki érezze jól magát és vigyázzunk egymásra!

Azért ennél jobban elengedhetik magukat szeptemberben útra kelők

3. Ez az előző ponthoz kapcsolódik: továbbra is fenntartjuk, hogy a biztosításért és az esetleges nézőtéri provokációért, rendbontásért a román rendezőket és rendőrséget terheli mindennemű felelősség. Minden bizonnyal egyeztetni fognak majd magyar kollégáikkal, de nem tudunk róla, hogy a vonaton is szeretnének jelen lenni akár magyar, akár román rendőrök. Ez nem a mi dolgunk és nem is szeretnénk vele foglalkozni a továbbiakban.

4. Fölröppent a hír, miszerint a szervezők átadják az utaslistát az utazók adataival a rendőrségnek. Ez teljesen fals információ. Egyrészt magához a jelentkezéshez sem szükséges a teljes név megadása (egyéb adatokról nem beszélve), másrészről a jelentkezés-fizetés-teljesítés is egy egyedi kód alapján működik. Sokan egyben fizetik be az utazás díját, tehát erről sem nagyon lehet senkit beazonosítani.

Román rohamrendőrök alakzatot vesznek föl a Steaua-Rapid ustawka helyszínén

5. Indulás-érkezés: nem tartunk sem attól, hogy későn érünk oda, de attól sem, hogy órákat kellene a stadionban/egy parkolóban/stb. töltenünk. Az egyik szervező egyébként tavasszal „pályabejárásra” megy, tehát elvonatozik Bukarestbe, és végigjárja a stadion-pályaudvar távot, hogy nagyjából tudjunk becsléseket készíteni. Bár biztosak vagyunk abban, hogy a meccsre odaérünk, minden bizonnyal a pályaudvar-stadion bejárat, illetve utána a beléptetés lesz a legkellemetlenebb és legkényelmetlenebb része az utazásnak. Ez van, ennyi kényelmetlenséget ki fogunk bírni.

6. Az újpestiek már megtették ezt az utat, és ők figyelmeztettek minket arra, hogy semmiképpen se feledkezzünk meg a víz-utánpótlásról! A stadionban nem feltétlenül tanácsos csapvizet fogyasztani.

7. Büfé: mivel a szerelvény hossza limitált, ezért nem tudunk beiktatni egy plusz büfékocsit. Egyébként sem lenne sok értelme egy ilyen hosszú vonatnál. De egészen biztosan lesznek kialakítva helyek, ahol sört, üdítőt és természetesen vizet lehet majd vásárolni – valószínűleg 3 kocsinként. Azt már most biztosra vehetik az utazók, hogy nem aranyáron fogják mérni ezeket az italokat. Valószínűsítjük azt is, hogy leginkább csak a hazaúton lesz a büfére szükség, mert az odaúton a többség visz magával fogyasztani valót.

8. Jelentkezni még mindig itt lehet. Kérdezni, vitatkozni leginkább itt .

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr195094969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.02.22. 20:23:00

A bejárás felesleges. Tuti biztos vagyok abban, hogy a románok a jól bevált módszer szerint az egyik külvárosi állomásra küldik a vonatot, leszedik a jónépet és buszokkal a stadion parkolójába viszik, itt mint a birkák körbezárva megvárjátok a kezdést , átmotoznak és elveszik még a mobilokat is, majd beterelnek. Ne legyenek romantikus álmaitok városban nézelődésről, sétáról, vásárlásról.

miller draft 2013.02.22. 20:23:52

A vonatozás persze ettől még jó buli és hatalmas élmény, de Bukarestben szar lesz......tapasztalatból mondom.

Rich.mond 2013.02.22. 21:15:31

@miller draft: Nem mondod? Pedig gondoltam, viszem az asszonyt is és délután, plázázás után megyünk meccsre
süti beállítások módosítása