Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ellenfelünk: Kuvait

2013.06.04. 00:23 A szerethető dózsás

Kuwait 1961-ben nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól. A 18000 négyzetkilométer területű országot az 1800-as évek óta az al-Szabáh család irányítja.

l_1.jpgDina al-Szabáh, body-builder: A dédnagypapa Kuvait uralkodója volt.

 

Az országot IV. Szabáh emír, teljes nevén Szabáh al-Ahmad al-Dzsáber asz-Szabáh irányítja, a miniszterelnök pedig Dzsáber al-Mubarak al-Hamad al-Szabáh. Az al-Hamadok és az al-Dzsáberek (és ki ne hagyjuk az al-Szálemeket meg az al-Abdullahokat) az al-Szabáh család egymással versengő ágai, amelyek felváltva kerülnek vezető szerepbe és gyakorlatilag  egy üzleti és politikai csoportosulás élén állnak.

kuwait_royal-family_HH_05553742_800px_02_84c0dff0c3.jpgAz al-Szabáh család

article-2239414-163C2CBF000005DC-296_634x444.jpgMa már függetlenek.

A kuvaiti válogatott beceneve ''a kékek'', ennek ellenére nem hiszem, hogy a FIFA pozitívan értékelné a gágogást. Kuvait válogatottját olyan kiválóságok edzették mint a játékosként és menedzserként is világbajnok Mario Zagallo,  de nem kevésbé veretes név Valerij Lobanovszkij, Berti Vogts vagy Felipe Scolari sem, és hogy a sort, ha lehet, még náluk is nagyobb szakemberrel zárjuk: nos Mezey György is ült a kuvaiti kispadon.

soccer.jpgA kékek


Ha már Mezey: Mezey rögtön a tésztamérgezés után (1986 július) Kuvaitba költözött, és ott folytatta, ahol a szovjetek előtt abbahagyta: tönkreverte a fél világot (Bangladesh, Nepál, Japán, Irán, és Indonézia még gólt sem tudtak Kuvaitnak lőni), majd még nagyobb sebességre kapcsolt és meghívta az izlandi válogatottat, akik a számukra szokatlan nagy melegben csak egy góllal tudták megverni Kuvaitot. Mezeyt közben itthon olyan nagyágyúk próbálták helyettesíteni mint Komora, Verebes, Garami és Bálint, de miután a válogatott a Népstadionban kapott egy négyest (a védelem közepén Garaba Imre harapott és Pintér Attila faragott) a sógoroktól, Mezey hallgatott a segélykiáltásra és újra a magyar válogatott edzője lett. Mezey 6 évre írt alá, de fél év múlva egy Málta elleni 2:2 után lemondott. Akkor azt hittük, hogy ez a magyar foci vége, a sorozatos bundák (Kálmán bácsi és a tesco-s szatyor) miatt a válogatott tartalékosan állt ki Málta ellen, Mezey fel akarta oszlattatni az MLSZ-t.

reuters_1947221865-policewomen-guard-during-gulf-cup-soccer-match-kuwait-yemen-abyan.jpgRendőrlányok egy kuvaiti focimeccsen (Reuters).


A kuvaiti foci, a miénkhez hasonlóan a múltban érte el nagy sikereit. 1980-ban Ázsia Kupát nyertek, 1982-ben pedig világbajnoki résztvevők voltak. A francia, angol, cseh, kuvaiti csoportnak nem ők voltak az esélyesei, de a csehek elleni 1:1 nem mondható rossz eredménynek.

Nem tudni, hogy Egervári azért választotta Kuvaitot ellenfélnek, mert előszeretettel nyúl a gyenge csapatok felé, hogy FIFA helyezésünket cifrázza (fő a három pont), vagy a régi baráti szálak miatt játszunk velük. Egervári Mezey segítője volt Kuvaitban, sőt később  a négyszeres bajnok Al Salmiya vezetőedzőjeként is dolgozott ott (egyik bajnoki címet sem Egervárival nyerték).

Kuvait bajnokságát 3 csapat, az Al Kuwait, Al Arabi és az Al Qadsiya uralja,  és abból a tényből következtetve, hogy Mezey, Egervári és Tornyi is volt náluk edző, a magyar NB1 szintjén állhatnak. Az Al Qadsiya tulajdonosa, Al Hasawi, nemrégen vásárolta meg a Nottingham Forestet azzal a nem titkolt céllal, hogy újra premier ligás csapatot csináljon belőlük.

Kuvait utoljára akkor került a nemzetközi focivilág figyelmének közepébe, mikor tavaly fejbelőtték a szövetségi kapitányt. A lövés nem a barátságos Kuvaitban, hanem Szerbiában hangzott el: nyomós érv volt egy földbirtok tulajdonjogának vitájában. Goran Tufegdžić, akinek a dúsgazdag olajország szövetségi kapitányaként kevesebb a fizetése mint amiért Coulibaly Debrecenben maradna, túlélte a lövést és Győrben is ő irányítja a kuvaiti csapatot.

16sportsa.jpgGoran Tufegdžić, középen a Real elleni meccs előtt. A többi nevet önöknek kell kitalálni.

A válogatott a hazai játékosokra épül, egyetlen légiós a Dukla Prága jogutódjánál játszó Abdullaz Al-Mishaan. A csatársorból pedig érdemes lesz ügyelni a 22 éves, de már 24 válogatott gólnál járó Nasszerre.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr675342809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzeti hazafi 2013.06.04. 12:02:57

Keresve sem találhattunk volna alkalmasabb ellenfelet a győzelem begyakorlására.

Király - Lipták, Mészáros, Csábi, Gyömbér - Koltai, Kanta, Gyurcsó - Priskin, Szabics, Vanczák

Koltai rúg egy hármast, oszt mehetünk az oláh ellen.

Nemzeti hazafi 2013.06.06. 20:47:54

Látom, a formációt eltaláltam, és nagyjából a kezdőcsapat tagjait is.

Nem rosszak ezek a kuvaiti játékosok, ügyesek a labdával. Inkább hasonlítanak egy jó csapat light verziójára, mint egy rossz csapatra.

Nemzeti hazafi 2013.06.06. 21:13:30

Kimondottan szimpatikus Kuvait válogatottja.

Bogdán ma is hangos.

Vanczák és a beadásaink nagyon jók.

Kanta, Koman súlytalan, Bödének nincs társa.

Remélem, nem lesz 100 csere a szünet után.

3 Bödét hoznék be Gyurcsó, Kanta és az egyik bekk helyett. Rudi is jöhetne. Meg Lipták ékbe.

Nemzeti hazafi 2013.06.06. 21:35:12

Egervárival már-már legendásan pocsékul játszunk barátságos meccseken, szinte mindegyik után az a kérdés merült fel, hogy ennek meg mi értelme volt. Ez sem kivétel.

Tétmeccseken rá sem ismerni a csapatra ehhez képest.

Nemzeti hazafi 2013.06.06. 22:52:24

Bogdán 0 - sok könnyű védése volt.

Vanczák 7 - kivette a részét védekezésből, támadásból, győztes gólt fejelt, és máskor is mindig jól érkezett.

Guzmics 4 - a védelem tagjai külön-külön nem voltak rosszak, de rendszerként igen. Kell mellé egy rutinos középhátvéd, ha játszatjuk.

Korcsmár 6 - hozta, amit mindig hoz, még helyzete is volt.

Kádár 6 - ő is hozta a szokásosat, magabiztos volt, védekezett, támadott, beadott, lőtt.

Kanta 5 - egy az egyben, mint Koltai. Megtett mindent, még szép megmozdulásai is voltak, de látszott, hogy kevés ő ide.

Varga 6 - hozta a tőle elvárhatót.

Koman 5 - elveszett a mezőnyben. Rég játszott igazán jól a válogatottban, pedig tud ennél sokkal többet is.

Dzsudzsák 7 - ő is a tőle elvárhatót hozta, aktív volt, passzolt, indított, cselezett, beadott, lőtt, gólpasszt adott, kapufát is lőtt. Zseniális minden labdája, talán túl jó is ehhez a csatársorhoz, ami ma volt. Rengeteget futott labdával és labda nélkül is, mindent beleadott minden szituációba, és úgy látom, bedobni is megtanult.

Böde 5 - ez kevés volt, de nem rajta múlt, hanem azon, hogy nem tudtunk dominálni, és nem tudtunk kontrázni sem.

Gyurcsó 5 - megtett mindent, de nem érzem benne az átütő erőt. Van benne valami, de nem jön ki.

Lovrencsics 6 - sokáig nem találta a helyét, aztán rájött, miről van szó. Már-már ellenállhatatlan lett a meccs végére, az ő szép megmozdulásai és Dzsudzsák miatt volt érdemes megnézni a meccset.

Priskin 5 - jól került helyzetbe, aztán amatőr módon rontotta el mindet. Nem is való neki a centerposzt, szélre meg sokan voltak Lovrencsiccsel.

Németh 5 - a lesgólján kívül semmi értékelhetőt nem mutatott, az viszont mestermunka volt. Most már emberiességi kérdés addig játszatni Némethet, amíg nem lő egy érvényes gólt a válogatottban.

Pátkai -

Mesteredző: szimpatikus, ahogy több legyet üt egy csapásra ezekkel a meccsekkel:

- izgalmas országokkal erősíti a diplomáciai kapcsolatokat

- kitartóan növeljük a pontjaink számát

- közben nagyon meg sem izzadunk, meg sem sérülünk

- úgy gyűjtjük be a három pontokat, hogy egy pillanatra sem szállunk el magunktól

- megtévesztjük az ellenfeleket

- javítjuk a VB, EB-részvételünk esélyeit

- lehetőséget adunk a dodóknak is

- deviszont a légiósoknak is, mert lehet sokat cserélni

- szerethető, sok csatáros támadófudbalt is játszhatunk

Nemzeti hazafi 2013.06.06. 23:17:13

A második félidőben amikor az egyik alkalommal megindult Dzsudzsák a bal szélen, felnézett, és meglátta bent Priskint vagy Némethet, szerintem direkt rúgta a hátvédre a labdát, hogy szöglet legyen, mert akkor jön Vili bácsi, akinek van értelme a fejére tekerni a labdát.
süti beállítások módosítása